Andone, Andone / rupe-le stresúrile…


știți cu ce se apără un dresor de feline?
nu, nu cu biciul – acesta e o „armă” de atac, nu de apărare; și nu e folosit pentru lovirea animalului, ci… pentru a face zgomot (prin acest zgomot dresorul „spune” că spațiul respectiv este teritoriul lui, lucru care-l face pe animal să se simtă foarte incomod).
nici cu pistolul – acesta nu este altceva decât un bici mult mai zgomotos.
ci cu un scăunel.

da, oricât ar părea de ciudat, un simplu scaun poate ține la respect orice tigru fioros.
cu condiția să aibă 4 picioare.
scaunul, nu tigrul.
ok, pot fi și 3, nu asta-i ideea – important este să fie picioare.
explicația e foarte simplă: dacă pentru un om scaunul e un singur obiect, pentru un animal de inteligența felinei fiecare picior este o armă distinctă.
iar animalul nu se poate lupta cu mai mulți inamici, ci doar cu unul.
având de înfruntat 4 inamici, renunță la atac.

exact așa este și omul: nu poate înfrunta doi inamici deodată.
cu diferența că, în cazul omului, lucrurile merg mult dincolo de aria fizicii (și mult2 dincolo de cea a mecanicii).
mai pe românește: un om nu poate înfrunta două presiuni deodată.

știe toată lumea ce este stresul și ce consecințe negative are.
mulți știu și latura pozitivă (fără stres nu există motivație).
dar puțini știu/intuiesc cum stau lucrurile cu două sau mai multe stresuri concomitent.
păi așa stau, ca în cazul „tigru contra scăunel”: omul nu poate face față la două stresuri (presiuni) diferite.
dacă asupra unui ins acționează un stres, insul poate avea orice comportament: să clacheze, să renunțe, să lupte, să fie motivat, să fie ultra-motivat ș.a.m.d., în funcție de dispoziție și situație.
dar dacă acționează mai multe stresuri, e bai mare.

un exemplu:
acesta este unul dintre motivele (dar nu singurul!) pentru care un șef nu are voie să-și certe în public un subaltern: la presiunea „normală”, dată de sarcinile subalternului, se adaugă și cea legată de imaginea în ochii publicului, iar subalternul are două posibilități: fie (1) clachează, fie (2) înlătură o presiune, ceea ce de regulă înseamnă că nu mai e atent la sarcinile sale (vrea doar să „se scoată” în ochii publicului).

și un exemplu de fructificare a acestui fenomen:
un profesor poate liniști orice elev/student recalcitrant prin adăugarea unei/unor presiuni.
pedepsirea elevului este o armă ineficace, fiindcă acel elev/student va avea de înfruntat o singură presiune (să nu mai vorbim de situația în care pedeapsa îl face, din contră, să-și satisfacă nevoia de stimă).
metoda adecvată este adăugarea de presiuni.
de altfel, în învățământul universitar, dacă există un student pus pe rele, acesta se potolește de numa’-numa’ în ultimele 2-3 săptămâni de școală – motivul este presiunea adițională dată de apropierea examenului.
[din păcate, extrem de puțini profesori știu aceste lucruri.]

***

OK, dacă ați ajuns până aici, știu că mă înjurați că v-am făcut să pierdeți timpul cu așa ceva.
dar ajungem acum și la CFR.

știți câte presiuni se exercită în acest moment asupra echipei noastre?
ia să le numărăm:

1. prima este cea normală, dată de „activitatea curentă”.

2. a doua este cea a luptei pentru titlu.
notă: pentru o echipă care a experimentat câștigarea de titluri, (2) se poate considera ca făcând parte din (1).

3. presiunea pusă de primele consistente pentru meciurile cu contracandidate (Vaslui, Rapid).
notă: (3) și-a făcut „numărul” și acum a dispărut; dar și-a făcut numărul bine de tot.

4. presiunea pusă de finanțator prin discursul public, cu exprimări de genul „echipa nu joacă nimic”, „nu poți fenta fotbalul la nesfârșit” ș.a.m.d. (din această perspectivă, nu contează deloc valoarea de adevăr a afirmațiilor respective).
notă: poate că acum și (4) a dispărut (mă refer la aceste zile, nu la sezonul actual).
și înc-o notă: de remarcat că președintele clubului n-a făcut această greșeală.

5. schimbarea antrenorului, care cere adaptarea jucătorilor la o situație nouă (stil de leadership nou, metode de antrenament noi, scheme tactice noi ș.a.m.d.).
în condiții normale, fără restul de presiuni, această presiune este cea care generează acel comportament bine-cunoscut al jucătorilor, de a fi mult mai motivați când au un antrenor nou.
mulți au observat că acest fenomen nu s-a întâmplat și în cazul aducerii lui Andone la CFR, jucătorii având aceeași atitudine nașpa – explicația e clară: spre deosebire de situațiile obișnuite, acum această presiune nu este singura, ci se adaugă la (multe) altele, foarte puternice.

6. presiunea dată de rușinea ultimelor rezultate (egaluri/înfrângeri), mărită mult de acel 0-5 contra lui Rapid.
în mod normal (adică fără restul presiunilor), aceasta ar trebui să ambiționeze jucătorii, pentru a schimba imaginea; din păcate, există acele alte presiuni.

