Cash-ul și peșcheșul


Istoria are modul său propriu de a-și arăta adevărurile. Indiferent de păcatele ce i se aruncă în cârcă, întotdeauna cei care au făcut un pas în față în vremuri au avut parte de privilegiul de a fi învingători fiindcă au meritat, fiindcă au avut acele elemente de curaj, valoare și grandoare care i-au cernut de pleavă. Restul vorbelor, conspirațiile, scuzele/găsirea motivelor și „eroismului de o secundă” aparțin doar celor mici, celor neputincioși. Asta este și situația istoriei româno-turce. O bună parte a „istoriei noastre fardate din manuale” este bazată pe constantele lupte cu otomanii. Un voievod eroic aici, unul acolo (la o sută de ani distanţă), o mână de lupte câștigate… într-o perioadă de mai multe secole! O țară mică, evident, dar care, vezi Doamne, a fost o stavilă a creștinătății!

Suflați un pic peste praful acesta de sfert de adevăr. Ce veți constata? Că până și marii conducători ai noștri, după ce îi biruiau într-o luptă pe turci, sfârșeau invariabil plătindu-le tribut, deci își recunoșteau înfrângerea. Vedeți și epopeicele înfruntării cu turcii: o mlaștină aici, o ambuscadă dincolo… În luptă dreaptă nu i-am învins niciodată. Nici nu aveam cum. Ne-ar fi copleșit atât numeric, cât și prin tehnica de luptă. Așadar ne rămânea doar strategema celor mici: pârjolul în fața lor și… contraatacul. Așa câștigam bătălii, însă niciodată războaie, mereu plecam capul, mereu plăteam tributul cuvenit celui mai tare.

Acum, vă întreb: de ce ar sta lucrurile în sport diferit? Câtă vreme fotbalul turc a fost într-o perioadă mai romantică, definită mai mult prin amatorism, ne-am putut lăuda cu niscaiva succese în fața lor. Apoi însă, peste ani, lucrurile s-au schimbat. Capitalismul intră puternic în marile orașe ale Turciei. O națiune de 75 de milioane de oameni, fanatici în multe, dar în nimic atât de pătimaș ca în fotbal. Au investiții masive, sponsori cu dare de mână, stadioane, vedete internaționale transferate, orânduiri din ce în ce mai capitaliste și, cum este logic, performanțe europene. Pe lângă forțele campionatului turc, echipele noastre sunt liliputane, am ajuns și aici în situația istorică a românilor în fața turcilor. Iar cash-ul pe care ei îl investesc trebuie să-și ia peșcheșul de la rezultatele lor în faţa noastră.

Ceea ce s-a întâmplat pentru noi acum 2 săptămâni, rezistența de la Istanbul, ține mai mult de legendă, doar astfel poate fi socotită șansa ploii de atunci. A fost acea „mână divină” care a făcut ca o echipă să reziste, ba chiar să dea gol, fără a avea măcar un șut pe poartă. Pentru asta aliotmanul a turbat, și-a adunat toate forțele, iar „ienicerii” săi de această dată erau gata să ne dea pedeapsa, să-și eficientizeze, în sfârşit, calitățile. Unele reale, pe care o demonstraseră, fie vorba între noi și în meciurile cu Manchester, cu Braga și, chiar și cu CFR, mereu eșuând la limită, nedrept şi inexplicabil. Acel punct pe care-l aveau în clasament era doar un cumul de situații lipsite de șansă, nicidecum o expresie reală a valorii lor.

Vreţi să vorbim despre nivelul adversarului nostru de miercuri? Comparaţi doar partida noastră cu Manchester şi cea cu ei. Vi se pare că englezii au fost cu ceva mai buni decât turcii? Diavolii ne-au dominat, însă au făcut asta profitând de frica noastră de a ieşi la joc. Au amorţit jocul şi au aşteptat ca clepsidra meciului să-şi verse până şi ultimul bob de nisip. Turcii, pe de altă parte, au întâmpinat rezistenţa noastră, au avut de a lupta cu noi, cu un CFR care ştia că voia ceva (nu şi cum să obţină), care avea 4 jucători cu profil determinat ofensiv pe teren: Kapetanos, Bjelanovic, Sougou şi Bastos. Jucătorii lui Terim au controlat însă meciul în stil de mare echipă, prin pase, prin posesie enervantă, uneori în doze de peste un minut, ne-au servit un joc de contraatac exact cum ne-am fi dorit noi să le oferim. Diferenţa era că ei aveau cu cine să-l practice.

Aceasta e marea prăpastie între noi şi ei: valoarea jucătorilor. Galatasaray a depăşit cantonarea în era naivă, când fraţii Becali le dădeau ţeapă după ţeapă. Un alt Stancu nu va mai ajunge la ei. Au început să înţeleagă că marii jucători vin de la mari echipe şi pe salarii… Construiesc ca atare şi, de câţiva ani, îşi folosesc banii cu folos. În acest ritm turcii vor oferi o contrapondere estică pentru bogaţii Rusiei. E destul să aruncăm o privire pe lista jucătorilor Galatei prezenţi în Gruia, ca să constatăm că nu am jucat cu o codaşă a grupei, cu echipa cu doar un punct, ci cu o forţă europeană. Priviţi lista: Cris, transferat de la Lyon, portarul Muslera, titular de naţionala Uruguayului, adus de la Lazio (noi pe Pereira l-am vândut cu prima ocazie), Altintop de la Real Madrid (mai trebuie adăugat ceva?), Riera de la Olympiacos (înainte, la Liverpool), Eboue de la Arsenal, Nounkeu – om de naţionala Camerunului, iar toţi ceilalţi jucători de origine turcă cu măcar un meci în naţionala mare a lor. Când ei au ochit pe cineva, au luat fără prea mari probleme. Ni l-au luat pe Culio, exact când devenise mai important pentru noi, când era omul principal la noi. Atunci când noi vom reuşi să transferăm un om cu un astfel de rol de la ei, atunci vom avea dreptul să pretindem o comparaţie cu ei. Pe ai noştri îi ştiţi prea bine, de unde au venit şi pe ce sume. Câtă vreme luăm piese reşapate sau aruncate de alţii, nu putem decât să ne aşteptăm că acestea vor ceda atunci când ne este lumea mai dragă. Acesta ne este nivelul şi trebuie să-l acceptăm ca atare. Nu cu resemnare, ci cu realism şi cu mândria celui ce ajunge pe prima scenă a Europei. Faptul că iluziile noastre rup rândurile prea uşor este cauzat doar de fragilitatea construcţiei noastre de la temelie şi până la finisajele de fineţe.

E de-ajuns acum un singur moment ca să hotărască o întreagă partidă. Miercuri a fost minutul 61: Ivo Pinto, în loc să degajeze în tribună (aşa cum ar face orice apărător căruia experienţa îi spune să joace sigur), dă să ţină mingea în teren. Pierde, urmează o centrare la care Felgueiras respinge destul de moale. Toată apărarea se buluceşte să blocheze, se dă totul peste cap. Luis Alberto nu închide bine unghiurile pe linia de fund şi centrarea iese de acolo, prin faţa porţii. Cadu şi Ivo Pinto sunt prinşi pe călcâie şi imediat vine golul. Acolo, pe o fază în care piesele noastre au căzut una peste alta, ca la domino, s-a stricat echilibrul fragil şi atât de greu menţinut de CFR în acestui joc. Este exemplul cel mai clar cum se face diferenţa în Champions League, acolo unde nu ai voie să fii altfel decât impecabil. Scapi o dată fără gol din 23 de şuturi, altădată dai peste un teren desfundat, dar în cele din urmă te trezeşti pus la zid.

