Meciul euclidian


CFR-ul a fost scos la tablă încă din prima etapă. I s-a făcut o demonstraţie clară a cât de puţin este pregătit pentru cursul acestui sezon. I-au fost puse întrebări concrete asupra noţiunilor de bază, elementare şi apoi acestea au fost recapitulate până la capitulare. Profesorul, unul modest (român şi românesc), iar elevul de fiţe, abia întors din „vacanţa” de vară. Materia însă e aceeaşi pentru toată lumea, nu ţine cont de astfel de diferenţe: ori ştii, ori nu ştii.

Pustai a prins iarăşi CFR-ul nepregătit, i-a dat cu rigla peste degete la prima mişcare greşită şi, la final lecţiei, cu elocvenţa dascălului, l-a lăsat să tragă singur concluziile… sau, de n-o fi în stare să-şi accepte neajunsurile, atunci să caute scuze. (observaţi, desigur, care e linia de comunicare a acestor zile). Q.E.D.

Mă ştiţi probabil drept fan Pustai; asta nu-i de azi de ieri, ci de când am văzut un Gaz Metan jucând fotbal adevărat, chiar şi atunci când, în urmă cu câţiva ani, retrograda. Ultimii ani mi-au întărit încrederea că Pustai e cu totul alt gen de antrenor faţă de ceea ce avem noi pe-aici, printre graniţe. Mai calm, mai cald, mai domn şi, în primul dar şi-n ultimul rând, mai inteligent. Iar asta s-a văzut chiar pe pielea noastră şi acum 2 sezoane, şi anul trecut şi, da… şi sâmbătă. Imaginaţi-vă că se cântă imnul Gazului Metan (fie ăla real, cântat de Dinu Olăraşu, fie „Gas, gas”-ul lui Bregovic) şi că trece camera prin faţa jucătorilor. Rând pe rând, unul câte unul, vă apar în prim-plan medieşenii… Desigur, lui Zarko Markovic îi apare doar pieptul, că nu-i ajunge cameramanul până la gât, dar, ce ziceţi? Recunoaşteţi vreunul? Aţi cere autograf vreunuia? Puţin probabil. E doar o echipă de a doua jumătate a clasamentului, dar una condusă de Pustai. Ce se poate face cu 11 astfel de jucători? Se pot aşeza cumva, bine şi frumos în spaţiu, după o geometrie dictată de teoremele echipei adverse. O ţesătură exactă, o plasă de paianjen, atât cât să prindă totul, atât cât să încurce excelent CFR-ul. An de an Pustai ne ia puncte de nici nu ştim cum şi de unde. El, cu echipa atât de limitată, umilită uneori cu 5-0 de Dinamo, dar şi de altele la scoruri mari, dar care doar cu noi şi cu Steaua (altă echipă cu antrenori adevăraţi) apare în prim-plan. Anul trecut Costa s-a fript de 2 ori, acum Andone a zbârcit-o chiar din startul sezonului. Cât înseamnă 2 puncte pierdute acasă? Cam cât diferenţa dintre locul 1 şi locul 3 în sezonul trecut.

În regulă. E un egal, nu-i un capăt de lume. La fel a fost şi în Supercupă, unde ne-am încurcat de o altă echipă suficient de şchioapă. Se vorbeşte că vârful de formă va fi în meciurile din Europa. Oare ce ne va face atunci să ŞTIM să jucăm? Părerea mea este că asta nu se ştie şi că promisiunile astea pot fi doar o negare a unei situaţii de criză, o amânare a unui deznodământ rău, tot mai posibil (evit să spun, după cum vedeţi „tot mai probabil”). Sunt câţiva factori implicaţi în această tărăşenie: supralicitarea unor jucători şi întârzierea (sau neaducerea) elementelor-cheie, nehotărârea antrenorului, cel care, profitând prost de colecţia de jucători, îi roteşte şi îi schimbă încât nu se mai cunosc unul cu altul, amorţeala jucătorilor, sindromului elevului leneş ajuns printr-o împrejurare premiant – anul următor oare crede că e necesar să se străduiască mai tare?

Chiar şi aşa, cu toate aceste neajunsuri, dacă Gaz Metanul nu ar fi fost antrenat de Pustai, tot ar fi pierdut cu CFR-ul! Au ştiut foarte bine să-şi camufleze principalele neajunsuri, iar ai noştri nu au ştiut să insiste pe ceea ce era evident: centrul apărării lor, pe jos, cu orice preţ. Atât trebuia făcut, chiar nu era mare filosofie. Pe cât de buni sunt medieşenii la respingeri, pe atât de slabi sunt la jocul la firul ierbii. A arătat-o Bastos la fiecare incursiune în dribling, a arătat-o şi Sougou cu centrările pe jos sau cu rotirile cu mingea din a doua repriză. Atât trebuia să facem, indiferent de câţi închizători de camuflaj punea Pustai în faţa apărării. Nu trebuia să fim timizi acolo şi să-l facem mare pe Todea, ci doar să fim insistenţi, să nu ieşim nicio clipă în margine. Geometria euclidiană a fotbalului spune că între punctul mingii şi al golului se poate trasa o singură linie dreaptă. Restul sunt complicări inutile, de muscă ce dă să treacă prin sticlă.

