ProFeţi (Frumoşi) în ţara lor. [Sporting Braga – CFR Cluj 0-2]


O noapte de glorie, sub celestul cer al celei mai importante competiţii fotbalistice. O noapte în care îngerii ne cântă imnul Champions League, în care putem visa frumos, la performanţe nemaiatinse în România, la lucruri ce par de basm analiştilor de cifre reci, financiare şi statistice. O noapte în care renegaţii Portugaliei se întorc pentru a sfredeli stânca din Braga. Muncind din greu, cu târnăcoapele în apărare şi dând lovituri pneumatice, decisive, prin perforatorul Bastos, eroii Clujului şi-au clădit galeria spre filonul primelor puncte de aur. CFR-ul era deja sursă de poveşti fantastice în Portugalia, însă acum, în mod sigur, pentru iberici, colonia din celălalt capăt al Europei întră în mit, drept un loc în care mârţoage de fotbalişti par că mănâncă jar şi apoi se dau peste cap în 99 de meciuri şi 999 de scandaluri de presă româneşti pentru a reveni înaripaţi şi victorioşi.

Image Hosted by ImageShack.us

Pentru noi este încă o campanie de grupe europene ce începe entuziast, cu victorie. Au fost Roma, Copenhaga, Basel, acum este rândul Bragăi să ne fie victimă. Ne putem gândi că adversarul nu are renume sau oraş care să umple un stadion, însă chiar nu este puţin lucru să câştigi în deplasare la echipa ieşită din a doua urnă valorică. Aceasta este similitudinea cu victoria de pe Olimpico de acum 4 ani, iar dacă ne amintim şi cum au înfrânat portughezii în play-off “Dacia italiană” de la Udinese, cred că triumful de miercuri ne poate lua ochii din nou. Ochii, dar nu şi minţile, măcar de data asta să învăţăm din poveţele trecutului şi, ţinându-ne cu dinţii în meciuri să mai scoatem acele puncte esenţiale pentru obiectivul de a găsi, în sfârşit, ghioceii europeni. Putem face calcule, ne putem lăcomi la diverse locuri înalte în grupă, însă trebuie să luăm lucrurile pas cu pas. Cele 3 puncte de la Braga, continuate măcar cu un egal în returul de la Cluj, ar fi calea cea mai scurtă spre şaisprezecimile din Europa League. Pentru mai mult, mai avem încă multe de dovedit. Fiindcă miercuri a fost doar un episod al tacticii de guerillă cu care abordăm acest sezon. Poate să mai funcţioneze şi altădată sau, la fel de posibil, poate fi descifrată, putem fi descoperiţi în etapele ce vor urma. S-ar putea astfel ca degeaba să ne stoarcem echipa de ambiţie, ca zadarnic s-o întindem de pe o parte pe alta a terenului, în modul cel mai elastic cu putinţă, ca la un moment dat, “fotbalul fără minge” pe care-l arătăm să ne vină de hac. Deocamdată urmăm exemplul Chelsea al sezonului trecut UEFA şi sperăm ca vântul fotbalului tactic să ne ducă până în pânzele albe.

Pentru victoria de la Braga, primul care trebuie aplaudat este chiar dirijorul, Andone. De voie, de nevoie, a riscat cu această partitură de contraatac, provenită din preponderenţa închizătorilor în ceea ce a mai rămas din linia mijlocaşilor noştri. Valul accidentărilor a şubrezit serios portofoliul nostru tactic, măcar Deac, Sare şi Vass puteau dicta alt ritm în zona mediană a terenului, puteau da opţiuni. În aceste condiţii, Andone a jucat aşa cum a ştiut de cuviinţă şi, meritul său, a gândit corect. Cu Mureşan şi Luis Alberto traşi mai aproape de linia de fundaşi, a ermetizat zona centrală, a blocat posibilele floricele de construcţie ale tehnicilor fotbalişti ai gazdelor. A cedat posesia, dar este o falsă impresie că a cedat şi teren. Cine vrea să afirme că CFR-ul a fost un soi de autobază autohtonă, norocoasă, ar trebui să revadă primele 20 de minute ale meciului, atât cât a fost scorul egal. Acolo se vede clar că nu au fost urme de laşitate, nu am sabotat fotbalul. Loviturile de spadă şi ripostele s-au împărţit în mod egal, chiar şi fără mijlocaşi centrali tot am reuşit să ducem mingea spre poarta adversarilor. Că golul care a rupt echilibrul s-a dat pe un contraatac care a părut de minutul 90, nu de 20, cu portughezii lăsând doar un om în apărare, acesta este “meritul” naivităţii defensive a lor, acel “călcâi ahilian” pe care Andone a mizat. Trăiască Nuno Coelho şi ale sale gafe! Şi ce bine i-a ieşit lui Andone! La fel cum i-a funcţionat planul şi în restul meciului, cu echipa blocând binişor careul, obligând adversarii să încerce poarta mai mult de la distanţă, nici nu trebuia altceva, ar fi fost o prostie să atacăm având avantaj pe tabelă. E de mirare cum s-a transformat IARĂŞI apărarea noastră puerilă din campionat, într-o redută ce rezistă asediului european. Dar, aşa suntem noi, românii (şi se pare că aşa sunt şi cei care vin în contact cu noi): mereu dăm la export produsele mai bune! Andone merită astfel toate laudele pentru cum i-a ţinut pe jucători ca o echipă, cum a făcut schimbările, oportune şi pentru faptul că a gestionat corect pauza – un element cheie în conservarea rezultatului, echipa noastră întârziind şi ieşind a doua de la vestiare, de parcă noi aveam de răsturnat soarta meciului.

