Pe urmele tatălui


În toată viața lui pe crampoane, „bătrânul” adunase, în 10 meciuri, 777 minute „celeste”. Aproape 13 ore pline de satisfacția și mândria de a îmbrăca tricoul țării sale. Însă vremea petrecută la lot cu siguranță avea să fie umbrită și de regrete. În 1987, la Buenos Aires, privise doar de pe bancă cum băteau coechipierii săi Chile, cu 1-0, în finala Copa América, și câștigau trofeul. O finală cu adevărat sudamericană, cu 4 eliminați, din care nu știu ce jucător de pe continentul acela latininizat ar fi vrut să lipsească. Șansa n-a fost atunci de partea sa. Oare să fi fost de vină și numărul pe care fundașul îl purta pe spate, 13? Ce mai contează? Totul e istorie. Fundașii nu cred în lacrimi nici cât Moscova…

Așadar, minute (sau ore) decente a bifat Óscar pentru Uruguay, nefiind un răsfățat al lotului național: 5 meciuri amicale, 4 meciuri în preliminariile Campionatului Mondial și – cireșuca de pe tort – o partidă de turneu final la Copa América 1995 (4-1 cu Venezuela, la meciul de debut), într-un moment când vârsta nu-i îngăduia să mai aspire la statutul de mare speranță. Daniel Fonseca, Gustavo Poyet sau Ruben Sosa erau bieți copii pe lângă el. Doar Enzo Francescoli era mai potrivit pentru un sfat al bătrânilor.De altfel, Óscar avea să evolueze ultima dată pentru Uruguay în 1997, când avea deja 38 ani! În 2000, când se retrăgea definitiv din fotbal, la matusalemica vârstă de 41 ani, aceste 10 partide disputate în echipamentul Uruguayului aveau să devină parte din moștenirea fotbalistică transmisă urmașilor. Acum un an, exact pe vremea asta, clasamentul jucătorilor cu cele mai multe partide disputate pentru Uruguay începea cu Diego Forlan (84), iar pentru pozițiile 291-309 se încolonau jucătorii cu 10 partide, în spatele fostului fundaș, Óscar Aguirregaray (Óscar Osvaldo Aguirregaray Acosta).

Óscar Aguirregaray n-a abandonat fotbalul, ci s-a apucat de antrenorat, ajungând la un moment dat antrenorul secund al naționalei Peru. Dintre alte „performanțe” demne de remarcat, aș evidenția una singură. În ciuda faptului că se știe că fotbaliștii profesioniști sunt ocupați până peste cap cu meciurile, antrenamentele, cantonamentele, schimbările de antrenori și iar antrenamentele, Óscar a reușit să-și facă timp și pentru urmași și bine a făcut! Nu-i nicio păcăleală de întâi aprilie: în 1989 s-a născut viitorul jucător al CFR-ului din Cluj, Matías Aguirregaray (Matías Aguirregaray Guruceaga).

După câteva traversări dus-întors, pe ruta aeriană Europa-America de Sus, obositoare, care nu s-au soldat cu succes, acum două zile, pe tărâm european – mai precis polonez – Matías Aguirregaray a devenit, în sfârșit, fotbalist „celest”! După 25 ani, un alt Aguirregaray cu numărul 13 pe spate n-a mai luat loc resemnat pe banca de rezerve, ci a fost aruncat în luptă încă din primul minut de joc, să vadă și Óscar Tabárez ce fotbalist a dat lumii Óscar, tatăl.

Matías Aguirregaray a adunat primele 59 minute sub tricoul Uruguayului și a fost schimbat înainte să fie introdus Alvaro Pereira. Nu-i nimic; cu siguranță vor mai avea ocazia să evolueze împreună. Dacă Uruguayul reușește să aterizeze în Brazilia, nu m-ar mira să aibe o grămadă de susținători în Gruia. Dar, s-o lăsăm mai încetinel. Toate la timpul lor…

Ca suporteri ai echipei al cărui tricou îl îmbracă în viața de zi cu zi, nu puteam trece cu vederea peste acest eveniment. Nu puteam să nu-l felicităm pe Matías – fotbalist tânăr, dar foarte hotărât și cu vână, a cărui valoare s-a simțit încă de la primele atingeri de minge pentru CFR – și să nu-i urăm baftă și de acum încolo!

Matías, îți dorim să-ți depășești „profesorii” și, de ce nu?, tatăl! Fac pariu că nu s-ar supăra. Dar nici nu cred că ar lăcrima. V-am spus doar: fundașii nu cred în lacrimi.

*****

Nu este o reclamă la Coca-Cola, în care poate oricine juca, ci miuța de dinainte de meci. Luis Suárez strigă la cei mai tineri să paseze mai repede vedetelor echipei.

Copilul a crescut mare! Unii de pe la noi cumpără meciuri amicale cu echipe pline de sud-americani, ca să apuce să le dea la picioare în viața asta. Un jucător al CFR-ului a ajuns să stea de aceeași parte a baricadei cu Cavani sau Suárez. Pentru o astfel de imagine merită să-i revedem până și mutra nesuferită a lui Muslera…

Matías Aguirregaray (jucătorul cu numărul 13, pentru cei care încă nu-l cunosc) a debutat la naționala Uruguayului în timpul contractului său cu CFR. Asta înseamnă că nu suntem o echipă chiar atât de rea, nu credeți?

