La Frâna vine un frânar


Recunosc, titlul este cam poetic. Intenţionat, căci partea pe care nu o înţeleg lătrăii de profesie, şi pe care nu o vor înţelege niciodată, este că acest club, „Frâna” în slangul lor, are 105 ani. În fine, în mintea îngustă şi spălată de „mă’ Petrică, dă pă jesepe, dă mă’ pă jesepe, nu auzi?” cei „una sută cinci ani” sunt inexistenţi. Tre’ să ai cât de cât un pic de de upgrade la etajul superior pentru a percepe realitatea aşa cum este ea, şi anume că aceşti ani sunt ani trăiţi, scurşi prin vene, neinventaţi, neforţaţi, neavortaţi, adică sunt „genuine”! Ăştia din Gruia, frânarii, au trăit cu bune, mai bine de un secol cu echipa lor. Muncitorii, feroviarii, adică ăia cu mâinile crăpate de muncă şi frig, mânjite de vaselină şi noroi, ăia de au făcut tot posibilul să-şi plimbe curu-n-tren „şi la munte şi la mare şi în orice-nprejurare”, părinţii plozilor urâţi de astăzi, comuniştii care au ţinut echipa-n umbră, nu pentru că erau îndrăgostiţi de echipa monocromă a securiştilor din Cluj, ci mai degrabă deoarece muncitorii erau masă mare, care inspira frică (vezi ’89), dar care trebuiau ţinuţi în frâu. Da, i-au lăsat în plata lor, cu echipa lor obscură, scufundată în ligi inferioare, doar să aibă unde defula. Şi bine au făcut, căci tâmpiţii nu au socotit că aşa se naşte un spirit, o echipă. Uite aşa s-a născut spiritul de frânar. Acesta nu va muri niciodată, ceferişti vor exista mereu, noi vom exista mereu.

Ah!, că acum galeria lor este mai mare ca şi galeria noastră, „who the fuck cares”? Să fie! Frânarii s-au bucurat mereu de viaţă, unde au fost, nu s-au lăsat înregimentaţi de conduceri obscure de club, nu merg la meciuri plătiţi, nu. Noi „merem” la meciuri să ne bucurăm, în orice condiţii, nu „merem” să facem din galerie Armata a 4-a a Transilvaniei. Lăsaţi-i pe ceilalţi să fie mulţi, ordonaţi şi proşti. Noi am fost, suntem şi vrem să fim liberi. Să mergem acolo unde putem iubi o echipă, unde nu trebuie să strigăm la comandă, unde ne putem duce copiii, nepoţii să se îndrăgostească de CFR Cluj, de stadion, de echipă, unde poate sta soţia alături, unde tata şi bunicul au ochii fericiţi.

De ce este atmosfera faină în Gruia? Tocmai din acest motiv, din cauza celor 105 ani ce ne-au crăpat mâinile, care ne-au biciuit faţa, care ne-au făcut flămânzi, din care nu am ieşit pentru că nu am dorit, care ne-au făcut să ne ocupăm meci de meci locul mândri, de parcă locul acela a fost al nostru, al fiecăruia, lăsat din generaţie în generaţie. Nu-i aşa că simţiţi în Gruia că stadionul e al vostru, personal? Sau măcar locşorul acela de pe bilet, de pe abonament? Ba da, de fapt simţi cum totul îţi aparţine, tribune, atmosferă, jucători, firele de iarbă, tot, iar tu aparţii lor. No’ când or simţi urangutanii care împroaşcă cu prostie peste tot acest lucru pe stadionul lor, atunci vor înţelege… poate. Până atunci e imposibil să încerci să convingi că CFR-ul este Frâna care nu ne lasă să alunecăm spre moarte.

Nu vă mai luptaţi cu proştii „că ieste mulţi”, bucuraţi-vă de locul vostru, de CFR Cluj, căci da, l-aţi moştenit de la părinţi, de la bunici şi străbunici.

Bucuraţi-vă că la Frâna vine un nou frânar în fiecare zi, bucuraţi-vă că sunt copii, copiii noştri, care pleacă cu lacrimi în ochi de la prima vizită pe stadion de fericire că şi-au găsit echipa. Echipa lor!

