Cei care refuză să moară


Când bătăliile par a fi destinate armistiţiului, când toţi se mulţumesc cu faptul că prind ziua de mâine, o nouă amânare a recursului la glorie, când poveştile eroice se încheie cu „… şi aşa ne-am întors teferi, cu toţii acasă”, atunci apar eroii cu ale lor poveşti extraordinare. Sunt cei ce refuză retragerea, sunt cei ce mai dau încă un asalt, cei care ştiu că luptă pentru victorie! Şi, în final, doar ei, cei care o caută, o pot găsi!

Este o căutare, nu este o certitudine, este nevoie de instinct, de pricepere, dar şi de mult noroc, fiindcă şi busola şansei caută mereu pozitivul. Cu perseverenţă, trecând peste orice parapet al neîmplinirii, în cele din urmă, în momentul cel mai important, se întrevede breşa, se obţine şansa la lovitura decisivă. Atunci e bine să ai eroii pregătiţi, coborâţi în realitatea prezentului din albumele ce vor face viitorul, istoria.

La final, când totul se va fi terminat, nimeni nu-şi va mai aminti tot războiul, toate detaliile, toţi paşii împleticiţi. Poza memoriei va fi reprezentată de acea zvâcnire de geniu, de acel puseu de eroism, de momentul înfigerii steagului pe reduta adversă.

Asta este CFR-ul acestor zile extraordinare! Asta a reprezentat minutul 90 al meciului hotărâtor de sâmbătă: momentul de cotitură, clipa aceea unică, în care se arată de ce unii cad pe teren şi alţii exultă victorioşi! Ce fericire orbitoare este aceea când ridici braţele în aer, când triumful îţi dilată stările afective, ca o undă de şoc, la o magnitudine de care nici nu te ştiai în stare. Aceasta este ora noastră de glorie, este ceea ce face diferenţa dintre campioni şi restul. Recunoaşteţi clipa, cu siguranţă; am trăit-o de fiecare dată când am fost campioni. A fost, la prima biruinţă, acel penalty executat de Cadu, detonarea tensiunii acumulate, apoi, acum doi ani, a fost acea repriză năucitoare de la Severin, cu Craiova, revenirea imposibilă de la 0-2, cu om în minus pe teren. Aşa a fost şi acum: minutul 90, un gol, dar pregătit de atâtea mici detalii: faptul că noi şi nu adversarii îl avem pe Kapetanos, faptul că noi şi nu ei rezistam încă fizic, făceam pressing, nu doar calcule meschine pentru următoarele etape; faptul că în acel moment, pe teren se aflau la CFR trei atacanţi, gata să dea acel avantaj, atunci când se va fi ivit oportunitatea.

Reţeta aceasta nu e sigură, dar, de multe ori, poate fi corectă. Norocul e mai mult decât un strop, este un element esenţial în amestec. Chiar cu Dinamo, în tur, fiind poate o şi mai mare distanţare de formă pe teren, am pierdut pe final, tot aşa, la ultimele faze. Până la urmă, există şi un fair-play al şansei, persistenţa rodeşte. Cred, aşadar, că am putea spune că momentul din Ştefan cel Mare este decisiv. Am stat şi am urmărit şi meciul de aseară al Rapidului, am privit până la ultima fază. De ce ei au „farmecul vieţii” şi noi nu? Să aibă oare CFR-ul un ADN de învingător, specific celor ce ies mereu la suprafaţă în clipele cheie? De ce, după momentele de tensiune, balanţa se înclină mereu în favoarea noastră? Eu altă explicaţie nu găsesc, decât cea a croielii, a lucrului bine gândit, implementat, făcut. Vitrina cu trofee dă conştiinţă, dă anvergură de campioni.

Poate că este încă vremelnic să decretăm ceea ce ne dorim cu toţii, deşi la orizont apare deja calculul „3 victorii din 4 meciuri şi suntem campioni”. Poate că lucrurile pot lua o întorsătură negativă, e loc încă de prăbuşiri, mai ales că tocmai mâine un pumnal se ascute, cu unicul scop de a fi înfipt în spatele nostru. Totuşi, ceva pare extrem de bine închegat acum, când facem comparaţia. Echipa este foarte solidă! Justificarea? Simplă: căutaţi-i un punct cu adevărat slab, apoi priviţi competitoarele!

Discuţia despre CFR, pe toate canalele media, este cât se poate de eronată. Şi este chiar bine că-i aşa! Toţi trăiesc cu imaginea deformată a echipei noastre din meciurile cu Rapid, cu Petrolul, cu Chiajna. Cum vă spuneam mai sus: este împleticeala despre care, peste ani, nimeni nu-şi va mai aminti. Toţi judecă prin prisma acelor lucruri de acum 2-3 săptămâni, de acum o lună, „de acum o altă tactică”. CFR-ul s-a reinventat de atunci, acest ultim şir de 3 victorii este bagatelizat sub forma acuzelor de blaturi ori pus pe seama labilităţii adversarilor. Este bine că suntem desconsideraţi, că se vorbeşte despre stiluri de joc „de campioană” la Rapid sau la Vaslui. Astfel, avem şansa de a surprinde, de a obţine încă 2 victorii esenţiale, de a lua trofeul, lăsându-i apoi pe „analişti” să înţeleagă doar în timp ce s-a petrecut. Până să vadă ei asta noi deja vom fi făcut mii de poze lângă cupă.