Astfel cred că s-a pomenit noul antrenor, Paulo Sergio, în faţa turcilor. Cu resurse limitate, dar mai ales neprotejat de şansă, obligat la o luptă directă, dar inegală cu Galata, nu a avut alt deznodământ decât să dea peşcheşul erorilor, să plătească tribut greşelilor, atât celor individuale, cât şi celor de grup, celor ale unei echipe care deşi vrea multe, are mijloace limitate de exprimare şi, îngăduiţi-mi să cred, de pregătire. Poate că în campionatul României este destul să te avânţi în pressing, avantajul valoric rezolvă deficienţele de poziţionare. În Champions League însă, totul trebuie să funcţioneze până la cele mai mici amănunte. Nu o dată am privit încercările noastre disperate de a face recuperări: Kapetanos avansând în vârf de lance, Muri luând zona apropiată, dar… în urma lor nimeni – Sougou prea departe, Bastos prea static. De câte ori trebuie să i se permită lui Bastos să se oprească din alergare, atunci când echipa încearcă pressing, fără să acopere niciun culoar, fără să aibă niciun adversar în spate? Să stea şi atât. Sougou aleargă, dar haotic, e uşor de pasat, fiindcă se desprinde prea mult de linia de mijlocaşi, iar în privinţa celor 2 care ar trebui să fie principali recuperatori, Mureşan şi Godemeche, urmăriţi cât de ineficient şi lent se pune în teren francezul. Câte mingi a recuperat miercuri, atât cât a jucat, doar prima repriză? E destul să priviţi sfiala cu care îl atacă pe Altintop la faza din care s-a deschis scorul. Cine să fi ieşit acolo la blocarea centrării de pe stânga? Sepsi, cel care avea om de ţinut, Mureşan şi Luis Alberto, prinşi de fază pe centru sau Godemeche? Centrare bună, o deficienţă de reacţie şi a lui Piccolo şi se face 0-1. De-acolo totul este o caznă, un „Şoarecele şi Pisica” pe tot terenul. E interesant cum turcii nu şi-au mai făcut ocazii, cum au preferat să paseze de-a latul, la trecerea timpului. Această repriză a semănat izbitor cu repriza a doua a meciului cu Manchester.

Cauza principală a acestei situaţii este, aşa cum am spus, lipsa posibilităţilor echipei, lipsă de sincronizare între jucători şi linii, ceferiştii noştri având o comunicare de-a dreptul rudimentară în teren între ei. Edificatoare este cearta dintre Cadu şi Luis Alberto, la o fază în care adversarul făcea preluarea între linii, Cadu nu îndrăznea să atace, iar mijlocaşul nostru pasase deja răspunderea, în mintea sa, fundaşului. Cel mai clar, erorile de comunicare se văd în zona lui Mureşan. Au fost cel puţin 3 situaţii în care nimeni nu l-a informat pe mijlocaşul nostru de conjunctură (fiindcă Muri poate fi orice, numai mijlocaş ofensiv nu!), unde se află adversarii, cât de singur este pe anumite zone. A trebuit ca mai întâi Mureşan să piardă două baloane (unul dintre ele ducând la golul 3 al Galatei), pentru ca, mai apoi, la prima situaţie în care mijlocaşul a făcut o preluare într-o zonă liberă, să nici nu mai încerce să pună mingea jos, să vadă ce-i în jurul lui, ci să aleagă speriat pasa înapoi. Ridicole aceste situaţii, urâtă huiduiala răzleaţă a unor spectatori care nu înţeleg mecanismul în ansamblul său, dar vina principală pentru astfel de momente nu aparţine jucătorului, ci felului în care tot sistemul nostru este vraişte, nu de azi de ieri, ci încă de la primul 2-2 cu Iaşul. La fel, derutante au fost câteva momente avându-l pe Luis Alberto ca protagonist (măcar, pornind de la el nu s-a luat gol) şi pot bănui şi acolo doar aceeaşi cauză: lipsa unei schiţe tactice de joc, una care să-i ofere jucătorului o soluţie rapidă, de siguranţă, timp în care el să poată căuta o eventuală alternativă şi mai bună. Nesiguranţa se vede la cele mai multe acţiuni ale noastre, iar realizarea unui plan tactic de la A la Z nu cred că se poate înfăptui decât în primăvară.

Ce-i pot reproşa lui Paulo Sergio? Eventuale opţiuni de alcătuire a echipei. Kapetanos a fost în mod vădit mai lipsit de vlagă decât Bjelanovic. Cum ar fi fost să fie croatul titular? Probabil că ar fi fost o nedreptate şi faţă de grec, faţă de aportul său în Champions League până acum şi, în aceeaşi măsură, un lucru greu explicabil lojei. Ca atare cred că croiala primului 11 a fost cea corectă. E drept, cu 3 mijlocaşi defensivi care nu ofereau niciun orizont unui joc de pase ci doar unui bombardament de mingi lungi, era clar că nu se urmăreşte decât un egal, dar alte opţiuni nici nu cred că erau pe bancă. Îl aveam pe Bastos şi accidentat şi cam ieşit din formă, pe Rui Pedro inconstant sau pe Diogo Valente încă neintegrat în vreun sistem. Dacă ar fi fost Aguirregaray disponibil, probabil că altfel ar fi stat situaţia, Godemeche ar fi luat loc pe bancă şi am fi avut un mare plus la capitolul combativitate şi al deplasării în teren.

De asemenea, pot da vina pe antrenor pentru schimbarea neinspirată din finalul de meci, când oricum scorul era 1-3, cu Diogo Valente în locul lui Kapetanos, punerea numărului 10 al nostru pe flanc, pe stânga şi trimiterea lui Bastos în centru, adică exact ceea ce n-a funcţionat deloc în perioada Andone. Singurul moment care a rezultat de acolo a fost o fază cu ricoşeu, în minutul 90, când lui Sougou i-a mai trebuit puţin să ne dea de 2 bani şi 4 minute speranţă. Avea şi are nevoie şi antrenorul actual să repete greşelile trecute. Să vedem dacă învaţă din ele.

Însă, în aceeaşi măsură, trebuie să remarc lucrurile bune făcute de Paulo Sergio. Mutarea de la pauză, cu scoaterea lui Godemeche şi introducerea lui Bjelanovic este cea care merită cele mai multe laude, este cea prin care Galatasaray a fost surprinsă nepregătită, în care CFR-ul a echilibrat imediat jocul, cu efect direct pe tabelă. A fost o schimbare curajoasă: o pereche Bjelanovic-Kapetanos a mai fost o singură dată folosită destul pe teren, la înfrângerea cu Viitorul Constanţa. Ori între adversarii aceştia doi, Viitorul lui Hagi şi Galatasaray-ul lui Hagi este o astronomică diferenţă. Paulo Sergio a fost dispus să rişte totul, a reuşit să motiveze echipa, să dea un impuls şi a fost, zic, destul de aproape să-şi atingă scopul: Bjelanovic a fost ceferistul cu cele mai multe dueluri aeriene câştigate şi, tot el a dat recuperare ofensivă de la care a pornit golul lui Sougou. Tocmai datorită acestui fapt, fiind mai bătăios şi poate cu un mic plus şi de viteză, l-aş fi dorit pe el titular în locul lui Kapetanos.

După egalare a urmat un joc pe contre, în care CFR-ul nu stătea tocmai rău. Asta, aşa cum am spus din bun început, până la erorile individuale, imediat sancţionate de turci. Nu cred că antrenorul ar mai fi putut preveni acest lucru. Cu o schimbare făcută rapid, Sepsi înlocuit cu Bastos, cu o a doua tactică, Paulo Sergio nu putea face ultima modificare până în minutul 60. Trebuia aşadar să folosească ceea ce avea la dispoziţie, adică echipa în modul de atac, aşa cum o pusese la pauză: Kapetanos, Bjelanovic, Sougou şi Bastos. Pentru a-i fi reuşit planul, aveam nevoie ca apărătorii să fie impecabili şi, de ce nu, de un „kilodram” de noroc. Nu putem imputa prea multe jucătorilor: Cadu şi Piccolo au greşit fiecare doar câte o singură dată – fiecare greşeală a dus la un gol, Ivo Pinto, cu câteva greşeli, dar şi multe blocaje, Camora aproape perfect pe apărare, dar cu contribuţie zero pe atac.

Luând însă ca ansamblu, se vede imediat diferenţa. Momentele de posesie ale Galatei au fost exemplare, cu mingea pusă la firul ierbii, cu pase scurte şi demarcări imediate, pe poziţie viitoare. Poate procentajul statistic de posesie nu este deloc ameţitor, dar ţesătura de pase chiar ne-a făcut să vedem stelele Champions League verzi.

Fatih Terim şi-a făcut bine temele, aşa cum promitea. Capcanele pe care a încercat să i le întindă Paulo Sergio au fost rapid dejucate. Ar fi putut fi surprins la acele lansări lungi pe centru, dacă atacantul nostru împins n-ar fi fost Kapetanos, ci poate Ronny, Weldon… şi lista de vise rămâne deschisă. Acolo, pe centru, Galatasaray are o problemă şi pasele lungi, în adâncime, din startul meciului, aveau o justificare. Totuşi, lipsa de valoare, precum şi turnura pe care au luat-o lucrurile în minutul 18, a blocat total CFR-ul.