7. presiunea dată de atacurile din presă (ale „ziariștilor” sau ale cluburilor adversare), de genul „CFR fură cu arbitri”, „CFR câștigă doar blaturi” etc.

8. presiunea dată de arbitrajele potrivnice.
nu contează dacă arbitrajele sunt sau nu potrivnice, contează doar cum percep jucătorii situația.
notă: nu știu dacă ei percep arbitrajele ca fiind tendențioase, dar mă tem că da.
dacă antrenorul s-a plâns de arbitraj, în mod normal și jucătorii vor considera la fel.

poate că sunt și altele, dar acestea sunt cele mai importante.
unele dintre ele – (3) și (4) poate că nu mai acționează.
de asemenea, urmează ca (5) să fie depășită (acomodarea cu noul antrenor).
să facem abstracție de (2) (presiunea luptei pentru titlu), incluzând-o în (1).
rămân așa: (1/2), (6), (7) și (8).
prea multe!
comportamentul normal este de a nu face față, de a fi total de-motivat (adică total lipsit de ambiție, cu o atitudine aiurea) și de a abandona lupta (de a „sta” pe teren și atât).

așadar:
să nu ne așteptăm ca Andone să facă minuni în privința resuscitării echipei.
poate c-o va face, nu zic „nu” – ceea ce spun eu este să nu avem pretenția s-o facă.

și al doilea „așadar” – ce ar trebui să se facă legat de aceste lucruri:
evident, să se înlăture presiunile.
asta ar include, ca un minimum necesar, următoarele:
1. Andone să convingă jucătorii că arbitrajele NU le sunt potrivnice; asta ar presupune să NU critice arbitrajele după meciuri, oricât ar fi ele de tendențioase.
2. conducerea să NU promită prime pentru anumite meciuri (cu U, Dinamo, Steaua) – ajunge presiunea dată de dorința de a fi campioni, nu e nevoie de o motivație suplimentară, care ar dăuna.
3. „forțarea” unui scor cât mai mare în meciul următor, pentru combaterea presiunii (6): dacă CFR înscrie, să nu se mulțumească cu 1-0, retrăgându-se în apărare, ci să forțeze un scor mare, pentru refacerea moralului (subliniez: nu mă refer la tactica dintr-un meci obișnuit, deci nu spun că la 1-0 trebuie continuat atacul; poate că este așa, sau poate că nu este – eu spun doar că în ACEST meci, care urmează, trebuie procedat astfel).
4. Pászkány să facă tot ce se poate pentru înlăturarea presiunii (7) (cea mai perversă) – nu știu ce poate domnia sa, nu știu ce se poate face la modul general, dar ceva trebuie făcut (sincer să fiu, eu sunt sigur că tocmai de aceea a fost adus Andone, pentru încetarea atacurilor din presă; și, la fel ca la punctul precedent, subliniez că nu mă refer la ce ar trebui să facă clubul la modul general în privința acelor atacuri, ci la ce ar trebui să facă în ACEST moment, pentru reducerea acestor presiuni).

mă opresc aici, fiindcă nu cunosc suficient lumea fotbalului.
sunt sigur că fiecare cititor ar putea alcătui lista de mai sus mult mai bine decât mine.
tot ce vreau să fac eu este (1) să atenționez în privința acestui efect al presiunilor, (2) să spun că asta ar trebui să fie prioritatea zero, înlăturarea unor presiuni și nu alte chestii fotbalistice și/sau organizaționale, și (3) să vă rog să fiți îngăduitori cu Andone pe parcursul acestui retur – dacă nu obține rezultate, nu este neapărat din vina lui.
menționez că nu sunt nici un fan al lui Andone, nici un pesimist (dar nici optimist, eu nu mă încadrez în sondajul lui 07 🙂 ).

autor: de-a dura lex

0 comentarii

  1. Am inteles, dar presiunile 1, 2, 3, 4 si 5 le au si contracandidatele la titlu( mai putin Rapidul la 5 si 2 :)) , sa nu mai vorbim de 4 la steaua 🙂 , dupa cum nu-i exclus sa se lipeasca oricare echipa si de 6 in etapele ce vin. Presiunea 7 a existat si acum 2 ani, si acum 4 ani, deci nu se pune. La fel cu 8-ul. In returul din 2008 toti arbitrii vroiau sa demonstreze ca ei nu sunt pro-CFR, sa nu mai vorbim de 2010, cred ca Mandorlini pregatea meciurile luand in considerare ca vom juca doar in zece oameni. Dupa mine problema e ca cel mai bun lot e cam subtire numeric + valoric si cu atatea galbene si rosii, etapa de etapa vom avea probleme in a incropi cate o echipa de mai doamne ajuta.

    Apreciază

    • și numărul mare de suspendări este tot o consecință a numărului ridicat de presiuni. *** în privința faptului că și alte echipe au acele presiuni: da, și tocmai de aceea n-au mai avut de mult rezultate.

