Diferit de zero


Deoarece sunt unul dintre cei care au trecut de la stadiul de admirație neînfrânată adresată conducerii CFR la accese sporadice de critică, trebuia să scriu aceste rânduri, poate cam târziu, dar mai devreme decât niciodată. Trebuia să-mi iau inima în dinți, să caut cuvintele potrivite, să-mi rog muza să-mi insufle inspirația de a fi suficient de coerent, suficient de limpede, fără îndoială de ceferist, chiar dacă n-o să reușească să-mi cenzureze din prea multele întrebări retorice. Sunt gânduri care mă macină, nu-mi dau pace, se ascund o perioadă undeva în spatele creierului, apoi năvălesc iar în prim-plan, când ceva sau cineva le zgândăre.

Întâmplător, apariția Tribunei CFR coincide cu aniversarea a 10 ani de fotbal capitalist la clubul din Gruia. Acum 10 ani, Frâna de care povestea Chefere aici începea să sufere un proces masiv de transformare, care avea să se întindă până în zilele noastre și va continua nedefinit în timpul viitor. Am folosit termenul de „fotbal capitalist”, pentru că în Gruia a vorbit în primul rând banul și nu lipit pe fruntea unor maneliști, ci băgat în infrastructură și transferuri de jucători. În societatea capitalistă multilateral afectată, era greu de crezut că echipele (chiar și cele cu tradiție) vor putea supraviețui fără „omul/oamenii cu banul”. Sunt și cazuri când echipele au supraviețuit datorită celui cu pluralul de la ban, pentru ca apoi să fie gâtuite datorită aceluiași salvator. Nu există o știință exactă care să ne demonstreze fără dubii că CFR era acum doar istorie fără infuzia inițială de capital a lui Arpad Paszkany, dar e cert că există mii de suporteri ai CFR-ului care n-ar fi cumpărat și purtat materialele promoționale ale clubului, n-ar fi ascultat diferitele variante de imn, n-ar fi urmat drumul Gruii, n-ar fi simțit alb și vișiniu (chiar, care e motivul pentru care s-a pierdut violetul?), dacă Paszkany nu semna cecurile! Mii de fani aduși aproape de feroviari de către Paszkany, Mureșan, Anca, Trică, Culio… Mii de fani ai CFR-ului modern – căruia cârcotașii i-au spus FC Arpi – au invadat tribunele, au năvălit peste suporterii reumatici ai Frânei, formând astfel o nouă familie. Chefere e unul dintre reumaticii (termen folosit cu drag) mai în putere. În finalul articolului său, Che îl așteaptă pe finanțatorul clujean să mai lase loja de unde teleghidează jucăria și să coboare pe aceeași bancă, pe banca comună a Frânei. „Să fim compleţi, nu de alta”.

„Gerovitalul” CFR-ului e sincer, nu se ascunde după perdele de fum. N-a fost frânar când a preluat CFR-ul. O spune fără echivoc și trebuie să-i apreciem sinceritatea: „Eu eram doar un iubitor al fotbalului”. Este Arpad Paszkany acum, după 10 ani, frânar? Se simte frânar? Sau e măcar angajat pe drumul de a deveni frânar? Iar dacă nu este, musai trebuie să fie frânar, nu poate rămâne doar simplu… cel mai important ceferist? Poți cu adevărat să te îndrăgostești de o proprietate? Un șef mai poate să se îndrăgostească de secretară, no big deal, dar e posibil să ajungi să-ți îndrăgești o jucărie? E imposibil să te trezești într-o dimineață căutând cu emoție să vezi ce mai zic suporterii ceferiști anonimi, nu ce mai împroașcă dușmanii făcuți în ultimul deceniu ca într-o ciupercărie? Oare trebuie să acceptăm o dată pentru totdeauna ideea că numai ce faci contează, numai pe ce dai banii, raportul bani/loc în clasament, nu și ceea ce simți? CFR poate rămâne o afacere reușită, nu-i obligatoriu să fie și o afacere sentimentală?

Știu că părerile sunt împărțite. Am ochi să citesc, urechi să aud, stomac să diger sau nu. Pentru unii primează performanța (cea care – în fotbal – a cam ocolit pe centuri imaginare municipiul nostru până în anul de grație 2008), datul altora peste nas cu încă un trofeu, participarea la marele răsfăț fotbalistic din Europa (cu deplasarea plătită și meniul gratis, dacă se poate). Pentru alții (o mână de hippioți al căror păr nu contează cât de lung este) e suficient sentimentul, trăirea, atmosfera, bucuria de a sta umăr la umăr cu alt frânar, plăcerea pură de a exista și de a urma gâfâind fascinantul urcuș spre arena din Gruia.

Deși nu sunt cel mai mare ceferist în viață, d-apoi cel mai veritabil frânar, recunosc că m-a atins o declarație de acum câteva luni a finanțatorului CFR, mai ales prin nociva naturalețe cu care a fost făcută. Întrebat ce a găsit la CFR când a preluat echipa, Arpad Paszkany a dat un răspuns care mi-a dezacordat una dintre ultimele corzi sensibile: „Era un zero mare, din care a trebuit să construim un club de fotbal şi o echipă de succes”. De prea multe ori, declarațiile citite lasă loc de interpretări referitoare la fidelitatea redării, prin comparație cu declarațiile auzite. Din considerente care țin de lumea fascinantă a ziaristicii, aceeași declarație poate să apară transcrisă diferit în articolele publicate față de original. Mi-am pus această întrebare atunci, la cald, și azi am avut confirmarea. Într-un interviu foarte proaspăt, omul adulat de mulți și invidiat de foarte mulți, a repetat aceeași idee, într-o formulare ușor diferită: „Am găsit un zero mare, dacă se poate spune aşa, ba chiar ceva cu minus în faţă. De regulă, dacă construieşti ceva pe un teren viran, ai costuri mai reduse faţă de situaţia în care demolezi ceva şi apoi construieşti”.

