Inima, bat-o vina!


Trăim vremuri în care pragmatismul e o condiție esențială pentru „supraviețuire”. Cei care își aleg meseria pur pe baza „chemării ielelor”, s-ar putea trezi în stradă. (Refuz totuși să cred că toți cerșetorii pe care îi întâlnesc pe străzile Vienei sunt genii neînțelese și suflete arse de o pasiune mistică și totală pentru artă…).
Anyway, pe fondul pragmatismului vieții de care vorbeam, suntem martorii creării unei noi clase „sociale”: Fotbalistul. Dacă acum câțiva ani… buni, atunci când întrebai un copil ce vrea să se facă răspunsul era aproape invariabil „doctor”, „profesor”, acum pruncii mucoși vor să se facă toți „folbaliști”.
Pasiunea lor e alimentată susținut de părinți: cine câștigă mai bine decât un slujitor al sportului rege în „țara în care totul e posibil”? ( nu, țara aceea nu e America…). Nu trebuie nici să citești cărți, nici să iei note mari.
Nu demult am ascultat un interviu luat unui fotbalist de la CFR și m-am îngrozit: a ucis în direct logica, coerența, gramatica. M-am simțit extrem de prost, și am fost nevoit să reduc volumul pentru a evita tachinarea prietenilor mei, care nu înțeleg nici acum cum am ajuns un „microbist”.

Evident, nu mă aștept ca un oarecare jucător de fotbal să predea limba română. Dar mă aștept la pasiune, la dedicare, la atitudine. Am văzut un Hagi scuipând și înjurând ca la ușa cortului în unele meciuri. Dar am văzut la el talent și bucuria de a juca acel joc. Am văzut inspirația celui care joacă pentru ceva mai mult decât bani, care joacă în același spirit care îl scotea cu prietenii din cartier pe maidane. Indiferent de nivelul intelectual al fotbalistului, pasiunea creează viziune. Până și neuronul lui Balotelli e în stare de spectacol: în felul lui el e un erou, vrea să arate ceva lumii. Nu l-am văzut solicitând niciodată aprecierea fanilor, sau implorând-o… în genunchi, în fața galeriei !
Uitându-te la el, de exemplu, nu ai niciodată senzația că s-ar fi apucat de fotbal pentru bani!

Să ne întoarcem privirile spre spațiul mioritic… Pentru câți dintre ei fotbalul e o simplă meserie bănoasă și nimic mai mult? Câți Hagi o să găsim, câtă pasiune, câtă viziune? Câți joacă din pasiune, și câți sunt pătrunși de faptul că ei inspira?
Că pot da speranțe, că pot aprinde inimi? Că pot uni și diviza mulțimi de oameni? Că sunt singurele lor momente în care pot să spună ceva lumii? Fără vorbe, la care nu se pricep, și făcând ceea ce le place!

La multe meciuri ai impresia că vezi o mulțime de roboți atletici, scoși la serie din producție. În „sufletul” lor nu arde pasiunea, și pasele lor se numără în… Euro.
Sunt privilegiat să fiu un fan al echipei care l-a avut pentru puțin timp pe Beto! La primele meciuri într-o echipă nouă, cu arcada spartă, el voia să intre în teren, să continue să joace. Respira aerul unui lider, respira aerul caracterului, voinței, pasiunii și eroului-atlet.
Un astfel de jucător este un model. El unește, dă forța echipei, o umple de sensul victoriei.

Importăm mercenari autohtoni și mercenari străini. Mulți dintre ei ajunși să simtă siguranța financiară, se declară mulțumiți și împliniți în scopul meseriei lor. Pentru asta ai ales meseria, ai obținut ce ai vrut, ce te-ar mai motiva să lupți?

CFR-ul ar trebui să introducă un alt criteriu de selecție în alegerea jucătorilor care să reprezinte culorile unui fenomen pe care nu îl înțeleg, dar de care sunt invariabil legat: inima.
E criteriul care anulează diferențele tehnice.
Elementul care face posibil un egal cu Ceahlăul.