Revenirea din ultimele 3 etape nu este întâmplătoare. Are ingrediente cheie: şocul produs la echipă, ambiţionarea jucătorilor şi scoaterea la lumină a valorilor prin folosirea lor corectă. Tot sezonul s-a vorbit despre valoarea lotului nostru şi, să recunoaştem, am avut momente în care ne-am îndoit serios de asta. Treceţi-i în revistă încă o dată pe jucători, aşezaţi nu în sistemul de joc din iarnă ci în cel actual. Vi se mai par atât de nesiguri? Ce refuză cei ce ne contestă valoarea să vadă este că, în această formulă de 4-4-2, CFR pare un monolit. Toată lumea vorbeşte despre faptul că meciurile noastre sunt urâte, dar prea puţini par a observa că nu luăm gol, ba, mai mult, adversarii nici nu se prea apropie de poarta noastră. Dacă pun asta pe seama faptelor obscure, atât de dragi urzitorilor de intrigi de presă, se vor arde amarnic, vor fi exact în ipostaza celui care nu ştie ce l-a lovit. Vor înţelege doar în analizele de final când vor spune că CFR-ul a câştigat campionatul italieneşte – dacă vă amintiţi despre „era Mandorlini” de acum 2 ani. Nu este destul să îţi pese de fotbal, trebuie să te şi pricepi la el! Faptul că au doar alarma „CFR este aproape campioană” fără a se dumeri cum şi de unde, mă face să-i văd ca pe nişte „viitori sinistraţi” aflaţi în calea torentului CFR. Viitură şi viitor, ce bine a definit românul aceşti doi termeni! La calamităţi suntem o naţie campioană, la înţelegerea lor şi poate, prin învăţare, la prevenirea lor, se pare că nimeni nu ia vreun premiu. Perfect pentru CFR şi al său contingent străin!

M-am îndoit şi eu, foarte puternic, de revirimentul echipei noastre. După meciul cu Chiajna nu speram nici la 6 puncte în următoarele 3 etape, darămite la 9! Nu credeam că se va găsi atât de uşor azimutul. Sunt însă câteva elemente care au fost exploatate perfect de Andone, fapt pentru care trebuie să-i recunoaştem meritele. Schimbarea în sistemul 4-4-2 nu s-ar fi putut realiza fără scoaterea de la naftalină a unor jucători precum Sare sau Hora. Jocul nu s-ar fi legat atât de bine fără impunerea lui Sougou în centru, cu orice preţ, chiar şi atunci când asta ar fi presupus irosirea unuia ca Vranjes în dreapta. Insistenţa tactică şi adaptarea jucătorilor la sistemul de joc şi nu invers, asta spune ceva despre convingerea că s-a găsit matriţa câştigătoare! Temelia apărării pare indestructibilă: 270 de minute fără gol şi adăugăm şi detaliul că au fost doar 2-3 ocazii cu adevărat mari în tot acest răstimp. Este foarte bine că nu se pricepe asta de către adversari, este foarte bine că toată lumea vorbeşte despre un joc plictisitor… de parcă s-ar fi chinuit să ne laude atunci când marcam 6 goluri cu Sportul sau 4 cu Chiajna.

Totuşi, un şir de 3 victorii definesc clar o partitură. Măcar pentru tehnicienii din fotbal, acum n-ar mai trebui să fie nicio surpriză. Să vedem, însă, dacă au şi elementele de contracarare. Dacă iarăşi vor fi surprinşi şi sufocaţi de pressing-ul direcţionat de Sougou, dacă iarăşi se vor opri în pânza de păianjen a închizătorilor, dacă vor pierde mereu prim-planul în faţa fundaşilor, înseamnă că n-au înţeles nimic. Carapacea CFR-ului ar fi impenetrabilă. Asta este arma noastră actuală şi cred că ar trebui să fim mândri de ea. Golurile, spectacolul sunt pentru cei care visează caviar, uitând că ei, de fapt, nu au ce mânca! De aceea, afirm că sunt încântat de această etalare a echipei, de ideea de a sta liniştit atunci când nu avem mingea şi de a şti că, mai devreme sau mai târziu, tot va apărea şi o fază în atac. Cumva, cum-necum, va ieşi şi golul. Atât este de înţeles din ceea ce joacă CFR-ul şi dacă cineva are o alternativă mai bună s-o spună. Putem fi campioni doar prin apărare, doar prin valorile pe care acum pare că, în sfârşit, le etalează echipa.

Să luăm aceste elemente aplicate pe meciul cu Dinamo. Vă amintiţi de Strătilă? Vă amintiţi de ceea ce ne făcea pe vremea când juca la Astra? A intrat şi sâmbătă contra noastră. Urmarea? Camora l-a pus la punct aproape fază de fază. Marius Niculae, Dănciulescu? Au mişcat ceva câtă vreme au fost trataţi corespunzător, cu seriozitate? Fotbalişti gratis, de pripas, au şi ei şi noi, doar că ai noştri sunt selectaţi. Atât de bine s-a stat acum în apărare încât s-a putut juca chiar şi cu Peralta şi Sare. Acolo îmi făceam multe griji, gândindu-mă că va fi nevoie de 2 oameni să blocheze căile spre poarta noastră. Iată că Sare s-a putut descurca singur, Peralta a putut manevra mai mult mingea, a putut ordona, atât cât s-a putut, exprimarea CFR-ului în teren. Totul pare ca un motor ce se rodează, care se încălzeşte şi capătă fluenţă cu cât se roteşte mai mult. Nu-mi amintesc de o partidă cu atât de puţine scăpări în apărare, una singură mai gravă în tot meciul, când Cadu a fost depăşit de o centrare a lui Curtean, iar Marius Niculae nu a dat pe poarta unui Beto împietrit. În rest, linişte pe tot frontul apărării, cu şuturi flasce ale adversarilor, cu respingeri la ţanc şi cu anihilarea foarte bună a singurilor 2 jucători ce mi se par valoroşi de la Dinamo: Alexe şi Curtean. Asta spune clar că oamenii noştri de pe flancuri şi-au făcut treaba excelent.

