Moș CFR – Viitorul (e al tinerilor din) Constanța


Hai, bă, să ne alegem odată! Cam aşa începea orice miuţă pe vremea copilăriei, în aer liber, nu pe FIFA’70. Și nu o dată problema se rezolva rapid şi simplu: „tinerii” contra „bătrânilor”. Orice an de viață cântărea greu pe atunci în alegerea echipelor.

Ei bine, joi, 18 octombrie 2012, vom avea parte de un meci oficial care copiază copilăria, în liga lui Mitică și în debutul etapei a 12-a. Se întâlnesc cel mai vechi/bătrân club, CFR, înfiinţat în 1907, cu cel mai nou, Viitorul Constanța, doar cu un secol şi doi anişori mai tinerel, înfiinţat în 2009. După cluburi, vin la rând jucătorii: bătrâni ai noştri (la experienţă mă refer, bineînţeles), cu bătălii serioase purtate în țară și în competiţia supremă a Europei, tinerei ai lor, mereu cu abonamentul la zi pentru tramvai şi loturile naţionale de copii, juniori şi tineret ale României. Tocmai am citit că la lotul sub 15 ani au 14 selecționaţi! Nu m-ar mira să se mute lotul la Constanța. Acum să nu mă întrebaţi cine-i tătucu’ care se ocupă exclusiv cu abonamentele pe ruta Constanța-București, de parcă în centrele de juniori din restul ţării nu s-ar găsi şi alţi tineri la fel talentaţi, plini de sănătate și dorință de afirmare.

Să nu fiu, totuşi, un bătrânel răutăcios. Este de lăudat acest proiect al lui Hagi, pentru că Gică a investit serios și se ţine de treabă cu perseverență. Îi doresc mult succes și să treacă cu bine peste înfrângerea de joi.

Lotul constănţenilor (care conține, totuși, și niște „vechituri”, nu doar fotbaliști de lapte) este următorul: Mihai Onicaş, Vasilică Cristocea, Andrei Sin, Cristian Cristea, George Călinţaru, Romario Benzar, Boban Nikolov, Bogdan Mitache, Alin Cârstocea, Aurelian Chiţu, Vasile Păcuraru, Alin Toşca, Nicolae Dică, Marius Albu, Vlad Rusu, Alexandru Lazăr, Sebastian Mladen, Andrei Vaştag, Cristian Gavra, Lucian Turcu, Bogdan Ţîru, Ionuţ Puţanu, Ionuţ Larie, Gabriel Iancu, George Şerban, Alexandru Buzbuchi, Cosmin Vâtcă, Mirel Bolboaşă, Denis Alibec, Mihai Bălaşa, Florin Tănase, Claudiu Herea, Florin Bejan. Staff-ul tehnic: Cătălin Anghel (antrenor principal), Norbert Niţă (antrenor secund), Bogdan Vintilă (antrenor secund), Constantin Gîrjoabă (antrenor cu portarii), Ciprian Prună (preparator fizic),  Costin Mega (team manager), Paul Ciocănescu (kinetoterapeut).

Chiar dacă figurează în lot și fotbaliști trecuți pe la CFR Cluj sau Steaua, majoritatea numelor sunt necunoscute. Dar, dacă sunteți pasionați cu adevărat de fotbal, memoraţi-le bine, pentru că dintre acestea se vor alege, conform unui protocol încheiat între G.Hagi și G.Becali, viitoarele staruri ale celei mai iubite şi mediatizate echipe din sud-estul Europei de deasupra Dunării, înainte de vărsarea în Marea Neagră. De aici și importanța colaterală a cestui meci: este obligatoriu să le creăm încă de pe acum un puternic complex CFR. După cum spuneam, au şi ei bătrânii lor: Vâtcă, Cristocea, Nicolae Dică. Dacă aceştia joacă, musai să o facă contra tinerilor, nu contează că poartă acelaşi echipament, aşa că nu văd de ce aş exclude nişte autogoluri din partea lor. Dică a demonstrat deja, într-un meci jucat contra noastră, pe când era la Mioveni, că se poate. Bine, asta nu înseamnă că mă bazez doar pe cadourile făcute de ei și că n-am încredere în echipa mea.

