Bătălia din Gruia


Azi, 29 august 2012, în Gruia, sus pe deal, va fi război! Da, ați citit bine, război! Un război cum n-a mai fost văzut, nici auzit, de multă vreme. Austerlitz, Borodino, Waterloo… mă tem că toate la un loc au fost nimic pe lângă ceea ce va vedea azi Clujul!

Când umbrele înserării se vor întinde și peste strada Mașiniștilor, în Gruia va poposi o adevărată fiară: FC Basel 1893. O fiară rănită, aproape turbată, care de data aceasta nu va mai avea deloc chef de joacă. Nu se va mai îndura deloc de prada sa, nici nu o va mai păsui, nu va mai amâna nicio secundă să-i aplice lovitura de grație. De data aceasta va veni hotărâtă să o răpună încă din start pe CFR. Și o va răpune, o va sugruma, de-ndată ce i se va ivi prilejul. Pe urmă, o va sfâșia și o va călca în picioare, lăsând-o pradă hienelor și șacalilor din jur, care visează  de atâta vreme să se ghiftuiască din trupul ei bătrân…

Cam asta s-ar putea să fie, dragi frânari, priveliștea care să ne aștepte pe toți în astă seară, desigur, în varianta ei cea mai sumbră (dar nu imposibilă). Cred că tuturor ne e teamă ca soarta aceasta tragică să n-o atingă tocmai pe CFR și tocmai acum. Cu toții ne rugăm ca nu noi să fim aceia care să trebuiască să bea până la fund cupa cu venin.

Despre deznodământul celălalt, cel fericit, pe care ni-l dorim cu toții, nu vreau să vă vorbesc acum, pentru că încă nu e cazul. E prea devreme. Sunt convins că ceilalți tribuniști vă vor răsfăța la momentul potrivit cu analize savuroase, pe care le veți merita din plin. Ne vom bucura atunci împreună pentru izbânda băieților noștri și-i vom înălța până la cer pentru faptele lor de bravură. Cred totodată că vremea șacalilor și hienelor din fotbalul românesc ar cam trebui să apună, iar ziua de 29 august ar putea să le dea o zdravănă lovitură tuturor peste botul adulmecând, și să le închidă, măcar pentru o vreme cât o vecie, gurile spurcate. Până atunci, însă, va trebui să mai suferim puțin, să mai tremuram, să mai strângem din dinți.

Poate că v-am obișnuit până acum cu analize lungi, cu avancronici care se doreau a fi cât mai bine documentate, muncite pentru voi, ca să înțelegeți cât mai bine cu cine vom da piept. Acum, însă, nu cred că este momentul pentru astfel de analize. Acum este momentul mai nimerit pentru câteva cuvinte izvorâte din suflet, destinate altor inimi care bat numai pentru CFR. Aveam în plan să vă țin pe această cale un mic ”speech”: voiam să vă vorbesc puțin despre încrederea pe care trebuie să le-o arătăm până la capăt băieților noștri, despre dragostea pe care le-o purtăm, despre speranța că vor izbândi în cele din urmă. Doream să vă îndemn apoi să nu încetați să scandați din minutul 1 până în minutul 90-93-96 (poate chiar mai mult?!) pentru ei, să cântați până răgușiți, să strigați pentru alb-vișinii atâta cât vă va ține coșul pieptului, să-i iubiți, să-i încurajați, să nu vă fie lene să-i aplaudați, să-i tratați cu încredere! Să-i faceți pe elvețieni să regrete c-au fost nevoiți să treacă prin Cluj în drumul lor spre Europa (League), să-i faceți să-și dorească să cadă mai bine peste ei tribunele arenei noastre decât să mai fie nevoiți să ne mai suporte încă puțin! Cel mai mult îmi doream însă să vă îndemn să nu murmurați nicidecum după primele nereușite ale ceferiștilor noștri din teren, pentru că socotesc că merita și ei, măcar o dată, să ne simtă 100% alături de ei până la final. M-am oprit însă atunci când mi-am adus aminte de cuvintele pe care Garibaldi le-a spus odată soldaților săi, înainte de cucerirea orașului Neapole. Socotesc că ele ar trebui să ne fie tuturor de ajuns: ,,Nu vă ofer, dragii mei, nici plată, nici cazare și nici pâine; vă ofer doar foamete, sete, marșuri forțate, neodihnă, lupte și, în cele din urmă, chiar moartea. Dar cei care vă iubiți țara și cu inima, nu numai cu gura, urmați-mă!”.

