Nu tăiați aripile juniorilor


În vara trecută ne-am bucurat de reînfiinţarea echipei a doua. Speram cu toţii să vedem la un moment dat produsele proprii, jucători ataşaţi de club, jucători născuţi în vişiniu pentru care culorile, apartenenţa la club să însemne mai mult decât o primă sau un salariu. Speram să se schimbe ceva în grilele motivaţionale, să vedem ceva emoţional, aşa cum vedem măcar la nivel de discurs la Cristi Panin sau Gabi Muresan, fotbalisti care n-au crescut în Gruia, dar la care se simte cu orice prilej ataşamentul. Ne-am pus speranţe în ascensiunea lui Negruţ sau Cretu, Tiuţ, Mocan, Ene,Tothazan etc. Ne-am pus speranţe în jucători tineri cu mare potenţial aduşi din toate colţurile lumii, jucători care să parcurgă timpii de acomodare la echipa a doua pentru ca mai apoi sa explodeze la prima, să fie repetări ale succesului ce poartă numele lui Traore. Am crezut într-un promiţător Kim, cel care la un joc scoală necăjea cu incursiunile sale lateralii echipei mari, ne era teamă chiar să nu le provoace vreo otită şi să începem returul cu indisponibilităţi.

Ca pas firesc aşteptam să găsim câţiva scouteri care să ne semnaleze tinerii valoroşi ai ligilor inferioare. Poate aşteptam prea mult, poate prea doream o asemănare cu FC Barcelona, cu etapa cea mai bună din istoria echipei catalane şi anume etapa în care spaniolii au trecut la o politică unitară de depistare şi creştere a jucătorilor, politică aplicată de la juniori la echipa mare. Probabil că marile succese ale roş-albaştrilor sunt legate şi de mulţimea promovărilor, promovări care au eliminat riscurile legate de adaptarea jucătorilor.

Dezamăgire! În locul îmbunătăţirii politicilor de promovare iată vine o veste încă neconfirmată şi anume desfiinţarea echipei a doua. Poate lipsa totală de performanţă să fi convins conducerea de zădărnicia unor eforturi în această direcţie. Numai că aici se cere o analiză serioasă a competenţelor echipei tehnice, faptul că Minteoan are licenţă Pro nu e o garanţie a ştiinţei. Personal consider că a fost o alegere neinspirată. Un antrenor blazat, un antrenor care a pierdut tot ce se putea pierde în precedenta ediţie a ligii 1 nu putea cere respect din partea unor juniori, înspre care nu s-a uitat nici măcar atunci când socotelile de clasament erau terminate. Nu putea impune respect un antrenor care avea în vocabular, ca indicaţie tactică, expresia “fmm”, una mult mai vinovată decât stereotipia verbala a lui Ando “plm”. Era nevoie de un antrenor cu entuziasm, cu dorinţă şi drag de club, de jucătorii tineri aşa cum era Adrian Anca şi nu de unul retrogradat de la prima echipă copleşit de propriul eşec.

E păcat şi de risipa care se face la nivel de juniori, se cresc copii cărora nu li se dă şansă. Acestora nu li se dă motivaţie. Nu li se oferă perspective, implicit scade aria de selecţie, dispare dorinţa de a veni la juniorii CFR. Pentru ce să vină? Pentru o simplă risipă a timpului? E păcat să nu se speculeze momentul bun, să nu fie valorificată dorinţa tinerilor de a aparţine unei grupări valoroase care să le dea şansa progresului, a împlinirii ca fotbalist. Poate cineva va înţelege nevoia de tineri, de promovarea jucătorilor proprii, nevoia de performanţă la nivelul juniorilor care să dea prestigiu clubului.

De echipa a doua este nevoie, e nevoie pentru că poate fi loc de convalescență și refacere pentru accidentați precum Maftei, loc de penitență pentru idisciplinați precum Sare, loc de aducere sau menținere în formă a unor jucători precum Rui Pedro, de ce n-ar fi și loc de pregătire a lansării în fotbalul mare a lui Negruț spre exemplu și n-ar fi singular. Da este nevoie de echipa a doua, atât pentru a asigura tranzitul juniorilor către seniorat (de aici se poate câștiga financiar și vânzând juniori cu câteva zeci de mii de euro), cât și pentru adaptarea jucătorilor de import, a jucătorilor tineri în special, a celor care pot semăna ca profil cu Traore.  Domnule Arpad Paszkany, domnule Iuliu Mureșan nu tăiați aripile celor care abia au învățat să zboare, trebuie să se obișnuiască un pic cu zborul și veți culege roadele. Dacă nici unul nu va confirma, atunci fiți sigur că vina principală nu le aparține lor ci domniilor voastre. Înseamnă că nu li se asigură o creștere corectă, că vina trebuie căutată și la colectivul tehnic (au fost aduși de la alte echipe juniori promițători și au fost ratați), înseamnă că tranziția de la juniori la seniori nu se face corespunzător, la care se adaugă eroarea de a cere performanță în liga a treia de la un lot fără experiență. La o echipă a doua e nevoie de câțiva jucători cu experiență care să-și transmită știința către juniori. Chiar și la acel nivel e nevoie de un lot bine gândit pentru a obține efecte, respectiv creșterea unui talent. Mai gândiți domnilor!