De câte centrări pe sus este nevoie că să îşi dea cineva seama că doar Kapetanos, singur, n-are nicio şansă în faţa lui Buchta sau a lui Markovic? De câte ori trebuie să lovească Deac mingea ca şi cum ar fi spartă ca să-l obligăm să vină mai în centru, la combinaţii şi să lase centrările fanteziste în pace? Câtă gândire este necesară ca să ne dăm seama că într-un meci acasă, în care trebuie să căutăm goluri şi să avem posesie, nu avem ce căuta cu doi mijlocaşi lenţi, de închidere? Da, Vass a dezamăgit în meciul cu Dinamo. Rotim imediat sau îi mai dăm o şansă? Chiar şi aşa:  îl cuprinde şi pe Pedro. Iar dacă nici el nu-i bun, atunci uşa e larg deschisă, încă mai e campanie de transferuri. „Alo, Porto, ne împrumutaţi ceva? Pe oricine?”

Aici s-a pierdut victoria. Am intrat de bunăvoie în capcana lui Pustai, am maximizat echipa lui limitată. Am întins nejustificat jocul în prima repriză, am căutat ieşirile în margine, în loc să ne mişcăm continuu pe centru. Au fost prea multe situaţii în care Mureşan sau Sare au căutat pasa lungă, în faţă, ori, efectiv, nu aveau cui să paseze în profunzime. Nu venea nimeni la primit pasă scurtă, iar ei doi, mijlocaşii, unul cu altul, nu pot juca un-doiuri. De-abia în repriza a doua ne-am deşteptat. Să fi jucat aşa de la început, poate că luam un gol, poate chiar 2. Dar dădeam 4!

Andone se poate considera vinovat pentru acest eşec, dar, asta este, viaţa merge mai departe. Anul ăsta rămânem cu el, sigur, dar sper ca antrenorul să aibă inteligenţa să admită anumite lucruri, să le spună pe şleau şi să încerce să le corecteze cât încă mai e timp: cel mai simplu este prin transferuri. E nevoie de acel mijlocaş ofensiv, să facă ceea ce uneori reuşea Peralta sau De Zerbi (acum 3 sezoane) şi, da, e nevoie de acel atacant de careu, mult mai puţin haotic în mişcări decât Ronny. Dacă Andone crede că poate fenta aceste găuri, că poate acoperi prin alt stil de joc, prin improvizaţie românească, se înşeală. Atunci când va da de un antrenor capabil, va păţi acelaşi lucru ce s-a întâmplat cu Mediaşul.

De data asta n-am să mă apuc să fac o defalcare pentru fiecare jucător în parte. I-aţi văzut şi singuri. Voi spune doar că Stăncioiu face ce face şi ia goluri din lovituri libere. O fi doar ghinionul implicat în asta? Şutul lui Vasilache nu-l scotea, dar să fi sărit, să fi lăsat impresia că e în priză şi că „luptă până la final”. Să nu-şi fi recunoscut imediat limitele. Plonjoanele lui sunt prea preţioase? Ei, atunci e bine că măcar rămâne cu ochii deschişi… la poza şuturilor. Aş mai spune şi despre faza ce a precedat golul: o minge respinsă de Ivo Pinto direct în centru (ce fotbalist de mare valoare face asta?) şi o intrare târzie şi inutilă a lui Maftei. Nu trebuia să atace mingea cu orice preţ, fotbaliştii, chiar şi cei lenţi, se pot regrupa. Uite aşa, din 4 fundaşi centrali cu nume rezonante, niciunul nu pare acum a fi de bază. Ne amăgim cu Cadu, dar şi el va greşi, meciul viitor sau cu Vasluiul. De ce? Coordonarea principală vine din poartă, voi repeta asta de fiecare dată până când va mai apărea cineva în poartă pe măsura lui Beto (fiindcă nici Felgueiras nu mi-a lăsat în amicale impresia de mare lider al apărării). Portar cu personalitate => apărare calmă. Portar prea calm/tăcut => apărare cu personalitate. Iar când apărătorii au personalitate, curg cartonaşele.

În faţă, cele mai dureroase momente au fost cele în care centrările ce erau respinse din careul advers nu erau atacate de niciun ceferist. Ce şuturi ar fi putut trage de-acolo un mijlocaş bine plasat! Aşa însă, Deac centrează de pe bandă, Kapetanos ia după el ambii fundaşi centrali, iar mingea se scurge prin faţa careului fără să o atace nimeni. Mureşan şi Sare – ambii la 30-40 de metri, niciunul în stare să ajungă repede în zona fierbinte. O muncă de Sisif, un rezultat de Sisif.

Care a fost diferenţa în a doua repriză? Medieşenii au terminat cărbunii (expresia exactă energetică a lor), ceferiştii au ieşit iarăşi cu atitudinea de totul sau nimic din finalul sezonului trecut şi, în sfârşit, au început să alerge, să ofere soluţii coechipierilor, să atace pe tot terenul. Un gol a ieşit, dintr-o întâmplare. Celelalte ar fi ieşit şi ele, dacă mai aveam timp şi răbdare (sau răbdare şi timp). Buchta nu a făcut chiar o partidă mare, se văd pe el urmele accidentării de lungă durată, dar nici noi nu l-am pus la încercare decât cu situaţii tipice: centrări, şuturi din unghi. Schimbările? Vass a adus un plus, Valente un minus, s-au anulat unul pe altul, iar Ronny a omorât definitiv orice zvâcnire. În condiţiile ăstea nici că se putea mai mult.

