Mândria din înfrângere


”Cred că în ziua de azi – și aici nu mă refer doar la lumea sportului profesionist – noi am cam pierdut din vedere valoarea unei înfrângeri onorabile. Ceva ce ar trebui să fie o circumstanță excepțională, cum este triumful, a sfârșit prin a deveni o normă, un obiectiv minim. Un lucru trebuie să vă fie limpede: nu sunt un adept intransigent al lui Coubertin, nu cred că fiecare sportiv trebuie să găsească sau să-și propună să găsească satisfacția doar în simpla participare la un eveniment sportiv. Îmi place să încerc să câștig. Și încerc să câștig prin orice mijloace, atât timp cât acestea sunt permise, legitime. Dar în încercare de a învinge, trebuie conștientizat și faptul că cineva poate ieși al doilea, al treilea sau… ultimul.

Competitorul ”anormal” nu este cel care pierde (loserul). Competitorul ”anormal” este cel care învinge, cel care face ceva diferit, ceva mai bine sau în plus față de ceilalți și pentru care merită să sărbătorească la final. Dar nu se poate trage concluzia că toți ceilalți sunt obligatoriu niște ratați. Cultivarea victoriei cu orice preț, promovarea competiției dusă până la extrem, conduce inevitabil la folosirea unor mijloace lipsite de fair-play, chiar ilegale, și poate sfârși prin utilizarea unor metode bazate pe înșelăciune, abuz de putere sau chiar doping. Toate acestea în antiteză cu valorile care formează fundația mișcării sportive sau cu pietrele de căpătâi ale societății civile. Nu cred că aceste considerații pot fi interpretate eronat, ca aparținând unuia rupt de realitate, cu puncte de vedere utopice sau unui optimist incurabil (două categorii cărora, cu siguranță, nu le aparțin). Sunt convins, însă, de întregul respect cuvenit celor care pierd încercând să câștige, dar care se găsesc în fața unui adversar mai bun, cel puțin în ziua respectivă. Nu este corect să judecăm doar după rezultat, fără a lua în considerare efortul depus în obținerea acestor rezultate.

Ideea de meci de fotbal ca o oportunitate pentru o întrecere sportivă sănătoasă nu trebuie să fie doar o amintire din memoria câtorva idealiști, care pot fi catalogați drept demodați.

Considerațiile la adresa culturii sportului ar implica, într-adevăr, discuții foarte lungi, pentru că în Italia [România o fi scutită?, întreb eu] ar însemna să implicăm sistemul școlar, penuria de facilități sportive și reducerea participării de masă a copiilor și tinerilor la fenomenul sportiv. Ar trebui însă realizat un anumit cadru de bază pentru a creiona cea mai potrivită atitudine a celor care vor deveni sportivii ”pasivi”, simplii entuziaști. În aceeași direcție este necesar și sprijinul familiei, a celei care, de prea multe ori, tinde să exagereze importanța competitivității și al obținerii succesului cu orice preț de către proprii copii. Nu vreau sub nici o formă să-i demonizez pe părinți. Știu că a-i lăsa pe copii să participe la activități sportive implică foarte des sacrificii financiare, de timp și energie, pe care nu oricine poate să și le permită. Dar nimeni n-ar trebui să piardă din vedere adevăratele valori care zac în inima sportului. O înfrângere onorabilă este grea și enervantă, dar conține o anumită valoare intrinsecă care merită să o facă de acceptat. O valoare care merită să fie cultivată.”

Pierluigi Collina

(traducere și adaptare a unor fragmente din cartea fostului mare arbitru italian, ”Regulile jocului”, apărută în anul 2003)

*****

Ideile și mai apoi rândurile de mai sus i-au fost stimulate lui Collina de puternica impresie pe care i-a lăsat-o finalul meciului Japonia–Turcia, din 16-imile Campionatului Mondial de Fotbal din 2002, pe care l-a arbitrat la centru. În fața a 40.000 suporteri japonezi, care și-au încurajat fierbinte echipa pe toată durata partidei, fluierul final al italianului avea să consfințească înfrângerea și eliminarea Japoniei din competiție și calificarea Turciei, cea care nu pierduse niciodată cu o brigadă condusă de Collina. După fluierul final și gălăgia fantastică ce a acompaniat, precum ploaia, întregul meci, s-a lăsat, timp de zece secunde, o liniște ”asurzitoare”. Zece secunde de tăcere mormântală, o ”eternitate” de zece secunde în care japonezii au realizat că drumul s-a încheiat, iar Naționala lor era eliminată din competiție. Apoi, răzleț, au început să se audă aplauze, iar în curând stadionul s-a transformat din nou într-un vulcan. Spectatorii încercau să-și manifeste astfel recunoștința și empatia față de jucătorii învinși, prăbușiți pe gazon cu ochii în lacrimi. Collina, arbitrul cu privirea care l-ar fi băgat în sperieți până și pe Chuck Norris, s-a apropiat de căpitanul Japoniei, Miyamoto, căruia i-a spus simplu: ”Sunt convins că trebuie să fiți mândri de ce ați făcut. Nu triști. Mândri!”