Finalul e neplanificat și oarecum ar fi putut fi subiect pentru un alt articol, dar cum știrea poate fi de maxim interes pentru noi, o lipesc forțat în acest final. Dacă politicile clubului nu sunt încă adecvate descoperirii, creșterii, promovării și valorificării de jucători provenind din pepiniera proprie și dacă nu avem motive de bucurie din această direcție, iată că Portugalia ne dă vești bune în privința șanselor de a ne crește valoarea lotului. Acolo, în țara semifinalistei CE, s-a decis să nu se mai poată împrumuta jucători între echipe de aceeași ligă. O șansă în plus pentru noi de a ajunge la jucători de calitate de la FC Porto și nu numai. Poate decizia din fotbalul lusitan ni-l va aduce în lot chiar pe Adrien Silva, a cărui situație devine și mai complicată pentru clubul care-l deține(Sporting Lisabona).

Iată în linii mari numele disponibile la Fc Porto, jucătorii dintre care am putea alege: Kléber, vârf mai mult decât interesant, ae fi pentru noi cu adevărat cireașa de pe tort, Djalma, un Sougou mai puternic, Souza Dias, un jucător care seamănă la stil cu Renan doar ca joacă în dreapta, Ukra, un jucător între mijlocaș și aripă dreaptă, Henrique Sereno, fundaș polivalent de la dreapta la stanga, rapid și relativ tehnic, potrivit noua și peste tot ce avem, Andre Castro, un mijlocaș care poate juca box to box sau playmaker, Fernando Belluschi, despre el s-a mai discutat în trecut, Pedro Moreira, un jucator asemanator ca stil cu Peralta, Abdoulaye Ba, fundaș central puternic, bun la jocul aerian, Walter, vârf puternic dar fără talie, Christian Atsu, asemănător lui Sougou, doar că joacă bine și în stânga, nu e comunitar, Beto, asta ne-ar bucura pe toți, Soares inchizător necomunitar. Din cât i-am vazut câteva jocuri fiecare(minim 2, maxim 8) în ultimii 2 ani, cred că în general toți cam sunt peste ce avem acum în lot. La transferurile bune făcute până acum se pot adăuga adevărate perle. În noul context nu ne rămâne decât să așteptăm reacția conducerii și să sperăm că nu va fi o oportunitate ratată.

0 comentarii

  1. foarte reala si dureroasa politica de promovare a tinerelor talente la cfr. faptul ca au luat 4 tineri jucatori din africa cu 100k si au vandut unul cu 4 milioane + procent din transfer ulterior nu i-a impulsionat pe conducatorii nostri sa aduca un staff profesionist si sa investeasca temeinic la nivel de juniori si echipa a 2a, ma intreb ce ar putea sa le trezeasca interesul ? avem conducatori inteligenti care invata din mers multe lucruri, nu inteleg ce nu merge aici .
    trebuie facut ceva, trebuie sa le fie atrasa atentia cumva. din pacate noi nu prea putem face multe, doar sa semnalam unlele lucruri si sa speram si sa ne rugam sa iasa bine.

    Apreciază

    • Editia trecuta de campionat a inceput cu vreo 4-5 africani in lotul echipei a doua, in iarna au disparut la Valcea parca. Ce sa intelegem, ca Traore a fost norocul incepatorului si ca invatarea mai dureaza vreo 10 ani? Mai departe ar fi ideal ca ai nostri conducatori inteligenti sa invete repede si sa treaca la treaba in privinta juniorilor. Poate chiar prin numirea unui manager strain.

      Apreciază

  2. Poate ca noua regula din Portugalia le da idei celor din Bucuresti si o aplica si ei, asa ca n-o sa-i mai putem imprumuta pe Bus, Batin, Bud si va trebui sa reinfiitam echipa a doua. Acum nu stiu cum functioneaza mintea portugheza pentru fentarea legilor, dar in Romania cred ca s-ar face un transfer definitiv (eventual cu contract de jucator pe 1 an) in acelasi timp cu un alt contract de transfer definitiv de reintoarcere in alb 🙂 In cazul lui Adrien Silva nu stiu cat ne ajuta noua regula din Portugalia, de el sunt interesate trei echipe din Franta.

    Apreciază

  3. Parerea mea, ca avem un lot mai subtire decit vara trecuta . Sa ma explic. In poarta Beto mult peste Felgueiras . Sepsi-rezerva, Pinto-doar imprumutat, Valente sub renan, Deac sa zicem egal cu Weldon, plus lipsa Peralta si DZ . Cerd ca e clar. Pe urma zicea Muri, ca va aduce 6-7 titulari din Portugalia. Rezultatul ? Valente, transfer definitiv plus Pinto, imprumutat un an . F. subtire fata de declaratii. Tot Muri se lauda deunazi cu scouteri pe trei continente . O fi, dar ceva din Africa sau Argentina ori Brazilia voi ati vazut ? Deci din patru transferuri definitive, trei provin din campionatul nostru, unde puii mei e rezultatul colaborarii cu scouterii ? Cu Slavia s-a vazut, ca n-avem fundas central de picior stang, unul bun defensiv, altul ofensiv si evident, atacanti . Plus portar de rezerva . Asta daca vrei rezultate prin valoare si nu doar prin noroc . Nu de alta, dar daca te zgircesti sa dai 1 mil pe un nr 10 care a dat 32 goluri in doua editii, si norocul iti intoarce spatele …

