Podul de flori al speranţelor insignifiante


Un amical fără prea mare relevanţă. A fost aranjat în pripă, probabil fără prea multă tocmeală, cu ce s-a mai găsit prin bazarul turcesc din Antalya. Era rândul rezervelor să aibă un meci doar al lor şi trebuia neapărat să se dispute. Este uşor să vedem aşa, în paralel, cele doua echipe: alaltăieri titularii, azi rezervele. Vedem, la set complet şi ne dăm seama cine merită rocada între cele două loturi.

 

Dacă pornim de la această idee, consultând lista echipei de aparent dispensabili gândită de Costa vom ridica cel puţin câteva obiecţii: Weldon… ?! Camora…?! Peralta, Ronny?! Pentru ultimii doi se pot găsi argumente pentru care ei ajung pe bancă (poate chiar şi în afara ei, ţinând cont de regulamentul cu numărul minim de jucători români pe foaia de joc). Pentru Weldon şi Camora discuţia stă însă diferit, fiindcă îmi este clar că lista asta de titulari este cea a primului meci contra celor din Tg. Mureş, acolo unde atât Weldon cât şi Camora vor fi suspendaţi. Trebuie să ţinem cont de asta şi să facem corectura necesară atunci când creionăm unsprezecele de bază. Nu cred că poate fi altfel, chiar dacă, din păcate, Weldon joacă tot mai slăbuţ în amicale (oare se protejează?), sau din fericire, de această dată, Nicoară evoluează tot mai bine. Ceva însă cred că merită a fi ţinut cont de un aspect suplimentar: avem puţini români aşa că să nu vă mire dacă şi Nicoară şi Panin vor fi pe lista celor 16, meci de meci şi, cum nu e posibil să se ţină doi fundaşi de bandă pe bancă, e foarte posibil ca unul dintre ei să fie în teren. Din acest considerent cred că Lionn va fi cel sacrificat, deci iată încă o posibilă modificare la ceea ce ni se prezintă acum drept echipă principală.

Şi din punct de vedere al tacticii persistă încă o foarte mare deosebire. După ce titularii au descoperit 4-2-3-1-ul, la rezerve se joacă încă un 4-3-3, asta chiar dacă sunt 2 opţiuni şi pentru fundaşi defensivi dar şi pentru ofensivi, semn că încă antrenorul nu este împăcat cu opţiunea impusă de realitatea lotului. Din acest motiv m-aş bucura să se amâne campionatul cât mai mult, să mai avem suficiente amicale, tocmai pentru a ne putea defini planul tactic, dar şi ca eventuale opţiuni recente (vezi Rui Pedro sau Vranjes) să prindă trenul.

Să revenim la ceea ce am văzut azi. Am afirmat deja că partida nu e de prea mare relevanţă. Păi cum vine asta, nu ne putem bucura deplin de nicio victorie?! Poate că se ia drept argument faptul că am întâlnit o echipă de primă divizie. Da, dar este locul 9 din 12 al unei ligi insignifiante. Ca exprimare în teren nu mi s-au părut cu mult mai buni decât, dacă vă amintiţi, acele echipe de liga a II-a sau a III-a nemţeşti sau austriace pe care le întâlnim de regulă vara. Iar dacă vreţi, puteţi adăuga şi considerentul că Otaci este un orăşel de vreo 8500 de oameni. Dacă mintea vă fuge la Unirea Urziceni, atunci, pentru a vedea de fapt care este nivelul adversarilor,  faceţi încă un efort şi căutaţi imagini cu „Stadionul sătesc Călărăşăuca”. Eu am găsit acest album. Vă asigur că este savuros.

Pe acest fundament trebuie făcută analiza acestui meci. Nu pot să fiu foarte fericit cu ceea ce am văzut azi, era un examen de calificative, nu de note. Nu mă aşteptam la o ploaie de goluri, ştiut fiind talentul actual de a rata, dar oricum speram la mai multe ocazii decât am avut noi azi. Se poate spune că au mers mai bine pasele, se pot sublinia anumite depăşiri sau pase printre, filtrante, dar… să nu uităm nicio clipă cine e adversarul, asta ca să ne putem gândi dacă stilul acesta de joc poate fi aplicat şi în meciurile oficiale. De-acord, De Zerbi a avut, în sfârşit, câteva momente de sclipire (dar asta nu l-a scutit de alte mişcări dezamăgitoare). Putem nota pasa luminoasă dată de Peralta la primul gol (da! aşa ceva ne trebuie!), dar nu pot neglija acele lungi perioade din prima repriză în care şi el şi Hora erau dispăruţi de pe radarul CFR-ului. O evoluţie medie spre bună nu era de-ajuns într-o astfel de situaţie. Singurii de care sunt absolut mulţumit sunt cei de pe partea stânga, Camora şi Ronny. Aceia chiar au avut şi constanţă şi dominare absolută împotriva unor adversari evident mai slabi.

