Siguranță cu compromisuri


Siguranța înainte de toate! Acum că mutarea lui Renan a fost înfăptuită, pot completa analiza ei din faza zvonistică.

Observ o mare întindere a părerilor. De la „am distrus echipa CFR-ului doar pentru un milion”, „am vândut perla tocmai când atacam campionatul” și până la „mamă, mamă, ce afacere!”. Fiecare are aplicabilitate în plan real, fiecare își are temeiurile sale de argumentație.  Cred însă, așa cum am spus și acum 2 zile, că mutarea lui Renan nu poate fi analizată final tocmai acum, fiindcă este clar că a plecat cineva și va veni altcineva (poate nu vorbim doar despre un singur jucător). E imposibil să nu se întâmple asta! Putem așadar să cântărim corect afacerea doar în momentul în care îl vom compara pe Renan cu cel care va veni în locul său, cel care va trebui la rândul său să fie „o afacere”, fie împrumut avantajos, fie jucător cu potențial de revânzare cu preț cel puțin dublu. M-am pronunțat, mi-aș dori un mijlocaș ofensiv, cu măcar 4-5 goluri/sezon pe acolo pe unde a mai jucat – dar cine îi dă pe ăștia așa ușor? După cum vedeți, încerc să păstrez simțul realității, nu îmi imaginez că putem găsi acum un Trică dar nici nu mi-aș dori să improvizăm acolo, pe centru, cu ceea ce avem, cu un jucator unidimensional (doar pe atac) precum De Zerbi. Totuși, cred ca baza de jucători urmăriți acum de CFR ar oferi ceva soluții, toate doar din afară. De pe plan intern, singura achiziție corectă (preț/calitate) cred că ar fi Iulian Popa de la Voința, un mijlocaș stânga formidabil, pe care ar fi fost bine să-l fi luat încă din vara lui 2011, când Sibiul nu promovase încă.  E nevoie, clar, de un fotbalist de clasă (iar pentru asta trebuie să fim dispuși să reinvestim TOT milionul primit acum, pentru că nu avem timp să așteptăm (nici măcar în seria de 4-5 amicale rămase) ca mijlocașul să se acomodeze; trebuie să joace din instinct și la superlativ, așa cum de multe ori reușea Renan.

Cât despre plecarea brazilianului, ofer încă 2 teme de meditație criticilor acestei mutări. În primul rând să vorbim despre calea sigură: s-a vândut jucătorul acum, s-a vândut poate pe bani serioși. 4,2 milioane de euro (la cât ar putea ajunge valoarea totală a transferului) este extraordinar pentru România. Se gândea cineva că putem lua, să zicem, 6-7 milioane pe el? Poate oferta a fost mare și datorită disperării italienilor, aparent l-au vrut cu orice preț. Să nu profităm de asta? Înțelegerea e interesantă, are multe variante, clauze. Ne putem trezi și cu milionul de euro și cu jucătorul venit înapoi. Apoi, să ne gândim: zona aceea centrală e una de risc maxim. Era de-ajuns o accidentare, era de-ajuns o scădere de formă și oferta își lua zborul. Suma asta, pentru un jucător care nici n-a jucat în acest sezon în Europa, mi se pare de nerefuzat. În plus, trebuie fim atenți și la considerentele financiare ale CFR-ului, un club care nu poate fi „un sac fără fund”: dacă nu avem participare în Liga Campionilor – și vor fi multe astfel sezoane de-acum înainte – atunci este obligatoriu să facem măcar 1-2 astfel de transferuri pe an pentru a asigura profitul și creșterea echipei. Avem scouting competent, fiecare astfel de afacere sporește încrederea în el, este nevoie doar să îl asigurăm financiar, să avem acele „gloanțe” pentru țintele ochite.

Dincolo de siguranță, la fel de importantă mi se pare atitudinea jucătorului privind propriul transfer. Sigur, totul s-a desfășurat elegant, rapid și fără sovăire. Citesc și prima declarație a lui Renan în Italia: „Sunt fericit, iar acum îmi doresc să promovez în Serie A cu Sampdoria!”. Pură complezență, sau mai mult, adevărată fericire, poate planuri pe termen lung? Nu putem ști exact ce a gândit Renan, cel caracterizat de Paszkany drept profesionist desăvârșit, dar, personal, cred ca ne puteam aștepta ca jucătorului să nu-i  fi picat tocmai bine un refuz al transferului – „suma e consistentă, obtineți profit suficient si rapid pe mine, lăsați-mă să plec!”, poate fi o manieră de a privi problema din partea unui brazilian pus să aleagă între România și Italia, chiar si Serie B, dar, să nu uităm, vorbim despre un club de mare tradiție, ca Sampdoria. Indiferent de cât de Mr. Perfect moral ar fi fost, nu pot să nu întreb: cum s-ar fi comportat oare jucătorul în cazul în care îi refuzam șansa?  De ce să jucăm la risc și nu la siguranță managerială?