A doua repriză a adus, de fapt, surpriza cea mare pentru profesionistul Peseiro, acolo a funcţionat mult mai bine dublajul nostru defensiv. A practicat doar un joc pasiv contra amatorilor români, fapt pedepsit de către cronometru. Portughezii au plimbat mingea până au obosit-o şi enervat-o, aceasta refuzând până la final să intre în poartă. Fiindcă, dincolo de respingerile noastre şi de paradele lui Felgueiras, trebuie să admitem că măcar în 2 situaţii am avut şi Şansa îmbrăcată în echipament verde. Cel mai clar s-a văzut asta la eroarea din ultimele minute a portarului nostru, cum mingea scoasă cumva stângace, de sub el, s-a scurs la o palmă, pe lângă bară. La fel, putem vorbi şi despre singura noastră vulnerabilitate, Sepsi şi ale sale repetate rămâneri în urma adversarului. Ne referim la Alan, mereu strecurat în spatele lui Sepsi în prima repriză; acolo am trăit cu adevărat periculos, am fost descoperiţi la fiecare incursiune, cu Mureşan şi Rada încercând cu disperare să blocheze cumva. Inexplicabil şi ilogic, Peseiro a schimbat omul pericol la pauză şi, imediat, rana noastră de pe stânga s-a închis. A reapărut însă episodic în careu, unde Sepsi, în 2 rânduri, a fost întârziat, în spatele lui Eder. De-abia pe final de meci a prins şi bistriţeanul ritmul echipei, ceea ce mă face să cred că, în sfârşit, după atâta timp în care a fost rezervă, şi-a făcut botezul jocului la CFR. De-acum el va fi altfel.

Image Hosted by ImageShack.us

Ştergând amintirea acestor palpitaţii, echipa rămâne aproape imaculată. E drept, Kapetanos nu a ştiut să fie un Yssouf Kone în atac, să sperie şi să ţină fundaşii lor de la a veni chiar şi ei către careul nostru. A avut şi acea ratare “de Traore”, moment care am crezut că va întoarce soarta meciului împotriva noastră, dar, la final, trebuie să-i recunosc grecului meritele de a fi jucat pentru echipă. Atunci când unul ca el face recuperare în defensiva noastră, ba tocmai în colţul terenului, ca un fundaş dreapta, când tot el respinge mereu la fiecare corner, pericolele “de pe scurt”, nu se poate să îi cerem doar să-şi facă treaba ofensivă. Asta o facem cu Bastos, cel care priveşte doar poarta adversă. Cel care tocmai prin asta a fost, de data aceasta, eroul tuturor. Domesticirea lui Bastos este unul dintre marile lucruri pe care le-a realizat Andone pentru CFR. Dacă ne plângeam că nu avem un mijlocaş ofensiv, că nu s-a transferat unul, iată că AndONE-ul a reuşit să îi transfere brazilianului o altă personalitate, delegându-i însă, în acelaşi timp şi locul de cinste, în spatele vârfului. Într-adevăr, nu l-a învăţat să joace şi defensiv, dar la câţi fotbalişti zeloşi avem, parcă e nevoie şi de un artist boem. Şi, apoi, trebuie să admit că măcar în atac şi în pressing-ul din faţă Bastos chiar se implică şi aleargă. Golul 2, cel care a decis turnura meciului, de acolo a venit. Recuperarea şi înşiruirea adversarilor, ca mărgelele. Exact ce spuneam despre Bastos la victoria de la Dinamo. Ce chestie! În campionat se încurcă la finalizare, după ultimul dribling, în Champions League sfâşie tot. Golul reuşit pe cont propriu de brazilian este un moment ce va rămâne pe youtube-ul amintirilor noastre, ca şi un-doi-ul Culio-Trică de la Roma. O fază pentru care CFR-ului îşi permite să ceară Champions League-ului drepturi de autor. Iar la primul gol, trebuie să remarc că dintre toate trucurile pe care Beto cred că le ştia despre noi, doar nebunia lui Bastos de a trage prin surprindere la colţul scurt îi era necunoscută. A ieşit chiar bine şi pentru Beto astfel. A încasat 2 goluri de neoprit pentru care nu se pot supăra nici actualii suporteri pe el, dar nu ne-a supărat nici pe noi apărând alte situaţii grele (care, în mod convenabil, n-au existat). Atenţie însă: în returul de la Cluj el va juca rolul renegatului. Acum însă, războiul civil de la Braga a dat câştig de cauză insurgenţilor de la CFR. Ne-am învins modelul de succes şi cred că vom căpăta în viitor o cotă şi mai bună în piaţa portugheză. Va mai refuza vreunul de-acolo să vină în România, doar fiindcă i se pare o destinaţie îndoielnică?

I-am nominalizat pe Andone şi pe Bastos ca nişte eroi, însă ei au fost doar sclipirile unei echipe ce merită la aplaudată în picioare. Îi chemăm şi la bis, bineînţeles! Felgueiras este unul dintre ceilalţi virtuozi ai meciului. Paradele sale din prima repriză, acele ieşiri pentru închiderea unghiurilor, au fost plasturele potrivit pentru zgârieturile date de Braga. În a doua repriză, a avut măcar 2 plonjoane care meritau mai multe reluări, poate nu din acelea explozive, cu plutire în aer, demnă de “slowmo”, însă cu o eficacitate perfectă în situaţii limită – şuturi pe jos, din interiorul careului mare. Mi-a plăcut, din nou, că nu îşi asumă riscuri inutile, că nu încearcă să prindă mingile ce par înşelătoare şi că a devenit, indubitabil, un element de stabilitate al defensivei. Eroi poate mai puţin vizibili sunt însă acei 4 din apărare: închizătorii şi stopperii. Cadu şi Rada au surprins prin precizie faţă de ceea ce ştiam cu toţii din campionat. Ce mândri s-or fi simţit ieşenii, rapidiştii sau ploieştenii pentru că ne-au dat asemenea multe goluri! Pentru mine însă, elementul cel mai important al acestui meci rămâne binomul închizătorilor. Mureşan şi Luis Alberto, apoi şi Godemeche au fost stăvilarele perfecte, au descurajat orice pătrundere. Al lor este meritul pentru jocul fără idei al portughezilor, din a doua repriză. Li s-a spus “distrugeţi!” şi au executat acest plan la perfecţie. Nimeni şi nimic n-a trecut de ei, nu au lăsat niciodată descoperită poarta. Dacă vom mai vrea să jucăm astfel, pe contraatac, rolul şi forma lor va fi elementul-cheie. Camora şi Ivo Pinto aproape că plictisesc prin constanţa lor în evoluţii apreciabile. Ar mai rămâne doar să înceapă să dea goluri şi le-ar face pe toate! Iar Sougou, pe lângă pasa de gol şi multa alergătură, a arătat de ce Ramadanul trebuie să aibă rolul său bine definit în viaţa sa sportivă. Doar printr-o asemenea “intervenţie divină” a fost evitată accidentarea groaznică pe care o putea suferi, acolo, în duelurile fără rost (pentru telespectatori) de la mijlocul terenului. Nu cred că a lipsit mult să-l vedem şi pe el purtător de cască de protecţie, precum Astafei sau Chivu. Iar dacă ne-am speriat nemaivăzându-l pe teren imediat după pauză, ar trebui să vorbim despre ciudatul fotbalist Aguirregaray, unul care a părut “varianta light” a lui Gabi Mureşan. Ciudat la început, evident neintegrat în lot, uruguayanul a arătat mai întâi minusul de viteză faţă de Sougou, pentru ca mai apoi să uimească prin încăpăţânarea cu care a atacat şi s-a lipit de fiecare minge. Poate de aceea Piţurcă al Uruguayului l-a ochit şi el.

