UCL seria a III-a, episodul 3: Galatasaray Istanbul – CFR Cluj


Nu ne mai despart prea multe ceasuri de ceea ce eu socotesc a fi – desigur, după meciurile din play-off cu Basel – cea mai importantă dublă a sezonului competiţional 2012-2013. Pe Turk Telekom Arena, în faţa a (probabil) 50.000 de turci fanatici, băieţii noştri vor da piept cu echipa cea mai populară a Turciei (42% dintre microbiştii turci ţin cu Galata, în timp ce Fener are doar 36 de procente, Beşiktaş 16, iar Trabzon 4 şi ceva).

Echipă înfiinţată încă în timpurile Imperiului Otoman (anul 1905), în vremea lui Ali Sami Yen (primul preşedinte al clubului de pe Bosfor), Galatasaray se laudă azi cu o Cupă UEFA, o Supercupă a Europei, nenumărate titluri de campioană a Turciei în palmares, dar şi cu cîţiva fotbalişti celebri trecuți pe la club, între care i-aş aminti pe METIN OKTAY (311 goluri înscrise în 339 de jocuri), CUNEYT TANMAN (cele mai multe jocuri în tricoul galben-roşu, 342), TANJU COLAK („Gheată a Europei” în 1988, în detrimentul lui Victor Piţurcă), sârbul SIMOVIC sau albanezul PREKAZI (ultimii patru fiind şi vedetele echipei în aprilie ’89, cînd Galata o întîlnea pe Steaua in semifinalele Cupei Campionilor, după o dublă nebună cu Neuchatel Xamax – 0-3 în Elveţia şi 5-0 la Istanbul!). La numai un an distanţă, imediat după Coppa del Mondo 1990, Iosif Rotariu deschidea şirul fotbaliştilor români înregimentaţi de către ieniceri. La vremea aceea, părăsirea campionatului românesc pentru cel din Turcia era socotit a fi un pas înapoi, Rotariu chiar imputîndu-şi mai tîrziu că a piedut echipa națională din cauza transferului la Galatasaray… Cît de mult s-au schimbat între timp lucrurile: astăzi privim cu jind înspre vedete precum Kuyt, Alex, Simao Sabrosa, Felipe Melo sau… Culio, fără să putem spera că în viitorul apropiat vom legitima şi noi fotbalişti de talia lor, dar şi cu pretenţii financiare pe măsură… Azi, campionatul primei ligi din Turcia, apropiat de cele ale Olandei, Rusiei şi Ucrainei, poate fi socotit cu certitudine între primele zece ale Europei. Asta cu siguranţă şi pentru că aici au poposit între timp fotbalişti precum: Hagi, Taffarel, Jardel, Hakan Sukur, Gică Popescu, Adrian Ilie şi încă atîţia alţii.

Spuneam încă dintru început că ne stă înainte o dublă deosebit de importantă. E crucială dubla aceasta cu Galatasaray, pentru că la finalul ei am putea afla multe dintre răspunsurile pe care le tot aşteptăm de atîta vreme vizavi de participarea noastră în UCL. La finalul ei am putea (măcar în teorie) să fim calificaţi deja în primăvara Europa League, cu şanse mari chiar pentru primăvara Champions League. Pentru această performanţă însă, am avea nevoie de patru puncte reuşite în cele două meciuri disputate cu Galatasaray, puncte care, la situaţia în care suntem acum, par aproape imposibil de cucerit. Că nu ne va fi deloc uşor să realizăm o astfel de performanţă, o ştie prea bine fiecare dintre noi. Cu siguranţă că turcii vor trage tare în aceste meciuri disputate împotriva noastră, conştienţi de faptul că, în cazul cuceririi a şase puncte cu noi, îşi vor asigura practic ei prezenţa în primăvara europeană şi vor privi cu mult mai mult optimism meciurile cu Braga şi Manchester United, în care vor putea lupta chiar pentru optimile UEFA Champions League. Nici chiar patru puncte n-ar fi de lepădat pentru turci, pentru că ele i-ar aduce în postura de favoriţi pentru cucerirea locului trei din grupă, păstrând şanse reale chiar pentru un loc doi.

