Înainte de Dinamo București – CFR Cluj


Date generale

Dinamo (locul 4 în clasament) – C.F.R. 1907 Cluj (primul loc în clasament)

Meciul se va desfăşura la ora 21.45 pe Stadionul Dinamo (15.032 locuri) şi va transmis de Digisport 1.

Întâlnirea va fi arbitrată la centru de grecul Anastasios Kakos, având doi asistenţi din aceeaşi ţară. După standardele UEFA acest arbitru e undeva la nivelul lui Cristi Balaj sau Alexandru Tudor, el primind să conducă la centru maxim meciuri de nivelul celor din Europa League.

Bilanţul întâlnilor directe dintre cele două echipe este favorabil bucureştenilor (17 victorii, 5 egaluri, 9 înfrângeri ), dar C.F.R.-ul a demonstrat întotdeauna că nu suferă de vreun „complex Dinamo”, reuşind să câştige în istoria recentă de două ori în Ștefan cel Mare (2-1 în 2008 şi 2011). În acest an, în partide oficiale (fără cele din Cupă), Dinamo a obţinut acasă: 2 victorii (Mediaș, Ceahlăul), 1 egal (U Cluj) şi 3 înfrângeri (Sportul, Petrolul, Vaslui). De cealaltă parte C.F.R.-ul are în deplasare: 1 victorie(Ceahlăul) şi 4 egaluri (Mediaș, Sportul, Vaslui, Petrolul).

Asistența estimată pentru acest meci se ridică în jurul a doar 3000 de spectatori în ciuda importanţei din clasament a acestei dispute. Încercatul , dar în acelaşi timp prea-pretenţiosul public dinamovist, amendează astfel politica de transferuri şi promovări a conducerii, cu rezultate dezastroase în performanță şi evoluţie din ultimii ani. Aşa redusă, cum posibil va fi asistența, e puţin probabil să mai asistăm la o solidarizare făţişă, dar de conjunctură, a suporterilor dinamovişti cu lupta C.F.R.-ului de a lua titlul aşa cum s-a întâmplat în 2008. Chiar dacă şi acum Andone (simpatizat în Ștefan cel Mare) e antrenorul oaspeţilor, chiar dacă şi acum există posibilitatea ca rivala de moarte a „câinilor” – Steaua – să profite de pe urma unui rezultat negativ al clujenilor, Dinamo are de data aceasta un interes direct şi vital în această partidă. Sunt convins că între Steaua şi C.F.R., majoritatea dinamoviştilor ar prefera s-o vadă pe a doua campionană, dar procentual opţiunile s-au mai echilibrat, clujenii nemaifiind echipa aceea surpriză antrenată de un fost dinamovist. Între timp C.F.R.-ul a depăşit stadiul de surpriză, gluma s-a îngroşat cum s-ar zice, şi desigur a început să trezească invidie şi suspiciuni că n-ar fi tocmai o sfântă într-un campionat viciat. La percepţia asupra oaspeţilor, din partea gazdelor, nu e lipsit de importanță nici incidentul din 2010, când mai multor suporteri dinamovişti le-a fost interzisă intrarea pe stadionul din Gruia pentru că nu aveau buletin de București.

Din câte m-am informat, la acest meci suporterii echipei oaspete nu se vor putea constitui într-o galerie, clubul gazdă şi Jandarmeria Capitalei neasumându-şi riscurile unor evenimente nedorite pe stadion. Trăiesc cu bănuiala că subiectul nu va fi prea mult comentat în presa centrală, iar cei prezenţi în tribune se vor întreba miraţi unde sunt suporterii cfr.-işti. Mi-aș dori ca în cazul în care află sau ştiu despre ce e vorba, să aibă lucidatea să înţeleagă că e absolut anormal.

Câteva detalii despre echipe şi tactică

Din datele culese de mine, absenți la Dinamo vor fi: Moţi, Scarlatache, Rus (suspendaţi) şi C.Munteanu (accidentat), iar la C.F.R.: Hora şi L.Ganea. Din punctul acesta de vedere Dinamo pare mai afectată, fiind obligată din nou să folosească altă formulă în apărare (posibil se va apela la unu sau chiar doi jucători de la echipa a doua).

