Tribuna cu cel mai bun optimism?


Prieteni, v-am citit toate comentariile și am observat că s-au format două tabere mari și late: tabăra optimiștilor și cea a pesimiștilor. Există și câțiva navetiști, dar taberele sunt aceleași. Să fiu bine înțeles: cele două tabere nu sunt antagoniste, iar dialogul nu este războinic. În discuții se folosesc argumente sau simple speranțe, dar nu flegme. Iar asta e bine, e foarte bine.

Eu, care sunt ceva mai laș, mai egoist, prefer să nu-mi amăgesc pesimismul. Mi-am cocoloșit pesimismul de prea multă vreme, am prins drag de el, așa că n-o să renunț la „Pesi” odată cu primul punct smuls de Andone penultimei clasate. Mai bine rămân pesimist până la victoria finală, că poate trec mai ușor peste un eventual eșec. Dar ce eșec! Ar fi cel mai mare eșec al CFR-ului de la primul campionat câștigat încoace, cred că vă e clar. Să miroși parfumul trofeului și apoi să vină din spate, de unde vor să te facă, toți dușmanii și să-ți dea peste mână, nu-i ușor de suportat. În caz de eșec, Paszkany pierde destul – vreo 10 milioane? Pedeapsa financiară e suficient de mare ca să mai stăm să cuantificăm și pierderea de imagine a priceputului în fotbal. Dacă n-o să fie Vasluiul cel mai înfipt (și matematic e mai greu), titlul se poate întoarce în Capitală, acolo unde ne conving toți mass-medioșii că-i este locul.

Suporterii ceferiști se vor simți probabil precum m-am simțit eu după ce ne-a eliminat Suedia, în 1994. Kennet Andersson. Blestematul ăla suedez de un metru noăuștrei, mai mic cu 5 luni decât mine. Thomas Ravelli. Portarul cu rânjet fermecător, pe care-ți venea să-l strângi de gât prin televizor. Atunci șocul a fost brusc. Un balet aerian inegal în careul nostru prunean, urmat de câteva injecții letale de la 11 metri. Două zile n-am vorbit cu nimeni și nimeni n-a vorbit cu mine. Toată țara era un pachet de fantome. România avea președinte, iar Suedia era stat monarhist, dar asta chiar nu are vreo importanță, deși atunci încercam să găsesc și cea mai mică explicație. Acum șocul poate veni cu încetinitorul – lung și dureros. De fapt, nu va fi chiar un șoc, ci mai degrabă o moarte lentă, în chinuri. Și la final (etapa 28, 31, 34?) o să ne râdă toți în nas. Greu de suportat. Al naibii de greu…

Pesimiștii se vor (ne vom) regăsi mai ușor după un astfel de eșec. Eu, cel dintâi dintre ei. O să fim ocupați să vă zicem că „v-am zis noi!”. O să vorbim de Renan, de Weldon, de Costa vs. Andone sau Costa și Andone în aceeași găleată. Apoi o să dăm sfaturi, convinși că în sfârșit cineva ne va asculta. Ce păuni vom fi! Dar vom sfârși ca întotdeauna: împăunați și ignorați. Strategia nu se face pentru noi, iar noi nu vrem să ne adaptăm strategiei.

Optimiștii își vor reveni mai greu, iar inconștienții niciodată. Mulți dintre ei își vor băga picioarele și dintre-picioarele în el fotbal. Pentru unii, nu există CFR fără Champions League, deși nu vor recunoaște asta nici măcar injectați cu scopolamină. Competiția internă e doar etapa obligatorie pentru competiția europeană. Faza pe țară. De 5 ani încoace, în Gruia se joacă cu morcovul, spectacolul e sacrificat în detrimentul performanței. Greu mai vezi un meci în care echipa să semene cu cea din perioada romantică a CFR-ului lui Paszkany, când visele nu deveniseră încă realitate. Nici stadionul nu mai e plin, ca altădată. Ba că meciul e vineri, ba că e luni, ba că e pus exact în week-end – scuze sunt destule, iar neveste cu sucitoare pe toate etajele. De fapt și de drept, jocurile pentru cele 3 puncte se văd foarte bine și la televizor. Televizorul e însă nociv, pot să vă garantez asta. Se știe foarte bine că televiziunea omoară fotbalul. O zic și cei cu tribunele pline, meci de meci, nu doar noi, românii, cei cu multe tribune degeaba. Mai mult, dacă televiziunea omoară fotbalul și protejează oieritul, reluările TV omoară CFR-ul, din toate unghiurile. Un meci prost al CFR-ului, văzut la TV, te umple de nervi mai ceva decât inscripțiile cu „Aici nu se ia mită”. Simplificat: CFR, nefăcând meciuri bune, te umple de nervi. Și de disperare.