    Apreciază

    • Nu stiu daca zgarcenia e problema. Ca sa dai banii trebuie sa ii ai. Noi nu cunoastem situatia financiara in amanunt, nu avem bilantul in fata. Veniturile le aflam din ziare, le aflam pe cele spectaculoase ca la Renan, dar nici la acestea nu stim situatii exacte, comisioane, procente datorate impresarior etc. Nu stim cat intra in visteria clubului exact. Mai departe apar si lucruri de inteles, nimeni nu cred ca poate avea pretentia ca Arpy sa aduca lunar bani de acasa. Ca sa creasca sanatos echipa trebuie sa se intretina, ca sa poti atrage investitori noi trebuie sa demonstrezi ca poti genera profit. Tocmai pentru a demonstra asta e nevoie de activitate coerenta la juniori si echipa a doua, de acolo pot veni marile profituri. Ca sa aduci jucatori net peste nivelul campionatului trebuie ca ei sa vrea, trebuie sa le poti sustine salariul si trebuie sa ai cu ce sa-i cumperi. Toate echipele de la noi au probleme financiare, poate mai putin Vaslui(acolo e mai simplu vaca nu vorbeste, nu spune cat lapte da, acolo e raiul banilor negrii), noi nu, plata la timp a salariilor a fost o cheie a succesului anul trecut. E preferabila stabilitatea financiara, cresterea lenta a calitatii echipei, investitiilor nesabuite care sa ne duca in situatia Timisoarei. Pintu e si al nostru si al lui Porto, clauzele proprietatii nu-mi sunt clare, dar jumatate din el ne apartine. Pe Valente l-am vazut in 6-7 meciuri e bun, peste campionatul nostru, trebuie sa se acomodeze, el a schimbat campionatul, tara si sistemul de joc, e un jucator activ. E jucator care centreaza excelent, la noi i se schimba varful des si asta il incurca. Valente e raritate in campionatul nostru, e jucator care centreaza la punct fix, Ronny sare bine la cap cand vine lansat spre poarta, Kapetanos de pe loc, sunt amanunte cu care trebuie sa se obsnuiasca, sa ajunga la automatisme sunt convins ca va conta mult in banda stanga. Sepsi, multi l-ar vrea si l-ar socoti titular indiscutabil. Felgueiras este peste Tatarusanu. Un fundas central stanga ne trebuie negresit, un mijlocas ofensiv bun e mana cereasca, iar de inca un varf, macar de valoarea lui Kape, se simte o nevoie acuta. Toate venirile trebuie sa le poata suporta bugetul, iar in vremuri de criza riscurile trebuie sa tinda spre zero, prefer un an sontac, sontac unui faliment stralucitor.

      Apreciază

      • Caline, tu vorbesti despre „cresterea lenta a calitatii echipei”, iar Vass Bela tocmai asta spune: ca nu se vede deloc o crestere. Faptul ca grupele CL se vad la orizont si clubul considera un risc prea mare achizitia a 2-3 jucatori valorosi pe posturile deficitare arata ce crede conducerea despre sansele de a trece de ultimul tur eliminatoriu. Dar pana la urma nu aici e problema: este evident ca nu cunoastem multe lucru despre starea financiara si strategia clubului. Ceea ce ma deranjeaza este lipsa de aliniere a vorbelor cu faptele. Se vorbeste despre „next level, hegemonie, cele mai bune transferuri si cel mai bun lot” si noi ne straduim sa ne mentinem pe linia de plutire. Legat de „cel mai bun lot” – foarte inteligent a spus Cadu ca este o lipsa de respect fata de cei care au fost la CFR sa declari asa ceva.

        Apreciază

    • Nu mi se pare crucial ca fundașul central de lângă Cadu să fie de picior stâng. Mai important este să facă o pereche bună cu căpitanul, să se coordoneze la ieșirea la ofsaid și să sară bine la cap. În situațiile când are nevoie de piciorul stâng, dacă nu e sigur pe el, dă mingea cu dreptul în aut și gata. 🙂 Aș privi însă mai atent la fundașii laterali stânga (să zicem că Ivo Pinto nu ar avea rival pe dreapta). Sepsi și Camora par de valori apropiate. Cred că Andone ar trebui să vadă care dintre ei ”strânge” mai bine spre centru (aici Camora are ceva slabiciuni; nu știu Sepsi cum se descurcă) și cu acela să înceapă titular. Iar dacă cei doi vor fi măcinați de grija titularizării și nu vor da randament, vine al treilea (Edimar) și le ia fața… PS – Referitor la CFR 2, un articol scris în ianuarie 2011 – aici

      Apreciază

      • Din cate am vazut se pare ca defensiv Sepsi e mai sigur, e mai stapan pe mijloacele tehnice si tactice, Camora compenseaza prin viteza, iar exercitiul il poate face sa creasca, nu toti pot avea scola italiana. Sepsi a invatat bine lectia tactica de la Sabau. Si la Muresan, care si el trecut prin mana Motului, se vede stiinta tactica. Edimar face cat amandoi la un loc la brambureala, cu toate ca la calitati fizice sta cel mai bine, chiar si tehnic e mai sus decat concurentii, dar cum sa-i transferi inca un neuron? Daca adaug ceea ce ai scris despre CFR 2 acestui articol o sa para ca am facut si eu treaba serioasa! 🙂 Subscriu la tot ce spui acolo, la nevoia de validare a jucatorilor cu potential si eu cred mai mult in acest tip decat in Eric sau Wesley.