De altfel, unul din motivele rezultatelor şi evoluţiei diametral opuse ale lui Dinamo din acest retur comparativ cu turul, e tocmai lipsa unui prim 11 de bază. Nu prea au existat meciuri în acest an în care antrenorii dinamovişti să aibă la dispoziţie un efectiv complet, cu toate piesele de bază, aşa cum s-a întâmplat în prima parte a competiţiei. Nici C.F.R.-ul n-a stat mai bine la capitolul „absenţe”, dar spre deosebire de rivala ei de astăzi, a avut la dispoziţie o bancă de rezerve mai ofertantă.

Puse față în față ca prim 11 (1) şi lot (2) aş spune că în primul caz C.F.R.-ul are un vârf de locomotivă în plus, iar în al doilea, câteva vagoane bune peste Dinamo. Cum un campionat se câștigă bazându-te pe un lot valoros, proiectat să facă faţa neprevăzutului… avantaj C.F.R. (1-0).

Nu e de neglijat că în duelul antrenorilor, Andone pleacă cu un mare avantaj în faţa lui Bonetti. A fost pe banca lui Dinamo în sezonul trecut şi-şi cunoaşte până la amănunte microscopice adversarul. Singura problemă a lui Ando e că nu-şi cunoaşte omologul, dar cum asta i se poate aplică şi italianului… avantaj C.F.R. (2-0).

O să pornesc în presupunerile legate de alcătuirea celor două echipe de la un fapt destul de curios pentru mine. Şi Dinamo şi C.F.R. au jucat în ultima etapă, la mijlocul acestei săptămâni, în acelaşi sistem 4-4-2 cu doi închizători. Pentru clujeni sistemul a funcţionat pentru că au avut şi oamenii potriviţi pentru o astfel de tactică (Mureșan a fost bine completat de Sare, Sougou a fost al doilea vârf, fiind o soluţie mai vizibilă pentru continuarea fazei ofensive de către mijlocaşi). La Dinamo acelaşi sistem a mers prost, tocmai din motivul invocat mai înainte: subţirimea lotului (poate dublat şi de o lipsa de inspiraţie a lui Bonetti). În locul suspendatului Kone şi accidentatului Stoica s-a improvizat la închidere cu Rus şi Tameş, rezultatul fiind falimentar.

Deşi nu cred (la Dinamo lucrurile au mers prea rău să nu se schimbe nimic), să ne imaginăm că aşezările celor două echipe vor rămâne identice. Încercaţi să puneţi pe o tablă, faţă în faţă, două echipe 4-4-2 cu mijlocul format din doi închizători în faţa fundaşilor centrali, şi doi mijlocaşi centru bandă, să le spunem (centru dreapta, centru stânga). În primul rând, eu observ doi atacanţi cam izolaţi între patru jucători defensivi adverşi. Apoi e un spaţiu în centrul terenului (să luăm ca reper cercul din jurul punctului de unde se începe meciul) neocupat. E o gaură cam ciudată, cum rar am văzut într-un duel tactic. Cred că cine va avea soluţii pentru ocuparea acelui spaţiu, va deţine cheia meciului. Din puntul meu de vedere, lupta (şahul tactic) antrenorilor acolo se va duce şi cine va avea câştig de cauză pentru mine va fi adevăratul învingător al meciului, indiferent de scor. Un rezultat poate fi decis de o greşeală tehnică, de o greşeală tactică individuală (un adormit nu iese bine la offside) sau la polul opus, de o execuţie fabuloasă. Pentru mine însă, mai există un meci paralel, al antrenorilor, captivant, care poate avea total alt rezultat decât cel de pe tabelă.

Cum aş vedea eu acoperirea acelei zone? Din punctul meu de vedere sunt două posibilităţi.

1. Păstrezi aşezarea, dar joci compact, cu liniile foarte apropiate, echipa urcă şi coboară în bloc, în funcţie de fază, anulând spațiul acela gol. Alegerea asta presupune să ai o echipă cu relaţii de joc bine închegate şi cu un foarte dezvoltat simţ al orientării în teren, funcţie de coechipieri. În general, reuşita unei astfel de tactici presupune multă repetiţie la antrenamente şi e mai greu de implementat într-o perioadă scurtă.

