3 puncte de aur și un morman de morcovi


Un meci de importanță majoră. Un meci decisiv. O finală. Da’ o finală grea. Fiecare etapă care trece ne apropie de titlu. Fiecare meci câștigat activează principiul vaselor comunicante: plumbul din ghetele frânarilor se mută  în ghetele urmăritorilor. Psihologic le-am dat de lucru încă din această etapă. Nu e același lucru să știi că ai de remontat 3 puncte sau 6 puncte. Victoria de aseară e una mare, cum mari vor fi cele care urmează. Mai are rost oare să vorbim de presiunea care apasă asupra celor cinci? Mai are rost să ne întrebăm de ce Răzvănel ne povestește mereu că Rapidul nu are șanse la titlu? Povestea asta a lui Răzvănel, copie fidelă a poveștii lui Dan Petrescu din vremea Unirii, e un pic defectă. Dan Petrescu spunea „obiectivul nostru e un loc de cupe”, acest n-avem sanse pare un semn că plagiatorul nu poate depăși modelul. Auzindu-l mereu repetat parcă văd adormind de-a valma și adversari și giuleșteni. Da, cred că în mentalul jucătorilor rapidiști face tumbe „îndemnul”: „n-avem șanse”. Și mai cred că tocmai aceste cuvinte i-au scos din luptă.

Pentru fiecare urmăritoare am făcut meciurile din această etapă decisive. I-am făcut pe toți să joace meciurile pe cartea totul sau nimic. Asta pentru că dacă cu 5 etape înainte de final rămâi la 5-6 puncte în spatele liderului, practic ieși din joc. Victoria a făcut să depindem doar de noi, iar toți ceilalți să depindă de noi.  N-am câștigat campionatul, dar am făcut un pas important. Vasluiul, spre exemplu, dacă câștigă tot până la final, iar noi piedem 2 jocuri din 5, rămâne în spatele nostru; cum le-am fi putut da mai mult „moral”? Cu meciul ăsta, Steaua, de exemplu, e încurcată de 2 ori. O dată pentru că ne suflă-n ceafă de departe tare, 8 puncte, abia dacă mai simțim o boare, a doua oară pentru că Brașovul nu-și permite să le cedeze puncte, deci va juca cu ardoare maximă.

În jocul cu Brașovul, cârcotașii spun: „am jucat prost”, „n-am jucat nimic”, sau „Andone e Costa ll”. Nimic nu e adevărat. În prima repriză, sarcina principală a fost să ne măcinăm morcovul, să-l dominăm, să ne vindecăm de trauma ultimelor înfrângeri acasă, să nu luăm gol. Era esențial să nu luăm gol. Andone a știut asta și cred că tactic nici nu a vrut mai mult de la prima repriză. Era normal ca după 45 de minute fără pericole pentru Beto să apară un pic de curaj printre vișinii. Curajul a venit, cu el și golul (aproape toate golurile presupun greșeli mai mici sau mai mari ale adversarului) și alte câteva ocazii. A venit un 11m. Unii spun că intervenția lui Hadnagy a fost inexplicabilă, poate, dar, zic eu, a fost una care a mai dat o șansă echipei sale, o șansă valorificată de reflexul lui Felgueiras. Fară henț scorul ar fi fost 2-0. Centrarea se potrivea perfect cu fruntea lui Maftei venit lansat, erau doar 5-6 metri, lovitura de cap nu cred că putea fi parată. Fără henț ne-ar fi fost și mai ușor acest meci la care putem spune răspicat că n-am fost devastați de emoții, că n-am stat cu sufletul la gură. Jucătorii noștri au câștigat nu numai meciul ci și războiul cu propria frică și, mai ales, războiul cu proprii nervi. Au fost acele fanioane imaginare, le-au tratat fără proteste, fără excese de frustrare. Au reușit chiar dacă nu era ușor, după ce în ultimele etape arbitrii greșesc flagrant împotriva noastră, după ce avem parte de arbitraje evident ostile. Au reușit să nu răspundă provocărilor nici după coatele la Panin și Ronny, poate doar Vranjes să fi devenit mai aprig. Au reușit să scape și de cartonașe, Ronny și Hora aproape că nu se pun. Brazilianul pentru că mereu, impetuozitatea și entuziasmul cu care intră în teren pe parcurs îi joacă feste. La Hora ar fi fost prea mult 2 meciuri la rând fără niciun gest infantil.

