Şi haina îl face pe… ceferist


Cu vreo 4 ani în urmă, după extraordinara victorie cu Roma, îmi cumpărasem şi eu un tricou CFR, original Nike, cu numărul 19 – Culio. Ah, ce mândru am fost de el, cât îmi mai plăcea să-l „scot la plimbare” prin Sibiu, să-l afişez prin faţa steliştilor din oraş după fiecare victorie a CFR-ului! Probabil, tocmai de aceea, fiindcă am avut atâtea motive, s-a şi uzat foarte repede. Aşa am ajuns să-mi doresc unul nou, oricare ar fi, numai original şi, foarte important, actual. Pe ăsta, evident, pot să-l doresc în continuare: n-am de unde să-l achiziţionez. Trecerea de la Nike la noile tricouri Joma a fost un dezastru sub aspectul vânzărilor. Magazinului oficial îi lipseşte tocmai cel mai important element al unui club: echipamentul de joc. Dacă te uiţi pe stadion vezi că abundă încă tricourile Nike cu CFR-ul. Acestea Joma le poartă doar câţiva fericiţi care şi-au putut procura preţioasele odoare direct de la vreo sursă, de la jucători/oficiali. Iar acele tricouri – replică făcute din material de „tricou electoral”, singurele care pot fi cumpărate sunt o jignire pentru ideea de fan, de marketing, îţi este aproape ruşine să le porţi pe stadion.

Este destul de greu de înţeles cum s-a ajuns aici. Cum a ajuns CFR-ul să depindă de o firmă de echipament sportiv, cum a ajuns să fie văduvită de un motor important de venituri. Nu suntem Real sau Barca dar câteva mii de echipamente oficiale tot ar fi fost posibil să se vândă. De ce s-a semnat acest contract şi, mai ales, de ce nu se poate rezilia? Cu siguranţă, o eroare majoră de management stă la bază. Sau, vreo tragere pe sfoară din partea Joma, firmă care echipează o mulţime dintre formaţiile mici de la noi. Echipament ieftin şi, cred, slab. N-am avut prea multe experienţe cu produse de această marcă, însă nu pot uita cum, dintre toate mărcile de mănuşi de portar pe care le-am folosit (şi au fost vreo 7-8 branduri, sunt sigur), cele de la Joma (cumpărate de pe reprezentaţa din Târgu Mureş – dacă ţin bine minte) au fost, de departe, cele mai slabe – au rezistat doar câteva săptămâni, mi-au anulat toată bucuria că „uite, am găsit mănuşi mai ieftine”. Nu vreau să mă gândesc că la fel sunt şi celelalte produse ale lor.

Şi, cel mai dureros lucru rămâne aspectul propriu-zis al tricoului. Fad, fără nimic deosebit pe el. Doar vişiniu şi atât, pe tricoul principal. Niciun design, nicio linie apăsată care să-ţi îndulcească privirea. Noroc cu bulinele promoţionale nou-apărute: Live, Look şi Tube, care dau puţină viaţă, ceva colorit. În rest, probabil este cel mai urât echipament posibil. Chiar nu se putea altceva? Chiar suntem obligaţi să luăm ce ni se bagă pe gât?

De la ideea asta a pornit Florin, suporter devotat al CFR-ului, care a luat ca referinţă diferite alte modele de tricouri şi a prelucrat, a încercat să ofere alternative de echipament. Imaginaţi-vă echipa purtând ceea ce vedeţi mai jos. Nu ar fi o schimbare radicală, în bine a aspectului? Nu ne-am dori să purtăm ceva nou, ceva CFR? Credeţi că astea nu contează? Un jucător de la CFR (sub anonimat) declara referitor la acest aspect: „Echipamentul de joc este foarte important, deoarece prima impresie pe care o creezi asupra echipei adverse trebuie să fie puternică. Şi pentru jucător, în sine, este foarte important: oricui îi place să poarte materiale de calitate, care îţi pot da o performanţă superioară. În fotbalul de înalt nivel totul trebuie lucrat până la nivel de detaliu, inclusiv echipamentul.” Oare ce simt jucătorii ce sunt acum aduşi la CFR atunci când li se dă prima dată în mână tricoul Joma, când trebuie să ridice la poză? Ce impresie îşi fac despre club? Şi, câte tricouri se vor vinde, să zicem, cu numele lui Valente?

