Cum am crescut cu CFR în suflet (partea a treia)


Prin 1980 debuta la CFR, pe postul de atacant, Cristian Cristolţan, coleg de clasă cu noi, în clasa a 10-a. Vă daţi seama ce mândru era la liceu după un meci jucat în echipa mare, susţinut de colegii lui de clasă!

Din 1981 echipa începe naveta B-C. La regionala CFR nu erau fonduri destule, astfel că echipa supravieţuieşte cu greu. Îmi aduc aminte de o deplasare în Divizia C, la Înfrăţirea Oradea, la care am fost o mână de oameni. Plecasem cu trenul, iar la întoarcere trebuia să ajungem rapid la gară să prindem trenul de înapoiere, aşa că am apelat la jucători să ne ducă cu autocarul până la gară. Am fost primiţi vreo 5-6 oameni şi am prins trenul. Îmi amintesc că echipa avea un autocar vişiniu, marca Skoda Karosa. A fost un motiv de mândrie pentru noi să ne lăudăm ulterior că am mers cu autocarul echipei!

O altă deplasare deosebită am avut-o la Cavnic; cred că eram în B. Meciul nu avea nici o miză, dar noi am insistat să mergem să îl vedem. Eram cu un prieten şi cu tatăl lui, care ne dusese cu maşina: 3 clujeni pe un stadion situat în vârful muntelui. La meci erau prezenţi vreo două sute de spectatori. Am avut parte de un arbitraj ostil, am pierdut, şi în timpul meciului fugeam prin tribună după arbitrul de tuşă să îl huiduim pentru deciziile împortiva CFR- ului. Eram tineri şi nu ne păsa de faptul că puţinii localnici se uitau cam ostil la noi!

Din anii navetei între cele două divizii îmi amintesc că într-o perioadă Bistriţa trimitea la noi o mulţime de jucători care nu prindeau prima echipă la ei. Aici aveau ocazia să joace şi să se rodeze. Apoi, de celebrele deplasări cu trenul la Bistriţa. Se forma un tren special pentru suporteri, alcătuit din 5-6 vagoane (pentru cei 5 suporteri şi 20 taximetrişti?!). Trenurile erau puse la dispoziţie gratuit de Regionala CFR. Cu Bistriţa se pare că am avut o relaţie de prietenie şi în afara terenului, în sensul că erau anumite meciuri când trebuia să tragem în favoarea lor, iar în altele să pierdem. Îmi amintesc de o deplasare în grup la Bistriţa, spre final de campionat. Bistriţa nu avea probleme, iar noi aveam nevoie de victorie pentru a scăpa de zona retrogradării. Nu era un meci decisiv pentru noi, dar prin câştigarea acestuia ne asiguram prezenţa în B cu câteva etape înainte de finalul sezonului. Am mers la meci bănuind dinainte că vom câştiga (gura lumii…) şi am câştigat cu 3-1. Întâmplare? Îmi amintesc că în atac juca Năsălean, un ratangiu celebru, despre care se spunea că bea vodca cu halba.

În acea perioadă am avut ocazia să îl cunosc pe celebrul Martin: administrator, şef de stadion, şef de protocol, om bun la toate la echipă. Era un ştie-tot al echipei, un fel de MM Stoica actual. De asemenea, îmi amintesc cu plăcere de Albu, magazionierul, cel care cosea bocancii, mingile şi echipamentul, pregătea sauna pentru jucători. El este prezent şi în lotul actual al echipei, un tip extraordinar de serios şi devotat echipei; îl puteţi vedea de multe ori pe banca de rezerve sau prin apropiere.

Un eveniment fotbalistic deosebit s-a petrecut în 1981, când selecţionata CFR-U a jucat un meci amical pe Municipal, în prezenţa a peste 25.000 spectatori. Selecţionata Olimpică a României se pregătea pentru noi preliminarii olimpice şi îşi căuta adversar. A dat peste selecţionata clujeană. I-am învins cu un neverosimil 7-1! Din păcate nu îmi mai amintesc prea multe detalii; aş fi recunoscător dacă memoria altuia a reținut mai multe!

