Help wanted!


Câte perechi de ochi, atâtea păreri. După 18 etape de campionat și un eșec în Cupa României, după o pregătire de vară și aproape o întreagă pregătire de iarnă (dar nu în condiții de iarnă!), unii afirmă că se vede amprenta antrenorului Jorge Costa asupra echipei și jocului, alții susțin că nu se vede nimic. Tactica există, este adânc implementată, dar lipsește cu desăvârșire? Jorge Costa este antrenor, dar noroc cu cel mai bun lot din campionat aflat la dispoziție?

Portughezul pare foarte alunecos la încercarea de a-i analiza potențialul, stilul, influența, dacă e să-l comparăm cu alți antrenori care s-au perindat pe la CFR. Bergodi, Andone, Dorinel Munteanu, Cârțu… Câteva nume de antrenori pe care i-am văzut la lucru înainte sau/și după etapa CFR. Cam știam ce pot oferi când au fost aduși sau am avut suficient timp să-i studiem după ce ne-am despărțit de ei. Până la un punct, Costa e din aceeași ”clasă” cu Mandorlini, și el un ilustru tehnician necunoscut la aterizarea pe aeroportul din Someșeni. Între timp, după masacrare, despre Mando am mai auzit una-alta. Ba că se luptă la promovarea în Serie A, ba că încearcă să se întărească cu bicicliști jucători de la CFR… Jorge Costa e încă aici. Trecutul lui ca antrenor e aproape zero pentru ceferistul muritor de rând, iar viitor încă n-are. Are doar prezent, iar prezentul se numește CFR Cluj. Pentru noi, ca antrenor, Jorge Costa înseamnă doar CFR.

Deși Mister are cuțitul cu care taie franzela și nu mi-a transmis că ar avea nevoie de ajutor, m-am gândit să umplem timpul liber lăsat gol de zăpada căzută pe neașteptate 🙂 în prag de reîncepere a sezonului. Dau startul unui sondaj de opinie – de o mare… inutilitate practică, normal! – care să vă ofere ocazia să vă puneți în pielea lui A1 (mai puțin salariul). Dacă aveți răbdare și vă surâde ideea, vă invit să lăsați un comentariu (scurt/lung, cum doriți) în care să precizați ce sistem de joc considerați potrivit CFR-ului, în funcție de lotul aflat la dispoziție (greu de crezut că vor mai veni… „vinituri mercenare”, deși de plecat… hhhm!… banul contează!) și să înșirați un „prim 11”, pe structura sistemului ales. V-aș ruga să enumerați titularii de la dreapta spre stânga (ex. Panin, Cadu, Maftei, Edimar 🙂 ), pentru a păstra o oarecare uniformitate. Cine știe? Poate vom reuși mai încolo, în funcție de părerile voastre, să schițăm o formulă de joc și un „prim 11” marca Tribuna CFR. Notă: Nu e cazul să respectați normele FIFA/UEFA referitoare la numărul de extracomunitari ce se pot afla simultan pe teren (nici nu v-am dat toate cetățeniile jucătorilor), dar vă asigur că Jorge Costa trebuie să fie atent și la acest aspect.

I-am zis „sondaj de opinie”, nu ”concurs”, dar poate totuși va fi premiat cel care se va apropia cel mai mult de viziunile lui Jorge Costa sub aspectul titularizărilor. Bineînțeles, ne vom da seama de acest lucru doar la finalul campionatului, când vom vedea cine are mai multe meciuri jucate, pe fiecare post în parte. Dacă reușim să identificăm un câștigător, premiul va consta într-un poster cu echipa CFR ridicând deasupra capului (lui Cadu) al treilea trofeu de campioană a României, cu autografele tuturor jucătorilor, falsificate de mine. Mult succes și mulțumiri celor care intră în joc! Sondaj plăcut!