Măcar nu am pierdut, deşi „cei care ne iubesc” jubilează deja. Poate au motive. Poate sezonul acesta se vor risipi mai puţine puncte de către protagoniştii luptei pentru titlu. Atunci cele 2 puncte vor cântări mai greu, vor trebui recuperate neapărat în derby-uri. Dar pentru asta trebuie echipă mai serioasă şi trebuia să admită conducerea că transferurile de până acum nu par extraordinare decât pe hârtie şi pe youtube. Să nu se mai dea vina pe arbitraj (Colţescu, în acest caz, chiar nu a greşit deloc sâmbătă), să încerce să comunice mai mult doar pe propriile linii/idei, să facă ei agenda media, în propriul ton, nu să aştepte mereu întrebările şi zâzania propagată de alţii. Să se facă auziţi, dar, mai ales, simţiţi. E timp să punem un motor mai bun în caroserie, cursa pentru un nou sezon de-abia începe!

Autor: Albusibiu

0 comentarii

  1. Inca nu ti-am citit postul Alex….dar cred ca e ora de haz la Cluj…..Prodanca o fost zisa ca l-a sunat pe Mircea Lucescu sa vina antrenor, ca-l cunoaste de mkica si ii e ca un tata….

    Apreciază

  2. Avem o asezare tactica limitata. Ne lipseste axul central: portar (poate Felgueiras), un stoper, un mijlocas ofensiv si un atacant. Dar cu jucatorii care ii avem (mai buni decat finalul sezonului!), prea multe inexactitati tehnice: pase gresite, centrari aiurea. Problema e si la jucatori: la valoarea si concentrarea lor. Raman apoi problema de sistem de joc si implicit si de jucatorii necesari. Echipa se incalzeste greu si aici e problema: avem start de campionat cu meciuri grele plus calificarile din UCL.

    Apreciază

  3. Pana cand va actiona conducerea care inca declara( desi sunt sigur ca nu mai crede)ca „andone ca stil si ideologie este antrenorul cel mai bun pt.CFR „vom rata grupele(si banii!!!!) Ch.League plus debutul de campionat.Am mai spus si repet, andone( cu toata declaratia de azi mai sus citata) va fi schimbat din lipsa de rezultate cel tarziu pana in etapa 6 ( adica inaintea seriei de 4 meciuri dificile din campionat: rapid,petrolul,dinamo,pandurii)In ceea ce priveste vreun eventual transfer se asteapta finalul perioadei de transferuri din Europa,cand vom lua gratis si/sau imprumut firimiturile care vor mai ramane…Pana atunci cu andone vom suferi in fiecare meci vom vedea noi si noi formule de echipa dar cu aceleasi rezultate: joc intamplator,neputincios ,salvat ( uneori -ca in meciul cu mediasul)prin angajamentul jucatorilor si sclipiri individuale.

    Apreciază

  4. Sa nu fie vorba de ceva polite de platit(stim noi de ce).Cat despre Pinto, repet, e un jucator excelent, fie si cu acea greseala ce-i poate fi iertata fiindca e tanar, e abia la inceput la CFR si vine de la o echipa retrogradata.De Valente imi pun serioase semne de intrebare, insa mi se pare cam cinic sa-l incluzi in categoria celor „buni pe youtube”.Pe orice microbist din Portugalia vei intreba de Valente iti va vorbi doar de bine, ceea ce nu e putin.E un jucator bun, sigur de mare valoare, dar care intampina probleme de acomodare.Si apoi Deac…poti pretinde ca e de „youtube”? Hai sa fim seriosi, sa n-o ardem aiurea folosind descrieri rautacioase cand nu e cazul.Putin respect pentru campioana en-titre.

    Apreciază

    • T-bone, eu am spus „pe hartie si pe youtube”. Nu separa una de alta, te rog, fiindca cele 2 sintagme doar complementare merg. Deac? L-am vazut cu totii anul trecut, stim ce poate. La fel se vorbeste si despre Valente. La fel si despre Pinto (care nu ma incalzeste ca e tanar daca e, de fapt, doar imprumutat). Dar ce folos ca au CV-uri bune? (caci despre asta e vorba) Noi avem nevoie de ei sa joace ACUM, nu la final de sezon. Cei de anul trecut au pornit excelent in debutul campionatului si nu cred ca ar fi fost cine stie ce zmei. Pana la urma, daca vrea campioana respect, atunci trebuie sa se respecte si pe sine, sa-si respecte conditia, nu?

