Endorfina vişinie


Ce istorie! Ce trăire! Ce emoţie! Ce satisfacţie! CeFeRicire!

Puţine momente ar mai putea fi precum cel de miercuri, din Gruia. Este acea clipă în care CFR-ul a făcut poate un mic pas pentru fotbalul românesc, dar un mare pas pentru sine, în istoria sa. A făcut pasul în faţă, indubitabil, şi se prezintă acum pentru toată lumea, fără echivoc, ca reprezentantă a României.

Desigur, colateral, dar la fel de important, în această înfăptuire a dobândit glorie, a dovedit forţa veritabilă dar şi nevinovăţia sa (niciodată prezumptivă pentru acuzatori), legitimitatea performanţelor şi nedreptatea imensă de apreciere ce i s-a făcut în toţi aceşti ultimi ani. Nu în ultimul rând, cu 3 participări în competiţia maximă a continentului, cred că clubul a devenit o constantă, a imprimat cât se poate apăsat termenii de CFR şi de Cluj în mintea europenilor. Mă tot gândesc că doar 5 meciuri au fost miercuri în Europa, că au avut expunere maximă şi interes pe măsură. Cât de lipsită de dubii trebuie să fi arătat superioritatea vişiniilor de această dată, în faţa unui adversar care a agitat apele în sezonul european trecut. Intrăm în grupele Champions League pe deplin merit şi cu deplina recunoaştere a celui ce a trudit, a răsturnat sorţii, pronosticurile caselor de pariuri şi a ieşit din cuşca de gladiatori a tururilor preliminarii.

Aceasta este partea romantică a momentului de miercuri: gloria, aplauzele, felicitările. Fericirea pe care o trăieşte orice suporter a cărui echipă se autodepăşeşte. Însă, dincolo de aceasta există pragmatismul. Banii pe care îi luăm acum din Ligă ne pot ajuta fie să acoperim bugetul clubului pentru doi ani, de-acum înainte, fie, la fel de minunat, să urcăm o treaptă mai sus, să mărim cotele de salarii şi de transferuri, să punem mai multe lemne pe foc pentru a-l transforma într-o vâlvătaie. Depinde ce se va vrea de către conducere, depinde ce se consideră că se poate acum. Important este că s-a izbutit, la momentul cel mai important, această calificare esenţială. Acum altfel putem negocia transferurile, atât cele „in”, cât şi cele „out”, acum putem spune că am mărit propria cotă. E un moment ce trebuie speculat la maximum, e un impuls din care trebuie să ştim să sărim cât mai departe.

Ceilalţi? Echipele bucureştene? Ele aparţin acum unor alte vremuri, sunt recunoscute pentru realizări rămase în albumele fotografiilor zimţate. Noi suntem noul val, lupii tineri. Este, dacă vreţi, ca diferenţele din spaţiul rus: Spartak, Dinamo Moscova, Dinamo Kiev. Pe lângă ele, iată că apar şi le depăşesc în performanţa actuală Zenith, Anzhi, Sahtior. Al cui să fie oare viitorul?

Deocamdată prezentul este sigur al nostru. Al clubului şi al suporterilor. Cred că nu există ceferist care să nu fi fost felicitat în aceste zile de vreun amic „rival” şi să nu i se fi umplut sufletul de mândrie. Da, e realitate: CFR-ul a făcut asta pentru noi şi, mai presus, e realizarea jucătorilor. Ca după o mare bătălie, izbânda este şi a celor ce au rămas în picioare, dar şi a celor ce s-au sacrificat. Deac, Vass, Ronny şi, în primul rând, Sare, trebuie cu toţii apreciaţi ca nişte eroi. E performanţa lor comună, poate că recompensa financiară va fi împărţită echitabil, pentru toţi, dar faptul că ei vor fi privaţi acum de şansa de a lupta pentru un loc pe foaia UEFA este o imensă nedreptate pe care le-o face fotbalul.

Iată că după meciul din mai, de pe Cluj Arena, mă închin din nou în faţa jucătorilor, plin de admiraţie (aşa cum am făcut-o miercuri, de unul singur, în tribună). Merită, cu siguranţă, tot respectul meu pentru că ei au fost şi truditori şi arhitecţi ai succesului nostru.

