Redutabilii


Un meci ca un asediu. O lungă şi încordată aşteptare în care singura menire a timpului era să zboare. La final, cu greu distingem din ploaia de încercări ale adversarilor stropi de pericol. Zidul gros al nostru a rezistat atacurilor în valuri. Centurile de apărare s-au suplinit una pe alta, au împins mereu inamicul înapoi, încă o dată şi încă o dată. Un meci care a semănat pe alocuri cu celălalt asediu recent, de la Liberec, unul tot aşa privit cu un ochi la verdele gazonului şi cu unul la cronometru. Circumstanţe similare, situaţii care au cerut această apărare ca un scut, de după care orice breşă, orice lovitură ne-ar fi putut fi fatală. Sunt şi acum convins că dacă la Liberec încasam gol în minutul 70 (să zicem), atunci până la final mai primeam încă unul, în buna tradiţie a moral slab românesc. Tot aşa, azi, în cazul unei erori, mai apoi, cu om în minus ar fi fost imposibil să mai primim încă un cadou precum cel ce i s-a făcut lui Ronny. A trebuit, aşadar, să rezistăm în acest echilibru fragil, să stea fiecare pe postul său, pe metereze şi să aşteptăm ca toată furtuna să se consume dincolo de parapet. Am rezistat astfel ca un întreg, ca o redută, căci, iată, putem fi chiar redutabili.

Nu e nimeni de învinovăţit pentru aceste 2 meciuri de „ţestoasă romană”. La Liberec această tactică defensivă a fost impusă de logica dublei tur-retur. Azi, la Galaţi, s-a văzut că în egalitate numerică CFR-ul nu s-a lăsat mai deloc împinsă spre poartă, a încercat să ţină focul pe ei, pe adversari. Întorsătura proastă a lucrurilor a făcut să ne trezim aruncaţi în corzi, ţinând cu disperare garda sus până la expirarea celor 90 de minute. Toate temerile şi toată impresia noastră de disperare defensivă se evaporă însă imediat după ultimul fluier. După asta, memoria uită fiecare spaimă a mingilor ce porneau spre careul nostru. Rămân numai lucrurile bune. Faptul că, judecând la rece, palpitaţiile nu au fost tocmai din cale-afară de mari, că am avut emoţii însă, în orice moment, s-a întrezărit o siguranţă în joc, un plan bine conturat, că nu am văzut disperarea unei echipe mici ce îşi juca meciul vieţii. Faptul că am câştigat, şi acum şi miercuri, că am luat puncte extraordinar de importante, în condiţiile în care nici cu remiză nu cred că ar fi fost tragedii, nu cred că ne-am fi declarat nemulţumiţi, date fiind condiţiile.

Omul meciului de astăzi nu poate să fie decât „echipa”, în întregul ei. Apărarea este „un sport” ce nu se poate face decât colectiv. Andone a vrut şi mai abitir să ne demonstreze asta atunci când a introdus al treilea fundaş central, când a jucat cu o linie de 5 apărători. Sincer, n-am crezut că vom rezista atât de bine, atât de mult timp şi apărându-ne atât de jos, lângă careu. Cu doar 2 oameni care mai puteau ţine de minge, fotbalul se transformase într-un fel de streetball, după modelul baschetului, la o singură poartă. Pentru felul în care echipa a gestionat defensiv finalul de meci (nu şi desele scăpări centrale din prima repriză) Andone merită şi el felicitat pentru acest succes. Iată că ştie şi el să construiască o apărare!

Pot însă găsi mai simplu omul negru al meciului. Dovada clară că în fotbal plusul cu minusul nu se echilibrează, că degeaba faci 3-4 lucruri bune dacă, printr-o neatenţie, distrugi totul: Mureşan. Pe cât de bine a bătut penalty-ul, pe cât de atent ţinea linia de mijlocaşi cât mai sus, pe cât de important era în menţinerea superiorităţii totale a CFR-ului şi, probabil, pentru un posibil gol 2 al nostru, pe atât de catastrofală a fost neatenţia lui, faultul fără noimă comis într-un moment extrem de sensibil al jocului. Acolo se putea rupe totul, acolo totul putea bascula. Sunt sigur că nu a fost un fault intenţionat. Doar un pas dus prea departe, prea avântat, până pe glezna adversarului. Nici nu cred că s-a uitat la piciorul gălăţeanului. Muri pur şi simplu urmărea mingea. Totuşi, întrebarea este: dacă se întâmplă un astfel de moment în play-off-ul pentru Champions League? Atât de firavă este linia între viaţă şi moarte în fotbal.

Abandonată de căpitanul prea avântat, CFR-ul ar fi putut ajunge în derivă. Trebuiau 70 de minute de apărare fără cusur. Mai întâi au apărut erorile pe zona centrală, acolo unde Bastos nu putea face pereche cu Godemeche. După 2 avertismente la poarta lui Felgueiras, a fost introdus la timp Vass, în locul lui Valente, jucătorul de sacrificiu în astfel de cazuri. Dar, exact când lucrurile ar fi trebuit să se calmeze, a urmat dubla greşeală de la golul oţelarilor. Sepsi a rămas cu mâna pe sus (în loc să alerge să-şi acopere zona), mingea a ajuns apoi rapid în careul mic de unde a fost pusă pe sub Felgueiras în poartă. E un gol destul de asemănător cu cel de la Liberec, cam 50% vina portarului şi mă face să cred că acolo sunt câteva carenţe tehnice ale goalkeeper-ului nostru. Aţi văzut probabil atâţia portari punând genunchiul jos în faţa adversarului, luând o poziţie fixă, ca la handbal, tocmai pentru a acoperi mai bine unghiurile. Casillas e cel mai bun model, la fel ar fi şi Neuer. Un portar ce tocmai atunci sare are şanse minime să acopere unghiuri. Felgueiras a luat în 2 meciuri consecutive 2 goluri pe sub el, din unghiuri destul de închise. Nu e problemă de valoare a lui, ci probabil doar de tehnică. Asta se poate retuşa destul de uşor, eventual prin experienţă.

