Critica rațiunii impure


A fost o vreme când:

suporterii ceferiști nu-și criticau decât la epidermă, nu și la jugulară, conducerea;

suporterii ceferiști nu-și beleau antrenorii, doar le trăgeau palme peste buci;

suporterii ceferiști nu dădeau cu înjurături după jucătorii de câmp, Nuno Claro și Stăncioiu și nu le tăiau gâtul ungurilor care executau un corner;

suporterii ceferiști nu erau ocupați să copieze niște cretinoizi (ajunși din greșeală în municipiu) și să devină mai obsedați în a da muie lui * decât în a-și susține echipa preferată (iubită?);

suporterii ceferiști erau mândri că pot să-și aducă familia la stadion;

conducerea făcea promisiuni cu acoperire, iar cuvântul dat nu era o beșină de săpun;

bucureștiul manevra valize, ceea ce însemna că suntem băgați în seamă (deranjez, deci exist!);

totul părea perfect, pe drumul pavat cu trofee spre mai mult ca perfect…

De o vreme au apărut fisuri în construcție. Când și-a băgat Paszkany banii (după unii coada), fundația era fermă, temeinică, turnată de înaintașii Doctorului Constantin Rădulescu, consolidată ulterior de dânsul și întărită cu traverse și șină de cale ferată. Doar fundația, pentru că la suprafață clădirea era delapidată, bătea spre nivelul zero absolut. Arhitectul-șef a pus – surprinzător – un doftor străin de fotbal să joace rolul de șef de șantier. Iar doftorul (un felcer cu diplomă), plin de modestie ardelenească, a pus umărul și a construit. Și a rămas să fie șef de șantier nu numai pentru noi, dar și pentru copiii copiilor noștri. Între timp – fie vorba între noi – președintele jucător al clubului din Gruia a prins drag de CFR mai ceva decât arhitectul-șef. CFR nu-i copilul lui Paszkany, nici al lui Mureșan, e copil înfiat. De aia n-o să poarte niciodată numele lui Arpi (FC), deși uneori pare că și-l caută. CFR era un copil subnutrit pe care se așezau muștele ălea mari, albastru-verzui și, chiar dacă era alb, părea desprins din documentarele despre copiii africani care mor câte 20 la 3 minute. Am mai avut noi discuția asta și, în lipsă de o variantă mai credibilă, am hotărât că 75% sasul-25% maghiarul Paszkany Arpad (secondat de Iuliu Mureșan), A SALVAT CFR-ul din Cluj-Napoca, cum te uiți de pe Mașiniștilor la deal.

Asta a fost demult. Unii dintre noi poate mai ținem minte cum am zâmbit zeflemitor când am auzit SF-uri de genul ”Cupa și campionatul în 5 ani, victorie pe Olimpico în 6, Traore la Anzhi și Pereira la Chelsea în 10”. Ce bine ne-am râs! Alții erau încă prea tineri, se hrăneau cu griș cu lapte, nu cu fotbal. Ei doar au citit povești despre veacul în care Paszkany era un fel de Mad Max. A urmat ce știți cu toții: succese peste succese, trofee după trofee, satisfacții după satisfacții, ură după invidie. Ultima categorie în alte tabere. Din surpriza plăcută oferită de Provincie am ajuns cea mai blatistă echipă din istorie, cu tot cu trecut, prezent și viitor. O zice până și un înger pe Pământ precum Adrian. Paszkany a trecut de la stadiul de investitor la cel de ungur. Mureșan a trecut de la stadiul de ardelean harnic la cel de ardelean. A dat și criza peste noi, că eram de neevitat, ce dracu’! Și au apărut fisurile. Deși nu mă pricep la construcții, am să vă spun un secret: întotdeauna fisurile apar din interior, propagându-se din punctele slabe. Factorii externi nu au efect dacă se izbesc de o fortăreață perfectă.

CFR dă semne de erodare (mai degrabă morală), la toate etajele, trecând dinspre conducere – prin echipă – spre suporteri. Așa arată un club care se consumă din cauza propriului succes. Nu m-am drogat niciodată, dar știu care-s efectele. De la un timp, vrei (și ceri) să ți se mărească doza și faci urât dacă n-o primești. Nu-i destul să se dea câte un Andone la fiecare, să ajungă la toți. Eu vreau un Andone jumate și, dacă nu-l primesc, fac spume! Sunt eu vinovat (iau totul pe mine, la persoana întâia singular, ca să nu ziceți că am ceva cu persoana a doua plural) că cer mereu mai mult și mai mult? Din reflexul indus de o brumă de bun-simț aș spune că da, sunt un porc nerecunoscător, nu înțeleg că e criză și la tăți ni-i greu. Da’ apoi mă gândesc cu ciudă că nu eu mi-am promis un Shaktior, fără să specific în câte cincinale! Trebuie să împart vina cu terți. Și chiar, cum se face un Shaktior? 9 ani de stagnare și cârpeli, iar apoi 11 brazilieni direct de la sursă (nu din China) în anul 10? Eu sunt vinovat că mi se promite? Nu. Eu sunt vinovat dacă iau promisiunea de bună.