Nu este loc de mai bine? Priviţi aici:

Autor: Albusibiu

0 comentarii

  1. Nu stiu care e calitatea produselor Joma, dar m-am uitat acum pe lista echipelor care le utilizeaza si e adevarat ca nu e prea impresionanta. Ma surprinde insa sa aflu ca nu se pot cumpara tricouri originale nici macar de la stadion. Sper sa existe ceva explicatie rationala a faptului si sa nu e doar vorba de dezinteres din partea conducerii. Despre tricourile sugerate in poze: unele arata bine, dar multe dintre ele ar cam schimba imaginea echipei. Daca pui linii verticale pe tricou, echipa ar arata deja diferit fata de cum arata acum, chiar daca culorile ar fi aceleasi. Asta nu inseamna neaparat ca schimbarea nu ar fi binevenita fiindca e adevarat ca actualul tricou intr-o singura culoare e destul de simplist, dar daca s-ar face, ar insemna ca adoptam un noua imagine.

    Apreciază

    • Calitatea echipamentului Hhoma este exact cum si arata : de doi lei vechi.L-am auzit parca pe Iuliu Muresan dupa ce clubul semnase contractul cu sponsorul tehnic spaniol spunand ca e mandru ca |C|F|R| a ales Hhoma deoarece mari echipe se mandresc cu acest brand.De ex. Fc Bihor,Vointa Sibiu si sa nu uit el grande FCM Tg. Mures.Materialul,design-ul si croiala echipelor amintite sunt la fel,nici o diferenta.Undeva e si normal.Ce, e vreo diferenta intre |C|F|R| si Fc Bihor ?

      Apreciază

  2. O alta problema cu tricourile mai fanteziste e ca e mult mai greu sa pui reclamele sponsorilor pe ele. Daca s-ar pune doar Energobit, ai putea linistit sa ai un tricou ca cele din poze. Dar daca mai trebuie sa scrii si Transilvania si sa pui si cele doua cercuri cu Live si Look, daca incerci sa faci asta pe un tricou in linii verticale alb-visinii, cred ca rezultatul ar fi destul de aiurea.

    Apreciază

    • Explicatia oficiala este, din ce am auzit eu, ca s-a facut un contract cu Joma, ca suntem trasi in piept si ca nu se poate rezilia din cauza unor clauze cu despagubiri prea mari pentru noi. Intr-adevar, nici eu nu vad cum am putea sa revenim la un tricou vargat/dungat, dar, exista modele de tricouri care m-ar face sa cumpar si 2-3, ca sa le pot purta toata ziua! Florin a facut o demonstratie a acestui fapt, il astept si pe el sa intre pe articol si sa explice mai multe.

      Apreciază

      • Contractul are o durata de 5 ani,iar cei de la Joma sint mentionati drept SPONSORI Tehnici.Adica cred ca ne dau gratis echipamentul de joc.Din chite stiu si cei de la Valencia il folosesc.Si ma gindesc ca or mai fi si alte echipe de Doamne ajuta care sa-l foloseaca.Nu am avut niciodata un echipament Joma,dar ma gindesc ca la nivelul asta ar fi imposibil ca jucatorilor sa li se ofere ,,cirpe” si ei sa nu ia atitudine,conducerea sa nu stie si sa nu le ceara altceva dpdv calitativ Joma-nilor alora.Mai degraba ar ramine in picioare treaba ca aia sufera de placiditate,ca au lipsa imaginatie debordanta.Si asa ca o mica picanterie legata de calitatea unor echipamente de joc.De o luna mi-am cumparat din Dechatlon din Cluj un short sport.Era la reducere,Marca Domyos,Made in India.Material sintetic despre care producatorul precizeaza ca-i fantastic la purtat,ca transpiratia se evapora,ca microfibra-i clasa-ntiia etc etc.No bun zic,n-am pretentiii exagerate daca-mi doresc ca Sorlobo’nca sa nu m-i se opareasca in el,ca de banii aia do’ra stiu ca nu mi-am cumparat Adidas sau Nike sau sau…No,acum urmeaza surpriza.Nadragii aia scurti sportivi sint realmente si fara exagerare EXTRAORDINARI.Am jucat fotbal cu ei,m-am dat cu bicicleta etc etc.Sint asa cum ii descrie producatorul.Ce,n-am avut echipament Lotto de la masa din Italia si mi se lipea de piele cind eram transpirat, de-mi venea sa le multumesc cu ranga alora care l-au vindut?Asa ca eu nu cred ca echipamentul de joc ar fi naspa calitativ.Ah,era sa uit,echipamentul de antrenament si treningurile sint OK.