Frâna lui Che era un mare zero acum 10 ani? Zestrea spirituală, patrimoniul de amintiri al unei echipe onorabile, incluse într-un zero, oricât de mare ar fi el, nu înseamnă nimic, nada! Cei 200 suporteri încăpățânați ai CFR-ului, netrecuți în gestiune, dar găsiți lipiți de băncile din Gruia, ce însemnau? Ce reprezenta numele doctorului Constantin Rădulescu în 2002? Dacă 2002 a reprezentat „momentul zero” (sau chiar „momentul minus”?), mă gândesc că, pentru unii, nici anul 1907 nu reprezintă mare lucru, dar dă bine la imagine, la public! Știu că dîpîdîvî financiar e convenabil să expui situația ca și cum ai fi luat ceva de la zero și ai făcut minuni, dar umoral nu e corect. Până și expresia plastică cu făcutul unui bici dintr-un material biodegradabil, bici care să și pocnească, e mai potrivită. Sunt total de acord cu minunile (100% datorate finanțatorului, co-finanțatorilor și conducerii), dar resping categoric acel zero. Nu zero, domnule Paszkany, nu zero! Cu siguranță vă aduceți aminte că la data nașterii persoanei dumneavoastră, când erați doar un simplu mucos, ca atâția alți mucoși ai patriei, încă departe de omul cu greutatea de cca. 100 milioane din ziua de azi, exista un club de fotbal clujean, fără performanțe năucitoare, fără trofee (poate chiar fără vitrină), fără mari pretenții, fără echipament gigea-pupii, dar cu un farmec aparte și mult mai cunoscut în epocă decât persoana domniei voastre.

Zero… înseamnă că Frâna n-a existat. Iar ăsta e un neadevăr gogonat, nu-i așa? CFR Cluj nu e doar o afacere, nu-i doar un cartier cu boxe de locuit ridicat pe un teren viran, unde nu existau utilități, ce să mai vorbim de fundație. Mai mult decât noua tribună ridicată, contează cei care o populează. Mai mult decât cele 3 puncte din clasament la victorie, contează cei din teren și cei din tribună care se aplaudă unii pe ceilalți la finalul meciului. Mai mult decât trofeul care strălucește în vitrină, contează lacrimile de bucurie ale copiilor în fața cărora a fost câștigat. În cuget și-n simțiri, CFR Cluj nu e FC Arpi. Chiar dacă a ajuns un muribund întins pe catafalc, CFR Cluj mai avea încă o suflare de dat. Și chiar fără acea suflare, CFR tot ar fi fost un cadavru cu palmares. Trecutul, tradiția, palmaresul, oamenii trecuți prin iarbă = diferit de 0. De la zero se putea construi doar un FC Arpi de succes, de mare succes.

Nu-i nimic, domnule Paszkany, dacă deocamdată nu iubiți Frâna frânarilor. Poate o să vă uitați într-o zi portmoneul cu mastercarduri acasă și o să veniți la meci ca un simplu fiu de mecanic de locomotivă. Și, în pofida faptului că sunteți un cerebral care-și respectă cerebralitatea, poate o să aveți surpriza că vă place. Și poate o să simțiți mândria că sunteți principalul răspunzător pentru frumoasa nebunie din jur. Și poate o să vă fulgere, timp de o fracțiune de secundă, o fracțiune din următorul gând: „Doamne, ce echipă am salvat! Doamne, ce fericire că am salvat CFR-ul!”. Atunci, poate vom fi compleți. Iar când vom fi compleți, nu ne vom mai arunca praf în ochi și nici nu ne vom mai scoate ochii. Se va închide cercul. Un cerc în cercul Carpaților. Totul se va desfășura natural, ca într-o familie. Pentru că într-o familie adevărată nu se investesc numai bani, ci foarte multă dragoste și încredere. Profitul e dincolo de profit.

Acum, după ce m-am lungit ca naiba, iar muza lașă s-a zgâit tâmp la mine și m-a lăsat pradă retoricii, e cazul să ne potolim pulsul. În definitiv, fotbalul e doar un joc, un „fenomen sportiv”, pe care doar nebunia din noi îl face să pară o viață. Important e ca noi, cei mărunți, să ne iubim CFR-ul, fără a veni cu bani de acasă ca să depunem garanție. E oare ceva de neiubit la CFR? Eu unul, nu cred. Să-i oferim măcar atâta iubire câtă mândrie ne oferă el. Mergem înainte, până la victoria finală, fie ea și înfrângere. Cât timp ne va ține accelerația inimii sau… Frâna.

Domnule Paszkany, știu că între timp ați devenit ceferist până în măduva oaselor, chiar dacă nu vă place să vă exteriorizați conținutul măduvei! Mai e doar un pas de făcut pe calea de a deveni frânar. Nu vă poate obliga nimeni, pe banii dumneavoastră, să comiteți acel pas. Eu vă doresc doar să ajungeți să iubiți CFR-ul ca și cum n-ar fi proprietatea lui Arpad Paszkany.

0 comentarii

  1. excelent articol, impartasesc si eu opiniile tale. iar referitor la moartea clubului, asa cum ai spus, e doar o ipoteza ca ar fi disparut daca nu intervenea Arpi. Oricum noi, ceferistii vechi avem pachetul nostru de amintiri indifierent daca la club e pentru moment Arpi, Iuliu sau Stefan. Aceste amintiri nu se pot cumpara cu mastercard si nici nu ni le poate nimeni fura din suflet. Atunci cand CFR avea 7 ani de prezenta consecutiva in Divizia A si un loc 5, Arpi abia facea primii pasi in viata. Hai CFR !