Bucuraţi-vă că, deşi o mai dă rău în străchini, Arpike acesta al nostru e nebun. „Amu’s” nu ştiu câţi ani în Divizia C a spus că „vom fi campioni”, astăzi spune că „vrea o finală europeană”. Cred că e mesajul pe care fiecare frânar l-a aşteptat: da, Frâna există, vrem mai mult, vom exista. „Api’ o fi Arpike nebun, da’ nebun o fost şi amu’s zece ani”. Că peste alţi zece o fi altul, nu-i bai, că peste 100 or fi copiii noştri stăpâni pe firele de iarbă din Gruia, Doamne ajută! Nu-i fac reclamă, omul cu bani se descurcă singur, cred, însă eu aştept ziua când va veni şi va spune, „da măi, sunt frânar”! Să fim compleţi, nu de alta.

Hai Frâna! Hai ai noştri!

Autor: Chefere

0 comentarii

  1. Bun venit INTRE NOI, Chefere! Stilul bun, inconfundabil, omul de la fata locului, doxa de CFR. Chiar vom fi o echipa grozava si aici pe site, nu doar pe gazon!

    Apreciază

  2. La cati pusti cu fulare visinii vedem in tribune la meciurile din Gruia, sunt sigur ca, peste 10-15 ani, marea grija a lui Paszkany va fi cum sa mareasca numarul de locuri la stadion 🙂

    Apreciază

  3. Jos palaria…mi-au iesit lacrimie…..desii sunt departe acum, nu voi uita niciodata cind zilnic mergeam la stadion in timpul constructiei sa vad cum stau lucrarile.. stateam cu sufletul la gura nu cumva sa se opreasca constructia ! Vedeam zilnic cum creste, parca ar fii fost copilul meu ( al nostru ) Simteam atunci o bucurie, o mindrie pe care pe care nu o pot reda acum… MINDRU CA SUNT FRINAR !!!!!!!!!!

    Apreciază

  4. Frumos incropita sinteza unui fenomen, in ceea ce priveste negarea celor 105 ani nu trebuie sa ne facem nicio problema, romanii extraardeleni toate si le raporteaza la intarzierea de peste 100 de ani din Vechiul Regat si incearca sa impuna aceasta cronologie in intrega Romanie, habar n-au ca tot ce experimentau ei nou dupa 1918 in Ardeal exista de, cel putin, 50 de ani. Fotbalul si productia industriala a inceput in Ardeal cu peste 100 de ani mai repede decat in Vechiul Regat. Asa ca dragi franari, felicitari autorului, sus inima si sa pastram ceea ce este frumos in jurul acestei echipe.

    Apreciază

  5. foarte frumos,aceste simtiri nu le pot avea „aia care se intituleaza unici,mai multi” niciodata nu vor sti ce inseamna pentru ca de cand sunt ei au trait din „mila publica” si nu dupa munca propriilor maini

    Apreciază

    • Ei, lasa-i sa fie ei unici si multi…noi ne bucuram de ce e al nostru, cred ca suntem mai linistiti, mai fericiti si mai impacati ca restul, nu? HAI CFR Cluj!

      Apreciază

  6. salut, ma bucur ca ati gasit prin acest site modalitatea de a promova spiritul de franar.
    Din pacate cel care umbla cu frana trasa pe la club e Iuliu Muresan, care nu doreste sa dezvolte clubul ca un club de campion al Transilvaniei cu 7 trofee si nu ca un cuib de ilegalisti care tiparesc ziare pe ascuns in Gruia.
    Noi nu avem voie sa ne promovam echipa in centrul orasului nostru, sa ne expunem trofeele pentru vizitatorii orasului si fani.
    Voi ce parere aveti de asta, va convine situatia asta? chiar nu putem pune la cale o lovitura de locomotiva?
    va salut.

    Apreciază

  7. Che – tocmai mi-am luat un croseu de dreapta pe un text mazgalit de mine in care ma refeream la CFR-isti cu apelativul de franari. Am raspuns si io, da’ tu ai facut-o aici mai bine (intamplator, stii bine ca io-s mai destept), asa ca iti cer permisiunea (de fapt iti acord onoarea pe care o s-o accepti cu lacrimi de umilinta si recunostinta-n ochi) sa folosesc asta bucata de scriitura ca future reference in caz de viitoare crosee sau uppercut-uri similare. Cu placere. Aaa, pardon, multumesc!