      Apreciază

      • Nu te scoate.Ai fost rautacios si cinic cand nu era deloc cazul.Ca pe hartie, ca pe youtube…oriunde, numai pe terenul de fotbal nu, doar asta ai vrut sa zici!Si daca esti asa nerabdator sa castigam fuga-fuguta cateva sute de puncte in primele etape atunci mai bine iti schimbi preferintele…care-i problema ca inca nu s-au adaptat x si y?Uneori doar Cel de sus poate sa garanteze reusita unor astfel de grefe, vorbim de oameni si nu de roboti, si ghici ce…oamenii sunt predispusi greselilor si erorilor.S-au facut niste transferuri bine gandite, stii si tu doar, ai recunoscut-o, acuma n-o sa intorci armele ca Romania in al doilea razboi mondial, nu?! Iti garanteaza cineva ca daca Valente a jucat excelent la Academica va juca intocmai si la CFR?Nu, sunt factori care-i influenteaza iar jucatorii reactioneaza in fel si chip.Ai nevoie de ei sa joace fix acuma?Surpriza, se pare ca unii dintre ei inca nu s-au dezmeticit sau/si nu reusesc sa se motiveze suficient pentru a fi pe placul tuturor deocamdata.Ce facem?Ii injuram, sarim la gatul lui Arpi, ne punem poalele in cap si tipam, le impunem sa ne iubeasca si sa joace de dragul nostru cat mai repede posibil pana incep meciurile cu Slovan sau asteptam politicos, le zambim, ii aplaudam si le transmitem un mesaj de intelegere si solidaritate fiindca avem incredere in ei stiind ca e doar o problema de timp pana se adapteaza si isi etaleaza valoarea lor sportiva reala?!

        Apreciază

  5. nu dati cu parul insa eu nu ma gandesc la campionat anul asta. deloc. am eu motivele mele 🙂
    bravo conducerii pt tot ce a facut pt si la cfr! daca nu-s atenti si cu mai putin arici la buzunar se duc „meleoanele” din CL. nu le va parea rau dupa ele?

    Apreciază

  6. “Au fost prea multe situaţii în care Mureşan sau Sare au căutat pasa lungă, în faţă, ori, efectiv, nu aveau cui să paseze în profunzime. Nu venea nimeni la primit pasă scurtă” Jucatorii nostri nu sunt mai slabi decat ceilalti din prima liga, dimpotriva, au castigat doua titluri in ultimele trei editii de campionat. Apoi, maximum 5-6 jucatori putem lua in calcul ca au pus umarul la cele doua titluri. Antrenori au fost Mandorlini, Cirtu, Minteuan, Costa si Andone. Iar citatul din articol este valabil indiferent de an si antrenor, eventual trebuie inlocuiti Muresan si Sare cu x si y. In concluzie, jucatorii sunt valorosi, antrenorii s-au tot schimbat, atunci care este explicatia ca noi jucam la fel, cautam mereu pasa lunga, nu vine nimeni la primit pasa scurta? Eu nu gasesc decat un raspuns, asta este stilul CFR-ului, n-o fi atat de estetic ca cel al Barcelonei, dar e al nostru si rezultatele sportive demonstreaza ca e eficient 🙂 Ne enervam, mai injuram, ne stresam, mai facem egal, mai pierdem, dar in general castigam 🙂

    Apreciază

  7. Este un nou inceput si mi-as dori ca toti suporterii sa se stranga in jurul echipei. Cred ca toata lumea cunoaste lipsurile (jucatori pe axa poarta-atac) + sistem de joc si tactica deficitare, insa aceasta tensiune intre cei care sustin neconditionat conducerea si banca tehnica, pe de-o parte si opozantii care vor jucatori, antrenor, investitii, pe de alta parte, nu aduce nimic bun si indeparteaza lumea de la stadion. Este treaba noastra sa incurajam echipa si a conducerii sa rezolve rapid problemele.
    Nu sunt fan Andone (pare ca gaseste solutii doar la pauza sau la finalul meciului), dar nu imi doresc sa-si rupa gatul doar ca sa am eu dreptate. Il apreciez pt trofeele aduse si sper ca va reusi sa treaca la alt sistem care sa puna jucatorii mai bine in valoare si in plus, sa avem o echipa standard (cantonamentul si testele s-au terminat). Avem nevoie de prima victorie oficiala ca de aer pt moralul tuturor. Va veni vineri cu Ceahlaul.

    Apreciază

  8. “CFR m-a cautat, am discutat, dar nu este nimic concret” – a declarat Feczesin, infirmand totodata informatia ca mutarea nu se face din cauza ca ar fi cerut un salar prea mare. A continuat: “vreau sa schimb clubul, dar in acest moment ceea ce este sigur e ca orice se poate intampla. Brescia nu va obstructiona o eventuala plecare a mea, daca primeste o oferta corespunzatoare, ma lasa sa plec”.

    Apreciază

  9. simt o anumita tristete si nervozitate in ceea ce ai scris mai sus albu:) cred ca ai ajuns (intr-un final, si tu) la capatul rabdarilor cu jocul pe care il presteaza echipa, cu declaratiile oficialilor, antrenorului, etc. aproape toata lumea iti impartaseste aceleasi ganduri vis-a-vis de punctele dezbatute mai sus. singura chestie este ca, andone va fi inlocuit (99,999999…%) dupa ce va rata accederea in grupe, fapt ce pare pe zi ce trece tot mai plauzibil..

