Trei puncte strânse puternic la piept [Ceahlăul – CFR Cluj 0-2]


CFR Cluj: Beto – Lionn, Cadu, Maftei, Camora – Hora (Godemeche ’85), Sare, Peralta, Vranjes (Bastos ’65) – Sougou, Ronny (Rui Pedro ’90+2). Maftei i-a luat locul lui Piccolo, accidentat, iar pe dreapta apărării a fost preferat Lionn. Sare a fost perechea lui Peralta, la mijlocul terenului, în absența suspendatului Gabi Mureșan. Bastos, pe bancă, citind încă mesaje de la suporteri…

Marea surpriză oferită de Andone: sistemul 4-4-2 (pe care să-mi reamintiți voi când l-ați văzut folosit ultima dată la CFR), orientat clar spre poarta adversă și spre forțarea victoriei, în ideea că dacă n-o bagă Ronny în ațe (și a ratat ocazii bune), o rezolvă Sougou. Un sistem care a adus CFR-ul în poziții de finalizare cum demult n-am mai văzut, atât din careu, cât și din afara acestuia.

În prima repriză – menajați în mare parte atât de o atmosferă foarte potrivnică (doar 4.000 spectatori), cât și de jocul relaxat al echipei gazdă – ceferiștii au fost la un pas să scape spre o victorie lejeră, în genul celei cu Chiajna (din meciul ăla mai vechi, nu recentul!). Cred că nu există nemulțumiți printre noi referitor la dorința de luptă a ceferiștilor. Îndârjiți, concentrați, dispuși la efort, jucătorii noștri au arătat exact ceea ce așteptam de atâta vreme de la ei. Au început tare, avântat, angajați pe sens unic, spre poarta Ceahlăului. Și pentru o clipă m-am gândit, îngrijorat, dacă vor reuși să mențină ritmul mai mult de 20 minute, dacă nu-și vor consuma în van energia. Ronny a fost cel mai căutat cu mingi și a ratat prima mare ocazie, când a tras puternic, dar nu sub bară. Nu după mult timp a căzut Hora (atins sau mângâiat, greu de spus) și, cu el, golul!

Un pic înainte de 0-1 (min.19). Convorbiri literare îndelungate între jucătorii noștri, care m-au cam derutat. Nu înțelegeam dacă jucătorii se întreabă unii pe alții unde e Gabi Mureșan sau nu știau exact cui i-a șoptit Andone schema de aplicat. Până la urmă a lovit-o Vranjes în vinclu și comentatorul l-a și dat transferat definitiv la CFR.

Puțini, dar mari! Fanii CFR-ului simt că de acum e rost de 3 pietricici…

Ceahlăul n-a contat până spre finalul reprizei și pe mine chiar nu m-a exasperat acest lucru. Sincer, mă bucuram că nemțenii stau mai bine ca alții în clasament, că nu li-i la fel de greu la tăți ăia din coadă cum ni-i nouă, ăstora din frunte. Dar tot puteau să ne pălească crunt o dată, când badea Maftei s-a fâstâcit ca un junior la o degajare. Noroc cu Achim, care a pus latul și a făcut-o lată. Și așa ne-am introdus satisfăcuți și optimiști la vestiare, convinși că avem meciul în mână.

Imediat după pauză a urmat o perioadă destul de ”plictisitoare”, în care se părea că absolut nimic nu ne poate pune probleme azi, nici măcar 10 autogoluri și 10 pinaltiuri. Între noi fie vorba, voi nu vă gândeați deja la viitoarele acuze de blat de după meci?… Așa zic și eu!