        Apreciază

        • Pe site-ul oficial al clubului nostru Joma apare ca partner,nu e trecut ca sponsor.Sper sa nu ma insel fiindca daca Jena,scz Joma e sponsor si echipamentul e gratuit atunci E GROASA.Inseamna ca acolo s-a intalnit hotul cu prostul.Joma pune la dispozitia clubului echipament (carpe ) gratuit iar ei se aleg cu o imagine buna in Romania(Campiona poarta Joma ).Iar hotul (Joma ) cand face un astfel de contract,se asigura ca 5 ani nu le dai papucii si astfel iti tranteste o clauza de reziliere a contractului de vreo 500 mii de eur avand convingerea ca te vei multimi cu orice cacat de echipament si 5 ani nu vei rupe contractul.
          De la dl Muresan nu ma astept la nimic,nu ma astept sa indrepte lucrurile.El e inca back in comunism cu gandirea si perceperea lucrurilor.Aici doar o mana „dumnezeiasca ” a lui Paszkany sau a sponsorilor de la Energobit pot face ceva.Daca nu,atunci imaginile de mai sus sunt doar vise erotice pt ceferisti.

          Apreciază

    • Exemplele de mai sus sunt doar idei aruncate’n tribuna.Daca intr o schita,pe cele doua tricouri apar ambii sponsori inseamna ca au fost puse pentru a oferi optiuni,idei,variante.Nimeni nu spune ca pe cel de casa trebuie sa printezi Energobit iar pe cel pentru deplasare Transilvania|L!VE.Am lasat loc de alegere.
      Cat despre sponsorul Transilvania | L!VE, daca s-ar ajunge la un acord este clar ca cele doua buline nu pot aparea pe echipament,arata ridicol.Parca e o mutra din desene animate,doi ochi din care unul vanat(albastru).Dar cred ca logo-ul simplu Transilvania | L!VE cum de alfel apare mai sus pare ok.Sau ar mai fi varianta T | L!VE.

      Apreciază

  3. 1 și 3 sunt superbe, dar sunt MULT prea elegante pentru a fi terfelite în Liga 1.
    5 ar putea fi purtat doar de Marian Iancu.
    6-7 (cel cu Beto), dar vinșiniu, este soluția cea mai potrivită.
    în privința celor în dungi, eu votez contra (voi explica altădată de ce – și eu urma să scriu ceva legat de echipament(e) și culori, cum am făcut cu privire la denumirile cluburilor).

    Apreciază

  4. Daca majoritatea transferurilor le facem din Portugalia, am putea prelua si un echipament identic cu cel folosit de nationala lusitana in meciul cu Germania. Ni s-ar potrivi la fix 🙂

    Apreciază

  5. mai oameni buni, hai ca va spun care este treaba cu Joma, oficial, adica din gura lui nea presidente: So, ideea cu joma a fost, desi e greu de crezut, de crestere a calitatii echipamentului de joc la costuri mai reduse decat pentru „carpele” vechi Nike. De la ce s-a prezentat si pana la situatia actuala este o mare diferenta. Mai mult, referitor la partea de marketing, la CFR totul este externalizat, pana si magazinul Suporter Shop din Sigma nu est eal clubului, ci a unei firme care nu isi face treaba, Il Presidente Muresan afirmand despre acele produse ca sunt niste carpe de care ii este rusine. Bun, acum cu Joma pentru suporteri. Magarii, ca n ii pot numi altfel, de la Joma romania, adica baietii destepti din Targu-Mures sunt nesimtiti. Au cerut clubului ca pentru a-si vinde pseudo-tricourile Joma cu CFR Cluj suporterilor, sa le fie asigurate doua spatii amenajate. Adica pe banii clubului, ei, targ-muresenii sa vina sa faca alti bani. Zis si facut, clubul a amenajat un spatiu mare in Sigma pentru Joma, unul destul de mare sub tribuna II la stadion, moment in care intelijentii de la Joma Romania s-au lacomit si au spus, OK, multumim, dar ne mai trebuie un spatiu, al treilea, si nu oricum ci unul mare de tot, in mijlocul Polus Center-ului, amenajat cum altfel decat tot pe banii clubului! Asta este deja nesimtire! mai exact, dupa ce ca iti asigura clubul doua spatii „moka” la standarde cerute pe cheltuiala lui, mai ai pretentii absurde, mai ales ca spatiile centrale in acest mall sunt subcontractate pe multi ani si nu in ultimul rand, chiria costa nesimtit de mult. Clubul refuza sa le mai amenajeze un al treilea spatiu in Polus Center si de aici blocarea demersurilor pentru magazinele Joma pentru suporteri. Ciresa de pe tort, clubul nu doreste sa investeasca (aici am o mare problema cu clubul, nu-mi place viziunea sta defel!) in marketing propriu pe motiv ca este o cheltuiala greu sau imposibil de recuperat. practic, si aici gresesc cei de la club, prefera sa externalizeze acest serviciu, ne-considerandu-l o investitie in suporteri, club s.a.m.d. Si in incheiere, clubul a incercat sa sara peste Joma Romania si sa isi faca treaba cu Joma mother-ship…dar ceasul rau…cei de la headquarters au spus NU, avem reprezentant in tara voastra, descurcati-va. OK, deci nu e vina clubului la faza cu Joma, insa e vina clubului ca nu are o strategie adevarata de marketing…cica nu merita investitia…in noi? Partea asta ma dezamageste in continuare!

