Cum să distrugi un vârf de atac promițător


Ieri, 25 februarie 2012, atacantul brazilian Ronny a împlinit 29 ani. Să-i spunem așadar „La mulți ani!”

Ronny nu mai este foarte tânăr pentru lumea fotbalului, dar e încă departe de a fi considerat ”terminat”. Folosit în tur pe postul de extremă stânga – atât cât a încăput pe teren de Bastos – jucătorul adus din China a arătat mult devotament în joc și nu și-a păstrat energia pentru ieșiri târzii în alte cluburi decât cel de fotbal. Cu tot efortul său demn de remarcat, în cele din urmă a lăsat impresia că vrea mai mult decât poate, iar cel puțin pe partea stângă nu este soluția ideală. Nu este perechea din oglindă a lui Sougou, asta e cert.
Însă, după plecarea lui Weldon (care s-a produs mai lejer decât venirea), se discută din nou despre postul de vârf de atac. Kapetanos, singurul ”profesionist” pe acel post, nu reprezintă o certitudine. Vine după o accidentare serioasă (pe care tindem să o tot ignorăm, deși în cazul lui Didi, de exemplu, n-am făcut-o!), nu pare total integrat în jocul CFR-ului și, mai ales, nu pare decât rareori ”șacalul” din Ghencea. Kapetanos e un risc. Ganea e mai mobil, dar prea nou la echipă ca să i se dea tricoul cu răspunderea vârfului de atac. Probabil Ganea va fi testat doar dacă capotează Kape sau va fi încercat pe stânga. Hora, Rui Pedro – alte improvizații fanteziste. Și mă întorc la Ronny. N-o fi oare omul cel mai potrivit să-i facă concurență lui Kapetanos în gura porții? Hai să vedem ce știm despre Ronny, poate soluția a venit din China, exact unde a plecat acum certitudinea!

Prima căutare, normal, pe wikipedia. Varianta în limba engleză mă prinde în joc cu o atenționare remarcabilă: ”Ronny used to play for FC Paços de Ferreira in the Superliga and for FC Zurich, impressing with 23 goals in 33 games.

Hopa, aici e ceva interesant, dacă nu chiar important! Deși de la acel campionat au trecut destule luni februarie peste Ronny și de atunci i s-au reînoit aproape toate celulele organismului (niciuna nu rezistă mai mult de 7 ani, ca să știți și voi), faptul că braziliano-chinezul nostru a făcut cândva valuri într-un campionat apropiat ca valoare de al nostru nu e ceva de neglijat! Să fiu iertat, dar 23 goluri din cele 55 marcate de echipa de pe locul 5 din Elveția nu sunt o bagatelă! Apoi, ca să marchezi 23 goluri, nu se poate să joci pe extreme. Musai vârf de atac! No, hai să verificăm dacă Ronny a fost vârf de atac în Elveția pe vremea când la CFR era Sead Bruncevic!
Caut și dau peste lotul lui FC Zürich din sezonul 2004-2005:
http://www.footballzz.co.uk/
[În pagina de mai sus dați click pe Ronny, să vă convingeți că el e!] Priviți și vă minunați ce companie selectă pentru Ronny, brazilianul de 21 ani crescut de Criciúma: Iulian Filipescu, Mihai Tararache și Adrian Ilie! Îl sun imediat pe Adi Ilie, să-i cer amănunte, dar intră robotul de bucătărie. Ilie e pe altă felie…
Tot nu mă dumiresc pe ce post a jucat Ronny. Pătrund mai adânc în Internauția și ajung la sezonul de primă ligă elvețiană 2004-2005, să văd cum a dat Ronny golurile. Prieteni (cei pe care nu v-am pierdut încă pe drum), intrați și voi pe linkul următor și vedeți dacă dați de Ronny! Cam câte goluri a dat?… 🙂
http://www.rsssf.com
Privirea mi se tulbură, dar nu mai rău decât gândurile. Nimic nu pare să fie extraordinar și deosebit de… real. Încerc pe transfermarkt, dar – dezamăgire! – la ei Ronny figurează doar din 2005 încoace. Mă bate gândul că la 21 ani s-ar putea ca Ronny să fi jucat la echipa Under 21 a clubului, în 1.Liga.
http://www.football.ch
Caut sezonul 2004-2005 și găsesc FC Zürich U-21 în Gruppe 3, pe locul 6. Se zice că Ronny ar fi marcat cele 23 goluri în 33 partide, ori echipa de rezerve jucase doar 30 meciuri în tot sezonul (?). Închid toate ferestrele, dezamăgit că am distrus un mit. Ronny nu mai pare atacantul fabulos care (nu) era  odată, cel puțin pe internet.