Autor: CJ-07-CFR

0 comentarii

  1. Super initiativa, de mult vroiam sa ma joc de-a A1! Deci strategia mea:
    1-4-2-3-1
    Beto – Panin, Cadu, Picolo, Camora – Muresan, Peralta – Sougou, De Zerbi, Bastos – Weldon

    sau

    1-4-1-3-2
    Beto – Panin, Cadu, Picolo, Camora – Muresan – Sougou, Peralta, Nicoara – Weldon, Rui Pedro

    Uff, ce greu e sa ma hotarasc! De ce nu pot sa-i bag si pe Maftei sau Ronny?! Numa’ antrenor sa nu fii… 🙂

    Apreciază

    • ”Jorge Costa” :), văd că menții formula din tur! L-ai titularizat pe Maftei pe dreapta (a și fost încercat, de altfel, pe acest post în ultimul amical!) și încă ești indecis cine să-i ia locul lui Renan. Baftă, Mister! 🙂

      Apreciază

  2. oare ce gasiti sau ce ati vazut la Rui Pedro? mi se pare cel mai slab jucator din lot, si l-am vazut jucand la echipa a 2-a si jucand acuma si mi se pare slab si pentru echipa a 2-a. la echipa a 2-a a bifat cateva meciuri unde lufta, calca pe minge, dadea pase la adversar si iesea cu mingea in aut (am fost la meciurile echipei a 2-a si stiu ce vb).

    Apreciază

    • Hors concours (sondaj). E interesant ce spui tu! Permite-mi să te întreb cum a jucat Negruț în meciurile pe care le-ai văzut la CFR II. Eu am obsesia cu Negruț, dar poate ne dai alte nume de jucători pe care i-ai vedea cu șanse măcar la banca de rezerve a primei echipe în viitor.

      Apreciază

      • Negrut nu mai ii ceea ce vedea lumea la el,stii cum ii multi tineri fotbalisti au idoli dar idoli in viata extrasportiva.s-a stins.portaru de la CFR 2 Tiut mi se pare pe viitor un portar foarte bun pentru a fii rezerva CEL PUTIN.pe banda dreapta este un copil la juniori Adita Paul are 17 ani(sper sa nu gresesc) ii un junior care munceste mult,ii serios are viteza si tehnica il vad rezerva lui Sogou.Mai era Tothazan Silvian dar joaca pe postul lui Gabi Muresan deci nu prea ii dau sanse.

        Apreciază

        • mai adaug un comment:P
          1-4-2-3-1
          Beto-Panin(Lionn),Cadu,Piccolo(Maftei),Camora-Muresan,Sare-Bastos,Vranjes(De Zerbi),Sogou-Weldon

          1-4-1-3-2

          Beto-Panin(Lionn),Cadu,Piccolo(Maftei),Camora-Muresan-Bastos,Vranjes,De Zerbi-Sogou,Weldon(Ronny)

          Apreciază

  3. Aproape de acord cu Panou (din postul anterior):
    4-2-3-1
    Beto – Panin, Cadu, Piccolo (Maftei), Camora – Muresan, Nicoara – Sougou, Bastos (Vranjes), Ronny (Rui Pedro) – Weldon (Kapetanos)

    Apreciază

  4. Da, am observat și eu comentariul lui Panou. Sper să nu se supere dacă-l copiez și aici!
    Panou zice:
    ”Formula pe care as folosi-o, dupa ce am vazut in amicalele de pana acum: (4-2-3-1) Beto – Panin, Cadu, Maftei, Camora – Muresan, Nicoara – Sougou, Bastos, Rui Pedro – Kapetanos.”

    Apreciază

    • Normal că ridică! Nu cred că-l lasă echipa să adune goluri la CV-ul pentru România. Dar Kapetanos pare… Kapetanos, iar Weldon e în hibernare.
      Mă uit la echipa lui Radubarbier, de mai jos, și mă gândesc dacă n-ar fi mai bine să jucăm fără vârf, ci cu doi mijlocași ofensivi/atacanți de sprijin. Stilul România – Argentina (3-2).

      Apreciază

  5. 4-4-2

    Echipa propusa:
    Beto – Maftei, Cadu, Piccolo, Camora – Sougou, Muresan, Rui Pedro, Batos – De Zerbi, Weldon (Kapetanos)
    Felicitari pentru initiativa si salutari lui Albusibiu !