Autor: Albusibiu

54 de comentarii

  1. Subscriu 100%, nu cred ca Renan ar mai fi fost Renan daca i s-ar fi refuzat plecarea. Precedente avem destule(Culio, Dubarbier, Chiar si Traure dupa primele oferte). Mijlocasul poate mai util decat Renan cred ca il avem deja: Godemeche, cand am spus util m-am gandit strict la jocul de pase. Francezul este mereu in cautarea coechipierului bine plasat, mereu cu capul sus si este exact in serviciu. Sincer dupa 6 luni de pauza, nu credeam sa fie la nivelul la care este. Faptul ca e pregatit, ca a putut sa joace aproape tot meciul cu austriecii, imi vorbeste despre seriozitatea si profesionalismul lui, ori asta e un lucru mai mult decat important in Liga lui Mitica. Imbucurator in cazul lui mi se pare si faptul ca poate evolua atat la inchidere, cat si ca mijlocas dreapta. Evident i-am vazut si un minus: e un jucator cam lent.
    In alta ordine de idei ne-ar fi utila cred eu si plecarea lui De Zerbi, prezenta lui in meciul cu nemtii mi-a arata ca nu face decat faza ofensiva, iar in sistemul lui Costa nu are unde juca. La mijloc e prea imobil, in partea dreapta, unde-i place lui, e prea lent, iar ca varf e prea fragil.

    Apreciază

    • Si mie imi place si Godemeche dar si Celestino, caruia nu-i uit suturile, totusi niciun jucator nu poate fi complet util echipei cata vreme intreg mecanismul nu este restructurat, facut sa functioneze…

      Apreciază

  2. Mingea e in terenul echipei manageriale. Daca il vor inlucui la fel de elegant, rapid si fara sovaire pe Renan cu alt (alti) jucator(i) va fi in ordine, poate chiar vom avea un castig din aceste transferuri. Daca insa managementul va continua trambitarea superioritatii noastre, fara a face ceva…

    Apreciază

    • Da, Pali, dar la 4-4-1-1, trebuie pus, de pilda, Sougou ca mijlocas dreapta, ceea ce iarasi nu ar prea merge. Eu as incerca mai degraba un fel de 4-(1-2)mijlocasii-2-1, cam asta e tot ce putem face pe structura actuala. Sau, mai bine, un 4-4-2, cu Weldon si Sougou in atac, cu jucatori ca Hora, Bastos sau Rui Pedro pe flancuri si cu Muresan si Peralta sau Godemeche, asta ca sa ne limitam strict la ceea ce avem la dispozitie acum.

      Apreciază

  3. Dubarbier a fost imprumutat de Lorient la Cordoba. Reactia unui suporter: “Sa nu fie o cacealma. Este o ruşine că nu există bani pentru mai mult din cauza modului în care banii au fost risipit în trecut.” Imi pare rau pentru el.

    Apreciază

    • Ce informație proastă! În naivitatea mea, speram să fie împrumutat de CFR, pe postul de extremă stânga, ca să fie ”oglinda” lui Sougou. Dar se pare că la CFR rareori se mai privește în urmă…

      Apreciază

  4. despre super-afacere, raman la parerea pe care mi-am mai expus-o de cateva ori pe diversele platforme (apropos – cu cat mai multe cu atat mai bine, felicitari celor implicati) si anume: banii din fotbal ar trebui sa se faca pe principiul aducerii de jucatori tineri-ieftini-talentati, cu care clubul sa faca performanta. performanta inseamna bani si cresterea valorii de piata a jucatorilor. acest principiu a fost respectat pana acum la CFR. cazurile lui culio, dubarbier, traore, etc, nu sunt similare cu cel a lui renan. chiar daca au fost vanduti mai ieftin, ramanerea lor la club a fost un castig mult mai mare pentru club decat diferenta pierduta la vanzarea lor. Ca sa nu mai vorbim de pestigiul clubului castigat prin aceste performante, prestigiu care permite acum clubului sa „fluiere” pe piata portugheza. bun, dar sa nu ne mai lamentam vis-a-vis de renan, sa admitem ca renan este exceptia care ar trebui sa intareasca regula. sunt de acord cu Paszkany cand spune ca nimeni nu e de neinlocuit. sper sa i se gaseasca rapid un inlocuitor de valoare – stangaci (a nu se citi „neindemanatic”).
    despre sistemul de joc cred ca la ce jucatori avem acum in lot, sistemul 4-2-3-1 se potriveste cel mai bine, fara sa-mi fie teama ca echipa ar juca prea defensiv. godemeche ar juca langa muri si ar avea atribuii creativ-ofensive. iar mai sus sougou – peralta(de zerbi) – bastos(ronny), iar varf impins weldon.