Însă, înaintea pozelor individuale se impune una de grup. Fiindcă, doar în echipă s-au luat aceste 3 puncte imense şi milionul de euro aferent. Tot aşa se vor putea obţine şi alte rezultate. Păcat că urmează Manchester acum, aş fi preferat Galatasaray. Aş fi dorit să trudim din nou într-un meci urât, să scoatem punct din piatră seacă, decât să ne delectăm într-un astfel de spectacol de gală, în care până şi asiaticii vor afla de “ţe-ef-ar”. Scenariul pare acelaşi cu Chelsea, de acum două sezoane de grupe, dar cred că putem avea mai multă imaginaţie decât atât. Dacă au putut ciprioţii, dacă a putut Baselul anul trecut, noi de ce să nu putem să rezistăm în acest ring teribil al Champions League? Să alternăm ambiţia aceasta a înfăptuirilor europene cu profesionalismul obiectivului de atins pe plan intern. Rezervele de la Braga trebuie să fie titularii din campionat, trebuie să arate că şi ei ar fi fost la fel cu restul echipei miercuri, că nu avem 35 de jucători ai echipei câştigătoare, ci 35 de campioni, adică 3 echipe campioane (e drept, una accidentată). Cortina cade peste spectacolul de Champions League, reîncep repetiţiile, ne luptăm din nou cu aceste culise interne. Să smulgem aplauze (chiar şi scrâşnite) cu orice preţ!

Autor: Albusibiu

63 de comentarii

  1. Pe mine m-au impresionat placut cei doi nouintrati Luis Alberto si Aguirregaray. Primul pentru ca a intrat extraordinar de bine in joc dupa cele doar 10-20 de minute jucate cu Dinamo. Iar uruguayanul ce sa mai spunem, dupa doua antrenamente cu echipa as spune ca s-a integrat extraordinar de bine. Iar pe Deac, la revenire nu-l vad bine, dat fiind ca trebuie sa se bata pentru titularizare cu Sougou si cu Aguirregaray.

    Apreciază

    • Luis Alberto in a doua repriza incepea sa aiba scapari. Chiar daca am cam marait a nemultumire cand l-am vazut pe Godemeche intrand, trebuie sa recunosc ca francezul a inchis si ultima portita. Ce mi-ar fi placut insa si mai mult ar fi fost ca prin minutul 60 sa faca Andone o schimbare de genul Kapetanos – Rui Pedro. Sa jucam cu 2 varfuri false, Rui Pedro si Bastos si, cine stie, poate sa mai dam un gol. Braga a facut schimbari cam fara cap, au bagat in continuu atacanti, asa ca puteau fi foarte usor prinsi pe un contraatac, fara sa ne alteram totodata nici apararea.

      Apreciază

      • In cea de-a doua repriza eu m-am gandit de mai multe ori la Nicoara. Era clar ca portughezii se vor napusti asupra noastra, si, cu viteza lui fenomenala, cred ca ne-ar fi putut ajuta desrul de mult. Pe de alta parte, nici nu prea aveai pe cine sa scoti: de doi inchizatori era clar ca aveam nevoie ca de aer, Aguiregarray abia intrase, de Bastos nu ne putea nicidecum lipsi, dar ma tem ca nici de Kapetanos, pentru ca ne trebuia in fata si unul ca el, de gabarit, care sa se poate lupta cu fundasii adversi. Mai ramanea, eventual, flancul stang, Camora /Sepsi, dar tandemul asta functiona destul de bine, nu stiu daca merita stricat. Pana la urma, bine ca s-a sfarsit asa, un 2-0 mai mult decat multumitor si datator de sperante. In orice caz, lipsa lui Sougou am resimtit-o cel mai tare in a doua parte; daca era si el pe teren cred ca am fi incheiat socotelile cu ei chiar mai devreme, probabil ca i-am fi electrocutat inca o data. In plus, poate ca nici portughezii nu aveau curaj sa se avante asupra noastra la fel de mult cum au facut-o in ultima jumatate de ora.

        Apreciază

  2. Inainte de meci nu speram sa facem niciun punct, pentru ca ma gandeam ca ar fi prea mult sa terminam neinvinsi a 5-a partida consecutiva in Champions League. Dar baietii au fost extraordinari si au castigat!! Bravos, acuma chiar daca pierdem cu Manchester, tot am aratat ca suntem in stare sa jucam fotbal si sa iesim din grupe!

    Apreciază

    • Comand si eu o galeata de cenusa de pus in cap. Nicio clipa nu am sperat ca ai nostri vor bate la Braga, deja vedeam un 3-1 pt. gazde. Dar de aia ii iubim, fiindca ne fac astfel de surprize (cum a fost, de fapt si castigarea sezonului trecut).

      Apreciază

  3. Pare ca CFR a trecut de faza „naiva” in competitiile europene; la participarile anterioare am avut echipe cel putin la fel de valoroase, insa acum avem obiective clare, nu doar atitudinea „intram pe teren si vedem ce iese”. Imensul castig este unitatea echipei, un adevarat miracol fata de situatia care a fost la venirea lui Andone. In campionat, nu doar jucatorii trebuie sa revina cu picioarele pe pamant, ci si Andone. Nu doar jucatorii obosesc, mai ales psihic, ci si antrenorul. Aici era bun un consilier tehnic, gen Trombetta. Avem totusi sperante, jucatorii in frunte cu Bastos sunt constienti de importanta meciului cu Pandurii.