    Apreciază

    • Mulțumiri! Albusibiu e la lucru la ora asta. Nu știu cât o să-l țină ăia angajat, că prea e prins de microbul CFR… 🙂
      Referitor la echipă. Nu ți se pare că De Zerbi nimerește mai bine poarta din afara careului? Bietul Roberto are la activ câteva ratări mari din apropierea porții (una chiar în penultimul amical). Oricum, niște un-doiuri Weldon – De Zerbi mi se par mai atractive decât un Weldon/Kapetanos pierdut între fundași.

      Apreciază

      • Ai dreptate cu De Zerbi, cu Magico De Zerbi. Mie imi este foarte drag, e un fotbalist special desi se afla spre finalul carierei, iar asta se simte in accidentarile poate prea dese si de lunga durata. Eu ma bucur ca a ramas la CFR in continuare. In careu sau in afara lui, important este sa ne ofere magia golului.
        In alta ordine de idei, ma bucur ca extista Tribuna CFR !
        Numai bine !

        Apreciază

      • Da .. l-am pensionat … nu stiu, am o presintire ca o sa plece la Kuban Krasnodar.Si Sare imi pare un jucator mai interesant decat Muresan(mai tehnic, si vede mai bine jocul), mai ales ca Costa il cunoaste foarte bine cred ca o sa joace mai mult decat Muri(are prea multe cartonase).

        Mersi, va urmaresc de mult (chiar din prima zi )… doar ca acuma am postat si eu .. va doresc succes! …

        Apreciază

  6. Echipa propusa de mine(pe care n-o va utiliza costa,decat accidental,dar care va(ar) juca cel mai bun fotbal):beto-maftei,cadu,piccolo,camora-muresan,peralta-sougou,de zerbi,weldon-kapetanos

    Apreciază

    • E prima dată când văd să propună cineva soluția Weldon extremă stânga! Nu mi se pare de lepădat. Rețin niște faze (dar nu și meciurile, sorry!), cu țâșniri ale lui Weldon spre poarta adversă exact din poziția de mijlocaș/aripă stânga.

      Apreciază

  7. „(…)despre sistemul de joc cred ca la ce jucatori avem acum in lot, sistemul 4-2-3-1 se potriveste cel mai bine, fara sa-mi fie teama ca echipa ar juca prea defensiv. godemeche ar juca langa muri si ar avea atribuii creativ-ofensive. iar mai sus sougou – peralta(de zerbi) – bastos(ronny), iar varf impins weldon.” – cam asta comentam la articolul lui albusibiu „Siguranta cu compromisuri”, adica inainte de ultimele doua meciuri, cand JC a incercat acest sistem.
    jazz says:
    Tuesday, 31 January, 2012 at 14:52

    Intre timp a mai venit vranjes, am mai urmarit si ultimele doua meciuri, si concluzia ar fi urmatoarea:
    raman la parerea ca sistemul cel mai potrivit pt jucatorii pe care ii avem acum in lot ar fi 4-2-3-1, iar echipa:
    beto(minca)
    panin(lionn), cadu(diogo), picollo(maftei), camora(nicoara)
    muresan(sare/celestino), godemeche(vranjes – e posibil ca vranjes sa se impuna cu timpul, pentru ca imi pare mult mai ofensiv)
    sougou(hora), peralta (rui pedro/sau de zerbi), bastos(ronny)
    -weldon(kapetanos)

    cred ca mai sunt posibile niste schimbari de posturi. cred ca vranjes ar putea juca si in spatele varfului, de asemenea ronny ar putea fi incercat pe post de varf impins (cred ca se descurca mai bine decat kapetanos)iar peralta ar putea sa piarda teren in fata lui rui pedro.

    Apreciază

  8. In Romania
    1-4-2-3-1

    Beto – Hora, Cadu, Piccolo, Camora – G. Muresan, Godemeche – Sougou, Peralta, Sare – Weldon

    In China
    1- 1- 1

    Nuno Claro – Nuno Diogo – Bastos

    Apreciază

    • Nu-i cam restrans lotul pentru China? 🙂 Sa speram ca la valoarea lor fac fata si fiind doar 3.
      Godemeche mi-a placut in meciul de proba. Probabil ca atunci a fost avantajat fizic. De atunci e in scadere usoara dar constanta. parca seamana cu CFR -ul nostru in retur, mai slab mereu mai slab exceptand 2-3 jocuri.