    Apreciază

  6. Probabil cand Hhoma Romania a mers la negocieri cu |C|FR| le a prezentat acestora un tricou al Valenciei (care arata foarte bine,compus dintr un total alt material ).Iar Muresan cand pus mana pe tricoul respectiv a semnat contractul cu ochii inchisi.Dar un amanunt,celui care mai este numit si al doilea cel mai mare manager din Romania,ca primul e MM ia scapat.Echipamentul celor de la Valencia nu arata bine degeaba.Nu e o intamplare.Nu doar ca materialul e mai fin ci fiecare exmplar in parte este facut dupa masurile jucatorului respectiv .Nu e facut XL & XXL la gramada ca pentru noi.
    Atata vreme cat in Romania este Hhoma Romania,Hhoma Espana nu se poate baga peste acestia.Ce mi se pare ciudat e faptul ca Hhoma Espana le da mana libera acestora sa le pateze imaginea cu astfel de gunoaie.
    Asadar nu vad nici un viitor cu privire la Hhoma,sper sa rupem contractul cu ei si sa ne respectam deoarece |C|F|R| a crescut enorm in ultimii ani.E la un alt nivel si la un dinner nu poti aparea cu haine de breakfast.Imaginea clubului trebuia sa creasca o data cu numele clubului.Adevarul e ca clubul a crescut,e undeva in fata,departe,dar imaginea am neglijat-o.Am lasat-o in urma,in Liga B.

    Apreciază

  7. nu ma mira nimic, dupa modul cum s-au comportat pana acum cu suporterii. pana acum au gestionat bine jucatorii, daca vor sa faca performanta europeana trebuie sa remedieze si marile probleme pe care le au cu suporterii. sa speram ca acest lucru se va petrece cat mai repede.

    Apreciază

  8. Sincer, problema asta cu suporterii si marketingul de cacao, ma dezamageste foarte tare, sper ca cat mai repede se rezolva. Primele doua echipamente cu adidas e super fain, chiar mi-ar placea o schimbare, ca deja m-am plictisit de tricourile astea simpliste. In legatura cu pozitia clubului fata de suporteti chiar ar trebui sa facem ceva, cateva bannere la meciuri sau intalniri fata-n fata cu il prezidente, ca sa-i tragem putin de urechi!!! Macar bine ca ne putem lua fulare de la galeria kvsc, ca altfel ramanem cu cel de acum 5 ani. Va mai aduceti aminte de sesiunile de autografe si poze din magazinul clubului cu jucatorii??? Ce amintiri frumoase pt copii si fani, problema e ca am ramas numai cu amintirile! :(:(:((:(( hai cfr!!!

    Apreciază

  9. Din pacate ,n- am avut tricouri cu adevarat frumoase.Trebuie neaparat facut( schimbat ) ceva pt. ca echipa arata modest cu actualul echipament,iar in orice competitie( mai ales in Ch.League) imaginea e importanta.Chiar cu riscul unor pierderi financiare trebuie iesit din ” cursa Joma” si schimbata radical „estetica” echipei.

    Apreciază

  10. Am fost de n ori la „magazinul oficial” in speranta ca voi putea cumpara ceva de calitate, insa de fiecare data am plecat dezamagit : doar carpe la preturi exagerate. Strategia clubului in aceasta directie este total gresita chiar ma mir ca se poate asa ceva la un club de nivelul asta.
    Toate tricourile prezentate aici sunt mult peste echipamentul oficial …. Daca ei nu sunt in stare sa faca nimic, mai bine ne comandam noi ! … Stie careva cum se poate proceda ca propunerile de mai sus sa devina realitate ?
    Eu personal as da oricat pe unul ca lumea….