La 1-1 şi cu om în minus, soarta noastră era destul de sumbră. Pasele nu mai aveau resurse umane, destinatar şi expeditor, Bastos (din ce în ce mai activ în acest început de sezon) încerca doar cu disperare să scoată oameni prin dribling, tocmai pentru a echilibra raportul numeric în anumite faze. Nicicum nu am fi dat gol decât cu mare noroc. Ceea ce s-a şi întâmplat. Golul lui Ronny, dincolo de execuţia oportunistă a atacantului nostru, este doar o fază care, dacă s-ar fi petrecut pe final de campionat, ar fi născut însutite discuţii. N-ar mai fi contat ieşirea pe final a portarului gălăţean la corner în careul nostru, doar-doar egalează. N-ar fi contat nici izbitura groaznică a gălăţenilor de la final. Totul ar fi fost etichetat în stilul cunoscut al celor ce „ne au la suflet”, rece şi marţial: blat! Golul lui Ronny, la care atacantul nostru nu-s convins că ştia unde e poarta, a schimbat fundamental tot cursul jocului. De unde ne chinuiam să atacăm şchiop, am putut să ne blocăm în apărare, ne-a dat rădăcini şi puteri de a ne agăţa de cronometru, iar gălăţenii cred că şi acum, în somn, mai centrează instinctiv şi sar ca berbecii la cap. Dorinel Munteanu a gestionat groaznic acel avantaj supranumeric, chiar dacă, s-a văzut, a făcut schimbări ofensive (la 1-1), a încercat victoria.

Cu Piccolo şi Maftei în zi mare şi avându-l pe Cadu introdus excelent şi la timp pentru a suplini eventualele găuri dintre ei, cu Pinto pe toată lungimea terenului, dar cu Sepsi destul de departe de adversar şi de pretenţiile noastre, cu Godemeche şi Vass buni, dar nu formidabili şi cu Felgueiras bun, atent, lider, dar încă un pic cam puţin deşuchiat pe fiecare fază în parte, apărarea noastră a adus această victorie nemaisperată la pauză.

Este încă un meci mare, eroic, făcut de echipa noastră, în inferioritate numerică. Ar fi foarte bine ca, de-acum încolo, să începem meciul direct în 9 jucători de câmp şi doar la nevoie antrenorul să-l aducă şi pe al zecelea. CFR a arătat, încă o dată, ce se poate face doar cu motivare totală. Aveam nevoie de această victorie pentru a nu pierde plutonul, în acest debut de campionat, aveam nevoie să ajungem din nou pe podium, să nu decretăm prematur: „Ne concentrăm pe Europa”. Nu! E timp destul pentru toate. Deocamdată trebuie să strângem puncte. Cât mai multe, de pe unde putem, în orice fel.  În primăvară, după modelul Vasluiului din sezonul trecut, vom avea timp să punctăm şi la impresia artistică. Până atunci însă, cel mai artistic moment rămâne cel al îmbrăţişării de după meci. Acestea sunt trofeele începutului de campionat!

Autor: Albusibiu

0 comentarii

  1. Felicitari pentru un articol iesit atat de repede de la tipar! Avem lot valoros pt Liga1, daca tot campionatul s-ar juca la 3 zile distanta intre meciuri, atunci am castiga detasat. Pana acum stam bine, avem 2 puncte mai mult decat campionatul trecut si am depasit si Liberec (cu dubla victorie). Sezonul e insa lung, vor mai fi si ascensiuni si caderi. Sezonul va fi mai greu, avem dubla cu Basel si apoi inca 6 meciuri in grupe. Sezonul trecut am profitat de faptul ca eram out din Europa, ca am iesit repede din cupa, iar celelalte au tras pe 2-3 fronturi. Echipa are in continuare nevoie de intariri si de integrari ale catorva jucatori. Pinto e tot mai bun, ara tot terenul, dribleaza, centreaza, inchide bine si in centru defensivei. Bastos are motor si ca niciodata face ambele faze; nu stiu ce jar ii da Ando, dar daca va continua asa va fi un jucator esential. Poate ca venirea lui Valente l-a ambitionat si a vrut sa demonstreze ca fata de Valente stie si sa alerge si sa dribleze. Felgueiras apara inca accidentat si asta se cunoaste. Inca are ezitari si, intradevar golul de aseara si cel de la Liberec sunt si in culpa sa. Dar, problema e ca ceilalti doi portari sunt departe de Mario. Sa speram ca Mario isi revine cat mai repede si va capata consistenta intre buturi. Am inceput meciul aseara fara cinci titulari si am jucat 70 de minute in 10 oameni, asta arata ca avem forta. Sper sa continuam sa crestem in joc si sa adunam noi si noi victorii. Hai CFR!

    Apreciază

    • Scuze, Ulise. O echipa de top este formata din 18-19-20 de ‘titulari’. Sigur ca exista pe anumite posturi jucatori mai buni sau mai rai dar, per-ansamblu, rotatia a 4-5-6 dintre ei nu ar trebui sa se simta in jocul echipei (daca este o echipa care se respecta). Daca CFR are astfel de jucatori iar Ando stie sa-i roteasca, inseamna ca suntem pe drumul cel bun.

