Ne-am scos din ceață! [CFR – FC Brașov 5-0]


Mi-e un pic dor de Andone. Cu el era mai simplu. Vreau să-i urez „bun venit” noului antrenor principal, dar trebuie mai întâi să-i verific numele pe Wikipedia. Așa: 44 anișori… portughez, normal… fost atacant, 1,84 m, 67 meciuri pentru Belenense, 66 pentru Olhanense… retras în 2003 și transformat brusc în antrenor… trecut prin Scoția (zgârcit cu fotbalul?!)… Alles klar! Deci, bun venit Paulo Sérgio Bento Brito (Paulo Sérgio)! Multă inspirație, expirație și baftă totală la CFR Cluj!!!

Mugurel Pele stârnește zâmbetele arbitrilor, indicând poarta la care va marca

Cârțu pare mai liniștit decât de obicei. Deocamdată tace și nu sparge nimic. În fracțiunea de secundă cât trece camera peste fața sa, pot să-i citesc pe buze umătorul gând: „Oare ce naiba de meci făceam de rămânea Andone și băgam amândoi autobazele?”. Apoi începe să se agite, că doar 0-0 nu-i convine.

Tactică de intimidare a nou-venitului în Liga 1. Sorinaccio strigă la fotbaliștii CFR-ului să joace ce i-a învățat el. Unii chiar apleacă urechea…

În prima duzină de minute, Gabi Mureșan joacă precum Gabi Mureșan în zilele proaste. Mingea-i pare străină de ambele picioare. Vine însă minutul 13 și Gabi repară cu capul unde era vai de picioare. Ar fi putut fi declarat un gol destul de norocos, dacă nu era Kapetanos batmano-inspirat să împingă mingea și mai adânc în poarta lui Taborda, portarul fără poartă. Așa, e golul unui atacant de clasă, care știe perfect unde să se plaseze. La ora la care scriu aceste rânduri, Gabi Mureșan și Kapetanos nu-și mai vorbesc…

Kapetanos, Taborda și mingea în poartă. În imagine nu apare autorul moral al golului de 1-0, capul lucios al lui Gabi Mureșan.

Mingile aruncate în față nu aduc fericirea. Mai de preț este centrarea, singura care aduce ocazii. Mai întâi vine centrarea de pe stânga, reia Diogo Valente, cu capul, pe lângă poartă (cam 1/3 ocazie). Apoi vine centrarea de pe dreapta, Kapetanos se plasează din nou perfect și, cu unul dintre picioarele slabe, reia aiurea (deși poziția era excelentă, iar Pantelis era singur, pun tot 1/3 ocazie, pentru că mingea nu i-a venit pe cap).

Taborda degajează spre tabela de marcaj care arată doar 1-0, scor pe care avea să-l regrete amarnic după pauză. La modificarea periodică a scorului de pe tabelă avea să contribuie substanțial.

De obicei (prost), în Gruia ocaziile se cam răzbună. Brașovenii ies mai mult la joc și apar problemele. Minutul 30 aduce cea mai șubredă respingere a mingii de către Felgueiras pe care am văzut-o, dar Brașovul n-are un Pippo Inzaghi care s-o trimită în poartă, ci un Bug(a). Așa ne-a fulgerat acest glonț dum-dum pe la ureche, încât am făcut otită.

Dum-dum pe lângă poartă, după respingerea lui Felgueiras. Poate nu asta-i poarta la care se gândea Buga.

În repriza numărul unu pare că s-a rupt Bastos (să sperăm că doar s-a deșirat puțin) și a intrat Rui Pedro în locul său. Ceva mai încolo ne-am temut și pentru integritatea lui Ivo Pinto, dar nu se putea, omule, atâta ghinion pe CFR! Portughezul s-a ridicat de jos, s-a scuturat de iarbă și a continuat.

CFR greșește destule mingi. Verticalizările sunt într-o dungă. Luis Alberto o lasă mai moale cu deposedările după ce ia un galben. Diogo Valente se vede aproape la fel de rar precum conducătorul de joc inexistent al CFR-ului.

Chiar înainte de pauză se vede că Felgueiras a vorbit azi la telefon cu Beto și a mai învățat niște șmecherii. Iese aiurea la colțul careului, cu pieptul dezvelit pe lângă minge, iar apoi tatonează adversarul cu loabda, încercând să-și apere invincibilitatea porții. Cu ajutorul lui Camora, reușește.

Felgueiras nu se lasă / Până nu și-o vede-n plasă?

1-0 la pauză, scor bun pentru un joc gripat. Dacă noul A1 a recunoscut cu sinceritate că n-a avut vreme să-și studieze adversarul, acum măcar a avut 45 minute la dispoziție să-și ia notițe. De cunoscut proprii jucători… nu-mi bat capul. Asta a părut o misiune imposibilă pentru mulți dintre antrenorii perindați pe la club.