Când am citit aceste rânduri, recent, nu m-am putut abține să nu remarc fantastica diferență dintre două înfrângeri ale CFR-ului pe teren propriu, din acest sezon. Între acel 2-3 contra lui Dinamo și cumplitul 2-4 contra Chiajnei diferența stă, statistic, doar într-un singur gol primit în plus. Din punctul de vedere al percepției colective, însă, diferența e imensă. Dacă meciul contra lui Dinamo ne-a făcut, pe noi, suporterii ceferiști, să părem un fel de japonezi fără ochi oblici, în stare să pricepem unde bate Collina, finalul meciului cu Chiajna n-a mai semănat deloc cu Japonia-Turcia. Când suporteri fanatici-fanatici-fanatici – care nu ratează niciun meci pe stadion și merg în destule deplasări – părăsesc epuizați psihic peluza în timpul partidei, undeva e ceva greșit, stricat, nefiresc. Îndrăznesc să spun că de data asta problema nu-i la recepție, ci la emisie. Iar până la a învăța să câștige, n-ar strica ca jucătorii CFR-ului să reînvețe să piardă frumos. Măcar așa ne recâștigă pe noi. Sau o fi Collina prea demodat?

PS – Dacă tot vorbea Collina despre importanța familiei în formarea viitorilor sportivi și cetățeni, m-am gândit să vă ofer, ca bonus, o mostră de ”susținere” părintească a unor tinere sportive din județul lui Albusibiu, chiar dacă pentru asta părăsesc domeniul fotbalistic. Două tinere tenismene, colege de club la categoria 12-13 ani, urmau să se întâlnească în meci direct în următoarea etapă a competiției naționale organizate pentru categoria lor de vârstă. De aici, o mare dorință de victorie atât la categoria junioare, cât și la categoria… părinți. Tensiunea meciului a fost foarte rapid dublat de invidie. Una dintre tenismene, din prea-plinul adrenalinei, nu s-a abținut să nu-i trimită un SMS colegei de antrenament, momentan adversară de moarte, cu o seară înainte de partidă. ”Ești o jucătoare de căcat!”, așa suna SMS-ul, bineînțeles fără diacritice. Din câte am înțeles, pe toată durata partidei părinții s-au agitat permanent pe marginea terenului și, în afară de încurajările adresate propriilor copile (”Distruge-o! Omoar-o!”), s-au înjurat între ei de decedați și au fost la un pas de a începe să se strângă de gât. Jucătoarea ”de căcat” a pierdut, iar cealaltă a părăsit terenul ca o mare campioană…

Pierre de Coubertin (1863-1937): ”The important thing in life is not the triumph but the struggle, the essential thing is not to have conquered but to have fought well.”

0 comentarii

 1. Mandrie? Exista asa ceva la jucatorii CFR-ului? Ultimele meciuri n-au aratat asta. Mai ales cu Chiajna, jucatorii erau pierduti pe teren, in inferioritate numerica la fiecare faza, cu cateva viteze in minus, cu spatii uriase, ceva ce nici la incepatori in fotbal nu vezi. Intrebarea este de ce? Cum? Ce s-a intamplat de am devenit atat de ne-echipa de fotbal? Una este sa joci prost, neinspirat, alta este sa faci figuratie, sa ai jucatori pe post de jaloane fixe pe teren.
  Daca rezultatele negative veneau de la lipsa de inspiratie, de forma sportiva, mai aveam sperante ca roata sa se schimbe. Dar decuplarea de fotbal e fara de sperante, asa ca, sa spunem ca nu am inghitit inca toate umilintele ce ne mai asteapta in etapele ramase. Cat despre titlu, e o poveste deja, sa zicem merci daca mai ocupam si locul 5.

  Apreciază

 2. Mi-e greu sa mi-l inchipui pe Al. Tudor consolandu-l pe Bastos, dupa o infrangere, “ sunt convins că trebuie să fiți mândri de ce ați făcut. Nu triști. Mândri!” Cat timp ii merge mp3-ul Bastos nu o sa fie niciodata trist. Iar mandru nu are de ce sa fie.