    Apreciază

  10. Eu vad o evolutie pozitiva la echipa, putina rabdare oameni buni. In repriza a doua cu medias chiar am aratat bine, n-am avut noroc, daca scorul era 5-2 nimeni nu se supara. Pana cand echipa progreseaza nu vad de ce suntem asa de pesimisti. O sa trecem de Liberec si o sa batem si Vasluiul, probleme vom intampina in playoff, dar cine crede ca milioanele de euro din grupe vin moca, se inseala. Am convingerea ca o sa mai vina jucatori, insa pt. grupe trebuie sa ne luptam cu ce avem. Achizitiile au fost bune, in general, pacat de Valente, daca nu s-a acomodat pana astazi slabe sanse sunt sa-si revina, dar macar l-a motivat pe Bastos :))))))) Mai mult optimism domnilor, rupem tot anul asta ! O sa vedeti !

    Apreciază

  11. Desi citesc tot ce apare pe Tribuna (inclusiv comentariile) postez destul de rar cate un comentariu. Acum insa, parca nu pot sa ma abtin. Dar nu ptr a comenta jocul echipei (asta o face stralucit Albu), nici declaratiile sau promisiunile lui IM sau AP (asta o fac majoritatea suporterilor), ci ptr a-mi lamuri unele semne de intrebare (daca este posibil). Deci, la subiect! In marea lor majoritate, suporterii actuali ai CFR-ului se impart in doua mari categorii; a) cei care sustin echipa de multi ani si b) cei care s-au indragostit de CFR dupa metamorfoza ‘marca’ Paszkany. Suporterii a) iubeau echipa si in B si in A, mergeau sa vada CFR-ul si atunci cand nu stralucea prin rezultate, si in periada de criza si, lucru ‘ciudat’ (poate doar ptr cei din categoria b)), dupa ce se termina meciul CFR-ului coborau dealul si mergeau sa vada meciul lui U. Suporterii din categoria b (care, in acceptiunea mea, sunt de laudat) iubesc echipa ptr ca au un altfel de management decat celelalte, au inceput sa aiba rezultele, sunt din Ardeal, etc, etc. Dar, ptr a) echipa este mai mult decat au visat acum cativa ani, iar ptr b) echipa are rezultatele pe care le avea si atunci cand s-au indragostit de ea. Ptr a) conducerea a infaptuit lucrul de care ei radeau acum cativa ani, iar ptr b) promisiune la care zambesc acum (5-6 ani pana la ‘regina estului’) mai are termen de gratie de 5 minim ani. Atat a), cat si b), sunt mandrii ca sunt CFR-isti. Atat a) cat si b) doresc binele echipei, etc, etc. Iar daca nici a) si nici b) nu au motive (exceptand parerile noastre subiective) sa fie nemultumiti cu ceea ce reprezinta CFR-ul astazi, ma intreb; 1. De ce in galerie exista mai multe ‘fractiuni’ decat au existat vreodata (oare nu sustinem toti aceeasi echipa)? 2. De ce incepem sa scandam tot mai des lozinci triviale (nu mai suntem oare cea mai civilizata galerie sau nu ne mai pasa de copii pe care ii dorim tot mai numerosi in tribuna impreuna cu mamicile lor)? 3. De ce incepem sa injuram proprii jucatori (credem noi oare ca suntem mai buni decat ei – vezi pilda cu piatra din Biblie)? 4. De ce nu mergem in numar mare la stadion (oare echipa se sustine din spatele tastaturii)? Iar intebarile mele ar putea continua. Totusi, mai am una singura. Oare chiar credem ca sustinem cu adevarat aceasta echipa sau, fara sa dam nimic in schimb, dorim doar ca ea sa ne ofere totul? Dovediti ca sunteti importani inainte de a avea pretentia sa vi se acorde importanta!!! … Scuze daca am suparat pe cineva.