Cele două meciuri disputate pînă acum în grupele UCL  i-ar putea îndreptăţi să spere la mult mai mult, chiar dacă şi cu United şi cu Braga au sfîrşit învinşi: 0-1 cu Manchester şi 0-2 cu Braga. În meciul din Anglia, echipa lui Terim a reuşit o posesie de 48%, un scor al cornerelor de 7-7, peste toate acestea mai fiind şi „ciupită” (ca să nu spun furată) de arbitru și faultată de englezi de 21 de ori (faţă de numai 11 faulturi ale turcilor). După aceste date, ca şi după aspectul general al jocului, măcar un rezultat de egalitate ar fi fost mult mai echitabil, înfrîngerea înregistrată la final pe tabelă fiind una cu totul nedreaptă. Cu portughezii de la Braga lucrurile par a fi stat şi mai bine în exprimare, chiar dacă scorul înregistrat la final a fost mai sever, 0-2 . Posesie: 61%-39%, şuturi: 13-9, cornere: 7-2, 15-26 scorul faulturilor. Dacă la toate acestea mai adăugăm şi lipsa foarte probabilă a lui Sougou din garnitura CFR-ului (am văzut în ultima vreme cît de mult poate cîntări absența senegalezului din echipă), mă tem că nu avem prea multe argumente care să ne ajute să sperăm la foarte multe de la acest meci, ca şi de la manşa retur de la Cluj, de peste două săptămîni, fără să apelăm și la șansă.

Din fericire, au şi turcii punctele lor slabe. Pe lîngă faptul că din primul lor „unşpe” va lipsi internaţionalul brazilian Felipe Melo, care a şi adunat deja două cartonaşe galbene, echipa nu este pe un trend tocmai ascendent. În ultimele şase partide disputate în campionat şi în UCL, turcii n-au reuşit decît o victorie, două egaluri şi trei înfrîngeri (deci cinci puncte în şase meciuri jucate). Dacă mai socotim şi aspectul că, în general, turcii sunt jucători de moral (vezi şi înfrîngerea recentă a Naţionalei lor în meciul de la Budapesta, imediat după înfrîngerea în fața României), poate că nici un rezultat pozitiv scos de fotbaliştii noştri (în formă bună) la Istanbul nu ar trebui socotit chiar o minune.

Pe cine va introduce Andone la fluierul de start al italianului Tagliavento? Eu aş miza pe următorii: Felgueiras – Pinto, Cadu, Piccolo, Camora – Aguirregaray, Gabi Mureşan – Bastos, Valente, Nicoară – Kapetanos.

Echipa lui Fatih Terim: Muslera – Eboue, Semih Kaya, Dany Nounkeu, Hakan Balta – Hamit Altintop, Selcuk Inan, Emre Colak, Amradan – Umut Bulut, Elmander. Rezerve care ar putea figura oricînd în primul unsprezece: Sabri, Cris, Ujfalussi, Riera, Aydin Yilmaz, Burak Yilmaz. Pe lîngă Muslera, titularul din poarta Uruguayului, Eboue, Riera, Elmader, Melo şi ceilalţi „stranieri” cu nume sonore din lotul Galatei, mai trebuie reţinute neapărat încă cîteva, chiar dacă la prima vedere s-ar putea să nu spună foarte multe:

1 – SELCUK INAN – internaţional turc adus în urmă cu un an de la Trabzon (deja unul dintre căpitanii echipei şi cel care a executat penalty-ul decisiv prin care Galata a egalat-o pe Besiktas în etapa a doua), este cel mai bun pasator al echipei turce, un fel de „Xavi” de Istanbul. Pe site-ul oficial al UCL apare ca al 11-lea pasator de pînă acum al Ligii Campionilor, cu 149 de pase, dintre care trei sferturi sunt reuşite! Spre comparaţie, adevăratul Xavi, cel al Barcelonei (locul 1 în acest top), are 266 de pase, din care 89 % corecte, Busquets 196 – 92 %, Messi 121 – 81%…  GABI MUREȘAN, primul de la noi – locul 147!!! – cu 84 de pase şi un procentaj de doar 64%!

2 – BURAK YILMAZ – şi el internaţional turc, a explodat la Trabzon, unde a înscris 55 de goluri în 74 de meciuri! Şi la Galata are deja 5 reuşite în 8 etape, chiar dacă nu în toate a evoluat titular. Juan E. Culio, fostul nostru idol din Gruia (și de pe Olimpico), spunea să fim foarte atenţi la el, pentru că este „un veritabil golgheter”, iar ziarele vorbesc despre un interes al lui Liverpool pentru internaţionalul turc, pentru care ar fi dispusă să ofere 17 mil.(nici nu mai contează dacă de euro sau lire), chiar dacă Burak are deja 27 de ani.

3 – UMUT BULUT – împrumutat de turci de la Toulouse, colegul lui Yilmaz din ofensiva Galatei şi a reprezentativei Turciei, este al doilea golgheter al echipei, cu patru reușite.

4 – SEMIH KAYA – este fundaşul central cu cele mai multe prezenţe în primul 11 al Galatei, cei 21 de ani ai neîmpiedicîndu-l să-i ţină pe banca de rezerve pe mult mai experimentaţii Cris şi Ujfalussi. A jucat recent şi împotriva României.

5 – EMRE COLAK – mare speranţă a fotbalului din Turcia, descoperit şi el (dacă bine ştiu eu) de Gică Hagi, în timpul ultimului mandat la Galatasaray al „Regelui”, socotit urmaşul lui Emre Berezoglu și al lui Arda Turan, cu care are destule în comun. Nu ştiu să fie vreo legătură de rudenie între acest nou diamant al turcilor şi fosta „Gheată de aur”, Tanju Colak.