Reclame

0 comentarii

 1. Noi suntem suporterii. Visatori, critici, laudam anumite aspecte ale jocului, clubului,.. dar unele aspecte trebuie sa le acceptam asa cum „le primim” de la conducere. Decand e CFR ul in liga 1 am avut doua momente emotionante: cand am jucat prima oara in CL si cand Beto, ranit, a dat un exemplu pe stadionul din Gruia de cum vrem NOI=SUPORTERII sa fie un CFRist: lupatator indarjit, mult curaj, clarviziune, imaginativ, comic(nu se poate uita faza de la Sibiu),tehnic,talentat, respect fata de fanii echipei, mentalitate de castigator,…Gruia nu mai e aceeasi decat a plecat Beto, iar daca Felgueiras nu e accidentat cum se declara oficial apoi frigul vine mult mai repede anu asta.

  „Portarul CFR-ului, Beto, s-a ciocnit cap în cap cu Wesley, în minutul 18, şi nu a mai putut continua partida. Cu lacrimi în ochi şi cu pometele stîng tumefiat, portughezul a acceptat cu greu să fie înlocuit, părăsind gazonul abia la 5 minute după incident”

  Apreciază

 2. Beto a fost un caz special, si inima si valoare. Grea treaba departajarea asta, care-i mercenar, care-i sufletist. E si mult subiectivism, poate un Nuno Claro a pus si ar pune foarte multa inima pentru echipa, dar niciodata n-ar putea concura in inima suporterilor cu un De Zerbi mercenar din cauza diferentei uriase de valoare si charisma. Nu luati caracterizarile celor doi jucatori mot-a-mot, nu vreau sa spun ca Roberto n-ar fi pus suflet la echipa, i-am ales doar de dragul unui exemplu  Alvaro Pereira ce-a fost, mercenar sau un inimos? Eu zic ca ambele. Pe langa Beto am mai avut destule exemple pozitive Anca, Peralta, Tony etc. Dar si ei au prins perioade proaste, nu pentru ca n-ar fi vrut ci pentru ca echipa a trecut printr-o pasa proasta. Eu zic ca este mult mai important spiritul de grup, entuziasmul echipei si valoarea individuala decat orice altceva.

  Apreciază

 3. 1. „Importăm mercenari autohtoni și mercenari străini. Mulți dintre ei ajunși să simtă siguranța financiară, se declară mulțumiți și împliniți în scopul meseriei lor.”
  Niciodata un jucator de footbal,cu atat mai putin „mercenarii” nu o sa se declare multumiti si impliniti cu castigurile pe care le obtin la un moment dat. Poate doar nulitatile-alcooliste, dornice de can-can (sperante in devenire), se vor declara multumite si pline de impliniri in momentul in care presa ii numeste; ‘Tucudeli”, ‘noul Hagi’, ‘briliantul’, ‘noul Gica”, etc.
  2. „CFR-ul ar trebui să introducă un alt criteriu de selecție în alegerea jucătorilor care să reprezinte culorile unui fenomen pe care nu îl înțeleg, dar de care sunt invariabil legat: inima.” Care jucator de la City, United, Porto, PSG, Real, Celsea, etc, etc, au inima si sufletul alaturi de cluburile lor?
  3.”Nu demult am ascultat un interviu luat unui fotbalist de la CFR și m-am îngrozit: a ucis în direct logica, coerența, gramatica.” Shakespere, Seneca, Kant, Patapievici… nu erau footbalisti. Cu atat mai putin, footbalistii CRF-ului nu se numarau printre scriitorii si filozofii mai sus mentionati. IQ-ul footbalistilor nu o sa depaseasca in general cifra 100.
  4. „E criteriul care anulează diferențele tehnice.
  Elementul care face posibil un egal cu Ceahlăul.”
  In acceptiunea mea, egalul cu Cehlaul l-a facut antrenorul, nu jucatorii.
  5. „Până și neuronul lui Balotelli e în stare de spectacol: în felul lui el e un erou, vrea să arate ceva lumii. Nu l-am văzut solicitând niciodată aprecierea fanilor, sau implorând-o… în genunchi, în fața galeriei !
  Uitându-te la el, de exemplu, nu ai niciodată senzația că s-ar fi apucat de fotbal pentru bani!”. Balotelli este un copil infiat. A dorit sa isi depaseasca conditia. Intr-o societate normala nu ar fi reusit. Noi (sau mai bine spus, tinerii de azi) suntem asemeni coreanului care a copiat gestu orfanului Balotelli. Dar, din pacate, sunt multi tineri care doar copiaza gestul acestuia, fara sa stie ce a dorit sa spuna el de fapt… Balotelli face ceea ce face doar ptr bani si glorie.
  6. „Dacă acum câțiva ani… buni, atunci când întrebai un copil ce vrea să se facă răspunsul era aproape invariabil “doctor”, “profesor”, acum pruncii mucoși vor să se facă toți “folbaliști”. Crezi cumva ca raspunsul gresit al „pruncilor mucosi” este vina lor? Eu spun ca NU!! Este vina mea, a ta, a lor, a mamei, a tatalui si a bunicilor acestor copii. Ei nu isi aleg drumul in viata. Ei sunt ghidati spre un anume drum de catre parintii si bunicii lor.
  Iar enumerarea mea ar putea continua…

