Mentalitatea de învingători la cei învinși


Din ce în ce mai des, meciurile de fotbal din România (și nu numai) ajung să ignore un punct fundamental din regulamentul sportului-rege/președinte: acela că orice partidă ar trebui să reprezinte o întrecere sportivă între două echipe adverse (adverse, adică nu te joci împotriva ”sateliților” ascunși, din Galaxia Goat, ca la noi), echipate diferit, pentru a se evita confuziile. Meciul de ieri a fost un meci în afara legii, în trei, disputat după formula Brigada de arbitri – Gazde – Oaspeți. În mare, partida s-a terminat cu bine: doar 33,3% dintre participanți au părăsit terenul bătuți și nemulțumiți. Dacă mai rămâne mult la putere Mitică de la Ligă, în curând limba română se va însărăci cu un nou proverb: ”Când unu și cu trei se ceartă, al doilea câștigă”.

După meci, Ivanovici – probabil cel mai bun talk-show din România, dacă nu chiar cel mai mare – compătimea CFR-ul pentru juliturile inutile la genunchi ale lui Nicoară și Camora în careul gorjean, care n-avea marcat punctul cu var. După ce și-au spus păsurile mai mulți țepuiți din Ardeal, nea Horică a format numărul de telefon al lui Mișu Platini, să-l întrebe ce părere are despre partidă și despre viață, în general. A răspuns, normal, cu viteza războinicului luminii, analistul Becali George. E momentul în care partida s-a transformat brusc într-una cu patru participanți, iar procentul celor nervoși și frustrați s-a redus la 25%. Cam așa s-a întâmplat, de fapt, cam peste tot prin media: s-a discutat aproape numai despre prestația lui Balaj, MVP-ul partidei (Most Valuable Player – Wikipedia sau Minimum Viable Product – Wikipedia, la alegere), cel care a marcat două goluri și a mai ratat vreo două.

Ne-a furat Balaj victoria? Să lăsăm nervii și să încercăm să răspundem cu prudență. În mod sigur, Balaj ne-a furat remiza. Dar remiza nu ne ajungea, era prea puțin pentru cum arăta clasamentul. Luând în calcul anumite circumstanțe, s-ar putea ca Balaj să ne fi furat chiar victoria. Dar așa cum putem să-l acuzăm pe Balaj că ne-a furat victoria, tot așa am putea să dăm vina pe Bjelanovic, care a primit mingea exact unde a cerut-o, dar n-a reușit să-și facă treaba de atacant. În loc de 2-1, a rămas 1-1. Știu că e greu de închis ochii când cineva te arde pe gazon și-ți mai și râde cu impertinență în nas în afara lui, dar rezolvarea situației delicate în care se află CFR-ul nu stă doar în punerea la zid a arbitrajului. Oricât de antipatic v-aș putea deveni, voi afirma că Balaj și-a făcut numerele și suma numerelor pe spatele slăbiciunilor CFR-ului. Există câteva aspecte ale jocului CFR-ului – pe care voi încerca să le abordez punctual – ce ar trebui rupte puțin din contextul general (Balaj a fttuu meciul).

Dacă Balaj și-a început recitalul odată cu eliminarea lui Andone (în momentul acela încă mai puteam râde de situația absolut caraghioasă, când Balaj încerca să-l convingă pe Cadu – renumitul schimbător de antrenori – să-l elimine pe Andone!), slăbiciunile CFR-ului s-au manifestat pentru prima dată grav la Sepsi. Ce a făcut Sepsi este absolut de neînțeles și de neacceptat. Gestul a fost unul de fotbalist mărunt și m-a făcut să mă gândesc instantaneu dacă nu era mai bine ca fundașul să ajungă la Vaslui în loc de CFR. Să fiu iertat, dar ăsta-i fotbal șmecheresc, la ciupeală, venit din lipsa de încredere în propria valoare sau dintr-o superficialitate crasă. Nu pui mâna pe adversar într-un meci atât de important, când echipa nu-și permite nici cel mai mic pas greșit. Oare se învață la vreo școală de fotbal cum să-ți incomodezi adversarul în… spiritul sportivității? Astfel de tactici se exersează la antrenamente, sub atenta îndrumare a antrenorului? Oricum, Sepsi trebuia să știe în ce campionat evoluează, așa că nu are nici cea mai mică scuză. Vă amintiți de faza de la Braga, din final, când un adversar a fost trântit în careul CFR-ului, dar nu s-a dictat penalty? Ei bine, Sepsi trebuia să știe că dacă la Braga arbitra Balaj, se arăta urgent punctul de la 11 m. Probabil, acoperit de amploarea scandalului Balaj, Sepsi va scăpa mai ușor decât ar trebui. Pentru mine, însă, va rămâne – nu știu pentru câtă vreme – o verigă slabă. Cu o astfel de abordare mentală a jocului, Sepsi nu mi se pare o variantă potrivită pentru acel nivel următor, de care se tot povestește. Sunt prea dur pentru că pun un un jucător la zid pentru o singură eroare? Atunci, mai gândiți-vă cum au procedat persoane mai importante decât mine în cazul lui Hirschfeld…

Slăbiciunea următoare (și când zic slăbiciune nu mă refer la erori obișnuite, care apar inevitabil  în orice joc, ci la întreaga concepția de joc, pornită de la nivel mental) a fost Nicoară. Nicoară e cazul tipic al jucătorului pe care-l trădează propria forță mentală. Are hipermotivația celor care vor să demonstreze cu disperare că pot, dar hipermotivația nu vine din încredere, ci din disperare. Jucătorul intră pe teren cu o doză imensă de adrenalină, supraturat mental, dar efectele sunt de multe ori altele decât cele așteptate. Hiperexcitația, supraîncărcarea cu tensiune, nu merg mână în mână cu sângele rece, cu calmul de care trebuie să dai dovadă în momentele-cheie. La Nicoară, mi se pare că se manifestă mai degrabă frica, disperarea că dacă nu arată ceva, pierde echipa, decât încrederea că poate influența/schimba soarta jocului. Ce-i lipsește lui Nicoară este încrederea în forțele proprii. Dacă e lăsat de capul lui, fără consiliere psihologică, acest fotbalist se va pierde definitiv. Nicoară trebuie supus unor eforturi suplimentare, trebuie forțat să dea mai mult, trebuie să-i fie ridicată ștacheta, să fie obligat să se autodepășească. Progresul începe de la nivel mental.

