onoarea lui Tolontan


Árpád Pászkány dă un interviu (aici), pe care Cătălin Tolontan îl analizează (aici).
întreaga „analiză” nu este altceva decât o înșiruire de afirmații eronate.
dacă autorul ar avea un IQ manelistic, ar putea fi vorba de o înțelegere complet aiurea a spuselor lui Pászkány.
cum, însă, este vorba de un om foarte inteligent, precum Tolontan, este exclusă o asemenea (lipsă de) înțelegere; rămâne doar reaua intenție – afirmațiile lui Tolontan sunt niște minciuni calificate.

1

ce spune Tolontan:
« Obținîndu-și performanțele pe propriile forțe sportive, dar și pe o puternică falangă a culiselor și arbitrajelor, CFR uneori a convins, alteori a deziluzionat. Nu că i-ar păsa lui Paszkany. Se simte că nu-i pasă. Este exponentul unui gen de finanțator care își declară crezul: ”Cu bani poți cumpăra orice, așa e în lumea asta” […] Dacă va descoperi și versantul nefiscal al firii umane, primul cîștigat ar fi, cine știe, chiar Arpad Paszkany. »

și dă-i, și dă-i ‘nainte, în stilul „Pászkány este tip pentru care totul se reduce la bani, incapabil să înțeleagă și alte lucruri decât cele pecuniare”.

ce a spus, de fapt, Pászkány:
« Cu bani poţi cumpăra orice, aşa e în lumea asta. Mîine, dacă faci o ofertă corespunzătoare, îl poţi aduce pe John Terry sau aproape orice jucător. »

adică se referea strict la transferul („cumpărarea”) de jucători – pe bani suficienți, orice jucător ar merge la oricare echipă.
nicio legătură cu tot ceea ce Tolontan când insinuează, când spune explicit.

2

și mai spune Tolontan:
« Ca să ofere libertate antrenorului, Paszkany pune o condiție logică, populistă și teribil de mecanic formulată. ”Să vină cu o garanție de 3 milioane de euro dacă nu-și îndeplinește obiectivul. Altfel ce înseamnă că-și asumă răspunderea?!”. Cît de aproape e, pe fond, de adversarul său ireductibil, Gigi Becali! Ce apropiere care-i va enerva pe amîndoi! Ghinion!

Pentru ceferist, să formuleze astfel termenii dintre angajator și angajat este normal. Pentru că el gîndește astfel: ”Eu risc banii, antrenorul ce riscă?”. Așa e. Antrenorul nu riscă nimic din ceea ce se vede. Doar reputația, dar acesta e un concept inexistent conform viziunii lui Paszkany pentru că nu are corespondență financiară. Cît costă reputația și unde naiba se găsește marfa asta de cumpărat?! Peste tot, pare a spune, egal cu el și admirabil de deschis. Iată un om care nu are centrul aprobării în afara sa. Felicitări!»

ce a spus, de fapt, Pászkány:
reporterul: « Credeţi în tipul de antrenor care îşi asumă şi dictează inclusiv politica de transferuri? »
Pászkány: « Nu prea. Aş crede doar în momentul în care ar veni un antrenor şi ar zice: uite, eu aduc o scrisoare de garanţie bancară de 3 milioane de euro, stă la dispoziţia clubului. Dacă buflez, o executaţi, dacă cîştig campionatul îmi daţi suma X. Şi atunci, în limita garanţiei tale, faci ce-ţi doreşte inimioara. Aduci ce jucători vrei, dai afară ce jucători vrei. »

adică Pászkány vorbea strict despre ideea ca transferurile să fie făcute („dictate”) de antrenor – dacă le dictează el, atunci să riște el financiar.
nu era deloc vorba de activitatea comună a antrenorului, de pe parcursul sezonului; și nu era deloc vorba ca finanțatorul să alcătuiască echipa de joc, inclusiv să facă schimbările, cum lasă Tolontan să se înțeleagă.
da, mai apoi a spus Pászkány că, dacă ar avea timp, s-ar implica și în alcătuirea echipei, însă nu la acest lucru se referea cu acea „garanție” de 3 milioane de euro.