  Apreciază

 4. Gestul lui Beto a fost apreciat de toti cfristii……dar nu este destul pentru ca o echipa sa iasa invingatoare de pe teren.Ca si in filmele americane de multe ori ne sunt oferite clisee pe post de material didactic de urmat.Noi vedem masca exterioara a jucatorilor.Eu nu cred ca Sare nu pune la fel de mult suflet ca si Culio…….sau ca Traore nu vroia.Vrem sa vedem multa transpiratie si munca si atunci apreciem sacrificiul lui Tony,fuga perpetua a lui Culio.Dar avem nevoie si de carisma lui Fabiani,Trica,Beto,Duba,Didy.Daca ar fi toti la fel ar parea niste robotzei. Cat despre meciul de la P.Neamt pot spuna ca o partida se castiga si cu 1-0 fara multe ocazii.Noi am avut ocazii si statistica este clara in acest sens.
  La Supercupa cu Dinamo ,Craciunescu fiind cu arbitri la o terasa din Baia-Mare jubila la golurile catzeilor…….motivul era ca arbitrul gresise (cu neeliminarea lui Deac si hentul din careul nostru) si astfel nu influenta rezultatul final.Pai dupa partida de la nemteni olteanul trebuia sa-si traga un glonte in cap! Incepand cu min 1 cu intrare de rosu la Ivo Pinto,cu 2 ofsaiduri la Kape cand scapase singur cu portarul,cu 2 penaltyuri clare,cu gol primit din ofasaid……daca era un banc as fi spus ca voi tineti cu ursul.
  Daca am fi castigat cu 1-0 cu un joc urat jumatate din carcotasi nu mai cracneau.Cu 2-0 si un joc slab inca un sfert dintre contestatari in minus…..
  Meciurile nu seamana unul cu altul…….fara primul gol din ofasaid al moldovenilor,jocul era mult mai usor si scorul pe masura.Trebuiau sa urce, sa se descopere si noi eram acolo.
  Nu retin din istoria recenta a echipei sa marcam pe faze de genul celui de mai sus sau a golului din Giulesti (cand am castigat cu 4-1);golului din victoria cu Sibiul (2-1 la fel din ofsaid),cu Chiajna .
  Ne-am resemnat cu pozitia pe care ne-au desemnat-o miticii …..cea de loozeri.Nici la partida cu Steaua (din Ghena cu 3-1 cu 2 penaltyuri neacordate) n-au fost atatea decizii decisive contra!Au fost la Piatra-Neamt 6 greseli grave care au influentat scorul final.In supercupa cu Dinamo au urlat aia ca trebuia eliminat Deac……dar pe Dinamo trebuia sa elimine strainul 3 catzei si nimic.
  Acum pupincuristii de serviciu de la bucale stau ascunsi in canale si tac malc…..daca dau din faze(evident nu toate) se rezuma sa spuna ca nu-s calificati sa dea verdicte ca nea Nelu Craciunescu este pensionat.Tin minte cand jucam cum percepeam o maniera de arbitraj si cum conta chiar un aut sau un fault dat pe invers……..ne pierdem in amanunte si nu vedem esentialul.
  ,

  Apreciază

  • Din păcate, Negruț este unul dintre fotbaliștii pe care mai degrabă-i vei vedea dând un interviu decât pe teren. Sper să-l văd la orice echipă din țară sau străinătate (chiar și la Schalke 04 🙂 ), numai să joace! Măcar să ne lămurim o dată pentru totdeauna dacă avea vreo șansă să ajungă fotbalist.

   Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.