Faza de la penalty-ul care nu i s-a acordat spune totul despre acest jucător. Replay. Pătrunde cu mingea în forță, în viteză, nu este presat nici de adversari, nici de timp. Poate nu e încă suficient de bine încălzit, dar mintea ar trebuie să-i funcționeze brici! Ajunge față în față cu fundașul. Face o fentă scurtă, perfectă, spre interior și câștigă atât momentul, cât și poziția. Apoi se produce declickul și lacunele de pregătire psihologică erup pur și simplu. Nicoară nu are încredere în propriul picior drept (deci în sine) și nu-și asumă responsabilitatea de a trimite mingea spre colțul lung. Lipsa de hotărâre îl face să nu forțeze nici o intrare pe centru, cu șanse mult mai mari de a se lăsa cu gol sau fault+penalty. Nicoară alege cea mai proastă cale, dar care-i dă lui mai mult confort, pentru simplul fapt că-și pune mingea pe piciorul ”bun”, stângul: fentă spre stânga și țâșnire spre o zonă absolut inofensivă! Că a fost sau nu faultat de fundaș, are prea puțină importanță. Din punct de vedere psihologic, la această fază, Nicoară a picat examenul. Apoi, în afară de centrarea perfectă pentru Bjelanovic, Nicoară a picat toată partida. În mod normal, un jucător cu o astfel de pregătire mentală și cu astfel de reacții nervoase nu avea ce să caute pe teren sau trebuia schimbat imediat, pentru că șansele de a ajuta echipa erau zero.

Nici Cadu nu merită menajat pentru modul cum a gestionat finalul de partidă. Căpitanul echipei nu poate uita nici măcar o secundă că este căpitan. Din păcate, Cadu ne-a adus aminte de episoadele întunecate din urmă cu vreo 2 ani, uitând să-și strunească echipa și, în primul rând, uitând să-și țină în frâu proprii demoni.

Am, din fericire, și două exemple pozitive referitoare la pregătirea mentală a jocului de ieri. Mai întâi, Bastos. Absolut admirabil! Bastos este exemplul cel mai bun de depășire a unei bariere mentale, a stadiului de complacere. Rafael a părăsit calea minimei rezistențe, pe care-i pășea doar talentul, nu și voința, a trecut de la ”e viața mea, fac ce vreau cu ea” la ”sunt mai bun decât voi (adversarii) și am să v-o demonstrez!”. Ce se întâmplă cu Bastos nu este o minune, ci doar reprezentarea normalității în fotbalul mare. Într-adevăr, Bastos ”și-a revenit cu capul”. Încrederea în sine îl împinge înainte, îi dă curajul să-și forțeze limitele, îl descătușează. Se vede pe brazilian că nu joacă nici măcar cu o frunzuliță de morcov înfiptă undeva. Precum la faza golului doi de la Braga, parcă și la Târgu Jiu mingea a sărit tot la Bastos, din toate clinciurile și toate contrele! Iar golul marcat a fost cireașa de pe tort, absolut impresionant, venit exact când trebuia. Până și modul cum se revoltă Bastos când i se pare că a fost nedreptățit, mi se pare în regulă. Ridică mâinile teatral spre cer, se ceartă cu un dușman imaginar (niciodată direct cu arbitrul), se descarcă de energia negativă, iar apoi revine brusc în joc ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Bastos cel ”modern” nu-și permite să rămână supărat pe tot satul. Sunt sigur că Bastos n-a ieșit singur din labirint, ci ajutat în primul rând de Andone, poate și de alții din conducere. Când îl văd pe Bastos cum a uitat să trișeze fotbalul, mă întreb dacă nu sunt și alți jucători ceferiști care pot fi repuși pe linia de plutire sau ajutați să progreseze, prin consiliere psihologică. După exemplul Bastos, al doilea nume recuperat d.p.d.v. mental de Andone aș spune că e Sare.

Tot în meciul de ieri se putea face liniștit un studiu de caz pe Aguirregaray. Uruguyanul nu și-a prea găsit locul pe teren în primele 20-25 minute; mi s-a părut ușor ieșit din schemă atât la faza defensivă, cât și la construcție. În perioada în care Aguirregaray n-a părut foarte lămurit de rolul său, nici CFR n-a reușit să dezvolte acțiuni foarte bine lucrate. Aguirregaray mi s-a părut mai degrabă un al treilea mijlocaș defensiv, cu tendința de a stânge prea mult spre Gabi Mureșan, și prea puțin activ în banda dreaptă. În prima perioadă a meciului, de altfel, pentru că și Camora juca ușor spre interior, așezarea CFR-ului semăna cu curba lui Gauss, cu baza spre poarta lui Felgueiras. Ei bine, atitudinea lui Aguirregaray s-a schimbat brusc, și s-a schimbat în bine. Demult n-am mai văzut atâta încredere în sine la un jucător tânăr! Driblinguri tupeiste, fără ezitare, pătrunderi hotărâte în atac, șuturi. N-ai fi zis că urmărești un jucător cu profil defensiv. Toate acțiunile lui Aguirregaray au părut extrem de naturale, din categoria ”pot s-o fac”, fără ezitări și fără inhibiții. Combinația asta de Florin Dan și Culio are toate șansele să se impună la CFR și chiar la o echipă mai puternică. În cazul lui Aguirregaray, jucător cultivat în fotbalul italian, nivelul mental de abordare a partidei e de cea mai bună calitate!