      Apreciază

  2. Cu impertinenta as spune ca s-ar putea ca noi sa fim de fapt dresorul (nu tigrul) si, chiar si cu scaunel (la cap) sa ne confruntam cu vreo 6-7 tigri. Sper, asadar, ca Andone e Sandokan. 🙂 Excelent textul, deaduralex, dar am o mica sesizare: daca nici tu nu esti optimist sau pesimist (si nici eu nu sunt – mai pesimist decat sunt de obicei), atunci cine mai ramane in categoriile lui Dinu? 🙂

    Apreciază

  3. Inca ceva, astia, Becali, Porumboiu, Iancu, Mititelu, cand se laudau ca de-aia stau toata ziua la televizor, ca sa puna presiune pe arbitri si adversari, inseamna ca dpdv stiintific procedau bine?

    Apreciază

    • ei, nu chiar din p.d.v. științific, totuși 🙂 *** oricum, am înțeles ideea și așa este: ei știu că discursul lor pune o presiune pe arbitri în mod direct, și știu/simt că pune o presiune suplimentară și pe adversari (adică pe CFR). și dacă mulți arbitri nu pot face față unei singure presiuni, este clar ce se întâmplă cu jucătorii, asupra cărora se exercită mai multe.

      Apreciază

  4. Presiunile exista si nu vad cum le putem inlatura, din pacate. Cea de la punctul 6, rezultatul rusinos cu Rapidul e deja istorie, trebuie s-o uitam. Atacurile din presa nu pot fi blocate in nici un fel. Nici arbitrajele vadit dusmanoase. Mie cel putin, mi-e clar ca acesta din urma are ca scop diminuarea lotului valid, etapa de etapa, prin acordarea a cel putin 4-5 cartonase galbene, insotit uneori si de cartonase rosii. Revin insa la problema principala: cum zice si Caneto, subtirimea lotului. Unii dintre jucatorii de baza nu au valoare (as putea sa-i enumar, le stiti si voi) iar dublurile pe posturi sunt, dupa cum bine le zicea VBCS, solduri. In aceste conditii, prea bine stiute si de oponenti, mereu vom suferi arbitraje smecheresti, cu scop clar. E nevoie de calm si multa incredere in fortele noastre. Am incredere ca avem un antrenor competent, care va sti sa-si motiveze echipe. La fel si conducerea. Va fi oricum tare greu in atari conditii.

    Apreciază

    • nea_silica, din perspectiva mea (cel puțin din cea a acestui subiect) lotul este ceva dat, nu are rost să vorbesc despre el – avem acest lot, să vedem ce putem face să-i maximizăm rezultatele.

      Apreciază

  5. Off topic (scuze, am incercat la Contact dar nu mergea CAPTCHA)

    Domnilor,

    In primul rand felicitari pentru un website inteligent. O placere de vizitat si pentru cei care nu sunt suporteri CFR (inca). Dar devin pe zi ce trce suporteri ai suporterilor CFR-ului 🙂

    Am si eu o sugestie. Pentru noi astia de prin afara granitelor calare pe Sopcast sau alte transmisii online poate ati putea crea o rubrica de discutii deschise in timpul meciurilor. In care sa mai punem si noi o intrebare mai varsa naduful, mai citi un comentariu inteligent. Stiu ca moderati comentariile (idee f buna cu care sunt de acord). Poate lasati comentariile libere pe perioada limitata de timp, le dati la liber doar celor care se inregistreaza sau n-au calcat inca pe bec. Sunt convinsa ca veti gasi o modalitate sa mearga. Si sunt sigur ca ne veti face o placere celor care nu pot veni in tribuna.

    Prin august cand vin prin tara sper sa ne vedem si in tribuna (in prima mea vizita in Gruia din 1976).

    Apreciază

    • Am avut mai demult o discuție sumară referitoare la introducerea unei rubrici de chat. Am decis, cel puțin deocamdată, să păstrăm linia clasică, de blog axat pe articole și comentarii, și să-i îndrumăm pe cei amatori ai acestui instrument de socializare spre saitul lui Chefere ( http://www.cheferetv.net/ ). Acolo există deja o comunitate bine constituită și n-am vrut să lovim în ea, ci s-o promovăm. Dacă vom fi în viitor mai mulți, mai deștepți, mai curajoși, mai talentați, poate vom implementa și pe Tribuna anumite proiecte. Da’ mi-e greu să mă hazardez și să promit marea cu sarea, iar noi să fim în stare să oferim numai tastă cu tastă.

      Apreciază

  6. Sper sa nu ne citeasca jucatorii 🙂 Solutia e sa-i bage in cantonament pana la terminarea campionatului, fara telefoane, radio, calculator, televizor, ziare, patron, presedinte, etc. 🙂

    Apreciază

  7. Fara sa intru in detaliu reamintesc, ca nimeni de la Urziceni n-a vorbit despre posibila cistigare a campionatului, nici atunci cind erau pe locul 1 ! Ponderare a fost si la Galati. Acum Rapidul declara ca nu au nici o sansa la titlu, ba mai mult, la vreun trofeu . Ca sa nu mai zicem de Guardiola, dare zice ca si in El Classico Real are prima sansa, ca doar e pe locul 1 . Noi ? ( adica bossii ) Pai steaua ne va inmina trofeul sau cu punctul de la Ploiesti vom fi campioni sau bineconuscutele rateuri cu vom lua 9 pct in urmatoarele 3 etape samd . Dupa mine presiunile puse in mod bezmetic de CEI DOI sunt adevaratele otravuri, restul intra la activitatea specifica fotbalului .