    Apreciază

  2. Esti un pic rau 07 sa stii, fiindca uite eu am interpretat altfel declaratia lui Paskany . El cand vorbeste acolo de un minus zero nu cred ca se referea la spirit,la traditie sau/ si la cei 200 de franari lipiti de bancile din Gruia (printre care de multe ori prezent eram si eu). Nu, el s-a referit la partea financiara,la partea economica la partile alea pe care noi spectatorii de rand mai noi sau mai vechi ori nu le vedem,ori nu le prea cunoastem dedesupturile…La faptul ca CFR Cluj, pastorit la vremea aceea de la Bucuresti…da de la Bucuresti gandindu-ne ca eram si noi la vremea aceea un club departamental subordonati celor din ministerul transporturilor era la un pas de colaps/desfintare spune-i cum vrei. Acum stiu ,nuante de interpretare sunt multe, felurite moduri de a privi unele lucruri… dar sunt unele adevaruri de necontestat si chiar daca uneori nu ne place cum priveste „loja” lucrurile(mai mult pragmatic mai putin poetic) ceea ce ramane sunt rezultatele ,felul cum sunt obtinute aceste rezultate,munca si banii investiti caci fara acestea …stii cum e „dragostea nu tine de foame” si cu siguranta spun eu cei 200 de franari acum traiau doar din amintiri…A fost odata o echipa, care se numea…CFR Cluj….Da’ no poate gresesc eu…

    Apreciază

    • În comentariul tău probabil în loc de ”rău” se potrivește mai bine ”nedrept”. Rău vine de la răutate, reavoință, pe care nu mi le asum. Paszkany a vorbit de două ori despre ”marele zero” (eu pentru CFR), dar niciodată despre ”marele plus” (CFR pentru mine). Deși textul poate părea agresiv în anumite puncte, o să sune ciudat ce spun eu: e mai mult o invitație decât un atac!

      Apreciază

      • 07 imi cer scuze,sincer fiindca da, exprimarea corecta ar fi trebuit sa fie „nedrept” si totodata crede-ma ca nici eu nu am perceput articolul ca si un atac agresiv la adresa lui Paskany . Dar eu dincolo de orice argumentatii il percep ca si pe un tip care e deosebit de pragmatic si cu toate ca am auzit o gramada de povesti care mi-au aratat o cu totul alta fata ,mult mai umana de data asta,raman la convingerea ca (desi pe noi asta ne doare) el priveste CFR-ul in proportie de 75% ca si pe o afacere. Eu asta cred,poate ma insel,in orice caz ce e in mintea si in sufletul lui noi nu vom sti niciodata …Desi ma gandesc si imi aduc aminte de o chestie.Acum cateva zile la atacurile celor din presa la adresa CFR-ului a iesit la rampa si si-a aparat „jucaria” si a vorbit si in numele nostru al suporterilor daca bine tin eu minte o fi si asta un semn?

        Apreciază

  3. am si eu o intrebare: VREI SA FI FINANTATOR???daca nu sau nu poti mai bine taci ca vorbesti prostii!!!
    Domnul Paszkany Arpad a facut minuni ptr acest club pe banii lui si cu mintea lui si nu se aseamana cu nimeni din acest punct de vedere!Fara EL chiar suntem ZERO… ce se intimpla daca maine pune clopu si pleaca? Ajungem zero! Asa ca sa nu mai vorbim aiurea….
    Si cum indraznesti sa-l faci mucos?? Dupa prostiile pe care le scri aici si noi putem spune ca esti fraier cu ochi( am vorbit frumos)!!!
    Nici nu vrem sa stim sau sa ne amintim de farmecu fostei epoci ca ptr noi este mai important prezentul si viitorul si avem grija de frina noastra! Cu Arpi merge mai departe CFRul nostru!!!
    BA chiar am a propunere :daca castiga CFR titlul si anul acesta … stadionul ar trebui numit :Arpad Paszkany!!! Eu zic ca a facut mai multe ptr club ca si Dr Radulescu…..HAI DRAGA CFR!!!!!

    Apreciază

    • Propun sa nu raspundem la acest mesaj, ca sa nu alunece toata discutia pe o panta total nedorita. Sa punem in vitrina si sa luam aminte… E bine sa stim ca exista si asemenea opinii, ca exista si astfel de oameni intre noi. Sunt cei de genul celora care, atunci cand faceam un material ironic la adresa Craiovei, ma trezeam ca ma atacau pe mine, intelegand ca as avea ceva cu CFR-ul. 🙂

      Apreciază

    • Usurel nene sa nu faci un atac cerebral sau esti si tu un troll amarat care incearca sa ii se dea atentie…si eu ii recunosc meritele lui Paskany dar de aici pana la a insulta pe cineva fiindca si-a exprimat o pozitie e cale lunga si sincer de asemenea suporteri eu chiar nu as avea nevoie

      Apreciază

    • În sezonul 1973/74, Mihai Adam câștiga titlul de golgeter al României cu 23 goluri marcate pentru CFR Cluj. Arpad Paszkany împlinea 3 ani și încă nu era implicat în fotbal.

      Apreciază

  4. M-au emotionat aproape pana la lacrimi cuvintele tale…nu mai zic de metafora cu muribundul de pe catafalc…In timp ce-ti citeam articolul gandul ma ducea la un fiu vrednic care-si apara parintele de cuvinte grele si nemeritate cazute peste sufletul batranului sau tata ranit pana in adancul sufletului…Ce faceau cei 200 de ”orfani” din batrana tribuna daca nu aparea Arpi?…Stiti cantecul ”Mai tarziu in sat la noiS-o aflat ca tataO cazut cu alti eroi,Aparandu-si vatra.Si de-atunci la monument,Cand se face-apelulPentru tata strig:PREZENT Si sarut drapelul”…Nu ma pot sa-ti spun decat atat:”FERICIT CEL CARE CUTEAZA SA APERE CU PUTERE CEEA CE IUBESTE”!Bravo tie,macar daca ti-am urma cat mai multi exemplul atunci cand atatia si-atatia arunca cu noroi in numele CFR-ului !Totusi,pt.tot ce a facut pt acest club,cred ca Arpi merita sa-i iertam aceasta scapare.Chiar a fost o scapare, sunt convins ca si el iubeste aceasta echipa si cu sufletul,nu numai cu buzunarul.