Putem vorbi aşadar de acest 2-0, despre faptul că adversarii n-au avut decât 2 ocazii (prima însă foarte mare), că am pasat minute în şir de pe-o parte pe alta şi că am avut şi veniri mai multe în careu dar… Consider că atunci când examenul este atât de simplu doar greşelile se pot identifica foarte uşor. Una dintre ele este Nuno Diogo, hotărât lucru, a IV-a opţiune dintre fundaşii noştri centrali. Prea multă stângăcie şi precipitare la el, dă de zece ori mai multe palpitaţii decât motive de linişte. Al doilea semnal de alarmă vine de la atac. CFR-ul a ajuns să aibă cel mai bun atac din tur doar datorită procentajului excelent de conversii în gol/şanse. Am fost o echipă care avea nevoie de maximum 3-4 ocazii pentru 1-2 goluri, iar aici Sougou şi Weldon au principalele merite. Acum însă, Weldon este foarte şters, ratează din poziţie de 1 la 1 cu portarul advers (ca în faza golului), iar golurile vin mai mult întâmplător, prin devieri de flipper. Loviturile libere nu mai trec peste zid, iar şuturile se duc către cer. Celestino chiar are un şut excelent, ne-a arătat asta în câteva rânduri, are acelaşi gen de şut ca şi Renan, cu mingea ducându-se fără a se roti în aer, de aceea nu-mi explic actualele sale boacăne. În fine, Hora, autorul unui gol prin care a găsit gaura din năvodul numit azi plasă a porţii, a arătat că… nu a arătat nimic. Mă gândesc la jucătorul Bistriţei şi cel al României U21 de nici 500 de zile distanţă şi zău că nu-l regăsesc. De ce oare jucătorii români aduşi la CFR (pe sume semnificative) au aceste scăderi majore, au nevoie de atâta timp pentru acomodare, în vreme ce acei aduşi din afară trec şi peste şocul României, peste barierele lingvistice şi îşi dau atât de repede drumul? Rămâne asta ca temă de gândire, fiindcă e clar că o lamentare „noi suntem altfel” sau „nu putem”, nu explică mai nimic.

Nu sunt multe de adăugat despre această partidă. Ar trebui să nu uităm a nota intrarea lui Vranjes şi cheful său de fotbal, faptul că se vede că ştie da pase deja, deşi este neintegrat, iar asta doar instinctul de fotbalist o face. La el e un plus faţă de precedenta apariţie. Aştept să i se dea însă şi mai mult „spaţiu de antenă” pentru a putea vedea mai multe.

Rămâne la finalul zilei doar aşteptarea pentru următoarele 2 amicale. Unul hărăzit din nou titularilor, cu bulgarii de la Ludogorets, moment foarte bun pentru recapitulare generală şi unul, din nou, pentru rezerve, cu UTA (adversar oricum peste moldovenii de azi).

Aş mai avea ceva de adăugat doar despre comentariul penal de pe Digisport 2. Nu am reţinut numele autorului şi nici nu uzitez aceşti termeni de argou, doar că… de atâtea ori a făcut trimiteri şi conexiuni (numai naive sau inocente nu) la ideea de CFR-penalty (deci penal!) încât mi se părea că simte neapărat nevoia să ne transmită ceva dar nu avea bărbăţia de a spune pe şleau ce-l doare. Pentru astfel de specimene nu pot decât să mă bucur ştiind că sunt obligaţi să comenteze meciurile noastre, tocmai ca să le stăm şi mai bine în gât!

0 comentarii

 1. Buna observatia, Camora si, ca intotdeauna, Ronny au avut chef de joc mult peste coechipieri. Dar eu zic ca il putem include aici si pe Panin, in prima repriza, cel putin, s-a vazut mult mai bine in joc chiar decat Camora (normal, transmisiunea tv l-a favorizat in prima parte a jocului 🙂 ).
  Despre Vranjes nu vreau sa ma pronunt, sa nu uitam meciurile de pregatire din iarna trecuta, ce impresie de speedy Gonzales ne-a facut Nicoara la inceput, pentru ca ulterior sa intre in anonimat. Cu Vranjes, poate sansele de reusita sunt mai mari pentru ca, vorba ta Alex, nu-i roman, se adapteaza mai usor intr-un grup nou :).

  Apreciază

 2. Oricum am lua-o, meciurile amicale au utilitatea lor…atunci cand echipa chiar munceste pentru a le face utile. Din pacate, cred ca s-a facut o oarecare greseala in programarea acestor meciuri, dupa parerea mea adversarii puternici intalniti la inceputul stagiului trebuind programati acum, pe sfarsit. Un alt factor care influenteaza evaluarea corecta a acestor jocuri este plictiseala jucatorilor, aflati de prea multe zile in cantonament, deci greu de crezut ca exista din partea lor un interes maxim.
  Concluzie: asteptam sa-nceapa returul, abia atunci ne vom da seama cu adevarat de rezultatele muncii lui J. Costa si a echipei in aceasta perioada. Pana atunci, putem visa frumos in continuare… 🙂

  Apreciază

  • Dane, eu n-as plange de mila unui jucator aflat in cantonament in Antalya. E de-ajuns sa ma gandesc la cei care faceau pregatirile astea de iarna pe zapada, inaintea epocii hi-tech si alte chestii… Au avut si perioada de pauza, de cateva zile, e datoria lor sa dea tot ce pot, sa se impuna acum. Daca aveam alta clima si campionatul nu cerea intrerupere asa lunga, oare le era mai usor?

