Interviu Tony: „Normal că mi-e dor de Cluj, întotdeauna am spus că e a doua mea casă.”


Odată cu redesignul site-ului, ne-am gândit să oferim cititorilor Tribunei CFR o mică surpriză – un interviu în excusivitate cu Tony – unul dintre cei mai iubiți jucători ai CFR-ului. Tony a fost încântat să ne acorde acest interviu, făcând chiar efortul de a ne răspunde în limba română, lucru pentru care îi mulțumim din suflet.

Nu cred că Tony mai are nevoie de o prezentare, așa că o să trec direct la întrebări:

Care a fost principalul motiv pentru care ai acceptat oferta CFR-ului în 2007?
A fost un proiect foarte bun, din toate punctele de vedere, atât sportiv cât și financiar. Semedo a contribuit foarte mult la decizia mea.

Îți mai amintești prima impresie pe care ai avut-o când ai ajuns în Cluj? Cum ți s-a părut orașul?
Prima impresie… Mi s-a părut un oraș foarte trist, pentru că atunci nici vremea nu a ajutat mult: era foarte frig, multă zăpadă. Oricum deja știam multe despre Cluj de pe internet și de la jucătorii care erau la CFR atunci, cum ar fi: Semedo, Manuel José și Cadu… Acum îmi amintesc că nu erau nici mall-uri atunci. S-au construit la 1 an după ce am ajuns!!!

Dintre antrenorii cu care ai lucrat la CFR Cluj, al cărui stil ți-a plăcut cel mai mult?
Mi-a plăcut să lucrez cu toți. Mi-a plăcut foarte mult Andone, foarte inteligent și prietenos. Am câștigat tot cu el… Și Conceição, pentru că a știut să motiveze jucătorii și a câștigat 2 trofee cu CFR, chiar și când erau probleme la club.

Cum se distrau jucătorii de la CFR? Ne poți povesti o întâmplare amuzantă din vestiar sau din cantonamente?
Forța echipei CFR întotdeauna a fost vestiarul, pentru că toată lumea trăgea în aceeași parte. Acolo naționalitatea era CFR, nu români, portughezi sau argentinieni. Sincer, au fost atâtea momente plăcute petrecute împreună, încât nu pot să îți spun unul sau două momente.ÎIntotdeauna era numai caterincă și distracție…
Când stadionul era în construcție, noi mergeam să jucăm cu mingea în fața vestiarului adversarilor, cu glumă și caterincă, râdeam și strigam!!! Ei deja știau că nu aveau cum să câștige în Gruia, iar Trică era foarte important în spiritul ăsta!

Cu care dintre jucători mai păstrezi o legătură strânsă?
Cu portughezii, e normal. Vorbim de multe ori (Semedo, Manuel José, André Leão, Cadu)!!! Păstrez legătura cu echipa medicală, doctorul Ovidiu (n.r. Dragoș Ovidiu), maseurii Muri (n.r. Mureșan Iosif) și China (n.r. Rus Bogdan); de multe ori vorbesc cu jucătorii – Culio, Mara, Trică sunt unii dintre ei.

Cum a fost pariul cu domnul Mureșan care s-a lăsat tuns de tine atunci când ați câștigat și Cupa României în 2009? Dacă nu câștigați finala te tunde el pe tine? 🙂
Nu, eu eram deja chel!! Hahahahahaha! Eu eram sigur că o să câștig pariul acesta și domnul Mureșan la fel!!! Am făcut istorie și a meritat să facem nebunia!!! Hahahaha!

În evoluțiile din Champions League, CFR-ul a întâlnit adversari redutabili. Cu ce senzație intrai pe teren, ce îți spuneai ție însuți în acele momente?
Da, e adevărat, numai că am făcut întotdeauna figură frumoasă și am dus orașul Cluj și Clubul CFR la cel mai înalt nivel posibil în Europa, asta e cel mai important. Eu eram fericit, pentru că era visul meu și eram atît de motivat încât nu îmi era frică de nimic!!!