3

și mai spune stimabilul:
« În fotbalul românesc, timpul l-a confirmat pe Paszkany. În fotbalul european, nu! ”E o chestiune de bani și de talie economică”, explică el, în linie cu propria credință. »

mda, prima parte este o replică bună pentru postacii de pe gsp.ro.
dar un sofism care nu-i face loc cinste lui Tolontan.
da, timpul nu l-a confirmat pe Pászkány în fotbalul european.
dar pe care român l-a confirmat?
dacă fotbalul din România este, ca nivel, mult sub cele din Anglia, Italia sau Spania, cum să se afirme campioana României în fotbalul european?
faptul că nu te afirmi în Europa NU înseamnă nicidecum că nu meriți să te afirmi în România, cum lasă Tolontan să se înțeleagă.

baiul adevărat este cu a doua parte a afirmației.
ce insinuează Tolontan, aducând în discuție, iarăși, banii?
că Pászkány ar fi luat trofeele doar cu bani (a se înțelege „prin cumpărarea…”), iar în Europa n-ar mai fi reușit acest lucru.

*

ar mai fi și alte lucruri, dar mă opresc aici.
felicitări, domnule Tolontan, sunteți cu adevărat liderul mincinoșilor din presă.

autor: de-a dura lex

0 comentarii

  1. hmmmm…eu chiar ma miram cum de a aparut un asemenea interviu cu Paskany in jesepe dar acum m-am dumirit care a fost de fapt ideea… Cat despre tolontan m-am lamurit si nu numai de acum cam ce fel de caracter are . Fiindca eram sigur ca la „invitatia” lui Paskany de a face denunt penal ori dovedesc ca au niste caractere de „cacat” el va iesi cu contra-atacul,dar pentru cine are cap sa gandeasca si poseda un IQ cat de cat asemeanea iesiri sunt mai mult decat jalnice

    Apreciază

  2. Tolontan este unul dintre regatenii care nu pot sa ierte greseala ardeleneasca de a fi incaltati inanintea bucurestenilor de aici si modul de exegeza la spusele lui Paszkany, nici macar modul nu-i original este preluat de la neoprotestanti care decupeaza text din context pentru a-l face pretext, dar din pacate, aceste ineptii regatene nu se limiteaza numai la fotbal intuna dintre serile trecute am auzit un istoric dr. prof. afirmand ca dupa 1918 s-au adus functionari din regat in Transilvania deoarece aici nu se gaseau functionari pregatiti, extraordinar, as aminti acestui specimen de mistificatori, nu putini, ca atata vreme cat capul revolutiei de la `48 in Ardeal era un jurist diplomat; A. Iancu, in Tara Romaneasca capul era un autodidact cu diploma luata la cumpana fantanii; N. Balcescu, asa ca nu ma mir de mistificatorii si denigratorii cu frustrai istorice dar ii detest.

    Apreciază

    • s-ar putea să fie adevărată chestia cu funcționarii aduși din vechiul regat, fiindcă în acel moment nu existau destui funcționari vorbitori de română. nu doar că majoritatea funcționarilor erau etnici maghiari, dar nici chiar funcționarii de etnie română nu erau familiarizați cu lexicul românesc aferent jobului lor, până atunci utilizând la serviciu doar maghiara. *** Avram Iancu n-a fost capul revoluției (decât la începutul ei), ci din contră, capul contra-revoluției (a trădat și s-a aliat cu armata împăratului). și a provocat pierderi mari în rândurile revoluționarilor maghiari. asta este, din păcate nu ne putem lăuda cu revoluția din 1848. se pot lăuda doar sudiștii, cu o revoluție făcută la mișto, și moldovenii, cu o revoluție făcută în crâșmă, timp de o noapte. însă, fără glumă, chiar dacă ei n-au avut o revoluție veritabilă, au dezvoltat în acel moment o generație care a pus bazele europenizării acelor două principate, continuând ceea ce a făcut Școala Ardeleană.

      Apreciază

      • Fara nici un pic de placere dar trebuie sa va contrazic, limba romana literara si-a avut leaganul in Transilvania, prima traducere in limba romana a Psaltirii se petrece la Manastirea Peri-Sapanta din Maramures, gramatica limbii romane si latinizarea ei este opera reprezentantilor Scolii Ardelene, Blajul este pentru romani un Alma Mater de aici se ridica o serie intreaga de intelectuali romani, primul roman romanesc a fost scris de catre Liviu Rebreanu bistritean plecat cu treaba in sud, asa ca infuzia de functionari a avut o singura menire, balcanizarea Ardealului, ceea ce in mare parte s-a si reusit. Toate cele bune.