        Apreciază

  4. Si eu m-am bucurat mult anul trecut cand s-a reinfiintat CFR II-ul. Imi doream sa-i putem urmari mai mult, sa fi avut mai multe informatii despre ei. Din pacate, cam totul a ramas la stadiu de: prim 11, scor si mici impresii ale celor ce au asistat la meci. Mereu si mereu acelasi vinovat a parut: Minteuan. Ce n-am inteles eu este de ce nu a fost lasat sa conduca acea echipa Vasile Gheorghe, antrenorul cu care juniorii I au ajuns in finala lor. Sunt sigur ca ar fi avut o mult mai mare pricepere. Promovam jucatori, dar nu promovam antrenori?! /// Cat despre planurile ce ar putea fi, citeam zilele trecute despre ideea celor de la Dinamo, de a deschide centre regionale in mai multe zone din tara. Unul, la Onesti, facut parca in colaborare cu un liceu de acolo, parca deja functioneaza. Clubul se ocupa si de antrenarea copiilor, dar, mai ales, de educatia lor. Asta este cel mai important. Clubul sa se implice de la A la Z in formarea tanarului. Presimt ca, daca totul chiar se va indeplini, prin miscarea aceasta, in, sa zicem 4-5 ani, Dinamo ne-o va lua in fata. Suntem pregatiti sa acceptam ca CFR-ul pierde starturi?

    Apreciază

    • Nu stiu daca Vasile Gheorghe e solutia. Cred ca trebuie si un junior sa schimbe antrenorul sa priceapa si alte viziuni. Cred, in schimb, ca antrenorul de juniori trebuie sa fie antrenor de juniori, iar antrenorul de seniori, antrenor de seniori, amestecu nu cred ca aduce nimic bun. Dinamo are un proiect interesant, un proiect care ii poate duce si la hegemonie, daca se pricep si la transferuri. Cred ca acolo la iesirea din juniorat trebuie un antrenor cu entuziasm. Minteoan a avut echipa mare pe mana si, cu toate ca ratase toate obiectivele, nu a dat nici unui junior nici maca 5 minute de acces la sansa.

      Apreciază

      • Probabil nu te numeri printre sustinatorii noului manager al Barcelonei, Tito Vilanova, care nu demult a fost antrenor de juniori la aceasta grupare. La cluburile mari si nu numai, problema diversitatii antrenorilor pe care ii are un junior de-a lungul formarii sale nu prea exista(cel putin in Spania). A trecut moda antrenorului care preia o grupa de copii de la 10 ani si-i pregateste pana la 18. Acum cu fiecare categorie de varsta la care avanseaza, juniorilor li se schimba antrenorul. Cu alte cuvinte sunt antrenori specializati pe varsta 10-12 ani, sa zicem, apoi 12-14 etc. Bineinteles fiecare antrenor e bine informat cu ceea ce stiu fotbalistii pe care-i preia, toata pregatirea fiind etapizata intr-un plan mai general, astfel ca pustii nu vor fi dati peste cap si nu vor repeta sau scapa lucruri necesare in pregatirea lor. Apropo tot de Barcelona. Culorile sunt blau-grana- adica albastru-grena(rosu inchis). Asta ca sa le dam peste nas celor care cauta tot felul de asemanari intre echipa lor si echipa lui Messi (sic!) :).

        Apreciază

    • Teoretic suna bine planul lui Dinamo, dar stii ce ma gandeam Alex? Oare n-ar fi mai bine inainte sa punem in practica idei din acestea occidentale, sa fim siguri c-am inteles cum functioneaza? Patronii nostri au impresia si pretentia ca fotbalistii sa se formeze de la sine probabil, altfel nu-mi explic esecul generatiilor din ultimii ani. Uite un exemplu, ca tot se discuta foarte mult de posibile si imposibile transferuri de portughezi. Oare ei cum pot sa-i produca pe banda rulanta? Oare ar fi o investitie prea riscanta si o pierdere prea mare daca ai trimite 2,3 antrenori de incredere la o formare teoretica, dar mai ales practica la fata locului timp de un an ? Zic si eu:).

      Apreciază

  5. Au apus vremurile cand Romania producea fotbalisti.Astazi produce obezi(si nu intru in detalii de ordin social acum).Trebuie privit spre tarile din lumea a 2-a si a 3-a, acolo vom gasi tinere sperante, cu foame de fotbal, performanta, dar si de bani si alimente(ce cliseu!).E realitatea.Echipa a 2-a s-a desfiintat dintr-un motiv banal, insa clar si just: NU PRODUCEA NIMIC! C’est la vie, sa avem bafta!

    Apreciază

    • Partial de acord, a crescut numarul de obezi, dar ce te faci cu faptul ca alte tari care si ele si-au crescut productia de obezi, produc totusi si fotbalisti? Adevara echipa a doua nu produce, dar de ce, din a cui vina?

      Apreciază

    • Am uitat sa te intreb, Ene cand a fost adus era mare speranta, component al loturilor nationale, acum ce-a devenit, de ce n-a mai crescut, probabil ca cineva le da mancare nepotrivitasi fac burta? Cred ca se foloseste habarnismul prea mult la acest nivel.