În octombrie 2011, cazul lui Galamaz, atacat de un suporter pe teren, a făcut senzație în toate ziarele din lume. Și la CFR ai avut parte de momente tensionate pe teren din cauza suporterilor, cum ar fi pătrunderea fanilor Timișoarei pe suprafața de joc la finala Cupei României din 2009. Ce senzații ai trăit atunci? Cum influențează aceste acțiuni ale suporterilor jocul echipelor?
Nu putem să condamnăm pe toată lumea pentru că un prost a greșit; fotbalul trebuie să fie distracție pentru toți!!! Păcat că această întâmplare cu Galamaz a stricat un pic imaginea României. Eu personal am trăit cele mai frumoase momente de sportiv în România și în plan uman la fel. Am respectat și am fost respectat la rândul meu, asta e cel mai important!!!

Cu ce crezi că se deosebesc suporterii CFR de alți suporteri?
Cu totul!!!!! La CFR toată lumea poate să vină cu familia la stadion (soția, copiii), lumea e civilizată, sunt suporteri adevărați, așa cum spune și imnul CFR: “la bine și la greu, te vom iubi mereu”!!!

La CFR ai fost preferatul tribunelor. Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai legată de suporteri?
Am foarte multe amintiri și toate sunt speciale. Știu că am fost apreciat pentru felul în care am jucat și pentru caracterul meu. Păcat că șefii nu m-au lăsat să joc în ultimul meu meci în fața suporterilor, deoarece cred că meritam acest lucru din partea lor. Am riscat cariera mea pentru CFR… și meritam mai mult respect din acest punct de vedere.

Interviu Tony CFR Cluj

Din experiența ta ne poți spune în ce măsură jocul (concentrarea, motivarea) fotbaliștilor este influențată de ceea ce scriu jurnaliștii? Și în special în situația jucătorilor CFR, având în vedere că presa din România este, aș putea spune, mult prea concentrată pe câteva echipe din Capitală?
Sincer, la mine personal niciodată motivația sau concentrarea nu a fost legată de presă. Un jucător profesionist nu poate să fie influențat de presă, trebuie să fie conștient de calitățile lui, dacă vrea să fie cineva în viață și să câștige ceva! Trebuie să fie concentrat pe echipă și la ce are de făcut în teren, nu la jurnaliști sau la televiziuni.

De curând am lansat TribunaCFR.ro, un site care își propune să adune la un loc suporterii CFR-ului, în special, și iubitorii de fotbal, în general, un loc unde fiecare să își poată exprima opinia liber, într-un mod civilizat. Ce sfaturi ne dai nouă, editorilor, dar și suporterilor care ne vizitează?
Să fiți voi înșivă!!!! Respectați opinia tuturor, veniți cu idei constructive și trageți toți în aceeași direcție. În rest, să fiți numai suporteri CFR, asta ajunge…

Ce ne poți spune despre fotbalistul Tony de azi, ce planuri are pe termen lung? Dar despre omul Tony? Cei apropiați te cunosc și te apreciază pentru operele de caritate pe care le făceai la Cluj. Ce proiecte mai ai?
Tony joacă acum la Paços de Ferreira, cu 2 foști jucători de la CFR: Manuel José și André Leão. Merge bine acum… La final de sezon o să mai vedem. Am avut oferte din România, de la Steaua și Dinamo, numai că nu era momentul potrivit să mă întorc în România acum. Vom vedea în iunie, pentru că am 31 de ani și simt că mai pot juca 4-5 ani, după care vom vedea… Am investit în Portugalia (benzinărie și imobiliare) și nu știu dacă voi avea legatură cu fotbalul (impresar, director, antrenor), pentru că îmi place lumea asta. Aici nu prea am timp, cum aveam la Cluj, să fac acte caritabile. Cu afacerea și cariera mea am zilele pline!!!

Ți-e dor de Cluj, de România? Când ne mai vizitezi?
Normal că mi-e dor de Cluj, întotdeauna am spus că e a doua mea casă. Poate că anul acesta am să revin acolo și sper să văd meciurile CFR!!! În iunie vom vedea ce va fi cu viața mea și când pot să mă întorc în România! Poate că o să investesc la Cluj, am un proiect interesant!!! Vom vedea.

