Sânge și muci


„Dacă Ando nu ar fi acceptat oferta, nu ştiu ce făceam.” – Paszkany Arpad

După 10 ani de la preluarea CFR-ului, club lăudat pentru profesionalism până și de unii dintre cei care-l disprețuiesc, iată că totuși mai apar semne omenești de slăbiciune de înger. Calculele atente, la miligram, sunt șterse cu buretele la primul semn de panică (când te calcă pe bătături Sportul Studențesc) și se fac urgent altele, de criză, de fiecare dată când te calcă Rapidul. După pățania lui Mandorlini, să nu-mi spuneți că nu aveți și voi sentimentul de déjà vu în cazul Costa! Ce-i drept, există multe diferențe între cei doi executați. Mandorlini era un fost campion devenit un biet domn într-un șanț. Costa nu era încă nimic și deja se spunea că nici n-o să fie vreodată cineva, chiar dacă ne-am căcăcit un pic la început că ni-l ia FC Porto. Imaginea care pare să se fi întipărit în creierul celor care asistă la spectacolul fotbalistic românesc este cea a unui simplu norocos, care a avut ghinionul să i se termine norocul. Ciudat, covorul pe care pășea Costa înainte să i se (re)tragă preșul de sub picioare, e încă la mare înălțime, dar oare altitudinea să nu fie dată și de gunoiul măturat sub el?

Și uite așa e în sport: oameni care păreau valabili, care păreau că știu ce beau din sticla de apă plată sau foarte plată, devin un fel de corcituri între martiri și țapi, sunt executați pe cale amiabilă și li se mulțumește sumar pentru tot ce au făcut, pentru tot norocul pe care l-au avut, pentru Beto și legătura de hidrogen cu FC Porto, pentru că au plecat, ducă-se!… Timpuri moderne. Pe antrenor nu-l mai țin nici măcar rezultatele, chiar și atunci când se vede clar că pe unii dintre componenții grozavului lot nu-i mai țin la CFR decât banii.

Se știe că la CFR jucătorii sunt urmăriți insistent cel puțin 6 luni înainte de achiziționare și se calculează cu atenție AMR-ul până la liberarea lor de contract. Nu vă lăsați înșelați de faptul că jucători atent monitorizați (și al căror potențial a fost bine evaluat, dovadă că au dat randament extraordinar – e vorba desigur de Weldon și Renan) au ajuns în Gruia doar în varianta demo. Nici de faptul că, deși sunt permanent monitorizați 20-30 jucători, în iarnă au fost aduși 3 jucători intrați în hibernare (Vranjes, Godemeche, Ganea). Simple întâmplări, excepții care întăresc regula. De la experimentul eșuat numit Mandorlini (nu Mando!), nu se vor mai aduce jucători la comanda angajatului, ci angajat la comanda (pfui!, era să zic la comanda jucătorilor) conducerii, care să lucreze cu materialul pus la dispoziție. Până aici e clar și logic, chiar dacă nu sunt de acord cu stilul. Înțeleg. Banii trebuie drămuiți, iar sumele de transfer economisite pentru plata salariilor. A trecut era cornului abundenței. E criză. La capitolul jucători nu sunt multe de spus. Nu găsești unul liber de contract destul de bun, improvizezi. Nu fac suficientă față Bastos sau Ronny pe stânga? Nu-i grav cât timp face dublu față Sougou pe dreapta. Legea compensației. Soluția când adversarii ȘTIU că Sougou e capabil să facă dublu față? Simplu: Sougou trebuie să facă triplu față! Nu-i strică, că-i crește și cota…

Nu mi-e clar însă cum sunt monitorizați antrenorii. Chiar, ce ne făceam dacă Andone nu accepta oferta?! Să nu uităm că, spre deosebire de Cârțu, care-și deja trăgea pe el costumul de Lance Armstrong în timp ce era ofertat telefonic de Iuliu Mureșan, nea Ando s-a gândit o clipă dacă nu cumva fură munca portughezului. Apoi și-a amintit că refuzase alte echipe în așteptarea telegramei vișinii de convocare, deci nu fură nimic. Fură numai alții, printre care și primarul. Revin. Dacă Andone spunea ”nu” – ceea ce știți și voi că era imposibil; doar Steaua se refuză! – rămâneam cu Costa, reasigurați că e cel mai bun? Vouă nu vă tremura adrenalina de emoție că poate Jaws nu se mai întoarce, dacă erați în pielea conducerii? Dacă e să iau motto-ul de bun, plin de sinceritate dezarmantă, mă întreb dacă există și planuri de viitor la acest club profesionist sau doar promisiuni de reparații morale. ”Promit că va fi lăsat să antreneze în Liga Campionilor.”, îl asigura Iuliu Mureșan pe Andone, de parcă CFR luase deja coronița.