De această dată voi lăsa pentru subsidiar notele reci asupra meciului. Ce-ar fi de spus despre Sougou, Mureşan, Ivo Pinto sau Kapetanos? Vedeţi, deja sunt 4 din cei 14 prezenţi pe teren. Ceilalţi n-au fost departe, meciul a arătat ca un exerciţiu de gimnastică: până în cele mai mici detalii studiat şi, cel mai greu, executat. Apărarea a mers neaşteptat de bine, Felgueiras s-a înfăşurat în noroc exact atunci când a avut nevoie cel mai mult de el (să-şi repare greşeala), Camora, Nicoară, chiar şi Valente, au alergat cât pentru un campionat. Ce-ar fi de spus? Să-i scoţi pe fiecare din rând un pas în faţă pentru a-i cântări? Nicidecum! Eventual pentru a-i medalia!

Acest triumf este unul al echipei, din orice unghi am privi. Este aceeaşi mentalitate pe care am detectat-o în finalul sezonului trecut, aceeaşi ambiţie nebună de a nu lăsa nimic deoparte, de a te năpusti mereu pe minge. Întinderile lui Sougou sau Nicoară, blocajele lui Mureşan, săriturile la cap, ca nişte delfini, ale celor din apărare (au câştigat aproape fiecare duel aerian) sau grămezile dezordonate, de curtea şcolii, ce se formau în faţa careului nostru, unde fiecare dădea parcă în disperare să degajeze mingea, asta îmi spun: jucătorii au lăsat deoparte orice simţ de autoconservare. De aici vin accidentările. Din neşansa momentului, dar în primul rând din lipsa unei minime protecţii. Au ascultat vuietul tribunei, au ţâşnit ca gheizere ale entuziasmului, s-au lăsat purtaţi cu frenezia momentului de val şi Basel nu le-a putut sta în cale. Dacă în tur au fost mari dubii asupra faptului că am fi meritat victoria, acum nimeni nu mai poate contesta. După acea oră de chin din Elveţia, ai noştri au preluat controlul, au surprins, au dominat tactic, dar, mai presus, ca ambiţie partidele. Au fost momente de vijelie în Gruia, au fost altele în care, încă din prima repriză, răsunau „Ole”-uri, la pasele repetate, au blocat total imaginaţia ofensivă (şi aşa destul de limitată a adversarilor), au făcut o partidă în genul celei cu Vasluiul, de acum câteva săptămâni. Au răsturnat calculele hârtiei, economice, au răzbunat eliminarea de acum 2 ani, au reuşit să înnoade încă 2 victorii, şirul acesta din preliminarii făcând şi mai strălucitor momentul.

De-acum, ceea ce vine, aproape că nu mai contează. Calificarea a fost obţinută de noi, este doar a noastră, nu trebuie să dăm nimănui socoteală de ceea ce urmează. Grupa este moderată (se putea şi mai rău), vom avea un adversar cu renume, Man. Utd (unde trebuie să arătăm mai mult decât a putut Oţelul – de ce nu, să fim un fel de Basel?), unul relativ accesibil (Galatasaray) şi unul în care vom avea un moment unic: reîntâlnirea cu Beto (Braga). Putem să obţinem orice loc de la 2 la 4, dar, cel mai important ar fi să nu avem un scurt-circuit, să fim la înălţimea competiţiei şi, în acest răstimp, să recuperăm deficitul din campionat. Fiindcă, mai importantă decât succesul de moment este continuitatea în performanţă. Şi, prima constantă trebuie să fie cea internă. Ea este mai uşor de atins. Peste ea vom construi şi o permanenţă europeană. Declick-ul pentru aceasta a fost miercuri. Atunci s-a afirmat CFR-ul ca o posibilă forţă emergentă a nivelului 2 al fotbalului european. Un moment de afirmare a unei identităţi, unul al prezentului, dar, la fel de mult, al viitorului.

Felicitări şi mulţumiri jucătorilor! Au dat maximum şi au obţinut maximum! Iar nouă, ne-au dăruit ce putea fi mai deplin: o fericire ca niciodată, una care vine din şi înspre sufletului de ceferist!

Autor: Albusibiu

0 comentarii

  1. felicitari pentru text. Se simte si entuziasmul victoriei dar si calmul pe care ti-l da constiinta faptului ca, da, acum am trecut un prag, si ca momentul asta va fi un punct de referinta.
    stiu ca nu se voia un comentariu al meciului in stilul articolelor precedente, dar poate ca macar la nivel nominal trebuie dat leului ce-i al lui: leul fiind aici, dupa mine, andone, care cred ca a pregatit si tactic si mental perfect partida si a dovedit ca atunci cand ii musai, chiar ii antrenor.

    Apreciază

    • Ei si tu ..07 ! Stii vorba cantecului ala : ” Gioconda se.. insoara , e nunta-n Cartier..u Gruia .. „.
      Sa nu te superi, Alexucule… Eu ma bucur mult !!!!