În privat (așa-i spune sistemului de bârfă de pe Facebook, cel în care comunici cu alții fără să vadă tot poporul ce povestești), mi s-a atras de ”n” ori atenția să nu cred tot ce declară presei Paszkany și Mureșan, pentru că nu dau niciodată cărțile pe față! M-au sfătuit asta suporteri ceferiști cu acces în spatele cortinei, cu acces la bucătăria internă. Pe unii dintre ei nici măcar nu-i cunosc. Au doar niște nick-uri și-și protejează atent identitatea. Dacă mă intoxică, atunci – sorry! – vă intoxic și eu pe voi. Dacă e o tactică adoptată de conducere pentru a deruta o țară întreagă de neiubitori ai CFR-ului, eu văd deja ambele tăișuri. Și mă deranjează cel îndreptat spre propria tabără. Dacă vrei să-ți dezinformezi public adversarii, și-ți pui fața de poker, să nu te miri dacă stârnești nedumerire și în rândul ceferiștilor.

Suporterii comentează și se plâng. Unii sunt agasanți, iar alții exagerați. Unii foarte lucizi, alții debusolați. Suporterii apără conducerea până în pânzele albe, chiar și împotriva altor suporteri. Avem o plajă variată de suporteri. Fiecare cu dreptatea lui… În acest moment, de exemplu, e la modă să fie răstignit Andone. De data asta de către suporteri. Conducerea l-a iertat că a fost obligată să-l răstignească prima dată, dar nu m-ar mira dacă nu se uită deja prin Portugalia. O confirmare declarativă în funcție la CFR este la fel de valabilă precum promisiunile mele că o să slăbesc. S-au ars deja destui antrenori cu ciorbă turnată în păhărele de iaurt. Dacă vreți să aflați părerea mea despre Andone, nu mă sfiesc să v-o împărtășesc: neutră! Nici nu sufăr că e A1, nici nu mor de grija lui. Asta-i într-un fel mare păcat, că nu reușește să-mi stârnească niciun sentiment. Dar poate eu sunt de vină, nu mă străduiesc suficient… Andone e cuprins acum în programul ”a doua șansă”, total surprinzător pentru o conducere care nu reîncălzea ciorba. Aș vota cu două mâini pe sus acest program, dacă n-ar mirosi a program exclusivist. Când o să i se ofere și lui Andrea Mandorlini o a doua șansă, atunci o să cred cu adevărat în acest program. Să revin. Merg pe mâna conducerii în privința antrenorului, dar nu din cauza încrederii oarbe în capacitatea tehnicianului, ci ca urmare a scăderii lipsei de interes în parcursul CFR-ului. Nu mai pun botul la nicio promisiune, dar nici nu mai am forța să mă enervez când nu mi se mărește doza. N-am crezut că voi ajunge aici, dar vă zic sincer că proiectul CFR devine boring (în engleză sună mai sugestiv). Parcă merge din inerție, nu emană destulă energie pozitivă. Nu alimentează speranțele. Conducerea habar nu are să comunice cu suporterii (ori nu-i bagă în seamă, ori nu știe cum, ori se teme de ei) și este incapabilă să le transmită clar ce planuri de viitor are. Ce transpiră dinspre conducere spre unele dintre persoanele implicate în galerie sau asociații ale suporterilor e doar… transpirație. Se mai miră cineva dacă unii suporteri sunt debusolați? Încotro ne îndreptăm și cum ajungem acolo? Cine ar trebui să facă lumină și să răspundă la întrebări? Eu, care habar n-am? Secretul reușitei unui proiect stă și în comunicare. La CFR mi se pare că e beznă în acest domeniu. În tribune nu vor fi niciodată doar suporteri care vor lua de bun tot ce li se oferă, fără a cere explicații. Suporterii sunt chibiți și mai și comentează. Din fericire, la CFR comentariile sunt uneori acide, dar rareori agresive, de prost-gust. Și mulți dintre ei comentează tocmai când nu înțeleg anumite lucruri. Nimeni dintre noi nu e perfect. Nici cei din tabăra conducerii, nici suporterii. Conducerea apelează tot mai des la exprimări gen ”sperăm că…”, în loc de ”vrem să…!” Conducerea se plânge că nu vin suporterii la meci, dar nu e în stare transmită mesajul cel mai important: la ce să se aștepte suporterii care vin la stadion?

Comunicare, comunicare, comunicare!

