Un joc mai altfel


Un meci așteptat. Un meci în care nu știi ce e mai important. Pentru evitarea retrogradării, desigur, cele trei puncte; pentru debutul lui Paul Sergio, tot cele trei puncte; pentru revenirea moralului, tot cele trei puncte; pentru exersarea minimală a unor noi relații, tot cele trei puncte; pentru relația jucătorilor cu fărașul de iarnă, tot victoria contează. Multe motive pentru a fi convinși că e un joc important.

Paulo Sergio, la debut, ne oferă surpriza încă din primul minut. Titularizarea lui Valente în banda dreaptă nu cred că a fost anticipată de cineva. Am auzit voci care l-au cerut în centru, dar aripă dreaptă nu l-a văzut și nu l-a propus nimeni.

A doua surpriză a fost una negativă și total nedorită, accidentarea lui Bastos. Nu ne rămâne decât să credem că s-a automenajat pentru miercuri, prefăcându-se accidentat, dar ar fi o bucurie tristă, gestul în sine fiind inacceptabil.

A treia surpriză a venit tot dinspre antrenor și a fost una plăcută. Echipa n-a mai părut lăbărțată, n-a mai părut dezlânată, ruptă și peticită. S-a văzut organizare, s-a văzut că s-a lucrat intens la sincronizarea unor triunghiuri de pase. L-am văzut Mureșan, dar și pe Alberto, oscilând în zona centrală de la dreapta la stânga, în funcție de fază, pentru a asigura triungiuri de pase și, implicit, superiorități zonale care să surprindă și să obosească adversarul. E adevărat că după ieșirea lui Bastos a apărut o ușoară dezorganizare, dar ea a fost remediată după pauză. Culmea este că mișcarea și poziționarea corectă a mijlocașilor a asigurat și o densitate bună la recuperare. Am văzut ceva ce nu cred că am mai văzut la CFR, trecerea la apărare agresivă imediat după pierderea mingii.

Cheia jocului cred că s-a aflat la Mureșan, care a excelat la mișcare și demarcare, asigurând astfel superioritate pe faza ofensivă. Aceasta a fost a cincea supriză oferită de Paulo Sergio. Jocul lui Muresan, prin poziție – una mai mult de mijlocaș ”box to box”, cu urcări foarte dese în atac – a făcut diferența, a asigurat superioritate în zonele de joc. Nu cred că a mai fost folosit atât de ofensiv de nici un antrenor, iar din proprie inițiativă cred că Mureșan a jucat așa de ofensiv doar când scorul trebuia decis în ultimele minute.

Jocul a avut dinamică, spectaculozitate și ritm, iar CFR a arătat că și-a trăit coșmarul, că s-a trezit. Sper ca nimeni să nu ne mai adoarmă lotul, iar răzvrătiților – dacă există – să nu le mai vină idei de sabotaj. Ar fi păcat ca mereu sabotajul să fie o piedică pusă pasului spre un nivel superior, spre ”the next level”.

Ceața face ca meciul să se desfășoare pe ascuns. Probabil Iuliu Mureșan a purtat negocieri intense cu natura spre a ascunde ochilor turci desfășurarea tactică a jocului, mai ales că, acolo, pe partea îndepărtată de tribuna oficială, evoluează arma secretă Diogo Valente. Noua poziție pare a nu-l incomoda prea mult, din moment ce portughezului i-a ieșit cel mai bun joc de când e la CFR. Una peste alta, Diogo Valente a făcut dovada valorii care l-a recomandat pentru transfer, iar pentru a fi pus în valoare era nevoie de un antrenor care să-i fi cunoscut calitățile.

Un 5-0 sec, care fără câteva ratări monumentale putea fi mai mare. Un debut fericit, care sper să fie și de bun augur. Un joc în care câțiva jucători păreau a fi redescoperit plăcerea jocului, iar tribuna bucuria fotbalului. Un joc care ne dă speranțe că noul antrenor va reuși încet, încet, prin organizare corectă, să rezolve problemele defensive care încă se văd, pentru ca mai apoi, prin trasee bine gândite, îmbinate cu fantezia lui Bastos sau Rui Pedro, să facă din CFR o echipă cu adevărat puternică.

23 de comentarii

  1. Daca Valente o va tine tot asa pana la finalul turului, la iarna vom putea trage concluzia ca am castigat inca un jucator. Sper numai ca acest castig sa nu fie pretul platit pentru o eventuala accidentare a lui Bastos. Si inca ceva, Caline: 3 puncte necesare atat pentru evitarea retrogradarii 🙂 cat si pentru apropierea de Champions League (locul doi in campionat inca ne duce in preliminariile UCL, nu-i asa?). Am mai spus-o si inainte de meci, mie imi place antrenorul acesta. Si nu cred ca numai mie, am senzatia ca inca din prima zi si-a castigat respectul multora dintre suporteri. Cred ca si al jucatorilor. Nu putem sa speram decat ca ne va confirma asteptarile.