Terim este într-adevăr un antrenor prea experimentat pentru ca să piardă un meci atunci când are un asemenea lot valoros la dispoziţie. A venit din start cu siguranţa învingătorului, a intrat pe bancă afişând o atitudine şi o ţinută care a smuls aplauze din partea spectatorilor de la tribuna I a stadionului din Gruia. Ce nu mi-a plăcut a fost nedreptăţirea lui Paulo Sergio, aplaudat doar disparat din tribune. Dar cine să stea să-l încurajeze? Cei vreo 20 de oameni care cântau imnul CFR-ului înainte de meci? Cultura fotbalistică din tribunele stadionului este încă la nivel primitiv şi cred că va fi nevoie de mult mai mult decât tonul dat ici-colo de crainicul stadionului. Lumea vine pentru CFR, dar nu primeşte decât un show perimat, ceva tropăieli pe tribuna a II-a, ceva „C-F-R, C-F-R” şi cam atât. Nu e vorba să se rupă stadionul în două, nu putem fi fanatici ca turcii sau ca pe alte stadioane din România. Nici nu trebuie aşa ceva, probabil avem altă vârstă, alt specific al oamenilor. Însă, trebuie instituit un cod de civilizaţie europeană şi în tribune: imnul echipei se cântă de tot stadionul, direct din inimă, nu din gât (de ce nu putem lua exemplul vesticilor?), intrarea pe gazon merită întâmpinată în picioare, ca la teatru, la fel şi momentele în care se fac schimbări, iar pasele la portar mai trebuie şi tolerate, nu degrabă fluierate, fiindcă uneori noima fotbalului le impune. Dacă nici măcar imnul şi decorul Champions League nu mai dau alt tonus, nu schimbă o atmosferă glaciară, încep să-mi dau seama că echipa a ajuns în Europa, dar spectatorii şi mai ales spectacolul încă suferă la „coeficientul valoric” şi nu va trece de play-off-ul calităţii. Dacă alte stadioane cântă “You’ll never walk alone”, la noi parcă se transmite ideea “You are always alone”. Trebuie doar un element coagulant, fiindcă bunăvoinţa oamenilor există, mulţi chiar depun eforturi pentru un astfel de meci de Champions League şi nu fac aceste lucruri doar ca să caşte ochii la adversarele de prim rang pe care le aduce CFR-ul în România.

Pentru mine, imaginea serii rămâne coloana lungă de maşini văzută la ieşirea din Cluj spre Turda, târziu după ora 12 noaptea. Din sens invers nu venea nimeni, încolo însă erau zeci, sute de maşini, de Alba, Hunedoara, Mureş sau Sibiu. Nu mă îndoiesc că era la fel şi pe ieşirile spre Oradea sau Bistriţa. Mulţi vin de pretutindeni către CFR, vin de departe, tăcuţi şi pleacă la fel. De ce să nu li se dea un sens eforturilor lor? Sigur, pe deoparte se cere ca entuziasmul să vină de la echipă, dar să nu uităm unde suntem, care ne este statutul şi care ne sunt realizările. Pe cei care vor spune că CFR-ul nu face nimic în Champions League, îi rog să ia drept exemplu o echipă precum Dinamo Zagreb, iar apoi cred că vor putea gândi că echipa vişinie îşi face totuşi suficient datoria faţă de suporterii săi.

Las deoparte planurile şi calculele pentru mai departe, se pot face multe scenarii şi nimic nu e pierdut, dar chiar nu mai contează asta. Obţinem o calificare efemeră în Champions League sau una în Europa League, tot aia este. În campionat, acolo vreau să văd revenirea echipei, vreau să văd continuarea trendului ascendent din meciul cu Braşovul! Prezenţa în Champions League poate fi cel mult o gală, nu muncă şi migală. Acestea sunt rezervate campionatului, acolo unde trebuie ca de-acum încolo să ne concentrăm toate eforturile, în fiecare an de-acum încolo. Sigur, miza pare mică: ne calificăm în Champions League şi iarăşi suntem ciuca bătăilor, iarăşi plătim „peşcheşul” fotbalistic celor puternici. Totuşi, să nu uităm ce păţeau în istorie ceilalţi, cei supuşi, cei a căror singură menire existenţială era… birul.

Autor: Albusibiu

70 de comentarii

  1. Am fost foarte suparat aseara si in cursul zilei de astazi.. Acum insa dupa ce am citit articolul tau constat ca ai in mare parte dreptate desi consider ca in alte circumstante, deloc greu de realizat, deznodamantul putea fi altul… Mai mult decat cu un gust amar, am ramas cu frica de faptul ca perspective pentru un viitor mai bun nu vad foarte multe..

    Dar sper din tot sufletul sa ma insel.. Te felicit pentru articol, numai bine si la mai mare…

    Apreciază

  2. Daca revedem faza primului gol, Burak Yilmaz pleaca de langa Cadu si vine in fata lui Piccolo din spatele acestuia. Reactia lui Felice la gol este mai mult o sperietura, vinovatul marcajului deficitar fiind Cadu. Si oricat de „capitan” ar fi portughezul, la cate greseli a facut anul acesta si la cate goluri s-au luat din cauza lui cred ( ba sunt chiar sigur ) ca doar Muresan si Zamfir il mai tin in vestiar … ca sa aiba controlul absolut !

    Apreciază

    • Da, ai dreptate, dar acolo se poate invoca si o aparare pozitionala (fiindca nu era faza fixa, sa fie totul marcaj om la om). Ar fi trebuit sa fie o tranzitie pe posturi, iar Piccolo s-a trezit intr-adevar depasit de catre adversar.

      Apreciază

  3. !! AM OPRIT SOFTUL, TABELUL ESTE REACTUALIZAT. URMĂTOAREA RUNDĂ DE NOTARE VA FI DISPONIBILĂ DUMINICĂ ( 11 NOIEMBRIE ) LA ORA 21.00, DUPĂ MECIUL CU CONCORDIA. HAI CFR !!

    Apreciază

  4. N-am avut moral de invingatori si asta s-a vazut la jucatori: presing zero, frica de contacte, neatentii, erori de pozitionare, frica de a combina. Locul 4 e al nostru cu brio in atari conditii.

    Apreciază

  5. Superbă , Albule, atât fotografia, cât şi comparaţia cu istoria ! Ţi-a ieşit la fix, mai bine nici nu se poate explica „existenţa”, stadiul actual al CFR-ului. Trebuie să fim foarte, foarte realişti, şi să ne vedem lungul nasului. Asta -desigur- nu înseamnă să nu încerci din când în când câte o pârjolire, câte un contraatac…Partea cu suporterii la fel : este nevoie şi aici de-a se crea anumite automatisme (de o coagulare, cum ziceai) să se ajungă la un „next level”…Nu-i nimic, timpul le va rezolva pe toate, sperăm. Calcule chiar nu merită să facem, că ne vom lovi de celebra axiomă a lui nea Imi : „să nu-ţi faci iluzii că o să ai deziluzii”…HAI CFR !!

    Apreciază

  6. Foarte frumos ai scris! As fi vrut sa-ti amintesc totusi legat de acea „stavila crestinatatii” de martiriul Brancovenilor,dar nu cred ca e cazul aici. M-am regasit si in finalul articolului tau,ca unul care intregesc coada de autoturisme care parasesc Clujul in miez de noapte. Am reusit sa o contaminez si pe fiica mea de „CFR-ism”,vine cu mine la meciuri,din pacate parasim Clujul tacuti,tristi si abatuti. Dupa meciul cu MU,in timpul caruia am vazut-o traind la maxim,i-am alungat foarte greu tristetea,insa miercuri seara era foarte realista si mi-a zis sa stau linistit ca n-avem nici o sansa. Despre atitudinea unor spectatori am scris aseara un comment,n-are rost sa insist,unora nu le poti cere mai mult,pentru ca nu au de unde-ti oferi.