Cel puțin 95% dintre suporteri au vrut capul lui Jorge Costa, cel care ne-a făcut să părem o campioană mincinoasă, nedemnă. Conducerea CFR le-a dat mai mult – tot corpul. Satisfacția e atât de maximă încât venirea lui Andone nici nu mai are importanță. Costa a plătit în primul rând pentru lipsa de spectacol, pentru faptul că n-a făcut din CFR o echipă dominantă. JC a urcat, precum Conceicao, până pe treapta de sus, apoi a fost dezechilibrat și s-a prăbușit în gol. Va fi uitat în curând, deși Beto nu.

Când 95% dintre suporterii CFR, care nu sunt de rezultat, au dreptate, n-are rost să fac eu pe harakiri și să spun că Jorge Costa n-a fost cel mai slab antrenor din 2002 încoace. Mi-aș face prea mulți dușmani și aș strica bunătate de ușurare generală. Nici n-am să mă hazardez cu analize complicate: cine l-a adus?, ce efecte negative vor urma demiterii de pe primul loc?, cine-i va urma lui Andone?

Andone vine să scoată sânge din cel mai bun lot. Pare foarte încrezător. Dacă Jorge Costa a fost săpat de jucători (și ar fi poate prima dată când nu Cadu face schimbările; i-am citit asta în privirea fixă din timpul meciului cu Rapidul), Andone are șanse mari că câștige al doilea campionat cu CFR. Dacă JC n-a fost săpat, iar jucătorii au dat tot ce puteau pe teren (și puteau chiar mai mult de 0-5), nu-i dau nici o șansă. Și nu pentru că Andone are la CV un șir de 7 înfrângeri consecutive pe când era la Dinamo, ci pentru că nu cred în ideea cu cel mai bun lot care s-a prostituat cu cel mai slab antrenor. La ce știința jocului de echipă au majoritatea dintre jucătorii CFR-ului (nu le ignor calitățile individuale), echipa actuală poate face orice antrenor să pară minuscul. Risc și un pronostic, care nu e nici pentru categoria ceferiștilor care niciodată nu sunt triști, nici pentru cei care susțin că nu-s de rezultat (Doamne ferește însă să ratăm titlul și Champions League!!!). Dacă jucătorii ceferiști nu l-au săpat pe Jorge Costa (și chiar nu văd vreun motiv s-o facă), fac pariu că Ando n-o să reușească mai mult de 2 victorii în meciurile rămase. În loc de sânge va primi muci. Nu-i urez noroc, că noroc a avut și Jorge Costa. Am să-i spun baftă! O fac doar din politețe, pentru că soarta acestui campionat a încetat să mă intereseze.

PS – Mai sus sunt exprimate strict părerile autorului, care nu reprezintă punctul de vedere al Tribunei CFR. Acest site găzduiește o serie de postări independente unele de celelalte, așa că nu se poate vorbi de o „politică” a Tribunei. Poate cel mult de un anumit spirit. În rest, ne-am adunat aici ca să nu fim împrăștiați.

0 comentarii

  1. Ne vom convinge,dupa primele doua meciuri,care varianta,dintre cele enuntate de tine este cea corecta. In calitate de suporter CFR,clar ca imi doresc,ca Ando sa poata resuscita echipa si sa ne ofere satisfactia unui nou titlu,doar ca am anumite rezerve. Ma uitam pe linia de clasament a echipei noastre cu care Ando a castigat primul tilu in 2008 care arata cam asa: 34j 23v 7e 4i,gloaveraj 52-22,76 e puncte!Ce super arata! Doar ca noi in momentul de fata avem deja 6 egaluri si 4 infrangeri,deci aproape imposibil de egalat acea performanta.Urmatoarele campionate 2009-2011,s-au castigat tot cu 69,70 de puncte.La cat de mult s-au impiedicat toate echipele in acest sezon,cred ca nu se va ajunge la 70 de puncte. Daca Ando va reusi sa lucreze la atitudinea,motivarea si daruirea jucatorilor,cu cele 5 pct avans si prin jocul rezutatatelor,poate ne vom bucura la final.In final va las cu cele cateva ganduri scrise intr-un comment la editorialul lui Bogdan,dinamovistul din Bacau.

    Apreciază

    • Am scris acest comentariu,inainte de a aparea editorialul „Sange si muci”.Chiar daca intre timp s-a scris,raman valabile gandurile mele bune adresate tuturor celor care posteaza aici.
      Despre Ando si CFR nu mai scrieti nimic zilele astea? Poate nu vreti sa va pronuntati pana dupa meciul de vineri seara. Avand in vedere Saptamana speciala si insemnata in care ne gasim,e mai intelept sa vorbim mai putin si sa ne rugam mai mult.Sunt zile in care ar fi frumos sa ne facem ordine in viata,in ganduri,sa ne impacam,sa iertam,sa ne regasim.Va imbratisez pe toti si ma bucur ca am descoperit Tribuna,cu oameni demni si suporteri adevarati,cu comentarii decente si de valoare!