După terminarea liceului, statul mi-a oferit un loc de muncă, astfel că am lucrat timp de 4 luni la Depoul CFR. În perioada 1983-84 am făcut armata la Bucureşti, aşa că îl rugam pe tatăl meu să îmi trimită prin poştă decupaje din Făclia. Astfel am primit cronica meciului de promovare în B, cu CIL Sighet, de pe teren propriu, când am fost conduşi cu 0-1, 1-2 şi până la urmă am câştigat cu 3-2. Am petrecut o perioadă într-o unitate militară din Ghencea, aşa că am avut ocazia să văd pe viu cum s-a născut marea echipă a Stelei. Stadionul era în incinta unităţii militare, iar soldații aveau acces gratuit la meciuri. Pentru necunoscători, doresc să menţionez că echipa care cîştiga în 1986 Cupa Campionilor Europeni a fost o creaţie artificială a lui Valentin Ceauşescu, jucătorii fiind convinşi insistent sau obligaţi să vină la Steaua, practic ei alcătuind la acea oră echipa naţională a României.

Cu toate că pe plan internaţional ţineam cu Steaua, nimic nu se compara cu un meci al CFR-ului în Gruia. Îmi mai amintesc de Iepure – un atacant rapid, Olteanu, Jucan – un fundaş dreapta deosebit, Olariu, Vădana, Corpodean, Miszti, Truşcă, Toth şi Aurel Mureşan. În acei ani s-a făcut şi parteneriatul cu Armata, echipa devenind Steaua CFR, fapt ce le-a permis ceferiștilor să aducă jucători care să îşi satisfacă stagiul militar la Someşeni şi să joace la CFR în acelaşi timp. Cu Rădulescu antrenor, echipa promovează din nou în B, dar fără să reușească mari performanţe.

După armată am revenit la Căile Ferate, dar la un alt loc de muncă. Aici am avut ocazia să efectuez muncă de teren şi să cunosc multă lume de pe teritoriul Regionalei Cluj, inclusiv pe fotbaliştii echipei, care veneau la serviciu doar în ziua plăţii salariului. Prin natura muncii am avut ocazia să am acces şi la stadion, astfel că m-am ataşat şi mai mult de CFR.  În perioada de dinainte de revoluţie, toţi ceferiştii cotizau la echipa de fotbal, o sumă infimă.

Aveam deja vechime la stadion, cunoşteam personajele celebre ale stadionului şi pentru o vreme am avut şi acces gratuit. Dintre aceste personajele pitorești vă reamintesc patru:

– “Profesorul”, care croşeta tot timpul între degete nişte sârme, la fiecare meci şi care stătea în partea din stânga sus a tribunei, vorbind întruna;

– tot pe acolo se plasa şi un tip mai solid (nu știu cum îl chema), care le cam trăgea la măsea şi striga tare de tot: ”Hai CeFeRe-uuu!”;

– ”Taxi”, un tip solid, maghiar, care stătea permanent în picioare, în primele rânduri ale tribunei, în stânga;

– ultimul personaj “celebru” pe care mi-l amintesc a fost cel care la un meci a rupt o bancă a CFR-ului şi a aruncat-o spre tuşier, terenul nostru fiind ulterior suspendat. Cred că e sigurul incident mai grav pe care mi-l amintesc, exceptând huiduielile la ieşirea arbitrilor din stadion, după meci.

Vă invit şi pe voi să completaţi galeria celebrităţilor din tribună!

Apoi, în anii ’90, au apărut o seamă de jucători crescuţi de CFR, jucători importanți, chiar dacă echipa plutea în derivă: Coroian, Minteuan, Ilie Lazăr, Piroşka şi Dulca, jucători care ulterior au jucat mulţi ani în Divizia A, la Gloria Bistriţa, U Cluj sau Rapid. 

Prin 1996 la CFR apăra Cârlan, adus se pare cu forţa de la Industria Sârmei, din aceeaşi generaţie cu mine, (acum e în staff-ul tehnic), iar în anul anul 2000 apăra Ciucur, fost coleg de liceu, cu un an mai mare decât mine.

Cam atât despre perioada anilor ’80-’90. Vă invit şi pe voi, prieteni ceferiști mai vechi sau mai tineri, să mă corectați, completați și să vă povestiţi amintirile.

