Stoichkov vs. Costa [Litex Lovech – CFR Cluj 0-1]


Lovitura de începere a unui meci subțire, în care bulgarii ne-au pus mai puține probleme decât echipele românești (chiar și cele mărunte) în turul campionatului

În prima repriză au încercat să construiască mai mult, dar s-au izbit de un zid necruțător de faulturi ale ceferiștilor (6 faulturi grosolane în primele 30 minute!).

Celestino a ieșit în evidență la acest capitol, făcându-l pe Kivuvu să pară rupt din Lacul lebedelor. L-a secondat Godemeche, care pare rudimentar la deposedări (mai mult tatonează, exact cum face Nuno Diogo în apărare).

De altfel, recunosc că n-am fost prea încântat de perechea Celestino-Godemeche.

Lui Hristo Stoichkov nu prea i-au explodat castraveții, iar Jorge Costa (care doar pare un animal într-o cușcă – a fost calm) a avut destui mamaligki în teren.

Pe tot parcursul primei reprize, când întregul CFR de pe teren era născut în străinătate, s-au auzit indicațiile tehnicianului în limba portugheză.

În repriza a doua, după schimbarea liniilor și intrarea masei de jucători autohtoni, cineva a continuat cu indicațiile în limba română (cea mai frecvent utilizată: „fără fault!”)

Fază curioasă în minutul 16, când se acordă penalty la o aterizare a portarului bulgar pe Sougou, în manevra de prindere a mingii.

Nici măcar arbitrii pro-CFR n-ar îndrăzni să ia așa o măsură dramatică în Liga 1!

Min.17 – Cadu nu iartă. Tare și în dreapta portarului. Litex-CFR 0-1.

Bulgarii au stricat iarba din careul nostru, au avut destule cornere, dar n-au avut mari ocazii să-l bată pe Beto.

Bineînțeles că teribilistul portar portughez a reușit să ne ridice pulsul, când a dat impresia că s-a accidentat la o mână și necesită schimbare.

A rezistat însă până la pauză.

În timp ce coechipierii din teren încercau să joace rolul titularilor, Bakary Sare și Vasile Maftei frecau… iarba de rezerve.

Rafael Bastos și Rui Pedro căutând în gazon răspunsuri la întrebări pe care le-au pus singuri.

Bastos, după o repriză în care a fost străveziu, inodor, insipid (cum vreți voi), a băut 2 cafele la pauză și a contat mai mult în repriza a doua. Când o să ne putem baza 100% pe el?

Rui Pedro a început slab. S-a pierdut o dată pe partea stângă, apoi pe partea dreaptă. În repriza a doua, însă, a devenit personajul partidei (că nu-i pot spune erou).

I-a cam luat feliile de pâine lui Weldon din față, și le-a uns cu unt și apoi, dând dovadă de clară lipsă de experiență, le-a scăpat pe gazon, cu fața în jos!

Să ratezi de două ori singur cu portarul nu e plăcut, mai ales când te lupți să impresionezi. Un lucru e limpede, cel puțin pentru mine: portughezul e educat la școala fotbalul pe postul lui Weldon (în spatele vârfului).

Nu-l văd pe postul de mijlocaș ofensiv, deși am văzut că vine și în defensivă. O fi capabil să prindă un loc de bază în echipa CFR-ului și care ar fi acesta?

Intrat după pauză, Mincă  a scos un „gol”, de lângă bară, la o lovitură liberă, deși părea inițial că n-o să mai țâșnească în veci după minge!

Ocazia lor venea în cea mai bună perioadă de joc a CFR-ului, între minutele 46-65.

Minutul 65 – minutul fatidic, dacă pot să-i spun așa. Minutul în care s-a schimbat toată garnitura la CFR și s-au făcut ceva modificări și la Litex.

De fapt, cam aici s-a încheiat partida, pentru că ce a urmat a fost un chin vizual. Genul de joc care te face să te întrebi ce găsesc oamenii la fotbal…

Sfârșitul partidei, primit cu ușurare de toți suporterii ceferiști care n-au apucat să ațipească pe sofa.

Prima victorie a CFR-ului în Antalya. Jucătorii se îndreaptă spre dușuri, noi spre frigider…

CFR Cluj: Beto – Lionn, Cadu, Piccolo, Camora – Godemeche, Celestino – Sougou, Rui Pedro, Bastos – Weldon (așa am văzut eu așezarea: 1-4-2-3-1!)