    Apreciază

  5. Mi se pare ideal pentru toate partile imprumutul(transferul) lui Renan.Cat despre acoperirea locului lasat liber cu acesta plecare ,am alta opinie….la potenta clubului nostru nu putem aduce o super valoare fotbalistica.Chiar daca ar fi de mare perspectiva ar avea nevoie de timp pentru a se impune.Solutia cred ca se afla in curtea noastra si aici ma refer la Celestino si Bakary Sare.Pe amandoi ii vad capabili sa faca fata nevoilor echipei….si sigur ar face-o cel putin la fel de bine ca si neobositul(si in acelasi timp nelipsitul )Bastos.
    Firesc este sa le dai o sansa celor din grup si har Domnului in ciuda rezultatelor cred ca avem un lot bunicel si amplu.
    Cat despre Iulian Popa cred ca daca poate fi luat pe bani putini(si cineva l-a remarcat)trebuie luat si vazut la treaba.Dar in conditiile in care timpul este inaintat,conducerea nu cred ca-si pune problema unui nou transfer.Si exista posibilitatea ca Renan sa se intoarca la vara….vom face o adevarata colectie de jucatori ,ca sa nu pun in discutie efortul financiar al clubului cu acesti jucatori(inca o echipa)care nu prea joaca si nici nu primesc multe sanse.

    Apreciază

  6. Albusibiu@ Referitor la Popa de la Sibiu dar si alti jucatori foarte utili la echipele lor, este de urmarit filmul f. recent – Moneyball(foarte premiat, de altfel). Asta si in contextul luptei inegale dintre o echipa cu buget mega si una f.saraca.Exista vreo sansa pt CFR in EL sau CL?
    De analizat jocul Gil Vincente(o echipa de 12 milioane) care invinge FC Porto (echipa de 200 mil si neinvinsa 700 zile!) in campionatul portughez.
    Mai ales ca observ ca metoda din film(una reala de fapt – a existat in America)este folosita excelent de Hagi, la Viitorul.
    Tot din film, iti vei da seama la ce sunt bune analizele tip Vochin (cu mentiunea ca Gorgeus Roadskil are dreptate-referitor la comparatia merelor cu perele)

    Apreciază

  7. Da, e un compromis cu sigutanta. In lipsa jucatorului in jurul caruia se construieste echipa, intrucit am vandut provizoriu stalpul de sustinere, lucrarea se amana la o data ce va fi trimbitata ulterioar, ca tot nu avem constructor. In rest ei cu banii, inclusiv de pe biletele noastre, noi cu vorbele.

    Apreciază

  8. Dupa 24 etape (din 42 in total) Sampdoria e pe locul 12 cu 31 puncte, la 13 puncte distanta de locurile 4-5 care sunt diferentiate doar prin golaveraj. Mai mult, Sampdoria are cele mai multe egaluri din Serie B, ceea ce nu e profilul unei echipe ofensive care trebuie sa recupereze o diferenta mare de puncte, mai ales ca pe locul 5 e Hellas Verona, echipa lui Mandorlini, de care stim ca pierde greu puncte. Asa ca varianta ca Sampdoria sa promoveze e putin probabila.

    In acest caz Renan ar putea reveni la CFR, dar mai degraba cred ca fie va fi luat definitiv de Sampdoria, fie il va cere un alt club (din Serie A, B sau un campionat mai puternic). Expunerea oferita de Serie B e totusi mai mare decat Liga 1 si cred ca aici e adevarata miza a lui Renan.

    Apreciază

  9. Renan e o pierdere importanta,Godemeche si Sare n-au valoare sunt lenti,limitati tehnic,incapabili de un joc de costructie in viteza si profunzime,depasiti cu usurinta de mijlocasi tehnici si rapizi;Celestino e ceva mai bun pt. ca are un plus de viteza,forta si ambitie in joc,plus sut,insa e limitat tehnico-tactic.Cu renan ne-am grabit sa luam miza de pe masa uitand ca potul cel mare(din toate punctele de vedere)se joaca la ultima mana(etapa)si cum prevad din nou un finish strans,ma tem sa nu ratam la mustata titlul( nu uitati Renan a dat 3 goluri si 4 assist-uri adevarate-vaslui,dinamo,tg. mures,otelul-,plus cel mai consistent si constant aport la mijloc).La ce avem acum in lot de la mijloc in sus ,cel mai potrivit mi se pare un 4-2-3-1 care in functie de adversar, scor si jucatori disponibili ar fi:Muresan(godemeche),Celestino(peralta)-Weldon(pedro,ronny)De zerbi(bastos,peralta),Sougou(hora)-Kapetanos(Weldon).P.S.Pentru cei care-l vad inutil/nefolositor pe De zerbi:daca va fi apt fizic si va fi folosit constant de costa(care impreuna cu conducerea l-au marginalizat)va fi omul decisiv in multe jocuri din retur-nu uitati raspunsul”bicicleta”pt.cartu!

    Apreciază

    • Fac abstracție de eventualele soluții de la mijlocul terenului pe care le-ar avea CFR în vizor pentru transfer în perioada rămasă și mă gândesc că JC nu va schimba foarte mult (a demonstrat că e conservator). În sistemul tău, cred că lângă Gabi Mureșan va intra Godemeche. În așa fel, mijlocașul ofensiv nu mai este obligat să-și scuipe plămânii venind mereu în apărare, ci poate să-și economisească energia numai pentru atac. De Zerbi nici măcar nu are gena defensivei, iar cine a citit cu atenție interviul cu Peralta poate să-și dea seama cât de chinuit a fost Sixto cu rolul de box to box în care a fost distribuit. Pe postul de coordonator pot juca câte o repriză cei amintiți mai sus (De Zerbi și Peralta).
      Mai rămâne să dea goluri si extrema stângă (habar n-am cine din lot poate face asta!), nu numai Sougou. Nu mă bazez numai pe vârful de atac, pentru că acolo Kapetanos e NUMAI vârf, iar Weldon nu prea e vârf.

