Cum minte Bucureștiul provincia


Un text scris de un „provincial” din Suedia. Se pare că și de acolo anumite găuri negre mioritice se văd altfel decât din centrul lor. Pentru cei interesați de viața și activitatea autorului, blogul personal al acestuia vă stă la dispoziție aici 

***

Normalitatea a fost restabilită în fotbalul românesc. CFR Cluj arată din nou de ce Ardealul, prin civilizație și cultură, este superior sudului. CFR este pe locul întâi, un loc bine meritat dacă ținem cont că echipa din Cluj a dat cele mai multe goluri și, totodată, a primit cel mai puține goluri dintre toate echipele din Liga 1.

Dar la București, această gaură neagră a României, nu se poate suporta ideea că cineva este mai bun. Ura față de provincie, față de tot ce nu aparține de București, este monumentală. Până acum nu de mult, toate mijloacele de putere din toate domeniile ale societății române s-au aflat la București. Fotbalul este însă unul dintre puținele domenii în care Bucureștiul o primește peste bot, ca să folosesc și eu un limbaj înțeles de mitici.

Iată, așa cum am anticipat acum vreo două-trei luni, presa din București dă o lecție tuturor despre modul în care informează întregul popor. CFR a jucat acasă cu Oțelul Galați și a învins cu 2-0. Spărgătorii de semințe din rușinea aia de oraș cu numele București urlă că a fost blat.

În clipul de mai jos veți putea vedea lovitura liberă din care CFR a marcat primul gol. Dacă citiți presa sportivă din București veți afla că jucătorii Oțelului s-au dat la o parte din zid ca să-i permită jucătorului CFR-ist să șuteze către poartă. Acele hiene de la redacțiile bucureștene prezintă această poză ca dovadă:

Vedeți pe unde trece mingea? Acea ”gaură” este dovada supremă a tovarășilor de la București că meciul a fost aranjat. Bucureștiul urlă azi că jucătorii gălățeni s-au dat la o parte și că au creat acea gaură din zid pe care o vedeți.
Bun. Einstein a spus că totul este relativ și că una dintre consecințele relativismului este că poți vedea același eveniment în diferite feluri, depinde de perspectiva pe care o ai. Iată o altă perspectivă asupra aceleiași faze:

Deci, secunda 6: în acea gaură din imaginea de mai sus se află doi jucători CFR-iști. În videoclip se dau reluări ale imaginilor filmate din spatele porții și în aceste reluări se vede clar că ”gaura blatului” a fost, de fapt, o schemă foarte obișnuită în fotbal. CFR nu este prima echipă care pune oameni în zid, jucători care în momentul executării se dau la o parte pentru ca executorul să șuteze pe acolo. Concluzia? Presa din București minte cu tupeu. Așa cum o fac mai mereu…
Trebuia ca jucătorii Oțelului să închidă acea gaură? Da! Au făcut-o? Nu! Este mai degrabă o dovadă a unei greșeli comise de o echipă epuizată fizic decât dovada unui blat. Oameni buni, dacă o greșeală înseamnă întotdeauna blat, atunci toate meciurile de fotbal din întreaga lume sunt blaturi. La București nu există însă bun simț sau proporții civilizate, așa că ne trezim cu articole ca cele din presa sportivă din capitală. 

Din câte ați văzut în acest articol, presa din București se folosește din nou de acel truc retoric prin care prezintă doar datele care le confirmă ipoteza. Așa se minte cu statistica, dragi prieteni. Omiți toate datele care te contrazic și gata, ai dovedit ce vroiai.

Vi se servesc doar imaginile care confirmă ipoteza oamenilor din București, al căror interes este să facă scandal, nu să promoveze performanța. Nu trebuie să țineți cu CFR ca să vă dați seama că sunteți mințiți. De data asta este vorba de fotbal, da, într-adevăr, dar gândiți-vă că în orice domeniu al societății din România este la fel. Iată cum provincia din România, o Țară capabilă, cu oameni capabili, este furată de la București. Acesta este și motivul pentru care românul trăiește atât de bine. Problema în România, adică problema de la care pleacă toate celălalte probleme se poate descrie într-un singur cuvânt: București.