Au trecut deja 10 ani…

0 comentarii

  1. …Si vor mai trece,stai linistit poate inca zece pana se va ajunge,daca se va ajunge la ceea ce unii doar viseaza,azi… Important e parerea mea ca cineva crede si inca viseaza si daca viseaza spera la ceva , Da,da stiu ca acum nu mai e doar el singue amu, depinde si de rabdarea suporterilor fiindca parerea mea e ca prea repede si prea brusc au fost invatati cu binele. Dar hai sa dam alte exemple,uitati-va la Pandurii sau la brasoveni sunt in prima liga de hat…ceva vreme,si ? Vezi pe cineva de acolo agitat? Vre-un suporter cu hangerul in mana si gata sa sara la oricine care nu e de acord cu el? Nu vezi,se complac in ceea ce recunosc ca sunt si raman asa…Insa la ei e un lucru bun ,pierd sau castiga meciul fenomenul e perceput ca un spectacol care tine aproximativ doua ceasuri,dupa aia merg la bere sau la neveste…sau in vizita acasa la suporterii rivalelor,pana la urma asta se numeste normalitate…ma rog parerea mea…numa bine !

    Apreciază

    • Dragule, nu-ți pot astâmpăra curiozitatea, că-s prea departe de fenomen. Știi tu unde să întrebi, nu fă pe șoimul nevinovat al patriei! Vezi la ăia care scriu în comentarii ceva de genul ”habar nu aveți voi… ; eu știu, că am vorbit direct cu…”. 🙂

      Apreciază

  2. Superb articol! Mai ales introducerea. Ca simpatizant care intra pe aici pentru ce se scrie ajunsesm sa ma enerveze anumite luari de pozitii pe la opinii. Imi zisesem ca ar trebui sa o las mai moale si sa intru mai rar. M-ai facut sa-mi reconsiderez pozitia. Felicitari!

    Apreciază

  3. R: La victorie. Ai scris mult, dar cu tot respectul pentru efortul tau si de pomana. Pentru circ exista Steaua. Acolo se anunta castigarea campionatelor intergalactice din timp, alimentand extrem de „pozitiv” suporterii. Ce ai vrea sa-ti transmita conducerea ca tu sa mergi la stadion altceva decat campionate castigate si cupe?! CFR inseamna fapte si nu vorbe, ar fi trebuit sa stii asta. Si nu cred ca aveai nevoie de „surse” pentru a afla ca una se spune la tv si alta se gandeste. Mi se pare firesc ca la tv sa fim diplomati, politicosi si rezonabili, iar pe teren sa mancam iarba cu adversar cu tot. Fapte si nu vorbe.

    Apreciază

    • Nu pot merge pe stadion, pentru că sunt handicapat geografic. Dar dacă aș putea merge, nu m-aș duce pentru campionate, cupe sau supercupe, ci pentru a face parte dintr-o familie. Iar dacă tu vrei numai fapte, nu vorbe, eu zic să tacă conducerea de tot și să se concentreze doar la fapte. Nu de alta, dar ”hegemonie” sau ”Shaktior” nu sunt termeni care fac parte dintr-un discurs diplomat, rezonabil.

      Apreciază

      • Constat cu tristete ca familia se destrama 07,uita-te ce tip de postare si-a facut loc pe FB si cam ce reactii sunt acolo…mai am un pic si sar si eu in sus…Ceea ce se face acolo se numeste „INCITARE” naiba sa ii i-a !

        Apreciază

    • Cu tot respectul, daca intri pe blogul personal al lui cj07cfr, vei gasi in arhiva anilor trecuti exemple faine despre ce poate transmite o conducere a unui club de fotbal suporterilor, in afara de fapte: cate o scrisorica, cate un mic semnal de consideratie, adica tocmai mesajul pe care incearca sa-l transmita articolul de fata, COMUNICAREA CU SUPORTERII. Si e vorba de un club de liga nustiuacata din Anglia, Oxford United.

      Apreciază

      • As prefera chestii mai concrete, nu stiu ce anume astepti/asteptati din partea conducerii.Ce-ati vrea sa vi se spuna?(ce-i cu Oxfor United?) Totusi…scrisorica? Esti serios cand propui o asemenea varianta de comunicare? Scrisorele?!

        Apreciază

        • Niciodata (sau foarte rar :D) n-am criticat conducerea clubului pentru ca intotdeauna am comparat-o cu celelalte din tara. Iar a noastra e zahar tos fata de ce anume constatam la altii. Dar asta nu inseamna ca nu-i loc de mai bine. Si nu ma refer la chestii din astea cu transferuri( ca a adus sau n-a adus, ca au fost sau n-au fost bani), e treaba lor, ei stiu, eu nu, uneori le iese, alteori mai dau si rateuri, per total eu sunt multumit. Nu e nevoie de chestii foarte concrete, nu trebuie sa dea raportul, nici bilete gratis, nici sandvis si suc :), dar o comunicare, un mesaj de apropiere, de bagare in seama trebuie sa existe. Si nu trebuie sa trimita nici scrisorele, doar am mentionat, in spiritul articolului, ca sunt exemple destule in lumea civilizata de cum fac alte cluburi ce se respecta ca sa-si apropie suporterii, chestii marunte, dar pic cu pic se aduna. Uite si scrisorica: http://cj07cfr.blogspot.ro/2011/12/mi-scris-presedintele.html

