Cu Unu Mai aproape


În glorioasa sărbătoare a lui 1 Mai, întreaga ţară se găsea în fierbere revoluţionară. Flamura vişinie înfrunta Steagul Roşu, într-o confruntare a destoiniciei, hărniciei, stăruinţei, a egalităţii între popoare-cluburi şi, doar în mod excepţional, a priceperii, gândirii progresiste şi a geniului noului fotbalist român.

Ceferişti din toate zările, uniţi-vă! Muncitori şi muncitoare ai speranţei ceferiste, tineri şi tinere, înflăcăraţi de năzuinţa nobilelor idealuri de mai bine, de succes şi de victorii pe toate planurile, se aflau pe meterezele edificiului din Gruia, la datorie, într-unul dintre momentele de cotitură ale întrecerii noastre social-fotbalistice.

Măreaţa zi de 1 Mai, moment al eliberării tuturor energiilor creatoare, era primul pas din „cincinalul etapelor” ce urmează acum, era clipa în care toţi aşteptau şi ştiau triumful nobilelor planuri şi realizări, în care revoluţionarii clujeni aveau să-şi confirme încă o dată, plenar, vrednicia, neobosita muncă, perseverenţa, în faţa a milioane şi milioane de capitalişti…-imperialişti care le ţineau pocinogul.

Colectivul echipei era mai unit ca niciodată, şantierele de pase îşi depăşiseră planul pe 10 ani, reuşeau şi câte 20 de pase la hectar (chiar dacă acum funcţionau doar din amintiri), cercetătorii lansaseră deja cel puţin 5 navete cosmice în spaţiul careurilor adverse, pe ogoare răsăriseră seminţele truditelor tackling-uri, al arăturilor îngroşate de atâtea cartonaşe galbene. Atât ministerul de apărare cât şi cel de atac arătau, neîndoios, un deosebit zel în asigurarea integrităţii şi neatârnării în clasament, dar, cu toate astea, nu precupeţeau niciun efort în a-şi da concursul, a-şi intensifica truda şi râvna pentru atingerea ţelului cerut cu atâta ardoare.

Fabrica noastră de trofee îşi depăşise chiar şi cele mai cutezante prognoze şi acum dorea să cucerească pieţele externe, să aibă recunoaştere la export. Nu exista niciun motiv pentru care echipa întreprinderii de autocamioane de la Braşov să poate sta în calea acestei Electroputere/Energoputere Cluj. Întrecerea socială era pe primul plan, ca o expresie de netăgăduit a căii bune de progres şi dezvoltare.

Astfel ar fi sunat, într-un meta-limbaj, pulsul meciului de ieri. Acum, în vremurile noastre, a mai rămas o sărbătoare a tihnei şi a aniversării muncii prin odihnă. După aşa o stare de relaxare din această mini-vacanţă începută cu o victorie, ar fi fost un adevărat dezastru să fi survenit încă vreun episod negru, acum, când de-abia ne întindeam aripile. Nu ştiu dacă vom obţine în final succesul dorit, sunt încă multe episoade de desfăşurat, dar este sigur că această aventură palpitantă valorează enorm, ne arată că CFR-ul contează, e o trezire a ambiţiilor noastre atât de antesteziate acum un an pe vremea asta.

Iar un meci disputat de Armindeni, era cel mai bun moment de înviorare, de creştere a ceea ce a încolţit la Piatra Neamţ. Deja toţi ne imaginăm roadele, în amintirile pe care le păstrăm, de la precedentele succese. De asta mi-e cel mai teamă: de siguranţa că ni se cuvin lucruri la care nu ştim cum să ajungem. Cine spune că nu i-a fost frică de meciul cu Braşovul, doar bravează. Era doar un pas, dar Unu Mai important, aproape decisiv, de a trece de la stadiul de speranţă, la cel de confirmare. Cu chiu cu vai s-a petrecut acest lucru, cu un joc pentru mulţi inconsistent, în care mai sunt încă multe lucruri de rezolvat, de reglat şi… aşa cum stă bine presiunii, prea puţin timp.

Am avut, din nou, mai multe partide într-una singură. Una de piedici, în prima repriză şi o a doua de zburdare, în repriza secundă. Graniţa dintre ele – golul lui Kapetanos. Picat din nimic, fără niciun merit iniţiat, decât de a specula şi de a trimite din 2 paşi mingea exact în plasă, în lateral. Ah, ce bine era dacă marca la fel şi la Mediaş! Trebuie să recunosc că Andone a avut mult fler în reintroducerea grecului în locul lui Ronny, cel care jucase bine, pe alocuri foarte bine, în ultimele meciuri. Poate a simţit ceva, poate a fost mai mult nevoit să apeleze la această schimbare.

Vedeţi voi, campionatul a intrat la centrifugă. Niciun jucător (în afară de Sougou) nu pare de fier, nu poate alerga 90 de minute din 3 în 3 zile. De aceea, de acum, ne putem aştepta pe lângă suspendări, accidentări şi la aceste avertismente individuale: „rezervorul de energie este gol”. Poate că şi asta a contat în trecerea lui Ronny pe bancă, mai ales că la Piatra Neamţ părea sleit. La fel este şi cazul lui Peralta. În fapt, schimbarea aceasta, de la mijloc, a fost cea care a dat coloratura meciului. Cu argentinianul în teren, în mod sigur s-ar fi combinat mai mult, s-ar fi încercat altceva. Sper, vreau să cred că ar fi fost aşa. Însă cu Mureşan şi cu Sare nu se putea alt stil decât cel pus în practică: mingi cât mai lungi, una din trei astfel de pase reuşite, dar, în contrapartidă, o apărare de netrecut. Plusuri şi minusuri pe care m-aş fi aşteptat să le văd puse în practică sâmbătă, cu Dinamo.  Astfel, poate că am fi avut de partea noastră şi elementul de surpriză.