      Apreciază

      • Numai sa nu faca rusii ceva artificii si sa iasa la iveala cateva sute de mii ca suma de transfer. Nu am vazut scris nicio suma de transfer, dar am putea calcula exact cat reprezinta cele 10% daca am sti cati litri are contul bancar al CFR-ului. Mereu ziceau cei de la prosport ca transferul lui Traore va umple acest cont.

        Apreciază

  6. Tot acolo scrie ca Porto si Sporting s-au inteles la un schimb Miguel Lopez-Adrien Silva, se poarta negocieri la contractul de joc a lui Lopez.

    Apreciază

  7. Caline, Alin a raspuns bine in locul meu. Da, nu stim cum se folosesc banii din transferuri, desi crede-ma ca 5,2 mil pe Renan si Weldon nu-s putini. Dar asa cum am aratat, sa aduci de-afara doar 2 jucatori, dintre care unul imprumutat e prea putin, repet, fata de declaratii ! Si sa zici ca telul e pe linga fleacurile titlu , cupa si sopercupa, calificarea din grupele CL avind un lot mai slab ca anul trecut, cind am evoluat groaznic, mi se pare cam exagerat ! Si sa-i mentii in lot pe Minca, Panin, Lionn, Diogo, Rada, Edimar, Godmeche, Hora, Bastos, Nicoara si Ganea, deci nu mai putin de 11 buni doar pt echipe de la mijloc in jos, e prea de tot. Deci vrem sau nu performanta, avem un lot chiar valoros, sunt sau vor fi bani pt preamarire, sau totul e , cum ne-am mai obisnuit, un mare bluf ?

    Apreciază

  8. @alin, vass bela, aveti dreptate Minca, Panin, Lionn, Diogo, Hora, Bastos, Nicoara nu preainseamna nimic fotbalistic, poate Hora. Rada, in Germania a fost bunicel, dar cu jucatori care au jucat la retrogradate din ligi secunde nu te poti bate la promovare in grupele CL. Edimar are vointa, dar nu cred ca-i destul, Godemeche rezerva la rezerva. Aveti dreptate cand vorbiti de calitatea lotului, sunt constient de asta, vedeti si voi ca dupa ce insir lista jucatorilor ce ar putea fi imprumutati de la Porto, afirm ca toti sunt ma buni decat ce avem. Acum faptul ca auzim vorbele conducerii, nu inseamna sa ne lasam ofensati ca si cum ne-ar i adresate strict noua. Nu ele fac parte din razboiul mediatic pe care il purtam cu adversarii si cu presa bucuresteana. Daca Muresan ar declara la tv ca am adus jucatori mediocrii pentru ca doar pentru atat am avut bani, ce ar spune porumboiu, becali, ziaristi aserviti si altii de teapa lor? Va spun eu, ar urla ca noi castigam prin furt, ca noi singuri recunoastem lipsa de valoare. Porumboiu a adus o gramada de jucatori, cati de acolo sunt mai fotbalisti decat ai nostri? Comparati Antal -Deak sau ce mai vreti voi si veti constata ca am transferat mai bine din punct de vedere valoric. Si e cert mai vin jucatori si vor mai pleca jucatori. E bine sa tineti cont ca, pentru a aduce, trebuie sa si dai afara. De dat afara e mai greu, contractul bata-l vina. Grupele CL cu sansa sunt accesibile. Daca am fi jucat cu Sparta in formula in care am jucat cu ceilalti cehi cred ca scoteam cel putin un egal. Ei bine, pana in faza grupelor daca nu ne incaleca ghinionul nu vom avea parte de echipe mai tari. Cu noroc mult si chior putem iesi si din grupe in primavara EL daca aducem 2-3 jucatori care sunt esentiali necesari. La fundas central stanga nu ma gandesc, intrucat nimeni nu pare a se gandi la el, cu toate ca pe acolo incasam cele mai multe goluri.

    Apreciază

  9. Se pare ca peste banii incasati pe Renan si Traore vor veni in conturi si bani din transferul lui Alvaro Pereira, Napoli il vrea transferul e pe ultimi metri. Oare cat se aloca unui varf si unui mijlocas? Oare cand se va lamuri Ando, ca Rada a fost obsesia paguboasa a lui Cartu, si cand va cere un fundas.

    Apreciază

  10. Bajeti, nici eu nu mai stiu ce sa fac de atata nerabdare 🙂 Citesc de zeci de ori toate stirile sportive, caut pe goagal, doar-doar oi gasi ceva interesant. Tre sa avem rabdare. Ce s-a facut pana acum, s-a facut bine. In rest, om vedea. Prea mult timp nu mai e pana la supercupa. Asa ca daca se fac schimbari, ele se vor face pana la mijlocul saptamanii viitoare, sper. Inca ceva, cred ca tandemul din conducere face bine ca nu se grabeste cu transferurile rasunatoare. Nu asta e competitia in care trebuie sa batem Vasluiul sau alte echipe. Chiar daca ne-ar face placere 🙂

    Apreciază

    • Mijlocul saptamanii viitoare? Eu zic ca esti foarte optimist 🙂 Parerea mea este ca asteptam sa-si faca socotelile ai mari, sa vedem ce ramane pe dinafara. Nu cred ca data disputarii supercupei reprezinta vreo tinta pentru finalizarea transferurilor. Nici primul adversar din preliminariile CL nu va pune pe jar conducerea din acest punct de vedere. Abia daca vom trece cu bine de aceasta faza se va incerca fortarea unor transferuri mai consistente.