6 – HAKAN BALTA – căpitan al echipei, internaţional turc, ca de altfel toţi ceilalţi cinci enumeraţi de mine mai sus. El sau Inan execută penalty-urile de care beneficiază echipa. Chiar în ultima etapă, Galata a scos remiza cu Genclerbirligi (3-3), după lovitura de pedeapsă reuşită de Balta.

7 – HAMIT ALTINTOP – fostul jucător al lui Bayern şi al Realului nu cred că mai are nevoie de prezentări.

8 – NORDIN AMRABAT – internaţional din Maroc, a fost coleg cu Afellay, Dzsudzsak, Toivonen la PSV Eindhoven, pe vremea în care echipa olandeză o învingea pe CFR fără drept de apel, chiar în Gruia. Golul de 2-0 l-a înscris atunci chiar marocanul, transferat în vara aceasta de echipa turcă în schimbul a 8,6 milioane euro.

9 – DANY NOUNKEU – fundaş camerunez, 17 selecţii în reprezentativa leilor neîmblînziţi, a fost transferat, tot în vara aceasta, în schimbul sumei de 4,4 milioane euro.

Și, ca să le mai dau apă la moară contestatarilor de pe „Tribuna CFR”, voi mai aminti că echipa de pe Bosfor a cheltuit în vara aceasta, pentru transferuri, 24 milioane euro! Probabil cam de zece ori mai mult decît CFR-ul nostru…

La aceştia nouă amintiţi aici, mai socotiti-i şi pe Felipe Melo (ex-Juventus), Riera (ex-Liverpool), Eboue (ex-Arsenal), Muslera (ex-Lazio), Elmander (ex-Bolton), Cris (ex-Lyon) sau Ujfalussi (ex-Atletico), Baros (ex-Lyon) şi veţi înţelege de ce stîncă tare se vor lovi ai noştri marţi seara. Însă până și în Champions League mai sunt seri în care nu doar valoarea de piață a jucătorilor e decisivă. Să le urăm succes ceferiștilor şi să credem în ei pînă la capăt! HAI CFR!

Autor: Florinaccio

48 de comentarii

  1. (…)Și, ca să le mai dau apă la moară contestatarilor de pe „Tribuna CFR”, voi mai aminti că echipa de pe Bosfor a cheltuit în vara aceasta, pentru transferuri, 24 milioane euro! Probabil cam de zece ori mai mult decît CFR-ul nostru(…)
    Frumos scris si cu adevarat iubesti cu sufletul aceasta echipa te felicit ,sincer !
    Pa’ prosti nu ii felicit ,sunt multi si se inmultesc constant …Apropos pe Tribuna CFR varianta FB am fost blocat de Albu ca nu i-au convenit comentariile mele,ii saf’ ce plm !?!

    Apreciază

    • Dantesc, comentariile tale scrise la adresa articolului sau a autorului? Ti-am suportat destul mizeriile (si eu, cat si altii). Adica eu iti raspund, aducand argumente, sustinandu-mi afirmatiile si tu continui pe ideea ta de scandal? Vrei scandal? Imi pare rau, dar cred ca pot lua decizia că, in aceasta situatie, locul tau nu e pe langa noi. Macar atat, acest drept mi-l pot aroga.
      Cred ca e cazul sa nu ne mai zambim frumos atunci cand ne intalnim pe la stadion, sa ne prefacem ca ne cunoastem si ca relationam civilizat, atata vreme cat pe net ai aceste obiceiuri. Fiindca, stii, chiar si pe net, in spatele identitatilor exista oameni. In consecinta, iti pot spune, sa-ti vezi de treaba ta, oricare ar fi aceea.

      Apreciază

      • Alex, nu prea’s de acord cu metodele tale dure. :))
        Lucrez pe Dantesc de ani de zile. L’am invatat sa scrie, sa nimereasca instinctiv cratimele, sa fie coerent. Acuma, pe cand sa’l fac sa nasca prima idee te iei de el ca’i flamer. In primul rand, Dantesc e intr’o criza de personalitate. Nu stie cum sa impace personalitatea patriarhal-dominatoare din virtualia, cu non-personalitatea din real. Timpul le rezolva pe toate. Si te rog sa nu te mai iei de discipolii mei!

        Apreciază

    • Dantesc, iti multumesc pentru aprecieri, dar cred ca toti cei care intra pe site-ul acesta iubesc CFR-ul ”cu sufletul”, chiar daca unii gasesc ca la clubul nostru sunt mai multe lucruri de criticat decat de laudat. Suntem diferiti, fiecare vedem viata putin altfel, dar cred ca ne putem respecta (sau macar tolera) unii pe altii, chiar daca nu intotdeauna ceilalti nu gandesc la fel ca noi. In rest, nu stiu ce nu e in regula intre tine si Albusibiu, dar nici nu prea e problema mea. Vreau sa cred insa ca intre doi oameni care iubesc CFR-ul cu adevarat disputele nu pot tine la infinit, si intr-un final va veti impaca si voi.Vad ca Albu a si facut deja primul pas spre impacare… 🙂 HAI CFR!!!