Un frânar vechi

19 comentarii

    • Eu as vrea sa adaug ca echipa da baza anului 1980-1981 arata astfel:1.Nágel(Figaro) 2.Popa Horia(Bolovanul) 3.Aurel Muresan (Creaca) 4.Neamtu(Didi) 5.Pop Mihai(Rama) 6.Tóth Alexandru(Peruca) 7.Rau Marius(Exceptia) 8.Berindei(Teghi) 9.Vidican 10.Nasalean 11.Albu(Taliba) Nea Gusti Tegean a jucat in acel campionat la „U”.Aceasta echipa dadea pe Gruia peste 4 la oricare adversar (4-0 cu UTA,FC Bihor,6-0 cu CSM Resita,7-1 Cu Mineru Cavnic,8-0 cu CIL Sighet etc),am fost de multe ori copil de mingi la aceste meciuri,cu 5 ani mai tarziu am avut norocul deosebit sa ajung la echipa mare unde mai jucau Popa H,A.Muresan,Tóth,Berindei,Albu (Nea Zoli Nágel a fost deja antrenor de portar) care m-au ajutat foarte mult (eu fiind junior).Asi iubeau „meseria” de fotbalist,ramaneau afara cu noi juniorii dupa antrenamente si ne anvatau sa dam din volee,sa centram etc.Erau fotbalisti de rasa si oameni deosebiti.Kiss Stefan sau Hexi cum eram poreclit la CFR

      Apreciat de 1 persoană

        • Eu am auzit cand Rus Romeo la numit asa,daca totul este adevarat asa la numit Dr.Radulescu cand facea analiza meciului.Oricum Marius a fost un jucator foarte bun,nici nu am inteles de ce a plecat de la CFR asa repede,daca ami amintesc bine a jucat un singur sezon dupa care a aparut la CMC.

          Apreciază

          • Eu aşa ţin minte că a stat mai mult. Vreo două sezoane în B şi primul după retrogradarea în C. În returul primului an jucat de el la CFR, a fost poate cel mai bun dintre toţi. Apoi, în sezonul următor, cea mai mare cizmă. 🙂 Am mai citit recent, aici pe Tribună, că Dr. Rădulescu avea boală pe cei care se ţineau şi de şcoală :), iar Rău era student la Politehnică.

            Apreciază

            • Ai dreptate a stat vreo 3 sezoane,probabil l-am confundat cu Nasalean care a stat putin si a plecat la Metalul Aiud.Doctorul avea boala si pe cei care trageau la masea,eu asa am auzit ca si Nasalean a trebuit sa plece din cauza asta (daca zvonurile au fost adevarate!).Ami amintesc ca numarul 7 a lui Marius a fost „mostenit” de Octavian Muresan (era junior ,asta a fost prin 1983-1984,era roscat),pe atunci FRF avea o „lege” ca fiecare divizionara „B” trebuie sa aiba un junior pe teren permanent,juniorul nu putea fii schimbat doar cu alt junior,rezerva lui Tavi a fost Orosz,cand Jóska sa accidentat eu am stat pe banca vreo 3 meciuri (ISCT in deplasare 0-2,Metalurgistul Cugir acasa 1-0,Poli Timisoara in deplasare 1-3 Paltinisan,Bozesan & company,meciul a fost miercuri si pe stadionul Municipal,asa se numea atunci a fost umplut pe jumate adica vreo 20 de mii de oameni).Antrenor a fost Doctorul cu Nea Misu Adam.Atunci deja juca la noi Matei (Matyi actualul secretar),Furnea de la „U”,Caciureac de la Sighet),Jucan tot de la „U” (din pacate a murit de mult si el ca si Horica Popa si Tóth Sanyi-R.I.P) echipa se numea Steaua CFR.Cand echipa a picat din „B” in 1984 au venit la Steaua CFR Dumitreasa de la Corvinul,Stef de la Muresul Deva,Nastrut de la Bacau,Estinca de la Satu Mare,Pana de la Ploiesti,nea Fanti (Lazareanu) a venit parca anul urmator in 1985 de la Zalau,era secundul lui Nea Marius Bretan (R.I.P a murit anul acesta),in 1985 FRF aducea legea ca si divizionarele „C” trebuie sa aiba in teren de la inceputul partidei 2 juniori ,asa am ajuns acolo si eu (Kiss) cu Orosz Jóska,Nea Marius ne-a promovat de la juniori,tot in acel an am castigat Campionatul National la juniori II (echipele de juniori ale divizionarelor „C”),din pacate acest titlu a fost uitat la club.
              Inainte de asta prin 1983 parca a fost adus antrenor Creiniceanu si Satmareanu fosti jucatori la Steaua,dar nu au stat mult.
              Am avut norocul deosebit sa joc alaturi de Nea Gusti Tegean(este nascut in 1947,era o diferenta de 20 de ani intre noi),Furnea,Matei,Tóth,Caciureac in 3 meciuri de Cupa de vara,prin 1984,restul echipei a fost completat cu juniori.Ce sa spun?nu ami vinea sa cred ca sant alaturi de ei (cand am inceput la Pista Bácsi la copii,am fost de multe ori copil de mingi si stateam cu gura cascata cand acesti oameni jucau pe Gruia!!),erau idolii mei.
              Vremuri frumoase de neuitat pentru mine.