Au mai jucat: Mincă, Panin, Nicoară, Maftei, Peralta, Sare, Mureşan, Hora, Nuno Diogo, Ronny, De Zerbi.

0 comentarii

  1. Eu am avut mancare la cuptor…. Am bagat-o cand a inceput meciul si pe parcursul meciului mirosul mi-a facut o foame de numa numa… La moment dat n-a mai contat cum se termina meciul, doar sa se termine… Oricum, n-a fost chiar asa de rau. Parca, parca am jucat mai bine azi.

    Rezumatul este insa mult peste ceea ce merita meciul. Bravo tie! 🙂

    Apreciază

  2. Rui Pedro imi pare din acelasi aluat ca Hora. Sunt jucatori interesanti, par ca ar fi mari promisiuni, dar amandoi au deja o varsta(23 sau 24 ani)la care era cazul sa confirme.

    Apreciază

  3. Analiza de mai sus exprima un punct de vedere…..acum nu stiu ce poti astepta de la un amical in care joaca de fapt 2 echipe diferite.Relatiile de joc nu pot fi optime intre jucatori care poate n-au jucat impreuna,chiar daca sunt impreuna de ani.
    Sunt curios ce comentarii au suporterii echipei Litex(campioana Bulgariei)dupa aceasta partida.Pe mine cel putin m-ar fi suparat evolutia echipei.Nu vad ce-as fi putut remarca…..
    Poate vad doar partea plina a paharului.Acum nici nu trebuie sa dramatizam…sunt jocuri de pregatire,in care cel mai mult dupa o astfel de partida este sa-ti faci antrenamentul si sa fi ferit de o accidentare.

    Apreciază

    • Clar nu trebuie dramatizat. Cred că ți-ai dat seama din tonul meu că am abordat meciul destul de lejer. De aceea nici n-am făcut o disecție cum scrie la carte (nici n-am citit cartea, de altfel 🙂 ). Ultimele 25 minute au fost însă destul de chinuitoare. Bine că au trecut!
      Normal că e și vina bulgarilor, care nu au arătat deloc grozav și nu ne-au îndemnat la joc.
      Doar o precizare aș mai face: se pare că singura șansă care i se mai oferă lui Nicoară este să se reprofileze în rezerva lui Camora, pe postul de fundaș stânga.

      Apreciază

  4. Eu am vazut alt meci cu Godemeche, care a fost pus in situatia de a rupe prin fault multe contraatacuri ale bulgarilor, majoritatea din cauza lui Bastos.
    In min. 16 faultul a fost la coborire nu la catarare.
    Lui Pedro trebuie sa ii acordam mai mult timp sa arate ce stie, in locul lui Bastos, ce spui ?
    Si eu ma intreb de mult timp ce cauta Hora la CFR, poate doar pentru ca poate fi trecut pe foaia de rezerve la numar.

    Apreciază

    • Godemeche – Bănuiesc că te referi la meciul cu Austria Viena, pe care nu l-am văzut.
      Min. 16 – Am corectat. Cred că ”aterizare” e mai corect decât ”cățărare”.
      Bastos este peste toți ceilalți contracandidați la acel post, cu condiția să prindă o zi bună. Dacă, însă, prinde una din zilele funebre (și a avut destule!),e o mână moartă și exasperează pe toată lumea.

      Apreciază

  5. Parerea mea e ca la Sougou a fost fault evident si sanctionabil(11m indiscutabil), portarul iese, scapa minge, apoi il trantste pe nr.99, impiedicandu-l sa urmareasca mingea.
    Eu n-as fi drastic nici cu Godemeche, nici cu Celestino. Costa a mizat pe o aparare de tip Barcelona. Adica in jumatatea adversa, loc in care s-a incercat un presing extrem de agresiv. E adevarat ca in repriza secunda, dupa corectiile facute de Costa, acest lucru a fost mai evident si s-au inregistrat mai multe reusite.
    In prima repriza datorita unor desincronizari in efectuarea presingului, Godemeche si Celestino au fost pusi des in situatie de a faulta. Acest tip de joc implica riscuri si asta s-a vazut reflectat in frecventa faulturilor menite a impiedica declansarea unor atacuri in superioritate. Pentru a aprecia jocul ar fi trebuit sa fi numarat mingile castigate in jumatatea adversa (includ aici si greselile ortate ale adversarului). Intre minutele 46-65 aproape ca i-a iesit lui Costa. Cert avem un semn ca la pregatire fizica lucrurile stau bine. Bulgarii au fost slabi pentru ca atat cat au aratat au fost lasati de fapt sa joace.
    Faza ofensiva se vede ca inca e nelucrata.
    E nevoie de fundas dreapta, Lion mi se pare inca doar o rezerva acceptabila.
    Imbucurator pentru mine ca am fazut un pic de mobilitate tactica la Costa. Anul are semne bune daca se continua.