    Apreciază

  12. Am vazut, in sfarsit, postarile de dupa meciul cu Mediasul, si pot sa spun ca le gasesc, in marea lor majoritate, mult prea pesimiste. Nu ca nu m-am obisnuit deja cu ele, sau ca nu le-as respecta – Doamne fereste! – dar le socotesc mult prea pesimiste pentru niste suporteri ai unei echipe campioane, care, sa nu uitam, n-a chiar dormit in vara aceasta la capitolul achizitii: sase fotbalisti adusi, si despre niciunul dintre ei nu cred ca poate spune (cu argumente) vreunul dintre noi ca nu era nevoie: Felgueiras a fost in sezonul trecut in topul portarilor de pe la noi, Pinto va fi, nu ma indoiesc de asta, cel mai bun fundas dreapta al campionatului ( peste Milanov, Nica, Dumitras, Achim, Rapa, Matel si, cred eu, chiar Rui Duarte). De Sepsi era nevoie nu numai pentru polivalenta sa, dar si pentru ca si Camora avea nevoie de un concurent serios pe postul sau. Deac clar este un plus, chiar asa zapacit cum e in joc, Vass mi-a reconfirmat sambata seara ca va fi un mijlocas important pentru CFR, iar Valente, la valoarea sa, nu are cum sa nu fie in viitor un fotbalist important pentru noi. Se pare insa ca are si el nevoie de ceva timp pana sa se impuna . ( Pesimistii care zambiti usor superior acum, nu uitati ca pana si Kapetanos, Camora, Deac, Cadu sau Gabi Muresan au avut nevoie in trecut de ceva timp de acomodare pana sa-si dea drumul la joc. Tot intre paranteze fie spus, nu stiu de ce – in general in viata, nu neaparat aici pe Tribuna – unii au impresia ca pentru a dovedi ca sunt realisti, cu capul pe umeri, trebuie neaparat sa strambe din nas cam la tot ce misca in jurul lor. Voua nu vi se pare? ) . La aceste sase achizitii din intersezon mai trebuie amintit si Ionut Rada – util si el, numai daca ma gandesc ca prin venirea lui il vom vedea mai rar in primul 11 pe Nuno Diogo. In concluzie, 6-7 jucatori adusi in vara asta in niciun caz numai pentru a da bine la numar. In plus, eu mai cred inca, in naivitatea mea, ca Arpy si Muri nu s-au impacat deja cu campania aceasta de achizitii si vor mai aduce inca 1-2 fotbalisti valoric peste tot ce avem noi azi in lot. Sa nu uitam ca si anul trecut, cu exceptia lui Renan sau a lui Sougou, surprizele cu adevarat placute pentru noi au venit tot pe final: Beto, Weldon. Problema e ca anul asta am fi avut nevoie de ei urgent, nu doar de prin etapa a IV-a sau a V-a; daca eram calificati direct in Champions League, acum stateam mult mai linistit si din punctul acesta de vedere. Trebuie sa intelegem insa si noi, chiar daca nu ne convine, ca un fotbalist cu nume nu e nicidecum ispitit sa semneze la prima strigare un contract cu o echipa din campionatul Romaniei, fie ea si CFR Cluj. Asta daca fotbalistul respectiv, pe langa talent, mai are si ceva creier. Asa ca poate ca nu e cazul, cum spunea si Ciollo mai sus, sa ne grabim sa aruncam piatra. Nici in conducere, dar nici in jucatori. Apropo de asta, sa le fie rusine (dac-or fi printre noi si din astia, desi sper ca nu) celor care, prin minutul 30 deja isi huiduiau jucatorii (campioni, sa nu uitam) ! Ma frecam la ochi si nu puteam sa pricep: cum dracu, la nici o jumatate de ora de joc, sa murmuri – ori mai rau, sa injuri – niste fotbalisti datorita carora, acum doua luni, cantai, umflandu-ti pieptul:,,campioni, campioni, campionii Romaniei suntem noi”?!? Problema aceasta, boala aceasta mai bine spus (din pacate deloc rara printre franari) , am sesizat-o inca de la meciul cu Sibiul din primavara: pe tot parcursul reprizei a doua n-am auzit in jurul meu decat murmure, bazait (din ce in ce mai agasant la un moment dat), injuraturi, dezaprobari. Nu tu o incurajare, nu tu un sprijin, o farama de speranta, un minim de incredere in favoritii tai! Daca si fotbalistii de pe dreptunghiul verde ar fi avut tot mentalitatea ”suporterilor” din tribuna, cu regret o spun, nu am fi luat campionatul in vecii vecilor! Nu ca eu am mentalitate vrednica de Champions League, sa nu se grabeasca vreunul sa priceapa asta, nu asta vreau sa spun, dar prin minutul 80, exasperat deja, eram cat pe ce sa ma ridic si sa-mi intreb toata tribuna a doua daca mai este cumva si vreun ceferist in tot stadionul ala. N-am facut-o, bineinteles, din teama de ridicol. Mi-am amintit atunci de o vorba de-a lui Alecu Paleologu din ,,Mostenirea crestina a Europei”: ,,Noi in viata ne ferim adeseori sa facem tot felul lucruri numai pentru ca ne e teama ca nu cumva sa fim ridicoli in ochii celorlalti”. Peste zece minute insa (la golul lui Maftei) am aflat raspunsul la intrebarea care ma tot ”framanta” mai inainte: tot stadionul era plin de ceferisti! 🙂 Campioni, campioni, campionii Romaniei suntem noi! Campioni, campioni…

    Apreciază

    • frumoasa si echilibrata postarea ta. eu am o mica curiozitate: chiar in momentul respectiv ti-ai amintit citatul din a. paleologu? 🙂 numai bine! 🙂

      Apreciază

      • R: chiar. Unul, cred ca mult mai destept decat noi amandoi la un loc (decat mine cel putin cu siguranta), a descoperit gravitatia la cateva secunde dupa ce i-a cazut un mar in cap. Cel putin asa se spune. Sa stii ca atunci cand ai la dispozitie o repriza intreaga in care o sumedenie de natafleti din jurul tau te exaspereaza, si in care tot cauti sa afli raspunsuri la jocul slab al echipei tale – si sa ajuti cumva echipa aceea – nu trebuie sa fii neaparat un Newton ca sa iti treaca prin cap multe, inclusiv cateva vorbe de-ale lui Paleologu. Mai ales daca pe omul respectiv poate ca il ai ca model in viata. Nu cred ca trebuie neaparat sa fii in biroul tau, sau in biserica, chiar si pe stadion poti sa-ti aduci aminte de vorbele unor oameni pe care ii pretuiesti si pe care i-ai luat candva ca modele pentru viata. Poate vei intelege mai bine daca voi cauta sa fiu putin mai explicit: Paleologu (prin 2000 era inca parlamentar, dar in 2000 il avea inca drept model pe Don Quijote) , a facut printre colegii sai parlamentari niste lucruri ridicole in ochii lor, dar de bun simt in realitate. Ceva cam in genul in care astazi l-ar putea face vreunul dintre colegii lui Ponta: sa mearga la seful sau, sa faca apel la constiinta lui si sa-i ceara pe urma sa-si lase scaunul altuia, pentru ca el a dovedit ca nu e in stare decat sa afunde si mai mult tara in prapastie. 🙂 Bineinteles ca unii l-au facut idiot atunci, numai ca nu stiau ei, cei ,,normali”, ca de obicei in istorie nu cei ,,normali” au schimbat lumea, facand-o mai buna si mai frumoasa, ci celalti, ”idiotii”. De la Galileean la…Galilei, si de la Van Gogh la Gandhi, daca vrei. De aici si cuvintele lui Paleologu amintite de mine mai sus. Cu respect.