Faptul că prima repriză s-a pedalat în gol, fără aproape nicio ocazie de-o parte şi de alta este exact urmarea acestei opţiuni tactice. A fost ca o înfruntare dintre doi boxeri care stau cu garda mereu sus, doar că unul dintre ei, braşoveanul, nu mai găsea nicio soluţie să lovească.  Nu trebuia decât să învingem la puncte. Sincer, mie mi-a plăcut siguranţa defensivă arătată cu cei doi închizători pe teren, mă declar mulţumim de aspectul general al meciului. Este foarte bine că s-a păstrat „descoperirea” 4-4-2-ului de sâmbătă, că nu s-a încercat o revenire la 4-3-3 impusă de eventualele neajunsuri ale echipei. Mă rog, acest 4-4-2, odată cu folosirea lui Kapetanos se transformă în 4-4-1-1, fiindcă Sougou este pus să-şi folosească şi mai mult alergarea, iar grecul e împins spre careu. Este adevărat, nu s-a ţinut prea bine de minge, s-a mers foarte mult pe lansări în faţă; cele mai multe neutralizate de către braşoveni, restul irosite de ai noştri, printr-un joc de off-side lamentabil. Asta deja e ultimul nivel al perfecţionării, sincronizarea echipei, nu mă aştept să mai fie vreme şi de aşa ceva în acest sezon. Sougou a făcut tot sezonul offside-uri cu duiumul, cum ar putea să fie altfel acum?! Dar, perseverenţa e cheia reuşitei. A fost de-ajuns o greşeală, o clipă de neatenţie şi un jucător speculant în zonă, precum Kapetanos, pentru ca, la prima ocazie cu adevărat mare, să dăm gol. „Bună regăsire, echipă eficientă!”. Două lucruri era sigure în această partidă închisă: că stegarii nu vor avea ocazii şi că, mai devreme sau mai târziu, aveau să greşească. Din acest punct de vedere pot spune că sunt foarte mulţumit de felul în care a jucat CFR-ul. Jucătorii nu au făcut spectacol, nu au încântat ochiul şi nici nu și-au înspăimântat rivalii, dar au ţinut permanent lucrurile sub control. Siguranţa asta este cea mai bună „poiană” în încâlceala, brambureala şi comedia din ultimele etape. Este atitudinea unei echipe care îşi recapătă încrederea în sine, care începe să calce pe teren solid. S-ar fi putut mai mult, desigur, se putea rezolva jocul mai rapid.  Deja, la pauză, începuse un pic criza de timp. Poate s-ar fi reuşit ruperea echilibrului mai repede, doar cu mai mare grijă la fazele fixe, unde mai ales cornerele sunt irosite prea uşor. De la venirea lui Andone nu se mai încearcă deloc schema cu prelungirea de la prima bară, pe spate, a lui Sougou. Este chiar păcat, fiindcă acea idee şi-a arătat eficienţa, era un element de surprindere, absolut necesar în astfel de situaţii închise. Altfel, vom ajunge să privim cornerele fără pic de speranţă, ca pe nişte auturi din jumătatea noastră de teren.

Ca să vorbeşti despre prima repriză este ca şi cum te-ai căuta în buzunare după mărunţiş. Vorbim doar despre 2 faze. O depăşire norocoasă a lui Kapetanos, dar care, ajuns în careu s-a jenat în a folosi un şpiţ şi, mai mare, şutul lui Vranjes, foarte interesant, după o fază ieşită din mai nimic. A prins un culoar, a tras din nou excelent (la el deja devine obicei asta!), doar că portarul braşovenilor chiar e unul care ar trebui transferat urgent în vară la CFR. Îndeplineşte principala cerinţă: este portughez! Golul din a doua repriză a picat la fix, exact în momentele în care mai dădeam ultimele asalturi aşezate, înainte de a ne pierde răbdarea.  Iar de la 1-0 totul a însemnat doar gestionarea avantajului, cu câteva contraatacuri ce ar fi putut aduce mai mult, dacă s-ar fi dorit neapărat asta. Singurele probleme au apărut pe final, atunci când frica de o greşeală fatală începea să-şi facă simţit efectul. Am terminat meciul tremurând, fiindcă în prea multe alte ocazii am pierdut puncte pe final. Chiar şi aşa, este lăudabil că şi la 1-0 jocul a fost dus deseori în terenul advers, mingea a fost ţinută departe de poarta noastră, că greşelile care s-au făcut au fost destul de puţine. Doar 3 la număr am socotit eu. Două rezolvate de Cadu, prin blocaje la sacrificiu, de ultim moment şi una, şutul lui Moutinho, fix pe direcţia lui Beto. În rest, totul a fost la îndemâna noastră, am împins foarte bine adversarul, l-a ţinut dincolo de barierele noastre de siguranţă, iar rolul decisiv în această etalare de putere îl au exact Mureşan şi Sare. Revenim astfel la un stil ca pe vremea lui Mandorlini, ne chinuim să dăm goluri, dar măcar nu încasăm mai nimic. Cu 1-0 se câştigă campionate, asta cred!