      Apreciază

  2. Sunt foarte entuziasmat ca s-a calificat echipa mea de suflet si transmit felicitari tuturor celor care s-au implicat in aceasta calificare.
    Am o intrebare. Eu nu sunt din Cluj, insa mi-as dori sa vin la meciurile Cfr-ului de acasa. Credeti ca as putea cumpara bilete de pe internet? Daca da, cum sa procedez?
    Va multumesc frumos si sper sa facem o figura frumoasa in grupe si sa obtinem la finalul campionatului un loc 1 sau 2.
    Forta Cfr Cluj!!!

    Apreciază

  3. nu am citit textul, vreau doar sa scriu despre o prostie mare pe care am auzit-o vehiculata, cum ca i s-ar cauta inlocuitor lui ando. stiti ca eu cred ca ando are carente pe unele lucruri ca antrenor insa omul a facut ce a facut si ne-a ajutat la castigarea campionatului si, mult mai important, ne-a dus in grupe! sper ca nici ca gluma nu se gandeste pascani la asa ceva! de fapt chiar nu cred ca se gandeste pt ca e prea gogonata. oricum, inca o data: felicitari echipei si lui ando! la mai mare!
    P.S: sper ca cititi cu totii: astia care ati fost la meci, scrieti un comentariu cu impresiile voastre, puneti niste poze si pt noi, astia mai vitregiti de soarta care nu am putut fi fizic acolo. 🙂 va rugam frumos!

    Apreciază

    • Măi off-topicule, tu iar răspândești panica în loc să răspândești bucuria? 🙂 Ieri noapte, după meci, a zis clar Paszkany că a pregătit cu Andone un proiect pe minim 3 ani. Azi, după tragerea la sorți, Andone-l aștepta pe Beto în Gruia, să-i dea vreo 2 goluri. Liniștește-te!

      Apreciază

      • dragul meu, nu raspandesc nicio panica! doar ca zic, ca plm si pllando, sa-i fereascsa sfintii sa le treaca prin cap asa ceva celor din conducere ca, atata vreme cat avem rezultate, ando e zeul meu personal! mai ales ca e consecvent: trage cate-un plm la fiecare sfarsit de meci in care scoatem un rezultat bun! 🙂 na, ca de atatea emotii si commenturi pe diverse siteuri mi-am imbogatit consistent vocabularul. 🙂

        Apreciază

    • La modul cum se ruleaza jucatorii poate conducerea s-a gandit si la un antrenor pt campionat, ramanand ca Andone sa se ocupe doar de meciurile din UCL 🙂 Are Andone un farmec deosebit: contestat pt carente tactice, vine acum cu un slam-dunk prin care le inchide gura tuturor si ne face pe multi sa ni-l dorim pe viata la CFR.

      Apreciază

  4. Felicit toata suflarea ceferista pentru succesul echipei. Sunt foarte fericit. Mi-as dori sa vin la Cluj sa vad meciurile echipei de acasa. Credeti ca as putea cumpara bilete online? Daca da, poate cineva detalia? Va multumesc frumos!
    Forta Cfr Cluj!!!

    Apreciază

    • Am vazut ca este pe site-ul oficial al echipei o aplicatie ce permite cumpararea de bilete online. Functioneaza? A cumparat cineva dintre voi? Sper sa fie de incredere 🙂

      Apreciază

      • ionut, am cumparat eu impreuna cu un prieten, la ultima participare a CFR-ului.. le comanzi, si ti le livreaza prin curier acasa (in Ro, cred..)..daca nu esti in tara, trebuie sa te interesezi un pic la partea de livrare..sau sa ti le livreze la vreo cunostinta de a ta

        Apreciază

  5. Multumim Alex inca odata pentru singura cronica in fata carei ma inchin la fel cum o facem in fata jucatorilor dupa calificarea in Champions League.