      Apreciază

  2. Dur si adevarat. Din pacate nici eu nu-l vad pe Ando facand minuni cu lotul actual. Nici lotul de baza nu e fantastic, iar dublurile pe posturi sunt mai mult decat penibile. Poate socul va „electriza” baietii, desi mi se par cam blazati pentru asa ceva. Singura noastra speranta e ca celelalte echipe se vor incurca reciproc, etapa de etapa. Ceea ce e (avand in vedere cat de mult ne „iubesc”) e cam greu de crezut.

    Apreciază

  3. In primul rand o sa incep cu sfarsitul articolului tau in care spui ca soarta acestui campionat a incetat sa te intereseze. Uite eu nu te cred si nu spun asta doar ca sa starnesc o polemica,nu ,dar pur si simplu eu cred esti mult prea prins de ceea ce se intampla ca sa o rupi asa dintr-o data si brusc atat cu fotbalul cat si cu CFR-ul .
    Apoi ,referitor acum la articol si la fondul lui …Pe JC da l-au tinut rezultatele in viata in nici un caz jocul si daca in toamna am mai putut inchide ochii sprijinindu-ne pe aceeleasi rezultate ,desi era evident pentru toata lumea ca jocul in sine scartaie totusi i-am inchis in speranta ca odata cu trecerea timpului acesta(jocul) se va imbunatati. Venea si pregatirea de iarna ,in fine o gramada de aspecte de care noi cu sperante desarte ne tot agatam. Bun a trecut si perioada de gratie,a trecut iarna cu ale ei nopti lungi si cu spectrul celor cinci puncte care ne desparteau de Dinamo si am inceput returul…retur care surprize,surprize spre stupefactia tuturor mai taras,mai grapis mai prin hazard ne-am cocotat acolo sus in fruntea clasamentului…Fericire mare nu? Nu ! spun eu si nu numai eu deoarece jocul in loc sa se imbunatateasca si sa vedem ceea ce asteptam din toamna, scartaia si mai tare si desi nu e frumos sa spun asta sincer eu asteptam sa se sparga odata si odata buba si daca la Vaslui am avut noroc sa scapam de umilinta cei de la Rapid nu ne-au mai iertat…sfarsitul povestii…Acum intrebare ,cine si unde a gresit ? de ce s-a ajuns la situatia asta ? A fost sau nu JC antrenorul care ne trebuia ? Daca da,totusi ce se intampla cu jocul echipei ? Daca nu,de ce a fost totusi adus? Sunt intrebari firesti dar raspunsurile pe care noi le cerem probabil nu le vom auzi niciodata,fiindca personajele principale: JC,echipa si conducerea clubului au preferat intotdeauna sa isi spele rufele murdare in familie…e de bine e de rau ramane de vazut… HAI CFR !

    Apreciază

    • Iar citești numai ce vrei tu. N-am zis c-o rup cu CFR-ul. Chestia aia s-ar întâmpla numai dacă cineva ar demonstra fără tăgadă că s-au făcut lucruri necurate (vânzări-cumpărări), nu din cauza rezultatelor. Dar campionatul ăsta e devenit atât de obositor, încât n-o să mă afecteze prea mult nici pierderea lui, nici n-o să mă extazieze câștigarea lui. Cred că titlul de campioană ar trebui să se reporteze sau să se joace un play-off special între primele 4 echipe.
      Referitor la Costa (mai ales dacă CFR ia campionatul), se va zice la momentul potrivit că ne-a înșelat așteptările, că ne pare rău că nu l-am schimbat mai repede (vezi Mandorlini) sau că a ratat pregătirea din Antalya (vezi iar Mando).

      Apreciază

  4. Well, meciul cu Petrolul va fi un prim indicator. Vom vedea daca ai dreptate sau nu. Am vazut insa 1,2 meciuri bune facute de CFR in acest sezon, si e clar ca pot mult mai mult de ceea ce au oferit in ultima parte a campionatului. Eu cred ca venirea lui Andone, chiar daca nu ar aduce nu stiu ce plus la nivel psihologic sau tactic, aduce totusi ceva: mai multa munca determinata de concurenta. S-ar putea sa fie tocmai factorul care sa fie decisiv in aceste ultime etape.
    We`ll see…

    Apreciază

  5. CFR next level ramane un vis, mergem deseori ca melcul.
    Cat despre campionat, inca ne este accesibil, asta daca jucam si ceva fotbal. Cu 18 puncte din 27, am face 69 pct., punctaj greu de atins de urmaritoare, care ar trebui sa faca 23-24 pct in ultimele 9 etape. Avem primul pachet de 4 meciuri: 10 (12 puncte) ne-ar mari exponential sansele. Sa zicem doar 10 pct, atunci in pachetul urmator de 4 meciuri am putea face 8 pct, iar in ultimul meci cu Steaua in Gruia sa fim in postura de 99.99% campioni.
    Pana atunci, primul pas de 3 puncte este pe stadionul Petrolului. Hai CFR!