„Abia aştept meciurile cu echipele bune ale campionatului. Astea sunt meciuri în care evoluăm cu plăcere”, a declarat Aurelian Chiţu, zilele trecute. Nici că-i moment mai prielnic să i se facă pe plac băiatului. Este CFR o echipă bună a campionatului? Oioioi!, cea mai bună, clasamentul este irelevant. Sunt frânarii odihniţi? Superodihniți! Au avut suficient timp destul la dispoziţie, așa că aşteptăm să-i vedem cu poftă de joc şi foame de victorie. Apropo de foame, sunt bine hrăniţi? Cum să nu! Gulaş au mâncat, cârnaţi au mâncat, kürtöskalács au mâncat, deci nici caloriile nu lipsesc pentru a face un meci mare cu constănţenii. Pălincă şi vin au băut? Poate, dar cu siguranță numai moderat. N-am văzut să apară vreo poză cu vreun jucător cu capul scos pe geamul autobuzului, uitându-se cum rămân în urmă rațele de pe marginea drumului să mănânce…

În returul campionatului trecut, după meciul cu Chiajna, Andone declara că nu stăm la mâna nimănui, dacă batem tot până la sfârşit nu are nicio altă echipă posibilitatea să termine înaintea noastră. A avut dreptate. Ar cam fi cazul să înceapă din nou o serie asemănătoare. Nu contează ce vor face ceilalţi, se împiedică sau ba, noi trebuie să ne câştigăm (aproape) toate meciurile. Avem cu cine, avem cu ce, avem cum și – cel mai important! – nu mai avem nimic de pierdut, nu-i nevoie decât de mobilizare, concentrare și fotbal, iar apoi, la sfârşitul sezonului, vom putea face şi socotelile clasamentului.

Semne bune pentru un nou început sunt: 1) în restul meciurilor din acest tur vom întâlni doar adversari fără pretenţii deosebite (cel puţin aşa pare la prima vedere, că la a doua pare că toată lumea luptă pe viaţă şi moarte cu noi! –  mai dozaţi-vă efortul, dragi adversari, păstrați energie și dorință și contra altora!) 2) încetul cu încetul, li se termină concediul medical unora din lista lungă cu accidentaţi (ordinea probabilă de reintegrare în câmpul muncii: Kapetanos, Sougou, Deac, Ganea, Vass, Martinez – eu sper, în ciuda strâmbelor din presa centrală, Sare) 3) Andone a avut timp suficient să finiseze în linişte, după ce a fost beștelit de multă lume, partitura tactică pentru acest meci (sper că a exersat şi varianta cu patru închizători).

Nouă nu ne rămâne decât să încurajăm echipa şi să avem încredere că jucătorii ne vor forţa să apelăm şi la notele înalte, deocamdată virgine, din tabelul periodic al lui kiruj. N-avem pretenţii la scorul de 4-1, cu cât am bătut „viruşii verzi” în repriza de inaugurare a complexului sportiv de la Sâncraiu, nici la cel de 16-2 din repriza contra gazdelor, vom fi pe deplin multumiţi și cu 4-0 (1-0). Nu-i nimeni așa căpos să-i pretindă iar lui Kapetanos 5 goluri în 45 de minute (3 cu capul, 2 din foarfecă). De fapt, nici n-are cum, dacă se vor marca doar 4 în total (excepţional acest exerciţiu logic din partea mea). Totuși, poate este timpul să spargă gheaţa şi să facă prima dublă într-un meci oficial din acest sezon. Câte un gol li se acceptă doar lui Cadu şi Vâtcă.

Sunt optimist! Dacă şi Hagi a spus că acest meci e din categoria meciurilor imposibile pentru echipa sa, nu văd de ce să îl consider eu altfel. Prezint şi dovada copypasteizată:

Andone: Le-am spus jucătorilor că o să avem un meci extrem de greu cu Viitorul, poate chiar mai greu decât cu Galatasaray.

Hagi: Deci o să foloseşti cu noi echipa mai bună? Noi avem meciuri grele, foarte grele şi imposibile. Acesta cu CFR e din categoria (meciurilor) imposibile. Mergem să jucăm, să vedem dacă putem să-i încurcăm.

Andone: Îmi place că nu pune presiune pe echipă. Gică, e mare lucru! Jucătorii tăi nu au presiune, au numai plăcerea de a juca… Aş fi vrut eu să pună presiune pe copii.

Hagi: Nu avem voie! Noi ştim doar că avem talent, că trebuie să joace, avem tineri care trebuie să demonstreze că au valoare.

