Piaza rea și limitarea tactică. [CFR Cluj – Gaz Metan Mediaș 1-1]


Istoria potrivnică a partidelor directe din ultima vreme, la care s-a adăugat evoluția neconvingătoare din amicalele serioase și din Supercupa cu Dinamo, ne-a făcut pe toți să așteptăm meciul cu teamă, dar nu neapărat fără speranță. După meciuri ratate tactic e firesc să așteptăm remediul, cu atât mai mult cu cât și medieșenii își susțin jocul cam la fel ca cehii noștri, cu angajament, defensivă organizată, atac sau contraatac rapid. Și, remediul, e clar, nu vine, nu se vede. Nu vine pentru că așezarea e la fel de lipsită de logică precum în meciul cu Dinamo. Rezultatul? Joc fără orizont.

Andone își arată din nou limita. Urmare firească: scor la pauză 0-1. O etapă care ne semnalează o pretendentă la titlu, Petrolul, o etapă care ne arată și două echipe cu care, dacă continuăm astfel, ne vom lupta pentru o poziție în prima jumătate a clasamentului, Gaz Metan, eliberată anul acesta de grijile competiției  europene și Pandurii. Am văzut iarăși dezorganizare defensivă, am văzut faze ale Gazului care puteau fi goluri. Am văzut faze la care vișiniii au păcătuit la ultima pasă, o pasă trimisă repetat înspre nimeni, dar tocmai la aceste faze am observat și deficiențele de poziționare ale jucătorilor pe faza ofensivă. Am văzut cum trei-patru, uneori cinci jucători atacă poarta adversă în linie, reducând opțiunile jucătorului din margine aflat în posesia mingii. Mai mult, la 16 m, nici un jucător care să atace poarta, nici un jucător care să aibă variante deschise, ca urmare am văzut în câteva rânduri mingi care se plimbau halucinant prin careul medieșenilor. Am văzut cum așezarea deficitară a echipei în teren închide posibilitățile de pasă ale fiecărui jucător, cum se limitează variantele de continuare și cum jocul cade în previzibil, medieșenii reușind prin poziționare să câștige multe mingi. Am văzut și surpriza plăcută a serii, Rafael Bastos, muncitor, dedicat echipei, trecându-și în cont atât deposedări cât și acțiuni ofensive de calitate.

Repriza secundă nu aduce schimbări majore din punct de vedere tactic, dar apare o schimbare esențială de atitudine în jocul CFR-ului, ca urmare Gazul e masat în propria jumătate, iar în jocul CFR-ului se observă lipsa de soluții, lipsa de imaginație ofensivă. Totuși ocaziile apar. Bastos şutează excelent, respinge Buchta, iar Kapetanos trimite doar în plasa laterală. Două minute mai târziu, Buchta respinge lovitura de cap a lui Kapetanos, după o lovitură liberă. Presiunea crescută aduce, cum era firesc, golul egalizator: Deac centrează, Kapetanos egalează. Forța și energia echipei scad. Intră Valente, în joc nu se simte, intră și Ronny și tot nu se simte. O singură schimbare s-a simțit, intrarea lui Vass, care a distribuit câteva mingi către aripi, parcă prea târziu și mai ales parcă fără folos în fața unei echipe superioare aerian în propriul careu. De remarcat că în repriza secundă mijlocul a urcat mai mult, la fel și fundașii și, pozitiv, echipa a devenit mai scurtă, ceea ce a adus după sine o evidentă superioritate. Evidențieri merită din nou Kapetanos, Sougou și parțial Deac.

S-a simțit, în pofida superiorității din repriza secundă, incapacitatea echipei de a găsi soluții tactice, de a trece peste stereotipii. Îngrijorarea nu se risipește, îndoielile nu dispar, dimpotrivă sunt semne că meciul cu Dinamo nu a fost un accident. Cum speranța moare ultima, să sperăm că pe Bastos îl ține ambiția, că Vass mai crește, că Andone va găsi soluția să-l pună în valoare pe Valente. Angajat de Vass, acesta din urmă a reușit să semene cât de cât panică în careul advers. Să sperăm că revenirea lui Cadu va aduce și ea un plus de siguranță, să sperăm că vor apărea și jucătorii lipsă, că transferurile se vor face totuși. Să sperăm că fizic echipa va intra în ritm, că încărcarea jucătorilor din perioada de pregătire se va transforma în calitate. Atât, la cald, ca primă impresie.

