DIN_AMOrţeală


După odihna de sâmbătă seara, când în toiul înverşunatului derby al Clujului titularii noştri se odihneau cu spor, cred că cei mai mulţi ne-am aşteptat ca miercuri, în meciul de Cupă, revigoraţii noştri să rupă norii şi, odată cu ei, pe tot mai palizii dinamovişti. Ceea ce acum câţiva ani ar fi provocat palpitaţii emoţionate fanilor ceferişti, acum era privit mai degrabă ca un biet meci de 1 solist. Nici nu se putea altfel. Dinamo pare o cârpeală faţă de ceea ce era în urmă cu câteva sezoane. Cu greu cred că găsim microbişti care să ştie măcar un 11 de start al lor. Doar 2-3 nume mai acătării nu pot face o echipă, nu constituie o forţă. În plus, urna fusese blândă cu noi, ne hărăzise avantajul terenului propriu, acolo unde o echipă campioană nu are voie să aibă probleme atunci când în discuţie stă cel mai important obiectiv ce i-a rămas: Cupa. Interesant este că cele două echipe aleseseră o abordare diametral opusă: ceferiştii, odihniţi sâmbătă, dinamoviştii, puşi toţi să joace vineri seara.

Ceea ce a rezultat a fost oarecum previzibil din punctul meu de vedere: un iureş de început pentru CFR, apoi o contrabalansare din partea lui Dinamo. Totul se echilibrase şi meciul ar fi putut vira în orice parte. Este greu de prevăzut unde s-ar fi îndreptat jocul dacă n-ar fi existat deficienţa de valoare individuală, acea eliminare timpurie, urmată apoi de retragerea în carapace a bucureştenilor. Chiar şi aşa, de-abia i-am învins, cu chiu, cu vai, doar în 120 de minute. Explicaţia stă, în viziunea mea, tocmai în „concediul” prelungit din week-end.

Îmi amintesc de anumite momente în care, mai ales la turnee finale (de fotbal sau handbal, de pildă) echipele calificare din grupe aleg să-şi păstreze forţele pentru tururile eliminatorii, fie jucând cu rezervele, fie căutând dinadins să piardă pentru a căuta trasee mai favorabile pe mai departe. Concentrarea jucătorilor scade după o astfel de manevră, ei simțind că beneficiază deja de un mare atu. Seriozitatea tinde să treacă pe planul doi. Se trezesc târziu, în toiul partidei care chiar contează, îşi dau seama că le fuge pământul de sub picioare. Devin serioşi doar când situaţia devine critică şi, destul de des, se produce marea surpriză. Asta era să păţim şi noi, atunci când, în minutul 62, eram conduşi, după o serie întreagă de ratări şi erori personale. Încă 30 de minute mai trebuia să reziste Dinamo, lucru care nu părea foarte greu de înfăptuit. Am avut noroc fiindcă ne-am regrupat rapid, fiindcă ne-am trezit şi fiindcă avem anumiţi jucători în stare să culce într-o singură fază 3-4 adversari la pământ. Totuşi, să fi apucat dinamoviştii să se aşeze temeinic în teren după 1-0, pe 2 linii aglomerate, să se obişnuiască eventual cu postura de „chiar putem câştiga”, apoi cred că nicicum nu i-am mai fi dovedit.

Pregătirile mentale, dar şi fizice ale meciului au fost foarte slabe, pentru ambele echipe. Pe o parte dinamoviştii au venit puşi să se apere mai ceva ca noi la Braga, dorind parcă să scoată remiza. Iar ai noştri, aşa cum am spus, erau încă necoborâţi în fotbalul românesc – ultimul lor meci fusese în Champions League. Apoi, la partea fizică, s-au văzut la final, de prin minutul 110, crampe ca la început de sezon, din partea tuturor jucătorilor. Atenţie, faptul că la final ambele echipe erau sleite nu e un indicator că dacă titularii ar fi jucat şi sâmbătă cu „U”, acum ar fi picat pe capete. E vorba de antrenament, e vorba de menţinerea intensităţii de pregătire pentru efort. De multe ori antrenamentele pot fi chiar mai tari decât meciurile, aşadar, ce-ar fi de făcut înaintea unui meci important? Să-i scutim de antrenamente?

Eu asta am văzut la CFR miercuri: o echipă amorţită, în acelaşi timp cu şi fără chef de luptă, care avea undeva, în background-ul mental, faptul că va câştiga acest meci, că îi e la îndemână. Jucătorii s-au dezmorţit brusc şi brutal mai apoi, de-abia din minutul 65 am văzut sugrumarea adversarului, ceea ce aş fi vrut să se afişeze din minutul 20 – sau măcar din 30 încolo – de când au rămas cu om în plus. Asta în timp ce echipa Dinamo deja părea paralizată de frică. Ce echipă mare procedează astfel în Cupă? Nu mă refer atât la situaţia de după eliminarea lui Boubacar, ci de acea tentă avută de ei în startul partidei, până s-au prins că CFR încă odihnea „titularii”. Iar apoi, cu om în minus, să se bazeze doar pe faptul că bombardamentul CFR-ului e unul chior (aşa cum a şi fost) nu are cum să se numească strategie. În fine, la final, să argumenteze că din cauza eliminării jucătorului au pierdut ei meciul, iarăşi este deplasat! Însă au jucat în deplasare, sunt de înţeles să fie deplasaţi. Să-i înţelegem totuşi şi să dăm contraexemple: acum 2 ani, într-un retur de semifinală a Cupei, CFR a jucat o repriză întreagă cu om în minus, după eliminarea lui Edimar. Chiar şi aşa a câştigat cu 2-1. Sau, mai aproape, în vară, la Supercupă, în deplasare la Bucureşti (bineînţeles), din minutul 65 am jucat cu om în minus, după eliminarea lui Cadu. Chiar şi aşa, tot am dus meciul cu 2-2 până la penalty-uri. Sigur, ca un amănunt, acum au fost doi eliminaţi, al doilea cartonaş roşu apărând însă când nici nu mai conta.