      Apreciază

  10. Strict pe subiect vorbind Renan este in acest moment o pierdere. Singurul jucator(dupa Manuel Jose) care „stia” sa centreze. Ca a facut un meci slab cu Steaua ,ok. Dar assisturile din cornere spre Sougou , deviere la coltul lung etc… Nici Sare nici Celestino nu au aceasta stiinta de a centra . Poate copilul Rui Pedro pe care-l astept de mult in prima echipa. Am pierdut omul care stia sa centreze. Gasim inlocuitor? Urgent ca incepe returul…

    Apreciază

    • De multă vreme chiar aveam de gând să mă refer la faza amintită de tine: centrare ”scurtă” din corner, cu deviere pe spate Sougou. Mie mi s-a părut o semiporcărie! A ieșit atât de rar ceva periculos (nu mai mult de un gol, dacă nu mă înșel), încât schema nu se justifică! Hai să o luăm matematic, că e mai simplu. O centrare obișnuită, directă pe coechipier, are șanse de 50% să fie reluată spre poartă și 50% șanse să eșueze. La schema Renan-Sougou, erau 50% șanse ca Sougou să devieze mingea, iar apoi (după eventuala deviere) șansele să apară o fază periculoasă se mai înjumătățeau o dată. Fără rost. În plus, orice intercepție la colțul scurt duce la contraatacuri ale adversarilor.

      Apreciază

      • Fara sa intru in polemica ,iti aduc aminte de urmatoarele faze: cfr-astra golul de 2-0 al lui Diogo, cfr-sportul golul de 1-1 al lui Sougou ; cfr-u golul de 1-0 al lui Cadu. Par putine dar foarte importante.

        Apreciază

      • 07, aceste calcule probabiliste ar fi corecte (aproximativ) doar dacă Renan (și apoi Sougou) ar acționa la întâmplare, sau cel puțin fără ca colegii săi (incluzându-l și pe Sougou, apoi pe Renan) să știe ce urmărește el.
        dar, dat fiind că toată echipa știe că se va încerca schema cutare, probabilitatea reușitei crește sensibil.
        [dar dacă știe și echipa cealaltă, probabilitatea reușitei ar putea coborî jos de tot.]

        Apreciază

        • Din păcate, am observat adversari care se prindeau de schemă imediat ce-l vedeau pe Sougou la ”scurt”. Nu am nimic cu schema, doar că era repetată obsesiv, prea des. Bun, s-au marcat 3 goluri, dar 3 goluri dădea și Alcantara când venea în careu la cornere.
          PS – calculele mele de probabilitate sunt – într-adevăr – foarte sumar făcute, pentru că nu prea iau în calcul elementele amintite de Gorgeous roadkill în nuvela de mai sus. 🙂

          Apreciază

          • [revin]

            chestiunea stă în felul următor:
            n-are niciun sens să calculezi probabilitatea înscrierii la un corner pe baza evenimentelor componente, fiindcă nu poți ști probabilitatea acelor evenimente.
            chiar dacă arunci mingea la întâmplare, probabilitatea nu-i de 50% să ajungă la un coechipier – depinde de raportul numeric din careu, de înălțimea fiecăruia, de cine ține pe cine ș.a.m.d.
            rămâne să judeci probabilitățile statistic: câte cornere se înscriu supra câte se bat.
            numai să ai date.

            în principiu, echipa care se apără (B) e avantajată NET în fața echipei care atacă (A).
            B are mai mulți oameni în careu (portarul lui A stă acasă, dar și jucătorii mai scunzi stau la recuperare).
            apoi, fiecare jucător Bi poate sta în fața câte unui jucător Aj, „luându-i fața” (Bi se poate poziționa în fața lui Aj, indiferent unde stă Aj, în timp ce Aj nu poate veni în fața lui Bi, fiindcă ajunge rapid într-un unghi prost, din care nu poate înscrie).
            de aceea și probabilitatea de a înscrie este mult sub 50%.
            și asta în condițiile în care majoritatea cornerelor sunt ale echipei mai bune; dacă ambele echipe sunt la fel de bune (în jocul de corner), atunci probabilitatea înscrierii este și mai mică.
            iar dacă joci cu o echipă mai bună (la cornere), probabilitatea de a înscrie este minusculă.

            deci, dacă bați cornerul fără a avea vreo schemă, nu prea poți înscrie (adică poți, dar foarte rar).
            în schimb, dacă ai o schemă pregătită bine, mărești mult probabilitatea înscrierii.
            chiar și dacă o știe adversarul – tu poți avea jucători foarte iuți (precum Sougou), care să depășească și un adversar care știe care-i șmecheria.

            deci nu zic neapărat că schema asta-i de aur, dar în principiu trebuie să fie o schemă.