E adevărat jocul a fost mediocru, fără strălucire, dar a fost unul de obiectiv, o finală se joacă la câștig. Pe lângă asta înt-un joc ca o finală presiunea este dominantă, presiunea îți împâclește mintea și-ți leagă picioarele. Pentru ai noștri presiunea a fost dublată de cea generată de rezultatele din precedentele întâlniri. Încă s-au văzut reminiscențe de la egalul cu Sportul, o retragere reflex în apărare, Andone a intervenit de două ori în direcția asta, o dată prin introducerea lui Godemeche, a doua oară ieșind la marginea terenului cu gesturi elocvente.  În consecință vișinii noștri au împins  liniile și au ținut jocul departe de poartă. N-am jucat nici spectaculos, nici măcar plăcut ochiului, dar am învins teama, delăsarea, lipsa de mobilizare, individualismul, alte metehne proprii și, important, adversarul. Un meci care poate multora nu le-a plăcut, un meci prin care ne-am înmuiat și pricăjit morcovii, iar pe ai celorlalți i-am întărit si i-am mărit într-atât încât par veritabile țepe. Felicitări echipei, includ și colectivul tehnic și să așteptăm confirmarea acestui pas spre normalitate și maturitate în meciul cu Dinamo.

0 comentarii

  1. Eu as juca meciul cu Dinamo foarte ofensiv, desi Andone cred va prefrea sa fie precaut. Va dati seama, daca am incepe cu Ronny si Kapetanos varfuri si Sougou mijlocas dreapta (in locul suspendatului Hora), plus Peralta in locul lui Sare… ca dinamovistii n-ar sti de unde sa ne ia! Oricum cred ca e de preferat ca formula 4-4-2 sa fie mentinuta, s-a vazut clar o imbunatatire in joc fata de „era Costa”.

    Apreciază

    • Jucand foarte ofensiv putem surprinde si putem castiga, dar putem si sa primim un gol mai mult decat marcam. Eu gred ca Andone e cel mai potrivit antrenor pe care il puteam avea pentru meciul cu Dinamo. Stie fiecare jucator si dupa mirosul sosetelor. Sunt convins ca va alege cea mai buna varianta, sunt convins ca va surprinde si va castiga.

      Apreciază

  2. Eu nu înțeleg, totuși, hențul lui Hadnagy. Explicația cu eventuala reluare a lui Maftei mi se pare neplauzibilă, atât pentru că e mai probabil să primești gol din penalti decât din reluare cu capul, cât și pentru că un apărător nu are timp să vadă că în spatele lui e un jucător liber, să cântărească situația, apoi să sară și să lovească mingea.

    Apreciază

    • Găsesc o singură explicație logică (blatul nu e explicație logică): omul a încercat să-și deruteze adversarul din spate, sărind ”fals”, cu AMBELE mâini spre minge (a vrut să mimeze respingerea mingii ca un portar sau a încercat să obtureze vizibilitatea mingii – nu-i clar). E posibil să fi făcut o eroare de calcul și, în loc de o săritură ”falsă”, să-i fi ieșit una reală – henț clar.

      Apreciază

      • Bun, dar în fotbal acest gest (te faci că prinzi mingea în mâini, pentru derutarea adversarului) este considerat comportament nesportiv și atrage cartonașul galben. Ce rost avea să facă așa ceva?

        Apreciază

    • E o faza pe care nici eu nu o inteleg. Sincer sa fiu n-am mai vazut asa ceva intr-un meci de fotbal, la volei da.
      Singura mea explicatie(Vorbind despre posibilul gol al lui Maftei nu doream sa explic faza, pur si simplu cred ca ar fi fost gol fara hent.) este ca Hadnagy a calcat prost si a avut un gest prin care a vrut sa opreasca jocul, un gest negandit, unul generat de durerea unei accidentari intr-un moment in care si-a pierdut capul. Teoria cu blatul nu tine la faza respectiva, isi putea de autogol, putea face o serie de alte lucruri mai putin penibile.