Cum a fost jocul în ansamblu? În copilărie exista o expresie celebră pentru aşa ceva: „unde-i mingea-i şi grămada”. Asta a fost în prea multe momente şi acum, la marele meci. Multă aglomeraţie, toată în terenul dinamovist, apărare pe două linii, multe ricoşeuri, mingi respinse bezmetic… Păcat că profesioniştii media ai fotbalului nu au inventat termenul de „statistici” pentru Cupa României. Nu am găsit nicăieri măcar un raport al cornerelor, darămite al posesiei. Cred că am avut posesie peste 70%, iar la cornere raportul a depăşit 10-2 (cel puţin atât cât a măsurat „InStat”-ul meu ochiometric). Regretabil e că CFR-ul a cam intrat în jocul propus de dinamovişti, a acceptat centrările serbede într-un careu pierdut din start, nu a riscat decât prea puţin, prea rar la firul ierbii, deşi pe teren erau şi Rui Pedro şi Bastos. O fază au încercat totuşi pe jos şi s-a văzut imediat cât de bine le-a ieşit, probabil cel mai frumos gol al CFR-ului din această toamnă. Se vede o preocupare spre a scurta lungimea paselor la CFR şi asta e foarte bine. Nu poate să fie decât mâna antrenorului acolo. Totuşi, încă există prea multe momente în care jucătorii preferă calea lejeră: în loc să-şi asume responsabilităţi, să încerce driblingul către centru (aşa cum a fost şi acela al lui Rui Pedro, de la lovitura liberă din care s-a făcut 2-1), încearcă să se prevaleze de atuurile lui Ivo Pinto şi Camora, mereu acolo pentru a învălui. Supliniţi şi de Sougou, foarte bun la assist-uri, pornesc cascada centrărilor. Foarte bine, zic, să centrăm! Dar pentru cine? Pentru nimeni!

Kapetanos este unul singur şi este ieșit clar din formă. Nu degeaba spuneam sâmbătă că nu ar trebui să apară în echipa titularilor. Mai bine îl forţam încă pe Bjelanovic, am fi avut mai multe şanse la finalizare, barometrul formei îl indică pe Saşa ca fiind acum cel care aduce ploaia… de goluri. Kapetanos s-a văzut acum mai mult în apărare decât în atac, s-a văzut că aleargă, că se dedică echipei, dar reuşitele i-au fost minime. Cine să vină la centrări? Bastos? El priveşte doar în pământ. A dat un gol şi şi-a salvat pielea de la o evoluţie altfel jalnică. Rui Pedro? El încă dă târcoale careului, împreună cu Mureşan, doar-doar apare ceva, un culoar, un fault, orice. Măcar face astea pentru echipă. Sougou? Păi Sougou e cel care centrează corect (singurul!). O fi senegalezul rapid, dar chiar atât, să-şi centreze şi tot el să dea cu capul ÎNCĂ nu este! Chestia asta cu centrările indică lipsă de imaginaţie şi, de multe ori, indică direct lipsa de soluţii. Măcar de-am avea coordonare la centrări, dar, văzând fiecare fază, îmi dau seama că haosul lăsat de Andone va fi greu de reparat. Am avut nenumărate cornere şi, din toate, n-a rezultat nici măcar o fază periculoasă. La fel, la centrările din acţiune, toţi se bulucesc spre minge. Nu stă nimeni la respingere, în astfel de momente nu mai rămâne nimeni la marginea careului. Dacă am fi făcut asta, am fi avut cel puţin 3 ocazii, 3 mingi care s-au prelins pe jos, prin zona de la 11 metri. Sperăm, doar sperăm că în iarnă lucrurile astea se pot rezolva. Va trebui ca din cele două cantonamente, unul să fie dedicat special numai pentru aspecte din astea, de pricepere a jocului. Noroc că Sergio pare omul apt pentru a implementa aşa ceva.

Încă sunt multe aspecte ale realităţii şi ale logicii la care jucătorii noştri nu cuplează. Mă refer la Ivo Pinto, care riscă mult prea mult atunci când e ultim apărător. Fie se aruncă pe atacant, fiind uşor păcălit – cum a fost la golul lui Alexe, fie, în margine, în loc să bubuie mingea în tribună, încă o mai lasă în joc, punând toată apărarea la muncă. N-a învăţat nimic după greşeala cu Galatasaray! Pe altă parte, Mureşan şi Cadu comit faulturi gratuite. Când adversarul de-abia se întoarce cu mingea, să-i dai peste picioare e cel mai bun cadou pe care i-l poţi face. Apoi, la lovituri libere, dăm de o veche problemă: nu se sare. Inacceptabil! A fost la un moment dat o lovitură liberă de la 18 metri executată de Munteanu, la care doar Mureşan a sărit, din tot zidul nostru. Şansa a făcut ca mingea să fie fix pe el, iar chelia lui Muri i-a venit de hac. Ceilalţi din zid stăteau la sol, ar fi fost depăşiţi de traiectorie pentru un nou gol luat ca la Chiajna.