Bogdan Dobondi

0 comentarii

  1. Bucurestiul urla, problema e ca nu-i doar parte a unei campanii de denigrare a CFR-ului, ci acei “jurnalisti”, “comentatori”, “specialisti” chiar cred in dreptatea lor. Sunt si ei suporteri, isi rod unghiile de suparare, se autoamagesc ca ce mari si tari ar putea fi daca n-ar exista o conspiratie din partea provinciei( anul trecut Galatiul, acum noi). Cel mai bine se vede(aude) in comentariile partizane Tv de la meciurile CFR-ului. Bucuria evidenta la gol primit de ai nostri ori dezamagirea totala( cei de la Dolce mai ca n-au plans) la succesul nostru. E clar, CFR-ul e cea mai antipatica, urata echipa pentru Bucuresti. Eu ma bucur, inseamna ca le stam in gat, contam.

    Apreciază

  2. Bogdan, nu exagera cu civilizația din Ardeal! Să aplauzi formația adversă când intră pe teren numai pentru că este campioana en-titre a țării, e condusă de pe margine de un fost antrenor al CFR-ului (Munteanu), are în teren un fost atacant regretat până la lacrimi în Gruia (Didi), iar conducătorii se abțin să scuipe în direcția CFR-ului, nu este de imaginat ca fiind un gest firesc într-o țară normală precum România! E clar că au fost peste 8.000 spectatori blătari în tribune, îndemnați la îndobitocire în masă, prin stația de amplificare, cu următoarele cuvinte: ”Ardelene, fă-te că ești civilizat!”

    Apreciază

  3. Asa e 07. La sfarsitul meciului Cadu trebuia sa-i dea un cap lui Munteanu, Kape pute sa-l scuipe si sa-l alerge pe tot terenul pe Avram iar Costa sa-l toace cu nunceagul pe dl. Stan. Probabil asa se procedeaza in Bucuresti…

    Apreciază

  4. In momentul in care pe o pagina intreaga, intr-un tabloid national esti numit hot ( vezi GSP cu Stanel si Muresica ) , si nu iei masuri ( nu ma refer la declaratii de genul mi-e greatza, etc ) atunci iti meriti soarta si dai apa la moara tuturor ….E foarte bine ca nu se intra in polemici , dar exista cai legale la care CFR-ul , fiind asa neprihanitzi , ar putea apela …Nu are Paskani bani de un avocat , nici macar foarte bun ptr un caz din asta , sau ce-l opreste ? Fiindca o actiune in justitie contra gsp , macar i-ar face pe unii sa se gandeasca de doua ori inainte sa fabuleze…..sau nu ? „Tacerea (sau inactiunea) e de aur” , vorba buna din batrani , dar nu merge si in cazul asta…..Daca citeau stramosii GSP-ul , nu mai ziceau intoarce si celalalt obraz, ziceau ca la un moment dat trebuie sa-i rupi celuilalt falca (limba , pixul , creionul etc ) . Sau este un motiv care-i opreste pe ai nostri sa se apere si nu-l stim noi???

    Apreciază

    • Nu se stie,probabil exista o actiune deschisa in instanta dar acolo lucrurile dureaza,probatoriu,amanari peste amanari si nu ai certituninea ca iti vei gasi acolo dreptatea…Dar parerea mea sincera e ca ceva se face si in sensul asta

      Apreciază

    • Avalon1, sunt de acord cu tine in privinta luarii unei masuri in privinta tuturor calomniatorilor. O corectura am de facut insa in legatura cu afirmatia ta legata de intoarcerea celuilalt obraz. Crestinismul ne cere sa procedam in acest fel -adica sa intoarcem si celalat obraz- daca ni se face noua personal un rau. Cand insa i se face un rau unui om de langa noi, unui semen de-al nostru, datoria unui crestin nu mai e aceea de a intoarce obrazul ci de a lua atitudine, de a indrepta raul facut celui de langa tine, ca sa citez pe cineva :,,de a tipa cat te tine cosul pieptului”. Aplica te rog aceasta regula de aur in cazul nostru al tuturor ceferistilor care suntem jigniti si nedreptatiti la tot pasul de asa zisii nostri gazetari sportivi si mai ales de fariseul-fariseilor Jiji Becali, si iti vei da seama ca Paszkani si Muresan nu ar trebui sa mai stea nici o clipa cu mainile in san, ci ar trebui sa caute din rasputeri sa ridice aceasta ocara ce planeaza pe nedrept asupra echipei noastre si implicit asupra tuturor suporterilor ei. Pana se vor hotari ei sa faca ceva in acest sens, (daca se vor hotari vreodata) eu sper sa ne razbune jucatorii nostri pe teren chiar luni in meciul de la Vaslui. Daca ar fi asa, eu personal le-as sterge cu buretele jumatate din pacatele comise in acest campionat -si au o droaie-. Pe celelalte le-as putea ierta doar la finalul campionatului, dupa ultimul meci din Gruia.