    Apreciază

    • intrebarea e cum sunt gestionate aceste presiuni in vestiarul nostru sau a celorlalti. Degeaba zice Porumboiu la televizor ca n-are sens, titlul e la Cluj, daca in vestiar ii ia pe jucatori cu ati belit-o daca nu castigam.

      Apreciază

      • Nu te lega de Paszkany! Ce dacă a fost în vestiar la 0-0 și s-a terminat 0-5?! 🙂 Pe mine m-a ”dixtrat” (că nu-mi ardea de distracție) cum le-a spus Iuliu Mureșan jucătorilor că ei au schimbat antrenorul. Lucru pe care cei mai vechi din vestiar îl știau de ani buni de zile…

        Apreciază

        • Nici de jucatori nu ma pot lega, is si ei oameni, asa cum uneori si eu simt ca-i musai sa beau o (ma rog, merge si cu 1 in fata) bere, asa si ei, ii apuca din cand in cand nevoia de soc la echipa, altfel se instaleaza presiunea 9 in capul lor.

          Apreciază

  8. Sper sa nu se amane si azi verdictul in cazul valiza, orice s-ar hotari, pe noi ne avantajeaza. Daca becali e guilty, am scapat de steaua, merge in B 🙂 , daca-i not guilty, iarasi e bine, va incepe premierea adversarilor nostri, adica ii inhiba, netezind drumul nostru spre victorie in meciurile respective 🙂 . Sa nu mai vorbim ca a anuntat cuantumul presiunii 3 pentru urmatoarele 2 meciuri, 4000 respectiv 5000. Copos n-a comis inca aceasta greseala 🙂 Daca nu-i fuge ariciul de la buzunare inca vreo 10 zile, este posibil ca rapidistii sa clacheze tocmai din cauza lipsei presiunii 3 🙂 P.S. porumboiu: “Noi, patronii, ar trebui să nu vorbim deloc”, “După părerea mea, avem cel mai bun lot” 🙂

    Apreciază

  9. Iata ca nici macar unul dintre asa zisii „granzi” nu au pierdut. Asa ca iata-ne asaltati din toate partile. Dupa cum am zis mai sus, ar fi bine sa nu fim pe postul acelui scaunel, adica in loc sa jucam pentru castigarea campionatului, sa fim folositi de unii dintre „granzi” pentru a-i impiedica pe alti „granzi” sa castige…

    Apreciază

  10. Draga de-a dura cred ca tocmai ai construit niste sofisme perfecte. Sau, cu alte cuvinte, ai dat de-a dura cu sofismele in postarea ta de mai sus.
    Sa-ti spun, pe scurt, de ce cred eu ca toata constructia logica pe care ai facut-o nu sta in picioare.
    In primul rand CFR Cluj este o echipa care isi propune in fiecare an sa ia titlul si cupa Romaniei. Sunt niste obiective asumate in fiecare an clar, deschis si fara echivoc de conducerea clubului. In aceste conditii orice jucator nou care vine la CFR Cluj stie foarte clar ce se asteapta de la echipa si implicit de la el. Toti jucatorii. noi sau vechi, stiu inca de la inceputul campionatului ce se asteapta de la ei. (Sa nu ne imbatam cu apa rece cu exemple de genul Dan Petrescu sau Copos care nu recunosc public ca vor sa castige. Asta tine mai mult de modul de gandire tipic balcanic care este mai degraba cotit si ascuns si mai putin de cine stie ce tehnici psihologice sofisticate. In plus, cine stie ce li se spune acelor jucatori in vestiare). Asa ca presiunea nr 1 este chiar asta: castigarea a cel putin un trofeu. In asta consta „activitatea curenta” a echipei CFR Cluj. De aici mai rezulta ceva. Un club care isi propune sa castige trofee, daca are macar un dram de seriozitate in asumarea unui astfel de obiectiv, se presupune ca plateste niste salarii relativ bune jucatorilor si antrenorilor si ofera bonusuri consistente pentru castigarea meciurilor cu principalele contracandidate. Este un pachet obligatoriu care trebuie oferit jucatorilor angajati de un asftel de club. Adica jucatorii, vechi sau noi, se asteapta la asta de la bun inceput, sunt in tema.
    Mai departe, orice angajator are niste pretentii de la angajati. Si tot asa cum la o firma atunci cand rezultatele intermediare se indeparteaza de cele fixate, anumiti angajati sau toti angajatii sunt atentionati sau se iau masuri si mai dure, tot la fel, este firesc sa se intample acelasi lucru si la un club de fotbal. Si asta este un alt aspect pe care jucatorii si antrenorii il cunosc de la bun inceput si se asteapta in mod logic la el. Cercul este perfect, avem si morcovul avem si batul.
    Ori, avand in vedere ceea ce am scris mai sus mi se pare evident ca asa -zisele presiuni de la 1 la 6 sunt de fapt fatete diferite ale unei singure presiuni si anume nr 1: CFR Cluj are ca obiectiv asumat castigarea de trofee.
    Si, mai mult, eu spun ca si 7 si 8 sunt alte fatete ale aceleiasi presiuni. Doar ca sunt niste fatete particulare , specifice plaiului mioritic.
    In mod normal jucatorii unei echipe care-si propune in fiecare an sa castige trofee fac fata presiunii obiectivului cu toate fatetele manifestarii sale.
    Pentru ca, in mod normal, la o echipa care vrea trofee ai nevoie de jucatori care doresc la randul lor sa castige trofee. Cu alte cuvinte ai nevoie de jucatori dintr-un anumit aluat, jucatori care-si doresc putin mai mult decat un salariu bun si anume isi doresc sa castige si meciuri nu doar bani. Poate pare un cliseu dar asta e purul adevar.
    Aaa, ca observam ca sunt unii jucatori care isi uda pantalonii si clacheaza? Da, e adevarat. Sau ca pe altii ii doare, vizibil, la basca ? Da, si asta este adevarat. Dar nu e vina jucatorilor! E vina celor care i-au selectat, a modului in care s-a facut selectia. Daca nu sunt oamenii potriviti la locul potrivit atunci unii vor fi inclinati sa clacheze iar altii vor inclinati sa nu le pese indiferent daca conducerea vorbeste frumos sau nu despre ei, indiferent daca li se promit sau nu bonusuri suplimentare, etc. Si atunci singura solutie care ramane este ca toate aceste verigi slabe sa fie tratate individual. La unii va merge cu batul, la altii cu morcovul, la altii cu o combinatie intre cele doua iar la altii cu nimic. Iar daca ultimii sunt cei mai multi, atunci, vorba aia..ii bai!