    Apreciază

    • Poate ca trecerea de naivitate e o urmare a faptului ca folosim tot mai mult jucatori copti (la minte). Creste varsta echipei, de Cadu si de Muresan ne vom mai bucura maximum 2-3 ani (ce va fi dupa ei?), iar ceilalti, se vede, sunt de o maturitate fantastica in joc si nu numai: Sougou, Piccolo, Rada, Ivo Pinto, Camora, Godemeche, Kapetanos – e destul sa-i auzi vorbind. Doar Bastos mai pare la nivel de Traore, de aceea este si atat de imprevizibil. Totusi, sa nu decretam abolirea raului. Cu Pandurii riscam sa ne compromitem starea de bine de acum…

      Apreciază

      • Albule, eu l-as adauga la lista ta si pe Laszlo Sepsi. L-am auzit pentru prima oara in urma cu 5-6 saptamani, si pt mine a fost o adevarata revelatie. Inca nu cred ca am intalnit/vazut maghiar care sa vorbeasca atat de bine romaneste cum o face el.

        Apreciază

        • Am prieteni si cunostinte maghiari, si pot sa spun ca majoritatea vorbesc la fel de bine limba romana ca si Sepsi. Cei care mai fac dezacorduri sunt mai putini, in sfera mea de cunostinte.

          Apreciază

          • Cata, eu nu ma refeream aici la dezacorduri si alte cele, ci in primul rand la ceea ce spune: se vede ca gandeste (si gandeste bine) ceea ce urmeaza sa transmita, este cursiv, mesajele sale au intotdeauna logica, etc. Pe astea, cred ca recunosti si tu, nu le intalnesti intotdeauna, si nu numai la romani, ci si la maghiari, nemti, englezi, rusi, etc (indiferent de cercul de prieteni si cunostinte pe care-l avem.) Mie discursul lui Sepsi imi aducea cumva aminte de Boloni, un alt maghiar pe care il apreciez foarte mult.

            Apreciază

  4. super analiză, albule , inclusiv stilul, care mă (ne) încântă de-a dreptul ! După astfel de introduceri am obiceiul de-a continua cu „dar” sau „însă”, acum chiar nu e cazul…Treptat am trecut şi eu victoria asta magică la „altele” şi am intrat deja în febra „gorjeană”. Vor fi 5-6 apariţii noi, cred. Poate mă înşel, urmează în căteva săptămâni iarăşi o pauză competiţională (cu naţionala) şi Ando poate decide să forţeze acele 3-4 meciuri cu „titularii” şi apoi odihnă…Să vedem. Dacă la Braga am săpat piatră de carieră, la Tg.-Jiu trebuie să scoatem cărbune, cu lopeţi, cu târnăcoape, cu ce mai avem la dispoziţie. Ar fi o serie absolut fenomenală dacă ne-ar ieşi şi acolo. Să nu intervină totuşi clasicele „lipsă de concentrare în campionat” şi celelalte cauze arhicunoscute şi arhidezbătute chiar pe acest forum. Pe de altă parte, meciul cu pandurii ne poate edifica dacă am depăşit sau nu „tradiţia grea” a meciurilor proaste din campionat după evoluţii entuziasmante în Ch.L. ‘Om trăi, ‘om vedea…HAI CFR !!

    Apreciază

    • Cu Pandurii factura e veche si deja foarte incarcata. De vreo 5 meciuri nu am mai scos punct acolo si, din cate vad, ultima victorie la ei a fost scoasa tocmai de Andone. Sper ca Pandurii sa aiba traseu sinusoidal in campionat si sa continue in linia inceputa la Ploiesti. Din pacate, Grigoras e vulpe batrana (ca si Pustai) asa ca nu ma astept ca meciul sa fie castigat tactic. Ramane ca diferenta sa fie facuta de calitatea jucatorilor. Zau ca as vrea sa vad un meci in care jucam un 4-4-2 de ala de forta, ca pe vremuri, cu Bjelanovici si Kapetanos in careu. Sa vad cu ce le-ar raspunde Pandurii.

      Apreciază

    • Pana acum ne-am tot impiedicat de Pandurii pentru ca mereu ii socoteam o echipa mica, care joaca frumos, e adevarat, dar mica. Acum suntem avizati de forta lor (nu chiar de speriat, totusi) si ii vom bate fara prea multe emotii.

      Apreciază

  5. Articol foarte bun, ca de obicei!
    Dupa cum spuneai, aceasta victorie este importanta si in privinta viitoarelor transferuri, o asigurare pentru jucatorii indecisi in alegerea Clujului.
    Dintre jucatori, cel mai interesant mi se pare Aguirregaray…e drept, si freza il ajuta sa-l remarc =)) , dar cred ca va face lucruri bune pentru CFR.
    Iar duminica sper sa-l vad pe Nicoara si Felice titulari 🙂

    Apreciază

  6. Chiar mi-a placut asediul din careul nostru 🙂 Probabil baietii s-au aprovizionat la pauza cu potol si apa, stiind ce urmeaza 🙂 S-a vazut ca au invatat lectia, stiau care trage, cu care picior, care paseaza, cu care picior, in ce directie, pentru ca aproape intotdeauna a venit blocarea sau respingerea mingii. De acest asediu a fost avantajat si Felgueiras, n-a prea avut nevoie de iesiri (nu a avut unde, tot timpul a fost plin careul nostru :)), iar pe linia portii se simte omul ca pestele in apa.

    Apreciază

  7. La golul doi n-as remarca doar recuperarea mingii si insiruirea adversarilor, ci si simtul anticipatiei la Bastos. S-a vazut ca a simtit dinainte ca va fi o paine de mancat la acea faza. Si a mai avut vreo 2-3 recuperari tot prin anticiparea a cum va decurge faza.

    Apreciază

    • Caneto, apropo de anticipatie, tu ai vazut de 2 ori acest meci. Pacat cu hotii de arbitri ca au anulat un gol perfect invizibil Bragai, ca iti iesea profetia. Nimeni nu e profet in tara sa, dar in tribuna lui, totul se schimba. 🙂

      Apreciază

    • Are tupeu omul. Un tupeu de superjucator 🙂 Si asta dupa ce acu vreo trei luni ziceam ca nu e bun de nica… Errare humanum est… Buna analiza Albule, in nota ta obisnuita.

      Apreciază

  8. Albule ,cu Chelsea am jucat acum 4 ani ( 2008) .Despre meci: un joc tactic foarte bun ,un rezultat excelent .Sper ca duminica seara sa luam 3 puncte la Pandurii .Hai CFR!!!