Revin la optimiști. Ei vor suferi puternic, dar nu pe viață. Optimistul are un aparat de protecție și regenerare foarte dezvoltat, pe care l-aș invidia cu plăcere dacă nu mi-ar fi mai comod să fiu pesimist. „Lasă că o învățat Arpi din greșeli și de acum o să știe ce are de făcut!”. Și o să vină următorul campionat, în care se va aștepta din nou spectacol și, dacă nu se poate spectacol, măcar încă 1-2-3 trofee. Optimiștii își vor reveni, că nu degeaba-s optimiști.

Există și scenariul SF, cu CFR = campioană, pe care nu-l putem ignora, oricât de pesimiști am fi, pentru că este realizabil matematic! Noi, pesimiștii, cei pregătiți pentru gestionarea eșecului, nu a succesului, ne vom bucura scrâșnit-moderat, cu pumnul optimiștilor în gură („V-am zis noi? CFR, ale! CFR, ale!”). Da’ optimiștii-s băieți buni, ne vor primi și pe noi în Champions League. Totul va fi cum va trebui să fie, iar niciun ceferist n-o să mai fie vreodată trist, că va lipsi obiectul tristeții. Coloana CFR-ului modern, alcătuită din vertebrele ei, trofeele, va fi din nou dreaptă, chiar dacă un pic cam țeapănă. The end.

***

Acest text nu este o fabulă, deci nu are morală.


<a href=”http://polldaddy.com/poll/6141893/”>În ce tabără vă situați?</a>

0 comentarii

  1. Si eu sunt in tabara pesimistilor. La modul in care jucam nu putem avea pretentia sa luam titlul, mai ales ca vin puternic din spate Steaua, Vaslui, Rapid si Dinamo. Acuma avem antrenor nou, care o sa foloseasca alt sistem, alti jucatori, si deci adio sperante de omogenitate sau „trasee prestabilite”.

    CJ, cred ca ar fi interesant sa pui un sondaj la postarea asta, sa vedem care e procentul de pesimisti si care e procentul de optimisti printre „tribunisti”.

    Apreciază

  2. Nelegat de subiect: vad ca cfrmania de pe gesepe mai traieste doar din comentarii. Ca nimic nu se schimba pe acolo, siteul nu mai este updatat veci. Si-au pierdut interesul gesepistii, afland de concurenta pe care o au prin tribuna noastra 😀

    Apreciază

    • Păi le-a cam pierit ”mania” CFR încă de anul trecut, când nu mai prezentam un pericol pentru alți maniaci. Oricum, e mai bine să-l lase în continuare pe Andone să țină primul antrenament de la CFR (azi, ora 17), decât să posteze mizerii precum cea cu Stan și Mureșan! Mă mir că la acel pseudo-articol au mai fost ceferiști care s-au logat pe sait să mai și comenteze, nu doar să-i înjure, așa cum meritau. Înjurături politicoase, normal, cu mare respect pentru mamele autorilor.

      Apreciază

  3. Pesimisti sau optimisti ..hmmm…avem din nou doua tabere … Oare de ce nu putem sa ne bucuram ca pur si simplu exista CFR Cluj sau culorile alb/visiniu ? Daca terminam pe primul loc e dar de la Dumnezeu daca pe 3,4 sau 8 asta avem cu asta defilam .

    Apreciază

    • Optimismul și pesimismul sunt stări normale, umane. Fă-ți probleme când una dintre categorii va dispărea. Dar îmi place întrebarea ta: ”Oare de ce nu putem să ne bucurăm că pur și simplu există CFR Cluj?…” (am lăsat afară partea cu culorile, că mie-mi plăcea și combinația alb-violet).

      Apreciază

      • La Traore oare despre ce o fi vorba? „O statistică realizată de presa din Rusia relevă faptul că puştiul cumpărat de la CFR Cluj a şutat de 7 ori în barele porţilor adverse, mai mult decât orice alt jucător care evoluează în prima liga rusă.” Tot masochism sau precizie? 🙂

        Apreciază

  4. Eu as face un sondaj de acest fel (pesimisti/optimisti/nehotariti) printre cei din lotul CFR-ului. Si as mai aduga inca o categorie: „nu ma intereseaza”.

    PS: stiu ca-i secret, da’ eu am votat ca-s nehotarit.

    Apreciază

    • S-a notat! La vară, când e Campionatul European și noi ne plictisim, o să facem și un sondaj pe zodii. Câți gemeni, vărsători etc. sunt fani CFR. O să-l rog pe Vochin să interpreteze rezultatele.