      Apreciază

  2. Bine zis, Halbule, mai putin treaba cu concentratul pe Europa. Es muss sein (e musai)! Lasand scorul la o parte, doua lucruri bune s-au intamplat aseara: Muri a luat rosu, ergo nu va mai lua rosu si cu Basel, pentru ca va fi mai atent cu intrarile vreo 2-3 saptamani, apoi Felgueiras a luat iar gol la coltul scurt, asadar se stie clar ca nouveau Beto are o problema la astfel de faze si se poate remedia. Exersarea autobazei nu stiu cat ne va ajuta, genul acesta de tactica nu merge intr-un joc contra lui Basel, care are atatia jucatori experimentati. Interesant e ca am jucat cu Sepsi, in opinia mea, desi clar un jucator mai limitat decat Camora, e mai recomandat la jocurile din deplasare contra unor echipe egale/superioare valoric. Cam atat ca iar intarzii la job. Elore Tzeefer!

    Apreciază

  3. ma si cred ca ne bucuram toti ca ai revenit cu articol pe tribuna. sper ca totul este bine in dreptul tau! despre cfr: imi doresc sa ne tina ambitia si norocul si in dubla cu basel desi va fi o cu totul si cu totul alta mancare de peste. ai observat si tu ca felgueiras are unele scapari insa e tanar, vorba comentatorului antipatic :). poate se rezolva si scaparile pe coltul scurt (2 goluri si bara din meciul tur cu liberec tot pe coltul scurt a fost). are careva idee ce lista a fsot trimisa la uefa pt meciurile cu basel?

    Apreciază

  4. Bine (ca) ai revenit rapid, Alex!

    Nu am vazut meciul…..dulshele televizor concurent…..netu’ pe mobil e fixu’pixu’…

    Un singur comentariu (repet, nu am vazut faza) la golul primit daca atacantul este in 6 m si in unghi <= 45 gr. fata de poarta trebuie sa iasa agresiv catre jucator si inainte de momentul sutului sa plonjeze "de-a latu' inainte" sa acopere cat mai mult din suprafata portii.
    Agresivitatea iesirii si a plonjonului catre atacant il face sa se grabeasca (ma, rog, daca nu e un mic Drougba….) si de regula trage precipitat si tare, in portar sau aiurea….Nu sunt multi care-si pot pastra calmul daca faza e rapida.
    Alex: cand vii pe la Cluj esti nu binevenit, ci ASTEPTAT pe terasa mea la o bericica rece 🙂

    Apreciază

    • Tocmai azi sunt prin Cluj, asa ca poate ne intalnim pentru a vedea live si exact cum ar trebui sa se pozitioneze Felgueiras. 🙂 Nu zic sa nu avanseze catre omul care vine, dar, in unghi inchis, nu se impune o saritura dezordonata, disperata.

      Apreciază

      • Ca fost portar (ratat) iti spun ca este extrem de eficienta metoda…..Doar ca nu stii unde ricoseaza mingea, dar aproape sigur nu intra din prima in poarta! (Numa’ asa, sa ma laud: in meci oficial, ma rog, la nivelul la care am putut juca acu’ 127 de ani nu am primit gol in faza de 1 la 1…., dar ma laud :))
        Am ratat ocazia „cu berea” (mesaj incl. pt. Radubarbier), data viitoare da un semn inainte lu ‘barbier, ca numarul meu nu-l ai…:)

        Apreciază

  5. La golul egalizator spuneai de Sepsi ca era cu mana pe sus (poate-i curgea sange din nas )…….el era intre 2 pentru ca Vass s-a scos din joc cu intrarea cu talpa pe tibia lui Giurgiu (acolo a fost un joc periculos la galatean).Dar pentru Vass a fost mai important sa-l taxeze pe Giurgiu in loc sa dea in minge.Asa nu mai vorbeam de indecizia lui Sepsi,de greseala tehnica a lui Felgueiras sau de pozitionarea gresita a lui Maftei!A fost ca si-n viata de zi cu zi,cand platesti oalele sparte de altii.Dar asta este ,vorbim despre o echipa si vorba aia toti castiga ,toti pierd……..doar daca ar invata din greseli.
    Sunt multumit (cu toate ca aveam rezerve dupa primele evolutii) de Godmeche.Fiind totusi pe un post unde fiecare indecizie pun adversarii pe contra.Joaca relativ curat ,fara faulturi dure,muncitor.

    Apreciază

  6. Oare si comentatorul tv s-a chiorat pe vreun site piratat, i-a trebuit ceva timp pana si-a dat seama ca mingea sutata de Ronny a intrat in poarta. Nu jucam mai bine, nici la valoarea jucatorilor nu este vreo mare diferenta fata de campionatele de dupa primele doua titluri, dar este o diferenta uriasa la abordarea meciurilor, alt suflu, alta mentalitate, se vede ca echipa stie ce vrea, are forta, vointa, concentrare, stiinta a jocului. Are dreptate albusibiu, intr-adevar omul meciului de ieri nu poate fi decat echipa, in intregul ei, totusi nu pot sa nu-l amintesc separat pe Ivo Pinto, tot mai mult imi place de acest jucator, mi-e deja groaza de meciul in care va fi menajat. Mi-a placut o faza dupa eliminarea lui Muresan, Andone a convocat rapid o sedinta tactica; participanti: Andone si Piccolo 🙂