Echipe probabile și posibile:

CFR: Felgueiras – Ivo Pinto, Cadu, Piccolo, Camora – Godemeche, Mureşan – Rui Pedro, Bastos, Valente – Kapetanos.

Viitorul: Vîtcă – Bălaşa,Bejan, Larie, Toşca – Lazăr, Onicaş – Chiţu, Nicolae Dică, Gabriel Iancu – Denis Alibec.

Așadar…

CFR 1907 Cluj – Viitorul Constanța, Liga 1, etapa a 12-a

Stadion Dr.Constantin Rădulescu, joi 18 octombrie, ora 19.30.

HAI CFR! Vrem un joc bun, vrem dăruire, vrem victorie! Vrem prea multe? NU! Vrem doar ce merităm.

39 de comentarii

  1. La fiecare orice noua postare o sa insist la toti tribunistii sa puna intrebari D-lui Attila Lengyel pentru a avea un interviu care sa placa tuturor. Deci PUNETI INTREBARI DESPRE CFR ANII ’70……si veti primi raspuns de la singurul pana acum jucator care si-a dat numele pe tribuna… Eu o sa salvez intrebarile, o sa-mi permit sa mai si „cenzurez” unele, le voi transmite D-lui Lengyel pentru a pregati raspunsuri scurte si obiective… Multumesc!

    Apreciază

    • Sufla vantul la etaj… Nu prea am idei de intrebari pentru domnia sa. Poate una: cum era Boloni cu ei? Era ingamfat sau era fair-play si cat de tare era sutul sau? Multam Ret, multumesc si domnului Lengyel.

      Apreciază

    • Daca-i asa, atunci sa ne spuna domnul Lengyel, cat de important era pentru domnia sa ca echipa proprie sa initieze atacuri(fie pozitionale, fie contre rapide) periculoase. Apoi sa ne spuna ce tip de aparare prefere in fata sa, avansata (la 30-40m), presing inca din terenul advers, aparare in zona, aparare om la om, aparare pe 2 linii la 20 de m etc. Cat din tactica unui meci era impusa de antrenor si cat de surprizele adversarului? S-a intamplat in cariera domniei sale ca echipa sa abandoneze reteta antrenorului si sa incerce propria partitura cand lucrurile mergeau prost? La cate puciuri sau tentative impotriva antrenorului a asistat in cariera?––––– poate mai revin.

      Apreciază

  2. Sper ca in pauza asta Andone a studiat si varianta cu deschizatori, ca de sporirea numarului de inchizatori, vazand ca n-aduc puncte ni s-o cam acrit. „Avem cu cine, avem cu ce, avem cum și – cel mai important! – nu mai avem nimic de pierdut” e advarat, maestre Caneto, numai ca-i musai sa ne ajute si Andone, ca oricat ar inchide inchizatorii tot traiesc cu spaima c-or gasi ailalti vreun speraclu, asa ca socot ca-i musai sa ne bazam mai tare un picut pe un deschizator, ca intratori avem, numa sa le deschida cineva, ca alminteri stau degeaba sarmanii in preajma portii.

    Apreciază

  3. Se pare ca ne continuam seria meciurilor bune! Am ajuns acum acasa si nu-mi vine sa cred ca suntem condusi de pustii astia. Sper sa ne revenim, ca suntem de rasul tuturor! Suntem de toata groaza! In timp ce scriu vad o noua faza lucrata de Viitorul, incheiata cu o ratare uriasa a lui Chitu. Hai CFR!

    Apreciază

  4. Altii au jucat in preliminarii, deplasari, noi am avut 2 saptamani linistite pentru pregatire si asta e rezultatul ,cum de altfel a trecut toata vara degeaba.

    Apreciază

    • Incercati sa faceti diferentierea intre jucatori cu do, re, mi, fa, sol etc. La cifre merge un 3 uniform (media rezultata din: vointa si daruire 9 + luciditate 0 + noroc 0)

      Apreciază

  5. Cei care ii tot cantati in struna lui muresan, sa va luati de mana cu bou ala si sa va aruncati de la etaj. Cum poti sa-i tragi cu cotul in stomac lui dica, un fost coechipier? Un ratat ca fotbalist si o mizerie de om.