Vei rămâne întotdeauna un erou pentru Tribuna CFR și unul dintre cei mai iubiți dintre jucători. Mulți dintre noi ar dori să știe unde îți pot urmări activitatea – ai un site, o pagină de Facebook unde am putea găsi noutăți despre tine?
Am site-ul tonyfan.free.fr și pagina Facebook TONY
Mersi din suflet și vă doresc tot ce-i mai bun pe lume, succes și sănătate și sută la sută o să ne vedem în curând!!!!

Îți mulțumim și noi Tony pentru acest interviu și sper din tot sufletul să ne vedem în curând!

Aș mai dori să mulțumesc și bunei noastre prietene Ildy – o mândrețe de suporteră CFR, care ne-a pus în legatură cu Tony, și lui gringojohnny, care ne-a pus la dispoziție fotografiile din acest post.

Autor: Sorina Dascălu

34 de comentarii

  1. Un imens bravo, Sorina! O imensa plecaciune si in fata lui Tony, cel care, atunci cand a fost contactat initial a spus „Pe ceferisti nu-i pot refuza niciodata”.

    Aceasta este surpriza pe care am tot trambitat-o. De fapt, surprizele. O data e surpriza interviului cu cel mai tare candidat la titlul de „erou ceferist” si a doua e surpriza colaborarii excelente, cu adevarat jurnalistice, a echipei de pe site pentru realizarea acestui interviu. Felicitari Sorina pentru interviu si, sa nu uitam sa mentionam, pentru grafica asta noua a site-ului, fiindca tu ai fost maestra noastra
    !

    Apreciază

  2. Mai e un lucru care trebuie neaparat, mentionat. Interviul a fost acordat in romana, Tony a facut acest efort pentru noi, tot din respect, desi i-am lasat deschisa orice varianta de exprimare.

    Apreciază

  3. LE propun celor de la tribunacfr sa ia legatura cu cat mai mult fosti jucatori pentru astfel de interviuri si sa se gandeasca sa le propuna un meci amical de retragere/sau de revedere (Tony sigur o sa vrea) intre fosti jucatori, inclusiv care nu mai joaca (precum Anca) sau joaca altundeva (ca Didi) si echipa de acum. Cred ca ar fi show!

    Apreciază

  4. Sunt deosebit de placut surprins de „evolutia” in editarea acestui site..!!
    Aveti toate aprecierile mele,dragi prieteni! Dar,dupa cate-l cunosc pe „albu-sibiu” al nostru,eram sigur ca asa va fi, si, vad ca are colaboratori pe masura. Inca o data : FELICITARI !!! Apropo’ de interviuri: bun interviul cu Tony,putin cam „sec”.(nu va suparti pe mine, dar astept de la voi un alt stil….). As avea si eu o propunere,cu permisiunea voastra: Incercati sa luti interviuri si de la fosti jucatori ai CFR-ului istoric: Tegean,Bretan,Moga,Szoke,Berindei,Albu,Boca, Olaru,Bozdog……Si noi avem istorie , nu numai „prea iubita echipa ” a Clujului… Am si eu o gramada de „istorioare ” legate de CFR , din perioada 70-80 si m-as bucura sa le impartasec cu voi , fiindca ,CFR pentru mine inseamna:” IARBA VERDE DE ACASA”. Si asa va fi cat voi trai…..

    Apreciază

    • Valentin, pentru stilul „sec” al interviului imi asum toata raspunderea, am incercat sa formulez intrebarile in asa fel incat sa nu intram in polemici, sa nu il oblig pe Tony sa evite raspunsuri.

      Este un om deosebit, are admiratia mea profunda, de accea nu am vrut sa ating subiecte prea delicate, cum ar fi plecarea lui de la CFR – dar dupa cum vezi a fost onest fata de suporteri legat de aceasta.

      Apreciază

      • Sorina ! Imi cer scuze daca te-am suparat cu ceva (nu spun „jignit”,fiindca este departe de mine acest comportament) !!!! Poate ca exprimarea mea a fost „prea seaca ” ,interviul fiind bun . Nu asta am vrut sa spun. Dar, cunoscandu-l pe prietenul „albusibiu”,ma astept sa facem totul ,aici,in „Tribuna noastra” dupa chipul si asemanrea acestui Mark Twain CFR-ist ,precum si a celei lui „cfr-07-cj”. Sunt prea pretentios???? Daca va supar,imi cer ,inca o data, SCUZE!!! Personal,am sa incerc sa-mi aduc si eu aportul cat se poate de mult ,numai ca pentru mine este mai dificil ; ” in aceste clipe de primavara, umra mea haladuieste pe alte meleaguri,decat cele dragi,ale Clujului”..Oricum : SUNTEM O FAMILE FRUMOASA (si, pentru mine ,cuvantul familie,este sfant!!) Inca o data, Sorina : FELICITARI PENTRU INTERVIU …siiiii,….LA CAT MAI MULTE !!