   Apreciază

 3. stire pe site-ul liga2:
  CSM Râmnicu Vâlcea va disputa luni, 13 februarie 2012, de la ora 17.00, la Belek, cel mai tare amical din această iarnă, în compania formaţiei CFR Cluj.
  Partida va putea fi urmarită în direct la tv, pe postul Digisport 1

  Apreciază

  • Da, se pare ca va fi Ramnicu Valcea…. Era vorba ca trebuiau maine sa fie bulgarii! In conditiile astea sper sa fie sigur macar meciul cu Anzhi, chiar am avea nevoie de un ultim test adevarat inainte de meciurile oficiale…

   Apreciază

 4. Apropo de Ramnicu Valcea si Otaci. Cine din conducerea echipei este de vina pentru ratarea unor meciuri (ca cel cu Bialystok sau Ludogorets) si inlocuirea lor cu asemenea amicale? Eu cred ca este o rusine pentru echipa noastra sa fim refuzati de parteneri macar ceva mai de clasa (asta in cazul in care nu noi ii refuzam). Pana acum CFR era echipa „nemteasca”, serioasa. Acum devenim incetisor hilari. Si daca nea Muresan este de vina, eu zic ca ar trebui sa plateasca. Dl. Paszkany oare ce pazeste?

  Apreciază

 5. Un adversar penibil. Un adversar care si-a pus jucatorii pe post de jaloane miscatoare in preajma careului. N-am vazut nimic care sa semene a stiinta a jocului. Doua faze accidentale au adus doua goluri, in rest mai nimic. Pase multe, adica posesie intr-o zona in care se juca un fel de 5 la 2, o posesie fara siguranta, o posesie cu balbe chiar si in aceasta situatie.
  Celestino incepe sa arate ceva calitati pentru CFR II. In toamna parea o promisiune, acum pare o deceptie. De Zerbi cred ca se simte bine la sanatoriul CFR1907. Da asta e senzatia, un italian smecher caruia accidentarile i-au luat fotbalul, socoteste ca se mai poate odihni un pic in Romania. M-ar parea bine sa ma insel in privinta lui.
  Tot stau si ma intreb de ce nu curg oferte pe numele lui N.Diogo, oare al nostru el presidente sa fie cel mai fraier? Nimeni nici chinezi, nici nemti de liga2, nici Rednic, doamne bine era sa-l ceara cineva chiar si imprumut. Maftei incet, incet, isi securizeaza locul de rezerva si asta pentru ca il concureaza Diogo, care nu-i roman sa aiba loc asigurat pe foaie. Vai de romanii nostri daca-si ia cetatenia Cadu. Panin ne mai arata odata ca seriozitatea face mai mult decat inzestrarea si calitatile lui Lion.
  Vranjes e ultimul despre care as vorbi si despre el as spune ca spre deosebire de Godemeche e un puturos. Dupa vacanta a venit mai nepregatit decat francezul dupa 7 luni. Dupa cum l-am vazut ma rod semnele de intrebare privind seriozitatea lui, nu talentul.

  Apreciază

 6. Daca Beto e titularul din poarta, fara discutii, cum se creioneaza echipa ?
  Cuplul de fundasi centrali :
  As merge pe mana lui Cadu+Piccolo, doi meseriasi, pe margini „batranul” Panin care e mai bun decat precipitatul si irascibilul Lionn. Pe stanga Nicoara e o placuta surpriza, chiar daca Camora e titularul postului (vedeti ce usor l-am uitat Edimar, cat de slab era).
  La mijloc Muresan si Gogmache, superior lui Celestino. E mai slab la recuperari, nu stiu daca are sut, dar acopera bine zona.
  De aici incep problemele mari. Cine aduce mingea in fata ? In afara lansarilor „peste fileu” nu prea stim multe, Peralta are doua viteze in minus, De Zerbi e capricios si ultra sensibil, de Bastos … mai bine nu zic nimic. Aici e gaura neagra, ce face din CFR o echipa primitiva dpdv tehnic. De ce trebui adusa altfel mingea in fata ? Pentru ca asta e profilul varfurilor, Weldon si Kapetanos care sunt doi „speculanti”. O jumatate de speranta e doar Moudu (pentru ca e usor de scos de pe „traiectorie”) caci Ronny e prea modest pentru nivelul CFR.

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.