      Apreciază

      • Așa m-am gândti și eu, c-o fi făcut ceva în genul lui Kapetanos, la Vaslui. Însă nimeni nu spune nimic de vreo accidentare a lui Hadnagy înainte de acel gest.

        Apreciază

        • Dupa hent a iesit in spatele portii, era acolo cand Cadu executa lovitura de la 11 m, in stanga lui Cadu. Apropo, aceasta o alta greseala a lui Hategan impotriva noastra. Nu avea voie nimeni sa fie la un metru de bara in spatele liniei de poarta intimpul executiei.

          Apreciază

    • Eu cred ca Attila, ca orice pui de dac (si-n plus si atacant fiind-deci obisnuit cu careul si mai ales cu tertipurile intalnite mai cu seama in aceasta suprafata),si-a amintit pt.o fractiune de secunda de celebra ”mana a lui Dumnezeu”maradoniana si a incercat sa fure.Dupa o clipa insa si-a dat seama ca este in careul propriu si ca-si fura palaria,insa deja era prea tarziu…Cadu deja sa refuzase Cadoul primit nemeritat.Stiu ca e o explicatie puerila,insa la asa un gest nu poti sa gasesti explicatii decat sondandu-ti adanc trecutul de”fotbalist”,amintindu-ti de anii frumosi ai copilariei in care incercai si tu sa-i furi la fel pe prietenii de joaca.In orice caz,in locul lui I.Neculaie de la Brasov eu pana la sfarsitul campionatului nu l-as mai hrani pe ATTILA HEAD-NAGY decat cu sange de cal,la fel cu a facut si stramosu-sau -caruia ii poarta numele- atunci cand a navalit in Europa.

      Apreciază

  3. eu mai mult decat campionatul mi-as dori sa vina mironica odata in cluj la un meci ca jur ca nu o sa se mai intoarca acasa scuzati limbajul om avortat in bucuresti ce ii incredibil ce om poate fi si capra asta

    Apreciază

    • Incepand cu mutra, totul e libidinos la individul asta, un spagar ordinar care nu cred ca merita prea multa atentie. Nimeni din presa nu merita atentia noastra can calca in strachini. Vorbele lor cu cat sunt mai lipsite de acoperire cu atat ne fac mai multe servicii.

      Apreciază

  4. Iexplicatia se exista 🙂 E greu de justificat in termeni normali dar exista si o spune un fost jucator de fotbal adica io 🙂 In unele momente ale jocului luat fiind de val (tensiunea jocului,presiunea adversarului etc,etc) poti recurge instinctual la asemenea gesturi,nerationale da,nejustificate da…dar o rotita din angrenaj cedeaza si-atunci …o comiti…

    Apreciază

    • Tocmai asa am incercat sa explic si eu. In plus Hadnagy parea a fi facut si o entorsa (sau ce alta afectiune i-o fi adus accidentarea), asa ca daca la tensiune si la presiune adaugam durerea ….

      Apreciază

  5. o mica greseala de calcul: dupa aceasta etapa vasluiul este la 3 puncte in spatele nostru. deci din 5 partide ne permitem 1 pas gresit fata de vaslui si sa fim tot in fata lor. chiar imi puneam mari sperante in sabau si tg mures. cand te gandesti ca au reusit sa egaleze…..porumboiu a iesit hotarat pe hotarele patriei, acum e mul mai aproape de titlu decat a fost vreodata. mai au cu medias, la pandurii, cu sportul acasa, la otelul si cu vecinii nostri galgiosi la vaslui. poate otelul sa-i mai incurce sau alti adversari sa fie mai motivati de ai nostri decat de porumboiu. inca suntem la mana noastra insa programul e ft greu pt noi.