2. Mai simplu şi la îndemână: schimbi câteva componente din sistem. Unul sau doi dintre cei 10 jucători de câmp (oricare) distribuiţi în sistemul enunţat, vor fi înlocuiți sau mutați (dacă au aptitudinile necesare) în zona din centrul terenului la care înainte se renunţase în mod conştient. Mai concret, în cazul C.F.R.-ului, poate fi introdus Peralta (fără a i se da însărcinări defensive, pentru a putea avea maximă eficiență în atac) sau insistat cu coborârile lui Sougou (spre deosebire de Dinamo, la C.F.R. vârfurile n-au jucat în linie şi asta e foarte bine). La Dinamo, în lipsa lui Munteanu eu l-aş sui în zona aceea centrală pe Tameş.

Spre deosebire de C.F.R., care probează de ceva mai puţin timp unul din sistemele 4-4-2, Dinamo a  jucat de la începutul acestui campionat una din variantele sale, aşa că… avantaj Dinamo (1-2).

Ca ultime observaţii generale, aş spune că Dinamo nu ştie să facă un pressing organizat (o să vedeţi şi azi jucători alergând bezmetic după mingea adversarului în timp ce colegii privesc pasiv) asta ducând la prostul obicei de a se apara la 20-30 de metri de poarta proprie (asta şi pentru că nu e sigură pe ieşirile la offside). Atenţie la Cosmin Matei! S-ar putea să nu-l ştiţi, pentru că nu prea a jucat. A fost adus în iarnă şi a avut o accidentare pe la mijlocul returului. Mi se pare singurul dinamovist cu adrenalină în ghete şi s-ar putea să arate asta azi.

Despre C.F.R. nu-mi permit mai multe (bănuiesc că mă vor completa, corecta, comentariile) decât : Respect! Merit şi eu un avantaj Dinamo pentru atitudine? Atunci: 2-2 :).

S-avem un meci spectaculos şi (de ce nu?) de calitate.

0 comentarii

  1. sa fie un meci spectaculos si de calitate! cu tot respectul pt dinamo si fanii ei, imi doresc sa invingem. ma situez, totusi, in tabara pesimistilor….5 etape cu jocuri ft grele pt cfr, unii spun ca vaslui si rapid au un fel de pact. as mai adauga ca despre arbitrul kakos gsp a amintit ca acesta a oficiat ceahlaul-urziceni in anul i ncare urziceni a luat titlul si a acordat un 11m absolut hilar pt urziceni in min 85 la scorul de 2-2. pascani, penalti si altii au spus ca sunt unele filiere pe care sunt adusi acesti arbitri. banuiesc ca e filiera fratilor behecali. sa vedem, ar fi pacat ca meciul sa fie stricat de greseli de arbitraj. hai CFR, nu-mi stricati weekendul ! 🙂

    Apreciază

    • In urma cu doua trei saptamani fratele mai escroc declara extrem de sigur pe el „CFR va pierde sigur cu Dinamo, n-au echipa care sa castige”. In campionatul castigat de Urziceni au fost multe arbitraje favorabile lui D. Petrescu, Acesta din urma fiind foarte apropiat de cei doi interlopi. Presa nu prea le-a remarcat, nu era platita sa o faca ba dimpotriva. Una din caile prin care cei doi isi asigura influenta in fotbalul din RO este presa. Au stiut mereu sa-si plateasca oameni care sa le faca jocul. Dinamo e o echipa pe care cei doi au sabotato sau au sustinuta dupa interes, este echipa de care se folosesc ca sa-si faca jocurile. Anul acesta Vasluiul este parte a jocului. Astazi este interesant de vazut daca si cat de tare se va stradui arbitrul, cat din scor ii va apartine.

      Apreciază

    • Bogdan, multumim pt articol si prezenta ta pe site !!! Bine ai venit printre noi !
      Imi pare rau ca CFR ti-a stricat weekendul, dar mie mi l-a facut perfect :), mai ales ca am si fost prezenta pe stadion impreuna cu alti CFRisti.
      Imi pare rau sa vad cum un club se autodistruge singur, pt ca in acest moment Dinamo asta face. Si mai rau, aceste acuzatii de blat, nu fac decat sa nu se concentreze pe adevarata problema care exista la o echipa.