    Apreciază

  8. ma bucur ca franarii sunt uniti si faci si tu parte din echipa! sper ca spiritul sa ramana si peste ani desi, daca e sa vorbim de galerie, parte din ei, se pare ca o se pricopsesc de la altii care nu au nici in clin nici in maneca cu spiritul Franei. ar fi fain daca s-ar putea face ceva in acest sens.
    P.S: eu visez 2 lucruri la CFR: sa promovam cap-coada un junior la prima echipa(traore nu se pune) si sa ajungem vremurile in care sa umplem stadionul si toata lumea sa fie cu Frana, sa pune mpresiune pe adversari doar peluza de la tabela sa fie suporterii echipei vizitatoare 🙂 hai Frana!

    Apreciază

  9. Te voi aprecia complet cand vei gasi modalitatea de a vorbi despre altii, fara a-i jigni.Mi-a placut enorm textul de mai sus, dar m-as bucura sa renunti la insulte pe viitor.Nu de alta, dar poate aici intra si citesc sotii, copii, parinti, bunici. :)))

    Apreciază

  10. Am citit de doua ori articolul tau (pricep mai gre, uneori :D). Dar imi place la fel de mult 🙂 Mersi Chefereule! Tibone, nu cred ca ai dreptate. Aci poate citi oricine (sot, sotie, copii sau bunici). Nu cred ca va gasi pe aici jigniri sau insulte. Adevarat, dreptatea doare deseori…

    Apreciază

  11. „lătrăii de profesie”, „mintea îngustă şi spălată”, „părinţii plozilor urâţi”, „tâmpiţii”, „ordonaţi şi proşti”, „urangutanii care împroaşcă cu prostie” sunt insulte si jigniri, fie care mie, tie sau lui chefere convine sau nu.Sunt perfect de acord ca trebuie sa avem o pozitie dura, ferma impotriva acuzatiilor si mitocaniei de care unii suporteri U dau dovada, dar fara a depasi bunul simt.Oricum, in afara de faptul ca scrie Cluj si in dreptul nostru si in dreptul lor, nu avem nimic in comun, nu suntem legati de absolut nimic, ei au drumul lor, noi pe al nostru.Sa-i tratam cu raceala, cu demnitate si cu inima implinita ca suporteri ceferisti.Ei traiesc intr-o vesnica frustrare, mai ales in ultimii 10 ani in care au inghitit numai venin si otrava din cauza succeselor CFR si a faptul ca a devenit echipa fanion nu doar a Clujului ci a Ardealului(de ex., eu daca merg acasa la Zalau, vad in Salaj case care au la poarta drapele alb-visinii.Sa-mi arate cei de la U asa ceva…in afara taximetrelor din Cluj si a Daciilor 1310 cu fanion U la oglinda nu exista fenomenul U Cluj nicaieri dincolo de granita orasului.Performanta noastra, acele 7 trofee suduite continuu la Bucuresti de presa sau cluburile de acolo ne-au adus suporteri nu de conjuctura, ci de viata! Multi, putin, nu conteaza, insa CFR a strans suporteri din toata Romania si asta e un lucru mare, pe care numai cluburile bucurestene il cunosc(evident, tot datorita performantelor).Deci propun sa nu jignim oameni si persoane cu muuuuulte clase sub nivelul nostru, si educational si ca imagine de club fotbalistic.

    Apreciază

  12. De acord Tibone! Nu trebuie sa ne coboram la nivelul lor. Dar articolul exprima exact ceea ce simt, ceea ce scriu uneori sau doar spun prietenilor sau in fata televizorului. Probabil ca nu sunt academic, dar ce sa-i fac, si rabdarea mea are limite.

    Apreciază

  13. Merci T-bone. Toata chestia este ca nu faceam referire la uisti…ci la stereotipurile, deja, consacrate Romania-wide! Apoi ca le zic eu, sau ca copilul tau le vede zilnic in fata ochilor, este cam acelasi lucru, trebuie sa stii cu ce ai de a face pentru a nu te uita ca vitelul la poarta noua!
    Poti contrazice daca doresti „epitetele” cu argumente. Stau cu tine la povesti doua zile si doua nopti si vei ajunge la concluzia ca pur si simplu „aia” sunt …bip, bip.
    Ma gandesc ca din acest motiv exista in DEX cuvintele respective…tocmai sa defineasca astfel de tipologii de oameni. Daca „aia” nu ar fi fost asa, si DEX-ul ar fi fost mai sarac.
    Oricum, stii bine ca iti dau dreptate, de data asta insa am scris ce simt de altfel toti, nu? 😉
    HAI CFR 1907 Cluj!