    Apreciază

  7. toate cele spise ar fi adevărate dacă pe teren ar fi jucat români, dar cum singurul român de pe teren era Mureşan (un cioban mioritic adevărat) retul nu cred că se leagă. Doar con ducerea clubului e românească (şi asta mixtă maghiaro-română – maghiarii fiind mult mai războinici decât românii). În consecinţă nimic din clasicul românism nu trebuia să se găsească pe teren. Oare frica, delăsarea tipic românească să fie atât de molipsitoare încât să contamineze pe toâi jucătorii, antrenorul şi o parte din conducere ? Eu personal nu cred. Aici avem parte de un management defectuos prin: transferurile realizate, alegerea stafului tehnic şi a ultimilor antrenori (de la Costa inclusiv încoace). Toate declaraţiile conducerii despre obiectivele glorioase ale CFR-ului au fost nişte gogoşi. Orice novice în ale fotbalului care cunoştea puţin jucătorii CFR-ului nu ar fi început cu un asemenea mijloc în primul 11 (nu mai vorbesc de atitudinea din timpul jocului). Meciul era pierdut din start. Faptul că antrenorul este nou nu îi oferă o scuză, trebuie să se documenteze în privinţa jucătorilor, iar dacă acesta nu era suficient documentat cei din conducere trebuiau să îl informeze în privinţa acestora (mijloc total mort în faţa unui mijloc advers viu). În faţa unui meci atât de important s-a manifestat un amatorism total. Nu a existat dorinţă decât la nivel declarativ. În asemenea condiţii nu avem nici o şansă de a prinde măcar locul 3 în grupa CL, doza uriaşă de noroc ne-am consumat-o, acum urmează calitatea sau viclenia (noi nu deţinem nimic din acestea). Partea mai proastă este că în campionat ne-am făcut de CACAO. În alţi ani toate echipele purtau frica CFR-ului, acum nici echipe judeţene nu se mai sperie de noi. De asemenea cei mai buni jucători vor fi vânduţi, fiind ultima şansă a conducerii de a mai scoate nişte bani. Vor fi aduse alte petarde, alţi elefanţi, văd că asta e strategia modernă a CFR-ului.

    Apreciază

    • Da-mi un exemplu de mijloc functional. Exact asta spuneam mai sus, in articol: singura varianta parea a fi Aguirregaray. Sa inceapa cu 2 varfuri nu era o optiune, nu cu un asemenea adversar.

      Apreciază

    • Iarasi prevedem apocalipsa la CFR? Cred ca trebuie vorbit pe subiect, aceeasi placa pusa in continuu pe aici de parca ar fi mari descoperiri ocupa timp aiurea si scad calitatea site-ului. Veniti va rog cu solutii concrete: cum puteam face sa spulberam tot si sa castigam CL? Cu ce investitii, nume jucatori, tactica de joc, etc.
      Nu spun ca nu aveti dreptate, dar sa vedem concret echipa ideala la CFR: patron, presedinte, antrenor, jucatori, buget, strategie. Facem un dosar si trimitem la Arpi cu mesajul „Uite cum se face performanta”.

      Apreciază

      • E simplu: primul imperativ, campionatul intern. Indiferent de ce se intampla in Europa, trebuie sa castigam an de an campionatul. Cred ca dupa fiecare campionat castigat s-a dat mana libera celor 2 din conducere, nu a mai fost seriozitate pe transferuri. S-a pornit de la premisa gresita ca „avem ditamai echipa” si ca ceea ce aducem sunt doar plombe. Ori asa, logic ca cei cu care concurezi devin mai buni decat tine, te depasesc. UCL-ul ar trebui sa fie ultima noastra grija, ultimul nivel pe care sa-l bifam. Nu prevestesc apocalipsa, ceea ce am vazut la Paulo Sergio imi da ceva sperante, pare un antrenor realmente capabil, poate mai bun decat multi altii care s-au perindat pe la noi. In el sta baza asteptarilor mele, desi, anul asta UCL-ul e compromis (fiindca nu mai e vreme sa construim in pripa ceva), cat si campionatul e deja pierdut. Macar Cupa s-o castigam cu el, desi meciul cu Dinamo va fi probabil cel mai important al acestei toamne…

        Apreciază

        • Legat de apocalipsa – nu ma refeream la articolul tau, ci la contestatarii conducerii care par sa nu inteleaga ca nu putem ajunge la „next level” Sahtior venind din Romania unde echipe ca Dinamo, Rapid, Craiova, Timisoara sunt in faliment. Vrem mai mult, insa in prezent pt noi trecerea de preliminarii reprezinta o mare realizare.

          Apreciază

  8. Ai dreptate cu jucătorii reșapați. Cu valoarea jucătorilor de la Galata și nonvaloarea jucătorilor noștri. Nu pomenești însă nimic de atitudine. Care a lipsit cu desăvârșire la noi. Și asta trebuia însuflat de antrenor. Nu ne-am temut de Galata la ei. Adevărat, turna cu găleata. Dar ce are aface asta cu atitudinea jucătorilor? Nici una. Din alt unghi, Kapetanos este obosit cu siguranță. Bjelanovici la fel. De la naștere. Poate îl luăm la noi, la BC Mureș, ca pivot.

    Apreciază

    • Nea Silica, in privinta lui Bjelanovic, sa nu va prind ca puneti voi mana pe el. Il vreau mai mult la CSU! Sa stii, dintre toti cei de pe teren, pe Bjelanovic l-am vazut cel mai artagos. S-a agatat pur si simplu de Eboue, nu a evitat niciun duel aerian. Ca era mai proaspat, ca intrase doar la pauza, sunt argumente. Dar in privinta lui Sasa chiar nu pot vorbi despre lipsa de energie.

      Apreciază

      • singura problema cu bjelanovici este lipsa de talent, degeaba incearca el , lupta ca un nebun dar degeaba.Kapetanos da goluri si cand nu face absolut nimic numai se plimba pe teren.

        Apreciază

        • In cazul acesta, ar trebui sa observam ca de vreo cateva meciuri Kapetanos nu se mai lipeste de gol, ba mai si rateaza ocazii mari. Cu Galata a avut 2 situatii, cu Brasov alte 2 (mari) – golul a fost a lui Muresan, cu Turnu Severin a fost pe nicaieri. De asta apreciez mult mai mult lupta, munca. Fiindca, daca e vorba de talent, nici Muresan pus ca mijlocas nu poate fi banuit de talent si, cu toate acestea, e acum golgheterul echipei.

          Apreciază

      • Albule, renunţ la Saşa al nostru, în favoarea voastră 🙂 În ce-l priveşte pe Kape, n-a mai înscris de mult. Dar depune un travaliu fantastic, alearga de la început, până poate, mai mereu în pressing. Câţi dintre băieţii noştri fac asta? Aproape nimeni. Deci, decât un Bjela bleg până la exasperare, mai bine un Kapetanos obosit. M-a lovit în inimă imaginea acelor maşini care se îndreptau spre casă dezamăgiţi. Ştiu cât de mult m-a durut şi pe mine acel joc. Cu atât mai mult putea să-i doară pe ei, care nu numai au cumpărat biletul, dar au cheltuit serios ca să ajungă la meci şi acasă. Ca să nu mai vorbim de oboseală. Ca să vadă o echipă, care s-a predat cu mult înainte de meci… Trist!

        Apreciază

      • Ca sa se poata lauda I. Muresan ca avem un lot numeros…. Din pacate nu i s-a dat nici o sansa nici macar cu Cupa Romaniei… mai bine isi gaseste o echipa la care sa joace ca la noi isi iroseste timpul degeaba… (poate lua exemplul lui Batin)…

        Apreciază

      • Bus, Lignani, Godfred…. Paun si Negrut – pepiniera proprie, aia care facea fata oricand Viitorului Constanta. Niciunul folosit, CFR 2 nu mai exista, strategie zero. Primul pas inainte care era de facut, a fost de fapt pas inapoi.

        Apreciază

  9. Fara sa ma bucur, constat ca observatiile mele postate anterior, majoritatea contestate sau ignorate mai nou de sensibilii nostri tribunisti, se regasesc actualizate si ambalate in prea multe cuvinte.
    Proiect abandonat, valoare jucatori, lipsa tactica, antrenor portughez, tranferuri paguboase si meschine, declaratii dimbovitene….
    Nu trebuie sa fi jucat la un nivel mare pentru a le sesiza, cateva antrenamente si jocuri vazute te edifica.
    La fel cum faza din min. 61 e emblematica. De la primii pasi in fotbal li se explica fundasilor sa aiba ochi si pentru adversar, nu numai pentru minge.
    Despre ce discutam atunci ?

    Apreciază

    • O singura obiectie. Nu orice antrenor portughez ar fi de aruncat. Paulo Sergio are deja un prim avantaj: nu a fost mare jucator si… a fost un pic slefuit de Scotia.

      Apreciază

      • Corect scris, nu se poate generaliza. Daca ne referim la cei pe care ii putem aduce d.p.d.v. financiar, ii prefer pe cei italieni in locul portughezilor. Italienii stiu abc-ull meseriei. Am asistat la citeva antrenamente in care Kone, Traore si un jucator de banda nu reuseau sa faca o combinatie simpla „taglio” un triunghi mai exact nici dupa mai multe repetari spre disperarea lui Mandorlini. Acelasi antrenor care il invata pe Traore la 19 ani cum sa loveasca corect mingea cu capul.