      Apreciază

  2. Îmi aduc aminte de albanezul ăla Prekazi (eu ştiam că-i sârb), avea un şut demenţial, a dat o bară Stânei în ’89 de la vreo 40 de metrii. Pot confirma că aproape toată Turcia ţine cu Galata, în 2008 am fost acolo vreo 3 săptămâni în concediu, am stat câte 4-5 zile în 5 locaţii diferite(inclusiv Istambul), era suficient să zici că eşti din RO şi toată lumea vorbea imediat de Hagi şi de Popescu, chiar de Filipescu şi Adi Ilie, cu un zâmbet larg. Ok, ştiu, eu eram un turist din RO şi toată lumea căuta -evident- să-mi facă pe plac cu ce era la îndemână, dar se simţea oricum un respect deosebit faţă de Hagi şi restul (în caz particular) şi un ataşament necondiţionat faţă de Galata, în general. Probabil procentul de 42% are la bază sondaje solide şi credibile, personal am simţit că ponderea susţinătorilor Galatei este dublu…………….Nu vom avea un meci uşor, dar e posibil orice. HAI CFR !!!

    Apreciază

    • Kiruj, nu m-am putut abtine sa nu pomenesc ceva si de Prekazi, Simovici si ceilalti, pentru ca meciurile acelea cu Galata, ca si cele cu IFK Goteborg si Milan sunt primele din care am inceput sa inteleg si eu cate ceva. Daca azi sunt nebun dupa fotbal, atunci cu siguranta ca ”vinovati” pentru asta sunt si Gullit, Van Basten, Stromberg, Hagi, Ilie Dumitrescu, Colak sau… PREKAZI. Mare fotbalist si asta, intr-adevar. Cu siguranta a fost cel mai important stranier care a imbracat tricoul Galatei pana la ”descalecatul” lui Hagi. Daca bine stiu eu, era albanez (dar e adevarat, din Kosovo, deci iugoslav pentru noi). Jucase mai inainte de episodul Galata si pe la granzii vecinilor nostri, Partizan si Hajduk.

      Apreciază

  3. Daca ar fi sa aleg echipa asa as face:

    Sistem (4-1-4-1)

    Felgueiras – Pinto, Cadu, Piccolo, Camorra – Aguirregaray – Nicoara, Bastos, Valente, Sougou – Kapetanos

    FORZA CFR miercuri!!

    Apreciază

  4. Bergodi la bucuresti , la Dinamo – Rapid…. Sa fie in drum spre Cluj , sau Istambul –– sa-si urmareasca oare fosta/viitoarea echipa ? Ca doar n-o fi venit in romania de dragul vizionarii super meciurilor din liga lui mitica….

    Apreciază

  5. Felicitari pentru munca ta,Florinaccio! In rest,tu stii ca-ti respect opiniile si-ti apreciez optimismul,dar sa nu ne ambalam prea tare,ca sa nu fim dezamagiti. Cu toate ca nu au decat o victorie in ultimele sase meciuri,ei sunt lideri intr-un campionat mult peste al nostru. Si noi am obtinut ultima victorie tot prin septembrie,doar ca noi suntem pe 10 in campionat! E o mica diferenta,asta ca sa nu mai amintesc si de suma pomenita de tine,reprezentand transferurile lor. Iubesc la fel ca tine aceasta echipa,insa de la acest meci nu am prea mari asteptari. Asta nu ma impiedica sa strig:Hai CFR !!!
    P.S. Singura mea (mica) speranta e legata de avancronica facuta de tine,la fel ca si la „Batalia din Gruia” de pe 29august! O fi de ajuns?

    Apreciază

    • Saule, si eu ii vad mari favoriti pe turci in seara asta, toata avancronica asta am si cautat: sa arat cat sunt de periculosi turcii astia. Campionatul le e tot mai puternic cu fiecare an care trece, dar si foarte echilibrat. Intre Galata, lider dupa opt etape, si Sivasspor (parca) -locul 9- sunt abia trei puncte! Ce bine ar fi sa fie si pe la noi la fel! De data asta nu mai sunt la fel de optimist ca-n alte dati, dar daca va juca si Sougou, asa cum se aude, atunci parca-parca ne mai pot creste putin si sperantele noastre… Vom vedea. In orice caz, eu zic sa ne pregatim bine si noi suporterii pentru jocul acesta, pentru ca vom trece prin multe emotii…