Cu toate acestea, rămâne întrebarea: oare, la banii noștri, n-ar trebui încercat și Ronny ca vârf de atac? Cam târziu, o să ziceți. Antalya și perioada de testări s-au dus. În curând, se intră direct în pită. Așa că, Mister Jorge Costa, unge-ți felia și pune pe dânsa tot ce-ți dorești din ce găsești în frigider! Dacă o fi sau n-o fi loc pentru Ronny ca o măslină în vârful ei, numai de Kapetanos depinde!

PS – Să mă ierte Ronny dacă i-am făcut rău încercînd să-i fac un bine. Cel puțin am fost simțit și n-am postat acest text ieri. Se zice că nu se face cadou cuiva un set de cuțite. În cazul în care vreunul dintre voi e mai apt intelectual decât mine și găsește unde a fost Ronny între anii 2004-2005 și cui i-a marcat căruța de goluri, vă rog să nu ezitați să mă anunțați și pe mine! Să nu mor sărac prost…

0 comentarii

  1. Uite, am gasit: Leoni – Capria, Ronny(cpt.), Schneider, Filipescu – Clederson, Tararache, Margairaz, Petrosyan – Keita, A.Ilie.
    Oare, din cele 23 de goluri, cate au fost din lovituri de la 11m?
    Oricum, eficienta maxima, mai ales ca in acelasi sezon (n-)a jucat si pentru Ituano, conform linkului pus de tine.
    Ramane de cautat vreo echipa cu numele de Zurich din America de Sud. La asta din Europa n-a jucat. http://www.worldfootball.net/team_einsaetze/fc-zuerich/sui-super-league-2004-2005/. Degeaba l-am cautat si aici: http://www.football.ch/sfl/de/arc_rera.aspx

    Apreciază

    • Se lucreaza inca un pic. Naparlim! Imediat se vede mana profesionistilor, nu? Eu si Dinu am facut cum ne-am priceput noi dar, acum cu ajutor de specialisti, imediat se vede schimbarea. Parca altfel aluneca ochii pe aspectul de acum. In zilele astea facem ultimele ajustari pe noua tema, una intr-adevar profi. Orice idee sau sugestie e binevenita.

      Apreciază

      • Din ce vad prima impresie e tare buna cu o mica exceptie, una care tine de gust (s-ar putea ca al meu sa nu fie cel mai potrivit), … asa ca zic: benzile laterale imi par cam chilotii…
        Dupa mine un visiniu plin ar fi mai potrivit

        Apreciază

        • Da, C24, asta e una dintre ajustarile pe care le-am propus deja, pe langa alte mici reglaje – de pilda cele de la poze sau de la articolele deja publicate. Nu stiu daca va accepta tema un visiniu plin (precum cel de pe banner), fiindca pare a fi altfel gandit intreg aspectul. Sa vedem.

          Apreciază

  2. Scuze, io sunt ceva mai „batran”. Imi placea mai mult vechiul look. Presupun ca nu sunt unicul dar nici nu sunt majoritar. Ca s-o spun pe maghiara: „izlesek es pofonok kulonboznek”. Sau, altfel spus, „de gustibus non est disputandum”. Oricum, stiu ca va straduiti, felicitari!