    Apreciază

  9. Legat, oarecum, de subiect, nu stiu cine a fost responsabilul cu transferurile in vara asta dar a iesit bine bine pentru noi daca e sa ii amintim numai pe Felgueiras, Ivo Pinto, Adam Vass (mie imi place cum joaca) si mai nou venitii Luis Alberto si Aguirregaray, jucatori care au jucat si pana una alta au confirmat in minutele mai multe sau mai putine care le-au avut la dispozitie. Si sa nu il uitam pe Ando care a reusit sa ii reinventeze, pe langa Bastos (dupa cum spunea Ando, branza buna in burduf de magar ce a fost el pana acuma… ) si pe Nicoara si pe Rada (e un alt Rada fata de cel pe vremea lui Cartu) si poate mai sunt dar nu imi vin mie in minte acuma (poate Rui Pedro ceva mai responsabil dar asta e normal, vine cu varsta).

    Apreciază

    • Mie Rada mi se pare la fel ca inainte. Face gafe aproape meci de meci. In meciul cu Braga n-a gresit, intr-adevar, dar n-am incredere ca poate s-o tina tot asa doua, trei meciuri la rand.

      Apreciază

  10. Foarte curand CFR-ul va avea 6 (sase ) puncte!!!!!!! Nu va fie teama , fratilor , invingem si CFR-ul din Manchester !!!!!! EU ASA VAD ! Vedeti voi ; soarta sta in mainile fiecaruia , dar DESTINUL este implacabil ! Ce tactica a aplicat ANDONE (dragul de el !) ? Simplu : un „catar” in poarta , altii 7 pe linia de 16 m si … trei „harmasari , unu alb , unu negru si unu maro „, in fata . Si i-am batut! Asta-i DESTINUL nostru; sa invingem ! Cititi declaratia lui Fatih Terim , care stie ce spune. Sa nu credeti ca spun vorbe mari sau ca sunt „dus cu pluta ” . Nu ! Cei care ma cunosc iau aminte la vorbele mele . Un singur lucru regret : ca l-am vazut pe Sougou (sau Sou-ghitza , cum ii zice nevasta-mea). A fost pericolul de accidentare ! In rest….

    Apreciază

    • Daca fotbalistii nostri vor fi la fel de mobilizati si in meciurile viitoare, si nu cred ca am motive sa ma-ndoiesc de asta, nu cred ca turcii de la Galata au cum sa scape dupa dubla cu noi fara macar o infrangere. In plus, eu nici pe Manchester n-o vad prea bine. Mai ales la meciul retur, cand s-ar putea sa fie deja calificati si sa introduca rezervele, cred ca avem sanse bune sa le venim si lor de hac.

      Apreciază

  11. Meciul decisiv e la Istanbul. Să vedem cum rezistă ”portughezii” în vulcanul de acolo. Sigur vor fi mai mult de 8.000 spectatori și altă atmosferă. Erau buni acum și vreo 5-6 turci luați liberi de contract de CFR! 🙂

    Apreciază

  12. Ando e specialist in a reinventa jucatori, iar primul exemplu e Sare, cel care era exilat la CFR2 si sub bagheta lui Ando a devenit repede cel mai solid inchizator al echipei (pacat de accidentare). Recunosc ca am fost suprins de flancul stang, de solutie Sepsi-Camora, mai ales dispunerea acestora si am fost mirat ca nu a jucat Nicoara nici titular, nici pe final. Ma intreb de ce Rada joaca numai in Europa (ca solutie de avarie) si nu joaca si-n campionat. E inca un semn de intrebare pentru mine cine e perechea potrivita si cea mai buna pentru Cadu, fiecare dintre cele 3 variante: Rada, Maftei si Piccolo avand plusuri si minusuri (l-am uitat pe Nuno Diogo, care e mai potrivit ca si comentator sportiv vezi Transilvania Look). Luis Alberto are potential si e clar peste Godemeche, cel prea temator de contacte si de tatonarea stransa a adversarului. Aquirregaray e insa foarte bataios si ambitios, faptul ca a jucat la Palermo nu e o intamplare. Astept revenirea accidentatilor, sunt foarte curios cum ar putea arata o formula ideala la CFR; astept sa-l vedem la lucru si pe Martinez, cel care teoretic e diamantul echipei. Sper sa batem la TgJiu, un adversar mereu greu pt noi, anul asta o nuca tare in Liga1. Depinde de ambitia jucatorilor, de solutiile tactice si de jucatori disponibili a juca la maxim de capacitate fizica si mentala.

    Apreciază

    • Formula ideala ar arata asa: Felgueiras – Ivo Pinto, Cadu, Piccolo, Camora – Muresan, Sare – Sougou, Bastos, Valente – Kapetanos, in meciul de miercuri, Stancioiu – Aguirregaray, Maftei, Rada, Sepsi – Vass, Luis Alberto – Deac, Martinez, Valente – Bjelanovici, in meciul de sambata/duminica, Minca – Panin, Nuno Diogo, Kivuvu, Nicoara – Godemeche, Celestino – Hora, Rui Pedro, Ganea – Ronny, miercurea viitoare. Si ne-au mai ramas si niste rezerve: Lignani, Godfred, Bus 🙂

      Apreciază

    • Imi pare si mie foarte bine ca ii avem pe Aquirregaray si Martinez; am suferit dupa argentinienii plecati, ultimul fiind Peralta. Uruguaienii sunt din acelasi „material” – bataiosi si tehnici. Nu cred ca avem cel mai bun 11 din istoria CFR, dar avem „the best” lot ever.

      Apreciază

    • Mie mi s-a parut foarte logica introducerea lui Sepsi la Braga, pentru ca el putea fi trecut si in centru, ca al treilea stopper, iar Camora retras de la mijloc ca fundas stanga. Rada a tot jucat in cupele europene cam din urmatoarele motive: in dubla cu cehii lipseau Maftei si Piccolo , pe urma, in meciurile cu Basel, era nevoie de un fundas foarte inalt langa interminabilul Streller, iar acum, la Braga, langa Eder, atacantul de 1,88.

      Apreciază

  13. Pentru mine castigul din acest meci inafara de calitatile aratate de Rafa si Super Mario este Rada care nu mai pare acel fundas de acum 2-3 ani la care in fiecare faza de careu te asteptai sa faca vreo gafa…pare mult mai sigur si echilibrat,cel putin in CL.