Luând pulsul adversarului, din mers, echipa a început să avanseze tot mai curajos pe teren, a început pressingul, au început recuperările de mingi la 40 de metri de ţintă. Impresia de final este dată şi de cine a stat mai mult în terenul adversarului, iar aici cred că este destul de evident avantajul CFR-ului. Mă tot gândesc cum am fi fost privit egalul, acel 0-0 spre care mergea jocul. L-am fi acceptat cu mulţumire, gândindu-ne că este un punct pe terenul unui adversar direct sau ne-ar fi părut rău de senzaţia că mereu, tot meciul, CFR-ul a părut mai bun, a părut că ştie ce are de făcut. Au fost câteva ocazii şi la noi, oricum peste şansele dinamoviştilor. Numai în prima repriză Vranjes a ratat de 3 ori şi Ronny o dată. Bosniacul are scuza că a fost forţat să joace pe partea dreaptă şi că venirile lui în careu numai comode nu îi pot fi, este orice numai atacant nu. Însă, atât Vranjes cât şi Nicoară pe partea cealaltă au reuşit să închidă foarte bine cleştele recuperărilor. Peralta, mereu bine plasat şi Sare, foarte mobil în spatele lui, au fost o maşinărie infernală pentru Dinamo. Ca unul care am văzut Dinamo-Vaslui la faţa locului pot spune că deşi acolo moldovenii au bătut tot italieneşte ca şi noi, nu au avut atunci nicio clipă în favoare acel decalaj pe care l-a arătat CFR-ul. Cum se traduce „jocul urât” din perspectiva noastră? Foarte simplu: am închis perfect apărarea, am asigurat forţăreaţa, am pus paznici şi, cu forţele rămase disponibile, am plecat tiptil în atac.

E interesant că, în a doua repriză, deşi Bonetti a încercat să schimbe ceva, nu a reuşit decât să se deschidă şi mai mult, au adus mingea în terenul nostru şi s-au expus ripostelor. Cu un pic mai multă atenţie şi altruism „sougousian” din partea lui Ronny, măcar unul din cele 3 contraatacuri pornite din terenul nostru, în situaţii de 3 la 3 puteau să rezolve meciul mai repede. Cine citeşte o cronică de meci dintr-o gazetă sportivă nu vede niciuna dintre aceste faze enumerate, vede doar ceva despre ocazia lui Sougou, din final de meci, atunci când mingea scursă printre picioarele lui Naumovski a atins bara şi apoi vor citi despre golul de final ca despre un cadou divin. Până acolo însă nimeni nu ia în seamă acele contraatacuri, la fel cum nu se menţionează faptul că CFR-ul punea presiune pe apărătorii adverşi chiar şi în minutul 80. Nu s-a vorbit nicăieri, decât în declaraţiile oficialilor noştri despre faptul că în minutul 60 Vranjes a fost schimbat cu Kapetanos. Ce să fie, ce să fie? Mijlocaş scos şi introdus un atacant! De-acord, Sougou a trecut în dreapta, dar senegalezul numai mijlocaş nu poate juca. Deci, toată miza pe atac!

Recunosc, această mutare mi s-a părut o greşeală din partea lui Andone, un risc nejustificat asumat. În ideea în care jocul mergea în favoarea noastră, în care aveam multe zvâcniri pe contraatac, iar dinamoviştii păreau că deschid tot mai multe căi de acces, renunţarea la un joc speculativ, de viteză, pentru unul de forţă mi s-a părut o greşeală. Dovadă stă faptul că până în minutul 80 s-a jucat orbeşte, că nu s-a mai legat nimic la noi. Cred şi acum că, insistând în tactica de la început, dar punându-l pe Kapetanos în locul unui Ronny neinspirat, am fi putut rezolva „afacerea dinamovistă” până pe final de meci, nu am fi pierdut timp preţios, nu ne-am fi afundat în finalul de meci. Aşa, judecăm însă pe concret: slavă celor ce au dat gol, slavă inspiraţiei lui Andone! Fiecare schimbare (şi neschimbare) a avut rolul său clar. Bastos a bătut cornerul de la gol, Ronny a fost cel care a lovit decisiv cu capul şi Kapetanos este cel a avut instinctul esenţial. Şi, poate că nimic din toate astea nu s-ar fi petrecut dacă în ultimele minute CFR-ul nu reuşea să recâştige soliditatea. Sare a făcut de toate, nu i se poate reproşa absolut nimic, dar nu a avut forţa şi claritatea cu care a venit Mureşan de pe bancă. Aproape imediat ce a intrat Muri în teren jocul s-a reaşezat, pasele au început să meargă din nou şi mingile să fie câştigate mult mai rapid în spate. Cred, de aceea, că Andone are şi el rolul său, bine definit, la această victorie. E mare lucru să simţi şi să vezi că totul se mişcă după o logică! Cât ne-a lipsit asta până acum câteva săptămâni!

E greu să identific un om al meciului. Va fi nedrept pentru efortul şi precizia echipei, pentru un mecanism care a făcut totul posibil, dar îl voi numi totuşi pe Kapetanos, detonatorul bucuriei noastre din final de meci. Aşa se spală orice păcate. Ratarea de la Mediaş din minutul 93, când din 3 metri a dat pe lângă poartă şi-a găsit vindecarea acum. Adaug şi faptul că şi cu Braşovul tot el a avut rezolvarea, că reuşeşte să redevină golgheterul de la Steaua şi, poate chiar mai mult. De ce? Fiindcă la noi nu-l va da nimeni afară, nu-l va vorbi, nu-l va călca în cuvinte la primele erori, încercând să-l mulgă de tot ce poate da. Nu, la CFR e simplu: eşti ieşit din formă, intră un înlocuitor, avem înlocuitori pentru aproape oricine. Anul ăsta e Ronny, la anul va fi altcineva, probabil.