Este greu să facem individualizări în această partidă tratată foarte bine, ca o echipă. Mai degrabă aş lăuda pe toată lumea pentru faptul că s-a greşit puţin, că s-a jucat cu cap şi cu destulă linişte: asta se vede şi în numărul foarte mic de avertismente luate, doar 2 cartonaşe galbene – adevărat record pentru noi. Elementul acesta spune şi altceva: de mult aşteptam să-l văd pe Mureşan alături de cineva care-şi face bine treaba în apărare. Bănuiam că în aceste condiţii ar scăpa de nevoia de a intra dur, de a lua cartonaş. Iată că aşa a şi fost – un cuplu care a funcţionat foarte bine complementar. De asemenea, ar trebui să-l remarc de data asta şi pe Godemeche, omul care a fost cheia gestionării sigure din finalul meciului. A intrat în locul lui Sare dar nu a confirmat temerile mele (cel puţin), a arătat tot mai multă viziune a jocului, a plasamentului. Probabil că evoluţiile jucătorilor sunt mult îmbunătăţite de însuşi sistemul de joc, de aceeaşi strângere a spaţiilor de pe teren. Avem unii care pot să încerce ceva şi individual, dar avem alţii, pe cei din spate, care nu pot să arate ceva decât ca o echipă. Singurul punct constant vulnerabil l-am sesizat doar la fazele fixe şi numai când pe teren s-a aflat Ronny. Probabil aţi observat, din vremea lui Weldon, la astfel de situaţii atacantul revine în careu şi stă pe scurt. Ei bine, Kapetanos îşi foloseşte mai mult forţa fizică, reuşeşte să fie mai atent la acele faze şi să respigă. Ronny, în schimb, pierde mult prea des prim-planul. Pe de altă parte, de aici, discuţia ar trebui să treacă asupra braşovenilor şi asupra celui mai discutat moment al meciului. Faza de care se leagă toată lumea este acea voleibalare inexplicabilă a lui Handagy. Neînţeleasă doar de către cei care judecă situaţia după reluări, cele focusate doar pe duel şi nu oferă cadru larg, de poziţionarea în teren. Cel mai clar se vede pe desfăşurarea cursivă a jocului, pe filmarea iniţială. Hadnagy era în marcaj cu Maftei, a încercat să-i ia faţa, s-a dus prea departe şi a intrat sub minge. Din filmarea normală se vede clar că dacă nu lua acea minge cu mâna, Maftei avea de rezolvat faza cu o lovitură de cap din 6 metri. Să spun drept, mi-e ciudă că i s-a refuzat golul lui Maftei, mai ales că a urmat şi o ratare de penalty. Acolo nu avem ce să-i reproşăm lui Cadu: a tras foarte tare, portarul a barat acel şut doar cu noroc, cu bara. Caz tipic de ghinion. În concluzie, cei care acuză blatul ar trebui să vadă faza normală, cu lovitura de cap în gol a lui Maftei. Plus că, accidentarea braşoveanului la acea fază ne spune ceva despre felul dezordonat în care a intervenit, despre cum chiar a fost luat pe nepregătite.

E o luptă cu morile de vânt, asta, de a demonstra că greşelile adversarilor sunt naturale. Ce să mai zicem atunci despre Majernik şi a sa respingere numai bună pentru Kapetanos? De fapt, ştiţi cum stă treaba? Fără aceste erori poate că niciodată CFR-ul nu ar putea da gol. Întotdeauna trebuie să fie o greşeală la mijloc, dar, dacă ar fi după mintea detractorilor noştri, atunci toţi adversarii CFR-ului ar trebui să fie un soi de roboţi. Alo? Presa? Vă credeţi în Spania?! Suntem în România, aici 9 meciuri din 9 pot fi interpretare ca şi comedii, o sumă de lufturi, bâlbâieli, respingeri caraghioase (multe pricinuite şi de terenurile bune pentru cârtiţe)…

Cât de blat a fost? Exact cât s-a văzut din durităţile care au urmat. Linişte şi… coate în gură. Dacă la Udoji vorbim despre o neatenţie, totuşi un cot în faţa lui Panin (cu consecinţe vizibile), la Olariu şi lovitura asupra lui Ronny este vorba despre arbitri care au stat cu spatele. Nimeni în afara camerelor n-a văzut faza aceea, o lovitură intenţionată. La ambele faze putem vorbi despre faptul că adversarii nu au primit roşu direct, încă o mică sesizare la adresa „statisticienilor de erori”. Totuşi, la a doua fază aş avea o atenţionare de făcut şi pentru Ronny. Avea deja cartonaş galben, după intrarea sa asupra portarului advers. Acolo, la faza loviturii încasate şi el este vinovat, provoacă, îl împinge pe Olariu cu un gest la limita unui cartonaş galben. Din partea lui, un pic mai mult calm pe teren nu ar strica.