            Apreciază

          • @Lex, mai e o chestiune importanta: omul care executa. De acolo provine avantajul celor ce sunt in atac. Daca cel care executa stie sa dea suficient de fix, de puternic (razant), de curbat catre poarta sau orientat catre miscarea din careu. Practic din executie portarul poate fi anulat, poate fi facut sa ramana pe linia portii. Tot din executie poti da sansa unor demarcari false (cum ar putea, e drept, face si Sougou), sau poti da avantaj oamenilor ce vin lansat la lovitura. Cornerul (ca si lovitura libera din lateral) este totusi in avantajul atacului, nu este destul sa ai niste galigani in aparare pe care sa te bazezi ca pot respinge totul.

            Apreciază

          • Indiferent de probabilitatea de reusita, e preferabila oricare din cele doua variante( schema cu prelungire pe spate Sougou ori direct la bataie in careu) fata de cea cu corner executat scurt de Bastos la Peralta, reprimeste Bastos, 4 driblinguri spre centrul terenului, apoi din lipsa de solutii pasa in spate la Camora, prelungire a acestuia mai departe la Panin, aflat in postura de ultim aparator(fundasii centrali asteapta centrarea in careul advers), care, pentru a da timp lui Cadu si Piccolo sa se replieze, trimite mingea la Beto.

            Apreciază

          • @ Albusibiu
            .
            « Cornerul […] este totusi in avantajul atacului »
            .
            știu și io? 🙂
            e o chestiune foarte simplă:
            – dacă cornerul ar fi în avantajul atacului, ar trebui ca procentajul cornerelor soldate cu gol să fie de peste 50% (și asta dacă cele două echipe ar fi la fel de bune; ținând cont, însă, că cele mai multe cornere sunt bătute de echipa mai bună, procentajul reușitelor ar trebui să fie și mai mare).
            – dacă cornerul ar fi în avantajul apărării, ar trebui ca procentajul respectiv să fie sub 50% (dar chiar și procentaje de peste 50% ar putea arăta tot un avantaj al apărării, ținând cont că în majoritatea cazurile apărarea este a echipei mai slabe).
            .
            acum, eu nu am statistici, să știu procentajul real al reușitelor.
            totuși, din ce am văzut eu în meciuri, sunt sigur că este MULT sub 50% (doar am văzut meciuri cu 10 cornere, termiante fără gol).
            ceea ce înseamnă că apărarea este MULT-MULT avantajată.

            Apreciază

          • @Lex, stii bine ca fotbalul nu cere nici unanimitate si nici majoritate simpla sau de 2/3. Fotbalul nu e un sport unde sa se marcheze ca la handbal, cate 20 de goluri/meci sau sa ai procentaje precum la baschet. Nu vorbim de posesie alternativa, cum e in alte sporturi ci doar despre faze luate separat, una cate una. Daca o echipa a avut acum corner nu inseamna ca cealalta repune mingea de la linia de 16 ci ca mai are mult pana sa dea gol… La fotbal regula e simpla: cine are mingea are avantaj pentru ca, vezi tu, apararea, jocul defensiv (nu stilul defensiv) nu da gol niciodata. De asta, 10 atacanti contra a 10 aparatori vor castiga intotdeauna, chiar si atunci cand procentul de reusita va fi de 0,5%.

            Apreciază

          • Alex, nu e vorba de chestii specifice fotbalului, unde nu prea are sens să mă bag eu în discuție, ci de legi ale universului 🙂
            adică de știința probabilităților.
            .
            definiția clasică a probabilității: numărul încercărilor reușite supra numărul tuturor încercărilor.
            deci afirmația «10 atacanti contra a 10 aparatori vor castiga intotdeauna, chiar si atunci cand procentul de reusita va fi de 0,5%.» este absurdă.
            dacă întotdeauna 10 atacanți ar câștiga contra 10 apărători, atunci probabilitatea evenimentului *10 atacanți câștigă contra 10 apărători* ar fi 100%.
            deci fraza ta devine așa: «procentajul de reușită va fi de 100% chiar și atunci când el va fi de 0,5%».
            .
            în privința cornerelor:
            dacă vrei să vezi cine este avantajat, fă asta:
            1. găsește niște echipe de același calibru și la fel de bune la cornere (deci nu Real și Barça, fiindcă diferența de înălțime e prea mare între ele; mai bine echipele de top din Anglia; ori cele din Germania sau Italia).
            2. având în vedere doar meciurile între acele echipe, numără cornerele bătute și numărul golurilor înscrise ca urmare a acelor cornere, indiferent de echipă.
            3. împarte numărul golurilor la numărul cornerelor (indiferent de echipă) – rezultatul este probabilitatea reușitei (exprimată punctual; dacă o vrei procentual, înmulțește-o cu 100).
            4. dacă acea probabilitate este sub 0,5 (sau 50%), fii sigur că cornerul avantajează echipa care se apără (așa cum cred eu).
            iar dacă probabilitatea respectivă este peste 0,5 (sau 50%), fii sigur că cornerul avantajează echipa care îl bate (așa cum spui tu).