              Apreciază

  1. Pur si simplu nu stiu sa leg amintirile din perioada respectiv (pana in 1984) 🙂 Pe ce-s sigur(sper :)) : prin ’80, ’81 sau ’82 pentru un tur sau un retur sau un campionat intreg cel mai bun de la CFR a fost Rau Marius./// Am fost la acel meci cu selectionata olimpica. In poarta olimpicilor sigur a stat Bucu de la Iasi. Toti cei 25.000 de spectatori au izbucnit in ras la ultimul gol, marcat cu capul de Suciu. Avea un pic peste un metru jumate si vreo 50 de kile pe vremea aia 🙂 A doua zi coada mare la chioscurile de ziare, asteptam laude si ode aduse selectionatei Clujului :), eventual ecouri din presa straina 🙂 , cand colo nimic, dar nimic nici intr-un ziar (RL, Scinteia, Scinteia Tineretului), doar in Sportul, pe ultima pagina, in coltul din stanga sus, un singur rand: Selectionata Clujului-Lotul Olimpic 7-1. Fara scorul de la pauza 🙂 Apoi peste cateva zile a aparut ca Bucu a fost exclus din lot pentru ca a aparat intr-un meci de pregatire disputat acum cateva zile 🙂 fara sa informeze medical lotului ca-l durea ceva (mana, picior, gat, nu mai stiu 🙂 ) Apoi s-a anuntat ca Lazareanu si Batacliu au fost inclusi si ei in lotul olimpic.

    Apreciază

  2. La promovarea in B n-a fost Sighet ci Victoria Carei……scorul a fost intradevar 3-2 dupa ce-am egalat in min 88 si Furnea a inscris in min 90.Atunci a fost cred si faza unui meci rejucat cu Olimpia Gherla.De fapt doar dupa acest meci am promovat.Si la Gherla a fost un tren special.Am batut cu 3-1.Am fost la meci impreuna cu Cristi Pojar,chit ca juca la aia-n groapa.Am fost cred vreo 1500 jucandu-se in timpul saptamanii.
    Vremuri panchiste……

    Apreciază

    • O nuca tare pe atunci si Victoria Carei, ”Viky” asa cum o alinta careienii pe echipa care da poate cei mai multi jucatori de prima mana din judetul nostru. Silviu Lung in anii ’70, e poate cel mai bun exemplu din trecut in acest sens, sau din noul val de fotbalisti, Eric Bicfalvi – inca jucatorul Stelei – s-a format la Carei. Spun, ”inca” pentru ca am auzit din surse destul de credibile, ca Bicfalvi ar fi fost acontat deja chiar de … C.F.R. Cluj. Asadar, careianul Bicfalvi, din aceasta vara se muta mai aproape de casa si bine face, pt ca daca ar mai fi ramas putin la F.C. Jiji, cred ca si-ar fi compromis cariera, poate definitiv. Asa insa, venind la CFR, are toate sansele sa se realizeze pe deplin. In orice caz, e pariul meu din urmatorul sezon.