      Apreciază

      • Eu propun sa facem sondajul la mine in curte; gratare, mici, bere, meciuri la Tv (am si copertina daca ploua), vine si Al(ex)bu de la Sibiu, tragem linie si adunam bune si rele din campionatul 2011/2012. Cat despre zodii… important este sa luam titlul

        Apreciază

  5. Champions League e doar un vis la care nu stiu cand vom mai ajunge, acum chiar daca castigi campionatul trebuie sa joci preliminarii iar la momentul acesta nici o echipa nu poatre trece acest hop, cu atat mai mult CFR care in opinia mea are lot de lupta pt retrogradare si joc de divizia b, sa te domine trei sferturi din liga 1, si o echipa ca cea a petrolului care a fost facuta in mare parte in retur trebuie sa dea de gandit tuturor cfr-istilor, eu mi-am cam pierdut speranta ca vom mai avea echipa buna deoarece patronul nu prea mai are bani iar cei care aleg jucatorii nu prea se pricep (mai sunt si exceptii dar per total nu se pricep)as putea da nenumarate ex. cu jucatori adusi pe bani multi (1 milion) si care nu au jucat iar de recuperat bani mai greu: amoreirinha, atacantu de la sportu ala blondu cumparat de la netoiu atat de bun o fost ca i-am uitat numele, prette, papusica, frunza si o multime de jucatori adusi care chiar daca s-au adus gratis cum se spune s-au platit bani de instalare, salarii iar baietii nici nu au jucat pe multi i-am cam uitat dupa nume, per total balanta bani adusi din CL si vanzari de jucatori este sub ceea a cheltuielilor 100% dar poate au mai castigat din pariuri ca sunt o gramada de meciuri aranjate si acum imi aduc aminte de mirel radoi cu biletul de pariuri in mana pe care-l arata la tv meciuri in care el evolua si cfr cu rapid, ca sa inchei as spune ca pana nu se aduce un om in staff gen boloni si sa fie lasat sa faca treaba, sa fie un proiect pe multi ani, nu cred ca mai vedem fotbal doar turca.

    Apreciază

  6. Sa nu radeti,dar eu sincer nu stiu exact din ce tabara fac parte…Am sa incep cu partea logico-rationala(emisfera stanga a creierului).Sa ma explic: faptul ca echipa nu are un antrenor competent,a carui influenta sa se simta in jocul echipei ,am spus-o de mult,inca din ultimele jocuri ale turului,meciul cu steaua punandu- ma serios pe ganduri…A urmat cantonamentul prelungit dar descurajant din iarna cu evolutii haotice ,joc la intamplare si cu 2 mari greseli ale conducerii:cedarea lui renan si weldon,fara a pune valori certe in locul lor.Inceputul returului mi-a confirmat temerile prin evolutii mediocre(fara idei ,cu exceptia titularizarii obsesive a lui bastos),dar jucand cu adversari slabi sau”prietenosi” si beneficiind de executiile lui kape,sougou,muri si mai ales de jocul rezultatelor ne-am vazut lideri detasati.Am tot repetat insa ca daca vom continua sa pacalim fotbalul,sansa si rezultatele indirecte nu ne vor putea sustine la infinit.A venit lectia lucescu(mircea prin fiul lui razvan) si-am intrat intr-o criza previzibila de mult .Mergand pe firul logic,in conditiile in care noua noastra speranta de pe banca nu este un fin tactician ,ar trebui sa urmeze caderea…infrangeri dureroase si delirul adversarilor si a mass- mediei.Ceva imi spune (emisfera dreapta-responsabila de creatie,imaginatie si intuitie)insa ca nu va fi asa…In repriza a doua de la ploiesti ( e drept intr- situatie critica)pt.prima data in ultimele 10-12 etape,n-am mai jucat la ciupeala,la greseala adversarului ci am avut curajul( in inferioritate) sa jucam deschis,ofensiv ,pe contre ,sa atacam si sa riscam.Aceasta repriza a semanat oarecum cu meciul de la craiova acum 2 sezoane( 0-2 la pauza,om in minus,adversar indarjit)care a salvat titlul si reprezinta dupa mine semnalul iesirii din criza.Aceasta atitudine ( indusa de andone)si acum obligatorie in conditiile presiunii din spate,poate sta la baza renasterii jocului nostru.Urmeaza 3 jocuri accesibile in care daca vom juca in primul rand cu inima(iar pt.asta e bun andone)si vom renunta din start la maini moarte gen bastos si godemeche,putem obtine 9 puncte,cu care vom mari actualul avantaj si vom inversa balanta psihologica,atat de importanta in ultimele etape.Inca ceva: cei care au strigat tare in ultimele 4 sezoane( becali,borcea,porumboiu si iancu)si au fost sustinuti pe fata de mass- media niciodata n-au castigat,dimpotriva s-au incurcat reciproc in meciurile directe…iar sansa( foarte importanta pt. Invingatori)ne este datoare dupa finalurile cu medias,sportul si ploiesti.In concluzie ,nu am argumente categorice care sa ma faca sa fiu optimist sau pesimist incurabil;intuitia imi spune ca istoria se va repeta si vom juca din nou cu titlul pe masa in cluj in ultima etapa,de data asta in Gruia in meci direct contra adversarei din 2008.