      Apreciază

  6. Merita postat aici si articolul aparut pe site-ul oficial al clubului: “După 101 de ani, meciul de fotbal dintre Galatasaray – CFR 1907 Cluj se joacă din nou! Galatasaray a avut primul joc internațional din lunga ei istorie cu KVSC! Pe această cale dorim să urăm echipei noastre ca această reîntâlnire peste ani să se termine cu un rezultat care să mențină intacte șansele de calificare și să atenueze supărările create suporterilor de ultimele rezultate din campionat!” Sa completam, nu numai primul joc international, ci si al doilea 🙂 Uite si rezultatele: 1 aprilie 1911 – Galatasaray-KVSC 2-2; 3 aprilie 1911 – Galatasaray-KVSC 4-2. Au jucat si doi stranieri la turci: Cyrielle si Rowland Rees, ambii din Anglia.

    Apreciază

  7. Fain comentariu Florinaccio. Exhaustiv. Io as vedea cam asa ceva (1-4-2-3-1): Felgueiras- Ivo Pinto,Cadu,Piccolo,Camorra- Muresan, Sepsi- Aguirre, Pedro, Bastos-Kapetanos. Comentarii: in locul lui Sepsi ar fi fost Bouba, in locul lui Aguierre, Sougou – daca n-ar fi accidentati. Hai baietii, haide CFR!

    Apreciază

  8. Florinaccio, cred ca este o mica eroare in articol, site-urile de bucale il dau titular pe Melo, iar pe uefa.com scrie “Felipe Melo’s next yellow card will incur a ban”. Deci, e doar in pericol de suspendare (in caz ca deseara ia un galben).

    Apreciază

    • Caneto, mersi mult pentru corectura, chiar daca vestea cu Felipe Melo disponibil de joc nu e una deloc grozava pentru noi franarii! Eu stiam ca la doua galbene esti suspendat pentru urmatoarea partida (brazilianul, nu tu, ca tu ti-ai agatat ghetele in cui demult…), asa ca m-am si grabit sa-l scot din primul 11 al turcilor pe jucatorul asta. Macar de-ar lipsi la partida retur, ca sa o mai dreg si eu cumva…PS:Mersi inca o data si MII DE SCUZE FRANARILOR PENTRU DEZINFORMARE!

      Apreciază

  9. Florinaccio, excelenta treaba facuta in aceasta avancronica! Ziaristii profesionisti s-ar fi limitat la declaratiile dinainte de meci, luate lejer pe reportofon, s-ar fi aparut sub pavaza celor 1000-1500 de semne. Asta e avantajul de a face un lucru pentru tine insuti, din pasiunea si respectul de sine si pentru cititori. E clar ca azi nu vom gasi prin presa un articol mai bun decat asta. Ai reusit sa faci intr-un singur articol un adevarat program de meci. Cat despre asteptarile mele de la acest meci, sincer, nu vad cum o echipa ce pierde lamentabil cu Viitorul Constanta poate sa scape cu bine la Istanbul. 2-0 sau 3-1 pentru Galatasaray…. Singurul care seamana a Galatasaray de la noi este….Aguirregaray. 🙂

    Apreciază

    • Te inseli, Alex, Galatasaray – CFR 0 – 4 (Muresan 2, Cadu, Valente) Voi scrie la orice meci (indiferent de competitie) ca vom bate cu 4 – 0. Pana se adevereste 🙂 Sper sa nu-mi iasa doar in sezonul 2018 – 2019 🙂

      Apreciază

  10. Nu are rost să facem comparaţie între bugetele celor 2 cluburi, aşa cum nu are rost să facem comparaţie nici între cele 2 popoare (unii au deţinut un imperiu, alţii au fost mereu nişte slugi). Totuşi echipa noastră nu este formată din români, deci din punct de vedere al atitudinii nu ar trebui să ne facem probleme (asta dacă nu cumva s-au molipsit de la atâta şedere în România). Din păcate atât antrenorul cât şi conducerea au mentalitate românească, obiective mari (la nivel de declaraţii), dar se doresc a fi realizate cu mijloace modeste (campanie de achiziţii slabă – calitativ, antrenor modest). Este adevărat că pe plan intern am avut realizări deosebite, că managementul nostru este prezentat ca fiind profesionist. Pe plan extern este departe de a fi aşa. Consider că am avut realizările interne doar datorită neputinţei, amatorismului şi a micimii celorlalţi competitori. Cred că trebuie să ne propunem mai mult, putem mai mult. Dar pentru aceasta trebuie să se lucreze cu adevărat profesionist, să nu se risipească banii pe salarii uriaşe ale unor jucători „handicapaţi”, să aducem doar jucători adevăraţi, să avem un staf tehnic valoros (aici cred că se face prea mare economie – unde chiar nu trebuie să faci economie), să promovăm jucători din pepiniera proprie (la acest capiltol suntem corigenţi) şi să terminăm cu declaraţiile gen „hegemonie”, să fim mai războinici (nu mă refer la a rupe picioarele adeversarilor pe teren – la asta se pricep Mureşan şi Cadu).
    Hai CFR ! Şi să ne dea Domnul noroc, pentru că în starea în care ne aflăm doar cu o doză mare de noroc putem realiza un rezultat bun.