        Apreciază

        • citesc si iau aminte la cele scrise de multi pe aici , postez, sau imi dau cu parerea de mai putine ori despre jocul echipei, despre antrenor, despre ce-i bine pentru echipa sau ce-i rau pentru noi… ce nu imi place si asa ca un sfat::: nu mai amestecati politica cu fotbalul. nu-l mai amestecati pe Ponta sau pe Basescu pe aici. Mai bine vorbim de GSP:))))

          Apreciază

          • Poate ca ai dreptate atunci cand spui sa nu mai amestecam politica cu fotbalul, desi, daca ar fi sa ma iau dupa bietii suporteri ai rivalilor nostri, odata cu declinul partidului portocaliu de la noi, s-a zis si cu trofeele castigate de CFR de acum inainte! 🙂 De ani de zile tot cauta sa ne convinga, saracutii de ei, ca unu’, Traian, desi purta pana nu demult nr.1 pe tricou, era prea ofensiv pentru postul sau si pentru un ”campionat” ca al nostru, si-i furniza prea multe goluri gata facute fostului ”decar”, Boc. Problema lor e ca astia doi au jucat si au punctat pana acum numai pentru CFR, nu si pentru U sau celelalte, iar pe mine ma ingrozeste deja gandul ca, dupa Beto, Peralta si De Zerbi, ne vom pierde in vara asta si ultimele vedete -si cele mai importante! – pe care le mai aveam la echipa: pe Traian si pe Boc.( Va mai amintiti ce bine-i statea lui Emil in tricou, si cu numarul 10 pe spate? Va mai amintiti cat de bine batea el penalty-urile? O, tempora! :)) . Cu cine sa mai intram, pana la urma, in Liga Campionilor? Pe tine chiar nu te sperie gandul ca dupa 29 iulie pe echipa asta ungureasca si dusmanca de neam o paste retrogradarea?! 🙂 Redevenind serios acum, uite, eu o sa-ti respect pozitia vis-a-vis de chestiunea aceasta si n-o sa mai fac politica pe Tribuna, daca asta ti se parea cumva ca faceam, chiar daca mie nu mi se parea ca faceam asta. Nu pot sa nu remarc insa ca am observat, inca de dinaite sa postez eu ceva aluzii la framantarile politice de pe la noi, o preocupare de genul acesta (fireasca, cred eu) si in randul altor ceferisti care scriu pe aici. Fireasca, daca stam sa ne gandim numai putin la situatia deloc roza in care e tara noastra acum. Nu cred ca un iubitor de fotbal, chiar de pe plaiurile mioritice fiind el – si cu atat mai putin un ceferist, de la care eu mai am (inca) niste asteptari – trebuie sa traiasca intr-un soi de autism in care sa nu-i pese de nimeni si de nimic, in afara de lumea lui alb-visinie sau cum o mai fi ea. Pana una-alta, baciul ala visator care isi astepta resemnat calaii sa vina sa-i faca capatul, era, din ce-mi mai amintesc eu, moldovean, si nicidecum ”bozgor”. Mai socotesc cumva naturala dorinta lui ( a ceferistului) de a vedea cam cum gandesc si alti franari de-ai lui cu care schimba zi de zi tot soiul de idei sau impresii. Dau in scris: nu sunt nicidecum fanul vreunuia dintre partidele de pe esichierul politic actual, la toamna nici nu voi vota cu vreunul dintre ele, dar cred ca atunci cand ii arde casa, prima preocupare a oricarui om normal trebuie sa fie aceea de a scoate din ea piromanii. Si asta cat de repede, si (aproape) indiferent pe ce cai. Poate numai ca ”usa” aceasta pe care am gasit-o eu aici la Tribuna nu e cea buna, si pentru asta sunt in stare sa-mi cer scuze acum, daca este nevoie, si sa promit, sfios, ca n-o sa mai fac. 😦 CU STIMA!

            Apreciază

  13. Felicitarile mele lui Albu pentru articol si lui Florinaccio si Ciollo pentru comentarii ! Eu pariez cu oricine de la Tribuna, ca favoritii nostri intra in grupele CL / EL. Cu 2/3 achizitii gen ”Trica”, ”Weldon” atacam grupele CL si primavara europeana, iar fara aceste achizitii prindem cel putin grupele EL. In campionat, datorita investitiilor in lotul de jucatori, favoriti ii vad pe cei de la FC Vaslui, mai ales ca finantatorul lor pare acum ceva mai temperat decat in trecut.