  Apreciază

 3. Mă bucur că am avut ocazia să citesc acest comentariu (de fapt, le citesc pe toate). Da, mă număr printre acei „suporteri fanatici-fanatici-fanatici – care nu ratează niciun meci pe stadion și merg în destule deplasări” (8 deplasări în acest campionat), care am părăsit epuizat psihic, dar şi fizic, peluza, nemaisuportând o asemenea umilinţă, nemaiînţelegând nimic din ceea ce s-a întâmplat pe teren. Am avut chiar şi probleme de sănătate din această cauză! Şi sunt şi familist, iar familia mi-a acordat destulă înţelegere, poate prea multă. Sunt mâhnit că am fost acuzat voalat, indirect, de gestul meu. Eu cred că în 34 de ani am trecut prin destule cu echipa asta…Între timp am revenit la sentimente mai bune, nu mi-am pierdut încrederea în echipă, nimic nu este încă pierdut, sper să bată la Piatra-Neamţ şi să rămână în cursa pt titlu. Din motive independente de voinţa mea, nu voi putea merge decât pe ClujArena şi, poate, pe Dinamo. La meciurile de acasă voi fi prezent. Vă mulţumesc şi HAI CFR, ORICE AR FI !!

  Apreciază

 4. Da, mare diferenta dupa acel 2-3 si acest 2-4. Oare ce s-a intamplat?Meciul cu Dinamo a fost ultimu nostru meci bun. Si aici includ amicalele. Ceva s-a intamplat in pauza competitionala. In fine ,mut succes maine !

  Apreciază

 5. Nu am plecat niciodata inainte de a se termina meciul, indiferent de scor, tin cu echipa si la bine si la rau. referitor la huiduieli, pot sa iti spun ca cele mai multe au fost la meciul cu Galatiul iar apoi din ce in ce mai putine. La sfarsitul meciului cu Chiajna cei de la tribuna 1 au stat in tribuna fara sa huiduie pana la plecarea jucatorilor. Un mare rol in educarea publicului sunt sigur ca l-ati avut si voi prin articolele scrise aici.

  Apreciază

 6. Sunt mandru de infrangerea dinamovistilor la Brasov! E 2-0 aproape de final,sper sa ramana asa.
  La scorul asta suntem pe primul loc,fara sa fi facut ceva.Mai ramane sa vedem determinare maine sub Pietricica si sa ramanem pe primul loc cu 55 de puncte si borna 50 la goluri marcate.
  Hai CFR!!!

  Apreciază

 7. Bun articol. Concret, pe aceleasi coordonate, va rog pe cei care injurati la meciuri, sa nu o mai faceti. Doar asa vor putea si copiii sa vina cu parintii lor acolo. Doar asa vor putea viitorii cfr-isti sa creasca langa gazon.

  Apreciază

 8. Personal mi-as dori ca jucatorii CFR-ului sa fie apreciati mai mult prin aplauze atunci cand fac ceva bine. O recuperare buna, o intrare curata si decisiva, o atitudine buna. Aplauzele motiveaza, stimuleaza. Daca simti publicul sau o parte a lui ca te apreciaza atunci cand joci bine, ai tendinta sa joci bine. Nimeni nu vrea a fie huiduit. Presiunea nu va scoate performanta din niste jucatori care sunt departe de valoarea lui Messi sau Ronaldo 🙂 . Incurajati selectiv, aplaudati ori de cate ori va place ceva.

  Sper ca odata sa fiu si eu prezent la meciurile CFR-ului, si sa am ocazia sa fac asta.

  Fortza CFR, si numai bine CFRisti!

  Apreciază

  • @BenBrown

   Total de acord cu tine…….asa poate sa existe o atmosfera decenta si create premisele unui spectacol ocazional(o data ,de doua ori pe sezon sau cincinal)

   Apreciază

 9. nu ca as fi un mare fan a lui JC (nu ma refer la costa ci la jizas), dar pt a exemplifica ideea am sa fac referire la o intamplare care il are la centru pe El. mereu se arunca reprosuri conducerii sau jucatorilor, de catre suporteri, suporteri care nu sunt perfecti dar le place sa se creada perfecti. sunt mereu cu piatra in mana si o si arunca cu prima ocazie spre pacatosii din teren sau din apropierea lui. acea injuratura la adresa portarului advers, cand face ce face si al nostru in aceleasi conditii pe mine unul ma face sa nu mai vin la stadion, si ma intreb cum se simte un parinte cu copilul de 10 ani langa el in acel moment. desi sunt parinti care zambesc cand copilul arunca si el cu aceasi piatra murdara spre portarul advers. eu nu inteleg acest comportament. si eu strig la jucatorii nostri, unii dintre ei, si mie imi place sa ma simt antrenorul cfrului, pana la urma mersul la stadion cred ca e facut si pt a-ti goli sufletul de unele stresuri acumulate, dar cu limite, limite ale bunului simt pe care il cerem mereu de la conducatorii nostri. e vorba de control si de autoevaluare, iar atata timp cat noi, cei din tribune, care suntem legati spiritual de fenomen, si nu vreau sa se creada ca nu dau importanta acestui aspect, nu suntem in stare sa tinem cont de aceste aspecte, nu avem dreptul sa-l judecam pe muresan sau paszkany care sunt implicati mai mult decat noi la aceasta echipa. nu-i apar pe acestia, constient fiind de greselile comise, dar cer intelegere si cer ca pietrele sa fie lasate la intrarea in incinta stadionului, sa ne luam cu noi oglinda, sa ne manifestam decent asa cum ne place sa ne vedem. hai cfr.