Mă apropii de încheiere. Am criticat trei jucători, am lăudat doi. N-am fost chiar așa de al dracului. De acum încolo, ca să mai spere la titlu, CFR nu-și mai permite să se lase pradă frustrării. Alături de pregătirea tactică și fizică, pregătirea mentală e obligatorie. Numai când toate vor funcționa ceas în lotul lui Andone se va putea vorbi de echipa aceea atât de puternică, care poate să învingă orice adversar, chiar și împotriva arbitrajului. Cu câteva luni în urmă, jucătorii țineau o ședință în vestiar, de capul lor, fără participarea lui Andone sau a conducerii. N-a fost altceva decât de o pregătire mentală de excepție pentru salvarea unui titlu ce părea că ne scapă printre degete. Jucătorii au reușit atunci. Pot reuși din nou. Însă sincopele de genul celor avute de Sepsi, Nicoară sau chiar Cadu trebuie eliminate. Fiecare jucător în parte trebuie forțat să devină un Bastos, un Aguirregaray. Nu se numește tortură, ci progres, evoluție.

41 de comentarii

  1. Foarte adevarat articolul, desi poate eu as fi putin mai intelegator cu Cadu. L-am remarcat si eu pe Aquiregaray si mi s-a parut ca ar putea fi o solutie chiar si pentru postul de mijlocas central. Asta fiindca stie sa faca faza defensiva foarte bine, dar stie sa si dribleze mai bine decat oricare alt jucator din echipa noastra cu exceptia lui Bastos. Nici nu mai stiu daca e imprumutat sau achizitionat definitiv, dar e foarte buna mutarea conducerii cu aducerea lui. Spre deosebire de Godemeche, Valente, Vass si altii care par de umplutura, Aquiregaray pare a fi peste media jucatorilor pe care ii avem in lot.

    Apreciază

  2. bravo, un articol excelent, exact ceea ce gandesc si eu. sigur, a fost frustrant ce s-a intamplat la meci din cauza arbitrajului, am observat o iritare tot mai crescuta din momentul penalty-ului neacordat la Nicoara. sincer, nu cred ca a fost rea vointa din partea arbitrului. abia la reluarea din spatele portii s-a vazut ca a fost contact, din celelalte unghiuri, chiar si cu slow-motion, parea ca Nicoara s-a aruncat. a cazut fortat, schimbase directia spre tusa si nu mai ataca direct poarta… a fost o greseala de arbitraj, dar nu cu rea intentie, parerea mea. dupa acel moment, echipa era inca stapana pe emotii, dar din ce in ce mai iritata de fiecare decizie potrivnica. iar din momentul penalty-ului de 2-1 pentru pandurii, jucatorii nostri au vazut negru in fata ochilor. mai aveau doar 10 minute sa marcheze 2 goluri pentru a indeplini obiectivul si a incasa prima pt champions league, publicul era ostil si extrem de galagios, decizia arbitrului parea nedreapta, etc. in continuare pandurii a jucat extrem de inteligent, zgandarind rana deschisa prin accidentari simulate, posesie prelungita extrem de frustranta pt ai nostri, care pana la urma au clacat. si mie imi bubuia inima in piept pt ca scorul de 2-1 pt pandurii mi se parea nedrept la cum s-a jucat pana atunci, mai ales ca aveam incredere totala ca ai nostri au forta sa castige.
    o echipa mare s-ar fi stapanit dupa minutul 80 si ar fi avut incredere ca poate sa revina. din pacate avem prea multi jucatori labili psihic, incepand cu Nicoara, Cadu si Muresan.