    Apreciază

    • Un singur meci teoretic le va da probleme, cel de la Galati. Noi tot de noi depindem. Cred ca putem castiga tot in urmatoarele 4 etape. Ma astept de la inceputul returului sa avem ca adversar Vasluiul. Parerea mea, este ca acest titlu il putem pierde doar in favoarea Vasluiului. Cred ca si Dinamo si Steaua prefera Vasluiul. Cred ca si arbitrii straini ii vor prefera tot pe ei.

      Apreciază

      • sa castigam la dinamo si la u ? 🙂
        cam greu, totusi. insa asta e fotbalul. sa vedem. va dati si voi seama ca vecinii vor fi extrem de motivati sa ne invinga si sa dea meciul lui dinamo si vasluiului in ultima etapa. cred cu convingere ca pormboiu a iesit la motivat adversarii lui si ai nostri si copos face la fel. speram ca conducerea noastra nu doarme.

        Apreciază

    • Si eu imi pun sperante mai ales in Otelul,singura (sau una dintre putinele)echipa din Liga I care s-ar putea solidariza cu noi pt. toate mizeriile pe care a trebuit sa le inghita anu’ trecut pe vremea asta.

      Apreciază

  6. O zi proasta pentru noi. Rapidul conduce, iar dinamo va bate sigur, dupa toate previziunile. Va inteleg optimismul, chiar si moderat, dar titlul este departe de noi. Poate prea departe…

    Apreciază

  7. Indiferent de rezultatele de astazi, important este ca am pus presiune pe adversari si important este sa o punem si la meciurile urmatoare. Daca noi castigam fiecare meci suntem de nedepasit. Important e sa credem noi dar mai important e sa creada si echipa. Nimeni nu joaca grozav. Vasluiul a scartait azi, dar norocul a fost al lor, Rapidul conduce dar nu straluceste.

    Apreciază

  8. Asa a fost in turm punctele obtinute de cele 5:
    etapa 13
    CFR 0 DINAMO 3 RAPID 3 STEAUA 3 VASLUI 1
    etapa 14
    CFR 3 DINAMO 3 RAPID 3 STEAUA 0 VASLUI 3
    etapa 15
    CFR 3 DINAMO 3 RAPID 0 STEAUA 3 VASLUI 0
    etapa 16
    CFR 3 DINAMO 0 RAPID 3 STEAUA 3 VASLUI 3
    etapa 14
    CFR 1 DINAMO 1 RAPID 0 STEAUA 1 VASLUI 3

    TOTAL ETAPELE 13-17
    CFR 10 DINAMO 10 RAPID 9 STEAUA 10 VASLUI 10

    Daca istoria s-ar repeta similar, titlul ar merge la noi. Dar au fost ceva surprize: Rapid a pierdut la TgJiu si Galati (acum va juca cu ele acasa), Vaslui a pierdut la Sportul (acum ii primeste acasa), Steaua a pierdut la PiatraNeamt ca sa bata apoi pe Dinamo ce ne batuse pe noi.
    Pentru a transa campionatul avem nevoie sa batem si la Dinamo si la U Cluj. Pentru a ramane in carti avem nevoie de 4 puncte. Doar 2 sau 3 puncte f probabil ne vor fura locul 1, urmand sa fim obligati sa batem tot, inclusiv Steaua acasa in Gruia.
    Urmatoarele 2 etape sunt decisive. Putem mentine cele 3 puncte avans (sau mai mult), putem pierde din avans sau chiar cobori pe locul 3. Sper sa iasa cat mai bine.
    Cursa de 450 de minute de foc, inca 5 finale. Trebuie sa castigam meciul urmator! Egalul nu e suficient, i-am indeparta doar pe Dinamo din joc.

    Apreciază

    • Dinamo ne-a surprins deja. Greu sa mai arate la fel graficul punctelor, sa speram ca obtinem cu trei in plus si nimic nu mai conteaza. Exceptand meciul cu Dinamo celelalte se pot incheia ca in tur ca nu ne suparam. Daca infrangerea din tur cu Dinamo ne-a facut invincibili pentru un sir lung de etape sa speram ca oxigenul acumulat la infrangerile severe cu Rapid si Chiajna ne face invincibili pana la final. Dupa Dinamo oxigenul ne-a ajuns pentru 11 meciuri, acum fiind in portie dubla s-ar cadea sa ne ajunga pentru 4 victorii si un egal.