    Apreciază

    • Anul acesta Liga 1 e jos de tot in clasamentul UEFA, campioana pleaca din turul 2 preliminar, insa daca e vorba de CFR sau Steaua atunci e mai simplu pentru ca ambele vor fi cap de serie in toate tururile preliminare. Orice alta echipa ar castiga campionatul ar avea de luptat. In ce ne priveste pe noi trebuie sa obtinem macar un loc 3 sau Cupa Romaniei, altfel aruncam la gunoi munca de 5 ani incoace si obtinerea anul acesta a unui coeficient total care ne permite sa fim cap de serie in orice tur preliminar fie el de CL sau EL. Oricum plecam de jos, campioana, locul 2 si castigatoarea cupei incep in turul 2 preliminar in timp ce locul 3 incepe in turul 1 preliminar!

      Apreciază

  2. La 5-0 ce sa mai comentezi?
    Un scor la care nu se astepta nimeni cu siguranta. O a 2-a repriza buna, zic eu.Cam asa ar trebui jucate meciurile din campionat, ca asta este diferenta pana la urma intre noi si celelalte echipe. Cel mai slab jucator de la noi mi s-a parut Felgueiras-total deconcentrat, a incercat niste floricele, niste iesiri ce nu-l caracterizeaza deloc.Sa speram ca-si ”revine cu capul” pana miercuri, altfel va fi rau de tot. Rui a intrat bine in joc din nou,a fost greu pana a dat primul gol. Aguirregaray e bun bun bun. Un transfer reusit. Kapetanos din nou a ratat 2 ocazii mari de tot-motive sa ne ingrijoram oare?
    Nu stiu cat e mana antrenorului dar merita felicitarile noastre si …..la mai multe.
    Trombetta, Cartu, Andone toti au debutat cu victorii in Ch.League. Urmeaza Paulo Sergio…..
    Ce fain ar fi!

    Apreciază

    • Lui Rui Pedro ii trebuie curaj, aceste meciuri in care ii iese jocul il dau. Sa speram ca traditia se respecta si von sarbatori miercuri debutul lui Paulo Sergio in CL. O victorie miercuri ne-ar face sa uitam cosmarul din capionatul acesta.

      Apreciază

  3. Era importanta victoria pentru a mai spera nu neaparat in campionat cat in CL si Cupa Romaniei…….cu toate ca si in campionat putem spera daca nu la castigarea campionatului macar locul 2 care ar fi ca si o victorie in acest moment.
    Pare paradoxal ca la acest scor sa vi cu comentarii……dar mie noua pozitie a lui Valente mi se pare la fel de nepotrivita ca si a lui Camora ca mijlocas.Realizarile lui Valente in prima repriza o lovitura de cap.Centrari cu dreptul 1 in peluza,iar urmatoarele cu stangul in adversari.Poate par pretentios…….as vrea sa aiba capacitatea de a proteja mingea,de a intra in combinatii,ceva centrari.Sa aiba ceva din jocul lui Culio sau Deac.La Camora se vede o lipsa de calitate intre jocul lui ca fundas si cel de mijlocas……..Nici Alberto nu-mi pare o piesa esentiala in acest angrenaj.Fara frica pot spune ca Godmeche aducea mai multa calitate si claritate in joc.La Felgueiras se repeta greselile,gen iesire de intampinare la adversarul care este tatonat de coechipierul sau.Acum am avut sansa……fibra lui Pele(Buga) da semne de pensionare.
    Debut fericit a noului antrenor.Poate ca vom vedea in viitor ceva din filozofia lui.

    Apreciază

    • @Gica, la Felgueiras cred ca o mare problema e si lipsa lui de rabdare, cred ca lui i se potriveste jocul cu fundul in poarta, altfel parca il prind fazele neincalzit la cap. Valente ai dreptate nu stie centra cu dreptul, nu stie juca pe dreapta, el nu e ca Deac sa joce cu piciorul bun in interior, nu e nici dribleor, are insa calitati care-l recomanda jocului in stanga, e un jucator care gandeste bine tactic faza si care se descurca la combinatii pe spatii mici. In plus de pe partea lui e foarte exact in centrari. Azi a prins un joc bun, net peste celelalte in care a fost in teren (retine n-am spus ca i-a gasit pozitia ideala, dar in absenta lui Sougou, cred ca a vrut sa incerce o varianta noua pt Galata, oricum acolo trebuia sa improvizeze). Poate fi un nou inceput pentru Valente (nu pe dreapta), nu crezi? La Alberto cred că e incă o problema de acomodare, are disponibilitate la efort, chiar daca nu mi se pare ca e pregatit cu adevarat, cred ca e in situatia lui Bastos din sezoanele trecute. Avea limite peste care nu putea trece oricat ar fi vrut, vorba lui Mitica, nu putea sa fuga, asa mi se pare acum Alberto. Godemeche este mai exact si poate mai prezent la toate fazele, el are insa dezavantajul de a incetini jocul. Ce bine era daca in locul lui Deac revenea Sare. La Camora ai dreptate, nu are nici stiinta tactica, nici abilitațile tehnice pentru postul acela, nici nu stiu in 4-3-3 cine poate juca acolo, poate Renan, ca tot a ajuns rezerva la Sampdoria.