    Apreciază

  6. No,ca pot merge la somn linistit.Nu am vazut meciul si eram avid sa ,,vad ce ati vazut voi”.Multumiri si felicitari pt articol.Offcourse ca citesc si comentariile.
    Tind sa-ti dau dreptate despre asezarea din teren si as mai plusa spunind ca foarte probabil asta va fi noua gaseslnita,noua asezare tactica a echipei pt returul campionatului si ca prin asta incercam sa aducem un plus defensiv si ,ar trebui sa fie asa,si o alta abordare de a ataca,frontal,nu doar prin deschideri laterale.Stojan Vranjes chiar e un mijlocas central ofensiv adevarat.N-ar fi rau sa jucam asa cu doi inchizatori,asa jucam preponderent in perioada cind principal era Maurizzio Trombetta,numai ca acesta a stiut sa-i invete pe jucatori asezarea-pozitionarea in teren in raport cu dinamica fazei si,lucru esential,sa paseze foarte bine.
    Numai ca ma ingrijoreaza lipsurile semnalate de tine la Godemeche.In mod normal acesta ar trebui sa fie mai degraba rezerva lui Muri decit partenerul la inchidere,pt ca suspendarile lui Muri vor incepe sa curga la fiecare cartonas galben primit.Iar despre faptul ca Sare ar putea juca decent pe postul asta ma gindesc ca nu poate crede nimeni asta,ca altfel ajungem sa-l regretam pe Kivuvu.Dar aici ar mai fi un ,,iepure” de scos din joben.Pare-se multiplayerul Maftei,cel care a jucat libero(sigur ca nu-i tot aia cu inchizator),fundas dreapta si fundas central.S-ar putea dovedii la momentul necesar o improvizatie de calitate.
    Zimbesc oprindu-ma asupra analizei jocului lui Rui Pedro.Ma bucur sa aflu ca pustiul nu-i un ,,impiedicat”,numai ca as vedea aici doua probleme.Intii ca nu joaca bine ca mijlocas de banda dreapta sau stinga si ca performeaza ca sustinator din spatele virfurilor(in postul si postura asta si Hora ,,misca” ceva,in plus cica acolo-i place de fapt si lui Peralta) si 2,desi-i logic si ilogic in acelasi timp,ca nu stie ca un meci are doua reprize si ca prima nu-i pt incalzire.Dar partea logica e ca in prima a incercat sa joace in benzi si pur si simplu nu i-a iesit.
    Acum despre Nicoara.Reprofilarea lui ca un surogat de fundas stinga m-i se pare o abordare intre nefericita si aproape idioata.Pustiul are viteza,e destul de curajos,are un dribling acceptabil si centrari decente.Sigur ca nu-i Culio,sigur ca are nevoie de spatii mai largi si ca dribleaza mai larg,numai ca spatiile si le face sprintind,tisnind cu mingea sau dupa minge.Si joaca pe partea stinga,taman partea pe care avem probleme la constructie.Si ca-i vorba despre postul de mijlocas adevarat de banda stinga o mai spun odata.Sergiu Negrut a trecut deja de stadiul de ,,promisiune” ,piciorul pare ca i s-a vindecat bine dupa fractura de acum 2 ani,asa ca lasarea lui in afar lotului este macar o ineptie.
    O Duminica placuta tuturor!

    Apreciază

  7. Returul campionatului trecut i-a remarcat pe Nicoara si Bakary Sare din punctul meu de vedere….probabil ca ar merita sanse si-n pozitia pe care obisnuia sa joace(ma refer la Nicoara)

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.