    Apreciază

    • Nea Silica, intr-adevar, e o chestie de gusturi, cel putin cea vizuala. Avea si forma veche micul sau farmec, dar, din punct de vedere tehnic era o mazgalitura pe langa cea actuala, exact ca diferenta dintre o tema luata free si aceasta, premium.
      Dupa ce va fi reglata asta noua, facilitatile si avantajele vor fi mult mai mari, articolele vor putea fi aranjate mai bine in pagina, in ordinea aparitiei sau importantei lor, plus o distribuire mai logica in pagina a temelor. Cum au spus, site-ul a intrat pe mana specialistilor. 🙂

      Apreciază

  3. La MULTI ANI RONNY!!! …si daca ne citesti si daca nu

    Grea munca ne dadusi, maestre, grea tare…
    Pe Ronny ala cu 23 de goluri nu l-am gasit. Cred ca-i vorba de persecutie de persoana (persoana fiind Ronny), cred ca l-a persecutat unul care nu voia sa puna sub presiune recordurile la sume de transfer.
    In alta ordine de idei, la cat e de incisiv Ronny cred ca face fata postului cu brio, poate mai bine decat Kape datorita plusului de tehnica si viteza.

    Apreciază

    • Vorbeai la un articol anterior despre morisca unor impresari privind plimbatul jucatorilor. Tare mi-e teama ca si Ronny face parte din aceasta categorie, asa ca daca va fi trecut varf si da o caruta de goluri, la vara va obtine si clubul o juma’ de caruta de bani pe el(daca nu are si el trecuta vreo clauza prin contract). Daca continua si in retur cu evolutiile din tur, probabil va pleca gratis sau pe o suma modica.

      Apreciază

      • La Ronny nu stiu ce sa zic, nu are calitate, astfel ca nu vad cum aduce profit, nu-i jucatorul pe care sa dai 1 mlion sa-i dai si lui prima 200000 sa mai dai si la impresar. E bataios, are un pic de tehnica si cu asta i se cam termina calitatile (nu vi se pare ca e un fel de Deac?). Faptul ca il poate concura pe Kapetanos iesit din forma nu-l transforma in jucator ravnit. E bun de plimbat, dar e bun doar liber de contract.

        Apreciază

  4. Felicitari,celor care au muncit pentru acest site! Aseara,cand am vrut sa citesc noutati(si,nu numai)erati in toiul schimbarilor.Frumoasa noua prezentare.Cel mai mult ma bucura faptul ca nu vad injuraturi,etc.O mare diferenta intre ce-am citit si aceasta ”gura de aer proaspata”.Felicitari,inca odata!_Radu Crisan

    Apreciază

  5. Despre Ronny, cred ca nevoia s-ar putea sa ne impinga sa-l folosim ca alternativa la Kapetanos. Mai degraba va fi pus Ganea pe stanga (daca va prinde echipa) decat sa-l mai punem acolo pe Ronny. Ma gandesc cu oroare cum ar arata o formula cu Sougou pe dreapta, Kapetanos in centru si Ronny pe stanga, fiecare dintre astia jucand individual altceva… Sperantele mele ar merge catre Kim Byung-Oh, dupa ce-am auzit din mai multe voci, impresia lasata de coreean la amical…Cat de repede poate invata un asiatic portugheza?

    Apreciază

  6. Buna ziua tuturor.
    Vreau sa felicit pe toti care au muncit si muncesc in continuare la acest site. Am urmarit acest site de la inceputul lui..Si intradevar este mare lucru sa existe un site ca acesta: fara injuraturi..becalisme..stiri bomba si asa mai departe..lucruri care caracterizeaza din pacate cam toate site-urile si canalele de sport romanesti. Citandu-l pe CR-CFR, acest site este intradevar o „gura de aer proaspat” in aerul poluat din sportul romanesc… Felicitari inca o data pentru tot ce faceti 07, albusibiu si ceilalti. Keep up the good work!