          Apreciază

          • Deci astfel de scrisorele, insa…in ce liga e Oxford United? A „nustiucata”? Poate acolo e o chestie studenteasca, importanta pentru imaginea si prestigiul universitatii Oxford, nu spun ca nu e un element ce denota civilizatie, dar nu stiu cat de obisnuita e aceasta manevra de marketing printre cluburile puternice de fotbal si deci necesar pentru a fi adoptata si de CFR.Intr-adevar, dialogul intre conducere si galerie e important, insa nu la un nivel atat de matern.Om fi o familie, dar suntem o familie de adulti, ca de copii se ocupa parintii lor si nu clubul CFR Cluj, si cred ca nu zic nimic iesit din comun.Din punctul meu de vedere, judecand lucid…cat timp 1/2 persoane pe stadionul CFR-ului sunt de sex feminin este clar ca acest club a reusit sa creeze un ambient cald, relaxat, propice bunei dispozitii si spectacolului de calitate.Prezenta femeilor pe un stadion de fotbal e un semn CLAR de civilizatie din partea organizatorului.Eu mai ziceam prin alte parti ca Arpi a reusit sa atraga spiritul, valorile si principiile Ardealului la CFR.Si asta se rezulta cel putin din prezenta persoanelor de sex feminin, daca nu si prin calitatea umana a celorlalti spectatori.O comunicare mai buna de atat intre conducere si spectator chiar nu se impune, sau ma rog, e optionala, totul gratie caracterului celor doi, Arpi&Muri.Deci, in final…parerea mea e ca atata timp cat fotbalul e de calitate, atmosfera promovata de staf e relaxata si linistita, clujenii si cei care se confunda cu spiritul locului se vor simti bine pe stadion si nu vor avea nevoie de alte confirmari din partea conducerii.Sunt frumoase si biletelele, scrisorelele, mesajele de incurajare, sustinere, multumire, etc, dar nu sunt obligatorii, cel putin atata timp cat exista rezultate sportive si fairplay in comportamentul lui Arpy&company.

            Apreciază

  4. Trebuie spuse niste adevaruri ( pentru unii poate surprinzatoare- astept sa se scandalizeze) pt. altii ,mai pragmatici,niste realitati care nu pot fi ignorate daca nu vrem sa ne facem iluzii desarte.Deci ,fotbalul e o mare afacere,iar daca initial( adica pana la obtinerea primelor 2 eventuri) la CFR s-a investit cu mult suflet,in mare parte din pasiune si orgoliu,in ultima vreme insa( pe masura obtinerii in serie a performantelor interne si mai ales pe fondul transferurilor banoase si a crizei economice)pasiunea a cam disparut facand loc ratiunii capitaliste originale romanesti,de tipul investitii putine – tunuri mari,ca de….am crescut si-am devenit smecheri. In acest context trebuie mentionat ca pe investitori nu-i( mai) intereseaza decat in foarte mica masura parerea suporterilor,prin urmare nu se sinchisesc sa comunice cu ei decat in momentele critice( ex. dupa cele 2 infrangeri rusinoase de acasa- si atunci cu un scop foarte clar- cresterea presiunii pe jucatori ,obiectiv atins avand in vedere felul in care a luptat echipa in ultimele etape)sau in momentele euforice de la final cand imbatati de fericire si de satisfacerea orgoliului- pot sa -si permita declaratii sforaitoare in fata unui stadion ( in sfarsit plin!) care-i aclama .In rest parerea suporterilor si comunicarea( si respectul) cu ei conteaza direct proportional cu veniturile aduse clubului ( cam 500000 euro pe sezon in competitia interna,plus vreo 250-300000,daca mergem in Ch.League).In consecinta multe din declaratiile conducatorilor au valoare asemanatoare pretuirii suporterilor: multe promisiuni si bazaconii pt. naivi,plus mesaje si diversiuni adresate rivalilor ,dar si ..propriilor jucatori si antrenori.Cine a urmarit( si va urmari) cu atentie declaratiile conducerii va observa in timp multe afirmatii neadevarate ,contradictorii in raport cu realitatea imediata sau cea survenita in scurt timp,promisiuni neonorate etc.Printre randuri ,va sti insa sa discearna samburii adevaratelor intentii…( ambitii mari cu investitii minime);in cazul lui andone demiterea e deja decisa in proportie de 50%,nu- l mai poate salva decat calificarea in grupele Ch. League,ceea ce e foarte putin probabil,de aia as fi gata sa pariez ca vom avea un nou antrenor foarte curand.In alta ordine de idei mi-e dor sa vad echipa jucand fotbal adevarat,combinativ,ofensiv ,spectaculos,asta as dori sezonul asta indiferent de rezultate,sunt convins ca un antrenor ca Grigoras,ar dubla nr.spectatorilor si ar aduce mult mai multe satisfactii suporterilor decat evolutia haotica si neputincioasa cu mediasul dublata de declaratii pe masura:Stiu unde am gresit,suntem la 80% din capacitate vom ajunge la 100% cu Liberec,respectiv”andone e antrenorul cel mai bun pt. CFR”..am sa vi le reamintesc peste vreo 2 saptamani dupa dubla cu Liberec intre care se va intercala meciul cu vasluiul…