    Apreciază

  5. Muresan si Panin au fost sa dea autografe la un liceu din Cluj. Un scurt material video despre acest eveniment se poate vedea aici:

    Scuze pentru off topic 🙂

    Apreciază

    • Nu-ti fa griji, e binevenita orice informatie, iar video-ul e chiar frumos! Pacat ca nu stiu cine l-a facut, ca merita sa aiba spatiul lui separat…

      Apreciază

        • Bravo! Daca filmarea si montajul (ambele FOARTE reusite si FOARTE bine ritmate) sunt ale tale, atunci, te intreb, esti de-acord sa il publicam in una dintre zilele astea pe site?

          Apreciază

          • As fi foarte fericit daca l-ati publica. Si montajul, si filmarea este a mea. Cand filmam evenimentul, Gabi M. se uita foarte dubios la mine, cred ca nu prea simpatizeaza cameramanii de la presa. As fi foarte multumit, daca ar ajunge clipul si la el. Mersi mult.

            Apreciază

      • chiar frumos videoclipul. felicitari Zoltan!
        ar trebui facute cat mai multe de astfel de actiuni. oare de ce e muri asa de incruntat si suparat. are probleme? panin mi s-a parut chiar fain. asa se face cu suporterii: zambete si la poze si la autografe…sper ca el muresan presidente sa-l tina pe Cristi in club dupa ce se retrage. este un simbol pt CFR si cred ca ar avea stofa de niscaiva poztitie in club. mi-ar placea sa fie si anca adrian care nu faulteaza limba romana insa asta-i cu totul si cu totul alta discutie.

        Apreciază

  6. In viata poti gandi in 2 feluri:emotional,instinctual,sentimental sau rational,calculat,pragmatic.Primul mod de gandire este cel care iti da satisfactii ,emotii sufletesti si amintiri de neuitat….este daca vreti dragostea neconditionata a suporterului adevarat,nu a celui de conjunctura dependenta de rezultate si chiar unele avantaje/ interese economice directe.Nu vreau sa te superi dar consider ca in acest fel ai gandit 07 cand ai scris acest articol.Al doilea mod de gandire este cel al patronului care investeste resurse materiale importante,a celui care stie ca banii investiti in fotbal ar fi putut sa-i investeasca si in alte domenii cu satisfactii morale cel putin la fel de importante( ex. acte caritabile).Ei bine acest investitor cere,pe buna dreptate! si performante direct proportionale cu sumele cheltuite,in primul rand pt. ca vrem nu vrem traim intr-o societate materialista ,in care banul este decisiv( vezi noii sponsori ai unor echipe vestice renumite);in al doilea rand pt. ca lupta contra altor oameni de afaceri( sau contra unor bisnitari) pe care trebuie sa-i invinga le da
    astfel pe langa beneficii materiale si ocazia de satisfacere a orgoliului de a fi cel mai bun.Doresc sa fiu obiectiv ,dar trebuie sa remarc 2 lucruri proArpi: 1. A jucat cand era copil la juniorii CFR-ului,astfel a fost dibuit ca potential finantator2.A declarat in repetate randuri ca fotbalul ii provoaca emotii si trairi unice(drept dovada stau o gramada de imagini- vezi de ex. dupa promovare,dupa primul titlu,sau in tribuna in cupa ,inainte de penalty-uri in finala contra vasluiului) satisfactii care merita acesti bani cheltuiti fara a avea certitudinea recuperarii(sau inmultirii) lor.Fraza la care faci trimitere se refera dupa mine,in mod clar,la situatia financiara a echipei in momentul preluarii si nu la absenta traditiei; drept dovada la scurt timp dupa ce a revenit in prima liga a renuntat in denumirea echipei la Ecomax in favoarea anului infiintarii,iar memoria primului mare antrenor al CFR-lui a fost cinstita prin denumirea noului stadion; daca adaugam si eforturile facute cu ocazia centenarului,nu putem spune ca Arpi a uitat( negat) istoria clubului.Pe de alta parte,fac parte din cei „200 de suporteri vechi din Gruia”sunt mandru de asta,l-am cunoscut personal pe regretatul dr. Radulescu am amintiri din Gruia pe care Arpi de exemplu nu le are,am tinut si voi tine cu CFR-ul indiferent de cine il va finanta si ce performante va avea,deci am ( fara falsa modestie) orgoliul de adevarat suporter CFR-ist.Acest lucru imi da dreptul sa-mi exprimparerea( acum si prin intermediul acestui site) si sa spun lucrurilor pe nume chiar daca unora nu le convine( vezi comentariile referitoare la transferurile din aceasta iarna sau dubiile exprimate dupa meciul cu pandurii,reluate de altii dupa meciul cu otelul…).

    Apreciază

  7. Arpi in articol a făcut referire la infrastructură.Nu cred că s-a gândit la istorie,suporteri…..etc.,aşa că nu trebuie făcut atâta tam-tam.

    Apreciază

  8. eu sunt un fan cfrist boboc, din era paszkany si nu am sa spun prea multe…vroiam sa-i spun si lui tolontan da ma cam cenzureaza cand incerc sa fac referire la editorialele lui asa ca i-am spus la revedere ultima data..nu mi-a raspuns, nici nu m-a publicat desi am fost cat se poate de decent…sunt mai castigat in tribunacfr decat pe gsp, cu toate ca trebuie sa recunosc, frustarea de sud imi face placere…doar atat, paszkany nu dribleaza si nu suteaza la poarta, nu face tactica sau schimbari..paszkany face bani, e finantatorul echipei, asa ca e normal ca atunci cand i se pun intrebari legate de echipa sa raspunda la aceste intrebari din caliate de finantator…cj-07-cfr mi-au placut f mult cuvintele tale, m-au emotionat, eu merg in peluza 2 sa simt fiorul meciului, in acea ora jumate toti banii din lume sunt un mare 0…acolo uitam de ei sau de lipsa lor si sunt convins ca si dl. paszkany simte aceleasi lucruri in acest interval de timp…tolontan stie ca raspunsurile date de finantatorul echipei cfr nu sunt raspunsurile unui test de personalitae, asa ca editorialul sau e un mare 0…cuvinte scoase aiurea din context…ma bucura enorm aparitia acestui site si faptul ca echipa cfr are suporteri cu pareri ca a le lui cj-07-cfr…si uite ca am zis prea multe..mai zic doar atat de zerbi in min 88…cum poate fi definita mai bine frica..in restt hai cfr..