    Apreciază

    • La Pinto e deja o obisnuinta. Zona lui de aparare a fost destul de linistita, desi in anumite situatii ma scotea din sarite Vass pentru felul in care accepta sa se retraga pana la careu in tatonare. Totusi, daca e sa numesc si eu pe cei care chiar au iesit cu un pas in fata ieri, atunci i-as numi pe cei 3 din centrul apararii. Au respins cu o exactitate fantastica, s-au luptat extraordinar la fiecare duel aerian. Piccolo si Maftei, completati apoi si de Cadu au facut sa stam cu adevarat linistiti la centrari. Iar daca e sa ma refer la surprizele placute, atunci, da, as spune de Godemeche – cel pe care nici nu-l vezi cand e in joc, util chiar daca nu sa-ti mearga la suflet si, mai ales, de Bastos, cel renascut. Sa vedem cat il tine….

      Apreciază

    • Nu stiu, Caneto. Totusi si eu am avut impresia in prima faza ca mingea a trecut pe langa poarta si a lovit plasa din spate la golul lui Ronny.

      Apreciază

  7. Felicitari pt articol si la mai multe tot asa.Ce remarc eu din acest redutabil meci , in afara de sacrificiul fizic si psihic enorm facut de cheferisti, este faptul ca am scapat usor doar cu un cartonas rosu (la Muresan), ci putea foarte usor sa ia si Vass la faza golului acelasi rosu (noroc ca s-a dat gol ca altfel arbitru ne taxa si de data asta).Eu nu stiu sincer ce e in capul acestor jucatori cand intri cu talpa pe gamba adversarului voit, pt ca nu a fost involuntar sa recunoastem.Au de platit cheltuieli restante acasa, le mor copii de foame,li s-a stricat masina de spalat si nu au bani sa o repare si trebuie sa se refuleze pe teren??Ce naiba se intampla?Nu vezi astfel de intrari la Barcelona de exemplu de cat o data in campionat poate si asta la un meci cu Real.Eu tot timpul am sustinut, si sustin in continuare ca ne trebuie psihologi la echipa, si sper din tot sufletul ca acest lucru sa se intample candva pt prima oara la o echipa din Romania la CFR!!

    Apreciază

  8. Bine ai revenit, Alex. Parerea mea este ca-i bine ca scrii chiar daca timpul nu-ti permite texte la fel de lungi ca-nainte. Decat niet Albusibiu mai bine un poco Albusibiu… 🙂 De meci nu-i mult de spus; s-a vazut ca suntem mai buni decat ei si ca autobaza a fost aleasa de noi si nu de ei, asa cum bine ai punctat si tu. Apoi trebuie sa ne amintim ca Muri e Muri. E doar om si are si el atuurile lui pe langa carentele lui, cred ca-i important sa tinem cont de asta, asa cum ai facut-o si tu in articol. Ganditi-va ca Muri este cunsoscut si de adversari care, probabil, intra-n teren stiind ca au un om dur in fata lor, ceea ce nu neaparat este un lucru negativ. Ma gandesc ca si acest motiv l-a facut pe Muri un jucator important pentru noi, iar zile din astea sunt, probabil, pretul pe care trebuie platit pentru acele atuuri ale chelosului. Meciul a fost unul de campionat, iar campionatul este lung si este exagerat sa ne asteptam spectacol la fiecare meci. Important au fost acele trei puncte, zic eu. Eu personal sunt multumit de cum evolueaza jocul echipei. Mi se pare ca jucam din ce in ce mai solid si ca aratam din ce in ce mai mult ca o echipa si nu doar o adunatura de fotbalisti de calitate. Spor la treaba, Alex!

    Apreciază

    • Subscriu la ceea ce ai spus in prima parte Bogdane. „Muri e Muri”. Iar daca unii jucatori joaca cu capul, altii joaca cu sufletul. Iar, in opinia mea, Muri face parte din a dou-a categorie.

      Apreciază

  9. Bine ai revenit şefule ! După Liberec era cât p-aci să-ţi dăm „nemotivat”… Analiza corectă, la obiect, mai cu seamă faza cu Muri şi exersarea autobazei. Ce să spun, sunt din ce în ce mai liniştit în privinţa echipei, cred că acest lot numeros (oarecum echilibrat valoric) ne va scoate într-un final pe toate fronturile de luptă. Cât despre Andone, am avut tot timpul încredere în el, nu zic că e vreun Guardila carpatin, multe lucruri le face mai mult din instinct ( bazându-se pe vasta-i experienţă de jucător), dar le cam nimereşte…La el contează forţa grupului, e un frate mai mare pentru jucători, nu este adeptul prelegerilor tehnico-tactice lungi şi plictisitoare de genul telenovelelor din Mexic, la el contează principiile simple , dar verificate de-a lungul secolelor : „unul pentru toţi, toţi pentru unul”. După dubla cu Basel sper să vii cu un articol cu titlul „Cei 11 Muşchetari”…

    Apreciază

    • „Vasta” mea experienta in footbal se rezuma la cei 3 ani jucati in paleolitic in div. C (pe langa alti 5 ani la ‘juniori’). Totusi, pot spune cu mana pe inima ca, mai cu suflet joci cu un antrenor care sa ‘uneasca’ echipa, decat cu unul care ‘sa te umple de conceptii technico-tactice’.