    Apreciază

    • Pai sunt altii care comunica non-stop pe la tv si nu castiga nimic de ani buni! Tu ce vrei? O conducere care sa te mangaie pe crestet si sa-ti dea cu biberonul laptic pentru a-ti arata ca-i pasa de tine sau o conducere care se zbate sa aduca jucatori buni(foarte firesc, si pe bani cat mai putini, ca doar nu suntem in Orientul Mijlociu) si sa creeze conditii de performanta sportiva la club?! Si ce daca vrei tu fotbal cu 10 clase peste ce jucam acum sau un antrenor si mai bun?! Ce, eu nu vreau?Arpi nu vrea? El vrea sa vada un fotbal incalcit cu centrari pe atacanti si nu unul a la Barcelona?! Da? Vrei?Pai hai tu si inca vreo 20.000 meci de meci, platind 50 euro/partida meci de meci si da, o sa-ti aduca astfel de jucatori, ca din pacate fotbalul profesionist e inainte de toate conditionat de bani, mai exact de numarul lor, care trebuie sa fie cat mai, cat mai…maaaaaaare! CFR a castigat un campionat din nou, s-au facut niste achizitii interesante, avem lot competitiv, cel mai bun din istoria acestui club(ceea ce arata ca s-a investit in continuare, insa cu mai multa minte, si deci cu mai putin bani), asa ca propun sa fii mai modest si mai recunoscator pentru ceea ce avem, altfel esti liber sa te rupi in figuri cu Erji, Clau-gol si Medusa, acolo sigur fotbalul nu e o afacere. 🙂

      Apreciază

  5. Foarte frumos articolul. Si la obiect.Asta e conducerea. Get used to IT. Ce credeam eu-fan CFR- despre conducere:
    1. Sunt oameni seriosi, iubesc fotbalul si spectacolul
    2. Sunt preofesionisti 100%;
    3. Un transfer e anuntat numai dupa ce e parafat
    4. Vor face transferuri super
    5. Vor sa ajunga in CL
    6. Un jucator e urmarit cel putin cu un an inainte de a fi adus, se gandeste din timp,.. super
    7. Hegemonia castigarii campionatului se va incerca an de an
    ,…………..si atatea alte baliverne paska-iuliniste

    Ce cred eu cum:
    1. Astia iubesc afacerile in fotbal nu fotbalul
    2. Se intrec in tot felul de declaratii aiurite-probabil joaca la pariuri
    3. S-au anuntat tranferuri super. Si? niente. niulo = profesional
    4. Nu-i intereseaza decat campionatul-luam campionatele intr-un stil „profesional”, suntem numiti blatistii campionatuui = o rusine = suntem inbatabili pe plan intern
    Degeaba discut eu, tu, albusiu si ceilalti, analizam, propunem, VREM ca sa avem o echipa daca conducerea VREA altceva. ei platesc cheltuielile clubului, noi biletul sai=u timpul petrecut cu activitatile clubului.. Daca avem dreptul sa aparam si sa laudam si sa sustinem acest club apoi avem dreptul sa-l si criticam spunandu-ne punctul de vedere.. Sper ca nu am suparat pe nimeni.

    Apreciază

        • Pai, in cazul asta, iti propun sa devii rapidist, vei fi impotriva tuturor, iar mirarea va inceta de cate ori iti vei zari chipul in oglinda.Nu e loc de plangaciosi la CFR, no offense.