  Apreciază

 10. Multumim agentule 07 pt. posibilitatea de a ne mai destinde,relaxa,decontracta…….ca inca am ramas cam constipati.
  Marii corifei ai demagogiei fotbalului romanesc(cacareaza fecali si porumboiu) spuneau despre tudor(arbitrul) ca pe asta nu-l poti banui de partipriuri si cand greseste o face doar pentru ca este om(balsheet…sau cum se scrie,mierda,merde,shaisee).Personal pe Nuno Diogo ,pe Cadu, pe Picolo,Muri sau Nicoara la fel nu-i voi putea banui vreodata de ceva necurat.Si cand gresesc arunc poate in surdina(sau poate sonora)o injuratura,dar instantaneu le acord circumstante atenuante si ii incurajez neconditionat!Nu acelasi lucru il pot afirma despre maftei si panin (al treilea cel putin este pe banca stancioiu).Sper din tot sufletul sa nu pacatuiesc si sa-i acuz pe nedrept.Daca cineva are dubi pot sa-mi sustin suspiciunile vizavi de ei stranse in ani de observatii.Mai putin la maftei unde nu putem vorbi de continuitate la cfr.Si cand ma gandesc la partida cu Craiova(cand se anuntase ca maftei semnase cu cfr) cum a jucat Tony!Extraordinar,i-a luat pe olteni in spate si alerga cu ei.Pai maftei asta inca nu a facut 5 min de calitate aici.
  Ideea era alta…..atata timp cat nu cladesti pe o baza sanatoasa nu poti sa ai ceva solid.Aici trebuie sa fi barbat….ai suspiciuni il scoti si-l pui pe bara.Din pacate cred ca exista o frica de repercursiuni si conducerea prefera sa se faca ca ploua si din lipsa de optiuni.Dar la o adica si pe Sare poti sa-l pui fundas lateral.Si acum sunt obosit(doar la a privi) dupa semifinala Bilbao-Sporting……fenomenal cat efort.Pai ai nostri daca ar fugi 5 min asa s-ar accidenta pentru un sezon intreg.Ajuta-ne Doamne si da-ne tarie in acest final de campionat !Cred ca este tot ce ne mai poate salva….credintaRugati-va nu va fie rusine.

  Apreciază

  • Ne-am rugat si ne-om mai ruga. Dar nu stiu daca ne mai asculta. Poate daca vom invata sa ignoram arbitrul, sa respectam adversarul si sa-i iubim neconditionat pe ai nostri…

   Apreciază

 11. In sfarsit,victorie!!! Ieri seara la 22,09 postam un comment in care imi doream sa avem dupa meciul cu Ceahlaul 55 de puncte si borna 50 la goluri marcate.Exact asa s-a intamplat.O victorie cu suferinta,cu gol valabil anulat,dar pana la urma obiectiv indeplinit.Sper ca ne-am revenit,insa mai e mult pana departe. Noapte senina! Hai CFR!!!

  Apreciază

 12. Uite ca nu degeaba am crezut in CFR, in sfarsit mi s-au confirmat asteptarile. Cu n jucatori accidentati sau suspendati am invins in deplasare si le-am dat peste nas tuturor contestatarilor nostri. Am mare incredere ca jocurile noastre bune de acum vor veni si ca vom termina campionatul apoteotic, cu o mare sarbatoare in Gruia. Hai CFR !

  Apreciază

 13. Incep miticii sa se certe intre ei, ceea ce nu e rau pt noi. Am totusi o intrebare pentru toti cei ce vedeati tot felul de conspiratii pe acest final de campionat : mai credeti in acele scenarii si acum dupa balacareala dintre jiji si porumbou si mai ales dupa victoria vasluiului in ghena din etapa trecuta, in care nu ati crezut defel ?

  Apreciază

  • A făcut avancronica, dar n-a postat-o aici, să nu o citească nemțenii. Le-a comunicat-o doar jucătorilor noștri, care au respectat-o cu sfințenie și au câștigat.

   Apreciază

  • De data asta, fără pic de rușine, mărturisesc că am fugit cu toții de avancronică, că era mult mai dificilă decât cronica de după partidă. Mai ales că nu știam dacă jucătorii nu erau epuizați după ce au citit atâtea mesaje de la suporteri… 🙂

   Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.