    Apreciază

  6. Eu cred ca staful CFRului a fost foarte ingaduitor cu JC. Si chiar si suporterii. Semnalul cum ca pozitia lui JC este amenintata a fost dat de Paszkany cand a afirmat ca fotbalul nu poate fi pacalit la nesfarsit. Eu cred ca si jucatorii au participat la actiunea de demitere a lui JC. Si cand? intr-o etapa in care CFRul a pastrat totusi constanta distanta dintre prima si a doua clasata. Adica strategic. Aducerea lui Ando la CFR nu e intamplatoare. Este si o lovitura de imagine pentru fotbalul romanesc, dar, mai degraba este o oportunitate pentru ca Ando sa ajunga in CL. Si cand sper ca Bud sa nu fie uitat daca va fi refacut. Iar daca, din nefericire, ando pierde urmatoarele 3 partide, eu zic ca nu cred ca il mai vedem pe banca la al patrulea meci. Sa batem Petrolul si mai discutam.

    Apreciază

    • Tu chiat crezi treaba asta cu C.L.? Cu echipa asta n-avem nici o sansa sa ajungem in grupe.Oricat de optimisti am fi,in calitate de suporteri,nu ne putem minti.Nu doar noi,nici o alta echipa din Romania nu are sanse sa treaca tururile preliminare si de play-off,decat printr-o minune.Castigarea campionatului e maximum ce putem obtine.Daca vom lua 10 puncte din urmatoarele 4 meciuri,mai putem vorbi,altfel sunt vorbe-n vant!

      Apreciază

      • Saul, iti respect si iti apreciez opiniile, dar vreau sa stii ca mai sunt si altii care cred in echipa asta si care spera ca ar putea accede in grupele C.L. Unul dintre acestia sunt si eu si am sa-ti si argumentez de ce mai cred intr-o calificare in grupele acestei prestigioase competitii europene. Pentru a ni se implini acest vis trebuie sa parcurgem doi pasi, nu foarte mari dupa parerea mea. Primul pas normal ca e acela de a castiga campionatul asta atat de blamat de mai toata lumea, iar in acest moment eu zic ca suntem principalii favoriti pt a-l castiga cu toate sincopele si rateurile noastre din acest retur. Avem momentan 5 puncte avans, un program destul de avantajos si un nou antrenor in care eu personal cred.(cred ca Andone va insufla un alt tonus jucatorilor nostri si va face unele corecturi de selectie. De Zerbi va avea un rol important in aceasta echipa si se va vedea asta in exprimarea noastra in teren, in aceste ultime 9 etape.) Sa nu uitam ca Andone e antrenorul care a adus primul event la Cluj, in 2008 si ca a mai obtinut unul inainte, cu Dinamo in 2004, deci nu e chiar neica-nimeni in fotbalul nostru. Nici cel de-al 2-lea pas pe care trebuie sa-l parcurgem pt a vedea si in aceasta toamna la Cluj meciuri de cel mai inalt nivel, nu mi se pare atat de greu de facut. De ce oare? In primul rand pentru ca la vara avem posibilitatea de a achizitiona niste jucatori pe posturile deficitare, iar Paszkany nu cred ca va ramane dator la acest capitol. In al 2-lea rand, pentru ca in cele doua baraje ce vor precede grupele nu vom intalni adversari de foarte mare calibru. Daca vom lua titlul anul asta, nu vom intalni forte ale Europei gen: Arsenal, Tottenham, Valencia sau Lazio, ci ne vom duela cu campioanele unor tari cu fotbal cam de nivelul nostru ori chiar mai slabe, de genul: Poloniei, Ungariei, Serbiei, Letoniei, Austriei sau Elvetiei (asta daca avem ghinion la tragerea la sorti). Asadar, sa luam noi prima data campionatul si apoi mai vedem ce va fi la toamna.

        Apreciază

  7. Salut!Eu consider acest campionat un razboi,al carui deznodamant este incert,dupa unii,chiar pierdut,sau dupa altii(printre care ma numar si eu) cu reale sanse de victorie.N-am sa despic firul in patru cu ipoteze ale caror concluzii sunt la doua capete,de tipul ,,CFR are un nou antrenor,echipa este in cadere,pronostic locul4,DAR au 5 puncte avans,mingea-i rotunda si se poate intampla orice in fotbal”.La final,CFR campioana,iar specialistul :,,v-am spus eu!”Dupa cum ziceam,e razboi,multa ura si prostie,iar in razboi se permite orice!Trageri de timp,faulturi ,,totul pentru front,totul pentru victorie”!Pe urma,mai vedem cine ramane si cine pleaca!Toti am vrea spectacol,goluri multe,la 4-0 pentru noi, cavalerism,facem un penalty,sa aiba si oponentii sansa de a inscrie,dar nu traim in albumele Blackmore,s Night!Asa ca,nu dezarmati,strangeti randurile si sa ne vedem campioni!Aradul(o parte)e cu voi!