          Apreciază

          • T-Bone,marea nenorocire este ca si poza ta si a lui Canad arata exact la fel.
            Probabil ca tu esti cel care latra cand postarile nu elogiaza echipa cand nu e cazul.
            O seara buna puppy- t – bonne!

            ps. probabil vei sa devin si eu rapidist

            Apreciază

  6. Ce ziceam 07 eu acum ceva vreme? Ca nu stim care-i mai dastept ca alalalt? Ca orgoliile si nu dragostea/ratiunea (pot sa zic dragostea ma?) vis-a-vis de CFR ne mana in lupta?!? Am avut inca odata dreptate?!? –– Amu’ punctul meu de vedere, fiecare are dreptate in felul lui, numa’ ca la un moment dat manati de orgoliile de care am pomenit uitam sau ne facem ca uitam ce e mai important… de ce? Fiindca asa-i omu’ ma! PROST! Eu nu postez comentariu la tine in articol, tu nu postezi la mine, ne intersectam in interese, cui ii pasa! Ne ignoram ma’! Ca ase-i mai bine… da-l in pula de CFR (scuzati expresia) da-le in ma-sa de interese comune! IO!!! tre’ sa ies in fata… Prin ce, pana la urma? Fac site, fac grup pe FB, ies la bere cu o sama (da’ numa’ cu o sama!). Conduc o galerie, pardon, o factiune a galeriei… ailalti nu-s buni… De ce nu-s buni?! De aia ma’! Si nu mai pune atatea intrebari. NUMA’ PAREREA MEA CONTEAZA, NUMA’ SITE-UL MEU, NUMA’ GRUPUL MEU, restul sunteti degeaba! Si cam asa gandesc cea mai mare parte a unor formatori de opinie in randul ceferistilor. De acolo apare si dihonia si degeaba ne tot ascundem dupa ideea aia: cum ca fiecare are dreptul la o opinie, fiindca e fals pusa! Da! O ai! Dar asta implica si aci nu vorbesc de pulime ci vb de aia care formeaza o opinie si nu sunt responsabili! Spui ceva??? Hai si cu argumente, taticule, cu dovezi si cu ceva din mediul real, nu iti da cu parerea doar fiindca asa ai tu chef si dupa aceea cand ii bai iti bagi coada intre picioare si gata. Pana acum va place sau nu (unora) aia care conduc frana respectiv CFR-ul au venit cu ceva concret cu rezultate respectiv, no! Intelegeti? Ca au fost si scapari ca mai sunt si ca vor mai fi OK! Dar care dinntre noi poate pretinde ca ar fi perfect? E? No asta-i intrebarea de capatai… sau intrebarea zilei/saptamanii/lunii/anului/deceniului/secolului si cand aveti raspunsul haideti la o poveste, sunt gata sa ascult pe toata lumea… O seara buna, tuturor…

    Apreciază

  7. Pt.T-Bone: sa-ti explic pe scurt ca sa pricepi: conducerea si investitorii NU DAU DOI BANI pe tine, pe mine si pe toti ceilalti suporteri (vezi spre exemplu povestea accesului la meciul din Gruia cu u). suntem in viziunea lor doar o masa de manevra si de atmosfera festiva „dupa marile succesuri” obtinute tot mai greu, cu tot mai multa sansa si cu tot mai multe semne de intrebare. Eu personal nu am nevoie de atentia conducerii, fiind suporter cfr-ist cand paszkani inca oscila intre piticii lui cfr si u, iar amintirile mele vechi si dragi din gruia,actualii (si vremelnicii) conducatori arpi, muresan, gadola si care or mai fi, nu le-au trait si nici macar nu le mai pot revedea. In ceea ce priveste comunicarea in mass-media, pe mine ma distreaza la culme gafele lor in serie, unele declaratii fiind de-a dreptul puerile (vezi declaratia lui muresan cu gratarul si indigestia sau promisiunea ca vom deveni un nou sahtior-investind an de an vreo 10-15% din bugetul lor, dar condusi de il citez pe paszkani” antrenorul care se potriveste cel mai bine ca ideologie si stil la CFR” adica andone – la varsta lui m.lucescu antrena pe inter) sau chiar mai rau neadevarate (unde sunt cele 8 milioane investite in transferuri promise dupa primul titlu, sau macar atacantul de 1 milion promis acum, ca sa nu mai vorbesc de gogorita celor 100 de milioane euro-albi sau negri? investiti in echipa. Asa ca fiecare simplu suporter care isi plateste biletul la meci, are dreptul sa-si puna intrebari, sa critice si sa demaste minciuna atunci cand echipa la care tine devine o jucarie in mana patronului. In ceea ce priveste opinia conducerii pe care vad ca o impartasesti intrutotul cum ca avem cel mai bun lot, am facut transferuri cu cap etc. perioada imediat urmatoare ne va arata daca asa stau lucrurile sau asa cum sustin eu: antrenorul e slab, lotul mediocru (pt.competitiile europene-inclusiv pt.grupele Europa League), transferurile slabute, iar in actualul sezon de liga 1, nu vom prinde podiumul.