0 comentarii

  1. C F R are un lot de 3x mai valoros decat Medias.Cum se face ca diferenta nu s-a vazut deloc? Sa fie antrenorul ? LOL! Ce glumet sunt.
    Acum pe bune,oare Grigoras ar face fata la CFR ?

    Apreciază

    • da’ nea ando ce are? putintica rabdare, ca suntem la 80% din capacitate! si, nu uita, anul trecut am pierdut cu 2-0. suntem pe un trend ascendent 🙂

      Apreciază

    • Ando e nervos! Liniste va rugam! Se vorbeste de 80%? Ando vorbește de 80%? Ei bine am ajuns sa inteleg problema nu-i 8 aia e cifra in schimbare si la Ando si la Arpi cand nu merge treaba, la ei constant e 0. Pe 0 ni-l arata din ce in ce mai des.

      Apreciază

  2. Check this out.Denis de la Sao Paolo,un portar care l-ar face uitat pe Beto.Ce mi se pare ciudat e ca transfermarkt pune doar 500.000 eur pe capul lui.Am urmarit cateva partide din Serie A Brasileiro si cred ca e cel putin de valoarea lui Beto.

    Apreciază

      • La faza golului nu a fost vina lui Stancioiu ci a celor din zid. In rest Ando e vai de el daca Arpi nu mai cumpara ceva bijuterii-nu rebuturi de care avem. Ca strategie de asezare-no comments, dar ca joc echipa e departe de a face ceva. un mijloc si o aparare pe butuci, o demarcare 0 si imaginatie minus unu. Cu asa echipa e loterie sa castigi.Cu Roni in fata lui Sougu e dezastru. Fiecare pentru el exceptie Muri, Sougu.Pe Kape il inteleg – el incearca sa da gol.Mentalitate de castigator ->ceva in repriza a doua.
        Mai bine am discuta ce are echipa asta. Zau ce are? Petrolul ne bate de zicem ca suntem in Portugalia.Lehamite!!!!!!!

        Apreciază

    • Bun portar. Ar fi tare bine daca l-ar aduce. Arpike draghe, trezirea. Ca sa castigi, tre investit cate ceva! Eu sa te invat business?

      Apreciază

  3. Slab meci. Pana nu terminam cu pasele pe sus tot jcul asta o sa=l avem. Mor cand vad mingi bubuite in careu. Asta e joc la nimereala. Ne trebuie jucatori!!!!Sa bage Arpi mana in buzunar sa nu ne mai amageasca ca asta e cel mai bun lt al Chefereului. Sau daca nu sunt bani sa ne spuna sa nu mai speram.

    Apreciază

    • Multi, tare multi dintre fani cer jucatori, uita insa ca jucatori sunt, dar sunt anihilati de antrenor. Exemple: Sougou, Bastos(cele mai bune jocuri le-a facut cand a jucat in centru), Muresan (e folosit ca playmaker fiind constrans sa urce mult ceea ce creaza un gol in fata fundasilor) etc. Tactica antrenorului trebuie sa puna in valoare jucatorii si nu invers. Un antrenor e mare cand gaseste tactica in care fiecare jucaor poate da randament maxim. E anormal sa obligi jucatorii sa renunte la calitatile proprii pentru a sluji toanele tactice ale unui antrenor.