Însă socoteala din capul meu nu s-a potrivit cu cel din Piatră Neamță! Gazdele au ieșit la joc, din ce în ce mai tăios, cu pase tot mai rapide și idei fixe. Ideile fixe au fost cam 2-3. Cea mai importantă mi s-a părut încercarea de penetrare fără tentă sexuală a zonei dintre Camora și Maftei (au ținut minte că și alte echipe ne-au pus probleme acolo și cu Piccolo în rolul lui Maftei), urmată de șut din unghi sau centrare pe ”lung” (peste Cadu, dacă se poate), unde Lionn nu e perfect la capitolul detentă și joc aerian. A treia idee a fost șutul de la semi-distanță, dar numai ca ultimă soluție, știindu-se că Beto stă bine la acest capitol. Dacă au ieșit și ei la joc (nu-i mare filozofie – înfrângerea nu-i favoriza), asta nu înseamnă că noi eram terminați și ne chinuiam să supraviețuim! Nu încă… Priviți mai jos!

Golul de 0-2, marcat de Ronny după fluierul arbitrului. Poziție de ofsaid care n-a prea fost (cei cu statisticile: notați!). Eu nu i-aș lapida pe tușierii care semnalizează eronat în astfel de faze, care se pot descâlci numai după câteva reluări TV. Alții, însă, obișnuiesc să explodeze. Rămâne 0-1, care deocamdată tot 3 puncte înseamnă.

[pauză pentru înjurături cumplite la adresa serverului, care a căzut! să aia aia!… voi să nu încercați așa ceva acasă!]

Tare mult mi-a plăcut Peralta! La faza asta de contraatac, încheiată cu secerarea lui Ronny, m-am minunat cum de mai poate fugi atât patagonezul! Dacă a fost un meci în care să-l pot compara pe Sixto cu Culio, acesta este, fără discuție. Unora nu le place Peralta; mie da. Trecând peste ratarea fabuloasă din prima repriză, când l-a rănit pe portar în loc să-l execute (vechea poveste: Peralta + șut = Inter), cred că nici n-are rost să vă povestesc cât de important a fost la Piatra Neamț. Și așa vă lăudați că vă pricepeți la fotbal, așa că ar trebui să fi simțit asta.

În ultimul sfert de oră, de 20 minute (sfertul + prelungirile), am crezut că ne paște iar un dezastru, total nemeritat de data aceasta. Deja vedeam scris Ceahlăul Studențesc pe tricourile adversarilor, dacă înțelegeți ce vreau să zic. Vedeam Ceahlăul la… răsărit, mama ei de poezie! Și pentru că salvarea trebuia să poarte un nume, i-au zis Beto, Beto, Beto…

Trei puncte strânse puternic la piept. Mi-a fost frică, teribil de frică. Consideram că Beto are slăbiciuni la fazele 1 contra 1, în contrast cu ”tăriciunile” sale la șuturile de la distanță (mai ales cele pe sus). Dar omul și-a făcut datoria și a ținut punctele în brațe, când ne era mai greu. Beto și-a arătat și clasa și școala.

0-2 (min.90+3)!!! Contraatac de manual de cale ferată, cu Sougou imbatabil și cu ”ole”-ul final venit din partea lui Camora. Eliberare!

Am văzut și antrenori mulțumiți, printre care o să-l enumăr pe Andone. I-am prezis 2 victorii din 9 meciuri; el are una din 3 și timp berechet la dispoziție să mă contrazică. Acum, dacă tot e la modă să fim mai uniți și mai optimiști, nici nu m-ar durea prea tare la feeling să reușească. Un pic cam fentos Andone la final (Ando, Ando, echipa n-a fost chiar așa de scurtă cum zici matale! Au fost destule mingi aruncate pe vârfuri, știi tu foarte bine asta. Inclusiv degajările lui Beto spun multe, că doar degajarea nu e pasă scurtă spre fundaș… 🙂 ), dar pe merit bucuros.