    Apreciază

  8. Cand a fost adus J.C., era a treia sau a patra varianta pe lista antrenorilor doriti de conducerea alb-visinie. Cel putin asa a reiesit din articolele aparute in presa de atunci. J.C. se lasase de fotbal ca sa-si rezolve problemele familiale, cand a primit oferta celor de la CFR. Un om cu cv-ul lui Costa in Portugalia n-ar trebui sa someze nici o secunda, oricand putandu-se gasi un loc de munca pentru el, macar la o echipa de liga secunda. Cu conditia ca omul sa se priceapa si pe banca cam cum s-a priceput in teren. Eu cred ca de la inceput s-a mers pe varianta convenabila financiar, nu pe cea mai profesionista. Costa n-a cerut multi bani, el vroia sa-si faca o carte de vizita ca antrenor. Noi n-am vrut sa dam multi bani, convinsi ca putem rezolva din loja micile erori ale debutantului (exagerez putin) portughez. Uite asa a inceput „mariajul” Costa-CFR.
    . Intr-un regat al orbilor, chiorul este rege. Echipa are valoare. CFR-ul are cel mai bun lot din aceasta liga a impiedicatilor iar daca i-ar fi pastrat pe Weldon si Renan, indraznesc sa cred ca nu aveam emotii privind campioana. Din pacate, acestei echipe i-a lipsit un antrenor cu experienta, care sa stie ce si cum sa ceara de la jucatori. Si care sa stie cate ceva si din tainele antrenoratului. Lipsa oricarei viziuni in joc, a fazelor exersate la antrenamente sau a traseelor dinainte stabilite se datoreaza antrenorului. Sunt convins ca jucatorii l-au respectat, J.C. fiind un om cu prestanta, un adevarat gentleman. Dar respectul nu tine locul stiintei si asta s-a vazut in jocul echipei, tot mai slab pe masura ce se scurgeau etapele. Deci, cred eu, inlocuirea lui Costa era inevitabila. Si cred ca aducerea lui Andone era cea mai la-ndemana varianta.

    Apreciază

  9. Cu siguranta era nevoie de o schimbare, a venit in ultimul moment! Dupa meciul cu Vaslui trebuia schimbat Costa, obligatoriu, si atunci probabil nu pierdeam cu Rapid. Concurenta va fi un factor decisiv, motivant odata cu venirea lui Andone, nu trebuie sa faca altceva decat sa-i aleaga pe cei care sunt motivati si in forma maxima, sa-i aseze corect in teren. Daca reuseste castigam urmatoarele 4 meciuri fara probleme. Toti am vazut greselile grave pe care le-a facut Costa, de ex. Panin fundas stanga, in fata lui Deac, in conditiile in care il ai pe Nicoara… Pe de alta parte am renuntat usor la cativa jucatori, Lionn ( e mai bun ca Maftei pe dreapta), Nicoara, Sare, De Zerbi, Ganea, chiar Godemeche, asta are experienta si a jucat meciuri importante in Portugalia. Acum suntem intr-un moment in care trebuie sa-l incercam pe Bastos in spatele atacantilor, pe stanga e mort, cu Nicoara extrema poate… Hai fratilor ca se poate, un gram de imaginatie si suntem campioni! Primul pas la Ploiesti e mai greu, daca castigam campionatul e al nostru !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Apreciază

  10. După numai câteva comentarii citite ar trebui deja să ridic procentul din text undeva pe la 96-97%, cu șanse să bată spre 99% 🙂 Se simte o disperare atât de mare în dorința de a câștiga campionatul, încât o să-i doresc lui Ando baftă numai pentru voi. Realizez cât de mare ar fi dezamăgirea pierderii campionatului pentru cei mai mulți dintre voi, după un avans de 5 (aproape 8) puncte. Campionatul + Liga Campionilor = un pachet prea atractiv pentru a fi cedat doar pentru un simplu spectacol fotbalistic, cum făcea CFR pe vremuri (inclusiv CFR-ul lui Paszkany).