      Apreciază

  2. La cum au jucat ambele echipe in ultima vreme,ma indoiesc ca va fi un joc spectaculos si de calitate.Mi-as dori sa jucam la fel de bine ca in meciul tur,unul din putinele in care chiar am jucat fotbal si de ce nu,rezultatul sa fie ca si in tur,victorie a oaspetilor.E timpul sa aratam ca nu intamplator suntem pe primul loc si ca meritam sa ramanem acolo pana la final.Ultimele jocuri ale dinamovistilor ma indreptatesc sa sper intr-un rezultat pozitiv.Un rezultat de egalitate ne mentine(inca) pe primul loc,dar nu ne asigura decat un fragil avantaj in perspectiva jocurilor viitoare.Trebuie sa jucam la victorie si sa ne daruim spre a o si obtine.Nu vreau sa ma gandesc acum la filierele de aducere a arbitrilor straini si imi doresc sa fie un arbitraj corect.E timpul sa legam trei victorii consecutive,sa depasim borna 60 a punctelor din clasament si sa privim increzatori spre Cluj Arena. Hai CFR,suntem cu tot sufletul alaturi de voi si astazi ca intotdeauna! CFR-VICTORIE!!!!

    Apreciază

  3. Bogdan, felicitari si multumiri pentru articol(e). Din respect pentru tine si pentru bunul si dinamovistrul meu prieten Dorin, din Alba-Iulia, cu care am facut si schimb de fulare, sper ca in toamna sa jucam Supercupa Romaniei si, atunci, cel mai bun sa castige. Refuz sa ma gandesc la cel mai negru scenariu care ar fi ca atunci sa se joace alb-visiniu cu alb-visiniu.

    Apreciază

  4. daca nu as sti de cine ii scris articolul as fi spus ca e facut de vreun analist sportiv impartial, care nu are nici o legatura cu cele 2 echipe. Felicitari!!!
    Hai CFR!!

    Apreciază

  5. felicitari bogdan, ce bine pica putina normalitate..hai sa speram la un meci frumos,cel putin la fel de frumos precum meciul tur si cel mai bun sa invinga…hai cfr

    Apreciază

  6. Bogdan, suporter dinamo, scrie (editorial postat) pe un site CFR-ist ; Dinamo-CFR 0-1. Nici un suporter CFR-ist nu il jigneste ; Dinamo-CFR 0-2. Bogdan (suporter dinamo) este obiectiv cand vorbeste/scrie de CFR ; Dinamo-CFR 1-2…. ASA SA-I RAMANA NUMELE !!!! Hai CFR!

    Apreciază

  7. Imi doresc sa pot fi si eu la fel de obiectiv vis a vis de Dinamo. Ma incurca rau, dar rau de tot Cornel Dinu(de la el aveam alte pretentii, a fost in teren la destule blaturi comuniste, pe vremea in care clubul avea identitate de stat, in consecinta ar fi bine sa taca in aceasta directie) si fratii bisnitari. Ma bucur ca tribuna te gazduieste Bogdan. Despre meci ce sa spun? As vrea sa se joace pe teren fara arbitri cu un fair play autentic. Strict fotbalistic Andone are toate atuurile, aparare decimata, absenta omului esential de la mijlocul terenului, prezenta pe banca a italianului care inca n-a avut timp sa-si cunoasca propria echipa. Catalin Munteanu poate fi totusi suplinit de Tames care poate fi si imprevizibil, si plin de clarviziune si care intr-o zi buna poate destabiliza orice aparare. Cred ca Andone isi va propune sa inchida mijlocul si sa mizeze pe viteza lui Sougou si pe atacuri rapide.

    Apreciază

    • @Calin Cocora, Toti avem o serie de personaje publice care ne sunt profund antipatice. Mie mi se intampla deseori sa mai marai cate o injuratura printre dinti la adresa unora cand ii ascult sau vad cum se poarta. Totusi, daca ne hotaram sa-i criticam public, nu ne costa nimic s-o facem in mod civilizat. Poti sa spui despre cineva ca e ipocrit, ca dezinformeaza, sa probezi ceea ce afirmi cu dovezi logice si cred ca e suficient. Cei care vor si merita, vor intelege si vor aprecia mai mult un astfel de mesaj. Nu aprob limbajul agresiv si jignitor, pentru ca sunt saturat de el din presa si comentariile lasate la liber pe anumite site-uri.Singura circumstanta atenuanta pe care o inteleg e ca, asa cum spunea Mourinho dupa ce i-a bagat degetul in ochi lui Vilanova, macar a avut o reactie omeneasca, necenzurata si nu ipocrita. Legat de meci, am uitat un amanunt destul de important: conditia fizica. Mi se pare ca si aici C.F.R.-ul sta mai bine pe acest final de campionat, dar daca Bonetti va avea curajul sa mizeze mai mult pe tineri, lucrurile s-ar putea echilibra.