Calm pe care-l putem găsi însă la nivelul liniei fundaşilor. Niciunul n-a greşit catastrofal, s-au mişcat şnur, cu un mic plus pentru Camora şi ale sale urcări tot mai dese în atac. Beto aproape că a şomat, a fost solicitat doar pentru obişnuitele degajări şi pentru câteva ieşiri pe centrări la care, din fericire, putem privi liniştiţi. Aş mai vorbi şi despre oamenii din bandă. Hora nu a mai repetat acea evoluţie de la Piatra Neamţ. Am fi avut nevoie acum imensă de deschiderile sale. El şi Vranjes ar fi trebuit să aibă acest rol, atâta vreme cât Mureşan şi Sare erau din categoria pahidermelor de luptă. Vranjes a încercat măcar poarta, părea că ştie ce are de făcut. Lui Hora, din păcate, nu i-a ieşit mai nimic, nici măcar un procentaj bun la executarea fazelor fixe. Rămân doar meritele celor doi pentru cum au făcut şi ei jocul defensiv.

E interesant cum, la 0-0, ai noştri au stat într-un pressing mai temător decât la 1-0, atunci când deja ne avântam spre a recupera mingea mult mai repede. Cu cei doi închizători pe teren mă aşteptam (şi poate ar fi fost oportun) să facem asta de la început, însă, chiar dacă ei urcă mai mult, apărarea nu vrea şi pace să plece din camparea de la 30 de metri! Se creează astfel o gaură mare între linii, care-i absoarbe pe cei doi mijlocaşi înapoi. În condiţiile în care lipseşte construcţia de atac, această capturare rapidă a prăzii, în terenul advers, poate fi cea mai bună soluţie.

Îmi place cum cei care vorbesc despre CFR văd doar urâtul. Se vorbeşte despre o echipă ce n-a avut ocazii, despre o alta care n-a vrut să atace. Nimeni nu spune nimic despre faptul că, poate, braşovenii n-au putut mai mult, că poate meritul este şi al vişiniilor pentru asta. Chiar dacă n-am mai văzut aceeaşi frenezie ca la Piatra Neamţ, constat că echipa noastră se aşează mai bine pe teren, că prin acest meci poate căpăta încredere şi un mare plus de linişte în exprimare, lucru ce ar fi esenţial în următoarele 2 meciuri.

Acum, având conştiinţa misiunii îndeplinite, se poate ataca mai adecvat momentul examenelor grele, cu Dinamo şi U Cluj, în care, dacă vrem să ne păstrăm „independenţa la şanse” în campionat avem nevoie de 4 puncte, lucru greu de înfăptuit pentru o formaţie care nu a prea excelat în derby-uri, care le-a atacat mai ades „la egal”, nu „la victorie”. Sper însă că Andone va mai găsi surprize pentru adversari, că va reuşi să menţină acest trend ascendent. Trebuie să avem grijă, Dinamo a avut acum 2 etape acelaşi efect al unei aparente treziri, au legat 2 victorii consecutive pentru ca, mai apoi,  să nu le mai reuşească nimic. Zic însă că siguranţa din acest meci este un bun care nu trebuie risipit, că dacă vom trata meciul cu Dinamo la victorie, profitând şi de situaţia lor de acum, disperată, putem să reuşim o victorie care să ne apropie campionatul. Dincolo de aparenţe, CFR-ul are forţa de a câştiga un astfel de meci, trebuie doar să existe şi luciditatea necesară. Sper să existe câteva zile de linişte, de seriozitate, fără declaraţii triumfaliste şi ca, de acum, după fiecare meci din cele 5 rămase, să fim cu Unu Mai aproape de titlu. Trebuie!

Autor: Albusibiu

0 comentarii

  1. „portarul a barat acel şut” – ii tare combinatia dintre verbul „a para” si substantivul „bara”. Dar cred ca ai scris din greseala ca portarul a barat sutul :).
    Si eu am fost multumit de meci, tocmai pentru ca am vazut siguranta asta a echipei, de care mi-era dor. Acum urmeaza meciul cu Dinamo, si avem jucatori odihniti si nesuspendati. Doamne ajuta sa-i batem putin, chiar daca din pacate in derbyuri noi numai egaluri stim sa facem!

    Apreciază

    • Imi permit sa te contrazic, am facut egaluri in derbiuri pentru ca am refuzat riscul, socotelile le aratau antrenorilor sau bosilor ca nulul e suficient sau chiar favorabil. Asa ca mereu s-a jucat la egal, ultima patanie la Vaslui. Ce bine era daca fortam un pic acolo, ei erau cam iesiti din distractie, iar noi aveam un avans de 5 puncte, aproape linistitor.

      Apreciază

    • Intr-adevar, a „parat”. Chestia este ca la recitire vad de multe ori doar greselile de topica, astea de scriere imi cam scapa. Multumesc pentru corectura unui „cap limpede” (cum se zicea prin redactii). In ceea ce priveste meciul cu Dinamo, nu de dispunerea tactica mi-e teama ci de dispunerea emotionala. Daca vom merge cu „daca luam un punct i-am scos din lupta” atunci nu vom rezolva nimic, atunci maximum egalul se scoate. Trebuie jucat la victorie dar cu jucatori de egal (adica 2 inchizatori, exact cum a fost cu Brasovul). In urmatoarele 2 meciuri am toate motivele sa-mi fie frica de folosirea lui Peralta, acolo, in centru. Dar, cine stie? Pare-mi-se ca la urmatorul meci trebuie sa ne descurcam fara Hora, nu?