    Apreciază

  3. analiză corectă, dinule. A trecut aproape o zi, e musai s-o luăm pe discuţii echilibrate, şi noi, şi conducerea, iar abordarea trebuie să fie cea schiţată de tine. Cum ziceai acu’ ceva vreme , să ne uităm în jumătatea plină a paharului gol…Cu furtul absolut jalnic al lui Balaj o putem lungi până ni se expiră buletinul, iar contextul general „anti-CFR” nu este unul necunoscut nici măcar pentru preşcolari, face parte deja din peisajul fotbalistic autohton. Şi o spun iarăşi : au şefii CFR-ului puterea şi armele să se ia de coarne cu taurul dâmboviţean. În schimb minimalizarea greşelilor proprii prin arbitraj ar fi nu numai un gest de laşitate (nedemn de idealurile ceferismului), ci şi unul cu urmări dezastruoase în plan mental : jucătorii vor simţi că se poate şi aşa, că la o adică tot vor fi achitaţi, că există totdeauna un alibi…Îmi menţin părerea că tactica aleasă (nu foarte strălucită) şi interpretarea ei de către jucători era suficientă pentru o victorie, hai, un egal, dar dacă o luăm în analitic, n-ai voie să faci greşelile lui Sepsi (n-are ce căuta la CFR, nu ştiu de ce se forţează nota cu el), n-ai voie să te aperi aşa de jos. În plus, Ando a greşit şi el (pe lângă aspectele tehnico-tactice prezentate de tine) în plan psihologic în primul rând : după eliminarea lui a început nebunia cu protestele, cu nervii, etc. Măcar din acest punct de vedere grupul este „unit”. N-am văzut exact din ce motiv a fost trimis în tribună, dar cred că a mai scăpat câteva plm combinate cu nişte fmm, recepţionate de arbitrul de rezervă, probabil. NU ARE VOIE SĂ CEDEZE ÎN ASTFEL DE MOMENTE NICI EL ŞI NICI CADU !! Aici mai este de lucrat, inclusiv la Mureşan preşedintele (aroganţa lui dinaintea partidei vizavi de gorjeni a fost penibilă, taxată de soartă). Cel mai mare pericol care ne paşte nu vine de la oi, nici de la căţei, ci chiar de la noi înşine : această tendinţă de autovictimizare, care cu trecerea timpului devine una acută, aduceţi-vă aminte de sezonul ratat de acu’ doi ani : cam aşa s-a intrat în fiecare meci, după 15-20 de minute au început nervii la jucători, gol primit, fluierături din tribună, şi pe urmă o încercare haotică de-a egala / de-a câştiga, mingi aruncate în careu, penaltiuri existente sau imaginare, nici vorbă de joc cât de cât elaborat. Deoarece meciurile din CL aduc o povară mentală/fizică în plus, ne paşte pericolul de-a aluneca pe acest tobogan al autovictimării şi atunci chiar s-a dus totul pentru acest sezon. În încheiere : am încredere TOTALĂ în continuare în Ando (în sensul că în această etapă de evoluţie a ceferului el este cel mai potrivit), am încredere şi în lot, mai puţin în câţiva dintre jucători, care trebuie scoşi din schemă imediat cum accidentaţii revin la antrenamente. Este nevoie, în schimb, de o analiză serioasă, de autocritică (de la nivel înalt în jos), un şoc în plan mental. HAI CFR !!

    Apreciază

  4. Cateva vorbe despre nicoara,in opinia mea singurul dintre cei 3 mentionati,care nu merita ” crucificat”.Recunosc ,nu este un jucator complet,are limitele lui,nu are ” nume” ,nu este o vedeta a echipei,a fost certat si injurat in direct de mult laudatul Andone intr-un meci amical in vara,prinde relativ rar echipa DAR Imi place acest jucator prin atitudinea ,angajamentul si determinarea sa .Nu o data l- am vazut jucand realmente la sacrificiu,alergand pana la epuizare pe partea stanga,fie fundas ,fie atacant,aruncat la propriu in afara terenului prin interventiile sale uneori la limita,sau prin duritati ale adversarilor.Este un baiat simplu,dar inimos ,venit de la o echipa mica( branesti)fara CV ,fara multi prieteni in echipa,cu un salariu foarte mic comparativ cu altii( sepsi si valente dintre concurentii sai,pe care i-a depasit clar in evolutii in acest sezon). Intr-un lot numeros cu o concurenta dura incearca sa-si castige locul in echipa dand totul atunci cand e introdus .Ieri, nu- mi aduc aminte de nicio realizare ofensiva pe partea stanga pana la introducerea sa .Imediat a dinamizat jocul pe flanc,a avut 2 incursiuni care in mod normal puteau decide soarta meciului: cea descrisa de tine in care a fost faultat(cum vine asta ,citez” daca a fost sau nu faultat nu are importanta” ca vezi Doamne nu a intrat spre centru cum ai vrut tu)respectiv excelenta patrundere urmata de centrarea ideala pt. Bjelanovici care a dat pe langa minge din 6 metri.In ceea ce priveste nervozitatea lui:a simtit ca i s-a refuzat un penalty clar,care putea fi decisiv,apoi la scurt timp a fost faultat dur in tusa,fara ca balaj sa indice nimic…a luat galben pt. proteste( in cazul asta toti cei care am protestat dupa meci meritam cartonasul galben!!!) .In plus s-a ales ca bonus cu o noua portie de injuraturi a lui andone dupa un fault( camerele au surprins asta)In concluzie ,inainte sa- l judecam pe Nicoara mai bine l-am judeca pe Andone care ,sa nu uitam,a tensionat atmosfera din prima repriza ( cand arbitrajul era relativ echilibrat)fiind trimis in tribune.In cautarea explicatiilor arbitrajului tendentios,cu ura, a lui balaj din repriza secunda poate ar avea loc si dezvaluirea lui Andone de dupa meci cand balaj i-ar fi spus citez” daca vorbeai frumos primeai si 11m”.Completez eu parafrazandu- l „Ce Plm de arbitru si antrenor or fi astia?”

    Apreciază

  5. Celor trei le-am acordat nota 4, iar lui Bastos si Aguirregaray cele mai mari note, 7, respectiv 6.5. Deci, suntem pe aceeasi lungime de unda 🙂 Am citit multe pareri azi, nu numai pe Tribuna, multi isi exprima intelegerea, cum ca si jucatorii sunt oameni si e normal sa le mai sara tandara, sunt plini de tensiune si adrenalina, iar un bou vine si-ti ftue munca. Ma gandesc la cate un pilot de formula 1, si-ala plin de tensiune si concentrat la maximum, este in fata unui rezultat de exceptie, apare un altul, il face praf, totusi are taria sa bata palma cu cel vinovat, chiar daca, probabil, in sinea lui ii vine sa-l omoare (vezi cazul de ieri Vergne – Schumacher).De la un nivel in sus trebuie sa stii sa-ti pastrezi controlul.

    Apreciază

  6. excelent meci, am jucat bine vre-o 10 minute, in rest am fost in corzi, cu 6 fundasi nu puteam face fata atacurilor, iar despre atac ce sa mai zici, legam maxim 2 pase si apoi degajare la cravata atacantului central. tactica de 2 lei. am avut mare incredere in bielanovici dar m-a dezamagit profund.