Repriza a doua. Fotbal la fel de modest. După vreo 5-6 minute începe să se lase ceața și peste stadion, gazon, nu doar peste jocul prestat. Probabil ceața la sol e mai dificil de tăiat cu cuțitul decât pare la TV, din moment ce Rui Pedro driblează în direcția porții lui Felgueiras.

Minutul 55. Bucurie maximă! Tribunele arhipline – care nu se văd din cauza ceței cât de arhipline sunt – erup de fericire precum sirena lui V.Roaită! A marcat Gabi Mureșan, cu toată opoziția lui Taborda și Kapetanos! 2-0!

Piccolo: „Bravo, vultur pleșuv!”

Timp de un minut, meciul pare jucat. Însă după acel minut devine meci de „2-0, scor periculos”. Felguieras face un stop exact cu eroare de 3 metri lateral dreapta la o lumânare, apoi încearcă o degajare în piciorul obosit al lui Buga. Mingea se scurge pe lângă poartă… E a treia „perlă” a portarului portughez și deja mă gândesc cu ce i-o fi greșit Paulo Sérgio în trecutul portughez, de încearcă să-l sape încă de la debut?!

Aici pare că s-au cam tăiat aripile frânte ale brașovenilor, care devin penetrabili și pe centru (mă scuzați pentru utilizarea limbii române!). Ratare Kapetanos, ratare Ivo Pinto (din centrul careului!). De aici încolo n-am mai notat minutele. Cade Kapetanos în careu – probabil secerat/agățat/placat de Taborda – și se acordă lovitură de la 11 metri. 3-0, Cadu.

Cadu execută cu sânge rece în stânga ceții: 3-0

Centrare Diogo Valente (a doua de gol din repriza a doua) și gol Rui Pedro: 4-0! Cârțu clatină fără încetare din cap, de sus în jos, și privește cu ochi de cunoscător al fenomenului spre înfrângerea iminentă. E clar de ce-i pare și acum rău că a plecat de la CFR.

Omul de la care se așteaptă mai multe, începe să ofere mai multe. După golul de 3 puncte cu Dinamo, Rui Pedro găsește poarta și contra Brașovului: 4-0.

Ceață… Iese Diogo Valente, în aplauzele spectatorilor!!! [fie vorba între noi, mă arde curiozitatea: oare va scrie Albusibiu că Valente a fost activat de noul antrenor, în timp ce Ando n-a reușit să scoată decât merdeală din el? 🙂 ]

Apar sub luminile atenuate ale nocturnei și Deac și Aguirregaray. Brașovenii ies la atac, încercând să-și mai repare din fațadă, dar Păun mă face să zâmbesc. Nu primește nici măcar una dintre loviturile libere cerșite. Nici intrarea lui Potecu nu pare să-i mai ajute cu ceva…

Hopa! Aguirregaray n-a intrat degeaba! Lob peste Taborda, de la 35 metri de poartă și masacrul e (aproape?) gata: 5-0 în minutul 82!!!

Piccolo: „Bravo, vultur flocos!”

Brașovul dă impresia că va ieși mai șifonat decât Bistrița. Mai sunt doar câteva minute și deja putem începe să ne gândim la meciul următor, de interes ultranațional: Steaua – Dinamo! [ooops, am uitat să bag semnul de atenționare „glumă proastă”!]

90+2… 90+3… Fluier final, victorie mai clară decât ne-a arătat-o ceața. Bravo CFR! Felicitări, Paulo Sérgio! Vezi ce echipă ți-am pregătit la Cluj?

Înainte să închei, ca să bag articolul la rotativă, sar cu o idee: fraților, dacă unele echipe gazde udă terenul ca să alunece mai ușor adversarii, noi musai trebuie să dăm drumul mai repede la ceață!

O seară plăcută tuturor!

28 de comentarii

  1. Nu stiu daca echipa noastra a fost buna sau echipa Brasovului a fost slaba, dar 5-0 e un scor remarcabil. Plus ca schimbarea de antrenor si ceata de pe teren o sa ii „bage in ceata” pe otomani. Cu o victorie in fara turcilor ne asiguram locul in Europa League.

    Apreciază

  2. Paulo Sergio a debutat la noi cum se putea mai bine,cu o victorie clara de 5 goluri marcate ,la fel cum a fost si la ultimul sau meci de la Hearts,tot o victorie clara cu 5-1 impotriva lui Hibernian in finala cupei Scotiei.

    Eu care la auzul vestii ca el va veni antrenor l-am criticat iar acum afland ca el este considerat o legenda pentru suporterii lui Hearts si vazand ca Paulo Sergio a fost extrem de inteligent si inspirat la meciul cu Brasov,pot spune acum linistit ca noi CFR-stii avem un antrenor bun.