      Apreciază

  11. ,De acord cu vass si alin,am obosit( m-am plictisit) sa tot repet ca aproape jumatate din lotul actual(perfect de acord cu11-le lui vass ) are valoare de echipa mediocra din campionatul Ro.Cea mai recenta achizitie adusa cu surle si trambite ca fiind marea lovitura urmarita de 1 an este diogo valente ,jucator cu care eu cel putin m-am cam lamurit: (valoare mediocra,nu va reprezenta un plus real pt. echipa; povestile cu adaptarea nu tin cat timp din 4 centrari incercate din actiune toate 4 au fost gresite,nu i-a iesit un dribling (nici macar cu amatorii din primul meci)si in doua evolutii ( cu echipele cehe)n-a reusit decat o singura combinatie cu un camora excelent si superofensiv in meciul cu dynamo.M-as bucura sa ma insel,dar nu cred deoarece si in cazul lui godemeche (capitanul si „liderul lui naval) i-am pus tot atat de repede diagnosticul corect…imi face impresia ca multi cred ca indiferent ce vine din campionatul portughez e mare valoare ,uite ca nu-i asa,avem destule exemple din curtea noastra in special portughezi(amoreirinha,freddy,vitinha,leao,edimar etc.)In ceea ce priveste echipa doua („garnisita „initial cu africani apoi cu australieni si marea speranta asiatica kim)daca ne uitam la cifrele sezonului trecut( locul 11 din 16,parca ultima din echipele din judet,depasita de echipe satesti) singura concluzie pe care o putem spune este lipsa de valoare(incepand cu banca tehnica) si esec total.In ceea ce priveste saltul valoric european promis intr-un moment de euforie( vom deveni un fel de dinamo kiev sau sahtior)el este o gluma proasta cand te codesti(ti-e frica) sa investesti macar 3-4 milioane (bani pe care nu-i scoti din buzunar)cu perspectiva de a castiga vreo 18-20,preferand cacealmaua daca iese bine ,daca nu macar am ramas cu ceva maruntis cu care (plus 3,5 milioane din TV)incercam sa ne mentinem” hegemonia” nationala

    Apreciază

    • Daca nu am trai vremuri de criza, de maxima incertitudine economica ti-as da dreptate 100% fara cea mai mica rezerva, datorita conjuncturii incerc tousi sa intru si in pielea celui cu banii. Nimic nu ne garanteaza ca daca aducem cine stie ce jucatori reusim. E nevoie de noroc. Celsea l-a transferat pe Tores, fiasco total. Ce ne garanteaza ca nu vom pati la fel. Chiar Valente e un exemplu deocamdata, precizez, suntem in fata unui jucator bine vazut in Portugalia (dea Dumnezeu sa n-ai dreptate sa te inseli, chiar imi doresc sa te inseli si sa am eu dreptate Valente sa fie in curs de adaptare, de obicei imi exprim opiniile fara sa caut sa am dreptate, mi-e suficienta confruntare de idei). S-ar putea ca Valente sa nu confirme, dar el nu e un jucator slab, repet ce am mai spus, Wesley era mai slab cotat. Orice jucator aducem indiferent de pret sau de renume valoarea lui pentru noi nu poate fi cert anticipata, ea va depinde de capacitatea lui de adaptare si de integrare, el va insemna un risc. Din postura de spectatori ne putem usor asuma afirmatii precum sa mai aducem fundas, atacant, mijlocas stanga etc, sa cuparam scump, ii vrepe pe cutare sau cutare, buzunarul nu ne este afectat. Tot la fel de usor dupa ce i-am adus ii putem cataloga drept slabi, buzunarul nostru tot intact ramane. Nu stim ce date are conducerea despre jucatori, nu stim cat costa un transfer, nu stim salarii, practic nu stim nimic, noi vorbim functie de ce vede ochiul, functie de rezultat. E greu de dat verdicte. Concluzia e simpla, avem vreo 15-16 jucatori si mai avem 11 care ar putea alcatui o echipa sa se bata la retrogradare, de la cei care retrogradeaza Steaua transfera mereu si se bate cu noi de la egal la egal.

      Apreciază

  12. CFR 2 ,sezonul 2011-2012: locul 10 ( din 16),11v-6 e-13 i,golaveraj 48-43,39 pct.( liderul corona bv.74 pct. Golaveraj 59-8), in fata noastra un trio formidabil de „uniri” satesti(tarlungeni,ungheni,floresti).Lotul nostru : marile ” talente” si sperante plus ( in tur) piesele grele sare,kivuvu,pedro si vreo 5 africani( inclusiv frati cu acelasi ADN de-ai lui traore si sougou);,in retur scouterii nostri de pe alte continente ne-au intarit din emisfera sudica( australieni si coreeanul kim).Rezultatul: linia de clasament de mai sus.Concluzia : lipsa de valoare si profesionalism in organizarea si conducerea centrului,a echipei tehnice si bineinteles a ” fotbalistilor”.Motiv pt. care cam toti juniorii in frunte cu antrenorul si-au cam luat zborul cu aripile din dotare…

    Apreciază

    • LIpsa de profesionalism si lipsa de pricepere, lipsa de organizare am vazut si eu la echipa a doua. N-as spune ca ar trebui desfiintata. Tinerii la 18 – 19 ani fie ca sunt romani, fie ca sunt straini depind de colectivul tehnic. Nu cred ca lor li s-a pus la dispozitie o echipa tehnica capabila sa-i creasca valoric.