        Apreciază

    • Vecinii de la KVSC începuseră ceva în direcția asta. Au postat 3 interviuri. Culmea, doar recent am dat și eu de ele. Dacă n-ați apucat să le lecturați, intrați aici, vă rog: http://www.kvsc1907.ro/interviuri.html
      Pentru noi e un pic mai greu deocamdată să ținem pasul cu ei. Din cauza locațiilor noastre, ne e mai greu să ne urcăm în primul troleu ca să ajungem la foștii fotbaliști ai CFR-ului. 🙂
      Dar vă așteptăm cu Amintiri din tribuna CFR așa cum așteptam pe vremuri la chioșcul de ziare gazetele sportive fără Gigi…

      Apreciază

    • Romica, stii ca te asteptam cu foarte mare interes pe site cu amintirile tale. Eu sunt privilegiat, ca am apucat deja sa aud cateva dintre ele.
      Cat despre interviul de fata, nu am vrut sa scormonim subiecte-bomba (desi cateva informatii, sa le zicem, inedite, tot au iesit si aici), am vrut sa-i lasam lui Tony placerea de a vorbi, despre legatura sa cu CFR-ul, cu visiniii. Probabil insa ca din cauza folosirii limbii romane, exprimarea lui Tony a fost mai concisa.

      Apreciază

  5. Frumoasa infatisarea noului site… Si ptr cei dezamagiti ca Weldon nu „prea” are inlocuitor, iata un nou transfer ” de senzatie ” la CFR , si aici citez „Echipa de fotbal Unirea Dej continuă seria transferurilor spectaculoase. Dacă în ultimii ani de la echipa dejeană au plecat jucători precum Ciprian Deac, Paul Papp, Onișor Nicorec sau Boroștean, în această pauză competițională echipa dejeană l-a vândut pe Bogdan Faur. Destinația celui mai bun fotbalist al Unirii Dej în prima parte a campionatului este CFR Cluj, echipă la care a mai evoluat în trecut și Ciprian Deac, jucător care a reușit să câștige mai multe trofee cu echipa din Gruia. Bogdan Faur a reuşit să marcheze în turul campionatului nu mai puţin de 11 goluri iar la 18 ani este considerat unul dintre cei mai promițători atacanți din județ ” .
    Cred ca un articol interesant ar putea sa-i aiba in prim plan pe pustii cu adevarat promitatori ai CFR-ului , daca avem asa ceva , of course…

    Apreciază

    • Sunt multe idei despre continuarea site-ului si, va dati seama, ne-am dori sa le putem face pe toate. Ideea asta ar fi: sa depasim statutul de colectie de blog-uri si sa reusim sa ajungem un fel de revista on-line.
      Deocamdata, acesta a fost un prim pas pe aceasta directie. Eu nu pot promite o reusita, nu pot promite viitorul, asa cum, daca cineva ma intreba despre acest site acum 6 luni, nici vorba nu l-as fi putut promite.
      Cred ca momentat trebuie sa crestem gradual, nu ne vom da inapoi de la orice ne este accesibil dar nici nu putem sari direct in barca mass-media. Trebuie sa capatam vechime, legitimitate, sa ne putem recomanda in fata clubului pentru a putea avea acces la mai multe surse de informatii.
      Asa cum vad eu acest site, ar fi extraordinar, candva, in viitor, sa putem sa avem si interviuri, informatii despre copii, despre pustii-minune de la grupele CFR-ului si, neaparat, ca un prim pas, sa avem informatii multe despre CFR II (obiectiva si subiective), despre meciurile lor despre care, deocamdata, nimeni nu spune niciun cuvant. Sunt planuri de viitor, multe ar fi un fleac, usor de realizat pentru o institutie de presa, doar ca, fiecare dintre noi avem cu totul alte ocupatii.
      Sunt cateva probleme ce tin de departarea fiecaruia dintre noi fata de Cluj, fiindca toti imprastiati prin toata tara dar si in afara ei, asa ca, neaparat, va trebui sa se formeze un nucleu al site-ului la Cluj.
      Cum spunem si in prezentarea site-ului, oricine e binevenit in echipa, atata vreme cat vrea sa ajute, sa contribuie, cat are ceva de spus.