    Apreciază

    • Scippio, dacă te uitai mai atent, vedeai o notă la presiunea (2), în care spuneam că la o echipă precum CFR presiunea (2) este inclusă în (1). Adică fix ceea ce îmi spui tu, în cea mai mare parte a mesajului. Deci nu-i niciun fel de sofism în ceea ce-am spus referitor la acel lucru. *** Referitor la (3), adică la presiunea pusă de primele aferente unor meciuri: tu combați ideea că aceste prime ar fi o presiune, spunând că – te citez – «se presupune ca [clubul] ofera bonusuri consistente pentru castigarea meciurilor cu principalele contracandidate. Este un pachet obligatoriu care trebuie oferit jucatorilor angajati de un asftel de club.». Ei bine, te-aș ruga să observi că primele consistente promise ceferiștilor pentru obținerea a 4 puncte în ultimele 2 partide nu i-au ambiționat absolut deloc, deci este contrazisă flagrant ideea că aceste prime (bonusuri) ar fi obligatorii. Nu este niciun fel de sofism în argumentația aceasta: din moment ce, în acest caz real, primele nu au avut vreun efect pozitiv, înseamnă că primele nu sunt obligatorii. Mai mult: te contrazici singur: dacă, așa cum spui în prima parte (în mod corect), câștigarea titlului este obiectivul asumat „clar, deschis și fără echivoc”, atunci primele trebuie să privească luarea titlului, nu unele meciuri anume, cum spui în partea a doua (în mod greșit), atâta vreme cât rezultatele din acele meciuri anume sunt foarte importante în atingerea obiectivului asumat. *** La presiunea (4) iar n-ai fost atent, și o combați astfel: «asa cum la o firma atunci cand rezultatele intermediare se indeparteaza de cele fixate, anumiti angajati sau toti angajatii sunt atentionati sau se iau masuri si mai dure, tot la fel, este firesc sa se intample acelasi lucru si la un club de fotbal.» Da, este corect ceea ce ai spus, numai că eu vorbeam despre cu totul altceva: despre criticarea jucătorilor ÎN PUBLIC. Aceasta nu este justificată nici în fotbal, nici în firme; și, oricum, eu vorbeam de faptul că ea este o presiune, ceea ce nu poți nega. *** Spui apoi că presiunile 1-6 sunt, de fapt, una și aceeași, aferente obiectivului asumat. Te înșeli: (5) ține de schimbarea antrenorului, care este un eveniment deosebit, care nu face parte din activitatea curentă, iar atunci când apare este o asemenea presiune, de care vorbeam. De asemenea, (6) reflectă tot un eveniment accidental, și nu activitatea curentă, deci și el formează o asemenea presiune. *** Spui că (7) și (8) înseamnă același lucru. Te înșeli. Presiunea pe arbitri (presiunea (8)) nu este pusă de terfelirea clubului în presă (presiunea (7)) cu privire la meciurile trecute, ci de discursurile referitoare la meciuri viitoare, arbitrate de arbitrii cu pricina. De altfel, (7) include nu doar referiri la arbitraje favorabile, ci și acuzații de blat (precum porcăria cu zidul gălățean), cu care arbitrii meciurilor viitoare n-au de-a face în niciun fel. *** În ceea ce spui în continuare, adică în finalul mesajului tău („jucători care-și udă pantalonii pentru că nu sunt potriviți locului în care se află”), nu faci decât să-mi dai dreptate, chiar dacă nu-ți dai seama. Mai pe românește: fix despre asta vorbești, despre jucători care nu fac față unor presiuni, chiar dacă folosești alți termeni. Un jucător prost joacă prost, nu clachează – este o diferență enormă. Iar dacă acel jucător a dovedit că poate juca bine, dar joacă constant prost, selecția nu are nicio vină. Te rog să-mi spui un singur jucător ceferist (folosit în mod constant în acest sezon) care n-a arătat că poate juca bine la nivel de Liga 1 – eu nu știu nici măcar unul. Nu selecția este de vină pentru jocul prost, ci ceva care se întâmplă acum – poți spune că nu-s presiunile invocate de mine, dar nu poți spune că e selecția.