            Apreciază

          • @Lex, reiau. Aici e vorba si de matematica, dar de una comparativa, nu una procentuala. Diferenta intre o echipa a atacantilor si una de aparatori poate fi doar „>=”. Niciodata „<". De ce? Judecand strict cornerul (adica faza fixa, din apropierea portii) scorul poate fi, in cazul cel mai rau (de 0,00%) un 0-0, deci, potentialul avantaj nu poate fi decat de partea unei singure tabere. Dupa ipoteza ta, tot asa de simplu/rece am putea spune ca penalty-urile dintr-o finala gen Steaua-Barcelona au fost in avantajul portarilor, lucru cat se poate de fals. Sau, daca vrei, punem problema loviturilor de la 16 m, unde nu cred ca procentajul de reusita trece vreodata de 25-30%. Vezi de ce nu cred in analizarea fotbalului cu abacul?

            Apreciază

          • Totusi, in demonstratia ta, pornind de la premisa ca la penalty-uri sansa de a inscrie e totusi peste 50 % ai neglijat cealalta proptea argumentativa, reala a mea: loviturile libere de la 16 m, perpendicular pe poarta. Acolo nu are cum sa fie procentajul de reusita mai mare de 30% deci, conform teoriei tale si acele faze sunt in avantajul apararii. Oare asa este? Am facut ceva matematica la viata mea ca sa stiu ca pana si la cornere, in situatii reale, permutarile de 11 luati cate 5 sau 6 (cat pot fi in atac acolo), plus multitudinea de strategii dau un numar suficient de mare ca, inmultind chiar si cu un procentaj de reusita de sub 3% sansele sa poata ajunge uneori catre 80%.

            Apreciază

          • Alex, nicicum nu vrei să-ți însusești semnficația probabilității 🙂
            .
            o probabilitate, atunci când vorbim despre repetarea unui experiment (baterea cornerului, de pildă), nu este nimic altceva decât o frecvență.
            este frecvența relativă a cazurilor în care se întâmplă ceva anume.
            dacă experimentul are mai multe finaluri posibile, unul dintre ele fiind E1, atunci probabilitatea lui E1 este *numărul de situații în care experimentul s-a soldat cu E1* supra *numărul de situații în care experimentul s-a efectuat*.
            probabilitatea nu este o considerație teoretică, și nici ceva la nivel de elemente componente, ci ține de finalurile înregistrate realmente.
            .
            așadar: dacă probabilitatea înscrierii la corner ar fi de 80%, cum spui, ar trebui să se înscrie în 80% din totalul cornerelor executate.
            se întâmplă așa ceva?
            din câte știu eu, nu.
            dacă aș avea statisticile meciurilor, aș număra cornerele bătute de CFR în acest tur (Nc), le-aș lua apoi pe cele soldate cu gol (Ng), și aș obține foarte ușor probabilitatea de care vorbim: Ng/Nc (×100, dacă vrem să exprimăm procentul).
            aceasta ar fi probabilitatea ca CFR să înscrie, în acest tur din Liga 1, ca urmare a executării unui corner.
            din ce-mi amintesc, este MULT sub 50%.
            .
            mai departe:
            împarte cornerele în două: (1) în care s-a folosit schema de care vorbea 07 și (2) în care nu s-a folosit acea schemă.
            calculează probabilitățile înscrierii în ambele cazuri, p1 și p2.
            dacă p1>p2, înseamnă că prin acea schemă s-a mărit probabilitatea înscrierii, deci este foarte bine c-a fost utilizată.
            dacă p1<p2, înseamnnă că prin acea schemă s-a redus probabilitatea înscrierii, deci a fost nașpa (ceea ce nu înseamnă deloc că schema este proastă).
            din păcate, pentru a calcula aceste lucruri ar trebui să știi, în cazul fiecărui corner în parte, dacă s-a intenționat sau nu utilizarea schemei.
            .
            în altă ordine de idei:
            nu are sens să vorbim, de-a valma, despre (1) cornere, (2) penaltiuri și (3) lovituri libere.
            fiecare dintre acestea este un eveniment diferit, cu probabiltate diferită, fără legătură cu celelalte evenimente.
            dar mai mult: dacă *înscrierea din corner* este un eveniment anume, iar *înscrierea din penalti* este un altul, *înscrierea din lovitură liberă* nu este un eveniment, ci mai multe.
            adică un eveniment este a înscrie din lovitură liberă de la 20 de metri, perpendicular pe poartă.
            a înscrie din lovitură liberă tot de la 20 m, dar dintr-un alt unghi, este un alt eveniment, cu o altă probabilitate (și fiecare unghi are asociat evenimentul său, distinct).
            de asemenea, a înscrie din lovitură din același unghi, dar de la o altă distanță, este un alt eveniment, cu o altă probabilitate.
            ș.a.m.d.
            poate că evenimentul *se înscrie din penalti* are o probabilitate de 80%, adică se înscrie în 80% dintre penaltiurile executate în realitate – este o valoare plauzibilă (cel puțin pentru mine; firește, tu știi mult mai bine decât mine în câte cazuri se înscrie).
            dar acest lucru n-are nicio legătură cu cornerele (sau loviturile libere).