    Apreciază

    • nu-ti fa probleme, Tolontan este usor ipocrit: pe de-o parte face scandal ca LPF (raul absolut) obliga televiziunea cu care are contract sa nu-i mai critice, pe de alta parte cenzureaza mesajele decente. Mi s-a intimplat si mie, de multe ori, iar acuma sint banat. Noi sa fie sanatosi.

      Apreciază

  9. Mandru ca sunt CFR-ist.Bun articol, la fel ca toate articolele pe care le-am citit in „tribuna CFR”…impreuna suntem mai puternici, uniti, suntem o familie!HAI DRAGA CFR!!!

    Apreciază

  10. Am dat un google la “am luat de la zero” si printre altele mi-a dat: “În România eram ingineră, aici am luat-o de la zero, la 40 de ani”./// Manager în Londra la 22 de ani: Lucian a luat-o de două ori de la zero, în Italia şi în Marea Britanie/// Dinamo a luat bataie de la Zero Bello/// A fost o experienta unica – am luat firma de la zero, eu am plecat de la zero, ca si inginer mecanic, asa am ajuns sa lucrez acolo, iar, cu timpul am ajuns director./// Am dat multe rateuri. Am luat-o de foarte multe ori de la zero. /// Va trebui să muncim mult în această săptămînă. Am avut emoţii la început şi s-a văzut, dar în a doua repriză le-am lăsat în vestiar şi am luat-o de la zero”, a spus Valentina Elisei. /// Se vede clar, e o expresie uzuala si in general gresit folosita, mai putin patania lui Dinamo 🙂 Asa ca din acest pdv Paszkany e curat. Dar mesajul lui cj07cfr este corect, Paszkany expune publicului doar partea sa rece, calculata, rationala, pragmatica, asta vedem, asta simtim. Poate ca e cel mai mare “franar”, poate o sa ne si arate ca este, poate nu stie cum s-o faca, poate nu vrea s-o arate. Azi, la digi, a spus printre altele ca oriunde ai merge in Ardeal, CFR-ul are cei mai multi suporteri din localitatea respectiva. Sa speram ca-l intereseaza sa fie si mai multi.

    Apreciază

  11. Nu cred ca patronul a vrut sa nege importanta galeriei, sa nu recunoasca iubirea voastra. Probabil s-a exprimat gresit. Oricum articolul e bine scris, nu se poate citi cu capul limpede, fara sa simti emotie. Bravo 07!

    Apreciază

  12. hoppa: singura insulta de care merita vorbit e facuta de desteptu ala care spune ca Arpi e mucos.. dupa care vine un alt DERAIAT care-l invinuie tot pe el ca s-a nascut prea tarziu si nu a fost CFR ist in 1970si toamna!Pai mare vina are omu asta ca (poate) nu a vazut cum juca :Albu,Muresan Aurel,Jucan,Rama,Naghel,Orosz, Nagy,Lazareanu, si multi altii pe care si eu am avut norocu sa-ivad… Si ce daca?Dar vorbim de respect atunci cand multi nici macar nu sunt in stare sa-i scrie numele corect dapoi sa-l pronunte..
    Dar nu e nimic :hai sa traim din amintirile pe care de exemplu Arpi nu le are!! E bine..!!NU???
    Mai bine bagati bine la cutie: ce a pus Arpi pe masa fotbalului in contul CFR este singurul lucru de valoare care conteaza restu sunt firmituri!!Daca nu sunteti de acord cu asta haideti sa votam;antrenorul Dr Radulescu cu promovare in divizia A in vremea lui Ceasca sau titlurile cucerite in era Paszkany….Si inca un amanunt:singura echipa straina care am avut norocu sa vad la Cluj: Karl Zeiss Jena din RDG a jucat un amical .. doar atat..Pai despre ce vorbim ? Ce conteaza nu stiu ce 200 de suporteri?Doar ei ma gandesc nu umple stadionul si nici nu pot sa incurajeze mai bine echipa ca si ceillalti!

    Apreciază

    • Pari cam deraiat (apropo de cfr) amice taran. Esti unul cu capul tare, nu-i asa? Sentimentele conteaza prea putin, banii is fruncea. Ma rog, asa gandesti matale, dreptul tau. Nu vad nici o intentie la cei pe care-i critici. Nu stiu cum stai cu latina: audiatur et altera pars (adic, asculta si alte opinii). Nici unul din noi nu-i perfect, ne completam reciproc, atata timp cat ne respectam. Si da, sunt capabil sa formulez mult mai frumos si mai corect aceste fraze in limba mea natala, adica maghiara 🙂