    Apreciază

  7. ma voi nu santeti normali ieri ( duminica ) am crezut ca sa antamplat ceva cu site-ul asa ca de acum io cel putin va rog anuntati chestiile astea de ,, upgrade ” 🙂 nu de alta da ieri cred ca am intrat de vreo 20 de ori pe site si nimic….. in alta ordine de idei TARE SITE”u 🙂 respect 😛

    Apreciază

    • Gabi, tu iti dai seama ce trafic am fi obtinut daca toata lumea intra de 20 de ori pe site? 🙂 Gata, promitem ca nu mai facem alte schimbari de-acum incolo. De fapt ceea ce a fost pana acum a fost doar o ciorna, aspectul ar trebui sa fie cam asta. Si, fiti pe faza, avem sperante ca in maxim 24 de ore sa va uimim cu ceva, pe oricare dintre voi va considerati ceferisti. 🙂

      Apreciază

      • Salut, cine a intrat pe acest site nu a facut-o pentru grafica, ci pentru calitatea materialelor, faptul ca te simti intre prieteni desi majoritatea nu ne cunoastem, lipsa injuriilor si cel mai important este ca toti suspinam dupa aceeasi idee.. „Hai CFR!!!”
        PS: daca e nevoie de trafic punem pagina ca home page 🙂

        Apreciază

  8. Ronny e un atacant modest, simuleaza foarte usor (cu arbitrii nostri ar fi o paine de mancat) si cam atat. Poate da 33 de goluri in retur si ne e mai usor la toti.

    Apreciază

  9. mda… evident ca dupa ce dai intr-un sezon 22 de goluri in Elvetia nu ajungi mai apoi sa joci la Pacos de Fereirra – care pe atunci juca in liga a 2-a din Portugalia !
    Asta este, wikipedia nu este intotdeauna cel mai bun informator.
    Oricum, Ronny, desi nu este sclipitor, este un jucator foarte muncitor.

    Apreciază

  10. Eu cred ca Ronny este un jucator destul de talentat si cu multa vointa , insa ii lipseste ca si celor mai multi dintre jucatori judecata 🙂 … de aceea de multe ori nu se coordoneaza corect … ca varf de atac pare o idee buna dar probabil cartile sunt deja facute ..

    Apreciază

  11. Apoi eu as zice sa-l vanati careva putin pe Ronny „23 Goluri” Da Silva si sa-l intrebati daca ii adevarat sau nu. Daca cu Tony se poate obtine un interviu, cred ca si cu Ronny se poate 🙂