    Apreciază

    • 1.Tu n-ai ce sa-mi explici, pentru ca nu ti-am cerut ajutorul in vreo problema pe care n-as fi reusit sa o aprofundez fara aportul tau, ceea ce ai facut mai sus se numeste expunerea punctului de vedere, care e altceva.2.Eu cred ca te pierzi in detalii si risti sa nu vezi padurea de copacii din fata ei.Nu inteleg de ce te intereseaza cati bani a investit sau cati a promis ca investeste, cat de mult s-a tinut de promisiuni si cat nu.De acord, e interesat de stiut cati bani s-au cheltuit si cati s-au incasat, insa eu nu sunt contabilul CFR-ului si cred ca nici tu, eu nu am nici relatii la contabilitatea CFR-ului si cred ca nici tu nu ai…altfel zis…in presa se declara multe din cvasimotive, deseori fundamentate de strategii pentru inducerea in confuzie a oponentilor sportivi(absolut perfect explicabil), iar adevarul financiar legat de aceste cheltuieli practic nu sunt publice, sumele sunt foarte aproximative, si sincer, nu-i treaba mea sa stiu in lux de amanunte ceea ce se intampla in spatele cortinei…spectacolul pus in scena e agreabil, place, promite, de ce m-as stresa cu detalii care nu ma privesc absolut deloc si pana la urma, chiar nu am nevoie de astfel de informatii fiindca valoarea jucatorilor spune de la sine ceva si despre suma platita pe ei.Daca voi lucra vreodata la CFR s-ar putea sa-mi doresc sa stiu exact aceste detalii, dar deocamdata eu sunt ala care isi cumpara bilet la spectacol, urca frumos in tribuna si priveste in tihna spre terenul de joc, fiindca asta e menirea spectatorului microbist…sa se uite la doua echipe de fotbal ce lovesc intr-o minge cu scopul de a o trimite in plasa portilor.Eu am zis mai sus…daca nu-ti convine cat s-a cheltuit pe transferuri iti propun sa mai gasesti 20.000 de oameni dispusi sa plateasca 50 eu/meci si atunci probabil si Arpi o sa-ti aduca fotbalisti mai valorosi si deci mai scumpi.Din felul in care scrii am impresia ca pentru tine e important sa se cheltuiasca sume cat mai mari pe jucatori…tu nu vrei atacant bun…tu vrei atacant de 1 milion. :)) Eu zic sa-ti vezi de felia ta, adica de privitor a jocului de fotbal si sa-i lasi pe altii sa se ocupe de cifre.E parerea mea, spre deosebire de tine eu nu-ti explic nimic.Cheers!

      Apreciază

  8. Ramai cu opinia ta de privitor relaxat(?!)si cu mintea odihnita al meciurilor echipei CFR,nu e necesar sa ne-o impartasesti si noua pe un site unde are loc un schimb de idei argumentat logic ,pornind de la declaratii,fapte si cifre(chiar daca nu-ti place matematica…).Recunosc ca am gresit incercand sa-ti deschid mintea si spre alte idei decat de a proslavi conducerea,dar cum nu am avut onoarea sa te cunosc am circumstante atenuante,fiindca asa cum zicea un clasic in viata „cea mai grea munca este cea de a gandi si de a adopta atitudinile corecte”,iar tu m-ai convins ca nu esti pregatit pt.asta

    Apreciază

  9. T-Bone: „spectacolul pus in scena e agreabil, place, promite”…
    imi spui te rog in care meci ai vazut asta…as vrea sa-l vad si eu…astept, merci

    Apreciază

  10. Interesanta propunere din partea lui T Bone – suporterul sa se ocupe strict de ce e pe teren si sa nu critice. Exista un astfel de suporter ideal? La ce s-ar ajunge daca ar fi asa? Ii las pe cei cu mai multa imaginatie sa speculeze ce s-ar intampla.

    Poate interpretez gresit. Poate nuanteaza T-Bone cam ce ar mai trebui sa faca suporterul.

    Mesajul nu se doreste ironic, ci doar o invitatie la opinii argumentate.

    Apreciază

    • Am zis eu sa nu criticam?! Cum sa nu criticam, e normal, eu critic non-stop pe toata lumea, insa ce nu fac e sa intru in bucataria interna a clubului pe care n-o cunosc deloc, cel mult intuiesc ce as putea gasi, asa ca mi se pare complet deplasat sa ma leg de cati bani s-au cheltuit pe transferuri, de cati bani s-au incasat, reinvestit si alte prostii care nu ma intereseaza deloc fiindca privesc strict CFR-ul ca investitie.Eu critic altfel…zic…uite-l pe Valente ce aiurea se misca, nu face faza defensiva, ne chinuim cu el, zic…uite-l pe Sougou cum nu joaca nimic de cand Deac i-a luat postul, zic…uite-l pe Rada ce lent este si ce aiurea face faza defensiva, zic…fara un atacant bun si un mijlocas mai ofensiv de creatie CFR s-ar putea sa rateze accederea in grupele Ch.L, fiindca n-avem forta pe axul central si in atac…altfel…eu zic chiar ceea ce se vede, nu ceea ce e scris in documentele interne de la CFR.Eu ma multumesc cu ceea ce vad, repet, eu de asta dau bani pe bilet si nu pentru a inventa scenarii ingenioase despre afacerile CFR-ului si rentabilitatea lor.Treaba lui Arpi.Mi se rupe de toate milioanele investite de el.Ii multumesc din suflet, insa 20 lei platesc pentru a vedea spectacol fotbalistic intr-o ambianta faina si calda a la Cluj, cum numai in Gruia se gaseste.