      Apreciază

      • Dragule,

        Imi pare rau, probabil nu am reusit eu sa dau un ton potrivit interventiei mele, dar am senzatia ca ai luat-o aproape personal. N-am avut nicio intentie sa te atac, daca asa ti s-a parut, a fost doar o opinie personala. Mi se pare ca te-ai repezit ca un vultur sa-ti aperi ideile si sa-mi desfiintezi cu orice pret argumentatia si nu prea ai sesizat nuantele importante.
        Sa o iau pe rand (si pe scurt):
        a). evident ca am vazut ce ai scris la pct 2 . Dar din moment ce am bagat „stresurile” 1-6 la pct 1 nu mai avea niciun rost sa-l mentionez in mod special pe 2. Era subanteles.
        b) referitor la 3, imi pare rau, dar interpretarea ta mi se pare total eronata. Pai faptul ca primele respective nu au produs niciun supliment de ambitie arata exact ca ele nu au fost nicio surpriza, nu au reprezentat niciun fel de stres. Nici pozitiv nici negativ. Jucatorii s-au mentinut in indolenta obisnuita. Cat despre primele pentru „unele” meciuri aici iarasi cred ca gresesti. Pt ca, asa cum am scris, nu este vorba despre „unele” meciuri ci despre meciuri cu principalele contracandidate la titlu si eu cred ca este o practica larg acceptata si raspandita ca la aceste meciuri sa se dea prime speciale. De aceea nu cred nici ca asa ceva ar fi vreo surpriza pentru jucatori care sa le toarne plumb in ghete. Iar prima de obiectiv final nu exclude in niciun fel anumite bonusuri punctuale pe parcurs.
        c) (si) la 4 am inteles exact ce ai vrut sa spui. Dar poate ca avem o intelegere diferita asupra a ceea ce inseamna critica in public. Dupa parerea mea faptul ca patronul declara ca echipa nu joaca nimic sau ca pacaleste fotbalul in conditiile in care echipa chiar asta face de etape bune nu este critica in public. Mai ales dupa ce, luni de zile, s-a spus mereu ca avem cel mai bun lot si antrenor, s-au anuntat hegemonii, etc O critica in public inadmisibila este ceea ce face Jiji cand dupa un meci demoleaza anumiti jucatori sau chiar antrenorul.
        d) despre 5, ok, nu spun ca e ceva obisnuit. Dar e ceva la care si jucatorii si antrenorul se pot astepta daca lucrurile nu merg , nu e ceva inimaginabil.
        e) despre 7 si 8 , daca ai fi sesizat nuanta, am spus ca ar putea intra tot la presiunea 1 prin specificitatea locului. Da, in alta parte nu se poate. Dar in Romania se poate ca toata mass-media sa fie dedicata sprijinirii cu toate mijloacele posibile a unui grup restrans de echipe. Si in special a uneia. Dar daca esti fotbalist si ai un dram de sange in instalatie si de interes pentru echipa ta chestia asta, in mod normal, n-ar trebui decat sa te ambitioneze.
        Iar in final da-mi voie sa-ti mai spun un singur lucru. Un jucator de valoare si cu psihic bun joaca relativ constant bine. Chiar si folosit constant pe un post care nu i se potriveste de un antrenor limitat tot are cateva sclipiri care ii arata valoarea, cu toate ca nu da cel mai bun randament. In schimb un jucator care joaca un meci bine si sapte foarte prost nu e un jucator bun care e timorat. E doar un jucator slab , pentru nivelul respectiv, care a prins un meci bun.

        Apreciază

  11. Tocmai am vazut „interviul” (de fapt monologul) lu’ Jiji…..Paszkany si ungurii sunt Satan, tot Satan este sefu’ la 5-10 % dintre judecatori, dar dumnezou’ lu’ Jiji va triumfa si va invinge tota raul in tara asta……si vor cedea toti care sunt de-al lui satan toata mania lu’ Jiji….si adevarata dreptate dumnezeiasca pe care a adus-o de la Athos (Porthos si Aramais, dar mai ales D’Artagnan nu au fost amintiti…)

    Daca Pelvik („revolutionarul” norvegian) a fost consultat de 2x la psihiatrii oare cine ar trebui sa decida in cazul descreieratului care se crede cioban….

    Apreciază

  12. Retractez totul…:(……recunosc ca Satan m-a impins sa scriu impotriva fiului iubit al lui Christos si in sprijinul liebliengului propriu Paszkany, catre cativa procurori, multi (chiar toti) unguri…..
    Doar ca tot Satan imi sopteste ca acel Marino CHIAR A SEMNAT un contract cu Jiji prin intermediar si a intervenit pe sticla atunci si a spus ca Jiji a venit sa ia un teren de la el…..carevasazica un contract semnat pt. acoperire, adicatelea un tziruc de fals in inscrisuri in nume propriu si uz de fals…..
    Dar Christos tine cu cei drepti si l-a invins si data asta pe Satan…..indiferent de metode….victorie sa fie…..
    Doamne, chiar trebuie sa o intindem din tara asta corupta si fara de corupti?