      Apreciază

  9. Din pacate azi nu e loc de surprize,Vaslui si Rapid au castigat,Dinamo urmeaza.Din fericire,depindem doar de noi.In urmatoarele meciuri,in special in cele doua deplasari consecutive,trebuie sa aratam ca meritam sa castigam campionatul,sa le inchidem gura tuturor contestatarilor.Eu cred in capacitatea baietilor nostri de a se determina,de a castiga.Nu ne merge prea grozav jocul dar si celelalte echipe scartaie.Hai CFR !!!

    Apreciază

    • Saule, scuze ca nu ti-am raspuns mai devreme, dar n-am putut intra pe net… Eu sunt din Satu Mare, m-am tot pregatit sa ajung in primavara asta la cateva meciuri din Gruia, dar niciodata n-a fost sa fie; in orice caz, la meciul cu ”vecinii nostri galagiosi”, cum bine i-a numit careva, vreau neaparat sa ajung. N-am vazut nici stadionul lor si-n plus vreau sa vad cu ochii mei daca intr-adevar si prin Cluj echipa noastra este atat de detestata precum ni se tot spune prin ”Scanteia-SPORTURILOR” si cealalta ”Scanteie”-Prosportul. Daca ai dori sa ne intalnim la meciul ala (ca sa fim macar 3 ceferisti in mijlocul dusmanilor) poate mi-ai putea cumpara si 2 bilete pt.U-CFR. Daca esti de acord scrie-mi, si eventual si modul cum te pot gasi. Daca nu poti, atunci fac eu altfel rost de niste bilete. FORZZA CFR!

      Apreciază

  10. la naiba, s-a impiedicat dinamo. le-a fost frica sa nu-i dea in gat pascani la dna 🙂 sau s-a enervat a.cristea ca l-au injurat spectatorii dinamovisti si a vrut sa le inchida gura 🙂
    in plus, dinam oare 3 aparator isuspendati cu noi.

    Apreciază

    • Bunica acestui campionat se numeste Adrian Cristea. Cred ca daca jucam ofensiv castigam in groapa. Normal ar fi ca etapa viitoare sa facem un pas mare spre titlu. O victorie cu Dinamo va pune din nou plumb in ghetele unei contracandidate. Niciuna din cele 5 nu va castiga tot.

      Apreciază

  11. Egal destul de ciudat in Stefan cel Mare si Dinamo, la fel ca Steaua sa zicem, e la 5 puncte de noi, cu 5 etape inainte de final. La ce program au, cu meciuri contra CFR-ului, dar si cu meci intre ele in penultima etapa, dupa parerea mea, ambele amandoua 🙂 sunt cam iesite din calculele pentru titlu. Ramane deci, o lupta la titlu in trei, cu : CFR, Rapid si Vaslui (cu sanse in ordinea asta, cel putin momentan). Cat de bune erau acum doua remize si in meciurile de la Tg Mures si Ploiesti, remize pe care mi le doream mult mai mult decat pe cea din capitala si de care au fost destul de aproape atat Astra, cat mai ales Muresul lui Sabau. Acum ne ramane a scoate 4 puncte in urmatoarele doua deplasari, cu Dinamo si ”U”Cluj, pentru a fi in continuare favoriti la titlu si pentru a nu depinde de altii in ultimele meciuri. Vor urma apoi doua meciuri pe care nu avem voie sa nu le castigam,-si le vom castiga cu siguranta- cu Vointa Sibiu si C.S. Mioveni, sper amandoua retrogradate pe atunci, chiar daca nu chiar matematic- scuze Albu-. Daca vom avea un astfel de parcurs, bun, dar nu iesit din comun, vom juca in ultima etapa cu trofeul pe masa si vom avea nevoie de un egal in meciul cu Steaua, asta daca in urmatoarele 4 etape, Vasluiul si Rapidul se vor incurca undeva. Vasluiul trebuie sa faca un egal acasa cu Gaz sau Sportul, sau in deplasare cu Pandurii sau OTELUL, marea lor inamica; iar Rapidul trebuie neaparat sa piarda cu Tg Mures sau Pandurii, ori la Medias sau Sportul. Daca ambele amandoua :), Rapid si Vaslui, nu vor face acesti pasi gresiti, atunci vom avea neaparata nevoie de victorie cu Steaua, ca sa nu depindem de Otelul sau ”U” Cluj in ultima etapa. Privind toate aceste meciuri ramase de disputat, dar si meciurile noastre directe cu cele doua (avantaj contra Vasluiului, dezavantaj fata de Rapid), vedem ca Rapidul e principalul nostru adversar, asta daca nu cumva noi insine ne suntem principalii dusmani, daca privim felul incalcit in care jucam. Sa speram ca vom face un meci bun sambata cu Dinamo, mai ales ca bucurestenii nu vor conta pe mai multi jucatori : Scarlatache, Moti, L. Rus, toti 3 suspendati, sau pe C. Munteanu accidentat cred si la meciul cu noi. Dinamo va avea gauri mari in aparare, de care va trebui sa profite Andone, un fin cunoscator al jucatorilor dinamovisti. Daca vom scoate 4 puncte din urmatoarele doua meciuri, eu cred ca mai degraba 3 le vom aduce de la Bucuresti si doar 1 de pe Cluj Arena. Fortza CFR !