      Apreciază

    • Iti fac o destainuire. Sincer, daca era dupa mine, comentariul tau nu aparea niciodata pe acest site. Era la spam-uire si acolo ramanea, pe motiv de lipsa elementara de respect in adresare, una nepermisa pe acest site. Dar, cum nu hotarasc singur si, mai ales, cum nu eram eu autorul acestui articol, uite ca a aparut, fara sa apas eu pe butonul de approve. Indiferent care este contextul, indiferent ce spune X sau Y, este de datoria noastra, ca oameni ce se considera civilizati, sa ne domolim pornirile, sa ne comportam si pe net ca in societate. Nu cred ca daca auzi pe cineva expunand verbal aceste idei din articol iti da mana sa te duci si sa-l iei de guler, fiindca s-ar putea sa te alegi cu o chelfaneala teribila. Asadar, hai sa nu ne dam zmei si sa rumegam bine ideile inainte de a scrie, sa ne exprimam ca si cum am avea omul in fata, ca si cum l-am privi BARBATESTE in ochi. Deci toata constructia ta ideatica, toata rascoala ta profunda, porneste de la faptul ca Arpi a fost numit „mucos”, da? Ai citit inca o data contextul si esti capabili sa admiti ca ai inteles absolut eronat exprimarea? „Cu siguranță vă aduceți aminte că la data nașterii persoanei dumneavoastră, când erați doar un simplu mucos, ca atâția alți mucoși ai patriei, încă departe de omul cu greutatea de cca. 100 milioane din ziua de azi”. Ti se pare ca asta se refera la prezent sau la un trecut foarte indepartat, pe cand, ce chestie, pana si Zeul Arpad a fost tanar? Ori poate crezi ca e vreun duh pogorat din ceruri? Astept asadar sudalmi si la adresa mea, unul care, pentru parerea fata de Paszkany si-a auzit deseori eticheta „pupincurist”. Dar, TINE MINTE: oricine poate fi persiflat aici, pe site, poate fi luat in bascalie cu calificative de „destepul ala”, oricine, mai putin cj07cfr, cel care este „motorul acestui site”. Si asta este cu atat mai grav cu cat, prin exprimare, pe langa el si pe langa acest articol extraordinar (la care s-a muncit mult mai mult decat isi inchipuie cineva), pari a avea sindromul „oglinzii strambe”. De regula nu fac asta, dar, atunci cand se ajunge la atacuri si considerente la persoana, iti spun si tie ce spun altora: daca ai o viziune atat de bine formulata si de veridica, de ce dai doar un comentariu la un articol facut cap-coada? De ce, in loc sa critici (si, mai ales, sa jignesti) nu faci tu un articol, sa ne arati si noua si mai ales lui CJ07CFR cum se face treaba, cum arata o chestiune ireprosabila….Te asigur ca-l vom publica..

      Apreciază

  13. Apropo. Excelent filmul Dlui Varro. Si nu doar din p.d.v. tehnic (super imagine, super sunet). Este o placere sa vezi acei copii. Iata ca acest sentiment de iubire nu moare odata cu noi, ai mai batrani, deja creste generatia care ne va urma, care va duce si mai sus stindardul acestei echipe.

    Apreciază

  14. Interesanta exercitiul pe care l-ai imaginat.Imi vine greu sa cred ca nu-si iubeste copilul si -l priveste ca pe-o simpla investitie.Doar o remarca…..imi pari un pic cam prea catolic cand spui de cei 200 de suporteri.Te-a intrecut numai Meszaros care spunea ca echipa avea ca sustinatori 20 de taximetristi!

    Apreciază

    • Cifra de 200 nu-mi aparține, e preluată din discursul unor ”prieteni” din municipiu și are doar valoare de simbol, exact ca sucurile și sandvișurile. 200 din text nu este egal cu 200 din realitate.

      Apreciază

  15. nu, nu e permis să spui că „ai găsit un mare zero”. sunt 100% de acord cu 07, în condițiile în care eu sunt un suporter foarte nou, nu mă afectează direct afimația lui Pászkány. *** „a o lua de la zero” este cu totul și cu totul altceva, se referă la tine, nu la alții. *** indiferent cât și ce a făcut Pászkány, indiferent ce ar fi fost CFR fără investiția sa, dacă CFR avea în momentul preluării măcar un fotbalist atașat de club, măcar un angajat care-și făcea datoria și/sau măcar un suporter, CFR NU era un mare zero. dacă avea un singur suporter, și nimic altceva, atunci era un mare unu. cu accentul pe cuvântul „mare”. dar și după preluare, CFR avea suporteri când juca în liga a treia – ei nu erau un zero și trebuie respectați. *** în fine, Pászkány este locuitor al României, trăiește într-un mediu cu un discurs public infect, plin de invective și exprimări radicale, și-a însușit și el stilul acesta, chiar dacă pe un fond personal incomparabil mai civilizat decât al finanțatorilor extra-ardeleni. *** mi-ar plăcea să cred că s-a referit strict la situația bănească, însă mă tem că nu e așa.

    Apreciază

    • Cat o fi de 75% sas, de multe ori in vorbele spuse in romana de Paszkany, se observa ca a gandit ungureste. Acel “am gasit un zero mare” are o alta nuanta in maghiara – egy nagy nullát találtam – si este mult mai des folosit decat in romana. Nu cred ca exista nevasta sa nu spuna cel putin odata pe saptamana “egy nagy nulla vagy” – esti un zero mare 🙂 Imi pare rau, chiar nu stiu cum sa explic diferenta de nuanta, dar pentru mine e clar ca prin acel zero mare nu s-a referit la club ci la situatia de la club.

      Apreciază

      • ok, am înțeles cum stă treaba, mulțam fain! dar un bilingv ca el ar trebui să se ferească să folosească într-o limbă o exprimare specifică celeilalte, că poate ieși o prostie mare.

        Apreciază

  16. Nu folositi cuvinte deplasate si jignitoare.Libertatea de exprimare trebuie lasata la indemana tuturor ce intra pe site…..acum fiecare uziteaza de ea cum il duce capul….si inspiratia.

    Apreciază

  17. „Emotiile le tin pentru familie si prieteni. In afaceri folosesc creierul si coaiele”. Daca nu ma insel, e replica impresarului lui Jim Braddock in „Cinderella Man”, un film pe care presupun ca l-ati vazut cu totii, http://www.imdb.com/title/tt0352248/

    Si eu cred ca afirmatia cu „un mare zero” se referea la situatia materiala a clubului, nu la zestrea afectiva. Cum scria mai sus Dantesc, dragostea nu tine de foame. Daca ar fi amestecat emotiile cu afacerile, CFR-ul de azi nu ar mai fi existat. Avem un ilustru exemplu in Bucuresti cand cele doua se amesteca si e un model de „asa nu” cat se poate de evident.

    Nu lasa indoielile sa iti afecteze luciditatea. Paszkany nu ar fi bagat an de an milioane de euro daca nu ar avut motivatia afectiva si ar fi tratat totul doar rece, ca pe un business.