      Apreciază

  10. Meciul de aseara ne-a aratat inca o data ca avem un lot bunicel, poate cel mai bun din Liga 1, tinand cont ca la noi si rezervele se ridica la nivelul titularilor. E clar ca jucatorii sunt motivati, concentrati la fotbal, sper sa reuseasca Andone sa-i tina cat mai mult in starea asta. Apararea incepe sa dea siguranta echipei si sunt convins ca un mare merit il are Super-Mario, care stie ce sa le ceara si cum sa comunice cu cei din fata sa. Sper sa mai aducem un atacant sau/si un mijlocas central de valoare, ne-ar ajuta enorm.
    Forza CFR!!!

    Apreciază

  11. Cei 22 ”mușchetari” (© kiruj): RAFAEL BASTOS, RUI PEDRO, RICARDO CADU, IVO PINTO, NICOLAS GODEMECHE, PANTELIS KAPETANOS, VASILE MAFTEI, MARIO CAMORA, DIOGO VALENTE, GABRIEL MUREȘAN, VIOREL NICOARĂ, CRISTIAN PANIN, FELICE PICCOLO, MARIO FELGUEIRAS, IONUȚ RADA, RONNY DA SILVA, BAKARY SARE, LASZLO SEPSI, MODOU SOUGOU, EDUARD STĂNCIOIU, CĂLIN TIUT, ADAM VASS. În rolul lui Bud (sau Peralta): Hora.

    Apreciază

  12. Intr-adevar, din motive obiective superangulare am sarit peste cronica meciului de la Liberec. Asta este, eu vara …. lucrez. Sunt momente (ca si asta) in care timpul mi-e prins in menghina si, va dati seama, sper, dupa vreo 10 ore de stat cu ochii in calculator in interes proletar nu mai am forta/energia/aplombul/nervii de a mai suporta inca 4-5 ore un ecran. Asa ca, daca nu va e cu suparare, de-acum voi incerca macar sa punctez doar ceea ce imi sare mie in ochi. Fac asta fara prea mari regrete si va spun de ce: citesc comentariile de la articol si observ ca mereu ele il dubleaza sau il tripleaza. Va multumesc ca ma ajutati, ca scriem impreuna aceste cronici. Cine citeste totul, de sus pana jos, fara indoiala ca are articolul complet si perfect.

    Apreciază

  13. Deci nu pot sa cred.. Ori nu ma pricep deloc si nu m-am priceput niciodata la fotbal, ori am luat-o razna de tot. A fost un meci trucat, cu actori de mana a doua.. Nu cred ca nimeni(dintre ceferisti) nu a observat !!!

    Apreciază

    • Ai putea sa ne dai macar cateva indicii care te-au dus la aceasta constatare. Uite si la mironica, cu aia cat a lui sumudica, a vazut blat pana si la meciul din etapa trecuta cu Vasluiul, dar acum nimic, mai bine a dat vina pe Coltescu, ca a venit cu tema facuta de acasa si a dat penalty, nimic despre blat.

      Apreciază

      • Cu Iasi facem spectacol sambata, nu vineri? Am observat si eu ca pe prima pagina a site-ului oficial apare data de 18.08.2012, dar conform site-ului LPF, meciul se joaca vineri.

        Apreciază

        • Pe liga1.ro apare data de 17 ale lunii, vineri. Meciul este „macelarit” (a se intelege – transmis) tot de Dulcineea TV, gamias. Au si astia noroc, din pacate nu am dinamita, ca altfel as dinamita cladirea cu releele de la ROMTELECOM 😀

          Apreciază

          • Ca tot ai adus in discutie minunatul post… aveam impresia ca la digi sunt comentatori slabi si deloc obiectivi (ca sa nu zic prosti). Ieri, fiind nevoit sa urmaresc transmisiunea celor de la dolce, mi-am schimbat complet parerea; la ei si mironica s-ar simti ca acasa.

            Apreciază

    • Eu is ceferist ,dar nu am observat…apropo in sprijinul spuselor tale ai ceva palpabil? sau numa’ ase iti dai si tu cu parerea ?…tii cu Dinamo asa-i? 🙂

      Apreciază

  14. Cel mai fain e cand ii vezi pe comentatorii bucuresteni ce inmormantare fac la golurile noastre, si ce nunta fac la golurile adversarilor, indiferent care sunt acestia :)). Zici ca joaca echipa teroristilor Al Qaida contra Stelei Bucuresti, unde AlQaida suntem noi, si Steaua e adversarul.

    Apreciază

  15. Albu, multumiri si aprecieri pentru ca iti faci timp sa scri cate ceva dupa fiecare meci. De fiecare data abia astept sa apara articolele tale, care sunt mai detaliate si implicit mai lungi.

    Apreciază

  16. bgabry, la fotbal te pricepi tu, dar probabil te uiti prea mult pe jegsepe si sport.steaua, de acolo s-ar putea sa ti se traga boala asta. Eu am vazut meciul in direct pe dolce, impreuna cu inca doi franari de-ai mei si nici unul dintre noi nu am tras aceasta concluzie: blat ordinar la Galati. Meciul a fost mult prea incrancenat si presarat cu destule duritati ca sa fi fost aranjat. Cand aranjezi un meci si te lasi batut, nu cred ca ”stipulezi in contract” vreo accidentare a unui jucator de-al tau, iar meciul asta chiar se putea sfarsi cu vreo accidentare serioasa, in tabara galateana cel putin. Cand am vazut intrarea lui Gabi la galateanul cazut langa el, gandul mi-a zburat la Ardeleanu si la Eduardo, iar pe reluari abia m-am putut uita. Sincer nici acum nu-mi explic cum de ”blatistul” ala galatean, ”mangaiat putin” de Muri, a mai putut continua jocul. Singura explicatie plauzibila cred ca e asta, nu i-a prins piciorul pe pamant, ci putin in aer. Oare si asta se putea stabili inainte de meci de cei ce au inscenat presupusul blat, doar ca sa fie totul mai demn de crezare? Eu cel putin ma indoiesc, nu vreau sa cad in derizoriu precum neobositii nostri contestatari.