      Apreciază

      • Sa tinem cont ca Godemeche n-a jucat de cateva luni. Indiferent de evolutia lui din aceste meciuri de pregatire, eu cred ca Costa va conta pe el in retur. Se vede ca este un fotbalist cu stiinta jocului, cu maturitate in gandire.

        Apreciază

        • Godemeche il vad ca si pe Rui Pedro si pe Celestino.is 3 jucatori ar fi repede uitati prin simplu fapt ca nu au nimic in comun cu fotbalu profesionist.

          Apreciază

          • Mai sus am scris o varianta de echipa asa cum mi-ar placea mie.
            Acum scriu pronosticul meu pentru varianta lui J. Costa 🙂
            Beto – Lionn, Cadu, Piccolo, Camora – G. Muresan(Celestino), Godemeche – Sougou, Rui Pedro, Bastos – Weldon.

            Apreciază

  9. Beto
    Maftei-Cadu-Piccolo-Camora(Nicoara)
    Muresan-Vranjes
    Sougou-Peralta(Rui Pedro)-Bastos(Nicoara)
    Weldon(Ronny)

    Se transforma in 4-1-4-1 prin urcarea lui Vranjes, caz in care e necesar sa fie in teren obligatoriu Peralta.
    Se transforma in 4-1-3-2 urca Vranjes si urca Sougou alaturi de Weldon. Tot asa de bine, cu cei mentionati sistemul poate deveni 4-2-1-3.
    Din cate am vazut Vranjes are disponibilitate sa joace cam orice post la mijloc.

    Apreciază

  10. 4-1-2-1-2 (stilul romb/Diamant)
    Beto – Panin, Cadu, Piccolo, Camora – Muresan (Sare) – Sougou, Bastos – Peralta (Rui Pedro) – Weldon, Ronny (Kapetanos)

    Apreciază

      • da,recunosc e din Fifa manager formatia, eu chiar am succes cu ea si avem jucatori care ar putea acoperi mai multe posturi in aceasta formula plus ca dupa parerea mea (de simplu fan fotbal) este op formatie ce confera echilibru. Bastos stanga si Sougou dreapta…

        Apreciază

  11. 1-4-2-3-1
    Beto – Lionn, Cadú, Piccolo, Nicoară (Camora) – Mureșan, Saré – Sougou, Bastos (De Zerbi, Ruí Pedro), Ronny (Nicoară, Bastos, Ruí Pedro) – Weldon.

    Bastos este jucător de ax central, nu de aripi.
    Nicoară este un Sougou de picior stâng, dar mai bun (pentru că face și faza defensivă).
    Ruí Pedro nu are carisma necesară pentru mijlocaș ofensiv.
    Ronny ar trebui pus pe orice post, numai să fie în joc și să-i contamineze pe ceilalți cu chef de joc.
    bera e prea multă, deja – noapte bună!

    Apreciază

    • Sincer, ar trebui să verific dacă Lionn chiar a jucat fundaș în trecut! Nu-mi dă senzația de siguranță. În schimb, e surprinzător de vivace în atac uneori! Păcat că nu s-a încercat o repriză cu el extremă dreapta și Sougou extremă stânga sau vârf (dar un vârf cu libertate mare de mișcare, nu o ”pomană”).
      Niciodată n-am susținut că Nicoară este lipsit de calități (hai să nu zic talent). Dar pare genul de jucător asupra căruia presiunea meciului lasă urme. Îl văd jucând prea crispat, meciurile i se par prea cruciale, crede că totul se dărâmă dacă joacă prost. Se întâmplă asta la unii jucători care vin de la echipe mai mici și nu reușesc să se adapteze la ritmul unei echipe mari. Dacă Nicoară ar avea șansa să prindă 2-3 meciuri bune consecutive, cred că și-ar da drumul și ar juca la adevăratul potențial. Păcat că n-a profitat de hiatusul de valoare din cadrul lotului CFR-ului în sezonul trecut. Avantajul său este că este român (nu extracomunitar), deci mai are timp să lupte pentru titularizare. Cel puțin în acest retur.