      Apreciază

  2. Nu am citit tot articolul… e cam lung 🙂

    S-a vazut lipsa lui Peralta si nu inteleg de ce nu se mai incerca cu Rui Pedro la mijloc. Ieri CFR-ul a jucat cu 2 inchizatori acasa, cu o echipa care lupta pt a se salva de la retrogradare, iar victoria era absolut necesara.

    Ma bucur ca Bastos nu a mai intrat. Sougou cred ca ar trebui vandut cat mai repede. Are viteza si cam atat.

    Totusi, suntem departe de ce ar trebui sa joace o echipa care vrea campionatul, Rapid si Vaslui sunt peste noi.

    Apreciază

    • Nu sunt peste noi. Rapid e pe locul 2 si Vaslui pe locul 3. Ambele cu 55 puncte. Noi avem 58. Fotbalul se joaca pe goluri si puncte, nu pe impresii artistice.

      Apreciază

      • Pe goluri si puncte – am luat 5 de la Rapid si au plecat cu 3 puncte, am facut 1-1 la Vaslui si am luat un punct cu om in plus.
        Cele mai bune echipe si cu cel mai usor program sunt Rapid si Vaslui. O sa vedem dupa ce tragem linie daca matematica ne mai ajuta sa nu..

        Apreciază

  3. albu, aplauze pentru analiza ta superba. de altfel ne-ai cam obisnuit rau cu astfel de analize:) de acord cam cu tot ce ai scris, cu exceptia lui Maftei, care a gresit la 3 faze in aparare din care se putea ajunge la niste faze periculoase (una la o faza fixa in care nu a sarit sa respinga mingea din careu, avand 2 jucatori de la brasov in spatele lui, si inca 2 in care a cam fost depasit..). cam astea au fost numarate de mine din tribuna. sincer mi se pare foarte lent si inexact in aparare maftei. piccolo mi se pare mult mai bun. asta este parerea mea. multumim inca o data albu pentru analizele tale:)

    Apreciază

    • Maftei probabil ca e lent, dar asta e o caracteristica generala a fundasilor. Totusi, un fundas central care poate misca si in banda e oricum mai rapid decat unul exclusiv de careu. In ultimele 2 meciuri, insa, s-a achitat destul de bine de sarcini. Marturisesc ca acea faza despre care zici nu mi s-a parut atat de alarmanta, oricum, nimeni nu poate avea pretentia ca fundasii sa fie chiar peste tot, mai ales atunci cand sunt cu 2 adversari in spate. Si eu il regret pe Piccolo (sper sa fie refacut complet dupa accidentare) si, daca ar fi dupa mine, fundasul care ar ramane in afara titularilor ar fi totusi Cadu, cel care mi se pare cel mai instabil din acea zona: 2 intrari bune, una….cam nesigura.

      Apreciază

      • Intradevar ultimele prestatii ale lui Cadu cam lasa de dorit..Numai pe langa rolul lui de fundas central este si acela de a organiza apararea. S-a vazut in cele cateva meciuri in care a lipsit, ca in multe momente era o dezorganizare totala in linia defensiva (ex. meciul cu Rapid). Oricum as prefera un fundas care sa se achite foarte bine de faza defensiva si sa ofere o oarecare siguranta, decat unul care este mai mobil si pe banda. De la faza la care faceam referire cu acea lovitura libera, nu a rezultat intradevar o faza foarte periculoasa. Ceea ce am vrut sa arat era ca el era primul pe la care a trecut mingea si a lasat-o sa treaca de el, avand in vedere ca in spatele lui erau 2 de la brasov, din care unul a directionat-o spre poarta. Putea sa se creeze o faza periculoasa, sau o deviere nefericita care sa intre in poarta. Mai mult m-a deranjat ca de cel putin 2 ori s-a trecut foarte usor de el in faza de 1 vs 1. Si acest lucru l-am mai observat si in alte meciuri. Fericirea noastra ca ceilalti s-au repliat uneori si au dublat.

        Apreciază

    • JAMES,eu sunt convins ca daca am face un sondaj printre noi,Albu&Co.ar avea mult mai multi fani decat marea majoritate a fotbalistilor nostri.Eu de pilda,in vremea liceului si in cea a studentiei,aveam printre colegi aura aceasta ca ma pricep la fotbal-de aici si porecla de”Florinaccio”.La meciurile de fotbal vizionate in camin colegii obisnuiau sa ma intrebe ce schimbari urmeaza,cine ar trebui introdus,etc.Iti spun insa ca dupa ce am descoperit”Tribuna” am avut sentimentul ca am ajuns,din Divizia B,direct in Liga Campionilor.

      Apreciază

      • florinaccio, eu imi exprimam liber parerea cum o fac si ceilalti care sunt mult mai bine documentati in lumea fotbalului decat mine. nu am afirmat ca detin adevarul, era doar o opinie a mea:) pot sa afirm ca am invatat multe vizitand Tribuna si mai am multe de invatat.

        Apreciază

        • Si eu la fel,chiar asta sugeram.Unul ca mine,ajuns din ”Divizia B” direct in Champions League,are intotdeauna de invatat de la cei mai buni si mai talentati.Intotdeauna,chiar s-atunci cand joc fotbal sau sah,caut sa joc cu cei mai buni decat mine.Altfel nu prea are farmec.Cu respect.