Golul lui Kapetanos poate fi momentul campionatului, de aceea importanţa sa transcede deasupra meciului în sine, de aceea doar pentru acest mic gest, această tresărire a sa, din gât, merită grecul să primească laurii. Ceilalţi evidenţiaţi ar putea fi Peralta, pentru jocul foarte ordonat de la mijloc, Sare, pentru dezordonarea sa alertă şi năucitoare pentru adversari, Camora, pentru că şi cu 1-2 scăpări pe zona lui a încercat să fie omul bun la toate, ne-a ajutat să trăim pe flancul stâng, acolo unde doar Nicoară nu părea capabil să-şi depăşească niciodată adversarul şi, un mare plus, pentru cei doi fundaşi: Cadu şi Maftei, fiecare extrem de curaţi şi precişi în intervenţii. Unde se vede asta? În cartonaşele lipsă! De când n-a mai luat CFR-ul decât 2 cartonaşe într-un meci? Probabil, cam tot de atunci de când a fost condusă de un arbitru străin! S-a dovedit acum ceva, în privinţa arbitrajului? Un cartonaş galben luat de Peralta, pentru proteste şi unul pe final de meci luat de Camora! Doar atât?! Da, doar atât! Cum rămâne cu CFR, echipa cea mai dură?

Păi haideţi să vorbim despre arbitrajul grecului, despre faptul că Gabi Mureşan nu a primit decât un fault, deşi a măturat, efectiv, totul în cale, despre faptul că nimeni şi nimic nu poate spune un cuvinţel despre asta. Eventual, putem tot noi să ne plângem despre neeliminarea lui Nica, cel care avea deja galben, dar îl trăgea vârtos, în continuare, de tricou pe Nicoară, despre cele două intrări ale lui Strătilă, una cu un dos de mână peste faţa lui Nicoară şi o alta cu crampoanele pe glezna lui Peralta. Nevăzute, nesancţionate. Ăsta e fotbal, acesta, în care nu se vorbeşte despre arbitraje!

Aş mai vorbi la final şi despre aparenta recâştigare a lui Bastos. A intrat ca rezervă şi, pentru prima dată după mult timp, l-am văzut alergând, recuperând, fiind mai bătăios, parte a echipei. La fel şi Lionn, la fel Nicoară, se pare că forţa grupului reuşeşte să-i tragă după ea, pe toţi, ca un magnet! Se vede că vorbim de un grup, se vede că se leagă, în sfârşit, ceva şi nu pot decât să mă întreb cum ar fi fost ca aceste lucruri să fie corijate mai demult. Andone are meritul de a fi avut curajul (sau disperarea) să schimbe sistemul, a avut tenacitatea de a-l păstra, indiferent de situaţie şi de a risca, de a-şi dori mai mult decât egalul. Când riscul dă roade se cuvin toate felicitările! (la fel cum, când va da greş, va primi în aceeaşi măsură, criticile). În acelaşi timp să ne bucurăm pentru că avem jucători capabili să reziste ritmului de un meci la 4 zile. E mare lucru, mare avantaj şi o mare şansă de a putea, la nevoie, schimba pe oricine.

Avem, din nou, o şansă de aur. Rapidul, cea care era cea mai periculoasă, după stilul de joc şi după programul său mai simplu, s-a împiedicat. În sfârşit, avem din nou o distanţă de mai mult de un meci între noi şi urmăritori. Se pot poticni în continuare, dar chiar şi dacă nu o fac; nu mai contează sprintul lor, şansa este toată, doar la noi! Trebuie să ne asigurăm că nu vor mai fi „episoade Chiajna”, pentru a câştiga meciurile cu Voinţa şi Mioveniul, două echipe ce vor fi deja retrogradate şi, dacă gândim astfel, putem eventual risca totul pentru o victorie cu U. Nu mai contează un stadion plin, nu mai contează ostilitatea tuturor. Jucătorii noştri au avut ostilitatea propriilor puteri, gânduri, dar şi fani, au fost apoi încurajaţi, ridicaţi de jos, au acum tonusul celui ce se ştie puternic. Ce mai contează un stadion, ce mai contează bruiajul, atunci când, la capătul meciului poate sta chiar trofeul? E sigur că va fi mai greu decât cu Dinamo, o echipă leşinată de propria sa neputinţă, dar este sigur că şi ambiţia noastră va fi şi mai mare. Acum se poate spera din nou.

Cei ce refuză să moară nu au voie să fie doar supravieţuitori. Trebuie să fie învingători! CFRede!

Autor: Albusibiu

Reclame

0 comentarii

 1. Meciul cu U va fi de doua ori mai greu decat cel cu Dinamo. Victoria ramane obligatorie. Si nici meciul cu Vointa nu va fi usor. Pentru maine seara sa vedem cum stam si cu recuperarea fizica, rivalii de la U si-au menajat cativa jucatori, nu s-au consumat atat de tare in ultimul joc si nici nu au facut un drum lung. Am redevenit echipa, asta e important. Inca nu sunt atat de optimist si entuziasmat de joc. Emotiile sunt mari privind meciurile favoritilor nostri. Linia de finis e aproape, peste mai putin de 2 saptamani totul va fi gata, o amintire.

  Apreciază

  • Meciul cu Vointa poate fi greu doar daca sibienii bat pe Dinamo, lucru foarte greu realizabil. Altfel, cu acest 4-4-2 si cu pressing pe ei n-ar trebui sa aiba nicio sansa. Oricum, decisivul va fi cu U. Daca nu batem acolo ne trezim si jucam in consecinta in urmatoarele. Daca nu, intr-adevar, pot fi mici surprize. Ideea este ca e extraordinar de reconfortant sa ne permitem calcule. 🙂

   Apreciază

 2. Foarte fain articolul. Trebuie sa comentez si formatarea putin. Mi-a placut foarte mult ca paragrafele au fost mai scurte pentru ca asa textul a parut mai aerisit si mai usor de citit si, prin urmare, mai usor de apreciat. Sincer, imi place ca scrii analize lungi, insa uneori textul este foarte dens si seamana foarte mult cu ce am de descifrat uneori la facultate. Azi, din cauza paragrafelor mai scurte, a fost mai usor de digerat si pentru un semi-analfabet ca mine, caruia inca i se misca buzele cand citeste ceva in romana. 🙂