    Apreciază

  6. ce umilinta!!!! vedetele CFR-ului nu au fost capabili sa bata o echipa de copii care a jucat si in inferioritate numerica…. Eu dedic aceasta umilinta lui Arpy, Muresan si Andone, in primul rand pentru campania de transferuri din vara…. Apropo: pensionarul experimentat Bjelanovic (pariul conducerii) a jucat?

    Apreciază

    • Nu campania de transferuri e problema. Nici Mesi n-ar conta la stilul acesta de joc. Problema este ca incet, incet, au fost adusi toti in situatia de a nu mai juca nimic. Care sunt cauzele? Voi incerca o analiza sambata.

      Apreciază

      • Eu cred totusi ca si campania de transferuri din vara isi are rolul ei…. Cum sa nu iti intaresti atacul cand la sfarsitul anului trecut au fost meciuri in care am jucat fara nici un atacant pe teren?(te rog frumos sa nu imi spui ca ne-am intalnit cu Bjelanovic!! te rog eu!!!). Cum sa ai joc de contra-atac cu un singur fotbalist de viteza in lot? S-a accidentat Sougou, a murit atacul!!! In aparare ramanem de multe ori descoperiti tocmai pentru ca din disperare urca si fundasii in atac, incercand sa faca ei ceea ce atacantii nostri nu pot!!(azi cred ca si daca jucam pana la miezul noptii si tot nu dadeam gol). Apoi, eu nu inteleg ce a facut Andone toata vara la echipa? Si cu o ocazie, ce au facut supraveghetorii Muresan si Zamfir toata vara? tot adevarat e si faptul ca in pregatiri conducerea s-a obisnuit sa se minta singura, joaca amicale cu echipe de judeteana din cine stie ce tari, si apoi ne miram ca in campionat nu mai batem nici macar copiii….

        Apreciază

  7. Eu nu mai inteleg nimic din fotbalul asta, si ma uit de cand ma stiu. Ce draq de shimbare e Valente cu Sepsi? Cat de limitat sa fi sa poti face asemenea schimbare? La 1-0 pt copiii aia, tu schimbi un mijlocas ofensiv (asa iesit din forma cum e) cu ce……?! Jur ca nu mai inteleg. Asta e doar o mica parte din ceea ce ma intriga.Nu mai zic de joc,ca nu avem absolut nici o treaba.Daca vin no name-urile astea de la Constanta si ne dau cu terenul in cap la noi acasa.Dupa 2 saptamani de pauza. Ce kkt ai pregatit domnule Andone astea 2 saptamani? In fine, hai sa-i mai dam credit ca na, ne-a castigat 2 campionate. Ce mai conteaza ca am ajuns de rasul lumii.

    Apreciază

  8. ce credit sa ii mai dam la Andone asta….?//???? ce credit mai poti sai dai la ratatu asta de antrenor…????? jucatoriii cat au fost in forma lau tinut cu rezultate in rest este varza ca si antrenor…!!!! varza!!!!

    Apreciază

  9. Bilantul lui Andone e trist: 16 puncte castigate din 36 puse in joc….. si o sa picam bine de tot in a doua jumatate a clasamentului….Vorba lui Csongi: „Asa management, asa rezultate”….

    Apreciază

  10. Totusi, cum plm sa te bata echipa asta nou promovata, acasa in Gruia? Poate ne explica si noua cineva. Nu poti sa vii dupa 2 saptamani de pauza si sa zici: ceva nu e bine! Nu zau!!!!????………

    Apreciază

  11. Am mai spus data trecută, o spun şi acum : eu cred că idolii noştrii vor „să-l facă” pe Ando, şi poate sunt „dirijaţi” chiar de la etaj…Dacă-i aşa, e o treabă absolut ruşinoasă, mentalitate de grup de judeţeană, şi dacă e implicată şi conducerea, atunci vorbim chiar de laşitate… Chiar când scriu aceste rânduri, aud de la Panduru (pe Dolce) acelaşi lucru, e drept, mult mai voalat. În schimb, dacă nu am dreptate (şi sper să fie aşa), atunci avem o problemă şi mai mare, e drept, doar pe linie sportivă : valoarea lotului, calitatea jocului, ambele spre 0. Am militat tot timpul pentru Ando, pentru continuitate, pentru recunoaşterea meritelor, dar în această situaţie chiar nu prevăd altă cale de ieşire, decât schimbarea. Ideal ar fi să-şi dea el demisia, ar fi o ieşire onorabilă din impas pentru toată lumea…Sunt extrem de supărat, dar vă invit să susţinem, totuşi, echipa noastră, şi la bine, şi la rău. Nicio echipă nu are numai ascensiuni, există şi căderi, trebuie să ne asumăm şi aceste momente mai grele….Oricând şi oriunde : HAI CFR !!