Laureaţii acestui meci nu pot fi alţii decât Piccolo, pentru cum a dat lecţii de apărare şi, desigur, Mureşan, pentru şutul care a rezolvat meciul. Mi s-a părut că golul a beneficiat şi de o mică doză de şansă, mingea trecând prin zid prin locul potrivit şi fiind în plus deviată din Sougou, dar ce mai contează… Important este să tragi şi să loveşti mingea bine, asta ne-au arătat-o şi Camora sau Rui Pedro sâmbătă pe Cluj Arena. Au mai încercat şi alţii în timpul meciul câte un şut, dar parcă mingea le era adversar.

Până la urmă e bine că ne-am calificat, cu sau fără glorie, cu sau fără nervi. Acum echipa se poate declara obosită, chiar are de ce. Ştim deja că la Mediaş vor intra rezervele. Totuşi, Paulo Sergio a scos maximum din jucători, a făcut schimbări din nou foarte ofensive, i-a împins în faţă, i-a obligat să stea în terenul advers. Încep să zăresc şi momente în care pressingul se face corect, sincronizat şi cu acoperirea mai bună a unghiurilor. Acesta a fost un element care a cântărit în câştigarea rapidă a mingilor. Atunci când vom definitiva această artă vom deveni o echipă de speriat.

Arbitrajul? Presiunea pe care CFR-ul a pus-o NEDEMN pe arbitraj face ca acum să se întoarcă vorbele tocmai împotriva noastră ca un bumerang. Lumea a fost prea atentă la arbitraj, a cântărit fiecare după cum îi e orientarea (fiindcă vis-a-vis de CFR nu poţi să fii decât pro sau contra) şi la fiecare decizie aveau să apară controveste. Degeaba spunem acum că echilibrul nu a fost alterat de către Colţescu, că nu mai stă nimeni să asculte. Să admitem că Paszkany avea informaţii că ni s-ar fi pregătit o execuţie şi că a jucat un rol. I-a ieşit, am câştigat, dar prea multă simpatie nu vom avea dacă mai aplicăm aceste procedee. Nu vom face decât să ne apropiem de „maestrul Porumboiu” şi ale sale lamentări patologice. Dar, dacă este să judecăm deciziile majore ale lui Colţescu din acest meci, găsim suficient echilibru în aprecieri.

De-o parte, la faza de pe finalul meciului, cu Piccolo ridicând piciorul spre capul lui Grigore, putem spune că acolo se impunea o lovitură liberă indirectă. Atât şi nimic mai mult. Tot la acea fază aş întreba echipa noastră de ce a fost lăsat Piccolo să se lupte cu 2 adversari şi unde era oare omul de marcaj la Grigore? Contrabalansăm această fază cu cea a lui Sougou, cel care a fost luat piept în piept, ca la handbal, de către Scutaru, cel care nu urmărea nicicum mingea, ci doar oprirea adversarului. Imaginaţi-vă că acea fază se petrecea în careul CFR-ul şi vuietul de 11 metri care s-ar fi auzit.

Apoi, în privinţa faulturilor, jocul a abundat de durităţi şi de infracţiuni. Cele mai multe le-a făcut echipa care se apăra, ceilalţi erau un pic mai ocupaţi cu mingea. Cartonaşele galbene ale lui Boubacar nu pot fi contestate. La primul nu doar că a tras de Rui Pedro, dar a oprit intenţionat un contraatac. Galbenul este evident. La al doilea, încercaţi să vă amintiţi când a fost ultima dată când Mureşan s-a tăvălit pe jos de durere. Muri este jucătorul care nu simulează niciodată. N-a fost deci contactul clar şi puternic? Din nou spun, faceţi comparaţia în oglindă, cu Mureşan intrând astfel. Calificativele ar fi variat de la „tăietor de lemne” la „criminal în serie”. M-aş referi apoi la Ţucudean, pe care doar faptul că Boubacar fusese eliminat l-a salvat. Mai întâi a avut o intrare de la spate pe tendonul ahilian al lui Bastos. Vrut-nevrut, acolo a luat galben. Nu trec prea multe minute şi tot Ţucudean îl loveşte cu cotul în tâmplă pe Cadu. Arbitrul avea acoperire perfect regulamentară să-i dea cel puţin al doilea galben acolo, la fel cum îi putea aplica roşu, la ambele, cu un pic mai mult zel. Cred că arbitrul Colţescu chiar s-a ferit de al doilea roşu, a încercat să păstreze echilibrul. La Nica însă n-a avut ce să mai facă. Fază de contraatac, dusă clar pe poartă, ţinere clară. Cum se poate să nu se dea galben la aşa ceva? Scandalul făcut pe arbitraj ar vrea să acopere dominarea mult prea clară a CFR-ului. Aşa cum niciodată ai noştri nu ar trebui să se lege de penalty-ul neacordat la meciul cu Steaua, fiindcă noi am fost dominaţi atunci copios, tot aşa şi acum ar trebui păstrată decenţa… Dar pentru asta unii conducători ar trebui să găsească adevăraţii vinovaţi, adică să-şi asume eşecurile, fapt ce le este peste puteri.