    Apreciază

    • Singurul lucru unde pornim cu sanse agale este la nivelul atitudinii…..pentru ca asta nu ne-o poate lua nimeni.Acum daca atitudinea este destula intro partida de CL urmeaza sa o vedem.
      Da intradevar suntem o echipa romaneasca cu mijloace modeste (financiare)si care vrea sa scoata maximum.Sa ne propunem mai mult, la nivel declarativ nu costa nimic ,dar poate alimenta doar partea psihologica.Diferenta dintre noi se face la investitiile facute si potentialul jucatorilor.Ca vrem ,nu vrem ,trebuie recunoscuta diferenta de valoare evidenta intre cele 2 formatii.Plus ca situatia obiectiva a accidentarilor de la noi ne pune in fata imposibilitatii de a alinia o formatie ideala la nivelul lotului.
      Cat despre afirmatia”rupatori de picioare” data lui Muri si Cadu voi spune ca acestea sunt stereotipuri folosite de masa prostimii la adresa CFRlui.Poate imi dai si un exemplu de jucatori accidentati de ei sau de cineva din echipa.Pentru ca invers iti pot da destule…..
      Cu tot avantajul ce arata ca Galata este favorita clara,voi spune ca avem o buna sansa sa gustul (in masura in care se poate) evolutiilor din campionat si sa facem un pas spre primavara europeana.Intrucatva partida se aseamana cu cea cu Bordeaux.Turcii se afla in aceeasi situatie cu a bordelezilor la acel moment……fara victorie si pe ultimul loc.Sunt convins ca daca nu pierdeam acolo ne calificam in primavara.Poate ca ghinionul de atunci sa se intoarca si sa reusim sa schitam si noi un zambet!

      Apreciază

    • Luk2170, Ma mandresc ca fac parte dintr-un popor care n-a cautat sa supuna si sa jefuiasca alte natii. Prefer sa pierd aparandu-mi tara decat sa castig cotropindu-i pe altii. Mentalitate de looser, stiu. Asta e, mi-o asum.

      Apreciază

  11. Multa bafta la Istanbul. Sunt convins ca CFR.-ul va face un meci bun. N-are nici o legatura concentrarea dintr-un meci din Liga lui Mitica cu cea din Champions League. Ascultam la un moment dat preparatorul fizic al unei echipe de baschet vorbind despre motivatie. Dupa fiecare incalzire dinaintea meciului, antrenorul principal venea sa-l intrebe cum i-a simtit pe baieti. In cel putin trei sferturi din cazuri, evaluarea facuta se vedea in evolutia si rezultatul partidei. Meciurile importante insa se bucura de un cu totul alt statut in mintea jucatorilor. In aceste meciuri, spunea respectivul, antrenorul nu trebuie sa faca nimic, jucatorii deja stiu care le e interesul si sunt la maximul concentrarii. Ca rezultat al unui crescut nivel de adrenalina inaintea meciului, preparatorul fizic, spunea ca la ultimele sprinturi de incalzire inaintea meciului, jucatorii pur si simplu zboara (nici o legatura cu sprinturile din partidele obisnuite). Avand in vedere ca multi jucatori straini ai CFR.-ului au venit special pentru Liga Campionilor, nu-mi fac nici o grija ca nu vor face un meci cel putin bun. Bucurati-va de Liga si nu uitati ca sunt suporteri ai altor echipe care doar viseaza ca vreodata sa aiba acest privilegiu. Felicitari pentru avancronica

    Apreciază

    • foarte faina explicatia. de fapt asa e si cu suporterii. vezi meciul cu Constanta, parca eram in cimitir in anumite momente – comparativ cu meciul cu Manchester, U, steaua, etc. asa e natura umana, n-ai ce sa faci.

      Apreciază

    • Chiar o să încerc să-i urmăresc pe ceferiști la încălzire, să văd dacă-s saturați cu adrenalină (în primul rând pe Diogo Valente, în ultimul pe Nicoară, care întotdeauna intră cu adrenalină în exces). În orice caz, cine nu zboară, poate că… zboară! 🙂