Știu sigur că mai mulți Garibaldi veți avea astăzi, alături de voi, prin tribune, și că ei au ce să iubească și pentru cine să lupte. Dacă ei vă vor avea alături și pe voi, dacă toți veți dovedi în seara asta că vă iubiți echipa atât cu inima, cât și cu gura 🙂 , atunci Frei și ceilalți băiețași din Basel nu vor avea în Gruia absolut nicio șansă! Așa să fie!

Autor: Florinaccio

0 comentarii

  1. ce va fi daca….? sau daca……? se poate intampla orice, dar absolut orice. hartia iarasi da favorita echipa cealalta. emotiile sunt foarte mari. cu sansa si sudoare multa, se poate! Doamne ajuta sa ne calificam!

    Apreciază

  2. Asa sa fie,Florinaccio! Daca tot ai inceput cu aceste versuri din „Infern”,sper sa-i facem pe elvetieni sa simta din plin acest lucru,atat in tribune cat mai ales pe gazon. Simt ca putem trece de ei,chiar si decimati de suspendari si accidentari,iar in tribuna sa dovedim ce public minunat avem,suporteri adevarati,nu de rezultat,asa cum ne considera unii. Hai CFR!

    Apreciază

  3. Florinaccio ! Inima mea plange si se bucura ! Ce-ai scris aici este si starea mea. Nu vreu sa fiu patetic , dar pentru mine, meciul asta inseamna viata, neamul, existenta mea! Prieteni ! Eu am crescut pe strada Traian, am copilarit in jurul Garii, am pescuit in Somes langa Abator , am facut Liceul de Transporturi si… mi-am petrecut adolescenta cu ciorapii gauriti de la „tata Albu” , eu si fratele meu geaman. Am vazut cum a crescut stadionul „Dr. Radulescu”, am crescut cu el odata.
    Dar, sa stiti , PRIETENI, ca bunicul meu, neamul meu ,” cel trecut dincolo” este inmormantat in Cimitirul Crisan. Acestia vor fi „reprezentantii mei ” in acesta seara. Si stiu ca ne vom califica !!!
    FORZZA CFR !!!!!!!!!!! Multumesc , Florinaccio !!!

    Apreciază

    • Ce ganduri frumoase,ce trairi speciale! Te inteleg,simt la fel si traiesc la aceeasi intensitate. O sa vad meciul in seara aceasta impreuna cu Florinaccio si tgv,avem bilete cumparate impreuna,o sa incurajam echipa cat ne tin corzile vocale si simt ca ne vom bucura la final. Sufleteste vei fi si tu alturi de noi,prietene romanescu,precum si galeria inaintasilor tai trecuti la cele vesnice. Ma bucur sa cunosc (chiar si virtual) persoane care gandesc atat de frumos. De asta mi-e draga Tribuna! Imi doresc sa fie o super atmosfera in seara aceasta in Gruia. Numar clipele…Hai CFR!!!

      Apreciază

  4. Sper ca spectatorii sa poarte echipa spre calificare……sa fie o atmosfera demna de CL.De multe ori am avut senzatia ca cei din tribune mai trebuie sa creasca pentru a ajunge cel putin la nivelul echipei.
    CFRRREEEEEEEE…………………………VIKTORIEEEEEEEEEEE!

    Apreciază

  5. Ridicati steaguri, insfacati-va fulare, îmbrăcaţi armura visinie şi cu sufletul, dragostea, spiritul de suporter ADEVĂRAT să ne îndreptăm spre Gruia noastră dragă. Fratilor astazi trebuie sa invingem. Sa simtă tot Ardealul ca diseară vom lua cina în infernul visiniu unde noi vom deschide sampaniile. DUMNEZEU sa ne ajut pe noi şi echipa. FORTA CFR!!!!!!

    Apreciază

  6. Nu va suparati, dar cred ca participarea in Europa League n-ar fi chiar de lepadat… As prefera o astfel de varianta, caz in care am face citeva puncte, cu speranta primaverii, decit o grupa in UCL de unde sa ne intoarcem cu caruta.

    Apreciază

    • Si in UCL sunt sanse la locul 3, deci primavara europeana, dar chiar daca am face 6 meciuri de 0-5 tot nu se compara; pt Europa League este suficient timp … la anul!
      Lasa pesimismul, poti spera, cel putin azi.