    Apreciază

    • De ce-i sari asa in cap omului, n-are si el dreptul sa-si spuna parerea? Asa a vazut el meciul asta, respecta-i punctul de vedere, chiar daca el nu coincide cu al tau.

      Apreciază

  17. Că tot am ajuns şi la meciul de vineri (cu Iaşiu’), nu cred că va fi o croazieră pe apele Someşului, să nu uităm că Iaşiul şi Ionuţ Popa au pus serios umărul la demiterea muşchetarului D’Andone anno domini 2008. Prevăd mai degrabă o cursă contra cronometru , un fel de „Midnight Run”, unde în final băieţii buni şi scapă de belea, şi devin bogaţi, cât ai zice CFR… Sper, sincer, să greşesc şi de această dată, şi atunci nu ne mai rămâne decât o singură întrebare : „Pentru cine trag , Mitică ?”…

    Apreciază

  18. Off topic: pana la urma culegi ce ai semanat. In doar 2 saptamani Porumboiu a fost dezasamblat, tocat marunt si aruncat la gunoi impreuna cu teoriile sale: eliminat din Europa, umilit de CFR cu 3-0 si avantajat prin neacordarea unui 11 m clar pt Pandurii in ultima etapa. Fapte, nu povesti pt cretini. Imi pare rau doar pt Pandurii, aflati la al 3-lea joc consecutiv cu probleme de arbitraj in jocurile cu Vasluiul. Altfel, sunt foarte bucuros ca tot veninul si-a primit raspunsul.

    Apreciază

    • Nu fi asa bucuros.Pentru campionatul nostru e bine sa existe 4-5 echipe bune si foarte bune.Ca daca facem doar antrenamente atunci ne vom trezi complet depasiti in Liga Campionilor din pricina meciurilor prea slabe valoric din campionatul intern.E dezirabil sa se investeasca in fotbalul nostru intern, e in interesul tuturor, sigur, cu mentiunea ca CFR-ul trebuie sa aiba la finalul campionatul cu cel putin 1 punct mai mult in clasament fata de clubul ce termina pe locul 2. :))

      Apreciază

      • f.f.f.f. bine punctat ! Oare un campionat in care ne tot lovim de adversari redutabili nu e mult mai interesant decat unul in care am matura pe jos cu toti? Ne incalzeste cu ceva sa fim niste Gulliveri intre liliputani? Pe mine in niciun caz! Toata lumea ar avea de castigat daca am avea adversari puternici pentru campionat: si noi suporterii, si fotbalul romanesc, si adversarele noastre din campionat, dar mai ales CFR-ul, daca ar reusi sa le si invinga. Abia atunci ar veni si bani mai multi pt Liga I, abia de atunci am putea spera sa avem o echipa care sa sperie Europa.

        Apreciază

    • Merci pt observatie. Aveti dreptate, insa vorbiti despre altceva.
      1. Porumboiu si-a luat o palma dureroasa acum. Dincolo de asta, Vasluiul ramane o echipa puternica, alaturi de Steaua si CFR, sunt singurele care conteaza la titlu.
      2. Este evident ca avem nevoie de mai multe echipe puternice si aici singurul lucru care ne mai poate salva este un sistem de play-off cu doar 12 echipe la start, astfel nr de meciuri tari se dubleaza. Acum sunt vreo 6 echipe care nu au ce cauta in liga I, meciurile cu ele avand rezultate necunoscute doar din cauza lipsei de concentrare, oboselii sau a terenului.

      Apreciază

  19. avem de judecat in felul urmator: noi am marcat cu un om in minus si ne-am aparat cu un om in minus – ei au primit gol cu un om in plus, si n-au reusit sa marcheze cu un om in plus – cred ca putem spune fara dubiu ca am fost echipa mai buna, in ciuda asediului de la poarta noastra, sau a dominarii terenului de catre adversari! …si jocul de aparare face parte tot din jocul de fotbal, si stiinta amplasamentului face parte tot din jocul de fotbal, si mentalitatea joaca un rol in fotbal, si tactica, mobilizarea, schimbarile antrenorului, toate fac parte din jocul de fotbal. dincolo de scor, am fost superiori la toate aceste capitole importante in situatia de inferioritate numerica.

    Apreciază

  20. Nea Porumb i-a luat imprumut la pachet pe Dacian Varga si pe Curelea. Primul mijlocas stg. (1.600.000 Euri pe Transfermarkt), celalalt e atacant central (600.000 euri). Asta dupa celelalte 16 (sau cate) transferuri deja facute. Noi stam inca pe lauri. Cu un singur portar valabil, fara playmaker si fara inca un atacant bun. Noi avam (inca) sanse la CL. Ei n-o mai au. Totusi…

    Apreciază

    • Ok, once and for all, ca-s satul de citari ale transfermarkt.de. Portalul german face aprecierile financiare in functie de input-ul cititorilor, plus o rotunjire dupa un criteriu arbitrar, pe care ei il numesc „prestigiul” campionatului. Pe scurt: stelemistii si bragadiristii care-s pe transfermarkt.de sugereaza niste sume de transfer, adminul de acolo face o medie pe care o ajusteaza in functie de coeficientul campionatului. Asa o ajuns stelemistii sa „valoreze” meleoane, chit ca shtoia si-o vandut balanelu’ nicolitz pe 750.000 de euroi, capitanul behaitoarelor, in schimb noi vanzandu-l pe Renan cu 4.2kk. transfermarkt.de, in cazul cluburilor romanesti, cel putin, e, in mare masura, irelevant.