            Apreciază

        • Albu, Albu… 🙂
          .
          statistica este o știință exactă, cu reguli și legități clare.
          și le este accesibilă, din păcate, doar celor care au studiat-o riguros.
          este și cazul tău? 🙂
          .
          în primul rând:
          statistica și matematica aleatoare, altfel spus știința probabilităților, operează cu EVENIMENTE, nu cu alte lucruri (simetrii, echități, democrații ș.a.m.d.).
          deci nu are absolut nicio relevanță faptul că la un corner doar una dintre echipe poate înscrie.
          există două echipe: A (care bate cornerul, deci atacă) și B (care se apără la acel corner).
          și există evenimentul E1: *A înscrie (ca urmare a cornerului)*.
          evenimentul E2, opus lui E1, NU este *B înscrie*, cum văd că ești tentat să crezi (așa reiese, implicit, din ultimul tău mesaj).
          ci E2 este *A nu înscrie* – acesta este opusul lui E1.
          repet: nu contează deloc că doar una dintre echipe poate înscrie – nu e vorba de meci, ci de un corner, evenimentul de referință fiind *A înscrie*, cu opusul *A nu înscrie*.
          .
          în al doilea rând:
          probabilitățile nu descriu cauze (mecanisme etc.), ci EFECTE (stări înregistrate în realitate).
          indiferent de conținutul fotbalistic al ceea ce discutăm, probabilitatea lui E1 (a înscrierii golului) este, pur și simplu, raportul dintre (1) *numărul cornerelor din care s-a înscris* și (2) *numărul total al cornerelor care s-au bătut* (ambele elemente vizând istoricul meciurilor reale).
          dacă acest raport (repet: calculat pe baza meciurilor reale de până acum) este mai mic decât 0,5 (50%), înseamnă că în experimentele realizate realmente (în cornerele bătute în meciurile reale), de mai multe ori nu s-a înscris decât s-a înscris.
          deci evenimentul *A nu înscrie* are o probabilitate mai mare decât cea a evenimentului opus, *A înscrie*.
          cu alte cuvinte, probabilitatea ca (1) *B să reușescă să nu primească gol* este mai mare ca probabilitatea ca (2) *A să reușească să dea gol*.
          deci este mai probabilă reușita echipei care se apără, B.
          (repet ceea ce am scris la punctul 1, într-o altă formă:
          reușitele celor 2 echipe nu sunt *înscrie A* / *înscrie B*, ci *înscrie A* / *nu înscrie A*).
          .
          concluzie:
          dacă procentajul înscrierii, în meciurile reale, este sub 50%, înseamnă că la corner este avantajată echipa care se apără (B).
          și asta chiar prin definție 🙂
          dar mai mult:
          având în vedere că, practic, în cele mai multe cazuri echipa care bate cornerul (A) este mai bună decât cea care se apără (B),
          înseamnă că în întâlnirile dintre două echipe la fel de bune acel procentaj este și mai mic, deci cornerul este și mai mult în avantajul echipei care se apără.
          e știință, nu opinare la un pahar de vorbă 🙂
          .
          în al treilea rând:
          nici chestia cu penaltiurile din Steaua-Barcelona nu are nicio relevanță.
          știința probabilităților operează cu numere mari, nu cu 9 unități.
          să presupunem că probabilitatea înscrierii din penalti este de 0,7.
          asta înseamnă că, dacă se bat 1000 de penaltiuri, în sute de meciuri ale unor zeci/sute de echipe, se înscrie în circa 700 dintre ele.
          dar NU înseamnă DELOC că, dacă se bat 10 penaltiuri, într-un singur meci, se va înscrie în 7.
          nici vorbă!
          se poate înscrie în 10.
          sau în 0.
          sau în 2 din 9, cum a fost în meciul amintit.
          în acel meci au fost: (1) doar o pereche de echipe; (2) doar 9 penaltiuri.
          două motive pentru care să n-aibă sens să calculezi probabilități.

          Apreciază

  11. Angelo Palombo,mijlocaş de 30 de ani, cu 21 de apariţii şi 1 gol pentru Italia, 372 apariţii şi 13 goluri în fotbalul profesionist,aflat de 10 ani la Sampdoria a semnat cu Internazionale Milano. Conditiile transferului? Imprumut pana in vara pentru 1 milion de euro, cu optiune de cumparare pentru 4 milioane de euro. Oare depinde de Inter soarta lui Renan, din vara ? Ramane si Sampdoria cu 800.000, plus ca a intinerit parcul de jucatori 🙂

    Apreciază

  12. Cred ca prin aceasta mutare CFR vrea sa intareasca imaginea ca fiind un club de la unde pleaca fotbalisti in Portugalia, Italia, etc. Sa dai jucator la Porto, Sampdoria inseamna ca esti o tranbulina buna pentru multi jucatori nedescoperiti, deci mai atragator celor indecisi sa vina in Romania. Sa vedem insa pe plan sportive cu ce am ramas. Cel mai mult imi va fi dor de centrarile si suturile fantastice ale lui Renan. Nu intamplator a reusit sa bage si cateva goluri abia in cateva meciuri in tricou visiniu.