      Apreciază

  4. sunt multe lucruri care trebuie imbunatatite, e mult de munca. sper si cred ca avem omul potrivit pe banca. altfel, sunt doar 3 puncte si atat. imi doresc un rezultat bun miercuri(nu indraznesc sa sper la victorie, as fi multumit si cu un egal), rezultat care conteaza enorm pt cfr si viitorul sau. incepeti de pe acum rugaciunile, mataniile, acatistele, ritualurile voodoo sau ce altceva are succes! 🙂

    Apreciază

    • Fotbalfan, uite, eu te ascult, si ma si apuc de treaba: merg imediat la culcare, nu inainte insa de a-mi spune rugaciunile de seara. La trezire, rugaciunile de dimineata… merg la sfanta biserica…utrenie…liturghie (de multumire pentru ”manita” din seara asta)…parastas (pentru Sorinaccio)…vecernie…sf.maslu (pentru insanatosirea lui Bastos, Sougou&co.) si iar rugaciunile de seara, etc, etc. Si tot asa pana miercuri, la ora jocului cu turcaletii! Multumit? 🙂 Daca ne punem cu totii pe treaba in felul asta, ii batem pe otomani mai rau ca la Calugareni, de n-o sa-si mai gaseasca Fatih-Pasa nici dintii! 🙂 In ritualurile voodoo nu ma bag, ca alea ma depasesc.

      Apreciază

  5. @Florinaccio, din pacate deocamdata cele 3 puncte de azi conteaza doar la retrogradare. Pentru ca prezentele in competitii europene au fost mai mult formale, an de an pentru echipele noastre care n-au strans puncte, vom avea doar o singura echipa in preliminariile CL, locul 2 e loc de EL. Valente e un jucator bun, nu o vedeta, ci un jucator care stie sa centreze, care stie sa munceasca in banda, un jucator caruia ii place jocul combinativ, posesia, la fel Rui Pedro, la fel Luis Alberto, dintre cei care au jucat azi si pe care i-am vazut jucand un pic si-n Portugalia. Asta ma face sa revin la o idee mai veche a mea, calitatea unui jucator depinde de antrenor asa cum calitatea unui actor depinde de regizor. Imagineaza-ti un monstru sacru, sa zicem Luis de Funes, ce-ar fi ajuns daca nimerea regizori care sa-l fi pus sa joace doar in distributii lacrimogene. La fel si fotbalistii, vai de mama lor cand nimeresc un antrenor care le confunda calitatile. Isi iau fluieraturi care nu-s ale lor si ma intreb ce-i in sufletul lor cand respectivul e apreciat si tinut pe banca, poate doar pentru ca norocul il iubeste.

    Apreciază

  6. Bine le-ai „inventariat” schimbările (în bine) ale echipei, Căline. Eu aş mai adauga, că o cotă-parte (importantă) în această metamorfoză o are şi mobilizarea generală pentru noul antrenor, şi -de ce nu ?- dorinţa tuturor jucătorilor de-a demonstra aceluiaşi nou antrenor valoarea proprie. Cu Felgueiras trebuie să discute cineva (tot noul antrenor, cred), că a cam luat-o în ultima vreme pe o pistă alunecoasă, cu tot cu prestaţia de excepţie cu Botosaniul. Nu mă gândesc neapărat la aceste ieşiri din poartă prost calculate (tehnic vorbind doar acestea pot fi imputate lui), ci mai degrabă la atitudinea lui uşor iritată, crispată, ce nu e un semn bun. Sper să mă înşel. Paulo Sergio îmi place ca „imagine” , sunt convins că este o opţiune bună pentru CFR. Pe lângă calităţile lui contează enorm şi că este portughez, practic se simte ca şi acasă, contează şi asta. Am mare încredere în Valente, omul este un fel de Bastos, probabil nici n-a fost folosit unde trebuia, mai mult, avea şi o frustrare, un complex din cauza primelor meciuri nereuşite la CFR, iar când primeşti o etichetă proastă pe frunte, e greu s-o schimbi. În rest, miercuri CU TOATE PÂNZELE SUS, CU MIC, CU MARE, SPRE STADION !! SĂ AJUTĂM ECHIPA ÎN ACEST MOMENT UNIC ÎN ISTORIA EI, CÂND O PERFORMANŢĂ MAGNIFICĂ ESTE MAI APROAPE CA NICIODATĂ !! SĂ NU FIM PESIMIŞTI, SĂ CREDEM CU ADEVĂRAT CĂ MINUNEA ESTE REALIZABILĂ !! HAI CFR !!