          Apreciază

          • Departe de mine gandul de a spune ca le stiu pe toate. Singura chestiune incercata este de a argumenta orice afirm. Nu e chiar greu sa-ti developezi propriile ganduri. Totusi, articolele mele nu sunt complete niciodata, sunt multi care ma contrazic, care ma completeaza, care ma corecteaza (n-am uitat inca de confuzia de la meciul trecut, Hora-Maftei).

            Tocmai de aceea am vrut neaparat interfata Word Press, una care, spre deosebire de blogspot, permite comentariile mult mai usor. Cred ca doar atunci cand ajung la ultimul comentariu al articolului se poate spune: „Da, acum e complet!”

            Apreciază

  4. Mă tem că Albusibiu nu va face față programului greu, cu meciuri din 3 în 3 zile. 🙂 /// Un singur lucru mă intrigă: de ce, atât tu, cât și Călin, sunteți siguri că Maftei dădea gol la faza hențului?! Să nu uităm că în poartă era un Felgueiras în formă (pe care-l vrei la CFR; măcar de ziua lui Beto, eu nu-l vreau!), care putea reține/respinge mingea. Sau Maftei putea s-o trimită aiurea. Sau poate făcea Maftei henț!… E clar că acel henț ne-a avantajat, pentru că aveam un executant renumit. /// Cu siguranță Andone i-a pe îndemnat pe jucători la prudență în prima repriză (nu s-a agitat pe margine, n-a părut nemulțumit că nu e ”ascultat”), din cauza antecedentelor și pentru a testa forța Brașovului. Tactica mi se pare însă riscantă. În 90 minute ar trebui să fie mai ușor să marchezi decât în 45. De data asta i-a ieșit, în fața celei mai neofensive echipe care a venit în Gruia în acest campionat. Examenele se dau în ”Groapă” și, mai ales, pe Arena Cluj (U e mai incomodă decât Dinamo)!

    Apreciază

    • Cj, atunci cand mingea vine pe capul jucatorului, din 6 m nu prea mai e loc de reflexe. Ieri la Tg. Mures am vazut un gol de asta, la care portarul a sarit „in orb”. Maftei era singur, nu era jenat de nimeni, nu era saritura contratimp, mingea i-a fost scoasa de pe frunte. De asta nu cred ca avea orice portar (indiferent ca este Felgueiras sau altul) sa mai scoata acea minge, decat daca se izbea de el. Poarta are 7 m, mai mult de 1 metru nu avea cum sa acopere, de-acolo de-abia are timp sa ridice mainile.

      Apreciază

        • Mi-ai lăsat totuși o cale de a mă eschiva de la un răspuns ferm: ambele aruncări de la handbal se fac cu mâna, în timp ce, la fotbal, Maftei lovea cu capul, iar Cadu cu piciorul… 🙂

          Apreciază

    • comentatorul de la digi spunea ca CFR-ul marcheaza mai des dupa pauza iar Brasovul a luat mai multe goluri, tot in repriza a doua. Pai daca el a stiut, Andone trebuia sa stie si el, nu s-a mai chinuit sa infirme statistica 🙂

      Apreciază

    • Daca-l urmaresti pe Maftei, observi ca si miscarea capului era corecta si predestinata unui gol. Nu cred ca exista portar sa scoata o minge plasata cu capul din 5-6m, mai mult Felgeuiras nu avea decat sansa de arunca mainile haotic dupa minge. Urmareste-l si vei vedea ca-si pierde energia din picioare in momentul in care Hadnagy sare spre minge, daca n-ar fi atins-o cu mana, nu cred ca mai reusea sa incarce pentru un plojon. Acestea sunt detaliile care m-au facut sa mizez pe gol.

      Apreciază

  5. Echipa noastra arata un pic a echipa, incepand cu un plus de siguranta defensiva. Cu Dinamo avem nevoie de victorie, Rapid si Vaslui sufland amenintator din spate, avand un joc mai consistent si un traseu mai bun. Sa speram ca Dinamo va risca mult si ca problemele din aparare vom reusi sa le speculam.
    Avem 3 puncte in plus fata de Rapid si Vaslui, dar la adevar suntem egali. La meciuri directe suntem peste Vaslui si sub Rapid. Trebuie sa castigam pentru a tine aceasta diferenta, pana cand adversarele se vor impiedica si ele. Si urmatoarele 2 meciuri sunt decisive pentru ca sunt cu Dinamo si U Cluj, pentru ca sunt in deplasare. 6 puncte ne fac mari favoriti; 4 puncte ne pastreaza in cursa. Important este sa nu scada acest avans de 3 puncte in clasament dupa cele 2 etape viitoare.
    E greu, e tot mai greu si regretam punctele pierdute usor sau fara lupta adevarata. Dar, daca vrem sa fim campioni, trebuie sa si meritam, si aceste etape sunt proba adevarului.

    Apreciază

    • Sper sa avem taria de a suporta adevarul, ulise, fiindca, privim in spate, ne umplem mereu de regretele catorva meciuri. Ar fi fost destul sa fi tras de noi mai mult la Vaslui, cand conjunctura ne-a fost mai mult decat favorabila, pentru a rezolva totul. Eu as miza doar pe victorii cu Vointa si Mioveni (desi, mai stii?!), iar apoi, cum-necum, sa ajungem sa ne jucam sansele (teoretice) in ultima etapa, contra Stelei.