        Apreciază

  10. Ti-ai construit discursul pe idei ca:- valoarea adversarului si aici dai nume de echipe de unde au transferat(Real,Lazio,Olimpyakos,Arsenal,Liverpool ,jucatori de nationala) -constructia inceputa de cativa ani dublata de investitii masive…….acum cateva saptamani il desfiintai scurt pe Ando pentru jocul defensiv (care deocamdata ne-a adus victorii in CL cate n-a obtinut marea steaua in ani de zile.Ultimele 2 prezente au insemnat cate un punct pe editie in grupa cu Sherrif Tiraspol).Acum folosesti spatiu generos pentru a oferii argumente unei evolutii deloc incurajatoare.
    Spuneai ca ai fost dezamagit de reactia publicului care nu l-a aplaudat pe Paulo Sergio……sau de atitudinea apatica a celor din tribune care nu si-au incurajat echipa.Cred ca aici vorbim de cultura fotbalistica ,de mesaj de intelegere a fenomenului.O stare de spirit o construiesti cu mesaje pozitive,cu incredere……acum doar culegem rodul atitudinii avute fata de echipa in perioada lui Ando cand vedeam doar reactii de contestare ,intro perioada cu bune si rele.
    Nu stiu de ce ar trebui sustinut Paolo Sergio mai mult decat a fost vechiul antrenor?In speranta unei constructii viitoare si rezultate posibile?Da poate fi un punct de vedere si o cale de urmat.Dar asta pare ca si in fabula cu ciobanul care declanseaza alarma lupilor la momente nepotrivite.Asa si suporterii ,nu mai simt momentul in care trebuie sa sustina echipa…….
    Se vorbea de next level pentru echipa.Cred ca asta merge in paralel cu suporterii nostrii.Doar ca ar trebui sa lucram la actualul nivel si sa avem o atitudine pozitiva……si asta s-ar materializa prin gestul minim de a aplauda,semn ca esti multumit de spectacol ,ca te poti bucura impreuna cu echipa.De a inlatura o anumita crispare in gesturi.Degeaba ai iubirea in suflet daca n-o poti arata si transmite.Mai degraba aici trebuia lucrat(de catre suporteri) decat la schimbarile de pe banca tehnica care n-au niciun efect atata timp cat vorbim de valoarea jucatorilor!
    Nu contest dreptul niciunuia la opinie……dar cand ma gandesc la schemele tehnice pe pagini intregi pe care nu le folosea Falcosul?Acum stam mai relaxati si ne dam seama ca pentru asta ai nevoie de jucatori care sa le puna in aplicare.Si asta presupune alta constructie,atat la nivel uman cat si financiar……este un pas inainte sa ne asumam realitatile obiective,ca sa stim de unde plecam.
    In rest ramane cum am stabilit,hai ai nostrii!Si un aspect Albule infrangerea de miercuri a fost infint mai putin dureroasa decat cea cu Craiova cu 3-2 din min.90 gol Plesan cu capul…….

    Apreciază

    • Gica, diferenta este ca Paulo Sergio a miscat ceva, repede si curajos. Asta este marea diferenta dintre vechiul si noul antrenor. Am jucat o repriza intreaga cu 2 atacanti, chiar am avut si efectele mutarilor tactice. Putem presupune cand ar fi mutat ceva Andone? Minutul 60? 70? Paulo Sergio merita aplaudat, merita sustinut, pentru ca el este cea mai mare speranta in revigorarea echipei si, poate, pentru un mic argument: 5-0 cu Brasovul. Cred ca omul asta stie ce face, gesturile sale asta dau impresia. A jucat defensiv? Creioneaza tu mijlocul pentru meciul de fata, cu jucatorii ce erau la dispozitie. Eu am vazut ca Gabi Muresan, in lipsa oricarui alt jucator de atac, era pus mijlocas ofensiv. Diferenta fata de alte meciuri era ca atunci Bastos era valid. Miercuri era mult mai fricos – asta denota faptul ca poate nu era 100% apt.

      Apreciază

    • La urma urmei rezultatele sunt pe masura politicii clubului (cea de manglitori). Entuziasmul din tribune e pe masura evolutiilor entuziasmante ale echipei. Albu spune:”Dacă alte stadioane cântă “You’ll never walk alone”, la noi parcă se transmite ideea “You are always alone.” ” Pai echipele alea nu pacalesc fotbalul, nu merg la „masa bogatilor” cu pantalonii rupti in fund! Noi am facut impresie buna la acea masa pana ce toata lumea ne-a remarcat pantalonii gauriti, apoi nu am mai impresionat pe nimeni. Din pacate totul pleaca de la conducere, de la politica de transferuri: mult si prost, IEFTIN sau GRATIS! Anul asta am fi avut sanse sa facem istorie, dar conducerea nu mai stie face diferenta dintre „transferuri bomba” si „transferuri petarde”. Cred ca defapt s-au schimbat criteriile pe care sunt facute transferurile, este un alt criteriu mai important decat valoarea si pretul…. este ceva cu %. Unii spun ca e greu sa joci pemai multe planuri, eu spun: Steaua, locul 1 in campionat, locul 1 in grupa…dar acolo criteriile de transferuri sunt altele, acolo se cumpara tot ce apare bun in campionat, acolo se investeste mult desi incasarile din ultimii 5ani alelui Gigi sunt incomparabil mai mici cu cele ale lui Arpy…. Si, ca mi-am adus aminte de faza cu coloanele de masini care mergeau din Cluj spre judetele apropiate, nu stiu cat vor mai avea acestia motivatia sa vina sa vada jocul penibil si fara motivatie pe care il practica CFR-ul….

      Apreciază

      • Dan dan, eu incep sa ma cam satur deja de vaicareala asta continua care vine dinspre suporterii acestei echipe. Imi pare rau sa o spun, dar ma tem ca noi suporterii nu ne meritam deloc echipa pe care spunem ca o iubim. Incepand cu galeria, care din punctul meu de vedere a fost la pamant miercuri, si sfarsind cu cei mai multi dintre cei care nu stiu decat sa critice tot ce misca pe la echipa asta. Spui ca cei carora li se canta meci de meci ”You’ll never walk alone” nu pacalesc fotbalul, asa cum fac ai nostri, de-asta sunt si sustinuti. Serios? Imi spui si mie ce performante are FC Liverpool in ultimul deceniu? I-au vandut in ultimii trei-patru ani pe Torres, Xabi Alonso, Mascherano, Arbeloa, Kuyt, Benayoun si inca destui altii (intre care si RIERA, cel de care s-au lovit miercuri Sougou si Pinto) si au adus in schimb numai petarde. L-au aruncat pe Peter Crouch, ca pe-o masea stricata, si l-au adus pe Andy Carroll (pe care au platit aproape 40 de milioane!!!), de care mai pe urma nu stiau cum sa se scape. Pe Downing au platit mai putin, ”doar” 20 de milioane, ca sa le lustruiasca acum banca de rezerve. Si exemplele ar putea continua. Si cu toate astea, cu toate ca in campionat sunt umiliti de marii lor rivali, muuuuuuult mai aproape de retrogradare decat de un alt titlu de campioni, suporterii tot mai au puterea de a canta. Pune-i pe ei langa cei din spatele meu, deranjati de faptul ca un suporter de langa mine cauta sa-si incurajeze echipa!… Vei mai indrazni pe urma sa faci comparatii intre ”suporterii” ceferisti si cei ai lui Liverpool?
        Am si uitat cine suntem, ce putem in competitia asta? Eu in vara nu-mi doream nu visam decat la Europa, Europa, Europa. Si uite ca le-am invins pe Liberec, pe Basel, pe Braga, reusind calificarea mult visata in grupele UCL. Aici, pana una-alta, in momentul de fata suntem pe locul trei, ne batem inca cu echipe mult mai bogate decat noi, cum sunt Galata si Sporting Braga, iar un egal impotriva portughezilor ne-ar aduce sanse importante de calificare. Pentru asta nu merita sa vii de la Oradea, Sibiu, Timisoara, etc, ca sa-ti sustii echipa? Si inspre Satu Mare, dupa meci, pe la doua noaptea, inca mai curgeau masinile. Spui ca data viitoare vor fi mai putine pentru ca suporterii nu vor mai veni sa vada ”jocul penibil al echipei”? Nicio problema, cu ei sau fara ei, crede-ma pe cuvant, CFR-ul chiar nu pierde nimic!