    Apreciază

    • Cu U va fi un meci greu, sunt insa elemente colaterale care-mi dau sperante pentru 3 puncte. In situatia de acum a dinamovistilor daca nu castigam nu meritam titlul. Rapidul va avea dificultati la Medias si poate la Galati, ei insa pot pierde puncte unde nimeni n-ar zice. Vasluiul va tremura la Tg Jiu si Galati. Aproape ca-mi vine sa bag mana in foc ca fiecare va pierde minim 2 puncte.

      Apreciază

      • dinamo azi a jucat fara 5 titulari. la noi lipsesc moti si scarlatache + l. rus. pe primii 2 i-as fi vrut i nteren ,am fi avut mai mutle sanse 🙂
        care e ideea cu u ? ii blatuim ? 🙂

        Apreciază

  12. Tu la ce meci te-ai uitat ?
    A fost un blat general, vazut din avion.
    Un hent cum nu mi-a fost dat sa vad vreodata. Bineinteles ca Hadnagy a vazut ca mingea merge spre Maftei, care era la doar vreo 5-6 m de el, si de aia a oprit-o cu mana, a salvat echipa. :O
    Imi place umorul tau. 😉

    Apreciază

    • Un blat bun cu coate-n gura. De ce crede maria ta ca are dreptate? Oare esti unicat pe acest pamant? Exista explicatii pentru ce a facut Hadnagy. Ce pot eu sa-ti spun e ca Badea si-a pregatit echipa pentru 0-0. O repriza a iesit, apoi a fost suficenta o eroare. Penaltyul, la un blat, nu-l apara Fegueiras. In momentul in care Brasovul s-a deschis atacand au urmat ocazii pentru CFR. Andone a avut prim obiectiv sa nu primeasca. Urma ca rabdarea sa aduca si golul victoriei. I-a iesit intr-un meci urat. Pentru Hadnagy era mai simplu sa-l impinga pe Maftei daca era blat, tot 11m era, dar nu se facea de cacao. La un meci nu e suficient sa vezi mai trebuie si sa ai materie cenusie si sa o stii folosi. Daca asculti doar cotcodacelile din jur, cotcodaceli pline de interes, atunci vezi blat si intr-o degajare gresita a portarului. Daca, in plus, esti si indoielnic din punct de vedere al moralitatii atunci spui ca a fost blat si daca cei ce-ti doresti sa castige dau trei bari in loc de trei goluri. Stelistii au facut un astfel de blat in tur cu CFR, au dat de trei ori in bara, a fost sigur blat, daca doreau victoria o dadeau in poarta. Ciudat ca nu zici nimic de arbitraj, oare la ce meci te-ai uitat?

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.