    Apreciază

  7. Idee buna impartirea in pesimisti si optimisti . Dar dupa mine, mai corecta ar fi in realisti si utopici . Pt ca cei multi care critica jocul lamentabil, lotul plin de solduri, goana dupa profitul imediat, fara un procent de reinvestire etc., si din aceste sumedenie de cauze, coroborate cu ultimele rezultate, nu vad posibila cistigarea titlului, nu este pesimism, ci pur si simplu realism . Iar ceilalti, mult mai putini la numar, pt care avem cel mai bun lot , cel mai bun antrenor si desigur cea mai inteleapta conducere, sunt departe de a fi optimisti, sunt doar utopici . Ceea ce nu este de condamnat, ci chiar de admirat ! PS. Bine a scris un confrate, ca noi in acest sezon am facut +1, iar steaua +7, in conditiile in care noi am adus salate vestejite, iar ceilalti pe Chiriches, Chipciu si Parvulescu . Ba mai mult noi l-al ratat si pe Sepsi in dauna celor de la Tg-Mures, desi venea liber de contract cum la place alor nostri . Si cu Sepsi in spate si Camora la mijloc parca aratam mai bine . Si apropo, l-am imprumutat si pe Kivuvu, care e star fata de Godmeche, asa a putem sa vorbim mult si bine, ca realitatea este care este !

    Apreciază

  8. Acest thread e cam iespirat, presupun. Totusi, ma folosesc de ocazia de a reprosa dlui Paszkany lipsa de viziune in cazul lui Cipri Deac. Iata, este motorul Rapidului, marca etapa de etapa (probabil i se datoreaza si lui Lucescu, care l-a lasat sa joace asa cum ii place). Daca si-l permite avarul de Copos, probabil ca si l-ar fi permis si Paszkany. Doar ca nu l-a considerat suficient de bun. Oricum, ne-ar fi fost extram de util. Alaturi de Renan Garcia. De Weldon nu discut, cred ca e un smecher (ca sa nu folosesc cuvinte mai tari).

    Apreciază

    • Avand in vedere ca esti foarte batran, e de inteles ca uiti. Am sa-ti permit sa-ti aduc aminte ca, nu mai departe de toamna trecuta, onor conducerea CFR-ului a decla(m?)rat ca in Gruia nu merg ciorbe reincalzite si ca niciodata nu se mai vor accepta reveniri de jucatori ori antrenori la CFR. E ultima oara cand iti accept varsta ca scuza sa uiti asemenea lucruri elementare! („Agresiunea” scrisa de mai sus e facuta doar in scopuri satirice, nea_silica fiind unul dintre cei mai cool franari pe care-i cunosc).

      Apreciază

  9. pur si simplu nu as suporta ca miticii sa ia campionatul mai ales ca totul depinde de noi !
    Chiar daca jocul nu-mi da sperante si doar intr-o nota de pesimism pot privi totul, trebuie sa FIU OPTIMIST(asa am si votat) si sa sper ca o scoatem la capat cumva ! HAI CFR !

    Apreciază

  10. Sondajele sint in voga, bag de seama. Este unul pe gsp.ro care ne arata cit de optimisti sint suporterii primelor 5 clasate. Steaua conduce, ceea ce-i pe undeva normal: suporterii ei debordeaza de optimism precum creditorul-sef. Hilar nu-i lucrul acesta, ci cunostintele de matematica ale gesepeilor: Vasluiul apare cu 7% din optiuni, adica pentru ei operatia complexa 731*100/18388 are ca rezultat 7%. Mie mi-a dat 3.975%. Daca asa numara si arbitrajele pro-CFR, mi-e clar: gesepeii sint cinstiti si obiectivi, baiu-i ca nu pot mai mult!

    PS: am gasit si explicatia: superficialitatea.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.