    Apreciază

  14. Mama! Ce meci! Bucurie mare… dar ce bine ar fi sa castigam si la Pandurii. 3 victorii consecutive in deplasare. PS: Are cineva poze cu echipamentele noastre? Toate 3, am nevoie la ceva si nu gasesc…

    Apreciază

  15. Cu gorjenii ar fi bine niște schimbări pentru alergătură. De ex. cu Petrolul a jucat echipa din Ch L din urmă cu 4 zile și n-a fost în stare să câștige (aveau o viteză în minus față de echipa lui Walter). Sougou oricum nu va putea să joace, ar fi bine să fie folosit Nicoară ca vitezist, dar pe partea cealaltă. Aguirregaray ar fi bine să joace fundaș lateral, de asemenea să joace Bielanovici și să-l vedem la lucru și pe Lignani. În centrul apărării ar fi bine să fie și Piccolo sau Maftei. Ideea e să fie niște schimbări (nu toată echipa) pentru a fi la aceeași viteză cu adversarul mult mai odihnit.

    Apreciază

  16. Rezultat extraordinar obtinut dupa o munca titanica.Este de subliniat ca fara mari valori echipa a fost asezata in teren pentru a da randament maxim.Iar in acest punct rolul lui Ando este de netagaduit.Le-a inoculat in capatzana la toti exact ce trebuie sa faca.S-a ajuns sa fie apreciat si Falcosul dupa o perioada in care i se canta prohodul.Morala este ca toti avem nevoie de timp……
    Spuneam pe la inceputul noului sezon ca apreciez jocul lui Bouba(in special) a lui Deac……ca trebuie sa acordam credit in primul rand celor din lot inainte de a aduce pe altii care vor avea nevoie de timp sa se alinieze la realitatile si cerintele clubului.Si ma referam aici la Rui Pedro,la Nicoara.Uita ca evolutia care entuziasmeaza pe multi (cea a lui Bastos) vine tot din echipa.Evolutia lui in trecutul recent m-a nemultumit datorita superficialitatii si automultumirii.Ceea ce vreau sa remarc este ca rolul nostru al suporterilor este sa cream o atmosfera destinsa care sa induca o usurinta in exprimare,o placerea jocului.De multe ori arma cu care-i pedepsim dupa evolutzii neconvingatoare este fluieratul in loc de incurajare.Cred ca ar trebui sa se aplaude mai mult(nu sa fim aplaudaci).Sa rasplatim efortul lor in acel moment nu sa fie subinteles de catre jucatori.
    Ar fi minunat si benefic pentru performanta clubului daca ne-am folosi de victorii precum cea de la Braga pentru a schimba ceva in atitudinea noastra de suporteri.Cred ca ei ne-au demonstrat ca iubesc si lupta pentru culori.Putem sa facem un mic pas si sa transformam atmosfera de pe C.Radulescu in una de echipa de CL.
    Interesant mi-a parut Aguirregaray…….parca spunea ca este fundas dreapta.Pe de alta parte nu stiu la cine se referea Ando ca bine ca l-a transferat in contextul accidentarii lui Sougou(jucator de acelasi profil)?

    Apreciază

  17. Asta idee am uitat-o……spunea Ando (si pe buna dreptate) ca este nemultumit de usurinta cu care se greseste in defensiva si de aici consecinta fireasca golurile de un adevarat infantilism.O fi vorba doar de coincidenta dar cu Rada folosit doar in CL echipa nu a pierdut(ba din contra a castigat chit ca nu datorita exclusiv lui).Nu pot spune ca a jucat fara greseala ,dar evolutia lui in linii mari a fost ok.Beneficiaza si de o statura impozanta si o tibie dureroasa.Retin de momentul lui poststeaua (jucand la Otopeni)ca-mi dadea senzatia de jucator greu…..
    Nu-i poti compara jocul cu eleganta lui Picolo sau cota lui Maftei.Dar statistica trebuie luata in seama ca spune lucrurilor pe nume.Cand imi aduc aminte ce goluri s-au luat in acest campionat mi se ridica parul in cap.Dar vezi cum este uni gresesc la foc automat,alti sunt decapitati dupa o greseala(fatala)precum cea din jocul de cupa cu Astra in cazul Rada……
    Toti suntem subiectivi si avem preferinte……dar sa nu mergem cu idei preconcepute la razboi.Am vazut pe chefere TVun concurs trofeul suporterilor in care pe primul loc era Panin?……asta ca un raspuns la subiectivismul nostru.Dar cu am spus timpul este cel care in final va cerne lucrurile……si hazardul ca fotbalul nu-i aritmetica

    Apreciază

  18. Meciul cu portughezii de la Braga l-am vazut in Belgia, la Mechelen, unde am fost intr-o mini-vacanta. In drum spre tara lui … Mircea Rednic m-am delectat cu ”Vestiarul campionilor”, cartea lui Zoltan Cantor si Ciprian Rus. Consider ca aceasta carte nu trebuie sa lipseasca din biblioteca nici unui ceferist, de aceea fara a incerca sa-i fac reclama mascata va indemn sa puneti cat mai repede mana pe ea pentru ca sunt sigur ca nu veti regreta nici un leut dat pe ea. // Am mai spus-o, dar simt nevoia de a mai zice din nou, ca eu indragesc aproape fiecare jucator din echipa asta si ca stilul nostru de joc, acesta de contraatac, ne avantajaza in C.L. Momentan noi nu ne permitem jucatorii de super clasa care domina mijlocul terenului in aceasta competitie si atunci ne ramane doar arma aceasta, contraatacul devastator. In meciurile din Ch. League adoptand aproape exclusiv tactica aceasta de terorizare a adversarilor nostri prin contre taioase, pana acum avem 5 victorii consecutive, toate cu adversari redutabili, si sunt sigur ca vor mai urma si altele (5) :). Valoare au baietii nostri, au dovedit-o pana acum din plin in aceste meciuri capitale urmarite cu sufletul la gura de fiecare dintre noi, urmeaza doar sa dubleze si in campionat evolutiile aproape fara greseala din Europa. In liga 1, nu lipsa de valoare ci doar lipsa de concentrare ne-a privat pana acum de punctele deosebit de pretioase risipite printre degete cu atata usurinta. Acum insa cand presiune exista destula si in campionat (cele 6 puncte in minus fata de Steaua), jocul nostru sunt sigur ca se va regla de la sine si in aceasta competitie.