  Legat de continut nu pot decat sa fiu de acord. Cu Dinamo am jucat fotbal si asta s-a vazut chiar din primele minute a partidei, cand ai nostri se ajutau reciproc si la faza de recuperare atat cat si la faza de constructie. Pe vremuri, stii tu care vremuri, cel mai apropiat co-echipier al purtatorului de balon nu era in cadrul emisiunii, rezultand in fie pase lungi la doamen-ajuta, sau la Beto, multam Doamne ca ne-ai ajutat!, care apoi dadea una lunga si buna. Acea tactica garanta ca 8 din 10 faze, mingea ajungea la adversari. Cu Dinamo, pita a fost unsa cu alta unsoare…

  In sfarsit am vazut cum co-echipierii sau miscat mai bine si au fost mereu mai aproape de cel care are balonul. Rezultatul a fost un joc de pase mai combinativ. Intr-adevar, nu suntem Barca, dar tinand cont de unde am plecat si unde suntem acum, progresul este imens. Nu deschid subiectul schimbarii lui Costa din nou, ca doar imi cunosti opinia, iar ea nu s-a schimbat, insa sunt de acord cu tine cand spui ca Andone trebuia adus in iarna.

  Urmeaza meciul cu U Cluj. Daca-ti amintesti in tur, ai nostri a facut un meci extraordinar si sper ca se vor motiva la fel si de data asta si le vor arata miticiilor exilati la Cluj care este echipa adevarata a Clujului si a Ardealului.

  Apreciază

  • Bogdan, de vreo 3 zile eu asta raspund tuturor U-istilor care au ceva de comentat cu noi: CFR-U, 3-1. Imi aduc aminte ce s-au fasait atunci ei, cum au bagat nasul in pamant. In privinta paragrafelor, crede-ma, incerc sa aerisesc cat pot. De regula paragrafele trebuie sa desparta ideile si, stii bine, nu toate ideile sunt la fel de lungi/ample.

   Apreciază

   • Da, stiu… Printre cele mai delicate probleme a scrisului este probleme de genul aerisirea textului s.a.m.d. Articolul asta a fost unul dintre cele mai reusite strict din punctul asta de vedere (continutul este mereu reusit, fiindca scrii si analizezi foarte bine). La cat mai multe! 🙂

    Apreciază

 3. Andone nu a vrut sa piarda acest meci. A betonat mijlocul (de mult nu l-am vazut pe Peralta, teoretic mijlocasul central ofensiv, retragindu-se in pas alergator pina la 20-25 de metri de poarta noastra) si a jucat la mica ciupeala. Cu un pic de curaj si atentie la finalizare, CFR putea avea la pauza un avantaj serios pe tabela. Impresia aceasta a fost intarita si de jocul de liga a 3-a practicat de Dinamo. In afara de Naumovski, Kone si cei doi pusti, restul au jucat blazati si fara angajament. Nu cred ca vom mai prinde vreodata un Dinamo mai slab ca simbata seara. In alta ordine de idei, jocul ofensiv al CFR-ului a suferit pe benzi: Nicoara: habauc, plus ca nu stie da o centrare din viteza; Vranjes: datorita concentrarii in faza de aparare, in atac omul a fost ultra-relaxat. In plus, toate loviturile libere le-a dat direct pe capul primului adversar. Zic aceste lucruri nu ca doresc sa fiu circotas cu orice pret, insa miine CFR joaca cu un adversar de alt calibru, iar superficialitatea cu care au fost tratate multe faze de atac contra lui Dinamo ma face sa ma intreb ce va fi pe Cluj Arena.

  Apreciază

  • Foarte adevarat, Radu, in privinta fazelor fixe, unde fie dam peste, fie in primul adversar. Sougou nu mai stie sa vina sa devieze…Totusi, uite, golul a venit de pe faza fixa. Cata vreme procentajul este peste 10% (goluri din faze) eu zic ca e bine. Trebuie doar sa tinem mingea in zona lor si apoi fazele vin de la sine.

   Apreciază

   • Da, Albule, dar daca joci la „de nu cade, tot pica ceva” ar trebui ca macar fazele fixe sa fie mult mai responsabil tratate. Si nu cred ca doar Vranjes si Bastos sint in stare sa arunce mingea in careu la antrenamente (daca se fac). Pe de alta parte, tinem noi balonul in jumatatea lor, dar il pierdem repede. Peralta nu-i la prima tinerete sa alerge peste 10 km pe meci, iar Sare este excelent in a distruge si slab in a construi. Din pacate, nu avem mijlocasi box-to-box veritabili, doar Muresan se mai apropie cit de cit de cerinte.

    Apreciază

 4. Cat tambalau a facut presa si cat de tendentios ca in meciul cu noi Otelul si Brasovul n-au avut niciun sut pe poarta, nicio ocazie. Dinamo a avut tot atatea dar nu a mai facut nimeni articole bombastice pe tema aceasta. Este foarte important rezultatul meciului de maine, in special pentru moralul baietilor din restul de 3 meciuri, altfel nu ar conta prea mult, e probabil ca Vasluiul,Rapidul, Steaua si Dinamo sa se mai impiedice pana la final.

  Apreciază

  • Pe asta ma bazez si eu cel mai mult. Noi, cei care urmarim CFR-ul meci de meci, cred ca avem mai multe sanse sa vedem realitatea. Am admis-o cand a fost sa joace rau, o vedem si acum, cand e bine. Ei o tin parca mereu doar pe-a lor: CFR-ul e la pamant. Asa, pe branci, pe coate sa ne taraim pana la titlu. 🙂

   Apreciază

 5. Si eu am avut un sentiment de liniste si siguranta pe intreaga durata a meciului, pentru ca vedeam ce usor le blocam atacurile dinamovisitilor. Ma bucur foarte mult ca am ajus sa fim asa de siguri in aparare. Acuma mai trebuie lucrat pe faza de atac, dar aici Andone mi se pare ca se pricepe destul de bine, deci se rezolva si asta in curand. Problema e ca apare oboseala, pentru meciul viitor poate si Camora si Lion vor fi foarte obositi si vor fi odihniti, si atunci pe cine punem in locul lor? Nicoara si Panin. Noh, daca se intampa asta, ii Bai cu B mare. PS: Stiti cine are cea mai buna aparare a campionatului la ora actuala, adica cele mai putine goluri primite? Steaua!!