      Apreciază

  12. Sa presupunem ca eu sunt P1 😀 prima miscare [ maine dimineata la prima ora ] ar fi sa aduc un A1 sa zicem un Sumurdica sau un Grigoras si as opta pt.sistemul de joc 1-4-4-1-1 Beto – Panin, Cadu, Piccolo, Camora – Sougou, Muri, Peralta, Ronny [ Nicoara] – Vranjes [ De Zerbi] – Weldon [ Kapetanos]

    Apreciază

    • P1, kruci?!? Vorba lui lex, de mai sus: ”berea e prea multă”… 🙂
      Nu-i rea formația, dar riscantă. Se reduc șansele lui Sougou de a apărea la finalizare (rămâne mai mult cu assistul) și atunci depindem de cei doi din atac și de șuturile de la distanță (Peralta – nu; Muri – da).

      Apreciază

  13. Macar un lucru e clar. Vad ca cei mai multi mergem catre 4-2-3-1. Asta e o formatie echilibrata, buna contra echipelor tari. Dar ce facem atunci cand avem de jucat cu una mai slaba? Ar trebui sa avem un 4-2-3-1 pentru derby-uri si un soi de 4-1-4-1 (mai apropiat de 4-3-3) contra echipelor slabe, cu care nu ne putem baza doar pe faptul ca vom face pressing cu inchizatorii…
    Intr-adevar, in sistemul 4-3-3 varianta din ultimul meci pare buna: Beto-Camora, Piccolo, Cadu, oricine (pe dreapta sunt cam egali)-Muresan, Sare-Bastos, Rui Pedro, Sougou- Weldon. Dar, atunci cand jucam 4-3-3, as sugera mai mult un Beto – Camora, Piccolo, Cadu, oricine (transferabil) – Muresan – Ronny, Rui Pedro, Peralta, Sougou – Weldon. Deocamdata nu ma pronunt despre Vranjes pana nu-l vad la lucru si, e clar pentru mine, se impunea transferul unui fundas dreapta de nivelul lui Camora si, daca Vranjes este ceea ce cred eu… si a unui inlocuitor viabil pentru Renan.

    Apreciază

  14. 4-1-3-2
    Beto-Maftei-Cadu-Piccolo-Camora-Muresan-Sougou-Peralta-De Zerbi(Ronny)-Weldon-Kapetanos.
    Am ales acest sistem mai ofensiv pentru ca adversarii din Liga 1 nu sunt prea valorosi si putem juca ofensiv orice meci din campionat.

    Apreciază

  15. un fel de 3-5-2

    Beto
    Maftei Cadu Camora
    Celestino Muresan
    Rui Pedro
    Sougou Ronny
    Weldon De Zerbi

    poate ca-mi place prea mult jocul ofensiv :)) HAI CFR !

    Apreciază

  16. Nu aveam de gand sa propun o formula de joc, dar vad ca s-au adunat multe opinii.
    Din pacate, unii jucatori nu i-am vazut jucand deloc (Vranjes) sau prea putin (Godemeche si cei care au jucat prea putin la CFR) sau nu stiu cand isi vor reveni fizic (Maftei).
    Formula 4-2-3-1 imi place mai mult decat cea din turul campionatului.
    Beto – Panin (Maftei, Lionn), Cadu, Piccolo (Maftei), Camora (Nicoara) – Muresan (Sare, Celestino), Sare (Godemeche, Vranjes, Peralta) – Sougou (Hora), Rui Pedro (Bastos, Weldon), Ronny (Nicoara, Vranjes) – Kapetanos (Weldon).