    Apreciază

  18. Eu unul ma bucur ca Arpad Paszkany sentimental fata de acest club e la treapta unde se afla acum.Uitati va la finantatorii ( Fecali,Borcea si Porumboiu) uitati va CATE greseli fac din prea multa nebunie fata de club,fiindca traiesc ca noi,ca niste suporteri si fiind atat de adanc implicati iau decizii de de doare mintea,te doare mintea efectiv.Asa vreti sa ajunga si Paszkany? De ce credeti ca el face diferenta? Fiindca stie cat sa se implice.De exemplu,imaginativa ca unul din voi,suporteri inraiti ce sunteti imaginativa ca fiind patronul acestui club,avand exact banii lui Paszkany.Oare cat ar rezista acest club la acest nivel? Nu stiu,raspundeti voi.

    Apreciază

  19. Mulțumesc celor care au citit articolul, mulțumesc celor care au avut ceva de comentat, cât și celor care au preferat să nu o facă. Mi-am asumat în mod conștient și reacțiile adverse, mai ales că analizasem o frântură de declarație care a trecut neobservată pentru restul lumii. Am pretenția ca acest text să nu fie luat doar ca o simplă analiză, în care metaforele nu-și au rostul. Mucoșii ăia planetari, de exemplu, mă includeau și pe mine. Ba mie-mi curgeau mucii parcă mai vârtos decât altora. Sunt multe subiecte delicate referitoare la CFR. Dacă suntem prea pudici să le discutăm, le putem îngropa undeva adânc și să continuăm cu discuții de sezon, despre găurile din zid și penalty-urile neacordate. Cer scuze celor care au înțeles ce am scris eu mai sus și mai ales de ce. Lor nu mai trebuie să le explic nimic. Pentru cei pentru care am fost abscons: acesta e un text omagiu. Puțin mai complicat, ce-i drept, pentru că-l atinge ușor chiar și pe cel la gâtul căruia sar. Dar mai mult nu vă pot explica, că se strică tot farmecul.

    Apreciază

  20. foarte frumos scris, felicitari !
    sunt de acord cu tine insa parca-l prefer pe pascani cerebral insa cu o mult mai mare aplecare asupra a ceea ce inseamna suporterii CFR. pot coexista cele 2?

    Apreciază

  21. Nu scriu nici un articol dar pot sa-mi spun parerea.Nu accept sa fie scris asa ceva:Arpi mucosul( fie in context sau nu)! Sau alt atac ca nu avea tangenta cu fotbalul la varsta de 3 ani cand golgheter a fost Mihai Adam sau mai stiu eu cine…Asa ceva este chiar ridicol… Da nu-i bai… eu taranu prost cu capu tare stiu una si buna: Bossul es Boss si in sant…!!! pacat ca nu stiu asta mai multi pe la noi in orice domeniu ….Observ ca nu va place critica si ca sunt si alti care vad lucrurile total altfel si da peste nas…Nu el nu este un zeu ! E om cu greseli ca si oricare dintre noi dar a facut mai multe pentru club ca oricine…Sunt convins ca atat cat existam nu mai vedem asemenea performante si bucurii. Da Doamne sa gresesc si sa nu fie asa! El poate pleaca, nu mai continua , vinde clubul e dreptul lui sau cine stie ce se poate intimpla.Pot veni si vremuri grele atunci vom vedea ce a inseamnat el intradevar..Atunci putem sa tot scriem noi si sa vorbim de lucruri facute ireposabil…NU?? ca doar vorbele sunt mai ceva ca faptele…. iar realizarile si respectul alea sunt neinsemnate!

    Apreciază

    • Daca nu esti de acord cu parerea lui 07 exista o solutie simpla: nu il mai citi. Nu esti de acord cu parerile exprimate pe acest site? Nu-l mai accesa. Simti ca e datoria si dreptul tau sa-ti exprimi o parere pe un site public? O fi, atat timp cat oferi respectul pe care cei care au construit acest site, unul dintre ei fiind 07, ti-l ofera tie rapindu-si din timpul lor personal, fara sa-ti ceara niciun leu si fara sa castige nimic din asta, ca sa poti citi un articol de o calitate pe care nu o sa o gasesti pe nici unul din site-urile de specialitate, care incaseaza bani seriosi pentru orice ineptie scriu. Diferentele de opinie le cultivam aici, marlania o avertizam, apoi eradicam.

      Apreciază

  22. CFR este si echipa mea. punct. O iubesc.punct Am 60 ani, am vazut multe…DACA SI ACUM ,CAND SUNTEM PE LOCUL 1 SI NE LUPTAM PENTRU UN NOU TITLU DE CAMPIOANA (impotriva tuturora!) GASIM MAI IMPORTANT SA NE POLEMIZAM…no comment.punct. p.s. am mai scris vreo 30 de rinduri, dar ne-am sters. Hai CFR !

    Apreciază

  23. Draga CJ-07-CFR,

    Tu vezi problema din punctul tau de vedere. Emotional, ai dreptate.
    Paszkany o vede (problema) rational: clubul CFR era pe minus, tricorile de joc erau simpatice, dar de diferite nuante, iar el sau firmele controlate de el au pompat ceva bani in cei 10 ani de cind pastoreste echipa.
    Ambii aveti in felul vostru dreptate, iar eu vad acest lucru ca pe un mare plus: CFR are si suporteri care sa tina la traditie si un sef cu capul (mai mult sau mai putin) limpede.
    In RO sint multe exemple de cluburi conduse de suporteri patimasi (Dinamo) sau 100% emotional (Steaua, Vaslui). Sint si exemple de cluburi ce nu au in spate o masa critica de suporteri, desi au o istorie lunga (Sportul). Nici unul dintre acestea nu se prea pot lauda cu multe reusite in ultimii ani.
    In ziua de azi ai nevoie de ambele: suporteri plus conducere care se detaseaza de factorul emotional. In Germania nimeni nu are voie sa detina mai mult de 49% dintr-o echipa, echipa manageriala are contract pe perioade fixe iar actionarii iau decizii pe baza rapoartelor unor comitete de supraveghere/analiza. CFR-ul pare ca ar vrea sa se apropie de acest model, insa mai are mult pina departe: lipsesc comitetele iar Paszkany este ca singurel acolo sus.