    Apreciază

    • Bjelanovic nu se prea încadrează în subiectul pe care l-am analizat. Are 33 ani, nu mai discutăm de mental la el și nici de next level. Dacă-i intra mingea la prima ocazie, era Kapetanos 2. Așa, a rămas exact ceea ce este de fapt: un atacant care are nevoie de 4-5-6 ocazii pentru a marca un gol. Nu țin minte să fi fost golgeter în carieră, iar sistemul cu 8 jucători defensivi nu cred că-l va ajuta prea mult la CFR. Dar să nu-l executăm deja. Nici Kapetanos nu a spart gura târgului la început, iar acum pare bătut în cuie în atac.

      Apreciază

  7. 4-3-3 contra 4-5-1 al nostru si ne-au dominat la mijlocul terenului…3 contra 5 si ne domina…inteleg in champions league ,ca avem posesie 30%,dar am ajuns ca si in Liga 1 sa avem la fel…exact aceeasi jucatori , exact aceeasi tactica ca si cu Braga…da, dar aceasta tactica functioneaza doar cu un jucator rapid, care este Sougou. S-a vazut ca n-am mai contat in ofensiva in a doua repriza la Braga, cu aceasi tactica era previzibil ca se va intampla la fel. Folosim doi mijlocasi devensivi, dar degeaba. Primim o gramada de goluri fie ea Cehlaul, Iasi sau Gaz Metan. Atunci mai bine jucam mai ofensiv sa mai si dam. Asta e, anul asta va fi foarte greu. Daca batem Steaua in deplasare poate , poate…dar daca pierdem vom putea spera doar la cupa si la un loc in UEFA. Forza CFR

    Apreciază

  8. poate sunt eu prost şi paralel cu fenomenul, dar pun şi eu o întrebare, aşa, de „după război mulţi viteji se arată” : de fapt la ce ne foloseşte acel lot supranumeric şi -cică- echilibrat, dacă în condiţiile date (uzura de după Braga) nu recurgem la nişte schimbări ? În defensivă nu-l băgam nicicum pe cadu, poate nici pe rada, soluţii există (maftei,piccolo,chiar nuno d.). Ivo trebuia să rămână, cu tot lotul supranumeric el e singurul „eligibil” acolo (tot respectul pt. panin, este şi el un mic simbol al cefereului, dar nu prea mai poate). În stânga îl puneam pe Camora, el poate juca chiar 7 meciuri pe săptămână (Sepsi pe bancă-eventual). Să fim serioşi, lui Ando i-a ieşit schema cu Sepsi la Braga, din moment ce l-a protejat atât camora (în faţa lui), cât şi rada (din spatele lui), iar Alberto (şi Godemeche, mai tîrziu) erau şi ei pe-acolo în multe momente. Cu o aşa plasă de protecţie Ando putea să bage acolo şi pe soacră-mea. La mijloc Mureşan, dar nu cu Godemeche, ci cu Alberto, care-i mai calificat în ambele faze de joc şi e şi mai odihnit / dornic de afirmare. Dacă obosea, tot era acolo francezul nostru, ca rezervă (dealtfel băiat simpatic, vă spun sincer). În drepata Aguirregaray (din aceleaşi motive ca şi la Alberto), iar în stânga Nicoară/Rui Pedro. Vârf retras : bastos (e pe val, are chef de joc), vârf împins : Bjelanovici. Nu cred că am fi jucat mai prost, dar nu insist, nu-mi plac poveştile cu dacă şi cu parcă. De discutat, se poate, însă. Şi revin : pt. ce plm avem acest aşa-zis lot supra-ultra, dacă nu-l folosim cum trebuie ? HAI CFR !!

    Apreciază

    • Ai dreptate Kiruj, avem cel mai valoros lot din Liga 1(aproximativ 38 milioane de euro) si degeaba…. Azi vazand meciul Iasiului, mi-am adus iar aminte ca echipa aia are 2 puncte in 9 meciuri, iar unu din cele 2 puncte e luat impotriva noastra. Andone persista in jocul lui pe contra-atac….banuiesc ca el se gandeste ca poate mai sunt prosti care sa nu fi remarcat acest stil de joc…. Inca mai inteleg sa incerci contra-atac cand il ai in teren pe vitezistul Sougou, dar sa incerci sa ii surprinzi cu „sprinterul” Bjelanovic, e un pic SF…. La urma urmei,dupa fiecare meci se gasesc scuze… dar cert e : 9 meciuri = 13 puncte… In UCL stam foarte bine, 5 victorii din 5…..dar sa nu uitam un mic amanunt: acolo jucatorii dau totul in primul rand pentru ei, pentru cotelelor, pentru eventuale transferuri….

      Apreciază

      • corect ! ne facem că nu ştim, dar asta-i adevărul : a venit „anul tigrului” (= de CL), jucătorii, în frunte cu ăia mai vechi, îşi fac pe cât posibil „plinul”, ăia mai tineri visează la transferuri, şi le cam doare-n cot de campionat, poate chiar cu acceptul tacit al unora dintre şefi. Mă rog, poate am fost cam răutăcios, oricum în campionat se bagă material şi suflet cât mai rămâne după meciurile din CL (de fapt din această cauză făceam mai multe schimbări la Tg.-Jiu, găseam noi rezerve mai motivate decât unii dintre titulari). Măcar să avem rezultate notabile în CL, din punctul meu de vedere o ieşire din grupe m-ar bucura mult mai mult, ar însemna depăşirea unui prag psihologic important, atins de mai multe echipe din RO, dar niciodată de CFR, spre deliciul miticilor.