      Apreciază

  12. Florinaccio, te voi felicita pentru acest articol, chiar cu riscul de a fi declarat persona non grata, de arbitri tribunei. 🙂 Totusi, am doua observatii de facut in legatura cu cele spuse sau nespuse de tine. Prima. Echipa cea mai iubita a Turciei – din cate stiu eu, s-ar putea totusi sa ma insel – nu e nicidecum Galatasaray, ci Fenerbahce, care din cunostintele mele, chiar o cam surclaseaza pe Galata la acest capitol, suporterii. E o diferenta insemnata deci, intre numarul sustinatorilor cim bom, si cei ai lui Fener, in favoarea ultimilor, iar asta as putea spune ca s-a vazut si in primavara, atunci cand suporterii galben-negrilor au fost interzisi pe stadion si cand arena li s-a umplut pana la refuz doar din femei si copii, care au facut o atmosfera incredibila. Daca gresesc, ma va corecta cu siguranta caneto. 🙂 A doua observatie. Cunoscandu-te atat de bine, ma asteptam sincer, sa iti incepi articolul cu o incursiune in istorie, la fel ca Dinu (Cornel, nu 07). 🙂 Ma asteptam deci sa ne vorbesti, fie de ogoare parjolite si de fantani otravite, fie sa ne spui de cucerirea ”Noii Rome” dupa un asediu total, in sistemul 1-4-5-3, fie sa amintesti ceva de tratatul de la Edirne (Adrianopol), orice numai sa scapam cumva teferi din infernul de pe Ali Sami Yen si sa nu cinam deseara cu Pluto. N-ai amintit nimic din toate astea, de aceea imi permit sa te urechez si eu putin, ca prea le-am incasat pe aici de la tine. 🙂 HAI CFR-(MAGNIFIC)UL !!!

    Apreciază

    • TGV-ule, uite, pentru tine, voi schimba titlul avancronicii mele, si-o voi numi exact asa: ,,Caderea Constantinopolului”. E ok? La 559 de ani distanta nu ar fi rau sa mai cada inca o data, nu-i asa? Numai ca ma tem ca la ora asta, ca si-n zilele celelalte de altfel, Fatih Terim n-a stat sa numere cati draci incap pe un varf de ac (sau chiar si pe-un varf de bocanc de-al lui Sougou), ci se va fi pregatit de razboi.

      Apreciază

      • Florinaccio, hai să-i dăm titlul : „A treia cădere a Constantinopolului”. Prima era de care ai povestit mai sus, a doua era un film cu Florin Călinescu (parcă) în anii ’90…HAI CFR !!

        Apreciază

  13. Diferenta dintre Galata si CFR este cam si diferenta dintre CFR si Viitorul ma refer la buget, jucatori, etc…Iar meciul l-a vazut cu totii, scorul il stim, deci orice e posibil!

    Apreciază

  14. b_o_g_d_a_n prin afirmaţia mea referitor la cele 2 popoare nu am vrut să jignesc pe nimeni. Şi eu sunt român dar nu mă mândresc cu asta (pt. că nu am cu ce). Istoria a dovedit că cea mai bună apărare este atacul. Prin faptul că nu am cotropit pe nimeni nu am avut nimic de câştigat. Din contră am „luat-o în freză la greu”. La fel este şi în fotbal, este tot o competiţie. Strategia noastră de joc este tipic românească „să otrăvim fântânile, să ardem grânele şi să ne retragem în munţi”, poate duşmanul adoarme şi îl hărţuim pe contraatac în timpul somnului.
    Referitor la remarca cu ruptul picioarelor – era o metaforă. Este adevărat că închizătorii şi fundaşii sunt mai duri în general. Din păcate Muresan nu ştie altceva, este o catastrofă (ceea ce nimeni nu observă), nu fuge (se plimbă pe teren), nu are tehnică, iar mai nou nu are nici măcar plasament (ceea ce înainta avea), şite doar să faulteze (vezi nr. de cartonaşe) şi să tragă tare (dar nu şi precis). Cadu are şi el un număr impresionant de cartonaşe (deci nu putem spune că nu faultează), dar acesta rămâne în general în postura de ultim apărător, are în general sarcina de a marca cel mai periculos jucător al adversarilor, deci este predispus la cartonaşe. Totuşi majoritatea cartonaşelor roşii le-a luat din cauza nervilor excesivi, destul de departe de careul nostru. Scăderea de formă a lui Cadu este vina totală a conducerii – a fost singurul fundaş central bun pe care l-am avut – astfel a devenit vedetă, iar vedetismul duce la regres.
    Hai CFR !

    Apreciază

    • Bune observaţiile tale referitoare la Cadu. Subscriu. Totuşi, cred că vorbim de ceva temporar, el fiind un tip inteligent şi devotat culoriilor vişinii, cred că va depăşi pasa asta proastă a lui. HAI CFR !!