      Apreciază

    • Asa e, noi suntem in faza in care asteptam sa vedem ce mai pica. Totusi eu astept jucatori gen Weldon, adica de clasa si care sa faca diferenta. Avea oare CFR nevoie de cei 2? Nu putem fi impresionati de jucatori de la echipe retrogradate care devin vedete printr-un transfer la o echipa de pe podium, situatie valabila si cu jucatorii de la Craiova. Poate unii confirma intr-un final, insa in acest moment la noi trebuie sa confirme Valente.

      Apreciază

  21. Repet postul pt. albusibiu, ca e prea multe dupe:
    Ca fost portar (ratat) iti spun ca este extrem de eficienta metoda…..Doar ca nu stii unde ricoseaza mingea, dar aproape sigur nu intra din prima in poarta! (Numa’ asa, sa ma laud: in meci oficial, ma rog, la nivelul la care am putut juca acu’ 127 de ani nu am primit gol in faza de 1 la 1…., dar ma laud :)) Am ratat ocazia „cu berea” (mesaj incl. pt. Radubarbier), data viitoare da un semn inainte lu ‘barbier, ca numarul meu nu-l ai…:)

    Apreciază

  22. Aceasta pretioasa victorie a favoritilor, parca, mai mult decat in alte partide, mi-a indus in suflet trairi dintre cele mai divergente. Mai intai, pana la eliminarea lui Muresan si la scorul de 1-0, simteam ca CFR-ul o sa poata controla acest joc fara probleme, la fel ca si in meciul cu porumbacii din urma cu o saptamana. Apoi, ramasi in 10 oameni si cu galatenii egaland inainte de pauza, speram intr-o motivare si un joc similar celui cu Craiova (jucat la Severin), meci care ne-a adus titlul cu nr 2. Dar, dupa ce D-zeu i-a pus mana in cap lui Ronny, incepea sa se petreaca ceva ce nu-mi doream. Atunci cand galatenii recuperau mingea, CFR-isti nu faceau presing in terenul advers sau la mijloc, nici macar in primii metrii din terenul lor, ci si se retrageau in bloc pana la 20-30 m de careul propriu. „Prostie, Andone!” – urlam in sinea mea – „Nu o sa rezistam astfel 40 de min.! Suntem in 10, dar, ce puii mei, avem jucatori mai buni ca ai lor. Trebuie sa contam si noi in atac!” Apoi, in secundele seculare si minutele milenare ce au urmat, in ciuda unei dominari teritoriale totale a dunarenilor, in circumvolutiunile creierului meu incepea sa rasara o imagine; Mou… Mourinho… Inter… DA! Inter-Barcelona. Finala CL. Tactica magistrala, aparare magistrala si… finala castigata impotriva tiki-taca Barcelona. Acum, noi in rolul lui Inter… Ando in scaunul lui Mourinho si… Galatiul in postura Barcelonei (scuze ptr comparatie, dar asa incepeam sa gandesc atunci). Iar dupa ce meciul se termina, gandind la rece, mi-am amintit si de meciul de la Liberec si, de ce nu, de cel de la Roma. CONCLUZIE? Daca antrenorul a gandit deliberat aceasta tactica in momente de criza iar echipa a cantat magistral partitura scrisa de el, inseamna ca avem echipa si antrenor. Daca este o intamplare, atunci antrenorul trebuie sa plece. Timpul o sa ne demonstreze daca Ando a citit atat de bine pe fiecare jucator in parte, daca isi studiaza cu adevarat adversarii, are idee despre tactica sau, asa cum spun majoritatea dintre voi, nu merita sa aiba pe mana aceasta echipa… Eu inca mai cred ca merita! Iar rezultetele sper sa o demonstreze.

    Apreciază

  23. Asta-i buna,daca Ando a cerut sa se apere in 20 m este ok…….daca nu inseamna ca trebuie sa plece!Pai nu vad logica……Daca de ex le cerea sa se apere la 45m de poarta si pierdeau cu 3-0 era ok?Pentru mine in final ,lasand la o parte aspectul estetic al spectacolului ,conteaza rezultatul final .La Piatra-Neamt dupa un meci cu 6 decizii contra noastra (2 penaltyuri neacordate,2 ofsaiduri aiurea la Kape cand scapase la poarta,1gol din ofsaid si 1eliminare trecuta cu vederea in min 1) si doar un rezultat de 2-2 multi erau nemultumiti de scor chit ca in teren am avut initiativa si ocazii.Si spuneau ca Ando nu-i antrenor si trebuie sa plece.Acum ca avem victorii trebuie sa fie evident si nemultumiti printre care si tu…….si eu sunt la o adica.As vrea ca echipa sa spulbere adversarul ,dar imi revin repede si-mi dau seama ca suntem CFR si nu Barca.
    Multe lucruri din viata de zi cu zi se bazeaza pe incredere……la sport este la fel.Gandeste-te la efectul pe care-l are asupra unei banci zvonurile nefondate despre soliditatea ei.
    Suntem in fata unor partide foarte importante pentru club.Cred ca toti ar trebui sa contribuim la mentinerea increderii obtinute in ultimul timp si printro sustinere corespunzatoare vineri la partida cu Iasul.