    Apreciază

    • 07, suntem acolo sus de ce nu am indrazni sa visam la cucerirea titlului ? Daca nu acum cand? Cat despre spectacol …in campionatul asta e deja prea tarziu fiindca chiar Andone a spus ca prea multe nu are cum schimba si la ce mai poate lucra el sunt doar doi factori : determinare si agresivitate in joc…cam atat. In plus mai e un factor care ne dezavantajeaza ,in lotul asta nu avem jucatorii care sa ne ofere acel spectacol,mijlocul nostru in afara de Peralta si hai sa zicem un De Zerbi revitalizat (desi nu cred) nepretandu-se la asa ceva…si in aceeiasi ordine de idei imi aduc aminte de JC care spunea ceva de genul ca pe langa rezultate el vrea sa vada si un fotbal spectaculos

      Apreciază

  11. Daca Muresan aduce antrenori dupa unicul criteriu „sa se se incadreze in buget” la sugestia lui Zamfir, asta e rezultatul, il vom percepe la vara.
    In trecutul nu prea indepartat Trombeta si mai ales Mandorlini au incercat sa impuna un minim concept de tactica fiind respinsi de admiratorii „haosului” Cadu&co cu acceptarea tacita a lui Paskany si Muresan.
    Nu e necesar sa fie si cineva care se pricepe, nu doar care crede ca stie ?
    Si eu am presentimentul ca pe linga antrenor avem o problema mare in primul rand legat de „cel mai valoros si echilibrat lot”.

    Apreciază

  12. Mie imi pare rau de Costa. De acord, sub conducerea lui nu am avut un joc frumos, elaborat, spectaculos, dar pana la accidentul feroviar de sambata am avut cifre si constanta. E posibil sa fi putut juca si noi mai de doamne ajuta cu riscul pierderii unor puncte. Probabil nu s-a vrut acest lucru, pe om l-a interesat sa adune punctele necesare pentru a termina pe 1. Asta i s-a cerut. Eu cred ca ar fi reusit. Si nu cred ca o personalitate in fotbal ca el sa nu se priceapa la scheme si tactica, macar la nivelul aratat de noi in comentarii 🙂 Avem exemplul perioadei lui Cartu, jocul a fost mai deschis, dar mai tot timpul s-a mers pe principiul lui “ori la bal ori la spital”, iar acest lucru s-a vazut in zestrea de puncte din acea toamna. De ce sa ma bucur de venirea lui Andone, cu ce am jucat mai frumos in 2008 sub comanda lui? A fost exact aceeasi chinuiala groaznica. Bun, pe vremea lui Mandorlini s-a vazut o mana meseriasa pe faza de aparare, da pe atac am fost tot asa, fara idei, joc total nespectaculos. S-a urmarit rezultatul final. Nu ne place cum jucam dar n-o sa se schimbe nimic in astea 9 meciuri de jucat. Vom juca in continuare incalcit daca vrem sa fim campioni, ori vom experimenta acum la spartul targului tiki-taka. Da, si eu vreau sa ma includ in aia 95 -99 %, dar mai mult decat sa fim noi campioni imi doresc ca nu cumva sa castige titlul dinamo, steaua, Vaslui sau Rapid 🙂

    Apreciază

  13. 1) Ce anume din CV-ul de antrenor al lui Costa il facea un candidat viabil pentru postul din Gruia?
    2) Costa s-a autonumit la echipa? A venit intr-o zi la Cluj, o intrat in biroul lui Arpi si i-o zis: „Auzi, ba, chelule, de azi io-s antrenor la CFR”?
    3) Cat era bonusul stipulat in contractul lui JC pentru castigarea campionatului?
    4) Cum ramane cu discursul: „Pe noi nu ne intereseaza spectacolul, noi vrem trofee”?
    5) Nea alone, jaws, &1, cum vreti sa-i spuneti a reusit, dupa plecarea de la CFR, performantele urmatoare: scoaterea suiedejilor lui Copos din locurile de Europa, plus un loc 6 (care ar fi fost 7 daca nu pierdea rapid la masa verde un meci castigat pe teren, contra lui bragadiru) cu Dinamo, un Dinamo care beneficia de contributiile-n teren ale lui Torje, Diabate, N’doye, Niculescu, Zicu. Cu acelasi lot, dar fara cei mentionati mai sus, o petarda de antrenor cum e Ciubotariu a fost 22 de etape pe primul loc in liga 1.

    Mi-ar parea bine sa ma insel si nea alone sa-mi arate ca-mi merit epitetul de „mucos” pe care mi l-a lipit pe frunte dupa ce a plecat de la CFR, castigand trofee mii si devenind spaima tuturor in Champions League. Ar contrazice toata logica fotbalului si a managementului sportiv, dar balonul e rotund, nu?

    Apreciază

  14. Ratiunea si expertiza imi spun ca Ando nu va face mare lucru si vom rata campionatul.Intuitia imi spune ca ,la disperare ,pana la final vom mai vedea un nou antrenor pe banca…Pe de alta parte gandirea emotionala de suporter,ma face sa sper intr-un nou titlu ,obtinut greu,chinuit,cu mare suferinta,poate chiar in ultima etapa,dar nu conteaza ar fi o noua izbanda care ar mai sterge amintirile despre jocul haotic din acest retur si umilinta cu rapidul.Intr- un campionat foarte slab,in care cel mai mare adversar al ” granzilor”il reprezinta tocmai propria( lipsa de ) valoare,in conditiile care ai totusi un avantaj de 5 puncte ,speranta moare ultima nu-i asa? P. S.Astept macar un joc mare ( vezi craiova la ultimul titlu)care ar putea fi decisiv.