    Apreciază

  17. beto – camora, piccolo, cadu, lionn – muresan, peralta, de zerbi, rui pedro – sougou, weldon…. simplul, clasicul 4-4-2 cu posesie prelungita si rabdare la constructie…cu un mijloc creativ care cere mingi si nu fuge de ele, care combina frumos, si care incheie cu sut ori cu pase bune pentru atanctii nostri letali ce marcheaza cel putin odata din 2 oporunitati…hai cfr drag vreau sa vad fotbal si nu tricotat cu ghemuri incalcite…sa mai lasam din frica si prudenta cu 2 mijlocasi defensivi, la atac…daca dam 3 putem lua 2

    Apreciază

  18. Am vazut la Mandorlini un sistem,folosit in doua meciuri cruciale cu Brasovul si in celebrul meci de la Severin cu Craiova, acel 1-3-5-2. Beto – Maftei, Cadu, Piccolo – Lionn, Muri, Peralta, Bastos (De Zerbi), Camora – Kapetanos (Weldon), Sougou. Sau cel de 1-4-2-3-1 folosit acum: Beto – Panin, Cadu, Maftei, Camora – Muri, Celestino – Bastos (De Zerbi), Peralta, Sougou – Kapetanos (Weldon)

    Apreciază

    • Cred că CFR ar putea juca liniștit 1-3-5-2, mai ales când nu reușește să înscrie sau trebuie să egaleze. Cei 3 fundași centrali sunt de valoare, ar face față (poate nu 90 minute și nu meci de meci). Pe dreapta, Lionn oricum are tendința să atace, iar pe stânga ar fi pus și mai bine în valoare Camora (în plus, ar putea face rotația cu Nicoară, în caz de suspendări). În față, din 2 atacanți măcar unul să marcheze. La construcție, principiul rotației. Cine nu joacă bine, pe bancă!

      Apreciază

      • Hmm, ma bucur sa vad ca cineva e deacord cu stilul meu de jos „fantezist”. Cred ca la valoarea campionatlui romanesc, mai ales jucand cu echipele mici, putem linistiti folosi un 3-5-2 care se poate transforma pe faza de aparare in 4-4-2 🙂 iar pe atac, mai ales ca noi tot plimbam mingea pe benzi chiar am avea cu cine sa jucam …
        Dar pana una alta, nu suntem noi A1 la CFR :))
        HAI CFR !!!

        Apreciază

  19. Dupa lotul pe care il avem cea mai buna solutie ar fi un sistem de joc 1-4-2-3-1.
    Beto-Maftei,Cadu,Piccolo,Camora-Muresan,Sare(Peralta)-Sougou,Bastos(De Zerbi,Hora),Rui Pedro-Weldon
    Folosirea lui Peralta in locul lui Sare ar fi util cand intalnim adversari care sunt preocupati sa nu primeasca gol, ar putea ajuta mai bine ofensiva, iar defensiva ar reusi si cu Muresan.
    Iar De Zerbi sau Hora in cazul in care Bastos nu are chef de joc. Cand are chef de joc este cel mai bun de la CFR.
    Din acest motiv sper ca antrenorul sa reuseasca motivarea lui inainte de fiecare meci.

    Apreciază

  20. 1-4-2-1-3
    Beto-Maftei(Lionn),Cadu,Piccolo,Camora(Nicoara)-Muresan(Sare),Godemeche-Vranjes-Rui Pedro(Bastos),Weldon(Kapetanos),Sougou(Hora)
    Fara suparare dar Panin, Peralta nu mai au forta necesara… Panin cel putin nu mai da o centrare in viteza si atunci cand da o centrare da in adversar.

    Apreciază

  21. In primul rand eu cred ca formula de start ar trebui facuta in functie de adversar. Adica una e sa incerci o formula ultradefensiva cu ocazii(goluri) pe contraatact (daca ai ca adversar sa zicem pe Bayern), alta sa pleci de la egal la egal (Rapid) si alta e sa ataci de la minutul -1 (UTA ca tot am jucat cu ei). Oricum, ca o formula, echilibrata eu vad urmatoarea (in paranteze am pus rezervele acolo unde am crezut ca trebuie mentionate):
    Beto (Edi) – Maftei(Panin), Cadu, Piccolo, Camora (Nicoara), Muresan, Sare, Vranjes (Rui Pedro, De Zerbi daca trebuie sa atacam, Piccolo daca ne aparam), Sougou (Hora), Weldon(Kapetanos daca e musai sa atacam in valuri, sincer mi se pare mai oportunist ca Weldon), Ronny (Bastos).

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.