    Apreciază

    • Probabil ca nu am fost eu suficient de explicit, daca ai scris asta. Eu doream sa spun ca o aparare pe linia de 16 m, ca sa fie eficienta, trebuie sa fie asemenea sincronizarii unei echipe de inot sincron. Un coechipier a gresit, nota 4. Un singur fundas a gresit… gool!
      O aparare avansata are si parti bune si parti rele. 1) Parti bune; a) o greseala individuala poate fi suplinita de coechipieri (exista timpul pana la 16 m), b) In caz de interceptie se poate dezvolta un atac primejdios. 2. Parti rele; a) Posibilitate de contraatac prin aruncarea de mingi peste apararea proprie, b) risipa mare de efort prin presing. O aparare retrasa (ca cea de la Galati), daca este executata ca la carte, ofera avantaje (demoralizeaza, dozeaza efortul, nu ofera spatii etc) si dezavantaje (in caz de greseala, pozitie iminenta de gol ptr adversar). Acum, punand in balanta un joc in 10 oameni, consider ca este mai buna o aparare retrasa, daca este facuta ca la carte. Dar, spaima mea in timpul meciului era tocmai acest mic aspect; avem oare ‘o aparare ca la carte?’ Tocmai de asta imi era teama. Ca unul dintre ‘partenerii de balet’ o sa greseasca. Ca ‘unul dintre virtuozi’ o sa prinda o nota falsa. Iar daca Ando a stiut ca ‘balerinii’ o sa execute numarul fara greseala, cinste lui. Daca a intuit doar, e jale mare. Asta nu stiu eu; a avut incredere in partitura si virtuozii sai sau a riscat. Si, acest lucru spuneam eu ca o sa fie dovedit in viitor. Nu ma nemultumeste jocul, nici scorul (doamne fereste). Am doar o nelamurire (inca); Ando a scris ‘constient’ partitura de la Galati si Liberec sau a fost doar intuitie? Asta doream sa spun.

      Apreciază

    • In plus, Gica, daca citea-i postarile mele anterioare (vezi egalul cu Dinamo, Gazul si cu Ceahlaul) ai fi vazut ca nu sunt unul dintre contestatarii echipei sau ai lui Ando, dimpotriva. Cred ca am luat mereu apararea antrenorului si a jucatorilor, chiar si atunci cand majoritatea ii criticau. In plus, sunt mai prezent ca multi de aici in sprijinul echipei. Suntem in fata unor partide importante? De acord. Asta nu ma impiedica insa sa-mi spun trairile pe care le-am avut in timpul unui meci oarecare… Nu uita (ciudat ca nu ai observat) ca am asemuit jocul CFR-ului cu cel al lui Inter. Wtf?

      Apreciază

  24. Fratilor, cu tot respectul va spun ca nu vreau sa jignesc pe nimeni si nu doresc sa intru in clinciuri cu nimeni. Nu mi-am format o parere dupa emisiunile gsp, nici nu am urmarit reactiile de dupa meci, m-am uitat doar pe tribuna, pentru ca am vazut niste oameni cu un bun simt al realitatii pe aici. Dupa cum spuneam, din timpul meciului mi-am dat seama ca Otelul ne lasa, nu voiau sa inscrie, dadeau centrari aiurea din pozitii bune de sut, executiile majoritatea prin tribune sau peste. Nu am vazut indarjire, dorinta de a castiga. Nu am vazut suturi, centrari pentru finalizare, verticalizari, mingi de poate-poate aruncate la disperare in careu. A fost ciocnirea celor doi galateni, dar asta nu exprima indarjire, ci neatentie. Actorii de care ziceam au fost cei de la Otelul, nu ai nostri. Bun, asta a fost parerea mea, si nu-mi place sa vad trucaje. Vreau ca echipa mea favorita sa castige meciurile pe merit, fara sa stea altii capra sau sa fie ajutati de arbitri. Daca era Steaua nu m-ar fi deranjat(am vazut si la ei meciurile cu U Cluj, si chiar cu Otelul in sezonul trecut).

    Apreciază

    • Daca nu l-am luat acum 3 ani, cand se antrena la noi, pentru ca Tata Jean n-a vrut sa lase din 50.000 de euro si Lucica s-ar fi multumit cu un salariu relativ decent, n-o sa-l luam acum cand se vorbeste ca ar castiga la Vaslui juma’ de milion pe an, iar la cat ne iubeste nea Adi nu cred ca ar cere mai putin decat a cerut Lordul. Unde mai pui ca Sanmartean nu este obisnuit cu sistemul nostru de joc bazat pe degajarile lui Felgueiras 🙂 Apoi, a ajuns si omu’ la o varsta, fiind un jucator foarte tehnic nu mai are mult pana l-or apuca durerile de șale.

      Apreciază

  25. Am ca masina un opel care ma duce ,ma poarta pe unde-mi vrea sufletelul…….mi-e greu sa cred ca ar trebui si mi-as putea permite un mercedes.Poate ca nu-i cea mai buna comparatie intre Deac si Sanmartean dar tare mie ca al nostru este mai util decat mult laudatul vasluian pe postul sau.
    Poate ca Sanmartean este iti sare-n ochi cu tehnica si executiile lui.Tot asa ai putea spune ca este mai bun decat Sougou……poate la impresia artistica,dar nu voi uita ca negrutzul nostru a dat vreo 14 asisturi + vreo 7 goluri.
    Asta-i si cazul lui Deac,aici la Cluj el nu canta la pian ci-l cara…….spre podium

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.