    Apreciază

    • Boloni nu e un antrenor de lunga durata, cariera lui de pana acum o dovedeste. Oricum, o astfel de problema nu exista la CFR, conducerea nu are capacitatea intelectuala de a intelege fotbalul pe termen mediu si lung.

      Apreciază

      • E trist,foarte trist daca nu se are in vedere aceasta strategie.La ce jucatori se aduc la C.F.R,cu un antrenor de valoare in timp s-ar forma o echipa care ar face legea n Liga.

        Apreciază

  15. Este o analiza subiectiva(si-mi pare firesc) dar care comporta destule discutii.Luat strict dupa scor(0-5 cu rapid) pare sa fi fost un dezastru…..au fost voci care spun ca cfr n-a miscat in meci.Eu stiu doar ca in prima repriza rapid n-a avut vreo ocazie.Cat despre gol cred ca trebuie intrebati cei doi comisari maftei si in special panin despre cum au interpretat faza respectiva.Restul a fost doar o consecinta a paliturii cranshene care le-a dat-o din interiorul echipei.Priviti la faza golului 2 pe maftei care la mijlocul terenului (pe banda)il ataca pe rapidist decisivsi fara sa-l fauteze,cand putea sa-l tatoneze sau sa-l impinga in tusa.
    Retin o faza din 2007 cand dupa o partida cu steaua pierduta acasa cu 2-1 gigi fecali se lauda lui Muresan ca a avut 4 jucatori in echipa cfr…..ca si o consecinta la urmatorul meci la pitesti i-am lasat acasa pe cei 4 dar l-am pastrat evident pe Surdu(care avea sa si rateze o mare ocazie din 6m).
    Acum chiar daca cei mai sus amintiti au o banuiala cu privire la niste jucatori nu spun nimic si prefera sa sacrifice antrenorul.
    Nu stiu dupa ce criterii clasifici antrenorii….pentru mine singurul lucru care conteaza este rezultatul.Restul sunt pareri subiective.O fi Costa cel mai slab dar a lasat echipa pe prima pozitie.Ca echipa n-a avut cel mai spectaculos joc este alta discutie.
    Spui ca 96 % din suporteri au fost pentru demitere……sunt curios ce apreciaza acesti suporteri mai mult….infrangeri cu 4-2 sau 5-3 sau echipa sa fie campioana cu un joc nespectaculos.Atunci as vrea sa vad comportamentul acestor 96%!Dar sunt convins ca nici 5% dintre ei n-ar fi relati multumiti.Si atunci?Probabil ca o maturitate (cultura fotbalistica) a celor din tribune ar conferi si conducerii sustinerea si increderea in banca tehnica si in timp o echipa care sa se formeze si sa creasca natural in cativa ani nu ca cea de acum care s-a format in cateva luni.In final performanta ei de a fi pe 1 loc imi pare notabila in aceste conditi,plus ca au plecat 2 jucatori exponentiali(weldon si renan).
    Am ajuns la reactiile suporterilor din capitala iar antrenorii schimbati la fluieraturile spectatorilor…..restul analizei in aceste conditii imi pare can can.

    Apreciază

    • Prietene, normal că textul e subiectiv. Las pe alții să plictisească cu articole obiective. Am numai impresia că n-ai observat că suntem în aceeași barcă, o scuturi cam tare și riști să mă arunci pe nedrept din ea. Nu știu pe nimeni dintre ”subiectivii” care scriu despre CFR care să-i fi luat atât de ferm apărarea lui Costa cum am făcut-o eu de un timp încoace (dai search după Costa pe blogul meu și te vei convinge). Și eu aș fi mers cu Costa până în pânzele albe (sau negre), din respect pentru munca sa și pentru onoarea clubului. Acum e prea târziu și atunci restul e într-adevăr can-can.

      Apreciază

    • gica10, cum poți să spui că Rapid n-a avut nicio ocazie în prima repriză, când Rapid a marcat un gol din acțiune și a avut un penalti clar (chiar dacă neacordat)?

      Apreciază

  16. eu zic ca criticile din articol sunt putin exagerate. e adevarat ca se fac si greseli la nivelul conducerii, dar cand compar conducerea CFR-ului cu a oricarei alte echipe din Romania, nu le-as schimba niciodata. pe de alta parte insa, sunt de acord ca se cam zgarcesc in ultima vreme la cumpararea de jucatori. de exemplu, nu inteleg ce sens au avut transferurile lui Lionn sau Godemeche. era clar ca aveam nevoie de jucatori de clasa pe posturile respective, dar au adus doar rezerve. ma rog, sa spunem ca le includem la capitolul greseli. mi-ar placea insa sa mai vad niste transferuri de genul lui Fabianni sau Pereira. dar no, inteleg si eu ca exista riscuri mari cand dai multi bani pe un jucator. sper insa ca treptat treptat sa crestem nivelul jucatorilor adusi. din pacate nu prea am remarcat asta in ultimii 5 ani. am adus jucatori buni, dar nu vad neaparat un trend crescator. cat despre antrenori, n-ai ce face.. cu unii ne merge pana la un punct, cu altii nu prea. nu ma plang insa. stiu si eu ca e greu sa-ti dai seama daca un anumit antrenor se potriveste sau nu. ce imi place insa e ca vad ca au curajul sa-i demita cand jocul nu merge. ma rog, pana acum i-au cam demis pe toti antrenorii care au trecut pe la noi. niciunul nu a plecat de buna voie.