Tot peste puteri le este şi galeriilor să se controleze. De ce au fost puţini spectatori la un astfel de meci? Probabil şi fiindcă lumea s-a săturat de mizeria stadioanelor, una care pătrunde tot mai mult şi în Gruia. Iar dacă se va continua aşa, efectul nu poate fi decât dăunător bietului spectator/suporter ceferist, doritor să vină cu familia la un meci de fotbal. Nu contează că se joacă împotriva lui Dinamo sau „U”, niciodată o galerie nu ar trebui să-şi permită să pronunţe mai des numele adversarului decât al propriei echipe. Dacă galeria adversă este cunoscută ca având astfel de apucături, cea a CFR-ului nu are voie să se lase prinsă în această ordinară luptă, ba mai mult, să angreneze întreg stadionul! Mi-aş fi dorit să aud şi de data aceasta în dialogul tribunelor „CFR-Victorie”. În schimb, s-a auzit cu totul altceva. Jenant şi trist. Civilizaţia nu e un dat din oficiu, tot aşa cum educaţia nu se face pe stadion, nu vine din neant, ci se dobândeşte de-acasă.

În fine, dăm pagina spre celelate meciuri ale iernii. Sunt foarte importante punctele din campionat, Steaua dă semne de slăbiciune, poate-poate mai micşorăm ecartul. Important este să ne vadă în retrovizoare, să fie stresaţi de noi. Totul însă s-ar lega doar cu o victorie istorică la Gaz Metan, cei pe care de 3 ani încheiaţi nu-i mai dovedim. Să credem că acum va fi altfel? Poate doar fiindcă Paulo Sergio nu ştie această statistică. Priviţi-l însă pe Pustai, cum îşi va pregăti însă sâmbătă lecţia aceasta deschisă de la Mediaş. Dacă ne va bloca centrul (şi centrările aferente), dacă va avea şi cu cine, suntem condamnaţi spre un nou egal.

Sunt sigur că astea contează mai puţin pentru majoritatea. Gândurile ne sunt acum în avion, către Anglia. Manchester ne aşteaptă cu ceea ce are mai bun între rezerve. Important este să nu ne facem iluzii. Nu avem nimic de pierdut, doar de câştigat!

Autor: Albusibiu

38 de comentarii

 1. Meciul de aseara trebuia sa fie festival de goluri pentru noi, la ce asezare ofensiva am avut si la cum tremurau dinamovistii. Cu 4 oameni de gol in teren (Kape, Bastos, Pedro si Sougou), cred ca nimeni din tribune nu astepta un alt rezultat decat victoria visinie. Din pacate, lipsa de concentrare a lui Bastos sau Pedro, plus forma slaba traversata de grec ne-a privat de un meci usor, fara posibilitatea contestatiilor ulterioare. Apropo, mi s-a parut ca Bastos si Pedro mai mult s-au calcat pe picioare unul pe altul in prima repriza, mult mai buna fiind asezarea din meciul cu Braga, fara Kape in teren.
  Cat despre galeria noastra…ce sa mai zic?! Am fost alaturi de ei si la meciul cu U si am fost dezamagit crunt. Mai mult s-a injurat decat cantat, spre jena unor familii cu copii de 9-10 ani care erau langa noi… In felul acesta, cred ca unii parinti se vor gandi de 2 ori inainte de a-si mai aduce copii la stadion, formandu-i ca ceferisti de mici. Pacat!

  Apreciază

  • Suferim de problema omului de pe stanga. Pe oricine punem acolo devine „mana moarta”. Valabil si pentru Bastos, Rui Pedro, Nicoara sau…chiar si Camora. Singurul care se potrivea acolo e Deac – poate vedem la Medias in teren. Asa ca Bastos, neputand juca pe stanga, venea catre centru, unde, evident, Rui Pedro ar fi trebuit sa faca jocurile. Incurcatura era gata… Pana sa se definitiveze un plan tactic, mai este cale lunga… Cred insa ca Paulo Sergio e in top 3 al antrenorilor care au trecut pe la noi.

   Apreciază

   • Si eu mizez pe Deac, dar am inteles ca inca nu e refacut 100%, desi la meciul cu Dinamo a iesit la incalzire pana la ultima schimbare, semn ca era ”in carti” sa intre si el. Despre PS inca nu ma pot pronunta, pare un antrenor atipic, eu il asemuiesc cu Trombetta. Mi se pare total lipsit de carisma, calitate foarte importanta la un lider, si foarte analitic, poate putin introvertit, lucru care, de obicei, creeaza un blocaj de comunicare intre el si cei din jur. Timpul ne va da raspunsul.

    Apreciază

  • De facut facem, dar cred ca, aparent, in anumite birouri este senzatia ca nu se vede destul… Pentru asta e PR-ul si marketing-ul elegant, nu vorbitul dupa ureche.