  Apreciază

 6. Albule, de data asta n-ai scris obositor de mult (nu că te-ai fi ”scurtat”, dar azi am citit fără să sar nimic, ceea ce e de bine). Titlul e un pic exagerat, că doar nu murea nimeni la egal. A spus-o și Andone. Ca de obicei când se rostește idioțenia de ”minim 4 puncte din următoarele 2 partide”, există la CFR impresia că e bună și combinația 1pct. (Dinamo) + 3pct. (U). Am fost foarte aproape de prima parte a combinației, (combinație riscantă, zic eu). Dar, totul e bine când se gată cu grăsana care cântă bine… Dacă Andone a avut parte și de noroc gen Costa, foarte bine! Nu i-am criticat norocul lui JC, n-o să mă apuc să-l critic pe cel al lui Ando. Scoți pe final 3 puncte în loc de un punct? Mi se pare normal să sar peste criticile pe care le puteam face la 0-0. ***** Nu cred că Andone a greșit mutându-l pe Sougou pe dreapta, doar și-a reparat greșeala cu Vranjes pe dreapta. Cu Dinamo, Sougou n-a mai dat randamentul așteptat în centrul atacului, iar Vranjes și Nicoară au fost picioare moarte pe extreme. Sougou e un jucător care știe da o pasă de gol, așa că nu văd de ce ar fi jucat mai slab decât Vranjes mijlocaș dreapta. Faptul că CFR a avut o perioadă spre final când se părea că nu mai are forța să obțină victoria (așa am avut eu impresia; poate alții au avut altă imagine) nu cred că se poate imputa mutării lui Sougou pe dreapta, ci mai degrabă teoriei de mai sus – nu riscăm să pierdem punctul cu care scoatem Dinamo din cursă, iar marți batem la U. Bonusul Bastos-Ronny-Kapetanos a venit din fază fixă, nu din atac pozițional sau contraatac. Dar bine că a venit.

  Apreciază

 7. Trei puncte mari,obtinute si cu mult noroc!Sincer sa spun,eu tremuram si pentru un punct (chiar urmaresc reluarea meciului),la faultul lui Camora de dupa gol,am mutat pe Antena3,dar din fericire,totul s-a terminat cu bine.Se pare ca lucrurile s-au cam clarificat,dupa egalul Rapidului,acuma totul depinde de noi.In alta ordine de idei,voi ce parere aveti de transmisia in direct a meciurilor din Liga1?Eu mor cand orice tentativa de ocazie sau fault este reluata de 5 ori,meciul nefiind oprit!!Oricum,va doresc sa bateti la U,pentru ca nu „toata Romania tine cu U” la acest meci!Alex,ca de obicei,tu tragi cortina peste etape cu articolele tale,dar cred ca deja stii ce greutate au pentru fanii CFR..Ciao!

  Apreciază

  • Am intarziat foarte mult cu articolul, stiu. Din pacate in week-end am fost la un teambuilding, am fugit de acolo sambata noaptea sa pot vedea meciul la un Digi, apoi m-am intors la actiunea firmei, pentru ca doar duminica seara sa ajung acasa. De asta am putut sa public doar la 36 de ore distanta.
   N-am prea apucat sa ma informez, s-ar putea ca multe dintre lucruri sa le fi repetat, dar, stiti cum este: cititi 10 pareri si formati-va o opinie.
   Gluma etapei sunt notele date echipei de catre GSP: Peralta – 5, Muresan – 5, Sougou – 5.
   Lor degeaba le pasa de fotbal caci nu inteleg nimic din el.

   Apreciază

 8. Felicitari, Albule, pt analiza pertinenta, undeva mentionezi ca n-am mai luat cartonase. Eu nu pot intelege obsesia lui Muresan pt arbitri romani. Fac pariu ca eram tocati daca nu eram arbitrati de straini. Asa ca tot raul spre bine, victoriile aduc victorii, bravo CFR si bravo Andone!

  Apreciază

  • Putea sa aiba o obsesie pt ei, dar putea sa voteze impotriva arbitrilor straini dar apoi, in urma deciziei, sa taca, sa nu faca declaratii care nu ne ajutau cu nimic…
   Putea sa fie moralist doar la final.

   Apreciază

 9. Coincidenta sau nu, de la venirea lui Andone, etapa de etapa arbitrii gresesc impotriva noastra… Trebuie spus asta, fara patima sau fara mania persecutiei pt ca nu s-a scris mai deloc despre asta. Sa speram ca in meciul cu U sa nu mai avem greseli impotriva noastra.
  Sa vedem ce schimbari face Andone in echipa. Probabil Kape si Hora titulari. Poate si alte miscari.

  Apreciază

 10. Am castigat cu foarte mult noroc, dar fara asemenea momente probabil nu poti sa fi campion. Sistemul de joc practicat a fost unul solid si fara riscuri, pe alocuri riscant. Se vede ca suntem morti pe flancul stang, Vranjes saracul era total bulversat si fara orizont, sa lase pe altii la loviturile libere, Andone a gandit bine partida, dar a fost surprins de modul de desfasurare a primei reprize. Sunt convins ca miza pe faptul ca Dinamo va intra puternic in meci si a ales sa joace cu Ronny la contraatac, desi Kapetanos ar fi fost mai util, dar sincer cine se gandea ca ii vom domina la ei acasa?! Trebuie neaparat sa ne schimbam echipamentul, tricourile alea albastre cu sorturi visinii sunt de toata JENA, de prost gust, sa nu mai zic ca unele au fost inscriptionate cu Transilvania Look altele nu…

  Apreciază

  • Vișinu-albastru seamănă mult cu roșu-albastru, s-a dorit o aroganță la adresa lui Dinamo. PS. Vranješ a jucat în dreapta, în stânga a fost Nicoară.