        Apreciază

  9. N-am fost deloc mulțumit de echipa făcută hiperfricos de Andone, cu 6 fundași și doi închizători. Singurii de profil ofensiv au fost Bastos și Bielanovici. Trebuia să înceapă cu Nicoară pe stânga în linia de mijloc. Poate și cu Rui Pedro pe dreapta. Nu mai stăteam poate la mâna arbitrului cu 2 penaltiuri neacordate. Mai înscriam din acțiune. E părerea mea. Iar retragerea asta pentru spații mari pe contraatac ne-a făcut să facem fault și henț (lipsă intenție) în careu. Nu luam 2 goluri dacă făceam pressing avansat. Cu Sougou și Kapetanos cu siguranță era cu totul alt meci.

    Apreciază

  10. „De acum încolo, ca să mai spere la titlu, CFR nu-și mai permite să se lase pradă frustrării. Alături de pregătirea tactică și fizică, pregătirea mentală e obligatorie.” -mare dreptate ai.

    Singurul obiect pe care ar trebui sa se „supere” e mingea. Sa se supere tare pe ea si sa nu se lase pana nu o scot din atele portii adverse de cate ori e necesar.

    Apreciază

  11. Foarte buna analiza,07! La nivelul acesta,un jucator precum Cadu(si nu numai),ar trebui sa gestioneze mai bine astfel de situatii. Incerc sa-i inteleg,sunt si ei oameni,dar totusi… Din pacate si jocul nostru a fost asa cum am vazut cu totii,iar escrocul de balaj,a fost bomboana de pe coliva. As vrea sa ma insel,dar cred ca sezonul acesta de liga 1,e deja compromis pt noi. Jocurile sunt facute pt stana,raul,ramul,toate sunt cu ei. Si volens-nolens,trebuie sa recunosc,jocul lor din seara asta a aratat bine.Vom vedea cum stam peste doua etape. Pana atunci avem doua meciuri acasa,unul greu cu Bistrita si altul,cu totul special cu MU. Hai CFR !

    Apreciază

  12. F.f. buna analiza! Chiar era mare pacat ca un gol ca cel al lui Bastos sa se piarda in mijlocul atator critici ale arbitrajului si sa ramana neobservat. Avem un adevarat briliant in lotul actual, oare cat ne vom mai putea bucura de el? Mi-a placut mult si sunt de acord cu tot ce ai spus despre el, ca si despre ceilalti, cu o singura exceptie: Viorel Nicoara. Ai dreptate si in privinta lui, dar numai pana la un punct: acolo unde-i analizezi scaderile. Ma tem insa ca treci cam usor peste cele doua realizari ale sale, centrarea perfecta la Bjelanovic si penalty-ul care i s-a refuzat. Cele doua ar fi insemnat in mod normal doua goluri, iar acum vorbeam probabil despre Viorel Nicoara ca despre eroul nostru de la Targu Jiu, si-l mai si asezam in rand cu Bastos si Sare ca fiind un alt fotbalist reinventat de Andone. Pentru ca nu s-au concretizat si pe tabela golurile alea el n-are insa nicio vina. Aici are dreptate si IQ, chiar daca de aici incolo ma despart de el si-ti dau iar tie dreptate: cat de enervant era Balaj, dar tot nu i se justifica fotbalistului nostru nervozitatea excesiva de pe finalul jocului. Ce ma amuza insa la IQ este ca el face ce face, si tot la Andone ajunge. 🙂 Nu ca n-ar avea si antrenorul nostru o parte din vina pentru nervozitatea excesiva a fotbalistilor nostri si pentru altele…

    Apreciază

  13. In sfarsit un articol, care nu forteaza numai prestatia lui Balas, ci ne arata, ca in afara de erorile de arbitraj nu prea castigam meciul cu o astfel de mentalitate. La 1-1 am crezut ca vom forta victoria, in schimb a venit un joc fara orizont, static, parca jucam la egal.

    Apreciază

  14. „Îi transmit ceva lui Paszkany. Ungurule, cît o să trăiesc eu n-o să mai iei niciodată tu titlul în ţara românească. Păi, avem 9 puncte de ungurii de la CFR, avem 10 puncte de ţi…, avem 8 puncte de «cîini» şi 7 de Vaslui. Nu sînt puncte multe pentru că e lung campionatul, dar combinaţia valoare plus puncte ne duce la distanţă uriaşă faţă de celelalte echipe. Vom mări această distanţă în etapele următoare”, a adăugat Becali. Alte comentarii nu-si au rostul.