   Apreciază

 2. In general sunt de acord cu ce sustii in articolele tale, dar de data asta parerea mea e ca s-a procedat corect jucandu-se cu rezervele in meciul cu U. Faptul ca spre sfarsitul meciului de Cupa, vreo 3 jucatori nu se mai puteau misca e exact dovada faptului ca unii dintre ei ajung la limitele posibilitatilor lor fizice. Nu mai conteaza daca vina e a lui Andone sau a altcuiva. Sa nu uitam ca desi Dinamo nu si-a menajat titularii vineri, CFR-ul a jucat 7 meciuri mai multe decat Dinamo in turul asta – si toate meciurile astea au fost extrem de intense. Ma rog, eu as zice ca jucatori ca Ivo Pinto, Camora, Muresan, Rui Pedro si Bastos ar trebui menajati la Medias. Sougou a luat o pauza destul de lunga cand a fost accidentat si deci poate ar putea juca din primul minut (mai ales ca jucand in deplasare, am avea nevoie de viteza lui pe contraatac). Conteaza mult si punctele din campionat fiindca chiar si un loc 3 ne-ar duce in Europa League, dar deocamdata meciurile cu MU si cu Astra din Cupa sunt pe primul loc in ce a mai ramas din sezonul asta.

  Apreciază

  • Picollo ar trebui menajat si el la Medias. Pe de alta parte, ma intreb de ce jucatori ca Lingani sau Adolfo nu apar deloc nici macar ca rezerve. Nicoara pare si el sa fi disparut complet si nu prea inteleg asta avand in vedere ca mi se pare o varianta mai buna ca fundas stanga decat Rada cand Camora e menajat. De asemenea, Deac nu pare a mai fi o solutie in turul asta, dar asta poate se datoreaza faptului ca se considera ca nu merita riscata o reaccidentare. Ma rog, avem un lot destul de numeros si cred ca am putea juca urmatoarele doua meciuri din campionat cu rezervele ca sa ne pastram fortele pentru meciurile cu MU, Astra si Vaslui.

   Apreciază

   • Calin Cocora a postat acum 3 zile urmatorul comentariu: “Da, am tangete extrafotbaistice cu unul din actionari. Cand si cand vine vorba despre si fotbal. Martinez revine greu, mult mai greu decat Roberto, la club inca se mai spera in refacerea lui pentru sezonul de primavara, Deac resimte uneori dureri, motiv pentru care se prefera nefolosirea lui, Ronny pare a merge cel mai bine, la Sare totul e nornal ca la orice fractura, Ganea se plange de dureri, Mateo Lignani fizic pare refacut psihic inca nu, manifesta multa frica de contact, Godfred se pare ca nu e de valoarea trebuincioasa CFR-ului. Martinez a facut putine antrenamente cu echipa a tot fost plecat la doctori.” Nicoara, probabil, nu l-a convins pe noul antrenor sau i-a fost gasita echipa din iarna, o fi acceptat, si nu se mai conteaza pe el.

    Apreciază

  • In primul rand, inainte de toate, sa-ti spun „La multi ani, Andrei!”. Cat despre folosirea rezerve /titulari, eu cred ca pentru un sportiv sunt doi factori egali ai pregatirii pentru un meci: fizic si mental. E un echilibru subtil intre cele doua planuri si cred ca a fost alterat prin manevrele de la meciul cu U. As fi preferat acolo sa apara multi titulari, sa rezolvam meciul rapid si apoi sa facem schimbarile necesare. In felul asta „toata lumea ar fi fost la munca”. Ce s-a intamplat cu Dinamo a fost, hai sa-i zicem asa, un fel de sindrom „de dupa concediu”. Inca 2-3 meciuri jucatorii astia mai pot rezista, este foarte important sa castigam la Medias din cel putin 3 puncte de vedere: al campionatului, al moralului si al inchegarii (Paulo Sergio are nevoie ca titularii/nucleul echipei sa aplice, practic, ceea ce incearca el sa schimbe la club, iar asta nu se poate face doar prin antrenamente).

   Apreciază

 3. Eşti din ce în ce mai exigent cu ceferiştii nostrii, Albule dragă. Desigur, pe fond îţi dau dreptate, mai ales dacă aş fi un suporter oarecare din Finlanda care întâmplător s-a nimerit şi el la meciul CFR-Dinamo. Dar eu sunt un ceferist înfocat şi uşor subiectiv (cum eşti şi tu, probabil, iubirea e oarbă, nu-i aşa?) , şi încerc să extrag lucrurile bune din acest meci. Şi au fost destule, crede-mă (de fapt le-ai remarcat şi tu) : o posesie peste aşteptări (cu stângăciile inerente cu tot), un pressing făcut din ce în ce mai sus, mingea din ce în ce mai „jos” (la firul ierbii), etc. Îmi aduc aminte de comentariile tale de acum 2-3 ani, emanau un subiectivism pro-cefere mult mai pronunţat, mi-au încălzit sufletul de fiecare dată, acum – citind articolele tale- sunt obligat să pun la contribuţie şi mintea şi experienţa mea din fotbal, şi…tot îţi dau dreptate. Rămîne -totuşi- întrebarea : acest trend ascendent al exigenţei tale faţă de echipă este una „asumată” (cu scopul de-a pune presiune pe jucători, şi poate şi pe tribunişti în a-şi ridica stacheta aşteptărilor faţă de echipă), sau pur şi simplu -cu trecerea timpului- ai devenit mai exigent (în general), şi mai atent la detaliile tehnico-tactice (în special) ?? Revenind : analizele/observaţiile tale sunt „dureros” de exacte, dar parcă dispare încet acel subiectivism nebun care te-a caracterizat cândva, şi datorită căruia am devenit şi eu un tribunist înfocat…Fenomenul seamănă , oarecum cu majoritatea trupelor rock de prestigiu : melodiile lor de început de drum cu 3-4 acorduri şi 15-20 de cuvinte au avut de multe ori impactul unei bombe atomice (provocând mişcări sociale de amploare, vezi „power-flower”, etc.), pe când cele de după 10-20 de ani -mai elaborate instrumental şi texte adesea filosofice- nu mai aveau mare tam-tam, decât în rândul „cunoscătorilor”. Oricum, felicitări pentru observaţiile din articol, chiar dacă nu toate sunt pe placul unui ceferist înfocat. Propunere : de-acum înainte să menţionezi undeva sub titlu cum să abordăm „cititul” articolului : „cu inima”, sau „cu mintea”…:):) HAI CFR !!