    Apreciază

  24. Nu se pune problema daca Paszkany este sau nu franar. Raspunsul il stim toti, daca nu-l stim atunci va intreb, Walter este „U”-ist ? In alta ordine de idei, daca este sa vorbim de istoria clubului, sa depanam amintiri, trairi, sentimente, bucurii sau deceptii etc. la o intalnire intre surporteri, la o bere, pe facebook sa adunam like-uri este frumos si bine venit, chiar indicat ! In schimb daca ne gandim la viitorul acestui club, foarte drag noua, trebuie sa lasam „melodrama” la o parte si sa gandim altfel. Viata este dura, lupta pt. resurse crancena, bugetele cluburilor sunt vitale. Vrei sa ai viitor ? Tebuie sa-l vinzi pe Renan cand ai posibilitatea, orice este de vanzare daca reusesti sa asiguri functionarea clubului pentru ca sa avem amintiri placute si peste urmatorii 30 ani. Cativa dintre noi ne aducem aminte de Taliba, Tegean, Nagel, Berindei etc. dar pt. suporterii tineri idoli sunt Semedo, Culio, Traore, Peralta. Fara bani acestia n-ar fi scris istoria fotbalului ultimelor 6 ani in Romania.

    Apreciază

  25. DE CE TIN CU CFR?
    Pentru ca e un club care reprezinta Transilvania in primul rand.
    Pentru ca reprezinta o creatie privata si nu una guvernamentala sau pe alte tipuri de bani publici pentru a fi folosita ca vector de imagine politica.
    Pentru ca a realizat dorinta istorica a milioane de iubitori ai fotbalului din provincie sa ”sparga” hegemonia celor doua ”capitaliste” create si sustinute de armata si securitate in comunism si de miliardarii rosii proveniti din aceleasi structuri, dupa 1990.
    Pentru ca a adus in Romania, jucatori si antrenori straini importanti de la care s-a putut invata ceva si de ai nostri pentru dezvoltarea fotbalului autohton(contrar a ce se sustine de unii despre jucatorii straini- vezi campionatele din Spania sau Anglia, in acest sens),dar mai ales spiritul de invingator.
    Pentru ca a adus in Romania Liga Campionilor si s-a comportat decent (daca 2-1 cu Roma, la ei acasa, poate fi un rezultat ”decent”, sau 1-0 cu Basel- echipa performanta in Europa) cu echipe de top gen Chelsea sau Bayern
    Pentru ca a facut primul stadion de CL in Romania- ceea ce nici Nationala nu avea la acel moment!
    Pentru ca a incurcat blaturile facute in principal de Steaua si Dinamo in anii de dupa 1990, pentru ca inainte jocurile se faceau la nivelul celor doua ministere coercitive si se dadea ordin in vederea respectarii acestora.(Vezi gestul lui Andone catre generalii de armata din tribuna oficiala a Stelei, prin care le comunica punctul de vedere al generalilor din militie si securitate referitor la cine trebuie sa ia campionatul din anul respectiv)
    Pentru ca a adus un ”miros” de fotbal european pe care clujenii il vedeau doar cu pureci pe Dealul Feleacului sau pe alte dealuri in restil Ardealului de centru pentru ca marginasii prindeau ungurii si sarbii.
    Pentru ca a fost echipa CFR-ului? Poate…tata a fost ceferist

    Pentru ca a adus educatie in tribune

    Apreciază

  26. DE CE TIN CU CFR?
    Pentru ca e un club care reprezinta Transilvania in primul rand.
    Pentru ca reprezinta o creatie privata si nu una guvernamentala sau pe alte tipuri de bani publici pentru a fi folosita ca vector de imagine politica.
    Pentru ca a realizat dorinta istorica a milioane de iubitori ai fotbalului din provincie sa ”sparga” hegemonia celor doua ”capitaliste” create si sustinute de armata si securitate in comunism si de miliardarii rosii proveniti din aceleasi structuri, dupa 1990.
    Pentru ca a adus in Romania, jucatori si antrenori straini importanti de la care s-a putut invata ceva si de ai nostri pentru dezvoltarea fotbalului autohton(contrar a ce se sustine de unii despre jucatorii straini- vezi campionatele din Spania sau Anglia, in acest sens),dar mai ales spiritul de invingator.
    Pentru ca a adus in Romania Liga Campionilor si s-a comportat decent (daca 2-1 cu Roma, la ei acasa, poate fi un rezultat ”decent”, sau 1-0 cu Basel- echipa performanta in Europa) cu echipe de top gen Chelsea sau Bayern
    Pentru ca a facut primul stadion de CL in Romania- ceea ce nici Nationala nu avea la acel moment!
    Pentru ca a incurcat blaturile facute in principal de Steaua si Dinamo in anii de dupa 1990, pentru ca inainte jocurile se faceau la nivelul celor doua ministere coercitive si se dadea ordin in vederea respectarii acestora.(Vezi gestul lui Andone catre generalii de armata din tribuna oficiala a Stelei, prin care le comunica punctul de vedere al generalilor din militie si securitate referitor la cine trebuie sa ia campionatul din anul respectiv)
    Pentru ca a adus un ”miros” de fotbal european pe care clujenii il vedeau doar cu pureci pe Dealul Feleacului sau pe alte dealuri in restil Ardealului de centru pentru ca marginasii prindeau ungurii si sarbii.
    Pentru ca a fost echipa CFR-ului? Poate…tata a fost ceferist

    Apreciază

  27. Apoi, nu tre’ sa faci analize semantice ca sa’ti dai seama ca Arpiko o lansat o petarda lingvistica izvorata din ego’ul lui egal cu zero. Chiar si cei mai prosti tarani ar trebui sa priceapa….

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.