    O echipa care il are cronicar pe albusibiu, nu poate avea alte pretentii decat de Champions League 🙂

    Apreciază

  6. Legat de grupe…Overall, eu cred ca Manchester, Braga si Galata sunt cam la acelasi nivel, iar noi sub toate trei cu ceva, nu cu mult, dar cu ceva.Imi pare o grupa echilibrata valoric, cu putin noroc putem prinde chiar si locul 1 la final, dar si locul 4.Nu exista favorita certa, data fiind forma oscilanta a celor de la Manchester.Anticipez ca vom scoate puncte cu toate trei, dar, cum ziceam, putem termina atat pe 1, cat si pe 4, putem sa ne scaldam in valuri de sampanie, dar si in frustrari imense, cu ratari la mustata.Eu n-am dorit sa cadem cu Barcelona sau cu Real, n-am vrut sa avem parte de echipe imposibile pe principiul „ce fain ar fi sa-i vedem pe Ronaldo sau Messi in Gruia!”…chiar nu. Bayern, Real sau Barcelona te toaca si te fac sa pari un amator, nu vreau senzatia asta si consider ca am avut o tragere reusita din acest punct de vedere.Foarte sincer, daca vom aborda jocurile cu aceeasi determinare, incredere si concentrare cap-coada din partida recent castigata cu Basel vom avea sanse sa terminam grupa pe prima pozitie! PRIMA!

    Apreciază

    • Ei , Tiberiu Bone (nu te superi ca-ti spun asa, nu ? ) , de data asta mi-ai luat vorbele de pe .. degete (ca doar le scriu nu le vorbesc). Si eu vad asa lucrurile . Cred ca aceasta „tragere” este una din „posibilitatile” convenabile noua , in sensul ca putem realiza ceva . Totusi, eu spun ca CFR Cluj va juca si-n Primavara Europeana .

      Apreciază

    • Într-o postare anterioară cam asta am spus şi eu, e drept eu m-am intâns doar pe plaja locurilor 2-4. În rest, de acord cu tine , T-Bone, aici chiar avem ce spera ! Reiterez, totuşi, îngrijorarea mea vizavi de campionat (şi chiar Cupa RO), la un moment se va ajunge la un punct, unde drumurile se despart, şi fie o iei spre Ch.League, fie spre campionat / Cupă. După mine ACUM E MOMENTUL de-a forţa nota în Europa, ar fi o condiţie absolut obligatorie pt. a ajunge odată şi odată la un „next level”…După mine, doar pe 5 noiembrie o să avem o situaţie cât de cât clară în grupă (după 5 meciuri, din care toate trei de acasă), şi doar atunci se poate concentra 100% pe campionat. Am mai discutat asta şi cu Florinaccio, el este de părere că se poate da totul pe ambele fronturi, sper din toată inima să aibă dreptate.

      Apreciază

      • Din felul in care am inceput campania europeana si campania interna se poate desprinde concluzia ca nu stim gestiona doua fronturi nici acum, deci anticipez acelasi destin si pe viitor, pe durata desfasurarii jocurilor din grupe, eventual chiar si din primavara.Fara indoiala aici e vina conducerii, asta e.

        Apreciază

  7. Desi patronul a zis clar la conferinta de dupa tragere ca nu vor da nici un nume inainte de semnarea contractului, ziarele transfera intr-o veselie jucatori catre noi. Cica aducem un belgian, sapoi un moldovean si unul ardelean… Rabdari, domnilor 🙂

    Apreciază

  8. Kiruj, normal că și eu sunt de părerea lui Florinaccio! Păi cum să dăm în plAndone campionatul? Cum să facem din Andone un antrenor de lux, numai pentru Europa, scutit de Liga 1? Nici măcar nu are rost să povestim. CFR trebuie să tragă și la campionat. Dacă pe Rapid eram aproape să-i spulberăm cu rezervele, nu văd de ce nu putem face asta și cu alte echipe, mai slabe. Avem accidentați, e drept, dar vin 3-4 întăriri. Să fie clar: trebuie să tragem la titlu și cu Nuno Diogo căpitan de echipă! Păi ce facem la iarnă dacă terminăm pe locul 4 în CL și suntem la 20 puncte în urma Pandurilor (sic!)? Îl chemăm pe Minteuan și întinerim echipa în retur?

    Apreciază

    • „de acord şi cu tine…”, ca la tribunal. Şi eu VREU să bifăm atât Ch.League (primăvara, măcar), cât şi campionatul, Cupa şi Supercupa ! Şi „Trofeul Tribuna CFR”, pe care îl vom înfiinţa noi… Chiar VREAU, pe bune, crede-mă !! Tot ce-am zis sunt rezultatul unei analize „pe repede înainte”, o simulare a evoluţiilor viitoare bazate pe potenţialul şi experienţa actuală. Şi repet : chiar aş fi cel mai bucuros om de pe planetă dacă aş greşi ! În acest caz fac cinste tuturor tribuniştilor cu NOROC, cu BUGEGI, cu ce vrei tu, inclusiv cu palincă de la mine din „sat”…