    Apreciază

  14. Da capitane bine scris , sint frinar pt. ca toti au fost „frinari”Tata bunicul si unchii mei cei care au rupt palmele la Depou , si la 16 februarie , si eu aici(departe de voi) sint mindru ca sint un bozgor frinar!!!!

    Apreciază

  15. Cu mana mereu pe frana… frana de mana ! In inimia mereu cu Frana … Frana de Aur, Aur de 105 karate slefuit de 10000 de franari! Bravo, Che ! Viva la Revolucion ! Mandru ca sunt un roman (din ce in ce mai bozgor, dar inainte de toate neamtalau) FRANAR !

    Apreciază

  16. Felicitari Che! Ai o lada de bere de la mine.Minunat articol.Nu am cuvinte sa exprim cat de mult mi-a placut.Multumesc frumos pentru ca ne-ai dat ocazia sa citim exact cum ne simtim!

    Apreciază

  17. Felicitari pentru articol……ai reusit in acest articol sa pui laolalta mare parte din simtamintele si trairile cfristilor.
    Simt ca suntem mai puternici odata cu nasterea Tribunei si reunirea celor mai autorizate voci ale suporterilor sub aceeasi umbrela.

    Apreciază

  18. eeh, foarte bun articolul, bravo, ocazie cu care as vrea sa deschid o discutie care ma doare de mai multa vreme.Tot citesc interviuri cu paszkany si nu inteleg de ce isi aroga lucruri care nu sunt chiar asa.Sunt constient ca multi cred ca cfr a inceput odata cu venirea lui muresan si paszkany, dar nu este asa. Cfr este vechi, a trait si fara ei , si a trait demn in copilarie si adolescenta am fost uist, dar am respectat vesnic valorile cfriste si am avut respect pt aceasta echipa si pt jucatorii ei.Multi au fost luati cu japca la n , dar au fost cazuri in care acestia nu au acceptat.La sfarsitul anilor 70 si inceputul anilor 80 poarta cfr era aparata de nagel, frizerul, care nu a parasit echipa in ciuda ofertelor de la concitadina, apoi a mai fost COMAN, care a fost unul din cei mai talentati juniori pe care i-am vazut, a ajuns greu la n, iar apoi acolo si-a ratat cariera, apoi imi aduc aminte de ciocan, copil fiind aveam meci pe terenul de zgura intr-o zi torida de vara si l-am vazut cu lacrimi in ochi cand a parasit cfr, pe terenul de iarba facea antrenament cfr echipa mare iar el statea stingher si plangea. Imaginea asta mi-a ramas in minte, pt ca eu credeam atunci ca toata lumea vrea la n.Apoi ar mai fi marius bretan si multi altii, szoke, lupu etc. acestia au ridicat cfrul si meritul este al lor ca au tinut steagul sus.acestia au scris istoria cfr impreuna cu cei dinaintea lor, asa ca parerile de rau ca paszkany n-a preluat dinamovitatea, care transpar in fiecare interviu zau ca nu le inteleg, cu toate ca am fost uist.

    Apreciază

  19. @sectorul24: am spus la final…”eu aştept ziua când va veni şi va spune, „da măi, sunt frânar”! Să fim compleţi, nu de alta.” Si nu degeaba am spus. Cand a face Arpi lucrul asta…va fi mai bine. De inteles..e greu, este greu de explicat sau de raspuns la intrebarea ta, fiecare om este o entitate prea complexa sa putem descifra totul. Eu tot sper sa vina si sa spuna ce im doresc sa aud de mult! 🙂

    Apreciază

    • ceea ce eu nu pot accepta este faptul ca are remuscari sau pareri de rau pentru ca nu apreluat dinamovitatea,asta nu pricep de ce, este o insulta pentru toti oamenii care spera cu acest club, atat in prezent cat si in trecut,mai ales, cand totul era destul de neclar

      Apreciază

  20. „CFR CLUJ – Frâna care nu ne lasă să alunecăm spre moarte!”
    – frumos ! Demn de pus motto la site !
    bafta in continuare !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.