   Apreciază

  • Halley dragă, sunt sigur că numai din neatenție ai scos o mică perlă: ”Sistemul de joc practicat a fost unul solid si fara riscuri, pe alocuri riscant”. 🙂 Dacă-mi dai formularea corectă, am să fac modificarea în comentariul tău. Referitor la echipament: unii sunt foarte încântați de echipamentul albastru deschis (cel complet, inclusiv șortul, care a fost folosit și în CL). Și eu am rețineri, dar nu de ordin artistic, ci din cauza albastrului, care nu reprezintă clubul CFR. Păi luptăm pentru culori sau nu?

   Apreciază

 11. p.s. Un asemenea articol trebuie sa ne fie picatura de miere , sa ne dea incredere in viitor, sa privim si altfel intimplarile din viata CFR-ului, ca prea mult suntem inveninati de mass media scrisa , vorbita si vazuta…Multumesc !

  Apreciază

 12. doar eu am observat ca au jucat cu 2 tipuri de tricouri, unele cu sponsor pe piept si altle nu, s-au terminat banii de echipament?

  Apreciază

 13. Albule, asteptam cu nerabdare articolul tau, dar n-am crezut ca-l vei prezenta cu atata exaltare. Nu am batut decat Dinamo. Nu ca U ar fi mai buna ca Dinamo. Echipa joaca mai bine-asta e clar. Ma intreb cum ar fi jucat echipa daca ii avea si pe Renan si Weldon ? Oare nu va reveni Renan daca mergem in CL?
  Kape super, Muri e indispensabiul CFRului, Kamora a fost number one, Sougu incantator, Maftei si Peralta joaca mai bine, Sare (inafara gefelor mici) se va impune si va impregna un still numai bun pentru Sougau cu lansari rapide spre careeul advers, si felicit toata echipa CFRului.
  Am avut si putin noroc – si ca am dat gol la final de meci si ca nu am primit. Daca se incurca Steaua si Vaslui astazi si noi batem la U -> drumul este liber. Multi si mari de „daca” dar e si asta o expresie logica realizabila.
  Multumim pentru articol.

  Apreciază

  • Acum 3 saptamani te-ai fi gandit ca putem bate Dinamo? Eu nu, chiar daca banuiam ca echipa poate mai mult, nu speram chiar la atat, la asa ceva. Sunt intr-adevar entuziasmat de felul in care s-a recastigat soliditatea echipei, in care putem sa credem din nou in ea, in care putem avea pretentia la titlu si, in care, macar sub aspectul pozitie de acum din clasament, chiar avem sanse considerabile.

   Apreciază

 14. Eu personal sunt mai putin entuziast de victoria asta decat e Albusibiu. Mi se pare ca am jucat la egal, dar am avut noroc cu golul din faza fixa din ultimul minut. Si asta nu imi spune nimic despre ce va fi in continuare, fiindca urmatoarele meciuri va trebui sa le jucam la victorie. Sunt destul de sigur ca U ar fi multumita cu un egal – dupa cum spunea si cineva din conducerea lor, obiectivul lor principal pe final de campionat e sa incurce CFR-ul. Poate ca Vointa va veni la Cluj mai relaxata, dar cred ca si Mioveniul va adopta aceeasi tactica defensiva menita sa incerce sa scoata un egal. Deci ar trebui sa castigam 2 meciuri impotriva unor echipe care probabil se vor multumi cu egaluri. Iar problema noastra, dupa cum a remarcat multa lume, nu mai e apararea, ci atacul. Insa din pacate, avem o mare problema in atac. Meciul cu Ceahlaul a fost ok, dar in cel cu Brasovul si cu Dinamo, am jucat aiurea rau faza de atac. Chiar remarcam si eu in timpul meciului diferenta dintre pasa de gol data de Sogou lui Camora in meciul cu Ceahlaul si rezolvarile lui Ronny pe contraatac din meciul cu Dinamo. Dar nici cu atacurile pozitionale nu stam mai bine. Nu cred ca am dat nici un gol din atac pozitional in ultimele 3 meciuri; nu mai tin minte ce s-a intamplat la Chiajna. Ma rog, avem sansa principala la titlu, dar eu pana nu vad o victorie cu U (sau inca niste puncte pierdute de Vaslui si Steaua) inca mai am emotii foarte mari. Pai daca facem de exemplu un egal maine cu U si Steaua castiga la Chiajna si Brasov, atunci avem sanse mari sa jucam cu ei cu titlul pe masa. Sincer, asta ar fi prea mult pentru inima mea – cred ca nici nu m-as uita la meci.

  Apreciază

  • Si eu am crezut ca am jucat la egal, pana la schimbarea de final. Sougou, chiar daca e om de banda, nu poate juca la fel ca Vranjes, Hora si, poate nici macar cat Bastos in spate. Venirile lui in aparare sunt doar de forma. Asadar, la final de meci ii aveam pe Ronny, Kapetanos, Sougou, Bastos si Peralta. Asta nu e atitudine de echipa ce vrea sa obtina un egal. Repet, mi s-a parut foarte riscant, eu daca as fi fost antrenor as fi incercat sa-mi asigur spatele. Andone s-a hazardat la mai mult dar, bravo lui ca i-a iesit. Daca eu eram antrenor, CFR-ul nu batea. 🙂