      Apreciază

  9. @fotbalfan – Vad ca nu s-a spus inca, si chiar n-ar merita trecut cu vederea: pe langa ole-urile fanilor, pe langa valurile din tribuna, pe langa scandari, imbratisari, suporteri frumosi, fericiti, emotionati, etc, etc, eu la sfarsit am mai ramas impresionat – poate cel mai mult – de inca un lucru (demn doar de stadioane civilizate din vest) si care n-ar trecut nicidecum trecut sub tacere: EU NU AM AUZIT NICI MACAR O INJURATURA A GALERIILOR la adresa stelistilor, a pinguinilor sau a altor rivali! Ca o paranteza, am nimerit aseara pe Pro Tv, pentru 3-4 minute din meciul Stelei cu lituanienii, pe cand stelistii conduceau deja cu 2-0. N-am fost deloc curios de meci, dar e pe la noi o nepotica stelista ( care, nu stiu de ce, sau poate ca stiu…acum tine deja si cu CFR 🙂 , asa ca am vrut sa-i fac pe plac. Vreau sa va spun ca in secunda 5 (maxim) deja auzeam cum tot stadionul se lauda cu sexul oral pe care Dinamo ii fericea inca o data… Ar mai fi de spus ceva? Cred ca in afara de a ne mandri la tot pasul ca suntem ceferisti si de a avea grija ca tot mai multi sa afle asta, ca sa-i contaminam si pe ei cu ”ceferism”, deci si cu civilizatie, nimic… // Cred ca am mai spus asta, dar nu ratez prilejul sa o repet: pe mine m-au incantat de-a dreptul niste bistriteni pentru felul in care au stiut sa-si incurajeze echipa. M-am dus la stadion hotarat sa insufletesc eu partea mea de tribuna, insa, cu ei prin preajma, n-a fost nevoie de loc: baietii astia au fost de-a dreptul magnifici! Eu aveam nevoie mare de voce zilele astea, asa ca, vazandu-i pe ei ca ma ”suplinesc” cu brio, am lasat-o putin mai moale de data asta. Ce bine-ar fi sa-i mai revad prin Gruia si in alte dati!…// Stiu ca au fost printre noi si destui stelisti si pinguini care au venit sa vada cum CFR-ul nostru va deraia cu elvetienii si nu se va opri pana-ntr-un fund de prapastie. Nu-mi imaginez chin mai mare pentru ei in mijlocul atator ceferisti fericiti! Nu degeaba zicea Dostoievski odata ca iadul e, intre altele, si ”neputinta de a iubi”. Oare trebuia mai mare suferinta pentru ei? Cu siguranta ca vor regreta greseala asta pentru multa vreme inca. Asta , daca nu vor fi ”patit” cumva miercuri la fel ca stelistul de care va voi spune acum: era la meciul din primavara cu Steaua…ultima etapa…atmosfera de vis si atunci…oameni fericiti, dar care stiau sa se bucure pentru bucuria lor, si nu pentru suferinta celorlalti. La un moment dat, in euforia aceea, am batut palma cu toti cei din jurul meu. Pe doi-trei ii mirosisem de mult ca nu sunt de-ai nostri , de cand cautasem, la inceputul meciului, sa-mi incropesc o mica galerie. Imi era mult prea evident ca sunt stelisti, dupa tristetea pe care le-o puteam citi in ochi. Acuma, dupa ce-am batut palma cu vreo 7 sau 8 ceferisti aflati in culmea fericirii, le venea si lor randul… Ce sa faci si cu ei? Am incercat, pe loc, o mica gluma, imbracata insa in cat mai multa bunatate, ca sa nu simta nicio urma de ironie in glasul meu: ”Haideti si voi, stelistilor, sa ne bucuram impreuna de sarbatoarea asta”, le-am spus atunci batand palma prieteneste si cu ei, spre hazul celor din jur, dar si spre mirarea lor (credeau, asa cum crezusem si eu cu numai cateva zile mai inainte, pe Cluj Arena – de unde era sa ma intorc batut – ca nu-i simte nimeni. Cat suntem de naivi uneori…). Au zambit putin fastaciti, dar i-am linistit, amintindu-le ca in Gruia nu sunt in pericol, pentru ca sunt si ei oameni, chiar daca tin cu rivalii nostri. Ce m-a bucurat insa foarte mult a fost finalul: la urma, dupa ce au stat si ei sa vada premierea alor nostri si artificiile, unul dintre ei mi-a soptit la ureche, inainte de a pleca: ”De azi inainte sa stii ca si eu sunt ceferist!” Merita felicitat pentru asta, sunteti de acord cu mine, asa ca l-am felicitat si i-am urat bun venit printre noi franarii… Cred ca la fel au mai patit destui si miercuri seara, fie pe stadion, fie in fata televizorului. Apropo… nu stiti cumva pe unde este ESIN ala, cel care tot incerca sa ne necajeasca zilele trecute? 🙂