      Apreciază

  6. Multumiri totale! Felicitari cat cuprinde! … evident pentru interviu.

    PROPUNERE – O sectiune juniori sau tinere sperante ar fi binevenita. Dincolo de informatii ar putea contine miniinterviuri, un fel recensamant al viselor. De ce sa aiba doar vedetele privelegiul interviului? Cred ca e bine sa-si spuna si tinerii aspiranti visul cu si despre CFR.

    Daca am putea transfera spiritul lui Tony catre fiecare jucator as paria fara rezerve CFR campioana.

    Apreciază

  7. Felicitari pentru interviu! Si felicitari pentru site! Tony a fost si va ramane un simbol al CFR-ului! Cata determinare a avut omul asta, le doresc macar 50 % din ea lotului actual!

    Apreciază

    • Not yet, Tony. Not yet…
      Trebuie sa coagulam echipa, trebuie sa realizam un stil de lucru – exact ceea ce spune si Sorina in articol si ceea ce pomeneam si eu mai sus, ca sunt foarte bucuros ca am putut lucra la acest articol si la alte cateva, ca o echipa.
      Cel mai greu va fi sa mentinem un ritm, un flux de informatii si articole, iar aici forta poate sa vina doar din echipa.

      Apreciază

  8. Asta da,surpriza! Multumim,Sorina.
    Zicea ceva ieri Alex despre o surpriza,dar nici prin cap nu-mi trecea ca o sa fie vorba despre flebetea mea,Tony. Sunt de-acord cu -alex c- cand spune ca actualii jucatori,ar trebui sa ”importe”macar 50%din daruirea si vointa lui.

    Apreciază

  9. servus, va salut pentru articol si pentru forma sitului. hai sa va propun una tare pentru relatia conducerii cu suporterii: rugati-i sa posteze un link catre sit de pe situl oficial si sa posteze un banner pe stadion cu trimitere catre situl tribuna cfr.
    multe succesuri !

    Apreciază

  10. Alex….cred ca pot vorbi in numele tuturor cand iti spun : MULTUMIM PT ACEST SITE SI PT IMPLICAREA TA !!! Cu siguranta site-ul va avea un succes din ce in ce mai mare. Si acest interviu cu Tony este un pas mare inainte. Cu totii avem idei, si cu siguranta o mare parte se vor concretiza. 🙂
    Sorina…iti multumesc pt acest interviu, Tony a fost si va fi mereu un jucator special pt CFRisti. Asteptam si alte interviuri daca se poate , stiu ca nu e chiar atat de simplu
    VA PUP CFR-ISTILOR

    Apreciază

  11. Felicitari pt.noul „look” al sitului si pt.interviu!!!. Ma bucur ca tot mai multa lume vine cu sufletul alaturi de echipa noastra draga. Nu stiu voi cum asteptati meciul de vineri…ca eu de vreo 2 sapt.ma uit cum va fi vremea…ca la noi la MM este zapada ca lumea (si nu prea am cauciucuri de iarna grozave).
    Apropo, CANETO cum ne intalnim vineri la meci ?

    Apreciază

  12. felicitari celor care s-au gandit la un astfel de interviu si celor care au pus ideea in practica !
    mi-e foarte dor de Tony ; citind interviul parca-l auzeam vorbind in preajma mea 🙂
    baiat fain,om de caracter,ma bucur ca am avut privilegiul sa-l cunosc destul de bine!
    bafta voua – bafta lui – bafta CFR-ului 🙂 !!!

    Apreciază

    • Pe ei doar de Dinamo si Steaua ii intereseaza… bine macar ca mentioneaza sursa, chiar daca nu se obosesc sa puna si un link spre interviul complet, in cazul in care cititorii ar dori sa vada tot ce a spus Tony

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.