    Apreciază

  13. Sa zicem ca mita n-a putut fi dovedita. Dar falsul?! Cei 8 achitati, cu toate dovezile din strainatate, acum ciobanul, cind falsul era clar, ce sa mai vorbim? Si ca tacimul tristetii noastre sa fie complet, felcerul iar decreteaza 9 pct in urmatoarele 3 meciuri si ca la Galati totul a fost curat. Doamne, doamne…

    Apreciază

    • D-nu Wass Bella: in locul lui Marino io i-as cere banii si i-as da terenul….chiar daca aesta nu sezista……si STIU ca acel teren nu sezista…..
      Romania!!! Romania!!! Romania!!!
      Sau „Mandra tara, tanar colt de rai….”

      Doamne fereste de Christosul lu’ Jiji….Prefer Satan de la Paszkany…..

      Apreciază

  14. Pai daca fapta nu a fost dovedita atunci nici falsurile facute in sprijinul ei nu au valoarea unei infractiuni…..asta-i cand vinovatia se supune la vot.Scor 2-1 in favoarea marlaniei(adica a lui cacareaza fecali)

    Apreciază

  15. Mă uit ”pe nemți” la Bayern – Real. O dată, dar nici măcar o singură dată, n-a fost vorba despre GB (nu Great Britain!) și sacoșele lui. Voi de ce nu vă uitați la fotbal?

    Apreciază

    • Fiindca traim aici Dinu,de aceea fiindca naiv fiind…eu cel putin in plan personal…credeam ca se mai poate salva ceva ,dar azi dupa ce am asistat la circul suprem si vazand decizia finala mie greata,o greata suprema fiindca imi dau seama ca nimic nu se mai poate salva ,nimic…suntem praf…
      Iar de aici incolo nici macar nu am sa mai vorbesc de jiji ,nu… am sa vorbesc de CFR deoarece azi am stat de vorba cu un pusti,de la juniorii nostrii unde din pacate se promoveaza aceiasi mizerie ca si la…sa zic steaua? sa zic dinamo? sa zic mioveni sau mures? chiar nu are importanta numele echipei si-atunci ? ce sansa mai avem ? de ce sa ne autoiluzionam mereu? De ce?!? Suntem corupti pana in maduva oaselor, e un mod de viata si dupa ce am stat de vorba pana la urma cu un copil mi-am dat seama ca suntem morti si ingropati iar titlul daca vine,daca va fi castigat de CFR nu va insemna nimic pentru viitorul copiilor nostrii ,absolut nimic crede-ma…asta e…

      Apreciază

  16. D-nu Wass Bella: in locul lui Marino io i-as cere banii si i-as da terenul….chiar daca aesta nu sezista……si STIU ca acel teren nu sezista….. Romania!!! Romania!!! Romania!!! Sau „Mandra tara, tanar colt de rai….” Doamne fereste de Christosul lu’ Jiji….Prefer Satan de la Paszkany…..

    Apreciază

        • Gata tac…dar inainte de a face asta va mai spui una…cica un junior bun,da’ bun de tot de la grupa ’95 …inaintas ,tehnic,bun dar sarac (ma rog viata in RO nu’i usoara) da copchilu bun de tat’ …se lasa de folbal…di ce ma? de aia…ca nu avea loc in echipa…di’ ce ma? (intrebare logica) fiindca tac’su aluia’ de ii lua locul (in echipa off-course) cica are crama de vinuri ( o fi jidvei o fi…dealu mare?! habar n-am) da’ ce-i cert e ca vinu’ aterizeaza direct pe masa lu’ Arpy si asta micu talentatu…se lasa…amu cica impinge carucioare prin Carefour si mai joaca cate o miuta da’i bun ma ! Ii bun,,,,Noapte Buna Ro….

          P.S. Ca sa mai ‘ndulcesc amaru …cica nu-i nici Arpy nici Muri nici Zamfir de vina 100% ei fiind invitati la meci doar cand bat astia micii…Ase’ ca sa fie tata’ lumea multumita …

          Apreciază

          • @Dantesc referitor la junior.

            Povesti din astea ma enerveaza cel mai mult. Aici ar fi nevoie de un grup de suporteri cu initiativa si hotarare. Sa-l urmareasca putin la joc pe juniorul respectiv, sa discute cu el sa vada cum sta cu cerebelu’. Dupa care sa traga putin de antrenorul de la CFR sa il primeasca inapoi. Daca nu merge (probabil), atunci trebuie gasita alta echipa eventual de liga inferioara unde sa se afirme. Adica niste scouting/manageriat. S-ar putea gasi o modalitate sa plateasca inapoi juniorul daca se alege ceva de el. Daca satisfactia ca ajuti pe cineva care sa merite nu e de ajuns…