    Apreciază

  10. Baieti, chiar daca pana acum ma mai gaseam si eu (rar, e adevarat) sa mai critic conducerea atunci cand socoteam ca este cazul, acum cred ca ar cam fi timpul sa incepem sa credem aproape orbeste in proiectele conducatorilor nostri! Pana acum ne-au dovedit cu varf si indesat, indesat si clatinat, ca merita toata increderea noastra. De ce nu i-am crede si acum? Paszkany a spus-o foarte clar: tintim chiar si locul 1 din grupa UCL, iar in campionat dorim neaparat sa legam titlurile de campioni, nu sa le cucerim doar din doi in doi ani! Muresan a repetat si el, mai inainte, aceeasi poezie: ca vrem neaparat sa cucerim anul acesta si campionatul. De ce nu i-am crede? De ce ne-am indoi ca e posibil sa realizam toate astea in sezonul 2012-2013? Oamenii astia au deja in spate experienta altor doua sezoane asemanatoare, au dovedit ca stiu sa invete din greselile trecutului, ceea ce pe noi ar trebui sa ne limisteasca. Stiu ei foarte bine ceea ce au de facut si fac ceea ce stiu. Asa ca noua nu ne ramane decat sa adunam cat mai mult NOROC pentru viitor, pentru ca sunt toate sansele sa avem mare nevoie de ea…(Da, de data asta am pus bine femininul, chiar daca sunt ”bozgor” ceferist). PS: Dinule, sa stii ca m-am bucurat si pentru tine atunci cand am picat cu Manchester. Dupa articolul ”Cum se vede Baselul de la Satu Mare” sper sa mai apara unul pe Tribuna si intitulat cam asa:” Cum se vede CFR-ul de la Manchester”. HAI NOROC!

    Apreciază

  11. Albule! ‘Indubitabil’ si ‘fara echivoc’ esti cel mai bun ‘chirurg’ al jocului CFR-is. Dar, dupa mintea mea, ai unele mici scapari. Si, ptr ca nu are rost sa ma leg de postarile tale anteriore, spun doar atat:. „A făcut pasul în faţă, indubitabil, şi se prezintă acum pentru toată lumea, fără echivoc, ca reprezentantă a României.” Cat la suta din populatia romaniei se simte reprezentata de CFR? Cati ‘mitici’ ai vazut cazuti pe spate dupa calificarea CFR-ului in CL? De ce legi victoria aceasta de frustratii din Fanar?… ALBULE! I’m not a big fucking licker of a romanian nationalism. Si, in consecinta, spun doar atat; CFR nu reprezinta Romania. CFR-ul reprezinta doar romanii din Ardeal… DEOCAMDATA. Daca o parte dintre oi, caini, lupi, ciori, delfini si alte vietati o sa recunoasca suprematia CFR, atunci o sa discutam altfel. Pana atunci, CFR-ul este doar echipa ardelenilor.

    Saul, prietenul lui Florinaccio, cunostinta lui TGV si nou venit in familia CFR, iti spun doar atat; dupa meciul cu Rapid spui urmatorul lucru ; „Nu stiu cine poate explica dezastrul din seara aceasta.” Asta este dovada de incredere? NU! Este dovada de suporter de rezultat. De aceea ti-am scris ceea ce ti-am sacris in urma cu 14 zile mai Saule. Norocul tau, esti prietenul lul Gugu..

    Apreciază

    • Trebuie sa recunosc ca articolul acesta nu putea sa fie o cronica. L-am scris a doua zi dupa meci, in plin concediu, intr-o pauza de seara la o pensiune din Vadu Izei, cu un net care mergea cu 0,5 kb/s. Voi raspunde punctual insa acum la ceea ce spui tu, Ciollo. Fie ca vrem, fie ca nu, CFR este acum, in ochii Europei, reprezentanta a Romaniei. Nu conteaza cum ne vedem noi insine, conteaza cum ne vad ei. Iar daca CFR (si nu Steaua) inseamna pentru ei, de data asta, Romania, cred ca merita sa ne umplem pieptul de mandrie. Nu putem avea de la ei sa simta diferenta de nuanta Transilvania – Romania, asa cum, de pilda, Eurosportul o stia, la Raliul Sibiului: „Mergem acum pentru etapa din Romania, mai exact in Transilvania”.