    Un singur regret am,ca nu a venit mai repede la noi pentru a avea mai mult timp la dispozitie pentru pregatirea meciului cu Galatasaray.

    Apreciază

  3. Pe mine tot nu m-ai scos din ceata: iti mai este un pic dor de andone? Cu el ai inceput cronica ,l-ai uitat asa de repede dupa ce echipa a jucat alt fotbal astazi?

    Apreciază

    • 🙂 Numele lui Andone era mai ușor de ținut minte. Era vorba de dorul de numele lui. Acum o să trebuiască să mă obișnuiesc cu numele noului antrenor, că au vâjâit atâtea nume portugheze în ultima vreme încât am rămas și eu în ceață.

      Apreciază

  4. De precizat ca ceata nu a fost ceferista si a existat in ambele jumatati ale terenului. Odata „obiectivitatea” ei transata, cred ca articolul e putin cam prea aspru. CFR a facut un joc bun. Felicitari. Si da, Valente a jucat bine azi. Ma intreb daca ai scris articolul „in urma” jocului sau „inaintea” lui albusibiu? Metaforic si nu.

    Apreciază

  5. Dinule, placuta a fost seara noastra incepand cu cea de-a doua repriza a meciului. Dupa citirea articolului tau a devenit excelenta. Vad ca esti in forma maxima, sper sa-ti arda de glumit si miercuri seara, dupa razboiul cu otomanii. // Ce-am inteles eu din meciul acesta? 1 – parca portughezii nostri care pana acum nu prea rupsesera gura targului ( Valente, Rui Pedro, L.Alberto) incep sa mai arate si altceva decat cu ce ne obisnuisera. 2 – Felgueiras imi confirma o banuiala mai veche, aceea ca nu este atat de valoros pe cat e de laudat de mitici, si chiar de ceferisti. Ne-a cam papat meciul cu Manchester, cred ca inca vreo doua prin campionat, iar in alte partide a fost destul de ezitant. Daca il chema cumva Stancioiu, era deja demult huiduit si injurat. Asta nu inseamna insa ca n-o avea lusitanul si niste calitati, dar ma tem, pentru binele CFR-ului, ca nu e chiar la valoarea la care ni-l prezinta miticii pe la tv. In niciun caz nu il va face uitat repede pe Beto. 3 – Cartu – aici nu mai aveam nevoie de confirmari – e printre cei mai slabi antrenori din campionat; ma tem ca ultimul. A reusit sa strice (si) la Brasov tot ceea ce facuse Badea bun in cateva luni. De multa vreme nu mai jucase Brasovul atat de frumos cum reusise in prima jumatate a acestui tur de campionat. Chiar devenise o echipa incomoda, cu un joc f.frumos, de care mie imi era frica. As indrazni un pariu: Brasovul e ultima echipa pe care Sorinaccio o antreneaza in prima liga. ”B”- ul e de el! Asta daca nu se va gasi din nou vreun patron masochist, sau inconstient, care sa-l mai angajeze. Inca ceva: multumita si lui Cartu, suntem si noi lideri intr-un clasament – in cel al golurilor inscrise in campionat.

    Apreciază

    • Câteodată mă sperii, Florinaccio! Am impresia că îți pierzi secole din viață urmărind toate partidele din Liga 1! Văd că știi foarte bine și Brașovul, nu numai Steaua ( 🙂 ). Eu pur și simplu n-am răbdare să văd alte partide. Mi-ajung cele ale CFR-ului.

      Apreciază

      • Eu am rabdare, pentru ca iubesc aproape la fel de mult fotbalul romanesc cum iubesc CFR-ul. Daca te intereseaza cumva si desenele animate, conteaza pe mine! 🙂 Are grija fiica-mea sa ma tina la zi si cu alea.

        Apreciază

    • Florinaccio… nu mai pun SM ca ma gandesc la alte cele 🙂 Portarul nost titular e super baiat mai bun ca Beto crede-ma ,reflexe,pozitionare iar la faza incriminata si de Dinu sa iti spui io ce o fost… eu dandu-mi cu parerea ca fost portar normal ! Probleme in controlarea mingii din cauza cetii…si nu glumesc, ok ca sa mai las de la mine poti pune si un pic de deconectare si prietenie pe veci cu brasovenii

      Apreciază

      • Voi nu v-ati convins deja ca Felgueiras este un portar de linie? Cu ce-a fost el de vina ca ieri a avut treaba doar in afara careului de 6? Sa nu mai vorbim de faptul ca a primit niste pase de la Cadu, de n-a fost Buga asa periculos 🙂

        Apreciază

    • Nu cred că ai dreptate în legătură cu Felgue. Scoţi în evidenţă greşelile sale. Adevărat, le are, e departe de a fi perfect. Dar uiţi de partidele salvate de el (doar de el), când apără tot. E baza echipei, toate construcţia începe cu el şi fără el n-am avea nici o şansă.