        Apreciază

        • da, Liverpool nu pacaleste fotbalul… ma indoiesc ca ei joaca contra unei echipe din Liga a 3-a si sta cu fundul in poarta… Cand vorbesc de pacalit fotbalul ma refer la modul in care joaca, nu neaparat la rezultat. Nu conteaza atat faptul ca pierzi, ci modul in care o faci ( daca ai vazut meciul lui Bute, sala a fost jumate goala, asta pentru ca pierzand in MODUL IN CARE A PIERDUT cu Froch, oamenii si-au dat seama ca acesta pana acum a pacalit boxul…). Poti sa pierzi un meci dar spectatorii sa fie incantati de modul in care ai jucat, sa vada ca ai dat totul pe teren, sa vada ca nu ai avut atitudine de looser !!! Am inteles ca UCL este o palarie prea mare pentru noi luand asta dupa bugete, pai atunci noi ar fi trebuit sa batem pe Iasi, pe Viitorul, pe Ceahlaul, sa nu ne chinuim cu Berceniul…. Sper sa castigam macar Cupa Romaniei, ca luand dupa valorile la care sunt estimate loturile echipelor ramase in competitie, celelalte echipe nu au nici o sansa…. si in campionat trebuia sa fim macar pe locul 2 daca fotbalul ar insemna doar „cat costa” jucatorii…. In rest, esti liber sa fii multumit de evolutia echipei, dar nu putem sa avem toti aceeasi parere…

          Apreciază

          • Nu, prietene, Bute nu a pacalit boxul. E un mare campion, fie ca unora le convine sau nu. Dar tot felul de romani pt care cel mai mare efort a fost sa duca sticla de bere la gura isi dau cu parerea stand in fotoliu.

            Apreciază

            • Prietene, Bute pana acum nu a avut adversari de top…cand l-a intalnit pe unu dintre ei, stim rezultatul… Pana la Froch, nu a intalnit nici un adversar agresiv, care sa stea la bataie… acum toti stiu punctul lui slab si are probleme in a se mai impune. intr-un fel e ca si jocul defensiv al CFR-ului, de care s-a prins toata lumea, nu mai e o surpriza pentru nimeni, si nimeni nu mai are frica de noi…nici chiar Berceniul… Cat despre ” tot felul de romani pt care cel mai mare efort a fost sa duca sticla de bere la gura isi dau cu parerea stand in fotoliu”, ne cunoastem cumva? Sigur nu ne cunoastem….

              Apreciază

  11. Forza CFR!! Sunt mandru ca sunt suporterul singurei echipe din Romania care joaca in Champions League. Mi se pare pe undeva normal sa mai si pierdem niste meciuri in competitia asta, vazand ce jucatori au adversarele noastre. Nu uit de incredibila victorie de la Braga, o victorie care ne-a depasit orice asteptari! Inainte de meciul ala eram multumit ca am batut Basel si Slovan si am reusit sa intram in grupa, si ziceam ca orice urmeaza dupa asta va fi un bonus, iar dupa meci eram in culmea fericirii! Si ce daca nu ne calificam in primavara? Imi iubesc echipa si voi continua sa-i incurajez, n-o sa ma apuc acuma sa-i injur, pentru ca asta-i fotbalul – cateodata iti da bucurii enorme, altadata te baga in depresie. Nu-i stres! Haideti sa vedem lucrurile in ansamblu si sa ne bucuram de fotbal!

    Apreciază

    • De acord cu tine, Cata, până la ultima virgulă ! Evident, nu-i niciun stres (sau n-ar trebui să fie), ne aflăm şi noi întrun anumit „stadiu de dezvoltare”, cu bune şi rele, mai e mult până departe. O putem lua şi invers : câte (dar chiar câte) echipe mai mari decât noi (Basel,etc.) au rămas în afara CL, ar face schimb cu „nereuşitele” noastre pe loc…Analizele critice îşi au -totuşi- rostul lor, măcar ne (le) arată drumul de urmat, iar articolele lui Albu îmi plac, pe lângă analizlor de fond, datorită calităţii jurnalistice/artistice ireproşabile. Nu sunt de acord cu unele păreri de-ale lui (şi aici mă gândesc în primul rând la „problema Ando”, care e mai complexă, decât pare), dar aştept cu sufletul la gură articolele lui (încă dinaintea înfiinţării Tribunei), pentru că emană -cu tot cu critici- o iubire necondiţionată a CFR-ului, exact aşa cum simt şi eu. HAI CFR !!

      Apreciază

      • Si mie imi plac foarte mult articolele lui Albu, ele fac parte din „miezul” acestui site. Nu il critic nicidecum in comentariul meu, vreau doar sa incerc cumva sa mai ridic putin piatra care s-a pus pe inima multor cititori ceferisti care parca prea fac inmormantare la orice infrangere! Avem o echipa frumoasa, chiar daca nu avem super-jucatori ca Galata. Ca am fost dominati fara drept de apel, asta este, nu suntem singurii, ca doar si pe Braga i-au dominat turcaletii, numai ca au avut ghinion. Is ei prea buni, si gata! Tineti minte bucuria de la golul lui Sougou, ce faza superba a fost! Nu e corect sa le dam acuma alor nostri in cap pentru meciul asta, pentru ca is convins ca au vrut sa dea tot ce au putut mai bun din ei. Capul sus si mergem inainte!

        Apreciază

  12. albusibiu – mi-ai spus să îţi dau o variantă de mijloc mai funcţional decât cel cu care ne-am prezentat la meciul cu Galata. Prin începerea jocului cu 3 mijlocaşi total defensivi, noi nu aveam cum să dăm gol. Cine să construiască ? Trebuia început cu Bastos din start indiferent de riscuri + Ruri Pedro – aceştia puteau construi ceva, putea surprinde cu ceva. Cu cei 3 elefanţi de la mijloc nu aveam cu ce să surprindem, iar ca să obţinem victoria trebuia surprins adversarul (care era valoric peste noi). După ce conduceam pe tabelă puteam să ne baricadăm cu elefanţi, dar victoria tot nu era sigură având apărători centrali slabi. Ar fi fost bun Deac pt. că acesta e bun şi ofensiv şi defensiv, era un jucător agresiv exact ce nouă ne-a lipsit, dar nu era pe listă. Consider că în lot avem mijlocaşi buni (Bastos, Deac, Vass, Rui Pedro, Aquirregaray) care pot să construiască totul este să fie aduşi în joc. Problemele majore consider că le avem în defensivă unde toţi fundaşii centrali sunt praştie: sunt lenţi, au poziţionare proastă (în nenumărate cazuri stau toţi adunaţi grămadă pe linia de 6 metri încurcând mai mult portarul, nu mai au nerv, sunt lipsiţi de reacţie. Stăm slab şi la capitolul închizători unde cei 3 elefanţi mai sus menţionaţi joacă mereu „măgaru-n mijloc”. În concluzie – cum putem să practicăm un joc defensiv când apărarea noastră şi închizătorii noştri sunt varză ? Nu trebuie să fim antrenori ca să ne dăm seama că meciul e pierdut din start. Ca să câştigăm trebuie să dăm goluri mai multe decât adversarul, pt. a da goluri trebuie să ataci, să construieşti, ……

    Apreciază

    • Discutia e mai ampla, Luk. In privinta apararii, se simte faptul ca lucrurile nu sunt sincronizate. Cand Cadu si Luis Alberto stau si se uita unul la altul, in timp ce adversarul face preluare linistit, intre ei, inseamna ca problemele sunt de inchegare a echipei. Astea sunt lucrurile fundamentale, cele care nu se pot rezolva in timpul campionatului si cu atat mai putin in timpul Champions League. Acum, in privinta „elefantilor”, am spus ceva si in articol, exact privitor la optiunea celor 3 mijlocasi: Aguirregaray era suspendat, Rui Pedro este inconstant si imprevizibil (in sens negativ), Bastos schiopata (si nu puteam risca si cu el si cu Sougou, sa ni se accidenteze dupa 10-15 minute, sa ne trezim fara ambii si cu 2 schimbari irosite). Din pacate, in acest meci, in asemenea conditii, cand nici apararea nu functiona cum trebuie, cred ca a fost singura decizie logica, de a lucra cu cei 3 mijlocasi, care, teoretic ar fi trebuit sa inchida bine apararea. La o adica, au inchis-o: Galata a avut doar 2-3 ocazii toata prima repriza. Cred ca lucrurile au fost tratate logic, doar ca sunt niste limite. Si, repet, tehnica de posesie a turcilor a fost net superioara celei aratate de englezii lui Manchester.