      Apreciază

  12. Ciollo, eu vreau sa cred ca prieteni suntem aici cu totii, nu ca formam bisericute, si in functie de asta atacam sau aparam pe unul sau pe altul. Daca as simti cumva asta, atunci cu siguranta ca din secunda doi Tribuna n-ar mai exista pentru mine. Pe de alta parte, ma tem ca si concluziile pe care le tragi tu mai sus – cu privire la unul dintre sustinatorii CFR-ului – sunt putin pripite. Eu cred ca oamenii sunt diferiti, fiecare cu personalitatea lui si cu propriul mod de gandire: unii sunt mai pesimisti din fire, altii poate prea optimisti; unii (vezi Cartu) ajung sa sparga banci de plexiglas prin Elvetia, pe altii ai senzatia ca nu poate sa-i miste nimic; unii se consuma mai tare in timpul unui joc tensionat, iar altii privesc totul cu zambetul pe buze; unii critica atunci cand ar trebui sa incurajeze, iar altii lauda chiar si atunci cand poate ca nu e cazul. Uite, chiar tu zici ca suntem prieteni, dar Saul a privit cum a privit meciul cu Rapidul, pe cand eu am socotit exact contrariul: ca dusul acela rece din Giulesti n-are cum sa nu ajute echipa noastra in perspectiva returului cu Basel. Ca am avut sau nu dreptate, nu voi sti niciodata (poate ca-i bateam pe elvetieni si fara portia aceea de umilinta indurata, sau poate ca tocmai asta i-a tinut concentrati pe ai nostri pana la final), dar stiu in schimb ca asa suntem noi oamenii: diferiti. Cred ca cel mai nimerit (si) acum ar fi sa ne bucuram impreuna (daca se poate) pentru realizarile CFR-ului si sa lasam deoparte micile dispute, pentru ca astea nu duc niciodata la nimic bun. PS: vreau sa te felicit pentru felul in care vad ca-ti aperi echipa pe gsp/prosport! Cred ca si in felul acesta putem sa facem foarte mult bine echipei noastre. HAI CFR!

    Apreciază

  13. Florinaccio SM : aşa e, prietene, pe această tribună trebuie să ne respectăm, chiar dacă avem la un moment dat păreri diferite, sau chiar dacă anumite postări -ca stil, ca conţinut şi acurateţe gramaticală- nu ne trezesc un interes deosebit. Cât timp toate intervenţiile emană un „ceferism” curat şi necondiţionat, e bine de tot, nici cu bisericuţe nu am nimic deosebit, dacă se menţin în limitele „bunului simţ”, doar avem aici ceferişti care se cunosc de mai mult timp şi inevitabil apar anumite tachinări nevinovate, referiri la amintiri comune, etc. Trebuie să admitem, că -probabil- niciunul dintre noi nu are trecere directă în bucătăria clubului, nici ca aspect financiar, nici ca strategie, şamd. Declaraţia oficialilor noştrii sunt de obicei rezervate şi nu lasă portiţe foarte deschise de-a pătrunde în „tainele” clubului (foarte bine că fac aşa !), aşa că nouă nu ne rămâne decât emiterea unor păreri, bazate pe eventuale cunoştinţe de profil, capacitate de deducţie şi -neapărat- dorinţa de-a ajuta întrun fel echipa. Sunt convins, că cineva din anturajul conducerii se mai uită şi la aceste păreri (măcar la unele dintre ele), de câteva ori am avut impresia -mai ales în primăvară- că anumite decizii luate de A1 au fost luate (şi) ca urmare a analizelor şi sugestiilor (de multe ori disperate, dar corecte şi serioase) ale „tribuniştilor de frunte”. Ca şi în cazul agenţiilor secrete, informaţia (corectă) este de nepreţuit, indiferent de unde vine ea…Cât despre „miticism”, eu sunt mai rezervat, dar recunosc existenţa lui la nivel „macro”. Să ştiţi, că cunosc foarte mulţi „mitici” din judeţele de sud şi de est şi majoritatea mi se par oameni normali, e adevărat că „cercul” în care mă mişc este destul de redus, ca profil ocupaţional şi nu se leagă de fenomen. Profilul „miticilor”, „ardelenilor”, etc. are rădăcini bine înfipte în istoria regiunilor respective, iar asta e o altă discuţie. În caz particular, vorbim de fapt de un „deranj” din ce în ce mai pronunţat al echipelor bucureştene vizavi de evoluţia / performanţele CFR-ului, există şi multă invidie -evident-, şi singura lor armă este lupta mediatică murdară, unde stau ceva mai bine deocamdată. Să ştitţi că respectul pe care îl am faţă de Andone se leagă cumva de acest aspect : în 2008 , spre finalul campionatului , concomitent cu apropierea dubioasă a Stelei de noi, s-a pornit un război la fel de murdar din partea ciobanului suprem, la care conducătorii noştrii nu prea aveau replică. Atunci a ieşit la un moment dat Andone pe sticlă şi i-a replicat exact în stilul lor : „cine-i ăsta gigi-migi ? să tacă din gură că ştiu multe despre el…”. După aia linişte, am câştigat campionatul şi punct. Titlul câştigat anul ăsta , pe lângă meritele lui Ando pe segmentul de mobilizare, se explică în bună măsură şi prin faptul că A1 chiar cunoaşte foarte bine toate mizeriile în care se înfundă echipele bucureştene şi profită de aceste „informaţii”. HAI CFR !