            Marea problema e ca stiu ca toti stam rau cu timpul…

            Apreciază

  17. Ioi si sa nu uit jiji ii liber ! De fapt asta era esentialu’…jiji ii nevinovat ! Iar eu mi-am reconsiderat sistemul de valori …ce fain ii in romanica

    Apreciază

  18. Incredibil ce sistem legal este in tara aia….. Sa legalizezi MITA , numai ca sa nu intre un cioban la mititica??? Pai fratilor, ipotetic , are Steaua meci peste doua etape cu , sa zicem Otelul, si Gigel vrea sa cumpere meciul, sa stea moldovenii capra la oile lui ( oare ce-o iesi, ” caproaie? ) … Pai nici nu se mai streseaza ciobandante, o face legal, pe fata…. In loc sa-i mituiasca peste doua etape, ii „premiaza” cu o etapa mai devreme , sa-si apere cica sansele cinstit , contra echipei din etapa precedenta, sa zicem…….Chiajna… Extraordinar , cata mizerie……. Pai ori ne facem echipa- echipa, ori vom fi ca …..lupul mancat de oaie. :-).

    Apreciază

    • Poate ca metoda e acceptata si functioneaza in Spania ori Italia, dar sa vezi urmari, pe langa cea amintita de tine, daca se va permite si in fotbalul romanesc: 1. conducatorii cluburilor ai caror jucatori beneficiaza de “premiere” vor incerca sa profite primii – ce prima de victorie mai vreti si de la mine, nu l-ati primit de la becali? Si-i gata scandalul la clubul respectiv 🙂 2. Dupa ce se obisnuiesc jucatorii cu premierea, vor considera acest lucru un drept legal si normal, si vor avea pretentii in acest sens, stai domn’e,vrei sa-mi rup picioarele pe teren fara sa sara nimeni cu o premiere suplimentara? 🙂 3. Nemultumiri printre jucatorii echipei a carei patron se ocupa de premieri, daca premierea e mai consistenta decat primele lor normale la victorie 🙂

      Apreciază

  19. Stres ?
    Cred ca nu l-am gasit pe cel mai important.
    Diferenta dintre obiectiv (castigarea campionatului) si mijloace (valoarea antrenorului si/sau a jucatorilor).

    Apreciază

  20. Propun ca tema de discutie tinerii fotbalisti din propria pepiniera,respectiv echipa CFR 2:ce valoare au,ce performante au realizat,pe unde joaca pustii de acum 3-4 ani,cine-i antreneaza,in ce constau antrenamentele etc.Propun o dezbatere serioasa cu date concrete,verificabile si nu discutii dupa ureche gen”am auzit ca e foarte talentat,dar impinge carucioare la supermarket”;dupa stiinta mea exista cel putin vreo 6 scoli de fotbal in cluj,deci daca stie fotbal se poate muta in alta parte sa-si arate valoarea….Problemele reale sunt penuria de valori ,lipsa mentalitatii,plus antrenori care fac pregatire „ca la echipa mare”:luati o minge si jucati o miuta ,ca astazi n-am chef(nici nu ma pricep prea bine),trebuie sa beau o cafea tare sa ma trezesc dupa seara(noaptea )petrecuta in restaurant(club,discoteca)

    Apreciază

    • IQ crede-ma ca nu sunt povesti si nici discutii dupa ureche e un caz real si pt reveni cu detalii daca va fi nevoie. Adica nume junior,nume antrenor si numele celui care i-a luat locul in echipa

      Apreciază

  21. Sa-mi fie iertata aroganta, dar eu nu vad nici o presiune la echipa asta.
    Echipa mai relaxata ca CFR nu exista in campionatul nostru. Fiecare trage pt titlu, pt salvare de retrogradare pana si cei fara un obiectiv clar sunt mai determinati ca noi. CFR joaca la misto si asteapta sa le dea arbitru, ca asa s-au invatat. Ei si cu Dinamo.
    In meciul cu Sportul, la 1-0 ei erau 11/10 si duceau mingea in careul Sportului, apoi o dadeau in aut sau direct cadou la adversari. Cu un gol avans, in conditiile in care vrei sa obtii 3 pucte si ai si superioritate numerica, e de neconceput.. sa-ti bati joc de fotbal.
    Cu Vasluiul s-au trezit cu un gol avans si din nou in superioritate numerica, si s-au relaxat de tot. Au fost caraliti tot meciul.
    Cu Rapid la 0-1 sau 0-2, Picolo si Diogo pasau intre ei cu nonsalanta, apoi dadeau la portar.
    Petrolul ne-a calarit, de parca ei erau cei cu pretentii la titlu.
    Deci care e echipa cu presiune, cea care isi doreste cu orice pret victoria ?
    Abia cand au vazut ca sunt furati de arbitri, au devenit mai motivati, altfel CFR arata ca o echipa fara miza, cu un joc de divizia B. Deci sa lasam scuzele cu presiunea pentru aia care au mai jucat si in Europa, si in cupa Romaniei, si care mananca gazonul cand intra pe teren.
    Concluzia: Resuscitarea trebuie sa inceapa de la arbitri, sa ne dezavantajeze sau sa ne arbitreze cel mult corect, ca sa nu mai ashteptam cadouri si sa luptam. Fotbalistii sa munceasca, nu sa joace teatru, sa simuleze si sa cerseasca !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.