        Apreciază

        • Mihai, să nu amestecăm lucrurile. Era vorba strict de stăpânirea limbajului funcționăresc, necesar la serviciu, pe care ți-l dezvolți doar dacă îl auzi/utilizezi la serviciu, nu are legătură cu beletristica sau cu Școala Ardeleană (în privința căreia nu ne contrazicem absolut deloc). În viață folosim, concomitent, mai multe lexicuri: unul general, altul profesional (economic, de exemplu), altul legat strict de job ș.a.m.d. Poți cunoaște foarte bine româna generală, fără să stăpânești româna economică; dar o poți stăpâni foarte bine chiar și pe cea economică, fără să cunoști terminologia și exprimările specifice unei funcții anume (poți ști, de pildă, foarte bine limbajul contabil, dar să nu știi spune „mergeți cu chitanța aceasta la secretariat, să aveți ștampila și semnătura directorului”). Știu bine ce vorbesc, mai ales că o fac și pe baza experienței personale 🙂

          Apreciază

          • Conform teoriei tale trebuia sa se realizeze o inlocuire 1/1 a apartului functionaresc, ceea ce nu s-a intamplat, nivelul administratiei ardelenesti era la nivelul Europei Occidentale de atunci, a se vedea numai sistemul de publicitate imobiliara, recte Cartile Funciare, iar la mitici era functionarimea de Fanar si armata cu pusti de lemn a generalului Berthelot, asa ca trebuie sa fi, cel putin naiv, sa nu intelegi scopul implantului functionaresc si visul continuu al regatului de a domina ardealul.

            Apreciază

  3. excelent articolul. si pe mine m-au socat decontextualizarile radicale pe care le-a facut tolontan. intreg portretul pe care i l-a facut lui Pazskany lui duhnea a rea-vointa.
    ar fi poate bine sa se difuzeze un pic mai larg textul asta. Erorile de logica a lui tolontan sunt atat de stridente incat cred ca si un u-ist de buna credinta le-ar recunoaste.

    Apreciază

    • din păcate, văd că mai nou tot ce scrie Tolontan este la fel de lipsit de logică, din motive de rea-voință. și îmi pare nespus de rău, fiindcă aveam o impresie foarte bună despre el (spre deosebire de Ioanițoaia și restul).

      Apreciază

  4. Eu m-am varat acolo in discutie cu el, n-am mai suportat si l-am acuzat de naivitate, asta mai ales ca ultimele sale articole debordeaza de idealizari ale rolului ziaristului. Vezi, Doamne, de parca nu stiu cum fac sluji ziaristii in fata „eroilor” din ziare. Probabil Tolo, de la inaltimea pozitiei dobandite a uitat cum isi tocesc coatele cei din trustul de presa din care face parte, pentru a fi pe plac celor din Bucuresti. Sa pozezi in virgina dupa ce ti-ai avortat de cateva ori deontologia (practica, fiindca cea teoretica ii e pusa in icoana) mi se pare jalnic. Sunt sigur ca daca maine l-am pune pe Paszkany sa scrie un articol despre atitudinea lui Tolontan ar fi cu cel putin 300% mai logic si ar incepe cu „Daca stiti ceva, din varful pixului sau al falangei, va rog sa va adresati instantei”. Ramane la finalul zilei constatarea ca, in ciuda remarcilor de la inceputul comentariului sau, Tolo a reusit sa manjeasca truda si interviul ireprosabil realizat de ziaristii gsp de la Cluj, acestia fiind probabil o victima colaterala a incercarii disperate de a dilua impresia pe care orice cititor de bun simt o avea la finalul interviului (parte din aceste impresii fiind evidente in marturisirile catorva, chiar acolo, pe comentarii..

    Apreciază

    • nu cred ca a fost vorba deloc de naivitate in editorialul lui Tolontan. a fost doar rea vointa. dupa cum exemplifica foarte bine si autorul articolului asta, Tolontan a scos afirmatiile din context si le-a dat cea mai negativa conotatie posibila. probabil ca dupa cum spui si tu, a vrut sa mai estompeze din imaginea pozitiva pe care interviul cu Pazkany a creat-o. ma rog, Pazkany da intotdeauna interviuri de mult bun simt in total contrast cu Becali, Porumboiu si ceilalti mitici.