    Apreciază

  12. Eu as propune sa militam pentru liniste la echipa. Pe de alta parte, probabil ca nea Muresan ar trebui sa dea o fuga pina la Athos. Nu in ultimul rind, sa-si faca nea Ando treaba, iar la vara vom trage o linie groasa! De finish.

    Apreciază

  13. Retardila draga, ești de tot plansu’. Prima data ne freci la cap tri saptamani cu ce superinterviu îi iei D-lui Attila, după care îți amintești ca trebuie să te si intalnesti cu dansul , ca mai apoi sa îl şi întrebi ceva pe acest ( de altfel,distins) domn.Amu’ , să ne pui pe noi sa-ti fim muze nu mi se pare pre’ mult. Ca esti retard ,vede tătă lumea ,că semnalizezi , iarasi vede tătă lumea, da’ să devii penibilo-comic nu te credeam in stare. Si io’ , care credeam ca scrii numa’ ca sa te aflii in treaba….Defapt le-ai reusit pă tăte. Inclusiv să-mi devii simpatic.
    P.S. – Intreabarea pt. Dl. Attila L.:
    1- Ca si fost portar , ati avut anumite abilitati ,reflexe ……Facand un exercitiu de imaginatie , cu maturitatea din prezent , si abilitatile fizice din tinerete , considerati ca ati fi fost un portar mai valoros ? Sau din contra, nu recunoasteti un portar , decat cu acea doza de ” nebunie ” atribuita marilor portari ?
    2-(la aceasta intrebare nu solicit raspuns imediat)-Cum l-ati cunoscut pe Retardila , si de ce nu ati folosit nici o metoda de aparare in cazul lui ?

    Apreciază

    • Ma, Orezila, plange-te la primaria comunala, poate vre-un consilier te va asculta….
      Ca am un retard este o problema pentru tine? Pai nu te lega de retardati, ca nu-i frumos! Epateaza-ti valorile personale in confruntare cu cei care nu au niciun retard, e usor sa fii mare vs. cei cu retard…. Ca nu-i frumos, ase-i?
      Intrebarile tale le-am transferat intr-un folder si o sa vad daca retardul meu imi va permite sa le scot de acolo. Daca tu consideri un handicap (retard in cazul meu) comic…e treaba ta, denota nivelul tau de (copro)cultura!
      Ah, inca ceva: pe mine ma apara legile tarii (haia care apara handicapatii, inclusiv pe cei cu retard), nu simt nicio nevoie sa ma apere DOMNUL doctor Lengyel, care – fiind de alta specialitate – nu se ocupa de retarzi ca mine….In rest, daca nu stii bancul cu merii, ti-l spun: meri in pula!!!
      In rest meri si uda-ti gradina, ca-i cam seceta si acuma….

      Apreciază

  14. Ho că-i făgădău ! Retard , chiar nu cred că poți fi intr-atât de dobitoc!
    Eu imi exprimam compasiunea pt Dl Lengyel că a intalnit un specimen ca tine.
    De salvat , nu te salveaza nici Domnul hăl de sus , din păcate.Vorbeste totusi ,cu felceru’ Muresan ,poate-ti salveaza singurul neuron ramas si vei putea rosti mai mult de 3 consoane…stii tu care.Daca reuseste sa scoata o vocala de la tine roaga-l sa ți-o puna pe cea cu „u” fiindca pari mai in helementu’ tău.

    Apreciază

  15. Bun materialul si la obiect..sincer nu mai stiu ce sa zic de CFr-ul nostru, ma simt tradat,umilit…un fan ce sufera..!! Oare de ce avem mereu incredere si ne taxeaza cu asa dispret tot prin no combat aceasta echipa..?Poate totusi aducerea unor jucatori mediocrii si chiar a lui Ando nu a fost buna…nici nu vreau sa ma gandesc pe ce loc vom fii si cu ce rusine vom incheia UCL-ul…fanii au rabdarea limitata, oare ne apuca pensia..?

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.