    Apreciază

  13. ,,Afacerea” facuta de CFR e proasta! Renan, pe langa alte calitati inclusiv varsta, are o constitutie si rezistenta fizica cum rar se mai poarta pe la noi si singura comparatie gasita pe moment e Zaneti. Ma intreb cate meciuri ar fi legat fara sa cedeze fizic.
    Limitandu-ne la CFR, care a avut si are numerosi jucatori pe tusa inapti fizic platiti si ingrijiti cu bani grei de tot, e oare o afacere sa dai din mana un fotbalist de 25 de ani -chiar mai putin valoros decat Renan- care poate juca, si pt.multa vreme, toate minutele pt. care este platit?

    Apreciază

    • Ceva imi spune ca nu ne putem pronunta complet asupra lui Renan doar dupa 6 luni de pus sub lupa. Imi e un pic greu sa cred ca pana la varsta asta nu l-a descoperit nimeni, nu i-a identificat nimeni capacitatile adevarate. Spun asta si uitandu-ma la fostele lui echipe.. Intr-adevar, a parut de fier, a jucat constant, a facut de toate. Poate fi asta datorita schimbarii de post, de pe fundas banda catre mijlocas, la fel cum poate fi cauzata de nivelul din campionatul nostru, de linia noastra de mijloc de regula foarte fortoasa. Sa il urmarim asadar pe viitor, constatand totusi ca suntem intr-o situatie cam fara iesire pentru noi: de va fi foarte bun si de va confirma il vom pierde – in schimbul insa a unei sume de transfer, zic eu, corecte pentru nivelul nostru, de vor constata italienii ca s-au inselat (sau daca, Doamne fereste!, se va accidenta, atunci se va intoarce la noi, ramanand insa acest milion in contul nostru).

      Apreciază

      • Halbule, valoarea fotbalistica intrinseca a lui Renan a fost cel putin dublata de rapiditatea cu care s-a adaptat la noi si modul in care s-a impus. Sunt sigur ca se poate aduce un jucator de valoare egala sau chiar mai mare, dar o sa-l avem disponibil inca din primele meciuri ale returului, cum l-am fi avut pe Renan? Intreb, nu dau cu parul, sunt de acord cu tine ca, in contextul sumelor vehiculate, ar fi fost gresit sa-l tinem pe brazilian cu forta. Iar Otto pune punctul pe i – e bine sa mai adaugam un nume mare, Sampdoria, pe lista cluburilor la care am dat jucatori.

        Apreciază

        • Siguranta asta nu o poate avea nimeni. Totusi, exista jucatorii aceia de imensa valoare (de care am avea si noi atata nevoie, ca sa preia controlul operatiunilor), care pot citi jocul urgent, se pot adapta iar daca nu s-or putea obisnui cu stilul nostru cu pasa in lateral, cu atat mai bine! Vor aduce ei ceva nou, vor debloca tactica chiar asa, cu forta. 🙂

          Apreciază

          • Nu pasa in lateral deranjeaza, ci pasa in lateral si … obligatoriu nitelus in spate.
            Eu raman pe propria-mi pozitie, asezarea si miscarea echipei in teren e deficitara. Aici e nevoie de corectie, e adevarat putem sa ne intrebam daca avem jucatori pt alta asezare si mai multa si coerenta miscare. Putem sa ne intrebam si daca au (Cred ca ai pus deja aceasta intrebare) pregatire fizica corespunzatoare. Dupa ce am vazut tactic in primele doua jocuri minteoan are concurenta la titlul de cel mai slab antrenor la CFR.
            Cat despre executiile de la lovituri libere sau cornere nu cred ca Renan ar fi peste De Zerbi, dimpotriva daca urmarim procentul de reusite italianul castiga net. Lui De Zerbi in pofida calitatilor certe, in pofida faptului ca tactic si tehnic mi se pare cel mai complet jucator din lot, nu-i gasesc locul sub bagheta lui Costa.
            In liga asta amarata a noastra in alta formula de joc, un De Zerbi neaccidentat ar fi putut fi atuul pentru titlu.
            In final am o nelamurire, aproape in permanenta echipele romanesti s-au descurcat bine cu echipele masive, care si-au bazat jocul pe forta, oare de ce conducerea CFR se orienteaza atat de mult(cel putin la nivel de mijlocasi) pe acest tip de jucatori?

            Apreciază

  14. In primul rand felicitari pentru acest site si toata admiratia pentru munca depusa! In ceea ce-l priveste pe Renan, marturisesc ca la inceput nu mi-a facut o impresie ft buna, ma refer la meciurile amicale de anul trecut. Avea picioarele acelea strambe si nu era armonios. Dar incepand cu primul meci jucat in campionat a dovedit seriozitate maxima, dispozitie la efort si inteligenta in joc. A devenit imediat cel mai important jucator al CFR-ului si unul din motivele pozitiei din clasament. Eu cred ca daca Renan juca la vara pentru noi in EL sau CL la fel de bine, se puteau primi si oferte de 6 milioane de EUR , lejer. Recunosc ca pe Vranjes nu l-am urmarit in mod deosebit si unu pot decat sa sper ca va fi util echipei. Utila ar fi capabilitatea de a avea posesie, asta este ce lipseste….Sper sa-l vedem mai des pe Maftei si pe Hora in primul 11. Succes si bafta in continuare!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.