      Apreciază

  5. Mass-media = mijloacele de destabilizare a CFR-ului în masă. Nu cred că șefii CFR trebuie să se umfle prea tare în reacții până nu ajungem la 10 puncte avans. Se încearcă distragerea atenției de la fotbal. Lăsați-l pe Iuliu Mureșan să se ocupe de echipă și pregătirea meciurilor care vin, nu să se ocupe cu treburi secundare. Există un timp pentru toate. Nu acum este momentul să ne risipim forțele urinând împotriva coaliției media. Acum trebuie să ne intereseze numai unde e Vasluiul, cum se ajunge acolo și cum se poate da o lovitură de 3 puncte. Vă aduceți aminte de ce scandal au avut parte oțelarii sezonul trecut, când nicio echipă nu era în stare să-i ajungă? Cât dădeau din gură timișorenii, pentru ca apoi să capoteze pe teren? Așa trebuie să procedăm și noi. Să le închidem gura cu goluri.

    Apreciază

    • Hai sa zicem ca sunt mai multe mijloace de ariposta la aceste calomnii.
      Una si buna ar fi sa batem la Vaslui si atunci CFRul ar inchide gurile tuturor.

      Apreciază

      • E cea mai buna si cea mai lamuritoare. Daca bati Vasluiul ai argument sa spui ca nu aveai nevoie de blat ca sa bati Otelul. Ai mutiv sa-l intrebi pe porumboiu: „Cetatene chiar esti mai slab decat Galatiul, pe tine te-am batut pe bune iar pentru ei ne-a trebuit un blat?” Personal as agrea o victorie la Vaslui in care arbitrul sa le dea si un 11 m pe gratis, iar noua sa ne anuleze un gol valabil si sa nu ne dea un 11m clar ca lumina zilei. Nici un proces nu ne-ar putea da satisfactie mai mare.

        Apreciază

  6. Stiti cum invingem? Sa ne facem treaba pe plan sportiv, adica sa castigam cat mai mult. Apoi spectatorii din Gruia sa fie la fel cu totii, chiar daca-s din Bucuresti. Presa din Bucuresti isi doreste, mai mult decat orice, ba chiar mai mult decat un titlu in Bucuresti, sa dovedeasca tuturor ca CFR este la fel ca si restul. Noi suporterii avem ocazie uriasa sa le aratam tuturor ca CFR-ul este un fenomen aparte in Romania. Eu sper ca de acum incolo, toti adversarii vor fi aplaudati in Gruia. Si ca noi, suporterii sa fim calzi, primitori si prietenosi. Pentru mine, asta-i diferenta dintre sud si Ardeal si daca putem sa facem asta, atunci i-am invins. Niciodata n-o sa-i convingem pe toti caci sunt prea multi manelisti si spargatori de seminte prin sud, putem insa sa fim in asa fel incat oameni care au ceva creier sa-si dea seama cat de parsiva este presa din Bucuresti. Ca din cate am observat in Romania, toata provincia, sau macar o mare parte din ea, s-a cam saturat de Bucuresti.

    Apreciază

    • Ma intrebam ce-ai vrut sa spui de nervozitate, atat dupa meciul cu Pandurii, cat si acum. Cred ca m-am prins 🙂 Etalonul nervozitatii din ultimele doua campionate a fost Cadu. Pe intregul parcurs al acestui campionat mi s-a parut relativ linistit, calm, exceptand poate meciul cu Steaua. Asa ca nu prea stiu de cata nervozitate e nevoie la Vaslui pentru un rezultat pozitiv 🙂 Ah, si mai adaug, in meciul cu Pandurii a luat un galben pentru proteste vehemente la arbitru.

      Apreciază

  7. S-a ajuns mult prea departe.Cei neutri deja cred tot ce spune presa dat fiind ca acestia vorbesc cu atata luciditate,ca si cum ar fi 100% siguri ca CFR face blaturi.Personal,chiar nu cred ,nu cred ca CFR face asa cea.
    SPER SPER,ca oficialii nostri sa mearga pana n panzele albe ,acum e momentul sa aratam tituror ca suntem curati.Sa dea in judecata,sa le ceara despagubiri pe masura,deoarece imaginea clubului e foarte foarte afecatata.

    Apreciază

  8. uitati-va fratilor, cum aia de la Liverpool se feresc ca sa poata de Birghton gol. 🙂

    e o faza aproape identica, 2 oameni in zid, dar fiind in Premier League nimeni nu gandeste macar enormitatile scrise de GSP.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.