      Apreciază

  13. Dupa un astfel de meci(sezon) se pot lua in discutie mai multe aspecte:1) valoarea jucatorilor,2)politica de transferuri 3)pregatirea meciului de catre staff-ul tehnic:alegerea echipei de start si schimbarile,jocul tactic,pregatirea fizica,jocul adversarului 4)momente decisive (greseli,realizari-individuale/de echipa,arbitraj,sansa-ghinion).In sens mai larg putem discuta despre politica conducerii,partea financiara si despre antrenorii CFR-ului.Propun sa nu ne risipim pe mai multe teme in discutii interesante dar sterile si sa devenim mai eficienti si sa ajutam efectiv echipa.Cum? Sa abordam sistematic 1-2 dintre subiectele propuse in fiecare saptamana,sa tragem niste concluzii bine argumentate(propuse si acceptate de majoritatea dintre noi)si solutiile pe care le propunem.Aceste concluzii-constatari-solutii sa le prezentam conducerii clubului in scris pana la sfarsitul anului,facandu-i o invitatie la un dialog calm si asezat(la propriu)in care 1-3 reprezentanti ai Tribunei CFR sa ia cuvantul solicitand punctual parerea si solutiile pe care le preconizeaza conducerea .Atunci vom putea in cunostinta de cauza sa realizam unde suntem,care ne sunt minusurile si care sunt perspectivele echipei.Sunt absolut convins ca daca oamenii care investesc(Arpi si Energobit)ne vor asculta vor retine cateva idei si solutii produse de brainstormingul Tribunei CFR.

    Apreciază

    • E o idee foarte buna si, cred ca, pastrand o nota de echilibru (exact asa cum este definita si de notele de la fiecare meci) am putea duce opinia noastra la un punct unitar. Cred ca putem identifica apoi si niste metode prin care, daca nu intram neaparat in dialog, macar putem prezenta conducerii clubului opiniile noastre. Nu o facem pentru noi, ci pentru club!

      Apreciază

  14. Pre cum spui…durerea mea este inca vie..!!! Vrem prea mult din ce nu este..Poate si Arpi greseste cand ne face sa visam..Trebuie adusi jucatori si antrenor de calitate si apoi se poate..mai mult!!

    Apreciază

  15. albusibiu – la un meci cu o echipă superioară valoric trebuia să riscăm, altfel nu puteam reuşi, oricum nu aveam nimic de pierdut. Fără elementul surpriză nu poţi învinge o echipă superioară tehnic, fizic, valoric, etc. Am practicat acelaşi joc pe care îl cunoaşte până şi Berceniul, cum să câştigăm astfel ? Nu puteam rezista mai mult de 1 repriză jucând aşa. Fără să vreau să supăr pe nimeni dar cred că logica e de paretea mea, antrenorul ăsta e varză şi mai rău, nici măcar nu s-a străduit să sufere la înfrângere (îl doare în pălărie). Ideea lui IQ este bună, poate s-ar mai lumina şi conducerea şi vom putea spera la mai bine. Mie personal îmi este ruşine de jocul echipei noastre. Ideea cu notarea jucătorilor a fost bună, dar notele acordate de tribunişti sunt mult prea mari, cu astfel de note ajungi la concluzia că nu trebuie schimbat nimic la echipă (ceea ce este fals).

    Apreciază

    • Luk, la pauza antrenorul a riscat suficient. Ia etalon minutul 55, scorul era 1-1 si meciul era echilibrat. Aveam si elementul surpriza (2 atacanti + inca 2 de sustinere), aveam totul exact asa cum il vrei tu, iar ceea ce a urmat e lesne de vazut. Antrenorul nu are de ce sa sufere, fiindca el stie ca si-a facut treaba corect, ca a gandit logic, functie de posibilitatile echipei. L-am privit atent, din locul meu de pe tribuna I, l-am vazut implicat in meci, coordonand, atat cat a putut, jocul, l-am vazut imbarbatandu-l si pe Ivo Pinto (imediat dupa golul 2). Pentru ca antrenorul trebuie sa fie „varza” trebuie sa oferi si cateva argumente, pe o perioada mai lunga de timp. Ce-a gresit, asadar, in meciul cu Brasovul? Mie nu imi este mai rusine de jocul echipei noastre de miercuri, impotriva Galatei, fata de cat imi e de cel impotriva Manchesterului. Diferenta majora intre cele 2 este ca englezii nici macar n-au fost deranjati din posesie pana in minutul 80, in schimb turcii au trebuit sa traga de ei si sa ne mai dea un gol pentru a ne potoli. Singurul lucru care mai trebuie schimbat la echipa este bugetul, macar triplat pentru a obtine performante cat de cat onorabile. Dar, asta nu tine de niciunul dintre noi.

      Apreciază

      • Videoton – Basel 2-0, Videoton – Sporting 3-0(parca) , sa nu imi zici ca Videoton e ditamai echipa dar au jucat curajos, au avut elan , si au avut tupeu.

        Apreciază

        • Bun exemplul tau cu Videoton,chiar daca au pierdut aseara cu Basel. Asta vreau sa vad si eu la echipa mea de suflet,determinare,atitudine,rautate,cateva idei de joc,chiar si cu lotul pe care-l avem. Stiu ca nu putem juca la fel ca Barca,problema noastra e ca nu jucam nimic si asta nu de ieri,de azi.

          Apreciază

    • Ai dreptate, Luk, şi mie mi se pare că uneori exagerăm. Totuşi , din ce-am văzut eu (voi reveni cu o mică analiză pe acest segment), notările euforice şi cele prea dure se cam exclud, media generală fiind una acceptabilă, ca valoare statistică. O imagine mai clară vom avea când notele vor fi corelate şi cu punctele obţinute în acel meci, cu minutele jucate, etc. Lucrez la asta, sper ca în câteva zile să scot o formulă „versiune 1.0”, care să fie perfecţionată de noi toţi. HAI CFR !!

      Apreciază

  16. Apreciez faptul ca unii dintre cei mai activi tribunisti sunt de acord cu propunerea pe care am facut-o.Este inutil si neproductiv sa ne lamentam,sa acuzam si sa ne contrazicem fara nicio finalitate practica.Haideti mai bine sa ne concentram energiile si sa ne adunam ideile in mod constructiv ,pe teme concrete cu stabilirea unor concluzii clare.Acestea trebuie prezentate in cadrul unor intalniri conducerii( pe care le-as putea mijloci intr-o oarecare masura) careia sa- i solicitam exprimarea unui punct de vedere referitor la cele puse in discutie si sa urmarim ce face practic in acest sens.Cred ca ar fi bine sa inauguram o rubrica distincta numita de ex.tema saptamanii in care albusibiu sa propuna un singur subiect ,toate luarile de pozitie( argumentate si fara atacuri la persoana) fiind legate de tema respectiva.La sfarsitul saptamanii 3 tribunisti( ex. Albusibiu,cj-07-cfr si caneto de ex.) sa sintetizeze in cateva concluzii opiniile ,iar kiruj sa ne prezinte statistica principalelor idei exprimate.In cateva saptamani am putea strange cateva concluzii-idei interesante cu care am putea ” provoca” conducerea intr- o intalnire fata in fata.Ne-am cunoaste mai bine ,am realiza ca toti vrem binele acestei echipe , am putea stabili intalniri periodice si va asigur ,mai ales daca vom veni cu idei si solutii pertinente ,ca vom fi ascultati.

    Apreciază

    • In general comunicarea este metoda de solutionare a multor probleme sociale, politice, religioase, chiar si sportive. Este o idee foarte buna sa comunicam cu conducerea CFR-ului, insa nu stiu daca vom fi bagati in seama. Consider ca echipa manageriala a clubului este de-o aroganta maxima si nu cred ca va fi dispusa la vreun dialog. Am primit noi, tribunistii vreun mesaj de la Muresan, Arpi &co, vreun cuvant de multumire si de lauda pentru neuronii tociti pe acest site, vreo apreciere pentru contributia noastra la promovarea cfr-ismului, vreun respect pentru critica de esenta constructiva (sic), vreo apreciere pentru sentimentele curate exprimate permanent fata de echipa ? Nu imi aduca aminte de asa ceva! Cred ca suntem priviti si echivalati cu reprezentantii mediei sportive, deci oameni de dincolo de baricada iar acest lucru nu este in regula.