    Apreciază

  19. Victorie mare dupa un nou joc excelent pe contraatac.Evolutiile noastre in Ch.League seamana foarte bine cu ce a jucat nationala la Mondialul din ’94: aparare supranumerica ( din pacate de multe ori in 25-30 de metri) urmata de contraatacuri fulgeratoare profitand de trioul de vitezisti cu excelenta tehnica bastos (” hagi” in ultimele jocuri),sougou( raducioiu),ilie dumitrescu( camora).In plus il avem si pe atacantul de careu Kapetanos care ne lipsea in ’94.As putea continua ( forta ) comparatiile: felguieras( stelea), pinto( petrescu),muresan( gica popescu)etc.Ca totul sa functioneze perfect e nevoie si de ( multa) sansa: ca si tata Puiu nea Ando e intr-o perioada in care e logodit cu norocul…Dar vorba mamei lui Napoleon dupa victoria de la Austerlitz ” numai de-ar tine…”Chiar daca entuziasmul este general imi exprim opinia ca in repriza secunda tactica aleasa a fost din punctul meu de vedere lamentabila pt.o echipa care vrea sa treaca in primavara europeana: sa te aperi cu 9-10 oameni o repriza intreaga in preajma careului ,mizand exclusiv pe defensiva,pe interventiile salvatoare ale portarului cuplate cu ratarile adversarului,sa suporti un asediu si un tir continuu in fata unui adversar care n-a stralucit nu mi se pare onorant.Stiu o sa spuneti ca scopul scuza mijloacele ,dar la un asemenea nivel sa stai cu fundul in poarta si cu ochii pe ceas mi se pare meschin,este un fel de a pacali fotbalul care cu siguranta ne va pedepsi: cu MU daca vom incerca acelasi lucru nu vom scapa cu toata sansa din ultima vreme…Urmeaza meciul cu Pandurii,care am mai spus mi se pare echipa cu fotbalul cel mai frumos si modern,mai ales pe teren propriu – ne va fi mai greu decat la Braga!!

    Apreciază

  20. Stiu ca opinia mea va face nota discordanta aici, dar mie personal nu mi-a placut cum am jucat in meciul asta, in ciuda victoriei. Am fost extrem de fericit ca am castigat si am fost incantat de modul in care s-au marcat cele doua goluri, dar nu mi-a placut deloc ca ne-am aparat in semicerc mai tot meciul. E adevarat ca n-am primit gol, dar asta se datoreaza in mare masura lui Felgeuiras si norocului. E greu sa spui ca am avut o organizare defensiva remarcabila intr-un meci in care portarul ne-a fost cel mai bun jucator (sau ma rog, al doilea dupa Bastos).

    Apreciază

    • Andrei, te-as ruga sa nu uiti un mic amanunt: portarul face parte ( si el, la fel ca ceilalti zece fotbalisti) din jocul acesta minunat numit fotbal, iar portarul Felgueiras este platit de Arpad Paszkany, si nu de altcineva.

      Apreciază

      • Nu vorbeam de Pazkany de data asta, ci de organizarea noastra defensiva. Dar fiindca vorbesti de Pazkany, vreau sa-ti spun ca eu atunci cand l-am criticat, nu am facut-o fiindca ii reprosez modul in care conduce clubul. Dimpotriva, faptul ca sunt un fan al CFR-ului desi nu sunt clujean (si nici nu am fost in Cluj in viata mea mai mult de 2 zile in total) i se datoreaza lui in mai mare masura decat oricarui alt factor. Ce nu imi place insa in ultima vreme este faptul ca am impresia ca la club s-a schimbat macazul in sensul ca pe primul loc sunt banii in locul performantei. Din fericire, nu poti face bani din fotbal fara ceva performanta (atat interna, cat si externa) dar sunt si momente in care clubul are de ales intre cele doua obiective, si mie mi se pare ca se aleg de multe ori banii in ultima vreme. E adevarat ca avand in vedere ca Pazkany a creat practic clubul asta in forma in care exista in prezent, e dreptul lui sa faca ce vrea, dar macar atunci ca nu mai faca declaratii pe la TV despre cele 100 de milioane de euro pe care i-a investit la club din bani proprii, fiindca asta e o abureala completa. Sincer, dupa ce se vor lua banii si din participarea asta din CL, eu nu m-as mira daca Pazkany si toti ceilalti care au investit pana acum la club isi vor fi recuperat toate sumele investite.

        Apreciază

  21. Bravo Albusibiu, un articol asa de bun ca si jocul dela Braga al cfr -ului.Felicitari, pt. umorul, cultura si bunavointa.Pt. ca toate acestea lipsesc pe Dambovita !!!!Sa ne vedem in 2 oct, dupa meciul Cfr-ului.cu „maestri”lui Ferguson!!!

    Apreciază

  22. IQ. Mi-a placut foarte mult comparatia cu generatia lui Hagi si Popescu, mi s-a parut ingenioasa si nespus de potrivita. Bastos de acum, chiar e pentru noi un Hagi din ’94. Sougou e Raducioiu, Pinto e la fel de ofensiv precum Dan Petrescu, iar Ando de acum as zice eu ca e nea Puiu de atunci, caci si stilul de joc al CFR-ului e asemanator cu cel al nationalei Romaniei de la World Cup. Pentru asta nu pot sa zic decat atat: felicitari ! Ca de obicei, am insa si o obiectie la cele zise de tine. 🙂 Spuneai in linii mari, ca jocul nostru din repriza secunda a cam lasat de dorit si ca nu e deloc onorant ca in cea mai prestigioasa competitie inter-cluburi, noi sa ne baricadam in aparare, sa ne aparam pe doua linii sperand doar ca vom rezista cumva pana la final. Eu zic, draga prietene, ca in C.L. e onorant chiar si sa participi, nu mai zic sa mai si castigi indiferent de tactica de joc pe care ai abordao. Stilul nostru de joc, e drept nebazat foarte mult pe tinerea mingii, pe posesie prelungita, chiar nu-mi creaza senzatia de inferioritate, mai ales daca jocul nostru de contraatac merge snur si daca adversarul se dovedeste a fi incapabil sa te desfaca, el bazandu-se aproape exclusiv pe suturi de la 25-30 de metri, nici alea foarte, foarte periculoase. De aceea, sunt gata sa mai pun un ramasag cu tine, IQ. Ca vom prinde primavara europeana in acest sezon, probabil in C.L. Voi castiga pariul doar daca vom prinde unul din primele doua locuri in grupa, si il voi pierde doar daca vom incheia grupa pe ultima pozitie, altfel pariul nostru se anuleaza. Deci, ”doar” un loc trei in aceasta grupa echivaleaza cu o eventuala remiza scoasa la Tg. Jiu. Ce zici, ramane in picioare si acest pariu ?