  Apreciază

  • Pai, Kiruij draga , TRIBUNACFR se poate numi si ” Foaie pentru minte, inima si literatura”… Nu vezi „ce de-a (jargon sudist ,nu ?)” scritori, literati, poeti, filosophi, istorici suntem „pe-acilea”…Pai,vezi ? Te-am lamurit !

   Apreciază

    • Nu stiu,frate .Umbra mea rataceste pe alte meleaguri, peste mari si tzari, de mult ,foarte mult timp scurs pe SOMES. Eu, insa , m-as bucura mult sa mai comunicam si vreau sa gasim o cale…

     Apreciază

  • Kiruj, niciodata nu mi-am propus sa scriu mai subiectiv sau mai obiectiv. Daca ar fi sa aleg, as prefera de 10 ori obiectivitatea, in locul partinirii. Sigur, fiecare avem pacatele noastre, e greu sa faci echilibristica pe sarma echitatii. Au fost momente cand CFR-ul era atacat si atunci am demonstrat (uneori cu probe video) cat de eronate erau acele atacuri. Probabil atunci am parut fan inflacarat, dar, crede-ma, faceam aceste lucruri fiindca intr-adevar credeam in ceea ce afirm, nu pentru ca as fi vrut sa fiu avocatul CFR-ului. Alteori insa, atunci cand se juca foarte slab (vezi epoca Conceicao) nu mi-a fost jena sa ironizez complet tot ce tinea de el. Iar ironia e o arma mult mai sfredelitoare decat analiza aceasta a unor fapte precum „X nu alearga”, „Y greseste”, „Z si W nu isi dau pase”.. Astea sunt doar lucurri care se pot corecta, dar care trebuie observate si spuse.. Nu stiu asadar daca acum sunt mai exigent ca atunci, dar stiu sigur ca e loc de mult mai bine la echipa. Cu Paolo Sergio am intrat, cam tardiv, pe calea cea buna, insa sunt multe aspecte ramase descoperite.

   Apreciază

 4. Intr-adevar ceva se intampla la noi in galerie si nu numai ! De exemplu acolo la tribuna I unde stam noi de obicei, ne-am trezit cu vreo 6-7 dinamovisti cu fulare. Baieti de treaba, civilizati, chiar am avut o discutie interesanta cu ei referitor la faptul ca la noi nu prea sunt jucatori romani… Din pacate un grup de suporteri asa zisi cfristi, beti ca porcul, i-au injurat tot meciul totul culminand cu aruncarea unui pahar cu suc direct intre ei. Sincer va spun mi-a fost rusine, asa ceva eu n-am intalnit la noi in tribuna pana acum. La fel dupa sfarsitul meciului cu Braga s-au scandat injuraturi la adresa pinguinilor, chiar nu era cazul si nici momentul. Am ajuns sa injuram in public, sa fim violenti? Azi un pahar cu suc maine o bordura? Trist! Altceva, am avut o experienta foarte placuta saptamana asta. La o expozitie in Germania m-am oprit la standul unui producator din Anglia, dupa prezentarile de rigoare si schimbul obligatoriu de carti de vizita, persoana cu care discutasem inainte sa ne prezinte produsele m-a intrebat „Esti din Cluj ? Aveti o echipa foarte buna de fotbal.” M-am simtit minunat :))))))

  Apreciază

  • Da, din pacate pe stadionul nostru candva cel mai civilizat, se aud din ce in ce mai des injuraturi si scandari care parca sunt urcate in deal din vale… Cred ca deja cei obisnuiti sa mearga pe stadion cu familia, cu prietena , cu copiii, se gandesc bine inainte daca sa isi expuna apropiatii unei asemenea atmosfere „civilizate”. Mai lipseste doar sa se mai dea drumul liber la consumul de seminte… S-ar putea ca aceasta schimbare in rau sa fie o consecinta a becalizarii sau porumbizarii celor din conducere…. Pacat, mare pacat !!!

   Apreciază

 5. Albusibiu, iti citesc comentariile de mult timp, au fost mai mult sau mai putin subiective, un singur lucru vreau sa-ti scriu, in legatura cu galeria… Nu e formata, e ca si un copil mic, de cand s-a nascut. Oamenii vin si pleaca, din nici nu iti inchipui ce motive, se canta de cele mai multe ori pe baza efectului de turma, e dezorganizare, mai bine zis lipsa de comunicare, sunt grupulete pe ici pe colo, care dupa meci se imprastie. Pe scurt, inca suntem copii mici in ale meseriei de suporter. Parerea mea e ca exista o lipsa de implicare de suflet, timp de 90 de minute. Suflet care e necesar sa isi faca simtita prezenta prin cantat, aclamat, strigat, un pic mai rar injurat, e ca si cum toti cei din galerie ar fi un singur cantaret, care daca o face cu implicare, transmite piesa muzicala mult mai bine, mai cu efect… In fine, ma bag deja in povesti, sunt in galerie de destui ani deja, mi-am facut partea, am transmis timp de vreo 5 ani, dar cum si in fotbal trebuie sa fie o mentalitate, asa si la suporteri dragostea fata de echipa trebuie sa se simta in cantece, pe cand la noi inca se canta doar niste versuri… Pacat de cei plecati, perindati prin tribune, pacat ca ne formam atat de greu.
  Bineinteles ca si echipa trebuie sa ofere joc, bineinteles ca trebuie sa conducem, sau sa avem victorii dupa victorii, ca sa avem parte si de ajutorul publicului si la altceva decat CFR – VICTORIE.
  OK, mult bla bla, sper ca nu te-am plictisit, sa scrii in continuare asa cum numai tu stii sa o faci, ca o faci bine. Respecte din sectorul 25…