    Apreciază

  15. In toata expunerea de mai sus se pot detalia multe .De la tactica,la capacitate fizica,motivatie,caracter,valoare individuala…….sunt multe chestiuni care pot influenta rezultatul final dintro partida sau un campionat.De multe ori incercam sa dam verdicte finale dupa un meci sau mai rau dupa o repriza……pai astfel rebelul Bastos, care intre timp si-a vindecat problemele de la cap,nici n-ar fi putut sa ne arate ca are valoare de CFR daca ar fi fost evaluat de o parte a celor de aici fara ca altii din conducere sa-i ofere posibilitatea!
    Orice echipa are nevoie de fotbalisti determinanti care prin executiile lor sa faca diferenta din teren.La echipa acum, jucatori de acest profil ar fi Muresan,Sougou,Bastos,Kape si zic eu prin ruperile de ritm Nicoara.Jucator de viteza care poate sa destabilizeze orice aparare.Astea ar fi punctele forte ale acestui jucator……daca vrem sa-i cautam partile slabe se poate face un subiect aparte si probabil vom afla si ca are o fata de poponar!
    Cand un jucator scoate o posibila lovitura de la 11 m si da o centrare clara de gol nu cred ca trebuie sa-l desfintam………eventual cei in masura sa-i corijeje lipsurile.Ca-i nervos ,ca vrea sa se impuna,este ok il inteleg.Are nevoie de sanse cel putin ca restul din echipa.Copilul are calitate ,are inca timp sa creasca din toate punctele de vedere.Daca cei din conducere au incredere noi trebuie sa-i dam credit.Mie chiar imi este simpatic……copil fara fitze,simplu,romanas adevarat.
    Am vazut ca spunea cineva ca am luat goluri ca ne-am aparat prea jos……pai la golul lui Sepsi vorbim de lacunele mentale ale fundasului stanga(la fel ca la o faza de la Braga) cu atat mai mult cu cat nu era o faza decisiva,mingea depasea atacantul gorjean.Iar la Muri vorbim de conditia umana a jucatorilor.Priviti jucatorul gorjean dupa lovitura cu capul,isi desface mainile……pai daca nu ar cadea toti ca popicile dupa saritura,daca n-ar incerca sa se reechilibreze in aer.Pai cum sa spui ca Muri (aflat la 1.5m) incearca sa blocheze mingea cu mana?Da ce-i speedy Gonzales sa reactioneze cu aceasta viteza?Daca era in aparare cu Picolo si Maftei sunt sigur ca vorbeam de acelasi rezultat dar si de greseli infantile.Pana la urma cine poate spune cum este mai bine?La meciul de la Rapid a incercat odihnirea jucatorilor,dar consider per total un dezastru ce s-a intamplat acolo,atat ca rezultat cat si de pierderile celor 2 jucatori.Ca sa nu mai vorbim de urmele lasate sus(nu m-as mira ca Bastos sa-si fi revenit cu capul tocmai la meciul cu Rapidul intratat de socant a fost)Oricum cred ca nimerit ar fi ca echipa sa fie mult mai stabila,de la partida la partida,pentru a castiga in omogenitate si personalitate.Destul ca-i pranzul deja……

    Apreciază

    • din pacate la Nicoara problemele cu psihicul ii umbresc celelalte calitati. De cand a intrat pe teren, a cautat pur si simplu cartonasele. El putea lejer sa ia al doilea galben la putine minute dupa ce a intrat pe teren…. Nu s-a lasat, l-a luat pe al doilea dupa finalul meciului. Acum echipa, care are o gramada de accidentati, nu se poate baza pe el pentru ca „nervosul” e suspendat… O fi avand si calitati, dar degeaba daca la introducerea lui trebuie sa te gandesti daca apuca sau nu finalul meciului pe teren…. Cineva trebuie sa ii explice ca el e platit sa joace nu sa protesteze!!!!

      Apreciază

    • Spuneam că dacă făceam pressing avansat probabil că nu se mai ajungea la cele două penaltiuri acordate gorjenilor (sau erau șanse mult mai mici să se ajungă acolo, erau mult mai puține mingi în careul nostru). La Mureșan subscriu. E adevărat. Și la greșeala lui Sepsi care putea să nu intervină liniștit.

      Apreciază

  16. Florinaccio ma bucur ca in sfarsit „te-ai prins”: clientul meu este nea Ando. M-am ocupat si ma voi ocupa de el – cu argumente si fapte – pt. ca este un antrenor de duzina, aproape zero dpdv tactic, care (din pacate) antreneaza echipa cu care eu simpatizez. Pe langa faptul ca tin cu CFR-ul de copil, mi-a placut extrem de mult modul profesionist in care a fost gandita cresterea echipei, ideile si mentalitatea diferita de celelalte echipe, care au dus la succesele si satisfactiile cunoscute… cu diversi antrenori, contrar opiniilor multor „specialisti”. In obtinerea performantelor in Gruia rolul esential l-a avut conducerea si valoarea jucatorilor si prea putin (cu exceptia italienilor) valoarea antrenorilor. Atat in 2008 cat si acum rolul lui Ando a fost (este) minim. S-au mai facut si greseli la nivelul conduceri, dar in majoritatea cazurilor acestea au fost reperate si remediate in timp util. Asa si acum, pt. a trece la un nivel superior (2 titluri consecutive si primavara europeana) e nevoie, dincolo de un lot bun (pe care in mare il avem) si de un antrenor profesionist, peste nivelul lui „ce plm”. De asta fi sigur si-au dat seama si sefii si mai ales vestiarul; din pacate s-a ratat deocamdata momentul; el va veni sigur dupa meciurile cu MU si steaua daca luam bataie. P.S. Nu stiu daca ai auzit de teoria limitarilor care spune, oarecum similar ca si legea lui Pairetto (80/20) ca incetinirile si blocajele in cresterea (dezvoltarea unui individ, echipe, firme, afaceri etc.) provin in mare masura din interior. Iar la noi „insiderul” principal este in opinia mea Andone.

    Apreciază

    • IQ, ia te rog o coala alba de hartie (A4) si pune pe urma – cu markerul (sau cu ce-i dori), pe un cm patrat – un punct negru in mijloc: ce vei observa? Imi vei spune ca punctul negru. Eu nu voi ignora insa albul colii si voi zice ca poti sa vezi mult alb, si doar putin negru pe foaia ta. Ma tem ca la fel suntem cu toate in viata, nu numai tu in cazul lui Andone: cautam numai negrul (uratul, raul, minusurile, defectele celorlalti), ignorand cu desavarsire binele si frumosul care ne inconjoara.

      Apreciază

      • Spui tu ceva…. Ajuta-ma te rog sa interpretez corect datele unei probleme : 9 etape, 27 de puncte puse in joc…. noi am castigat 13 puncte sau am pierdut 14 puncte? Te rog sa ti seama ca in problema se analizeaza situatia campioanei si nu a unei candidate la retrogradare. Un alt factor este ca echipa detine un lot numeros si echilibrat valoric, cotat undeva la 38 de milioane de euro…. Multumesc.