      Apreciază

  3. Imi permit sa mai completez ( pe scurt) cateva amintiri din anii ’90:In turul campionatului 80-81,sub conducerea reputatului dr. Radulescu ,CFR-ul a avut o echipa foarte frumoasa: nagel( olteanu)- popa horia,neamtu,toth,aurel muresan- mihai pop,rau marius,vasile berindei- albu (taliba),nasalean,vidican.Cu trupa asta am vazut acasa meciuri,fara exagerare,senzationale:7-1 cu resita( care tocmai retrogradase din prima liga ,dupa o prezenta notabila de vreo 7 ani si era una dintre candidatele la promovare),4-0 cu fc bihor( alta echipa de luat in seama,care se luptase la promovare cu un sezon inainte cu corvinul lui M. Lucescu: rednic,andone,klein,gabor,vaetus etc.),6-0 cu dacia orastie,6-2 cu cfr timisoara,5-0 cu minerul Moldova noua,4-o cu aurul brad( echipe care acum nu spun nimic,dar atunci erau divizionare b de traditie) si 2-0 cu liderul uta( cu coras,cura,tisa etc. In echipa) dupa un meci dominat total cu alte multe ocazii si un gol splendid al lui albu taliba anulat aiurea .Pe langa ploaia de goluri ,meciurile erau spectaculoase si prin fazele de poarta in cascada;era o echipa superofensiva ( cel mai bun atac dintre toate cele 54 de divizionare b) ,cu doi fundasi laterali de exceptie( agresivitate,viteza,centrari sutate,suturi violente) care au marcat fiecare vreo 4 goluri numai in tur,cu 2 mijlocasi de mare finete tehnica( berindei si rau marius) care lansau 3 atacanti explozivi( albu : tehnica si forta,nasalean: un fel de camataru,vidican:tehnica,viteza,oportunism).din pacate in retur jocurile au fost facute pt. altii si echipa a scazut mult ( inclusiv din motive extrasportive)si s-a destramat rapid.Toate aceste amintiri,mai pe larg,in perioada imediat uormatoare ,cand sper sa am mai mult timp pt. a asterne amintirile despre CFR-ul acelor ani.In final o mica corectura :dupa prima retrogradare in div. C am revenit imediat dupa o lupta stransa ,decisa in penultima etapa ,in meciul direct acasa cu contracandidata victoria carei( si nu cil sighet) dupa un meci dramatic (. 0-1,1-2,dar in final 3-2 cu gol marcat in ucltimele 5 min,)Imi aduc aminte ca stadionul a fost arhiplin( peste 12000 de spectatori la un meci de div. C)care a trait la maximum dramatismul meciului(asta apropo de „mana”de suporteri adevarati ai CFR – ului,din acei ani)

    Apreciază

    • Asa este,IQ.La meciul cu Victoria Carei a plouat tot timpul cu galeata,erau uzi si chilotii pe mine,dar nu a contat,promovam din nou in „B”.
      Iar la acel meci cu UTA,cand i-am batut cu 2-0,am mai gasit loc doar in peluza in primul rand,chiar in spatele portii,aproape de bara stanga a portii.Cand Taliba a marcat golul doi prin alunecare,a intrat in poarta si el odata cu mingea,chiar langa bara stanga a portii,in fata mea.A intrat cu atata hotarare la minge,incat am avut impresia ca se va opri doar in bratele mele,in peluza!! Ce senzatie a fost!!!!

      Apreciază

    • Inaintea acelui meci cu Victoria Carei noi juniorii am batut pe zgura juniorii de la Carei dupa meciul nostru am cerut de la Nea Albu (Albina,garderobier si acum!!!!) clopote si tot felul de obiecte cu care puteam face zgomot.Stadionul plin,ploaie mare si bucurie si mai mare dupa final de meci!