      Apreciază

      • Și eu cred că Florinaccio e prea dur cu Felguieiras (omul meciului contra Botoșaniului, nu?). În meciul cu Brașovul s-a întâmplat ca lui Mario să-i cedeze cea mai bună armă a sa, respingerea mingii în lateral. A mai avut mici ezitări, dar mai bine ca acestea să apară într-un meci cu Brașovul decât cu Galata.

        Apreciază

  6. Omule tu nu esti sanatos cu neuronii :)) Scrie mai des e rugamintea mea in felul asta o sa invatam iar sa zambim si la fraza asta ai fost GENIAL ! : „Ceață… Iese Diogo Valente, în aplauzele spectatorilor!!! [fie vorba între noi, mă arde curiozitatea: oare va scrie Albusibiu că Valente a fost activat de noul antrenor, în timp ce Ando n-a reușit să scoată decât merdeală din el? 🙂 „

    Apreciază

    • Da, am fost răuț cu Albu la faza schimbării lui Diogo Valente, dar știu că o să mă ierte, din respect pentru vârsta mea înaintată (mai înaintată decât a lui Paulo Sérgio). Însă nu mă miră că tu te-ai oprit exact la fraza asta, deși erau altele mai reușite. Răutate mică! 🙂

      Apreciază

  7. Mi-am insusit tehnica recomandata de tine de a lua notite in timpul lecturarii textului (bine, vorbeai de articolele lui albu, dar pentru incercare am ales ceva mai scurt :)) 1. Paulo Sérgio Bento Brito a declarat ca momentan nu-l intereseaza vreun sistem de joc ci dinamica acestuia. Probabil s-a gresit traducerea declaratiei in limba romana, omul s-a gandit la dinamica scorului. 2. Mai bine s-o bage doi in poarta decat niciunul. 3. Dupa ce Kapetanos a confiscat golul lui Muresan, cel din urma si-a zis: nu-bai, am altul. 4. Kapetanos ar fi peste Messi si Ronaldo daca ar avea cate un cap in loc de cele doua ghete (de pe piciorul stang si de pe cel drept). 5. Ca amintesti de Bistrita, a fost distractiv comentatorul partidei de la digi: “stati sa ma uit cand a mai reusit CFR 5 goluri pe terenul propriu. N-am gasit, inseamna ca a fost tare de mult daca a fost” 🙂 asa-i bre, Tizivichibi (aproximativ), a trecut multa vreme de-atunci, vreo 4-5 saptamani 🙂 6. Ceata a fost ceva extra, nu stiu de ce, dar si in Gruia se uda terenul inainte de joc 🙂 7. Vreau antrenor nou, meci de meci!

    Apreciază

  8. oare chiar asa bine a jucat Valente cum zicea comentatorul tv, ca mie nu mi s-a parut? din contra, mi se pare ca a jucat de-a dreptul penibil cel putin 60 minute.

    Apreciază

    • De data asta Diogo Valente a avut un noroc imens! Cred că Andone l-ar fi schimbat cu Nicoară la pauză și asta însemna încă un meci ratat, încă o lovitură sub centură pentru moral (și Valente mi se pare un jucător sensibil, la care moralul contează). Două pase de gol scot însă în evidență orice jucător, chiar dacă n-a evoluat grozav, pentru că punctează la capitolul eficiență.

      Apreciază

  9. Cj007, nu mai folosim internetul sa comunicam, vom trece pe telepatie. De fapt, stiai sigur ca am sa zic despre Valente. Sincer, faptul ca Sergio l-a schimbat de pe stanga s-a vazut imediat pe aportul sau (eu inca imi mentin parerea ca el pe centru va da cel mai bun randament). In plus, urmareste-l mai mult in jocul fara minge. Este mijlocasul care sta cel mai bine pe partea de recuperare, din punctul de vedere al pozitionarii, el impreuna cu Gabi Muresan.

    Apreciază

  10. Da, Valente s-a batut pe baloane si la recuperare. A avut si ceva reusite. Oricum, astept sa vad ce idei tactice pune in aplicare Paulo Sergio. Dar, pana atunci, urmeaza meciul sezonului, returul cu Galata. Sper sa ii vedem in teren si pe Bastos si pe Sougou. Pacat de Aquirregaray ca nu poate fi in echipa. Hai CFR!

    Apreciază

  11. Valente nu a arata nimic in plus pe dreapta, cred ca tot la mijloc se simte mai bine. Pe faza de recuperare, intradevar sta cel mai bine. Sta si nu recupereaza nimic !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.