23 de comentarii

  1. La cat mai multe selectii Matias! Numai sa joace Uruguay-ul pe-aici, prin apropiere, ca daca ni-l poarta o data sau de doua ori pe luna pana in America de Sud, nu-i prea ramane timp de CFR 🙂 Sa speram ca debutul in nationala ii mareste increderea si-i imbunatateste moralul pentru meciul cu Braga (nici nu stiu cate meciuri de suspendare a luat pentru cele doua galbene de la Istanbul. Sper ca doar una).

    Apreciază

  2. Superb acest articol! SUPERB!SUPERB!

    Matias Aguirregaray este in mod sigur mult mai bun decat Alvaro Pereira si peste cativa ani il vom vedea la o echipa de top din Europa.Ce bine e ca-l avem la echipa noastra..

    Apreciază

  3. Pe nici una din fituicile de sport,Aguirregaray nu apare nici macar pe lista de rezerve pt meciul care sta sa inceapa. Stie careva dintre voi mai multe? Daca dupa convocarea de la nationala urmeaza sa absenteze din echipa,nu stiu daca e o mare bucurie pt noi faptul ca va fi chemat la nationala si pe viitor. Hai CFR !!!

    Apreciază

  4. Meci foarte foarte slab. Rada inutil ca fundas stanga, Camora numai mijlocas stanga nu, rudimentarul Luis Alberto singur la mijloc, restul toti in fata. Noroc ca Astra nu forteaza. Jalnic joc, ma sperie gandul la Braga.

    Apreciază

  5. iar ne facem de rusine cu jocul asta chiar nu gasim un antrenor pe masura valorii lotului care sa stie sa pozitioneze jucatori corect in teren,trebuie sa aducem toti anonimi de genul paolo sergio vai de capul nostru ne bate braga de ne usuca

    Apreciază

    • Stai linistit ca daca-l vand pe Sougou sau Bastos antrenorul va fi de valoarea lotului sau chiar peste. In seara asta ne-a batut o formatie care a jucat fara sa forteze si fara unul din cei mai importanti jucatori. Daca jucam asa,Braga ne umileste!

      Apreciază

    • Daca vorbesti serios le vreau eu. Am niste oaspeti din Germania care doresc sa vada meciul. Eu cred ca nu ma mai duc. Va fi foarte frig si pe stadion si in suflet. Si pana la urma, m-am saturat de mediocritatea asta din Gruia vizibila de la femeia de serviciu, pana la El presidente.

      Apreciază

      • Da,vorbesc serios. Imi pare rau ca-mi voi dezamagi colegii de tribuna,alaturi de care am vazut celelalte doua meciuri,dar pe langa frigul si kilometrii din noapte,m-am saturat sa plec trist si dezamagit de la stadion.

        Apreciază

  6. Victorie mare! Asa speram oare la meciul cu Braga? De unde sperante? Nu reusim decat sa fim penibili si sa ne batem singuri. Am jucat cu un singur fundas central, in fata unei echipe care joaca are mijlocasi centrali buni. Echipa rupta in doua. Am incercat ceva pe dreapta, pe stanga batea vantul. Filozofia de joc a antrenorului, un balon de sapun. Pacat de 11 n ratat de Kape, am fi putut spune ca era egal fara eroarea de arbitraj. Dar si asa, minus 7 puncte de la arbitri, liderul are plus 9 de la arbitri si etapa asta ne va egala in clasamentul adevarului 🙂

    Apreciază

  7. nu inteleg un lucru: de ce tot indemnati la boicot? chiar asa de multi suporteri are cfrul incat e bine sa mai aerisim tribunele? ganditi-va la alt mod de a protesta fata de rezultatele si jocul echipei. numa’ bine!

    Apreciază

  8. Am sustinut ca nu e nevoie de doi mijlocasi defensivi, ptr ca pierdem un om in atac…dar uite, cu un singur mijlocas , am avut inferioritate la mijloc, echipa a fost rupta in doua…si nici omul in plus in atac nu s-a vazut…Spre deosebire de Andone, P. Sergio incearca mai multe sisteme de joc, dar de data asta n-a iesit..e clar cheia meciului a fost primul gol primit.Ne mai trebuie jucatori(pe langa cei accidentati).Nu inteleg ce e cu Deac? Parca isi revenise, nu? Nici macar rezerva..
    Oricum, la meciul cu Braga se va aplica alta tactica…tactica contraatacului..sa ne gandim la meciurile cu Basel, la meciul tur de la Braga si sa fim optimisti!! FORZA CFR

    Apreciază

  9. Dinu cu alt scop a scris articolul asta ,va bateti joc de munca lui,tipic romanesc ! In rest sa fiti voi aia care nu mai vreti sa veniti la meci sanatosi,asta da spirit de suporter ,de roman/ungur verde ?!?!?

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.