V-aș mai povesti eu multe, că azi chiar am chef de vorbă, dar mi-e groază că iar pică serverul și, de data asta, o să pice cu tot cu ultimii mei nervi, nervi pe care CFR-ul mi i-a menajat în Moldova. Doar atât insist să mai spun: CFR n-a jucat și n-a învins ca o echipă campioană – în sensul că nu și-a spulberat adversarul. Au sugerat-o și cei din studiou, ca nu cumva să nu se audă… Dar, după o perioadă foarte dificilă, cu rezultate pe care nici pariorii din Asia nu le-au prins, era absurd să așteptăm o prestație ireproșabilă, fantastică, de băgat suporterii în transă. CFR a câștigat însă superb! Cu luptă și devotament, cu emoții și spaimă. Dar tare mult mi-a plăcut descătușarea. S-ar putea să nu fie cea mai bună, dar uite că echipa asta se mai poate întoarce, măcar din când în când, acasă. Gata! Liber la lăcrimat…

0 comentarii

  1. inca un meci in care peralta straluceste, si pot sa o spun acum fara subiectivism ca peralta este jucatorul simbol al acestei echipe…este cel mai bun jucator pe care aceasta echipa l-a avut, fara exagerari…ganditi-va la nationala romaniei in care hagi facea doar faza de atac, ganditi-va la o echipa a cfrului in care peralta nu ar avea decat sarcini ofensive, ganditi-va la o echipa a cfrului in care peralta sa nu fie nevoit sa recupereze…peralta azi a recuperat mingi precum muresan, peralta, a pus mingea jos, peralta a fost mereu cu capul sus, peralta nu a gresit, peralta a dat pase de geniu, cum hagi facea pe vremuri in nationala romanie- aici poate exagerez putin-.., dar peralta, care la sf. meciului are ochii iesiti din orbite din cauza efortului depus merita intreaga noastra recunostinta…am spus-o de mai multe ori ca peralta e singurul om din echipa noastra care are capacitatea si curajul sa joace mingea si nu sa o bubuie, din pacate varsta si ajutorul din partea coechipierilor sunt o piedica in fata realizarilor sale…cand gresetste greseste din lipsa de solutii si sustinere…am inteles abia azi ca JC nu era chiar un corifeu, si meciurile din inceputul turului, cu titularizarea lui rui pedro langa peralta la mijlocul terenului au adus calitate jocului nostru, pase scurte, un-doiuri, triunghiuri si viteza care destabilizau aparari au fost un inceput care eu cred ca pe parcurs ar fi adus acele trasee pe care lumea le asteapta de la echipa…din pacate suntem lacunari pe extreme si de aici lipsa de consistenta in jocul echipei…inca o data peralta a ridica o palma mare cu care a lovit contestarii sai, nu putini, din tribuna cfrului, si chiar obrazul lipsit de rusine al conducerii care l-au jignit puternic pe acest jucator…bravo peralta esti copacul care stabilizeaza terenul alunecos din gruia…iti multumesc si ma inchin in fata ta…hai cfr

    Apreciază

    • Si in inima mea SIXTO ocupa de departe primul loc,inca de la primele sale meciuri in Gruia;chiar ma bucur f.f.mult ca si altii il apreciaza la fel de mult.Cred ca daca ar veni odata ziua in care sa-l pot intalni,i-as saruta mana,recunoscator,asa cum i-o saruti unui parinte batran aflat la amurgul vietii sale.Numai asa as simti cu adevarat ca i-am multumit pt.tot ce a facut si face pt.echipa asta,si,deci,si pt.mine.Daca fiecare dintre coechipierii sai ar fi aratat tot atata devotament culorilor alb-visinii cat Peralta,cred ca in ultimii 5 ani nu am fi ratat niciun trofeu intern.

      Apreciază

    • Respect Peralta! Pe omul asta il iubesc. Face tot cei ii ceri si mai pune de la el. L-as ruga pe Andone sa aiba mila si inteligenta de a-l folosi mai mult pe faza de constructie si sa il degreveze putin de recuperari. Pot Muresan sau Sare sa acopere mai mult spatele, iar mijlocasii laterali sa stranga in centru la nevoie. A profita in continuare de bunavointa argentinianului si disponibilitatea lui la efort nu este ok. Nu va putea repeta prestatia in 2 jocuri consecutive. O alta idee pt o sedinta in vestiar ar fi ca pe rand Peralta, iar apoi Bastos sa prezinte putin modul in care vede fiecare fotbalul, jocul in echipa, daruirea si angajamentul, dupa care sa se opteze pt una dintre variante.