      Apreciază

      • Nu a fost naiva intentia, ci abordarea. Sa vorbesti din teoriile de jurnalism ale lui Mihai Coman, cand te numesti Tolontan si tocmai ai citit stramb un interviu, mi se pare undeva in zona offside-ului.

        Apreciază

  5. Reportajul este interesant, atinge teme foarte interesante. Dl. Paszkany este sincer, probabil avea un interlocutor inteligent si corect. Ma doar fix in… sa zicem cot, asta ca sa fiu la nivelul acestui site, de „analizele” lui Tolontan. Oricum, cei care urasc acest club si acest patron, adica miticii, nu vor intelege veci franchetea occidentala a patronului.

    Apreciază

    • Tolontan „dă tonul” în presa românească (nu doar în cea sportivă), nu ne poate durea în cot de ce spune/face. o injurie a lui înseamnă 20 de înjurături ale redactorilor, urmată de 400 de crime media înfăptuite de trepădușii cu aspirații de lingău-șef.

      Apreciază

  6. Poate ca Tolontan, stiind ca CFR-ul are cel mai inteligenti suporteri 🙂 , se joaca pe blogul lui de-a troll-ul, facandu-i placere dialogul in contradictoriu cu noi 🙂 S-o fi saturat cu “ma, tolo, esti prost de bubui” primit de la “ultrasi” 🙂 Vazand aceasta denaturare urata a vorbelor pertinente ale lui Paszkany dintr-un interviu intr-adevar reusit, ma intreb cata manipulare, minciuna impletite cu adevar exista in celelalte articole, anchete ale sale despre care n-avem niciun fel de date, sa le putem judeca singuri.

    Apreciază

  7. Mie cel mai mult mi-a displacut denaturarea aceasta:

    Tolontan
    Atunci și-ar da seama că dacă e adevărat că ”eu nu angajez antrenori ca să fie șefii mei”, nici el nu va fi niciodată, din punct de vedere profesional, șeful unui bun antrenor!
    Interviu
    De cîte ori aţi intervenit în alcătuirea echipei?
    – Nu fac acest lucru dintr-o raţiune simplă. Dacă aş avea timp să merg la toate antrenamentele pe cuvînt că aş face-o, ar fi normal s-o fac. Aşa, ar fi o prostie să-i zic: scoate-l pe ăla, bagă-l pe ăsta. În schimb, vorbesc cu antrenorii săptămînal, în timpul campionatului, fiindcă ştiu să apreciez şi eu ceea ce se întîmplă pe durata unui meci. Dacă văd un jucător că nu dă randament timp de 2-3 meciuri, normal că întreb de ce nu încearcă altă variantă, dacă tot plătesc 30 de jucători. Oricum, nu mi-ar fi jenă să intervin. E dreptul meu. Pe antrenor nu-l angajezi să fie şeful tău. Îl angajezi să facă o treabă bună. Eu am încredere în toţi, pînă la proba contrarie. În momentul în care ar fi cazul ca eu să dictez schimbări, mai bine schimb antrenorul şi îl aduc pe unul în care să am încredere.

    Tolo ar vrea sa il bage pe Paszkani in aceeasi oala cu patronul Stelei. Cu toate ca reiese clar ca nu e nici pe departe asa. Paszkani are o pozitie cu bun simt si, daca i se poate reprosa ceva, e doar ca nu a ales bine antrenori si i-a schimbat prea des.

    Apreciază

  8. Foarte bun articol de-a dura lex. Eu mi-l amintesc pe tolontan in 2008, cand era extrem de afectat ca CFR va castiga campionatul (aproape i-au dat lacrimile in direct pe ceva post de televiziune), asa ca nu ma mira scrierile lui recente.

    Apreciază

  9. Un articol pe sport.ro a lui Florin C ” De ce merită CFR să ia titlul”. Sper să nu fie sursă de inspirație pentru un alt articol. Trebuie să însemn în calendar data de azi. Victorie cu Rapid, hai CFR !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.