      Apreciază

  17. Draga Albule, astept articolele tale cu deosebit interes, dupa fiecare partida a echipei noastre, le citesc cu placere si te aprob in mare parte. Niciodata nu ti-am lasat un comentariu, fie el pozitiv sau negativ, insa azi ma simt nevoit sa intervin legat de cateva aspecte: 1. diferenta intre Ando si Sergio e….niciuna, ba mai mult, acum jucam cu 3 inchizatori, nu cu 2 asa cum o facea Ando. Liniile sunt in totalitate rupte si…..cu Ando mai si castigam in CL sau smulgeam un egal (chiar parjolind ogoarele si otravind fantanile). 2. La primul gol al turcilor greseste atat Cadu cat si Felice (dar sa remarcam executia, una norocoasa, paganul n-o sa mai dea un astfel de gol niciodata nici din 800 de incercari). 3. Am tot citit articolul sa vad cand ajungi la adevarata problema. Te rog sa rememorezi si/sau sa vizionezi partida. Sunt curios cate deposedari, interceptari, dueluri aeriene castigate sau pase reusite ai gasit la Alberto?? Ei acolo am pierdut noi controlul si asa cum ai remarcat si tu, la nesiguranta lui Muri (aparuta din stresul de al dubla pe Alberto)…..Cam asa sta treaba…..ba nu….mai am una….foarte dureroasa. Teoria cu fotbalul turc si romanesc nu tine. Am convingerea ca sclavii ciobanului ii sufocau pe turci si ii bateau asa cum au facut si acum 4 ani.

    Cu stima

    Apreciază

    • Alberto a fost o adevarata mana moarta. Pe asta si pe Nicoara-potcoava nu concep sa-i mai vad in echipa.GMuresan nu a fost concentrat de la inceputul meciului-vezi cum a batut lovitura libera-pana si comentatorul a remarcat atitudinea lui indecisa. Cu MU am jucat cu 2 inchizatori, cu Galata jucam cu 3 . Ce facem cu Braga? ideea cu tot mai multi inchizatori nu prea miroase a bine.Doar un miracol ne mai duce in primavara europeana. Probabil ca o sa batem la MU.

      Apreciază

  18. Eu am un fix in legatura cu evolutia jucatorilor nostri din meciul cu turcii. Nu a avut atata importanta componenta echipei, modul de abordare al partidei, cat faptul ca jucatorii “nu si-au revenit cu capul” pentru acest meci, au intrat pe teren fara a fi intr-o stare de tensiune pozitiva, a lipsit imboldul launtric necesar pentru o confruntare cu o asemenea miza. Asta a reusit sa insufle Andone jucatorilor in meciurile cu Liberec, Basel ori Braga. Sau daca vreti, n-a fost meritul lui Andone, ci s-au automobilizat jucatorii. Dar acum n-au reusit nici ei, nici Paolo Sergio. De-aici se trag multele erori individuale elementare, de-aici jocul foarte bun al turcilor (este normal sa faci o impresie extraordinara cand intalnesti un adversar apatic).

    Apreciază

  19. Sper sa ma insel insa nu cred ca vom mai face vreun punct in acesta grupa. Pur si simplu nu avem cu cine. Nu te poti baza la nesfarsit pe un sprint a lui Sougou sau noroc. Desi crap de ciuda tre sa recunosc ca Steaua joaca fotbal acum cu combinatii si in viteza. E drepat ca nici adversarii nu au fost de valoarea adversarilor nostrii, insa chiar si asa, au jucat bine.

    Apreciază

    • Trebuie să sperăm, Luci, noi suntem suporteri, asta ne stă în fişa postului : iubire necondiţionată, speranţe până la ultimul catarg (din Titanic). Eu chiar cred că se mai poate face ceva, depinde cât de repede se informează Paulo Sergio cu nişte realităţi-tabu vizavi de comportamentul jucătorilor şi cât de repede învaţă expresia „plm”…

      Apreciază

  20. Albule, nu am mai scris demult, dar acuma ma cam ard degetele.
    Il lauzi pe noul antrenor ca a reactionat la pauza. Corect, dar el a indreptat o greseala a sa pe care nici un copil nu ar face-o: a inceput meciul cu 3 mijlocasi centrali defensivi, care se calcau pe picioare si au avut, cumulat, eficienta a 1,5 juniori. Joci pe cartea apararii si a contraatacului? lasa-l atunci pe Kapetanos pe banca, pune-l pe Sougou atacant central si pe habaucul de Nicoara pe dreapta, daca tot vrei viteza acolo. Kapetanos a ratat in primele 5 minute doua ocazii mari (a tras pe linga poarta, respectiv a fost ajuns din urma de fundas), ocazii ce ar fi fost letale cu Sougou in locul lui.
    Iar jucatorii… buni rau.
    Primul gol turcesc: dintre cei 5 mijlocasi ceferisti nici unul nu se gaseste sa-l blocheze pe Altintop sa centreze, plus eroarea lui Picolo (trebuia sa faca un pas spre minge, nu sa astepte pe picioare para malaiata), plus o lovitura de cap excelenta a turcului.
    Al doilea gol turcesc: Altintop cistiga duelul cu sfiosul Luis Alberto, are vreme sa se uite dupa fete prin tribune, centreaza printre sosetele ceferistului, iar fundasul nostru lateral facea marcaj serios la Cadu (il inteleg, Cadu are citeva autogoluri la activ) lasind liberi doi turci pe linia de 6.
    Nici la amatori nu am vazut asa ceva… Si astia joaca in CL!
    Sint curios acum cum se va juca cu Braga. Sper doar ca nu in acesta constelatie.
    PS: vroiai, undeva mai sus, un exemplu de mijloc mai bun. Iata-l: inchidere: Muresan + Luis Gustavo, central ofensiv: Diogo Valente.

    Apreciază

    • GRadu, imi plac la nebunie mijlocasii alesi de tine… 🙂 Cu Luiz Gustavo in unspele CFR-ului cu siguranta aveam un un mijloc mai bun decat cel trimis in teren de P.Sergio. 🙂 Cu el in primul 11, indraznesc sa spun, nu ne-ar fi batut turcii nici daca jucam cu ei pana azi! Ca sa nu fiu inteles gresit, voi incheia cu cuvintele pe care I.Muresan le adauga mereu dupa cate o glumita incercata de el, si fara de care Horia Ivanovici si ceilalti nu s-ar prinde in veci ca li s-a spus vreo poanta: ”Glumeam”. 🙂

      Apreciază

      • Florine, Luiz Gustavo a jucat bine la Braga, s-a vazut acolo ca si-a dat silinta si ca poate. Ca turcii au fost mai rapizi, mai destepti, mai frumosi samd decit el, asta-i altceva si se trage de la tactica de cacao din prima repriza. Zic si io, nu dau cu paru’, ca tine (Ca sa nu fiu inteles gresit, ‘Glumeam”).

        Apreciază

        • Radule, rareori mi se intampla sa nu fiu de acord cu ceea ce spui pe Tribuna. Chiar mi-as dori ”sa te arda degetele” (ca sa te citez) si sa pui mana pe tastatura mai des, pentru ca mereu ai ceva interesant de spus. Si acum sunt de acord cu tot ceea ce spui aici, doar ca de data aceasta aveam de facut o mica rectificare: pe ”Luiz Gustavo” al nostru (bata-l norocul!) il cheama de fapt…Luis Alberto. Ala adevarat joaca acum prin Bundesliga, tocmai la Bayern. 🙂 Iata un motiv pentru care mi l-as dori mereu in mijlocul CFR-ului. De fapt, ca sa fiu sincer pana la capat, eu mi l-as fi dorit la CFR inca de pe vremea in care brazilianul evolua pentru Hoffenheim. Sper sa-mi fie iertata interventia, pentru ca nu avea in ea niciun sambure de rautate. HAI CFR!

          Apreciază

          • De obicei imi citesc postarile inainte sa le trimit. Astazi am facut o exceptie. Eu probabil ca visam cu degetele pe tastatura… Si tot de obicei, imi citesc postarile cind dau replici la replici. Nu am facut-o astazi si am iesit prost. Sorry!

            Luiz Gustavo… Excelent fotbalist si o afacere buna pentru Hoffenheim (mai putin faza cu pierderea antrenorului din aceasta cauza).
            Luis Alberto: bun fotbalist si el, dar numai cind vrea. Dar pentru CFR ii „bun” si asa.

            Apreciază

  21. […] sursă: Tribuna CFR window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement("script"); e.async = true; e.src = document.location.protocol + "//connect.facebook.net/en_US/all.js"; document.getElementById("fb-root").appendChild(e); }()); […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.