      Apreciază

  13. Citesc, ca Galvan are o clauza de numai 400.000, ma rog, am mai auzit si varianta cu 1 mil. Dar pt D-zeu, a dat 32 goluri in ultimele doua editii si are numai 26 ani . Pai ia-l urgent nene, ca-l sufla altcineva ! Si daca poti ia-l si pe Silve, ca doar de jucatori valorosi ai nevoie. Ce misto 4-3-3 am avea cu Silve-Kone-Galvan, iar in fata Sougou-x-Deac.Asa, numai cu ce avem acum, sau daca in locul celor doi indicati ar veni o alta salata din Portugalia, ar fi dezastru !

    Apreciază

    • Kone e bun, dar nu peste Sare sau Muri. Galvan arata interesant pe youtube, dar vine dintr-un campionat care nu seamana cu al nostru, se va adapta? Wesley a fost rezerva la Lexoies, pe cand Valente era titular cert, Valente pare a avea dificultati. Adrien Silva pare intradevar a fi o excelenta solutie. Adusul de jucatori in masa nu stiu cat de usor se poate face chiar si gratuit, sunt salarii de platit. Si acum tragem ponoase, Amadio, Nuno Claro, Nicoara etc. sunt jucatori carora li se plateste salariul pt ca au contract, Pentru ca au salarii mai mari decat pot obtine oriunde altundeva refuza sa plece chiar liberi de contract. Ne trebuiesc jucatori dar cred ca nu ne putem permite sa ne pronuntam dupa cateva secvente pe youtube. Iar noile reguli din Portugalia chiar indeamna la evaluarea buna a tintelor.

      Apreciază

  14. Declaratile cu next level fac parte dintr un film porno.CFR ca Shakhtar Donetsk !? LOL
    Muresan e un bun conducator,dar fricos si care nu are cojones si abilitatile necesare pt un next level.

    Apreciază

    • Next level nu înseamnă Mureșan! Înseamnă Mourinho, Wenger, Ferguson de Cluj. Adică managerul care se substituie cuplului actual președinte-antrenor. În acel moment se va vedea că Iuliu Mureșan e într-adevăr bun la ceea ce face, pentru că va sta ceva mai departe de gazon (și poate de microfoane).

      Apreciază

      • Am indoieli ca Muresan poate face delegare de competente. daca ar putea ar avea un purtator de cuvant, un expert in Marketing in subordine si poate ar ave si un manager adevarat care sa se ocupe de junior si eventual echipa a doua, unul care sa stie meserie, unul adus de afara.

        Apreciază

  15. Nu neaparat acel manager.Vezi presedintele de la Sahtior,care e laudat de fiecare data de catre managerul Lucescu.M.Lucescu a recunoscut ca el nu face nici un transfer acolo ci doar se da cu parerea,accepta un jucator sau nu.
    Acela e un presedinte care a stiut ca pentru a atrage suporteri si a atinge un next level trebuie sa ai un marketing ft bine pus la punct.De la Muresan nu te poti astepta la asa ceva,e de moda veche.Nu va pune pret pe acest stalp slab al clubului niciodata.
    Paszkany daca vrea un next level,trebuie sa puna in charge un manager de tipul celui de la Sahtior,tanar cu scoala de azi nu de ieri iar Muresan sa ramana la cele administrative.

    Apreciază

  16. avand in vedere noua regula cu imprumutul jucatorilor din portugalia, cred ca sunt mai multe optiuni si vom mai avea de asteptat pana sa vedem ceva concret. pana acum nu putem nega intentiile bune ale conducerii. vor, si in limita posibilitatilor, cred ca si fac. avand in vedere situatia economica e bine sa fie circumspecti si sa nu se arunce cu transferuri prea grozave. cresterea sperata se poate face incet, „step by step”, cum zice prietenul autostivuitorului. pe de alta parte, sunt de acord ca muresan e depasit pe unele lucruri si pt un marketing eficient ar trebui angajat altcineva cu mentalitate schimbata. cum ajungem, insa, sa schimbam lucrurile aici, la echipa a 2a si in celelalte domenii unde sunt deficiente ?

    Apreciază

    • Eu cred ca tocmai noua regula ar trebui sa ne faca un pic rabdatori. Ne ajuta si Traore si Pereira sa facem achizitii bune. Sunt convins ca vor scadea pe moment preturile si ca multi jucatori vor prefera CFR-ul in locul ligii secunde portugheze. E necesar o repozitionare strategica a conducerii si o reevaluare a tintelor. S-ar putea sa gasim jucatori peste ce-i din lista initiala.