      Apreciază

  4. Frumoase amintiri, frumos articol, felicitari ! Dintre jucatorii amintiti de tine, mi-l amintesc pe roscovanul Piroska, din vremea in care acesta juca pentru F.C. Maramures in prima divizie. Era cam prin 1994, iar Mineru’ asa cum o alintau morosenii, tocmai promovase in A. Baia Mare, tin minte ca avea o echipa frumoasa -sau cel putin asa o tin eu minte- cu :Chebutiu in poarta, Bumb- un fundas extrem de dur dar si sigur pe el, Roman, fundas stanga ajuns si la Olimpia in prima divizie-, Frunza- coordonatorul lor de joc si vedeta echipei, ajuns apoi la Rapid, Oana si Ghinda- gemenii golului la F.C.-u’. Oana s-a transferat apoi la Bistrita, unde mi se pare ca a ajuns chiar golgheterul diviziei A, iar Ghinda a ajuns si el pe la F.C. Arges, tot in prima liga, unde a activat cativa ani. Piroska, stiu ca era unul dintre jucatorii cei mai buni ai lui F.C.Maramures, un jucator cu sclipiri in joc. Cred ca el era a doua vededa a maramuresenilor, secondandul indeaproape pe Frunza. Eu aram pe atunci prin clasa a 6-a, si satmarean fiind, impreuna cu fratele meu mergeam cu trenul personal pana in Baia Mare, ajungand la stadion cu cateva ore inainte de inceperea partidelor. Intre aceste doua orase din nordul tarii, nu sunt decat vreo 60 de km si tin minte ca mergeam cu mult drag la aceste meciuri din prima divizie, mai ales ca la Satu Mare, nu avusesem parte pana atunci, de astfel de partide de prima liga. Mergeam insa si pt ca sa-l vedem pe capitanul lor, pe Gh. Borhidan, fostul jucator al Olimpiei. La debutul lor cu Sportul, au pierdut acasa, cred ca cu 1-0, gol inscris cu un sut puternic de la distanta, de tanarul pe atunci, Petre Marin. Mai am niste amintiri de atunci, de la un meci cu ”U” Cluj, cand parca Baia Mare a pierdut iar acasa, de aceasta data cred ca cu 1-2. Am mers atunci, pt a-l vedea mai ales pe Paul Levente fosta vedeta a Olimpiei, care insa spre marea noastra dezamagire fusese in acel meci doar rezerva. ”Levi” a intrat insa in repriza secunda si pare-mi-se chiar a inscris golul victoriei clujenilor, tot cu o torpila de la distanta (specialitatea casei la el). Mi-ar face o mare placere daca vreun tribunist clujean, mi-ar oferi cateva date despre acest jucator Paul Levente, din vremea in care a activat la ”U”Cluj.

    Apreciază

  5. Adi ,la meciul cu uta,am stat si eu in primul rand,dar in actualul sector A,mi-aduc aminte de golul prin alunecare al lui taliba,mingea a plecat de undeva de la zona cornerului din stanga in sensul nostru de atac,s-a centrat pe jos prin careul de 6 m ,iar albu a inscris prin alunecare( tin minte era o vreme ploioasa)acolo la bara stanga asa cum ai spus tu,Doamne ce amintiri!,ce senzatie placuta sa rememoram impreuna dupa 3 decenii,noi cei doi tineri din linia( randul) intai!Golul doi l-a marcat ,la inceputul reprizei secunde ( ” la poarta mea”)Nasalean,printr-o reluare simpla din 6 metri,dupa o faza care a curs snur cu vreo 5-6 pase in viteza,centrare de pe dreapta,executie simpla de pe linia careului de 6 m,pozitie centrala( parca revad si acum golul) si bucuria dezlantuita a tribunelor din Gruia…

    Apreciază

  6. imi aduc aminte de meciul din 81, ciocan si coman au fost vioara intai, multi cfristi au jucat bine, manu , care la intrare a fost fluierat de uisti iar un an mai tarziu cand a fost mutat cu forta la U a fost adulat.toti cfristi care au jucat bine au fost luati cu forat la U

    Apreciază

  7. „Profesorul” este un personaj deosebit, e un deliciu sa-l urmaresti cum traieste meciurile CFR-ului, il stiu de vreo 7 ani, e nelipsit de la toate meciurile. Il cheama Blaga si e nepotul marelui Lucian Blaga, din cate am inteles.

    Domnul cu „Hai Cefereeeeul” este Ocsi bacsi, un mare suporter de-al nostru, care din pacate acum e grav bolnav si nu poate veni la meciuri, are abonament in galeria KVSC, dar nu a putut veni in ultimul timp, urmareste meciurile la televizor.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.