   Apreciază

 15. Yuuuufff ! Din zecile de „blog”-uri postate (ce de neologisme !!!) aici de bunul prieten „ALBU-SIBIU” ,acesta mi se pare de o consistenta si veridicitate extraordinara ! Sa-mi fie iertata infatuarea ,dar , dupa mica mea experienta (care nu-i asa mica), momentul „Dinamo” este foarte definitoriu pentru „tehnicianul de fotbal” ,care conduce CFR-ul actual . L-am cunoscut pe Andone cu mult timp in urma,chiar am colaborat ,in sensul ca i-am „furnizat” un fundas central in timpul cat a fost antrenor la „U” , si, am fost deceptionat de felul cum a „manageriata ” sfarsitul de campionat la primul titlu. Dar acum ; ma impresioneaza!!! Asta vreau sa remarc : este un alt ANDONE ! Ascultati-l la interviuri, nu ce spune,ci, cum spune,cum transmite . Uitati-va la „CERCUL” ce se formeaza intre jucatori la finalul meciurilor, la felul cum se bucura cand marcheaza…. Eu spun ca 80% din reviriment este al lui Andone . Inca o data ; iertati-mi infatuarea , dar am si eu 20 de copiii pe care-i „manageriez” si care ,fireste , sunt fani CFR ,chiar daca nu sunt romani si carora le dau exemplu de ceea ce se intampla acum la CFR. Sunt sigur ca si „momentul U ” va fi tratat si rezolvat foarte bine ! Eu cred in victoria de maine .

  Apreciază

 16. eu ma situez in tabara pesimistilor si pana nu vad negru pe alb 🙂 , matematic, ca suntem campioni nu exult. da, ma bucura enorm cele 3 puncte insa, sincer, la un moment dat ma multumeam cu egalul. mai sunt multe lucruri de pus la punct, suntem totusi pe o panta ascendenta si ata trebuie remarcat. pe bastos aproape l-as fi inlocuit dupa ce a dat 2 pase gresite la mijloc si a pus pe dinamo in situatii bune de contraatac. si programarea meciurilor parca e facuta impotriva noastra. si noi nu ne-a modihnit in ultimele 3 etape. vecinii bolovanosi s-au odihnit in ultimele 2, tare mi-e ca ne vor umple desaga. joaca bine, mult mai bine decat dinamo, si au o dorinta imensa sa ne incurce. insa, cum zicea si albu, e ft bine ca putem face calcule. eu am sperat ca tg muresul sa incurce nu numai rapidul ci si vasluiul. si au fost ft aproape. Doamne ajuta, sunt extrem de curios ce se va intampla marti. u e cel mai greu adversar din ultima perioada. hai CFR ! inca 4 finale!

  Apreciază

 17. Eu cred ca urmatoarele 4 zile au sansa sa clarifice mult din ecuatia campionatului. Avand in vedere ca noi avem meci la U, Vasluiul la Pandurii, Steaua la Chiajna (desi aici ma tem putin de ceva aranjament – in special amintindu-mi ca Dinamo a fost singura care a batut-o pe Chiajna in ultima vreme; Steaua are si meci cu Ceahlaul, dar acolo nu ma astept la surprize) si Rapidul la Medias, daca reusim sa mentinem distantele fata de adversari, cred ca am avea sanse mari la titlu. Asta nu doar fiindca ar mai fi doar trei etape, dar si fiindca cred ca ar avea un efect demobilizator pentru adversare. Desi dupa cum s-a vazut si ieri cu Rapidul, surprize pot aparea de nicaieri. Sa zicem ca suntem la 5 puncte de Steaua cu 2 etape ramase: daca nu castigam la Mioveni, dintr-o data se schimba totul, fiindca ma indoiesc ca Dinamo i-ar bloca in penultima etapa ca sa ne dea noua titlul.

  Apreciază

 18. Victorie mare si 3 puncte uriase in economia campionatului.Nu consider insa ca exaltarea este benefica ,dupa un meci in care am jucat la nivel mediu,in fata unui dinamo foarte slab,victoria fiind smulsa in min. 90… ( de cand astept un gol decisiv in ultimul minut,mai ales intr-un derby).Sa nu ne imbatam insa cu apa rece: pinguinii joaca mai bine decat dinamo,nu sunt cu moralul la pamant,n-au probleme in vestiar si sunt convins ca au o motivatie mult mai mare(inclusiv financiara),chiar daca ( sau mai ales) ca nu mai au presiune in clasament.Daca mai punem la socoteala si faptul ca vom reveni la arbitrii romani si ca avem un plus de oboseala e clar ca ne asteapta un meci foarte greu! Personal as avea sperante de victorie daca am juca cu atitudinea,angajamentul si ritmul de la piatra neamt,decat cu jocul steril si destul de neinspirat din groapa unde in afara de faptul ca ne-am inchis bine(atentie insa ,cativa pinguini trag bine de la distanta)si de sclipirea lui kape n- am aratat mare lucru.Sper insa intr-o mobilizare exemplara( inclusiv a suporterilor!,)o buna asezare in teren si o valorificare a clasei superioare respectiv a greselilor adversarului ( deloc redutabil in aparare)…O victorie maine ar repeta scenariul primului titlu( victorii decisive in deplasare in ultimele etape la dinamo si u);sa speram ca istoria se va repeta.Hai CFR!!!

  Apreciază

 19. Liniste, liniste, ne da lectii Andone! Trebuie sa recunoastem cu totii ca decizia conducerii a fost una inspirata si ca Andone este antrenor.
  Sper sa ca la meci sa avem parte de fair-play pe gazon, daca in tribune sunt mici sanse.
  In mod normal CFR castiga, pe U ii poate ajuta o executie norocoasa, motivatia publicului si cea financiara. Ca joc sunt rudimentari, distantele dintre linii sunt imense (intre fundasi si mijloc cand ataca, intre mijloc si atac pe faza defensiva), au un joc static, previzibil, usor de contracarat.
  Prevad un meci inchis cu putine faze de poarta, nimeni nu isi va asuma riscuri, doar daca se va inscrie repede vor fi sanse si pentru spectacol.
  Oricum, ar trebui sa fie o sarbatoare pentru tot Ardealul si un exemplu de civilizatie.

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.