      Apreciază

  17. Ma bucura foarte mult tema articolului tau si imi place titlul. Ai punctat foarte bine necesitatea si plusurile pe care le poate aduce echipa a doua si posibile cauze ale esecului acestui proiect de pana acum. Macar acum in pauza competitionala sa ne mai aducem aminte si de mezinii familiei unui club de fotbal si cei care au grija de ei. As adauga o viziune mai personala, la tema aceasta a echipelor de juniori ale unui club. Multi pun investitia in centrul de copii pe seama profitabilitatii financiare, plecand de la ideea ca un club de fotbal puternic trebuie sa reprezinte o afacere de succes. Si daca centrul e pe minus, desi s-a investit serios in el, atunci sangerarea capitalului trebuie inchisa. O astfel de abordare are o logica sanatoasa, dar sufoca una din componentele umane si sociale ale unui club de fotbal. Putem fi noi suporterii sustinatorii unei astfel de abordari reci pana in panzele albe? Putem vedea noi acesti copii doar niste cifre in preajma plusului sau al minusului? Faptul ca pustii acestia poarta tricoul unei echipe de mici si in jurul lor se urzesc povesti pe care nu le vor uita niciodata si-i vor tine legati sufleteste nu conteaza? Sa luam exemplul lui Chealsea, clubul londonez devenit capriciul unui miliardar rus, care-si permite sa ia tepe impresionante cumparand jucatori ca Mutu, Shevchenko si mai nou Torres. De ce ar mai avea nevoie un astfel de club de centru de juniori? De ce ar mai avea nevoie de echipe de juniori atata timp cat isi permite sa cumpere fara efort aproape orice star de pe piata de fotbalisti? Pentru componenta sociala pe care o reprezinta acest centru, pentru sutele de rude ale copiilor, pentru miile de fani apropiati ai echipei, pentru traditie si fidelizare. De ce noi fanii nu putem merge pana la capat cu abordarea corect economica de care aminteam la inceput? Pentru ca si noi la randul nostru putem cadea victima ei. Pana la urma si noi putem fi considerati niste pioni ai profitului impartiti pe categorii gen: platitori de bilete, telespectatori, cititori de presa scrisa si online… Si daca la un moment dat se decide ca suntem mai profitabili in fata televizorului decat pe stadion atunci acesta ar putea fi si inchis, desfiintat.E doar un exemplu. Cu putina aritimetica rece rastorni societati care exista de mii de ani. Sa nu se creada ca as fi adeptul unor strategii falimentare. Nu . Vreau doar sa armonizam conceptele sau macar sa nu le punem in antiteza. Sper sa nu ma fi departat prea mult de la subiect. Mi s-a mai intamplat. Inca odata felicitari pentru tema si abordarea aleasa.

    Apreciază

    • Erata: putem cadea victimele! ei. Si inca ceva: „Valente e raritate in campionatul nostru, e jucator care centreaza la punct fix, Ronny sare bine la cap cand vine lansat spre poarta, Kapetanos de pe loc, sunt amanunte cu care trebuie sa se obsnuiasca, sa ajunga la automatisme …”- chapeau !

      Apreciază

    • Marturisesc ca m-au starnit materialele tale in alegerea subiectului si mai marturisesc ca citindu-le am descoperit ca ele, textele in sine, dau un imbold serios capacitatii mele de a intelege fenomenul fotbalistic. E interesant, cum sugerezi, sa privesti juniorii ca o activitate de marketing. Socotind ca exista 11 grupe de copii la sectia de juniori, aproximativ 250 de copii, care fac reclama agresiva in cercul lor social, se pot castiga fani importanti. Sa socotim ca fiecare junior are 10 persoane in cercul sau de relatii stranse parinti,bunici, frati, prieteni etc si realizam cam cat de mare poate deveni numarul fanilor potentiali. Sa mai adaugam si improspatarea anuala si vom descoperi ca in 10 ani se pot umple tribunele. La juniori daca ai o activitate bine organizata, asa cum si-o poate permite un club cu pretentii, este exclus sa ai pierderi. Jucatorii nu trebuie obligatoriu vanduti in strainatate, exista si ligile inferioare unde se pot incasa cateva mii de euro. Unul, doi, poate 3-4 pot performa la nivel de liga 1 si odata la 2-3 ani sa zicem poti produce o valoare. Cumulat se cam acopera cheltuielile sau pe aproape in asa fel incat pierderile sa fie minore comparativ cu beneficiile. O actvitate coerenta la juniori poate aduce si sponsorizari si sprijin de la autoritati, finantarea activitatilor la acest nivel nu este interzisa, pot fi alocati bani publici. Se poate atrage si publicitate, conditia este sa ai specialisti. Am vazut in Franta echipe de copii, nu ale echipelor mari ci ale echipelor de liga a treia, jucand cu sponsori pe piept, firme de rechizite, de jucarii si de echipament sportiv. Am inteles ca si echipamentul se obtinea gratuit de la firme interesate. Principala necesitate pentru a avea cat de cat succes la acest nivel este competenta.

      Apreciază

        • Fotbalfan daca cineva ar citi ce scriem noi aici poate ar chiar aparea reactii, poate s-ar face ceva. Cred ca nimeni nu citeste. Daca I.M. ar citi cumva cred ca tot inutil ar fi. E prea fricos in fata schimbarii ca sa faca ceva. Sunt lucruri care nu cred ca le intelege, poate daca le-ar vedea pe viu. Ne ramane de sperat ca, la un moment dat, pentru Paszkany cresterea de jucatori sa fie constientizata ca necesitate si nu ca moft de povestit la televizor. Sper sa faca obsesie din ideea ca juniorii bine crescuti pot fi sursa de principala de finantare si profit. Sunt sigur ca ar tripla numarul echipelor de juniori, ca am avea nu numai echipa a doua, ci si a treia.

          Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.