      Apreciază

      • Pai, T-Bone, este destul de simplu. Tu, si eu de altfel, ne gandim ca nu stim toata povestea, ca nu stim toate planurile clubului si acordam incredere celor de la club care se ocupa. Altii cred ca tot ceea ce se povesteste intre Mr. P. si El Presidente se spune si in ziar. Ei isi formeaza opinia cu gandul ca au toata informatia. Si daca-ntr-adevar asa ar fii, atunci-i inteleg de ce critica, insa eu nu cred ca noi, suporterii, avem suficient de multe informatii pentru a condamna un jucator sau conducator dupa doar cateva meciuri. Lipsa de informatii ne permite sa judecam performanta jucatoriilor sau performanta clubului doar pe termen lung. Iar pe termen lung, eu le-as da o nota destul de mare. Voi nu?

        Apreciază

  11. COMUNICAREA lipseste cu desavarsire si intre noi, intre noi CFRistii.
    Se ditruge tot ce a fost construit mai demult , atmosfera din stadion, atmosfera creata de galerie…. Si asta pt k se gasesc destepti care se cred superiori ! Bai copii, incetati ! Spiritul CFRist nu este unul si nu trebuie sa fie unul inconjurat de URA, INVIDIE, RASISM. Chiar nu e nevoie sa copiem u-istii !!!
    Suporterii merita mai mult respect din partea conducerii, la fel cum si membri vechi ai galeriei merita mai mult respect din partea celor mai noi !

    Apreciază

  12. Ma, voi n’aveti altceva mai bun de facut?

    Civilizatia’i in pragul colapsului, se topesc ghetarii, dispar ursii polari, se desertifica Salicea, Dantesc nu stie nici dupa 5 ani unde se pune cratima, ne sugruma globalizarea, se intoarce Quetzalcoatl si voi cu ase ceva va bateti capu’ ?

    Cu ce lucruri marunte se multumeste un om, totusi!

    Apreciază

    • Asta e ! bine ca esti tu curios de cratima mea :)) Ase de important am ajuns ? :))…ursii,globalizarea,Salicea (plm ! aci am si eu interese) deci de astea sa nu mai zici (de Salicea bre!)

      Apreciază

      • N’am zis ca esti important. Basca, imi fac procese de constiinta ca te’am neglijat in ultima vreme si din cauza asta ai uitat tot ce te’am invatat. Cine stie, poate repar acest neajuns…

        Apreciază

  13. Va salut cu respect,baieti sau fete,cei ce va ocupati de moderarea comentariilor!
    Va scriu in legatura cu un mic,mic-de-tot comentariu de-al meu de ieri(un reply la unul dintre „post”-urile lui T-bone),pe care inca nu-l vad „la locul lui”.
    Nu era nici important,nici extraordinar,nici nicicum :),era doar un comentariu banal:”Scurt pe doi!”
    Sunt doar curios sa aflu ce s-a intamplat cu el?!
    Nu a mai ajuns „pe mainile voastre”? S-a evaporat? Am gresit cu ceva in acel comentariu?
    In rest,numai de bine! Faceti o treaba extraordinara si sunt convins ca si voi insiva sunteti niste tipi extraordinari! Sunteti No.1 la mine-n „Favorite” si se pare ca asa veti ramane mult timp de-acum inainte!
    Toate cele bune si la mai mare!
    si… HAI CFR! 🙂

    Apreciază

    • Bună, NRG! Fiind primele tale comentarii, ambele au intrat la moderare. Din păcate, eu mi-am permis 3 zile de concediu nemotivat și doar acum am dat de ele și le-am aprobat. Mii de scuze! PS – Am găsit și 2 comentarii ale unor useri mai vechi în spam și a trebuit să le aprob, că nu aveau ce căuta acolo.

      Apreciază

  14. Vorbim mult si cand colo e atat de simplu : PASA CORECTA LA COECHIPIER . NU LA INTAMPLARE , NU CA SA SCAPI DE MINGE , NU FRECATA MINGEA PANA VIN 3-4 ADVERSARI CARE INEVITABIL ITI IAU MINGEA , NU DOAR MINGEA BUBUITA IN CENTRU DOAR , DOAR IL NIMERESTE PE KAPETANOS , NU FAULTURI INUTILE cu rezultatul firesc cartonas galben sau rosu. Echipe care au retrogradat legau mai bine 5-6 pase decat CFR-ul. Vedeti ca e simplu . Oare Andone citeste aici ?

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.