      Apreciază

  2. retrului, ma refeream la titularizarea lui rui pedro din retur…au fost singurele meciuri in carea am jucat fotbal, inc are am facut spectacol, in care am simtit ca biletul si-a meritat banii

    Apreciază

  3. impartasesc intru totul entuziasmul postarii anterioare cu privire la jocul lui peralta: chiar a fost omul meciului (secondat in prima repriza de hora si in a doua de beto). cred ca asta e o consecinta directa a faptului ca am jucat in 4-4-2 si ca mijlocasii de banda se ocupau si cu faza defensiva. in felul asta a avut mai multa libertate pentru a face ce ii scrie in fisa postului, adica coordonator. cred ca avandu-l pe muresan langa el (in 4-4-2, asta e esential), randamentul ar fi chiar mai bun (sare a avut totusi destule scapari). O alta cauza a bunului randament a lui peralta a fost, cred, absenta lui bastos: chiar pus in 4-4-2 brazilianul o stie tot pe a lui, devine extrema in loc de mijlocas si dubleaza astfel sarcinile coordonaturului, ceea ce explica, dupa mine, prestatiile mai slabe ale lui peralta din ultimele meciuri.

    Apreciază

  4. Corecta comparatia Culio-Peralta. Pe vremea lui Culio multi spuneau ca dupa cum joaca acesta, bine sau prost, asa joaca si echipa. Cam asta-i situatia acum cu Peralta in cauza. Am spus-o de mai multe ori, de la inceputul returului, sansa noastra este ca Peralta sa fie in forma, de el depinde foarte mult jocul nostru. M-am bucurat mult pentru Camora, m-am speriat, nu mi s-a parut deloc a fi in apele sale dar sprintul de sustinere a lui Sougou din final a fost fantastic. Si Hora a facut un meci bun chiar daca a adormit de cateva ori in faze promitatoare.

    Apreciază

    • Camora a avut iar un meci dificil. Nici mie nu mi s-a părut în formă maximă (probabil era stresat să nu încaseze iar vreun roșu). / Bine că mi-ai adus aminte de Hora. Dacă reușea să fie mai conectat la joc la cele două pase bune primite în careu, ar fi putut să-și treacă acest meci în CV ca fiind cel mai bun la CFR.

      Apreciază

  5. Mi-a placut in primul rand atitudinea ,de mult ( de pe la derby-urile cu dinamo si u .cluj) n- am mai vazut atata ambitie,concentrare,risipa de efort si asta s-a vazut clar in jocul echipei; mi-a placut de asemenea revenirea spiritului de echipa,pe langa bucuria dezlantuita de la goluri,jucatorii s-au strans la final intr-un cerc ( cu diametru foarte mic) ceea ce spune multe… Nu stiu cat a contat Arpi ,cat Andone si cat este meritul suporterilor,dar schimbarea atitudinii a fost vitala ,pt. ca acest campionat( condensat acum cu jocuri la 3-4 zile) nu-l putem castiga decat jucand cu inima si asta s-a vazut bine de tot ieri.Din punct de vedere tactic am remarcat revenirea la 4-4-2,cu o mai buna colaborare a celor 2 varfuri prin reducerea spatiilor intre ei,sougou in ultimele meciuri mi s-a parut complet izolat si ineficient cand a jucat lipit de tusa.Am remarcat ,mai ales in primele 60 min.incercari de pressing organizat care au tinut departe adversarul sau l-a obligat sa joace cu mingi lungi,plus recuperari sus si contraatacuri taioase( vezi faza primului gol si faza triplei ratari.
    In ultima jumatate de ora cu tot efortul remarcabil al lui peralta si sare,mijlocasii laterali( hora si vranjes,apoi bastos)au scazut fizic ,n-am mai blocat constructia,n- am mai putut sa tinem de minge si gazdele au inceput sa domine mijlocul sa impinga jocul amenintator ,noroc cu beto care si-a mai spalt din pacate.Ma pune pe ganduri o declaratie a lui andone: in repriza a doua ne-am retras deliberat ca sa-i surprindem pe contaatac…tactica asta daca va continua va fi falimentara,jocul nostru trebuie sa fie cel din prima parte ,altfel vom avea surprize pt. ca echipa nu mai stie sa absoarbe bine presiunea ca pe vremea lui mandorlini.Avem din nou motive de speranta dar greul de abia acum incepe…