      Apreciază

  6. Ce ma mira e faptul ca nimeni nu il remarca pe Sare, care chiar si fara meciuri in picioare mie cel putin personal mi-a placut foarte mult. Un alt plus mi s-a parut a fi Maftei care eu cred ca incet incet ii va lua locul lui Picolo in centrul apararii ..Apoi am vazut ca unii ar fi nemultumiti de evolutia lui Sougou…ei, cel putin in a doua repriza eu fiind pe partea lui… in tribuna… am vazut de aproape un jucator implicat care a produs de nenumarate ori panica in randul aparatorilor brasoveni si chiar as remarca faptul ca de la noi probabil el e jucatorul care alearga cel mai mult…da poate nu am vazut eu bine

    Apreciază

    • Și care-i problema? Ai fost pe fază, l-ai remarcat tu pe Sare și s-a rezolvat omisiunea! Mulțam! 🙂 În prima repriză, de altfel, eu nu i-am remarcat decât pe Sare (în ciuda unei pase în spate de la 30-40 metri de poarta lor) și pe Camora (pentru insistența ofensivă, în oglindă cu ”pășnicia” cuplului Panin-Hora, pe drepta).

      Apreciază

  7. A fost un meci de moral: fiecare dintre jucatori si-a facut treaba, baietii au fugit iar mingea a circulat mai repede decit de obicei. Toate bune, doar ca e greu sa desfaci aparari pe 2 linii cu 4 oameni + Muresan. Ca norocu’, Badea nu s-a betonat in defensiva, a incercat sa joace fotbal. Lucruri pozitive: 3 puncte in cont, Muresan nu a luat cartonas (in foarte multe cazuri nu tactica il face sa faulteze, ci dorinta lui de a lovi adversarul). Negative: jocul ofensiv lasa de dorit, bilbele adversarilor. Aici as insista un pic: nu incercati sa explicati ceea ce nu se poate explica logic: brasoveanul-vinator-de-fluturi a jucat intentionat mingea cu mina, o timpenie ce nu ar putea fi facuta de nici un jucator cu scaun la cap (nu faci hent in careu ca te depaseste mingea). Nu merge nici scuza cu calcatul gresit, un om care se impiedica altfel zboara. Ori a jucat la pariuri, ori i s-a facut mila de ceferisti, ori a vrut sa simuleze o impingere in careu. Oricare dintre aceste variante ar fi adevarata, el nu ar mai avea ce cauta intr-o echipa de liga 1.

    Apreciază

    • Radule,nu vreau sa fiu Gica Contra,dar vreau sa-ti pun o intrebare:cati fotbalisti cu scaun la cap cunosti?Eu nu cred sa fie mai mult de 10% dintre ei.Daca stam sa ne uitam atent,nu cred sa existe meci in Liga I (si nu numai) in care sa nu intalnesti cateva gesturi care nu au absolut nimic in comun cu logica:faulturi in zone moarte ale terenului,simulari alese in locul unor suturi care s-ar fi putut dovedi periculoase,vociferari aiurea,henturi,etc,etc.Eu cred ca gresim de multe ori in viata atunci cand cautam sa punem pe seama rautatii ceea ce s-ar putea explica altfel prin simpla prostie.La fel stam (probabil) si in cazul lui HEAD-NAGY;cap mare si minte putina.

      Apreciază

    • Gesturi prostesti vezi peste tot in fotbalul nostru si nu sunt asa mari diferente intre divizia D si A. Omul si-a dat seama ca a intrat rau sub minge, vedea ca portarul nu iese si stia ca adversarul e in spatele lui. Si eu, in locul lui, as fi ridicat mainile, dar nu ca sa ating mingea, eventual doar ca sa derutez adversarul. Unii puneau problema ca si aici trebuia acordat rosu, fiindca s-a oprit o faza iminenta de gol, totusi, fata de celelalte faze reclamate, asta e doar „grupa mica”.

      Apreciază

      • Da, Albule, vezi, dar nu chiar asa. O calcare de sadic (Vranjes), un cot in figura (la Panin), un brinci, o intrare cu talpa pe tibie, o simulare gretoasa se vad in fiecare etapa. Insa ce a facut Hadnagy nu tin minte sa mai fi vazut. Am povestit un pic cu un tip ce a jucat in B si-n C: s-a crucit omul. Asta este.

        Apreciază

  8. Sper sa nu ne ancoram prea tare in ideea ca avem in momentul asta 3 puncte avans fata de urmaritoare. E nevoie doar sa pierdem 1 meci, si Rapidul sa castige in aceeasi etapa, si picam pe locul 2. Apoi, tinand cont ca Rapidul are un program ceva mai usor decat al nostru, putem pierde campionatul fara sa mai avem nimic de comentat. Dinamo a pierdut campionatul in ultimele etape acum 3 ani in fata Urziceniului. Sper sa n-o patim si noi la fel.

    Apreciază

  9. Cele 3 puncte avans trebuie sa ne ofere o usoara siguranta in abordarea urmatorului meci,in nici un caz lipsa de concentrare.E clar ca trebuie sa scoatem minim 4 puncte din urmatoarele doua meciuri,asta insemnand in primul rand sa nu pierdem,apoi sa-l castigam pe unul dintre ele.(Care vi se pare mai accesibil?)Mie personal cel cu Dinamo,care in acest moment pare o echipa de batut.Sunt convins ca tooata lumea stie acest lucru,important este sa avem forta necesara sa si reusim.Sambata seara vom sti ce calcule facem si cum abordam meciul de pe Cluj Arena.