    Apreciază

  14. Albule, cand am vazut titlul, am fugit repede la gugalit cu el ca sa ma asigur ca n-o picat Nuno Diogo la controlul antidoping 🙂 Abia dupa ce m-am linistit, am trecut la citit articolul. Primul rand de sub titlu si ultimele doua ar trebui sa figureze ca motto, pe Tribuna, in orice articol ce se va scrie in legatura cu Champions League 🙂

    Apreciază

  15. Posibil sa nu fie cel mai bun material in care sa-mi exprim parerea,dar conducerea noastra ca deobicei promite mult si face putin.Ne-au tot amagit cu 3-4 transferuri spectaculoase si nimic.Ba mai mult cica „scapam” de cel mai scump jucator al nostru.Avem pana acum asigurati vreo 40mil (transferuri+drepturi tv+UCL+preliminarii) si lacomia lor nu tinde sa se calmeze.In loc sa inceapa sa cumpere tot mai scump si sa fim o prezenta constanta in UCL ca sa ne amortizam investitiile ca echipele din Vest si sa crestem inevitabil nivelul fotbalului din Romania noi ramanem la tunuri specifice miticilor.Nici de Castro ala nu se mai stie nimic.Parca se vroia performanta.

    Apreciază

  16. CFR n-a obtinut prima victorie pe paman helvet, ci nationala Romaniei, la Lausanne, in 1969, prin autogolul lui Michaud. Se pare ca jurnalistii au dezinformat apreciind victoria CFR-ului ca cea dintai victorie romaneasca in Elvetia.

    Apreciază

  17. baieti ,sint la capitolul autocritica,recunosc ca nu aveam sperante in dubla cu Basel.Echipa s-a autodepasit ,felicitari Andone si felicitari tuturor jucatorilor folositi.A fost o calificare magnifica ,un meci in care am vazut o echipa in sfirsit conectata la importanta momentului,o echipa capabila la sacrificiu.Din pacate ca un blestem ne lovesc accidentarile grave ,deci avem nevoie de intariri,atacant,mijlocas la constructie,sa nu uitam de un inchizator ca avem numai doi ,si inca un portar de valoare.In fiecare meci tremur ,il vad pe Felgueiras suferind,nu stiu ce are, dar nu este la capacitate maxima,iar accidentarea lui ne readuce pe Stancioiu in poarta in CL.Apropo de Felgueiras,este un portar bun ,sigur pe linia portii,dar care nu stie sa iasa la blocaj,sper ca antrenorul de portar a sesizat aceasta lipsa a lui,fiindca am luat doua goluri,si am primit doi de 11m din aceasta cauza.Este o lipsa de curaj,ori nu l-a invatat nimeni,oricum nu este ceva de necorectat,se poate sta jumatate de ora dupa antrnament si repeta la nesfirsit iesirea la blocaj curajos in sensul sa pui tu mina primadata pe minge.Senzatia mea este ca el iese fricos,intotdeauna al doilea la minge.Deci incaodata va spun,poate asculta cineva ,pe linga jucatori ne mai trebuie un portar

    Apreciază

  18. […] sursă: Tribuna CFR window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement("script"); e.async = true; e.src = document.location.protocol + "//connect.facebook.net/en_US/all.js"; document.getElementById("fb-root").appendChild(e); }()); […]

    Apreciază

  19. acelasi interminabil, devenit maniera, specific albu din sibiu, lider al unei tribune din cluj. o mica globalizare, ce sa mai 🙂
    aritmetica elementara a devenit o metafora la acest baiat, atat de mult s-a dus in uitare !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.