    Apreciază

  12. Uite mai ce fac ,,c8iii” cind sint singuri acasa…Modifica site-uri,vineaza fantomele trecutului,dezbat idei,care nu-s deloc idioate, si iertata-mi fie micuta divagatie,pe o planeta si mai ales intr-o tara unde se pare ca suma inteligentei este constanta,populatia in crestere si fana a stelei si a lui jiji becali,treaba asta-i curat balsam pt suflet,moral si creier.Si tot ,,astia,c8iii”,in urma ideilor dezbatute si cu intelijenta creativa analizate,coloreaza adesea in nuante de roz suportabil viitorul CFR-ului.,,Garcons” sa viiii ‘ eeeeeee inca un numaar si inca un rind….si inca un rind si inca un numar si tot asa si iara asa pina la adinci batrineti,pt ca noi ,,e” forever young in a iubi CFR-ul.
    In alta ordine de idei,dupa ce-l blagosloviram cum se cuvine pe Mr.Ronny si intorcindu-ma la ideea folosiriii ca virf-virf,in sprijinul ideeii tale,cred ca se va intimpla urmatorul lucru, tinind cont de datele urmatoarei ecuatii…Costa are atitudine si cere atitudine jucatorilor sai,Ronny are asa ceva numai ca n-are treaba cu postul de extrema stinga la fel cum Costa nu prea are treaba cu gindirea tactica…Ei,veti spune,daca-i asa inseamna ca cei doi duc existente paralele,mai ales ca am notat cu minus geniul tactic al A1.Gresit,nimeni sa nu dispere:),aici intra in scena numitorul comun,care face ca fostele paralele sa se intersecteze.Care-i numitorul comun?Pai Minutul 60 si echipa CFR,evident,unde –-ul de pregatire a meciului si cu –-geniului tactic de a schimba pina atunci, dau +-ul genistului hotarit si usor disperat care stie ca dupa minutul 90 este adesea tardiv sa mai dezamorsezi bomba,desi in surogatul nostru de presa nationala,tocmai dupa minutul 90 se joaca mai abitir meciurile,vezi frecventa titlurilor…a explodat cutare, a sarit in aer(vestiarul ) sau…bomba,stire bomba….a dinamitat relatia cu….a aprins fitilul…a bagat fitile…etc,etc.
    Deci problema virfului e ca si rezolvata,dar din Minutul 60 incolo.Si s-ar putea sa vedem ca in curtea noastra avem un puiut de Alan Shearer,varianta chinezeasca dar perfect functionala a celebrului virf.O,Sfinta Ceferina,fa te rog sa fie adevarat…ma si duc sa aduc o ofranda Sfintei Ceferina si ideeii in cauza,facind un amestec de bere,suc de portocale,miere si putin sirop de pin…
    P.S.Aceleasi urari de bine si aceleasi ginduri bune pt voi,da’ mie-mi placea mult mai mult cum apareau in formatul vechi postarile.Nu uitati ca eu dupa articol citesc intotdeauna si postarile.Iar partea cu marginile visinii am vazut ca a fost semnalata si s-a luat act de ea.Semper Fidelis CFR!

    Apreciază

    • E bine dacă rezolvăm meciurile și după minutul 60! Cât despre optimismul nostru rozaliu, bănuiesc că vine din inima strânsă ca un purice…
      Referitor la comentariile la articole. Da, pe vechiul format se observau mai ușor ultimele comentarii. Se va face și aici o modificare și sper ca acea rubrică să devină mai vizibilă, mai ales că și eu mă orientam după ea. Oricum, noul design ajută la identificarea mai ușoară a ultimelor postări (nu se mai acoperă una pe alta), iar meniul pe categorii este mai bogat în pagină. Poate la început e ușor derutant, dar se rezolvă în timp. Cititorul se obișnuiește. Celor care preferă să citească ordonat, în ordine cronologică, le recomand să folosească Arhiva.

      Apreciază

      • Poate la început e ușor derutant, dar se rezolvă în timp. Cititorul se obișnuiește.Amuzant si corect in acelasi timp.Acelasi tip de rationament il aplica in relatia cu suporterii si ,,aia” de la club.Sa-ti aduci aminte de asta atunci cind o sa-i gasesti,o sa-i gasiti,vinovati de toate relele pamintului pe cei care consuc CFR-ul.Atunci cind esti in miezul actiunii,cind gindesti,planifici,actionezi,dai o directie lucrurilor si mai les orice ar fi,tii ,,cosmelia” pe linia de plutire,clar nu ai cum satisface toate gusturile,ideile,tacanite sau nu,si mai ales nu poti satisface prin ceea ce faci ,puterea de intelegere a fiecarui suporter.Si zau ca unii oameni sint pur si simplu dezarmanti prin simplismul cu care judeca lucrurile.No,dar nu-i mare stres, cistigam campionatul asta,reusim sa trecem cele doua tururi preliminare pt accederea in grupele Champions League si treaba-i oabla ,iar viitorul roz fosforescent,deci luminos

        Apreciază

  13. Mai, Ronny stie de fitzuica asta , sau tot ciocniti in cinstea lui…fara sa stie?
    Ca daca nu, si io o sa postez un mesaj de ” la multi ani Ronny ” pe Travel channel…
    Ar fi vreo diferenta?

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.