  Apreciază

 6. Nu stiu nici eu ce se intampla cu galeria CFRului mai mult injura. Am postat pe facebook in Grupul Ceferistilor Adevarati nemultumirea fata de galerie si imediat mia fost sters postul. Mam simtit ca pe vremea comunistilor….Cat despre echipa CFRului imi place foarte mult ca vad joc de posesie si Dinamo a venit la CLuj pentru taiarea porcului de craciun. % lui Sergio e foarte bun si parerea mea ca nici meciul cu ASTRA nu il pierdeam daca arbitrul nu ne fura la acel gol din offside. Cel mai si cel mai mult insa ma bucura ca nu mai vad „bombele” acelea direct de la fundasii centrali pe atacanti, de parca nu am fi avut mijlocasi. Doamne ajuta

  Apreciază

  • Ciudat, Max. Pe grupul acela de Facebook eu nu mai sunt admin, dar pot spune ca-i cunosc pe toti cei care au ramas admin si cred in echilibrul lor. Lori, de pilda, n-are nicio problema sa-l critice oricine, dar sa se argumenteze. Poti, te rog, scrie aici ceea ce ai postat acolo?

   Apreciază

 7. Am jucat gretzos si iritabil pentru retina ochiului oricarui cfrist.Chiar am vrut sa schimb canalul de vreo cateva ori…sa nu fii tu in stare ca si jucator de fotbal platit pe luna cat castiga altu intr-un an sa dai o pasa de 10 m, sa dai un sut nu o lalaiala de pasa catre portarul lor, centrari excesive si pase in lungime atata timp cat noi am fost in 10 oameni???..cine draqu o mai vazut asa ceva?…

  Toti ne stiu jocu deja,:cand pornim un atac dam 2 pase apoi a 3 e inevitabil centrare in fata.Si stiti de ce??…pentru ca suntem imobili, suntem statici, si cel care are mingea nu are cui sa o dea si atunci o arunca in fata.Ca sa faci un joc bun de posesie si sa iti creezi spatii (sa ii desfaci pe oponenti) trebuie ca tot timpul jucatorii din preajma mingii sa se miste, sa isi creeze spatii astfel ca cel care are mingea sa ii poata pasa.Nu ai conditie fizica??…dar ce draqu faci ma toata ziua,stai la birou, dai la barost , livrezi marfa, ce presupune meseria de fotbalist, de sportiv in general, nu conditie fizica si corp sanatos???La noi daca urmariti cu atentie jucatorii parca au picioare de lemn, nu deschid zonele stau tot timpul in acelasi loc ca deja si cel mai tampit fotbalist stie unde sa stea sa il contracareze…..
  Va spun cu regret in suflet: Sergio nu a adus nimic, dar nimic nou in jocul echipei.Acelasi joc imbacsit, bazat pe noroc si pe surprinderea adversarului cu tactici care mai de care mai tampite.Dar nu o sa ne mearga mult timp asa, pentru ca vedeti , in campionat deja echipele ne stiu jocul…..

  Apreciază

 8. Asa cum am spus si la articolul precedent, mi s-a parut ca ai nostri au fost prea apasati de importanta meciului, probabil au primit si indicatii inaintea meciului sa nu fie precipitati, trebuia sa atace, ceea ce este inca in curs de invatare, de-aici senzatia de amorteala. Nu-i asa de usoara trecerea de la jocul de tip autobaza la un joc pentru desfacerea autobazei altuia. Este de mirare, se spune ca din hoti devin cei mai buni politisti, dar probabil ca Andone a pus la punct atat de bine autobaza noastra ca nici la ai nostri nu le-a spus secretul desfacerii uneia 🙂 /// nici mi-e nu-mi place chestia cu presiunea pe arbitri, dar cand CFR-ul castiga intotdeauna se pune arbitrajul sub lupa, indiferent ca a fost sau nu presiune mediatica. ///