    Apreciază

  23. Andrei. E drept ca Felgueiras a aparat foarte bine in meciul de la Braga, iar dovada cea mai buna e ca, alaturi de Bastos, a intrat in echipa etapei intai din CL. Totusi, eu cel putin, nu am tremurat foarte tare la ocaziile lor, pentru ca nu mi s-au parut foarte mari, ele aparand in general in urma unor suturi de la distanta ori semi-distanta. Ocaziile cele mai mari tot noi le-am ratat, zic eu, Kapetanos fiind mult mai ”ghinionist” din acest punct de vedere decat atacantii ”braghezi”.

    Apreciază

    • Eu cred in continuare totusi ca intr-un meci in care portarul se evidentiaza intr-o masura care il pune in echipa serii din CL, organizarea defensiva nu a fost prea grozava. E adevarat ca ocazia lui Kapetanos a fost mai mare decat oricare din ocaziile adversarului, dar au avut si o multime de ocazii in care daca un jucator ar fi finalizat cum a facut-o Bastos la golul doi dupa ce a ajuns fata in fata cu Beto, altul ar fi rezultatul final. Dupa cum am mai scris pe aici, eu cred ca organizarea noastra defensiva e slaba meci de meci in inceputul asta de sezon. Uneori insa scapam fara gol dintr-un motiv sau altul.

      Apreciază

  24. Nici mie nu mi s-a parut ca Braga ar fi avut mari ocazii in care Felgueiras sa fi fost determinant…..in prima repriza cand in lateral a scapat unul si Portarul nostru a respins.In restul partidei au fost interventii cu grad relativ de dificultate.A aparat bine ,a fost cu priza la mingi.Daca erau 50 de suturi medii ca dificultate rezolvate de portar ,aprecierile ar fi crescut exponential?Eu zic sa nu supralicitam evolutiile niciunui jucator,punem doar presiune suplimentara pe acela in cauza.
    Interventii deosebite pot fi cele ca a lui Beto din partida de la Chiajna din campionatul trecut 0-4…..

    Apreciază

  25. TGV Cluj,iti multumesc pt.aprecieri.In ceea ce priveste noul pariu ,mintea imi spune sa-l fac,inima nu ma lasa…Sincer as prefera sa le pierd pe amandoua ( adica sa batem la tg. Jiu- 3 puncte vitale in momentul actual- reepectiv sa terminam pe locurile 1-2 in grupa- ceea ce ar fi senzational,am scrie o noua pagine de istorie fotbalistica in Ro).Asta e bineinteles ce vrea inima ,feelingul meu insa imi spune altceva,asa ca m- as multumi cu locul 3 in grupe si un meci frumos cu Pandurii.Deci tin pariul,incepem maine !

    Apreciază

    • IQ, pariul de maine il vei pierde, sa fii sigur de asta! Si sa nu te astepti, in niciun caz, la jocul avantat cu care gorjenii ne-au tot obisnuit in ultimii ani. Eventual, dupa deschiderea scorului de catre noi sa fie ceva mai curajosi. Altfel, nu-l vad pe Grigoras sa faca greseala asta; ar fi sinucidere curata pentru echipa sa. HAI CFR!

      Apreciază

  26. Florinaccio,imi plac cei care sunt atat de siguri pe ei in privinta deznodamantului unui pariu fotbalistic,presupun ca vei investi si ceva bani,cred ca avem o cota peste 2 la victorie….Personal desi sper din tot sufletul sa batem, cred ca ne va fi foarte greu.In ceea ce priveste tactica lui Grigoras o vom vedea maine,in opinia mea ei vor avea posesia si ne vor alerga foarte mult.In ceea ce priveste capacitatea tactica a lui nea Ando,un titular al echipei, mi-a confirmat (inainte de braga)ceea ce banuiam(am su n-arepus)de mult:habar n-are,jucam dupa ureche,schimbarile numeroase ne bulverseaza,avem in schimb oamenin schimb oameni in mare forma,jucam pe bani multi iar in Europa am avut si noroc.Adaug eu numai de-at tine ca in sezonul trecut…

    Apreciază

    • nu ca nu cred ce ai zis insa, din ce se vede de la distanta, eu as zice ca ando mai are habar de una, alta insa nu e un alt mourinho sau vilas boas. cum ar fi, bravo lui ca ne-a dus in grupe, sper sa ne tina norocul si sa mai facem puncte(daca ajungem in primavara e nemaipomenit)!

      Apreciază

  27. Asta-i tare cu jucatorii sub acoperire care spun ca Falcosul ii pasta… Pai daca asta care a luat 2 campionate si a inceput perfect in CL este 0 inseamna ca pana acum CFR n-a avut antrenori, cu toate ca eu la fiecare in parte le-am vazut ideile transpuse in fapte pe teren. Dar asa-i romanul campion mondial la bashcau si traieste doar din zvonistica. Pana cand vom ajunge sa respectam gunoierul de pe strada, antrenorul echipei si presedintele tarii, vom ramane doar niste simpli diletanti. Pai asa nici Iordanescu si Jenei n-au avut valoare, ca doar era in echipa Hagi, Petrescu (nu Gica cantaretzul) Dan, Popescu. Din punctul meu de vedere Ando in conditiile date cu 5 jucatori accidentati gestioneaza foarte bine situatia. Cu multitudinea de jocuri este normal sa fie schimbari in echipa. Ar putea invoca desele schimbari de ex Rada care joaca fara meciuri in picioare in CL… si in niciun caz Picolo sau Maftei. Dupa ce s-a vazut in partidele din campionat cu Iasi, Petrolul s-a vazut ca fizic n-au fost la inaltime. Si atunci cine are dreptate? Ca jucatori ar trebui sa se concentreze la joc si sa aiba totala incredere in partitura gandita de antrenor. Altfel dau dovada de neprofesionalism… La carutza de bani pe care o iau ar trebui sa-si vada de pregatirea lor si sa lase povestile pentru tzatzele din piata.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.