    Apreciază

    • Eu am avut impresia că Andone era așa de euforic încât a luat-o un pic pe gargară. Nu cred că spunea exact ce simțea. 🙂 Ai observat cum a spus că am fost o echipă scurtă, dar apoi a adăugat (s-a corectat) că am avut destule mingi lungi (mai că nu chicotea)? Așa și cu retragerea ”deliberată”. Mai degrabă cred că încerca (tactică psihologică) să mascheze perioada dificilă a CFR-ului din final. Dacă se gândea intenționat la retragere și contraatac cred că l-ar fi schimbat mai repede pe Ronny, care era sleit de puteri. / Pe viitor, cheia mi se pare în cei 4 mijlocași, oricare ar fi ei. Niciunul nu are voie să prindă o zi slabă, pentru că mijlocașii sunt cei care participă la ambele faze (atac-apărare). În apărare mai poate repara Beto greșelile fundașilor; în atac dăm gol cumva. Mijlocașilor nu vine nimeni să le facă treaba.

      Apreciază

  6. salut.eu sincer nu ma mai pot uita la meciurile cfr-uliu.cu mana pe inima va spun ca am ajuns sa imi fie frica sa nu fac infart caci caderi narvoase am avut cu nemiluita in ultima perioada.am ris de borce cind lu-a calmante la meciuri.Eu am ajuns sa i-au inainte cu mult sa inceapa partida.Saptamana aceasta nu am m-ai scris nici un comentari pt. simplu fapt ca mi sa spus sa i-au o pauza si sa nu ma mai uit pe net s-au la tv.sper sa trecem cu bine peste aceste jocuri care au mai ramas.multa sanatate

    Apreciază

    • Multă putere! Acum ar fi ușor de spus că fotbalul e doar un joc și nu trebuie pus la inimă, dar adevărul este că cimitirele-s pline! Și, în mod eronat, toți dau vina pe guvern… 🙂

      Apreciază

      • Nu ce-i cu fotbalul ci ce-i cu timpul. Am adormit pe la 1, m-am trezit la 6 si nu mi s-a parut ca ar fi trecut mai mult de 5 minute. Aseara din min. 19 al meciului pana in min. 90+4 si 30 de secunde am avut impresia ca a durat 9 ore.

        Apreciază

  7. Domnu jamesbond007 din 2 wins out of 9 vrei sa spui ca nu CFR castiga campionatul?Chiar atata incredere ai in domnul Ando? Doi suporteri CFRisti miau promis ca o sa luam campionatul si am otara de mai multa incredere in ei. Asa ca eu te contrazic 6 out of 9. Vezi ce iti iese. Si de nu ma crezi intreabai pe Chefere si pe Ildy:D.
    Musai ca de voie buna.

    Apreciază

  8. Devotament… daruire… se pare ca mesajele si sutinerea noastra i-au ajutat. Si mie mi-a placut Peralta, pacat totusi ca exista unii care ma contrazic vehement. Peralta vede foarte bine jocul si daca e in forma stie sa dea pasele si sa deschida jocul exact acolo un trebuie. Si o mica parenteza… un prieten bun (fost jucator de nationala juniori, si la dinamo, astra pl) mi-a spus de multe ori: urmareste-l pe peralta, e un jucator extraodinar care nu iasa in evidenta… nu straluceste… dar are o viziune de joc extraordinara… e cel mai bun de la voi.
    VA URMA un final de campionat isteric. Doamne ajuta sa fim campioni inainte de ultima etapa.