    Apreciază

  17. @CJ-07-CFR
    i
    Departe de mine intentia de atac la persoana…..apreciez pe toti cei care creeaza articole pe aici inclusiv pe tine.Prin ce faci ne ti in priza si ne ridici mingi la fileu.Dar pe de alta parte imi pare ca ajungem sa lansam idei ca si detractorii de la sud doar de dragul conversatiei.acestia au nevoie dde
    Este doar o parere personala care nu trebuie sa te ofenseze……..discutiile de aici cred ca se incadreaza in limite amicale.
    Vizavi de schimbarile de pe banca tehnica consider ca o stabilitate mai mare ar fi in folosul clubului.Astfel ar putea fi urcati jucatori de la echipa a 2 a.Dar cu presiunea din tribuna cei din conducere sunt obigati sa pluseze in fiecare sezon cu noutati de afara care nu totdeauna pot sa dea satisfactie.Dar la fel si acestia au nevoie de timp.Nici Lion nu cred ca- i mai slab decat panin si urca mai des in atac.

    Apreciază

    • Am vrut doar să fiu sigur că am înțeles mesajul tău (și tu pe al meu). Mi se pare normal să ridic niște mingi la fileu, pentru că sunt curios să văd cum le loviți. Din comentarii învățăm cu toții. Dacă pe acest site nu se discută nimic, Tribuna CFR nu-și are rostul. PS: De ce am vorbit de procentul mare de suporteri ceferiști care consideră demiterea lui Costa o ușurare? Pentru că am observat într-un grup de peste 600 suporteri ceferiști de pe facebook doar câteva reacții izolate de nemulțumire la soluția aleasă.

      Apreciază

  18. CJ-07-CFR, Nu poti sa judeci o schimbare inainte sa vezi ce aduce ea. Parerea mea e ca ar trebui sa astepti cel putin primul meci, pentru a formula o prima ipoteza. Concluzia o poti doar dupa cel putin 3 meciuri.

    Cand ceva merge prost se impune o schimbare. Si cred ca suporterii CFRisti nu sunt asa disperati sa ia campionatul, cum spuneai, cat sa il ia cu un joc frumos. Personal prefer sa nu il ia daca joaca asa incat imi este rusine sa ma uit la meci.
    Pana la proba contrarie, Andone e o solutie buna.

    Apreciază

  19. Un comentariu interesant pe gsp: “roby_ (108 comentarii)
    pe Costa nu Paszkanyi l-a dat afara!!!Sa nu uitam ca dupa sedinta de 4-5 ore l-a reconfirmat si i-a dat credit in continuare …restul nu trebuie sa stie chiar toata lumea 😦 “ Am citit parca pe undeva ca ceilalti actionari ar fi insistat pentru schimbare.

    Apreciază

    • Poate ședința a durat 4-5 ore în speranța că se simte Costa și renunță singur. Dar, după ce ți-ai sacrificat familia, ești pe primul loc cu avans bunicel, la un pas de o performanță care-ți lansează cariera și se pare că n-ai pierdut nici vestiarul, nu văd cum poți renunța atât de ușor. Cine știe? Ce se întâmpla dacă nu era niciun antrenor liber de contract disponibil (chiar, ce caută antrenori atât de buni pe margine?)? Se continua cu Costa?

      Apreciază

  20. Sunt tare curios ce-o fi diseara. Andone iarasi mi-a adus aminte de Cirtu. Dupa ce cu primul am pierdut acasa cu Pandurii in 2008, s-au perindat o gramada de antrenori straini fara a mai cunoaste infrangerea pe teren propriu vreo 2 ani jumate. Apoi, tot asa, dupa o “lipsa de orizont in jocul echipei“, a venit al doilea si a adus cu el si infrangerile in Gruia. Cu JC n-am mai pierdut in deplasare de aproape 8 luni. Bineinteles, el nu a avut niciun merit, au contat norocul, rezolvarile personale ale jucatorilor, blaturile facute de conducere, ajutorul arbitrilor. Mi-e frica de Andone ca-si va pune amprenta asupra jocului echipei, precum a facut-o Cirtu, si se va intrerupe invincibilitatea din perioada Costa. Cred in coincidente 🙂 Sper sa ma insel.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.