    Apreciază

  11. Am o intrebare. Din magazinul oficial se pot cumpara tricouri?
    Ma intereseaza unul cu nr 11 simplu sau daca nu cu Pantelis Kapetanos. Ma poate ajuta cineva?
    Sunt din Bacau

    Apreciază

        • Mai sunt si alti sustinatori de-ai CFR-ului prin zona voastra sau tu esti cumva vreo exceptie? Recunosc ca nu ma prea asteptam ca echipa noastra sa fie iubita si dincolo de Carpati, iar pe mine ma bucura mult sa aflu asta. Tu si altii ca tine sunteti dovada ca manipularea nu tine la toata lumea si ca unii mai au ochi sa vada si meritele acestei echipe, nu numai acuzele care i se aduc la nesfarsit, ca si cum adevarata problema a fotbalului romanesc ar fi CFR 1907 CLUJ. Hai CFR !

          Apreciază

          • Salut. Da, cred ca sunt singurul bacauan care tine cu CFR si sunt mandru de asta! Sunt deja 7 ani de cand CFR a ocupat primul loc in inima mea, peste FCM Bacau. Am fost pana acum la 4 partide cu CFR (2 la Ceahlaul, 1 la Ploiesti si unul la Iasi) insa sezonul care vine vreau sa punctez SuperCupa, meciul cu Ceahlaul si cel cu Poli Iasi. Daca s-ar juca in UCL pe National Arena as face tot ce e posibil sa merg!
            Am avut surpriza de a ma intalni cu fotbalistii la Iasi inaintea meciului cu Vaslui. Am avut emotii mari recunosc, am stat de vorba cu domnul Muresan un om de nota 10 precum si cu Sougou, Beto sau Mario Camora.
            Casa mea e plina de afise cu CFR, am si o insigna, sapca, fular, calendar, breloc. 😀 Insa.. lipseste ce e mai important: Un Tricou pe care l-as purta mandru prin Iasi(momentan acolo stau ca sunt student)
            La meciul cu U eram in agentie inconjurat de 30 de oameni care tineau cu U, pentru ca ii vroiau campioni pe Vaslui, insa i-am sustinut, am plans de bucurie la final pentru titlu si am plecat impacat !
            CFR CFR CFR si atat!

            Apreciază

          • Bravo tie, GvD ! Esti inca unul dintre suporterii ceferisti de care cel putin eu sunt mandru: sincer, curat la suflet si tare-tare indragostit de de tot ce tine de echipa noastra alb-visinie. Sa mergi pana in alte orase pentru meciuri ale echipei favorite nu e putin lucru, mai ales in zone ale tarii in care numele CFR nu spune (inca) mare lucru. Eu am un var in Bucuresti care se tine mare stelist si care, in ignoranta lui, e mandru cum nu se poate spune de asta, dar n-a mai fost la vreun meci pe stadion de ani si ani de zile. National Arena e sub balconul sau, dar el si-a vazut favoritii tot la televizor! Tu in schimb ( si inca atatia ca tine! ) , ai fi in stare sa mergi pana-n Bucuresti tocmai din inima Moldovei. Cam asta e diferenta,cred eu, intre noi ceferistii si multi dintre ”fanii” rivalilor nostri din campionat. Ma bucur pentru tine ca mai nou ai gasit si Tribuna, macar ea sa te ajute, la fel ca pe multi dintre noi, sa fii mai aproape de ceea ce iubesti cu adevarat: CFR 1907 CLUJ . Te salut cu bucurie, HAI CFR !

            Apreciază

    • Ma bucur sa aflu ca CFR-ul nostru drag chiar e iubit si prin Moldova…Sper sa-ti gasesti tricoul dorit si sa-l porti cu mandrie prin Bacau si-n anii care vin! Sal

      Apreciază

      • Site-ul e misto! Vreau insa ca la meciul cu Dinamo din SuperCupa sa stau alaturi de CFR. Nu stiu cum va fi impartit stadionul, insa vreau sa ma simt visiniu cu adevarat la Bucuresti! Sa-i ciuruim pe catelusi la ei acasa!
        Daca imi poti da informatii idul meu e forever_gvd

        Apreciază

  12. un club care se respectă are nu doar magazin cu tricouri originale, ci și cabină de probă pentru femei, de unde să se transmită live pe tabela de marcaj.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.