    Apreciază

  9. intradevar, la partea cu descatusarea sunt de acord!de mult nu i-am vazut pe baieti asa de fericiti si de uniti in meleul bucuriei de la final!despre camora nu mai spun!cred ca a fost in el o explozie interna echivalenta cu una solara!era foarte,.foarte fericit!de bucurie a aruncat la suporteri si tricoul(gest rar la jucatori)!

    Apreciază

  10. Jocul mijlocasilor este de cele mai multe ori decisiv in felul cum decurge jocul,daca ei joaca mai slab si/sau sunt dominati de cei adversi,e greu sa invingi.Mijlocasii centrali sunt cei mai importanti si cum spunea foarte bine cineva mai sus ,in functie de forma si jocul lui peralta si muresan,am avut evolutii si rezultate concordante: cu otelul a jucat foarte bine muri,peralta a stralucit cu tg.mures( dupa debutul catastrofal al lui godemeche si eliminarea lui muresan) ,la medias( interceptie si pasa de gol)cu vaslui si piatra neamt.in schimb cand au jucat mai slab su unul dintre ei a lipsit(in buna masura si datorita jocului tactic excelent bazat pe pressing si viteza al adversarilor-rapid,chiajna ,petrolul prima repriza si chiar vaslui in 10 )am avut foarte mari probleme,e adevarat in contextul in care si pe benzi am fost foarte slabi,bastos fiind constant un om in minus.Un ultim argument: scaderea vizibila a jocului la mijlocul terenului ,concomitent cu jocul nervos si frecvent mediocru al lui muresan,dupa

    transferul lui renan.Din fericire se pare ca mai avem o varianta viabila,e vorba de sare,pt. ca godemeche e mai slab decat kivuvu,iar celestino limitat si indisponibil.

    Apreciază

  11. Am vazut in sfarsit determinare in jocul nostru,dorinta,,daruire ceea ce e bine.Doar ca in a doua repriza am revenit la jocul nostru pagubos,fara posesie,fara presing,am tremurat la cateva faze de atac ale moldovenilor.Urmeaza 6 meciuri dificile,cu presiune tot mai mare si incarcatura psihologica pe masura.Imi doresc sa avem capacitatea mentala dar si fizica sa le depasim cu bine.Daca vineri seara dupa infrangerea cainilor imi doream sa avem 55 de puncte si 50 de goluri marcate,acum imi doresc pt sfarsitul meciului cu Brasov,58 de puncte.Daca ne vom mobiliza in continuare si nu ne vom lipi de prea multe cartonase,putem spera.Mai e mult pana departe,dar depindem numai de noi.Uitandu-ma la programul Vasluiului si al Rapidului imi dau seama ca nu ne permitem pasi gresiti. Hai CFR !!!

    Apreciază

  12. Putine mai sunt de adaugat, s-au sintetizat f. bine concluziile dupa meci . As mai adauga, ca schimbarile facute erau sa ne coste, ma refer la bastos si rui pedro . Primul, ca deobicei, absent total din joc, pur si simplu s-a facut ca sprijina apararea ! ( l-am urmarit atent in acest sens ) al doilea a facut doua faulturi in zone periculoase si tot el a fost nervos … Fa de-acum incolo ce echipa si ce sistem vrei draga Ando, dar fara astia doi !

    Apreciază

  13. Nu sunt deloc fanul lui Bastos, dar la Piatra Neamt a facut o deposedare excelenta la marginea careului nostru, faza cand ne-a pus si pe contraatac. Stiu ca nu e mult, dar e totusi ceva.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.