    Apreciază

    • Eu sper ca acest entuziasm sa tina pana reuseste sa consolideze anumite automatisme si deprinderi noul nostru A1. Au fost astazi cateva faze in care am urcat rapid si frumos mingea spre poarta adversa mai ales pe drapta. Pasele scurte au mers in linii frante (zig-zag), margine-centru-margine si au fost evidentele si iesirile la pasa ale jucatorilor. Sper sa continue si sa inmulteasca astfel de elemente. Sper sa apara in joc si blocurile functionale, ceva timid s-a vazut la pungile de recuperare. Cat despre Felgueiras sper ca-i vinovata plictiseala si pe Beto il apuca asa, cred ca-i boala portugheza, cu temperamentul lor e greu sa-i tii pe linia portii.

      Apreciază

  7. FELICITARI !!! In sfarsit apar semne bune. In sfarsit nu ne-am bagat cu fundul in poarta dupa 1-0. In sfarsit am avut si posesie. In sfarsit am vazut mai multe pase legate fara sa pierdem mingea. Ce frumos era daca Kapetanos si-ar putea folosi picioarele si pentru altceva decat pentru deplasarea pe teren si pentru a sari la cap…. E buna victoria asta pentru moralul jucatorilor! In plus, pana acum toata lumea stia ca stam cu fundul in poarta si facem 2-3 contra-atacuri pe meci, acum turcii nu vor stii la ce sa se astepte…! Hai CFR !!!

    Apreciază

    • Sunt de acord cu tine, dar cu o mica remarca: astept sa vad cum vom juca si 11 contra 11, pentru ca in seara asta am cam jucat 12 la 10. Al doisprezecelea franar a fost azi Taborda.

      Apreciază

    • Semne de posesie s-au vazut la Severin in primul sfert am avut 83% posesie, cam mult pentru o echipa care e construita sa stea cu fundul in poarta si sa contraatace cand nu-i accidentat Sougou. Astazi a fost o posesie de 68%. Începe sa-mi fie teama de reintoarcerea lui Sougou in primul 11. Ma gândesc că o să ne punem iar fundul acolo asa incat sa-l inghesuim pe Mario ca sa poata senegalezul contraataca. Daca noi atacam el ce sa faca saracul?

      Apreciază

    • .. prea mult credit pentru meciul asta, pentru ca e clar ca nu a avut timp sa-i invete pe ai nostri cine stie ce in doar 2 zile de cand a venit la club. Schimbarea importanta e intr-adevar modulul 4-3-3 fata de 4-4-2-ul cu care suntem obisnuiti de la Andone, dar sa asteptam, sa vedem daca va functiona acest nou sistem, ca doar si Jorge Costa tot 4-3-3 juca, si tineti minte ce slabi eram. Valente a mai jucat pe dreapta si in alte meciuri, nu e ceva nou. Oricum, ravo CFR si Doamne-ajuta!

      Apreciază

      • Cu adevarat noua a fost in meciul de ieri miscare jucătorilor la momentele de posesie si tranzitie. Nici la Costa, nici la Andone nu am vazut triunghiurile clare pe care le-am vazut aseara. Au fost cateva lucruri simple pe care, sunt convins, jucatorii le invata de la juniori, dar daca antrenorii nu insista nu le aplica. Au fost cateva elemente de organizare care s-au vazut. probabil a fost in joc si vointa jucatorilor, dorinta lor de a castiga un loc de titular ceea ce a crescut si disciplina tactica.

        Apreciază

  8. Nu cred ca Taborda a fost al 12 jucător al nostru, ci PUBLICUL! Felicit pe toţi cei care fac parte din galerie, aţi cântat şi aplaudat tot timpul, chiar şi atunci, când băieţilor nu le ieşea ceva. Aşa atomosferă n-am mai văzut niciodată la noi. Bravo doamnelor, domnilor!

    Apreciază

  9. Valente nu a aratat nimic deosebit jucand pe dreapta. Cred ca la mijloc ii e locul; sa nu ne amageasca rezultatul, patru goluri si jumatate au drept „coautor” pe Taborta. Pe ansamblu avem acelasi joc scartiit si scasnit, cu un plus de angajament si un joc bun a lui Muresan.
    Bastos nu e o pierdere grea, a cam terminat „campania de imagine” cu adevarat ingrijoratoare e forma slaba a lui Kapetanos. Daca Aguirregaray va sti fi stunit de antrenor, va fi surpriza returului si noul transfer banos din vara

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.