        Apreciază

        • Ma tem ca n-ai inteles, dar poate ca urmatoarea socoteala te va ajuta (pentru ca daca punem la socoteala numai ceea ce ne convine noua, ma tem ca nu vom ajunge nicaieri): 14 etape (foarte grele) 28 de puncte acumulate, deci doua /meci, plus inca macar 4-5 pe care ni le-au furat fluierasii, pentru care nu cred ca se face vinovat tot Falcosul. (Te rog sa tii seama ca in problema se analizeaza situatia campioanei Romaniei, si nu cea a Elvetiei, Cehiei sau Portugaliei). Bonus, tot cam din partea lui Ando venit, 2 titluri de campioni (din trei) , 20 si ceva de milioane la bugetul clubului, plus inca vreo 10 de care tot CFR-ul va beneficia, de pe urma transferurilor unora ca Bastos, Sare, Nicoara si altii pe care tot hulitul asta de Ando i-a inventat. Te intreb acum: care este mai intins pe coala aia, negrul sau albul?

          Apreciază

          • se poate discuta la nesfarsit…intradevar amintirile sunt frumoase, dar prezentul…. In campionatul 2012-2013 situatia nu e roz… Orice lucru poate fi privit din mai multe unghiuri… Ca sa mai si glumim. un exemplu e „culmea consolarii”: nu conteaza ca nu se mai ridica, dar uite ce frumos atarna!!!….Asa e si cu campinatul asta: nu conteaza ca pierdem puncte, dar uite ce frumos ne taram…. Depinde de cum vrei sa vezi lucrurile…. Iar referitor la faza ta cu coala alba…pune cate un punct pentru fiecare mare gresala a lui Balas…asa-i ca mai ramane foarte mult alb?… :))

            Apreciază

  17. De multe ori se spun franturi de adevar doar pentru a induce in eroare……cu intentie sau nu!
    Sa spunem ca CFR are echipa valoroasa.Si eu astept inca sa vedem acest lucru.Pentru ca dupa ce ti s-au accidentat 5 oameni de baza ,tu ai adus pe ultima suta alti 5 .Dar dintre ei au jucat doar 3 si impreuna doar vreo 5 reprize.Da probabil avem echipa valoroasa dar va fi nevoie de mult timp pana toti vor fi valizi si vor putea fi integrati in echipa.
    Daca era vorba de o fabrica iti acceptam rationamentul cu valoarea dar asa mai trebuie timp .
    Celor care peste noapte vor ca CFR sa treaca la alt nivel ,le propun niste fapte concrete.Manchester joaca cu aceeasi echipa de cateva sezoane ,chiar a facut eforturi sa-i readuca pe Gigs si Paul Schol…..plus ca l-a transferat pe Van Persie.
    Braga a fost finalista acum 2 sezoane si nimeni nu contesta ca are un lot mult peste noi(chit ca rezultatul de la Braga ne-ar face sa spunem contrariul).Sa ne gandim ca la noi au venit jucatori care acolo nu si-au gasit locul.
    Acum sa vedem marea echipa din Gruia………anul trecut vin 7 jucatori noi.In iarna pierdem 2 dintre ei care tocmai se impusesera ca joc si valoare.Vin in aceasta vara inca vreo 14 din care cum spuneam 5 se bronzeaza prin salile de recuperare.Cei adusi sunt in general imprumutati sau coproprietate.Sa pornim de la premiza ca este valoare……unde si cand se poate realiza omogenizarea echipei?Si aceste transferuri nu le-a avut de la inceputul pregatirii.
    Inca antrenorul trebuie sa mai astepte sa-i vada la lucru pe cei veniti,sa-i evalueze si sa vada in ce masura pot intra in echipa.
    Eu sunt ferm convins ca sunt antrenori mai mari (sau daca vreti mult mai mari) decat Ando dar……si astia au nevoie de transferuri de jdemilioane pentru a face ceva.Ma uitam la Madrid cum a pornit in sezon.Si acolo-s bani investiti nu ca la Gruia(fara a minimaliza eforturile extraordinare)
    Sa te ia valul si sa adopti tactici pe care sa le regreti in memoriile scrise este usor.Daca, prin absurd cei care contesta anumite lucruri legate de tactica ,s-ar afla fata in fata cu Ando cred ca intrun minut v-ar lamuri.
    Cat despre cei care sub anonimat isi permit sa spuna ca n-are antrenorul valoare,cred ca acestia nu merita sa fie in teren.Pai atunci cand unul care iti spune ca poti face sfoara(tu fiind cu burta si 40 de ani si nu-l crezi in ruptul capului )si-ti si arata acest lucru…..
    Am batut de 5 ori consecutiv in CL …..vedeti la cea mai mare echipa din Romania de cate ori a batut in deplasare incepand cu anii 90?O data la croati si o data la Kiev…….n-a batut la Tiraspol,la Shamona sau cum ai spune sa zic de echipe mici.Si toate astea le-a realizat Ando cu CFR in conditiile date……as vrea sa vad si eu antrenorul ala nextlevel care sa vina si sa accepte provocarea la conditiile date.A……era sa uit si sa va faca un spectacol pe cinste cu Maftei si Picolo in centrul apararii.

    Apreciază

  18. intreb si eu ca sa stiu ce fac pe viitor: de ce-mi sunt sterse comentariile? nu e prima data cand se intampla acest lucru. exista vreun motiv anume? ca daca motivul e lipsa p****** sau a p******* sau a c******** atunci se rezolva, voi incepe sa scriu si eu folosind limbajul academicienilor!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.