  Apreciază

 9. Chiar dacă ne-am chinuit sunt mulțumit că am stat călare pe adversar. A trecut multă apă pe Someș de când nu s-a mai întâmplat asta. faptul că nu am înscris în prima repriză se datorează ținerii nejustificate în teren a lui Kapetanos (petarda meciului). Aici a greșit antrenorul. Kapetanos a irosit în prima repriză 3 ocazii mari de gol + alte 4 faze importante care puteau duce la gol – nefiid în stare să alerge 3 metri). Cel mai grav a fost că era depășit în permanență la duelurile aeriene, și el doar acolo excelează. Dacă măcar una din aceste faze era finalizată discutam altfel în a doua repriză. Chiar dacă nu sunt adeptul lui Bielanovici sunt convins că ne era mult mai util în acest meci. Practic am avut un om în minus 120 de minute. Că am luat un gol era previzibil, luăm gol în fiecare meci în special din cauza fundașilor centrali. dacă de data asta Piccolo a jucat bine, Cadu nu e în formă, iar golul i se datorează și lui. Chiar dacă Pinto a greșit pasa, Cadu nu se afla în zona lui de marcaj, era plecat la plimbare când nu era cazul. Îl felicit pe Paulo Sergio că la schimbat este primul antrenor care are curajul să îl scoată afară pe Cadu. A procedat corect, atunci când un jucător greșește grav, nu mai are rost să îl ții pe teren, el va intra într-un blocaj psihic și va mai comite și alte greșeli. Ceea ce îmi place la noul antrenor este că încearcă să schimbe ceva, ccea ce va reuși vom vedea, dar dacă nu i se aduc 2 fundași centrali de calitate nu va reuși nimic, vom lua goluri pe bandă rulantă în continuare iar strategia antrenorului va fi greu de pus în practică.

  Apreciază

 10. Câţi dinamovişti a prostit din fentă Bastos la gol? Au fost 5. Toţi în faţa şi în jurul lui. Ce vreau să spun cu asta: chiar dacă Dinamo a jucat cu un om în minus, au reuşit o autobază mai ţeapănă decât aia a lui nea Ando. Abia dacă au avut vreo 3 contratacuri mai acătării. Greu pentru un atacant într-o asemenea pădure de picioare… Cred că băieţii s-au descurcat onorabil în această situaţie. Putea fi mai bine, puteau să joace mai spectaculos, noi ne-o dorim, probabil că şi ei şi-o doresc. Acum atât am reuşit. Important că am bătut, că obiectivul: cupa e incă de atins. Mă mira lipsă răbdării la unii dintre voi, incluzându-l aici şi pe Albu. Haide CFR!

  Apreciază

 11. Nea-Silica un joc mai spectaculos nu cred că era necesar (am călărit adersarul un meci întreg), ci doar un joc mai eficient. Dar așa cum am spus e bine deocamdată și așa, un progres mic s-a făcut, totul e să se continue. Dar foarte mari progrese până la pauza competițională nu cred că se vor produce, nu e timp suficient și e nevoie de 2-3 jucători pe posturile deficitare (asta în cazul în care nu ne pleacă Bastos și Sougou). HAI CFR!

  Apreciază

 12. 1. Legat de arbitraj mi se pare de remarcat doar faptul ca atunci cand CFR a cerut arbitri straini, cei de la Dinamo au facut misto de noi. Dupa meci au acuzat arbitrajul – mare ipocrizie.
  2. Legat de scandarile galeriei – urat. Totusi solutia nu este ca oamenii civilizati sa nu mai mearga pe stadion, dimpotriva este nevoie de cat mai multi oameni echilibrati care sa nu se alature acelor scandari golanesti si, eventual, sa le huiduie.
  3. Cu Paulo Sergio jucam fotbal; da, putem si pierde, insa nu mai este o intamplare, nu mai depindem atat de mult de calitatea si forma jucatorilor. In partida cu Dinamo s-a vazut acest lucru, multi oameni de baza nu au prins o zi deosebita, dar faptul ca avem organizare, posesie, pressing ne aduce pana la urma si goluri.

  Apreciază

 13. @Romanescu (scuze de off topic) – cred ca daca n-ai avea urechi, ai rade de jur imprejur. Bun Rodriguez, buna defensiva. Sa-l tii pe Brees la 13 puncte fara TD nu-i putin lucru. Adevaru-i ca nu-mi place QB-ul lui NOS si sa-i vad seria aia de meciuri consecutive cu TD intrerupta, mai ales dupa faza cu Sproles – priceless! Altfel, abia astept sa va prinda Rodgers si sa va dea de toti peretii cu un 45-21 (42-21 pe la mijlocul sfertului trei) 😀

  Apreciază

  • Asta crezi tu, amne draga ! Ne intalnim la „Super-bowl ” (ca si spectatori, bineinteles-whisky-ul il aduc eu, fiindca vom fi campioni) , daca nu vii in 15 Dec la meciul-meciurilor ….

   Apreciază

 14. Albule, sa stii ca ceferistii inca erau in concediu. Pe Copacabana, cu creierul (atita cit exista) bineinteles. Noroc cu frigul de pe teren si cu cel din tribune ca i-a mai trezit un pic. Ma rog, s-au calificat, s-au vazut cu sacii in caruta, sa fie primiti. Insa nu au avut mai mult de 10% determinare si 20% concentrare in acest meci. Fata de jocul lor, arbitrajul a fost demn de finala CL, ca si acolo se mai face abstractie de un joc periculos cu gheata sau cu cotul.

  Apreciază

  • O mare păcăleală s-a numit meciul de aseară, o păcăleală de 1 decembrie avant la lettre. Cu adevarat, numai DNA mai poate opri 5teaua din cursa spre titlul mult dorit „de întreaga ţară, cu mic, cu mare, de oameni de la oraşe şi sate, de muncitori, ţărani, intelecuali etc”,

   Apreciază

 15. […] sursă: Tribuna CFR window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement("script"); e.async = true; e.src = document.location.protocol + "//connect.facebook.net/en_US/all.js"; document.getElementById("fb-root").appendChild(e); }()); […]

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.