      Apreciază

    • gresit…piccolo e cel mai bun fundas pe care l-am avut si in seara asa a dovedit-o…si alcantara imi placea…cadu inca joaca foarte bine si cred ca randamentul sau creste cand joaca alaturi de piccolo…problema la jucatorii nostri e de motivatie, asa cand vine vorba de campionatul intern in editiile in care jucam si la msa bogatilor…marea problema a echipei e lipsa unui atacant veritabil pe viteza si tehnica, langa kapetanos…nu cred ca nu s-a observat aceasta lacuna de catre conducere, problema cred ca a venit de la refuzul atacantilor vizati de a alege CFR-ul…hai ca am mai ridicat capul din mocirla, cine stie, poate facem precedentul anul asta si trecem in primavara in CL…trebuie sa nu pierdem acasa nici cu galata nici cu braga…hai CFR

      Apreciază

  15. bun punctul scos !!! Totusi….Aguirregaray nu e rau ca jucator, dar se pare ca are ceva problemela mansarda… Iar punctele pierdute, sunt pierdute de conducerea CFR-ului care s-a zgarcit sa aduca atacanti!!! Am jucat o mare perioada fara nici un atacant pe teren!!! Cand adversarii te ataca cu 7-8 jucatori, e normal ca vine si golul…. Dupa meciurile de pana acum din UCL, singurul regret e ca am mers la masa bogatilor cu pantalonii rupti in fund….

    Apreciază

  16. Am ratat victoria, dar in conditiile date este un punct important. Dar trebuie sa batem acasa Galata, ceea ce va fi greu. Pacat de Bastos ca nu i-a iesit nicio actiune. Aquirregaray mult prea determinat si imprudent. Nicoara o solutie nefericita, nu avea forta si nici nu statea in picioare pe acest teren. Mergem inainte in competitia asta. Poate cu alt antrenor (vom vedea cand si cine).

    Apreciază

  17. Bravo baieti! Felicitari pentru atitudine si daruire. In conditiile date e un punct mare scos de noi. Daca nu pierdem acasa in urmatoarele doua meciuri avem mari sanse chiar pt primavara CL. Dar pentru ca acest obiectiv sa fie realizabil,trebuie sa se schimbe ceva in jocul echipei. Mi-a placut mult Piccolo, SuperMario,pacat de micile nesincronizari din aparare si de lipsa de comunicare dintre portari si fundasi. Hai CFR !!! Se poate!

    Apreciază

  18. E bun acest punct, dar cu ceva mai multa atentie puteam chiar castiga la Istanbul. Totusi sa nu-L maniem pe Cel de Sus… Dupa trei meciuri jucate pana acum suntem pe locul doi, loc de Champions League si in continuare avem un program favorabil, cu doua meciuri acasa, tocmai cu contracandidatele noastre la locurile 2 si 3. Apoi vom prinde Manchesterul tocmai pe cand va fi calificata, deci mai putem ciupi ceva si de pe Teatrul Viselor. Chestia cea mai faina e ca vom putea juca toate meciurile la egal, deci pe contraatac – specialitatea casei – si vom putea musca mai usor din adversari daca vom avea vitezisti in teren, pentru ca presiunea va fi pe adversari. Deci sa ne rugam sa-si revina cel putin Sougou, ca sa avem sanse reale de calificare. Un lucru e cert pentru mine; voi trai la intensitate maxima meciurile din Gruia si ce-i mai misto, chiar de pe stadion. Biletele si-au meritat deci toti banii. FORTZA C.F.R. 1907 CLUJ !

    Apreciază

  19. Bravo jucatorilor pt. efortul depus,pt.ca au mai rezistat inca o data pe baricade.De data asta ne-a ajutat din nou si Cel de Sus ,terenul desfundat fiind un aliat important ,suplinind singura idee tactica ( toti cu fundul in poarta si Doamne ajuta!)a celui ce va fi astazi demis( in sfarsit!!).E bine ca s-a inceput revenirea prin aducerea unui antrenor italian experimentat( Reja.)De acum vom vedea si un fotbal gandit ,organizat care ne va da sanse reale la primavara Champions League.

    Apreciază

  20. Partida in care baietii nostri si-au platit cu varf si indesat banii platiti pe ei.Au fost luati ca fotbalisti ,au jucat ca gladiatorii…..n-ai ce sa le reprosezi in conditiile date.Ce mi-a placut ca arbitrajul pentru noi a inceput sa fie unitar……nu in campionat o maniera si in CL altaMarie.Orice faza dubioasa este interpretabila si intotdeauna impotriva noastra.Elocvente sunt fazele cu hent la Sepsi si mana-n piept in careu la Bastos in repriza a 2 a.Plus ca la al 2 lea galben la Aguireguarray trebuie sa fi cu regulamentul intro mana si cu satarul in cealalta.Nu ca as scuza gestul mijlocasului nostru.
    Sper ca astazi se va termina romanfoiletonul si Ando va pleca ,sa pot sa ma bucura si eu de stiinta viitorului antrenor care se va materializa in rezultate pe masura.Acum mi s-ar parea corect ca si „imparatul” Terim sa fie demis dupa rezultatele catastrofale din CL si campionat(unde n-a mai castigat de-o luna,chit ca este inca pe primil loc).Si-n plus de Zndo sa dea si niste compensatii ,ca doar a avut buget si transferuri pe masura.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.