    Apreciază

    • Stimabile, daca tot doreai sa ma feliciti, nu mai bine puneai mana pe telefon? Sa nu te mai prind ca faci de-astea, ca jar mananci! 🙂

      Apreciază

    • Nea Silica, am intrat pe Prosport ca sa verific stirea d-tale, dar eu am gasit altceva: ca Wesley cel Mare paraseste Moldova, dar ca in schimb nea Porumb, cum il alinti d-ta, vrea sa-i aduca pe Marica si pe Tamuz. Daca sunt adevarate toate stirile astea, eu cred ca incep sa ghicesc strategia vasluianului: a vazut ca CFR-ul a castigat pana acum campionate pentru ca a cumparat toti arbitrii din tara si din lume, iar acum el vrea sa transfere la echipa lui toti fotbalistii din lume! 🙂 PS: niste prieteni de pe Tribuna pariau in urma cu vreo luna, spre bucuria mea (speram ca stiu ei ceva) , ca in Gruia va poposi Sapunaru. Doamne da sa vina si de-amu! Eu insa as paria acum altceva: ca nea Porumb il va duce in Moldova pe…Mutu. Pe Adi Mutu. Are si malai destul, dar si nebunia necesara.

      Apreciază

  14. Nu am sa comentez prea mult, ca nu prea am ce. Rafael Bastos, jucatorul pe care m’am rugat toata vara sa’l vanda, a fost cel mai bun de pe teren. O fi obosit de a fost schimbat, ca altfel nu prea reusesc sa il inteleg pe Andone. CFR Cluj nu este o echipa, aceasta este problema acestei formatii. Fiecare jucator incearca sa se evidentieze personal, sa iasa in fata, sa fie cel deespre care vor scrie ziarele. Cel putin trei faze foarte periculoase in careul mediasului puteau fi rezolvate simplu, cu gol, daca jucatorul aflat la balon, in loc sa incerce sa traga la poarta prin cinci adversari sau sa loveasca mingea cu capul cand e evident prea inalta, sa paseze usor lateral unde era unul, uneori chiar doi coechipieri nemarcati sau cand, mult mai bine plasat, un coechipier ar fi putut relua imparabil. I’am numit aici pe Ronny sau Kapetanos. Kape este foarte bun la cap si a reusit sa il si deschida excelent pe Camora (driblingul pentru el este o necunoscuta), dar nu are vedere periferica deloc. Asta face diferenta dintre un jucator bun si unul mediocru: capacitatea de a juca pentru echipa, nu pentru tine, stiinta de a da pasa atunci cand trebuie, nu din teama, capacitatea de a trage la poarta atunci cand aceea este situatia cea mai potrivita, iar asta in decursul a maxim doua secunde de analiza. Atentie, nu m’am referit la jucatori mari. Am mai spus’o: CFR este o adunatura de jucatori mediocri, dar mai buni decat majoritatea de pe la noi. Asta nu ii face buni!! Tot mediocri raman. De cand au promovat, au avut, in total, sase, poate sapte jucatori buni. In rest…balast. In acest intersezon nu au tranferat nimic. Anul trecut au reusit trei transferuri utile, iar doi dintre ei au plecat dupa jumatate de an. A ramas Sougou, care va pleca, sa speram ca doar la iarna… Si nu ma luati cu Deac, ca nu e jucatorul care face diferenta. Nu are creierul necesar.

    Apreciază

  15. “Ioan Andone a decis lista jucătorilor pe care se va baza în preliminariile Ligii. Iată lotul de 23:
    Portari: Stăncioiu, Felgueiras, Mincă şi Tiut
    Fundaşi: Lionn, Rada, Sepsi, Camora, Ivo Pinto, Cadu şi Nuno Diogo
    Mijlocaşi: Deac, Mureşan, Sare, Vass, Diogo Valente, Bastos, Edimar
    Atacanţi: Nicoară, Kapetanos, Sougou şi Ronny
    Au rămas în afara lotului: Godemeche, Panin, Hora şi Rui Pedro. Maftei şi Picolo sînt suspendaţi.” Oare care este explicatia/logica pentru care Hora a fost lasat pe dinafara iar Edimar a fost convocat? In rest, nicio surpriza, pacat ca n-a mai fost loc si pentru Rui Pedro, dar nu prea vad pe cine ar fi putut inlocui.

    Apreciază

  16. Am inteles ca s-a accidentat si Stancioiu. Mai ramane s-o pateasca si Minca, apoi ori il vom cumpara pe Beto de la Braga sau Porto, ori il rechemam pe Amadio de la Arad. /// Cica Andone va schimba sistemul de joc pentru meciul de la Piatra Neamt. Probabil un 4-3-3 cu unul din atacanti retras la nivelul mijlocasilor 🙂

    Apreciază

  17. transferuri nu vor mai fi, anul acesta va fi foarte greu. in europa nu cred ca vom ajunge la grupe iar titlul… sper sa nu-l castige steaua sau vaslui. macar sa nu se mai bata conducerea cu pumnii in piept.

    Apreciază

  18. E bine, un egal cu ceahlaul super echipa!!! Cu rezultate din astea le aratam tuturor cat de buni suntem, ce campioni suntem, nu mai are rost sa povestesc, daca petrolu i-o incins cu 5-0 si noi facem 2-2. hai cu slovan!!!!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.