      Apreciază

  4. Primavara trecuta mi-am dat seama, azi mi s-a confirmat… Sincer, eu am vazut CFR-ul si mai anemic si mai lipsit de solutii… Ieri am vazut o echipa in prima repriza care a jucat prost si care. apoi, si-a revenit. Azi vad aici cum toate lumea ar avea solutiile; ei, poate nu este atat de simplu cum credem noi – la asta v-ati gandit vreodata? In primavara, aceeasi oameni s-au plans si au fost siguri – absolut SIGURI – ca nu vom castiga campionatul (evident, cu comentari fara sfarsit pline de argumente) iar la final l-am castigat. Acum aceeasi persoane vor sarii peste mine spunandu-mi ca l-am castigat cu noroc si cu ajutor. Mda, nu, nuu…campania de spalare de creier din presa sudista nu ne-a afectat de loc… Ce ziceti, n-ar fi cazul sa nu ne mai tot plangem si sa fim bucurosi ca avem o echipa bunicica, in crestere, si de suspansul meciurilor din Europa? Sau voua va place mai mult sa criticati, ca asa daca cumva nu ne iese puteti spune: „Vezi, ce ti-am zis?” Legat de articol; sunt bune observatiile facute si sunt de acord. In plus, eu personal cred ca cei care-l azi il critica pe Vass o sa ajunga sa regrete… Cred ca baiatul ala e bun spre foarte bun…

    Apreciază

    • Nu cred ca suntem in fata unor carcoteli nefondate, dimpotriva cred ca ingrijorarea e data de jocul echipei si mai cred ca nu calitatea jucatorilor este atat de scazuta. Nu pot sa nu vad ca in 4-4-2 lui Ando exista obsesie pentru 2 inchizatori. Nu pot sa nu ma intreb la ce folosesc 2 inchizatori in fata unei echipe care se ingramadeste cu tot efectivul in propria treime de teren. Pare a fi doar incapatanare. Mi se va spune ca nu sunt solutii. Ei bine eu cred ca in meciul cu Gazul, era suficient Muresan la inchidere, langa el putea foarte bine juca Bastos, cel care si-a parasit mereu banda si a preferat actiunile pe zona centrala. Nu pot sa inteleg nici anihilarea principalei calitati a lui Sougou, viteza. Nu reusesc sa inteleg de unde obsesia de a-l folosi ca al doilea varf, intr-o zona unde spatiile sunt mici, iar el e jucator care se simte bine pe spatii mari. E admirabil modul in care senegalezul se zbate, alearga, lupta in gol, anihilat fiind de propriul antrenor.

      Apreciază

    • Degeaba te agiti Bogdan ,unii au criticat de cand s-au nascut si greu ii poti face sa renunte la naravul asta. Acum ca, cel criticat se numeste luandu-i pe rand Sunda, D Munteanu, Bergodi,Cartu,Mandorlini,Costa,IM …nu conteaza ,sa critici asta-i baza ! Iar cat despre pariul tau am vrut sa il fac si eu… in primavara cu cineva care posteaza aici…n-a vrut, stia ca o sa castig 🙂

      Apreciază

  5. Suntem in graficul … demiterii lui andone ,(pronosticul meu pana in 15 august,adica pana la Sf. Maria cum ar zice preacuviosul becali).Pronosticul meu nu tine insa de calendarul bisericesc ci de cel fotbalistic.Pana atunci vom rata 2 obiective din 4 ( supercupa plus participarea in Ch.league-adica spectacol,expunere si mai ales bani europeni)si vom pierde puncte grele in campionat(suntem deja la -2 si in etapa 3 vine vasluiul) .In concluzie vom avea un start complet ratat exact ca si dupa primul titlu.Asta va obliga conducerea ( in opinia mea principala vinovata)sa schimbe amtrenorul si sa carpeasca axul central adica lucrurile care trebuiau facute de la inceput.

    Apreciază

    • S-ar putea ca parte din responsabilitatea pentru gaurile de pe axul central sa-i revina si lui Andone. L-am auzit toti vorbind cu obsesie despre benzi, despre nevoia de jucatori de banda. Nu l-am auzit spunand nimic despre axul central, ba chiar i-am auzit doar autosuficienta, „eu sunt multumit cu ce am”. Nu as fi totusi atat de pesimist incat sa admit ca e deja pierduta dubla cu cehii. O speranta mai exista, nu neaparat asteptari de la antrenor, cat sperante legate de ambitia jucatorilor. Recunosc ca mi-e si mie teama deja de meciul din etapa a treia.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.