      Apreciază

      • Bravo Bogdan pentru articol si mai ales pentru atitudine. E o placere sa vezi ca suporteri ca tine exista si stiu sa dialogeze civilizat cu adversarii. Respect!

        Apreciază

  8. Cred ca o sa jucam pe defensiva+contraatac, desi mi-ar placea sa fim ofensivi de la inceput. La prima vedere avem avantajul lotului sanatos si nesuspendat pe care il avem, dar nu stiu… nu stiu nu stiu.

    Apreciază

  9. CFR bate, cu siguranță. Am citit că e un meci de „1 x 2”. Iar 1 × 2 = 2, adică câștigă echipa oaspete, CFR.

    Apreciază

  10. Din ce stiu eu, in limba lui Pantelis numele arbitrului de astazi-KAKOS-inseamna”urat”(nu ca ar avea asta mare relevanta).Nu cred ca sufar de scenarita si nici nu -mi place sa vorbesc despre arbitraje,chiar ma numar printre cei care nu suporta deloc subiectul acesta mereu vehiculat prin presa.Totusi mie aducerea arbitrilor straini pe finalul acesta de campionat imi cam miroase…kakos.De ce?Pentru ca stiu un lucru:ca echipa noastra n-a fost nici pe departe atat de ajutata de arbitrii romani precum tot tipa,latra,behaie,mugesc sau croncane unii.Pana in urma cu vreo 5-6 etape tineam o statistica personala in care contabilizam absolut orice greseala facuta in favoarea sau defavoarea CFRului.Am renuntat la ea deoarece mi-am dat seama ca statistica aia nenorocita imi fura uneori bucuria din timpul meciurilor,(de pilda,in loc sa ma bucur de vreun contraatac de-al lui Sougou eram mai preocupat sa stiu daca a fost sau n-a fost ofsaid la faza respectiva).Celor care mai au vreo urma de indoiala cu privire la arbitrajele de care s-ar bucura echipa noastra le spun ca scorul statisticii mele a fost unul foarte strans,ceva in genul 40-37 in favoarea noastra,dar sa nu uitam atunci nici de greselile din ultimele 4-5 meciuri care ar echilibra si mai mult situatia.Chiar sa fi fost eu subiectiv in analizarea fazelor litigioase(desi la cele mai multe dintre ele tineam cont mai ales de parerea lui Craciunescu- niciodata un prieten al CFRului)si tot nu se justifica nicicum zarva continua de pe ecrane atunci cand vine vorba de echipa noastra.Si atunci,va intreb:de ce atata galagie si atatea”petitii”pt.aducerea fluierasilor straini?Nu cumva pe filiera aceasta necuratii de pe la noi si-ar putea baga coada mai usor?Nu cumva li s-ar simplifica lor mult situatia pt ca,la fel ca-n anul castigarii titlului de catre Urziceni,strainii ar veni, ar fluiera ce li s-ar (putea) cere ,s-ar spala frumos pe maini si pe urma ar disparea iar in negura de unde au fost adusi?!?.Sper insa ca CFR sa invinga asta seara( si cred ca are puterea aceasta) si atunci vom uita cu totii de brigada lui Kakos si ne vom aminti numai cu placere de …Kapetanos.Pe el mizez eu cel mai mult astazi.HAI CFR !

    Apreciază

  11. Bravo Florinaccio, mai ramanea sa ne spui si minutul in care va marca grecul. Dar, cred ca nu era greu de ghicit, ca doar e specialistul finalurilor de joc de pe vremea stelemeaua. Bine ca i-a intrat aici si nu cu Gaz Metan. Fortza Kape, fortza CFR !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.