    Apreciază

  10. Nici eu nu exclud posibilitatea de a pierde acest campionat chiar acum pe final, pentru ca trebuie sa tinem cont de programul nostru mai greu comparativ cu cel al Rapidului, fata de care avem acum un avans de exact 2,5 puncte. Fata de Vaslui avem 3,5 puncte in plus si la fel, un program ceva mai greu. Totusi, in acest moment eu zic ca suntem principalii favoriti la titlu, asta pentru ca depindem doar de noi, nu trebuie sa mai asteptam greselile adversarelor noastre, greseli care daca totusi vor veni -si cred ca vor veni totusi mai devreme sau mai tarziu- vor fi mana cereasca pentru noi. In concluzie, cel putin momentan eu prefer pozitia noastra din clasament, chiar daca la pachet trebuie sa acceptam si programul unor meciuri aparent infernale, dar cu 4 puncte in urmatoarele doua jocuri suntem deja cu o mana pe trofeu. Fortza CFR 1907 Cluj !

    Apreciază

  11. Suntem egali la adevar cu Rapid si Vaslui. Si eram si cu Dinamo daca nu egala A. Cristea in min. 90. Avansul real se va vedea dupa etapa urmatoare: cate puncte luam de la Dinamo si cate pot pierde (sau nu) Rapid si Vaslui. Azi diferenta e zero la adevar, dar teoretic ea poate ajunge si la +6 (cazul ideal). Mi-as dori sa avem +3 sau +4 dupa etapa urmatoare (asta presupune ca noi sa batem la Dinamo si/sau celelalte doua sa faca un egal acasa cu TgMures/Medias).

    Apreciază

  12. Daca abordam si meciul cu Chiajna la fel, eram mai fericiti astazi. Mi-a placut echipa cum a fost asezata in teren, Vranjes in defensiva, impreuna cu Camora au fost de netrecut. Am facut si ceva presing pe alocuri, l-am remarcat pe Sougou, chiar ma distram cum poate devia cu capul aproape orice minge aruncata spre el. Maftei usor nesigur la cateva faze. In ansamblu am aratat ca o echipa solida, asezata, concentrata, dispusa la efort. N-am pretentia sa aratam ca Barcelona, avand in vedere nivelul la care am ajuns dupa Chiajna, sunt multumit chiar mirat ce bine ne-am prezentat. Daca revine Peralta poate vom reusi sa combinam si noi mai mult la mijloc si sa fim mai creativi…

    Apreciază

  13. eu zic ca ar trebui facut ceva cu Muresan, fiindca strica toate fazele de constructie. de fiecare data cand mingea ajunge la el, o degajeaza spre careul advers si apoi incepem din nou faza de aparare. e adevarat ca se poate intampla ca vreodata sa ne iasa si un gol dintr-o faza de genul asta, dar statistic vorbind, cred ca am avea mai mult succes daca am construi faza.

    Apreciază

    • Sunt jucatori cu profil defensiv. Putem juca iarasi Peralta-Sare dar, dupa aia, va fi deranj in aparare. As prefera mijlocasi Muresan-Sare, sa inchida totul, sa fim siguri in spate si apoi, din degajarile astea in fata, macar una va ajunge pe sprintul lui Sougou (fara a fi offside) sau, cumva, la Kapetanos-Ronny. Nu mai conteaza frumusetea fotbalului (de parca am fi vazut asa ceva, din etapa a II-a incoace) ci doar eficienta.

      Apreciază

    • Andrei, Muresan este mijlocasul defensiv cu cea mai sigura pasa inainte (pasa printre adversari „pe pozitie viitoare”) din Liga 1. Urmareste-i pe altii cum isi distrug incheieturile incercind fara succes ce-i iese usor lui Muresan. Ca mai bubuie mingi, de acord, dar o face doar pentru ca nu vede pe moment coechipieri liberi sau in miscare.

      Apreciază

  14. He, he, Hadnagy este pe cale să-și câștige celebritatea prin acel henț. Întrebări, discuții, explicații, nimic nu ține. Firesc. A fost, pur și simplu, o „lebădă neagră”. Un eveniment cu o probabilitate extrem de mică, pe care opinia generală îl percepe, în mod eronat, ca fiind imposibil. Degeaba încercăm să explicăm gestul său ca pe unul programat, de a nu-i pemite lui Maftei să dea cu capul – așa ceva nu se face, știe oricine; vorba lui GRadu, nu vezi niciodată așa ceva, vezi doar coate în gură, călcarea jucătorilor ș.a.m.d. Iar chestia cu blatul cade dintru bun început – dacă-ți sumbinezi echipa o faci în cu totul alt mod decât acesta. Nu a fost nici o neglijență, o nesincronizare cu mingea, pentru că mâinile lui oricum n-aveau ce căuta acolo. A fost doar un gest fără nicio explicație logică, cu șanse extrem de mici de a se întâmpla. Dar nu imposibil. O lebădă neagră. Cine nu înțelege sau nu e de acord, să citească lucrarea lui Taleb. *** PS. Tot un astfel de eveniment a fost și cel de la cupa mondială de acum 6 ani, când un arbitru englez i-a dat 3 cartonașe galbene unui jucător sârb, eliminându-l abia după al treilea.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.