      Apreciază

  7. Am vazut un articol cu zodiacul zilei, iar acum un citat din Garibaldi. Eu as recomanda mai degraba Calendarul Crestin-Ortodox (unde gasim sarbatoarea Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul, o zi de doliu, care trebuie cinstita cu ajunare desavarsita – post negru) si in loc de (sau pe langa) Garibaldi, poezia ‘Decebal catre popor’ a lui Cosbuc.
    Un sentiment ciudat nu-mi da pace inaintea acestui meci: daca vom incerca prin antijoc si autobaza, conservarea rezultatului favorabil din tur, la pauza tabela de marcaj va arata cel putin 2 in dreptul lui Basel, si 0 pentru noi. Trebuie sa-i hartuim, sa stam sus cu apararea (cea care ne-a demonstrat in ultima vreme ca e destul de vulnerabila).
    Sper sa fie doar un bad feeling, indiferent ce strategie va adopta &1.
    Hai CFR !!!

    P.S. pt vinicius: gandeste-te ca pentru Europa League, conducerea va considera ca avem echipa buna, nu mai trebuie aduse intariri. Iar pentru UCL, cu investitii destepte, putem construi o echipa care sa vina acasa cu iahtul, nu cu caruta 😉

    Apreciază

  8. Baieti, mai sunt si avantaje atunci cand stai departe de Gruia: pentru noi meciul a si inceput deja, si va tine pana tarziu de tot in noapte. Urmeaza 2-3 ore de incalzire a vocilor pe drum, iar pe urma spectacolul din Gruia, unde avem de gand sa ramanem cu totii fara voce. Recomand sa va grupati fiecare impreuna cu alti 3-4 prieteni macar, si sa nu va jenati niciunul cand va veni vorba sa treziti tribuna voastra din amortire! Acum e momentul sa simta echipa ca suntem alaturi de ea! ALE, ALE…CFR ALE!

    Apreciază

  9. Plecam de la 2-1 pentru noi. Am demonstrat in tur ca putem juca de la egal la egal cu ei, si ca nu sunt cine stie ce echipa de speriat. Sunt increzator. Putem si vom trece in grupele Champions League. Sa cante imnul.
    Hai CFR! Azi e ziua noastra!

    Apreciază

  10. andone iar ne chinuie cu diogo valente in centru un jucator modest si care nu e la nivelul unei echipe precum CFR Cluj , si tot marele antrenor de duzina andone incepe cu Sougou al doilea varf in loc sa joace cu el in banda dreapta … e clar calificarea e deja pierduta cu acest antrenor penibil

    Apreciază

  11. Cineva il crede pe Paszkany cind spune ca a bagat 100 milioane din bani proprii si nu i-a recuperat deocamdata. Eu cred ca daca ar vinde acum CFR-ul impreuna cu stadionul si-ar recupera investitiile in intregime + ar iesi 10-20 milioane in plus.

    P.S. Imi pare rau pentru Sare, este de virsta mea, este greu sa-mi inchipui prin ce trece. Vass tot este tinar, dar se pare ca are o accidentare mai mica. Insanatosire grabnica tuturor accidentatilor. Bine ca Celestino a ramas.

    Apreciază

    • Eu cred ca el aduna doar cheltuielile de cand a preluat CFR-ul, fara sa scada veniturile inregistrate, desi chiar si pentru cheltuieli pare o suma cam exagerata. Ma rog, e echipa lui si are dreptul sa faca ce vrea, dar poate n-ar strica totusi sa fie putin mai modest cand vine vorba de banii investiti. Eu sincer cred ca in ultimii ani (de prin 2009) CFR-ul merge pe plus. Poate ma insel, dar asta e impresia mea.

      Apreciază

  12. BRAVO CFR !!!!!!!!!!!!!!!!!!! SUPERB…
    PS:daca are cineva inregistrarea la meci as aprecia ft mult sa postati un link sau daca nu poate cineva imi poate trimite un email. As vrea neaparat sa vad si eu meciul. multumesc ft mult in avans.

    Apreciază

  13. …am cam controlat acest meci. Aoleu, incredibil!!! Suntem in CL, am trecut de turul preliminar, nu imi vine sa cred!!!!!!!!!!!! Ce se intampla oameni bun??? :))))
    Ce FeRicire!!!!! Bravo baieti, bravo Andone!!!

    Apreciază

    • sigur va fi pus pe undeva. pana atunci, pt cei din US meciul e pe foxsoccer joi de la ora 9 ET. hai CFR! sa tot ne tina norocul! 🙂

      Apreciază

  14. Max
    Tuesday, 28 August, 2012 at 21:08
    ahhahahahaha”Rui Pedro – să atingi mingea.” asta a fost cea mai tare. Basel-CFR 1-3––1-2 CFR-Basel 2-0––1-0 Ora exacta gol inscris de Bastos;)(kape)
    Bun la mate:)

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.